Janne Strang

Janne Strang

Reporter

Senast publicerade artiklar

17.12.2017

Präktigt skivår till vägs ände – här är bästa albumen 2017

Också 2017 blev ett imponerande år på skivfronten. Den inhemska jazzen stod högt i kurs och Eero Koivistoinens Illusion fick inte mindre än tre rekommendationer. Thåströms album blev också populärt. I övrigt florerar mångfalden i musikkritikernas val – inhemskt, internationellt, rock, nutida, pop, klassiskt, elektroniskt, akustiskt. Titta, läs, lyssna och lär. Och njut!

30.7.2017

Konsertrecension: 90-talet ringde, vill ha sin bas tillbaka

När man går på sena kvällskonserter utsänd av tidningen, sätter man vanligtvis igång att skriva recensionen så fort man vaknat följande morgon. Minnena är färska och levande, och formuleringarna har mognat under natten. I dag dröjde det flera timmar in på förmiddagen innan jag ens kom ihåg att jag kvällen innan hade sett Red Hot Chili Peppers i Kajsaniemiparken. Så förglömlig var den spelningen.

20.6.2017

Konsertrecension: Sol, sand och sympati

Foo Fighters, världens största rockband just nu, fick draghjälp av Michel Monroe och hans munspel. Riktigt, riktigt underhållande, skriver Janne Strang.

8.10.2016

Konsertrecension: Mastodontisk Cure avverkade låtar som skog

The Cures låtskatter är nästan alltid drivna av ett maniskt flytande, pumpande eller hoppande, kompromisslöst egensinnigt basriff. Och den verkliga stjärnan under fredagens spelning var basisten Simon Gallup, skriver Janne Strang.

26.8.2016

Helgtips v.34 – Hela världen stormar, rått om norrmän och självömkan i patriarkatets undergång

HBL:s redaktion lyssnar och tittar, och har koll på vad du inte ska missa.

12.8.2016

Iggy Pop, Morrissey och Bernard Sumners – Flow för den mogna falangen

Janne Strang blickar bakåt och framåt inför tre garvade rockares spelningar på årets Flowfestival.

7.8.2016

Analys: Kampen mot Trump går bortom politik

Den sedvanliga politiska debatten inför ett presidentval lyser i år med sin frånvaro och den personliga smutskastningen har eskalerat till ren hatretorik. Kampen för att hindra Donald Trump från att bli USA:s 45:e president ligger bortom politiska preferenser och har tagit formen av en den anständige människans moraliska plikt.

2.8.2016

Kommentar: Förbjud mig, tack

Det första konkreta tecknet jag minns på att Finland gått med i EU var att rökvagnarna 1995 försvann från fjärrtågen. Samtidigt skulle arbetsplatser också bli rökfria, men ännu i slutet av 90-talet bolmade vi sturskt på professorsrummet vid filosofiska institutionen i Forsthuset.

2.8.2016

Rökförbud har dubbel effekt

Världens tobaksindustri omsätter årligen cirka 30 miljarder euro. Den lukrativa men allt hårdare reglerade branschen är mycket rädd om sitt rykte. Finland är föregångare i kampen mot tobakens skador.

26.7.2016

Våldet minskar – fler sexbrott anmäls

Under det första halvåret 2016 registrerades färre brott än i fjol. Särskilt våldsbrottens antal minskade, medan sexualbrotten och digitala brott ökade markant. Ny lagstiftning förklarar delvis ökningarna.

25.7.2016

Debatten om uteserveringar blossade upp igen

Den njugga tillståndspolitiken i Helsingfors skapar åter debatt då basturestaurangen Löylys ägare i fredags gick ut och anklagade myndigheterna för ojämlik behandling.

23.7.2016

Ledare: En skymf vi måste leva med

Det urskillningslösa massmördandet hemsökte åter det offentliga rummet i en europeisk storstad.

23.7.2016

Kommentar: Aftershave och mikrofoner

Det låg en svag fläkt av manskroppar och aftershave i luften där hemma då vi återvände efter en längre resa. Jag hade varit lite tveksam till att hyra ut vår lägenhet via Airbnb till åtta (!) unga fotbollsdomare under Helsinki Cup-veckan, men intäkterna på nästan 800 euro övertalade mig.

23.7.2016

Tryggt system övertygade pappa

Studeranden Siiri Hänninen är värdinna för två Airbnb-lägenheter i Helsingfors. Roligast är att träffa människor från olika håll i världen.

10.6.2016

Video: von Wendt analyserar EM-favoriterna

Sportjournalist Jonas von Wendt och Janne Strang analyserar i Studio HBL favoritlagen i fotbolls-EM – Island, Sverige, England, Tyskland, Spanien och Frankrike.

9.6.2016

Vad är det som händer XXX

Vad är det som händer är Studio HBL:s nyhetsmagasin med satirisk skruv av Janne Strang och Peppe Öhman.

9.6.2016

Tv-recension: Monster i sorgliga skepnader

Monsterimies är bland det dråpligaste, sorgligaste och ärligaste man sett inom finsk dokumentär, skriver Janne Strang om Lordi-dokumentären som sänds i Yle Fem i kväll.

2.6.2016

VAD ÄR DET SOM HÄNDER XXIX

Regeringen fyllde ett år • Kalifornien röstar om cannabis • Finländare för medborgarlön • Skolavslutning, gatupatruller och Ayatollah Khomeini

24.5.2016

Skivrecension: Kents karriär i kompaktformat

Kents omtalade ”sista album" är som vanligt en lyriskt berörande fullträff medan musiken inte lyckas inspirera HBL:s recensent.

16.5.2016

Sex av sex – men nu kommer Kanada

Finland har gått från klarhet till klarhet i årets ishockey-VM men sportchef Filip Saxén är inte särskilt imponerad. "Vi har bara spelat mot USA och fem sk*tlag".

13.5.2016

VAD ÄR DET SOM HÄNDER XXVIII

Kaos i Rio • Finsk korruption • Vem styr EU • Väyrynen = Kekkonen • Barn mördar fler än terrorister • Artisterna som lämnat oss • SOS-regering på kommande

10.5.2016

Video: Tre matcher, tre segrar – vad nu?

Det var idel glada miner i HBL:s Hockeystudio då sportchef Filip Saxén och Janne Strang summerade Lejonens VM hittills.

6.5.2016

Hälsningar från St Petersburg

Finland inleder ishockey-VM 2016 med match mot Vitryssland på fredag kväll.

5.5.2016

Konsertrecension: Dahlgren och samtidens nostalgi

De flesta må ha kommit för att höra decennier gamla hits, men Eva Dahlgren och hennes band är som bäst i de nya låtarna.

22.4.2016

Vad är det som händer XXVII

Plast i oceanerna • Alla hatar Nickelback • Fingret åt Yasri Khan • Minister Berner spelar monopol

15.4.2016

VAD ÄR DET SOM HÄNDER XXVI

Guns N' Roses dråpliga comeback • Finlands första Uber-chaffis bötfälld • Ministerns snilleblixt: gratis arbetskraft • Radioaktiva vildsvin terroriserar Fukushima

13.4.2016

Pandoras ask under fotsulan

“Kom över till mig får du höra hur vi låter på fyra skivspelare samtidigt!”

17.3.2016

Kameleonten från Glasgow

Trots att skottiska indiebandet Primal Scream redan släpper sitt elfte album är det omöjligt att på förhand gissa hur det kommer att låta. Något som gläder den rastlösa sångaren Bobby Gillespie stort.

14.3.2016

Det går bra nu, Darin!

Svenska popartisten Darin besökte Studio HBL inför kvällens spelning på Tavastia i Helsingfors. Se honom uppträda i studion!

12.3.2016

Konsertrecension: Hund i sovjeternas land

Världen förtjänar att se världens bästa dokumentär. I fredags kunde man göra det på Tavastia, till tonerna av Bob Hund.

11.3.2016

Dubbelt Bob Hund – med lite hjälp av vänner

Svenska rockbandet Bob Hund ger två spelningar på Tavastia i kväll. Den första utgör soundtracket till en sovjetisk avantgardefilm.

2.2.2016

Vad är det som händer 12

Om ni tycker det drar i knutarna, så är det sannolikt inte novembervinden utan regeringen som drar tillbaka ännu ett lagförslag.

2.2.2016

Vad är det som händer 13

Studio HBL:s nyhetsmagasin 'Vad är det som händer' tar en kritisk titt på Turkiets förhållande ISIS, amerikanska reserekommendationer och justitieminister Jari "Jarppa" Lindströms roll i regeringen.

2.2.2016

Vad är det som händer #14

I veckans nyhetsmagasin synar Janne Strang kultur- och undervisningsminister Sanni Grahn-Laasonen (Saml) och ger några etikettråd till kommunisten som slängde cola på Alexander Stubb.

1.2.2016

Vad är det som händer #15

Donald Trump, julgubben och självständighetsdagens upplopp är veckans huvudteman i Studio HBL:s satiriska nyhetsprogram 'Vad är det som händer'.

11.1.2016

Tolv ansikten, ett geni

Janne Strang minns brittiske musikern och konstnären David Bowie som avled söndagen den 10 januari, vid en ålder av 69 år, bruten av en längre tids sjukdom.