Jan-Erik Andelin

Jan-Erik Andelin

HBL:s Nordenkorrespondent i Stockholm

55-årig ledarskribent vid Hufvudstadsbladet och KSF Medias övriga nyhetskanaler. Relativt hygglig cocktailpianist och flygsimulatorpilot i det civila, bor i Borgå.

Senast publicerade artiklar

19.9.2018

De ville rädda sitt BB – nu jublar vänsterkvinnorna

Efter att Sollefteås BB lades ner 2017 har tusentals ortsbor protesterat ihärdigt. I riksdagsvalet fick aktivisterna stöd för sin sak och Vänsterpartiet tog flera kliv framåt. I den här artikeln kollar vi in hur det gick för de partiaktiva som vi tidigare har träffat i ett antal reportage före valet.

19.9.2018

Han som rubbade Akademien – rättegång mot Arnault började

Han var en blivande fotograf som skulle lära sig flotta stock i Norrland. Men han blev Kulturprofilen som utlöste århundradets kris i Svenska Akademien.

17.9.2018

Analys: Annie Lööf kan bli kompromiss som ny svensk statsminister

Moderater på väg mot makten kan bli de första att bryta tabut kring Sverigedemokraterna i svensk politik. Men det kan också spräcka alliansen och skapa en regering med socialdemokrater och mitten i stället - kanske med Annie Lööf (C) som statsminister.

11.9.2018

Konservatism, Gud och missnöje är ett fält bland svenska väljare

I Sverige sorteras partifältet upp för att Sverige ska få en regering. På högerkanten vandrar folk mellan Moderaterna, KD och SD i ett fält av konservatism, kristna värderingar och allmänt missnöje.

10.9.2018

Centern störst bland de mindre – Feministiskt initiativ rasade

Mycket kretsar nu kring de tre största partierna och regeringsförhandlingarna i Sverige. HBL:s korrespondent sammanfattar hur det gick för de mindre partierna i det svenska valet.

10.9.2018

Analys: Centern och Liberalerna har vågmästarrollen – inte Jimmie Åkesson

De politiska analytikerna utropar att det har uppstått en situation där Sverige inte kan regeras. Men så är det ju inte alls om man tillåter sig att se nyktert och mindre traditionalistiskt på det, skriver HBL:s korrespondent Jan-Erik Andelin i Stockholm.

10.9.2018

Valreportage: Hårfina skillnader i hela den svenska valnatten – Jussi Halla-aho på Sverigedemokraternas valvaka

Stefan Löfven ska kunna ha en andra statsministerperiod när skillnaden mellan blocken förblir hårfin genom valräkningen. Det tror man vid Socialdemokraternas valvaka där de unga har fullt ös. Den värsta förutspådda (S)-katastrofen uteblev.

9.9.2018

HBL på valvaka: Moderaterna jublar försiktigt för Alliansen

Ulf Kristersson har ställt in siktet på statsministerposten eftersom den borgerliga Alliansen går framåt. När HBL besöker Moderaternas valvaka är stämningen ändå något avslagen.

9.9.2018

Ovisst in i det sista – HBL på plats vid vallokalerna i Sverige

Det svenska valet blir mycket jämnt mellan de två huvudblocken. I Järfälla var stämningen avslappnad, men många väljare hade varit ovissa in i det sista.

8.9.2018

Analys: "Bort med Löfven" - men hur?

Det svenska valet på söndagen blir en fråga för målkameran. Så jämnt är det. Stefan Löfvens sittande rödgröna går in i sista kurvan med hårfin ledning.

7.9.2018

Finlandssvenska Rasmus Taxell valturnerar med invandrarextrema Alternativ för Sverige

Finlandssvenska Rasmus Taxell sjunger kampsånger för extremt invandrarkritiska Alternativ för Sverige (AfS). När han uppträder i Stockholm på fredagen sparkar han till en motdemonstrant från scenen.

7.9.2018

I Sollefteå har många röstat på sossarna för sista gången

Socialdemokraterna i Sverige stöder storlösningar i välfärden. I Sollefteå stängde de BB. Här i historiska Ådalen, det röda Norrlandshjärtat, lämnar många (S) på söndag.

2.9.2018

Sverigedemokraternas Anne vill inte lalla utan ge klara besked

Också i det präktiga, flitiga Småland får man höra otrevligheter på gatan. Det vet Anne Karlsson som är sverigedemokrat i Värnamo. Och invandrare från Finland.

2.9.2018

I Värnamo är Hans-Göran Centerns farsa nr 1

Centern i Sverige har valt en generös linje i flyktingpolitiken. Det är för att Hans-Göran Johansson och hans dotter kommer från en kultur i Småland där man hjälper sina medmänniskor, inte stjälper dem.

2.9.2018

HBL besökte svenska bibelbältet: Flit, frälsning och flyktingar

Mellan Jönköping och Göteborg är det gospel och Gnosjöanda som gäller. I det svenska bibelbältet täljer man pengar på sina företag, men inte så att man stjälper sin medmänniska. Här härbärgerar frikyrkliga hem muslimska flyktingar. Här skaffar poliser afghanska ungdomar jobb. Men i valet nästa söndag är det långtifrån självklart att Kristdemokraterna tar hem spelet här.

31.8.2018

Nu fiskar Sverigedemokraterna röster av invandrarna

Tretton dagar före valet i Sverige höjer SD insatsen. Stopp också för kvotflyktingar och en miljard kronor för återvandring. Men SD räknar ändå med invandrarröster i förorterna.

22.8.2018

I moderatfästet Danderyd rullar Cadillacs familjejeepar på bygatan

I Danderyd bor det förmögna Sverige. I hamnen i Stocksund går den lokala marinan och gymnasiefriskolan in i varandra. Hamnpaviljongen är skolans matsal.

12.8.2018

Svenska valet: Metoo skapade ingen kvinnornas valrörelse

Metoo gick över Sverige som en jättevåg och skulle synas i valet om en månad. Men klassisk rödgrön feminism kammade noll. Centerns partiledare Annie Lööf med en rapp Smålandsframtoning är i stället Sveriges klaraste politikerstjärna och kvinna just nu.

9.8.2018

KRÖNIKA: Män som saknar bokstav

Bokstavskedjan över sexuella minoriteter är uppe i 14 bokstäver. Men samhället har inte löst det att så många är singlar och ensamma

9.8.2018

Funktionshindrade Eric sköts av svenska polisen – Forskare: Ta lärdom av Finland

Tre svenska poliser antas ha skjutit ihjäl funktionshindrade Eric, 20, som hade rymt med sitt leksaksgevär. Forskare ber svensk polis att titta på hur deras kolleger i Finland handskas med vapen.

3.8.2018

Svensk hbtq-asyljurist ser Finland fatta bättre beslut

Dubbelpriden i Stockholm och Göteborg har övergått från parad till också seminarier, scensamtal och politik. Juristen Aino Gröndahl tycker att finländska Migri är bättre på hbtq-asyl än Sverige.

31.7.2018

Krönika: Trygg-Sverige kommer inte alltid finnas kvar

Det här är klimatkrisen i famnen på oss. Men vi tar det som en "field day", en äventyrspicknick, falskt trygga inför framtiden.

25.7.2018

Hon åkte från Frankrike till Sverige för att hjälpa till

Franska brandmän som firas ner från helikoptrar i brandhärdarna blir spetsen i storbränderna i Ljusdal.

24.7.2018

Ljusdal håller andan inför eldbesten i skogen

Lilla Ljusdal i det inre av Sverige håller andan. Skogsbränderna viker just nu tillbaka kring kommunens hotade byar. Men sommarhettan stiger. Skogen ligger gyllenbrun och torr. Elden kan när som helst få övertaget igen.

15.7.2018

Svenska språket finns på nio miljoner gulnade lappar

Svenska Akademiens Ordbok är ett sällsamt projekt. Det första bandet kom ut 1898 och verket är inte klart än. Efter 135 år har redaktionen i en betongvilla i Lund kommit fram till bokstaven v.

8.7.2018

Nya, argare asylhetsare utmanar Jimmie Åkesson

Sverigedemokraterna spås en storseger i septembervalet i Sverige. Vadslagningsbyråerna ger Jimmie Åkesson ett säte i regeringen med oddsen 1:8. Men mellan de invandrarkritiska jäser det.

7.7.2018

Löfven höll stort tal inför katastrofala sossesiffror

Stefan Löfven bröt en allmän och luddig partiledarsvit i Almedalen med ett tal som kommentatorer tyckte var ett av hans bästa någonsin.

16.6.2018

Teater-Bergman dominerar 100-årsexposé i Stockholm

Ingmar Bergman hade fyllt 100 år i år. En utställning som det dröjt länge att få till Sverige visas nu nedbantad och omarbetad – och mera fokuserad på teater – på Scenkonstmuseet i Stockholm.

14.6.2018

Krönika: Björneborgarnas natt

Vid Pori Jazz möts människor i sommarnatten, alla med sin riktning och sina mål.

9.6.2018

Köpenhamns energismarta Nordhavn ser mot hav och framtid

Frihavnen i Köpenhamn skulle en gång rädda staden från konkurrensen från Hamburg när Kielkanalen byggdes. I dag är hamnens tid förbi. Här växer nu det energismarta Nordhavn för 40 000 nya invånare.

7.6.2018

Akilov döms för terroristbrott efter Drottninggatan – livstid och utvisning

Rakhmat Akilov döms för terroristbrott efter lastbilsattacken på Drottninggatan i april 2017. Straffet är livstids fängelse och han ska utvisas ur Sverige efter sitt straff.

7.6.2018

Livstid har i Sverige betytt upp till 34 år

Efter slutlig dom kan Rakhmat Akilov förhandla om livstidsstraffet om tio år.

30.5.2018

Krönika: Den djupa rasismen

Långt nere under ytan finns den järnhårda övertygelsen att vår världsbild är suveränare än alla andra.

28.5.2018

Finland tog noll pris på spelmässa

Danmark kommer med årets nordiska videospel. Finland tog som stornation inga pris på Nordic Game.

25.5.2018

Finland stor nation på nordisk spelmässa

Den nordiska spelmässan i Malmö behöver våra speljättar Rovio och Supercell inte längre besöka. Men med Finland som teknologietta pushar små företag ut nya finländska spel hela tiden.

24.5.2018

Norden vill leda världen till cleantech

38 olika slags klimatsmart teknologi ska globalt hjälpa oss nå Parisavtalets mål. Men bara fyra av dem levererar. Miljökonferenser i Malmö och Köpenhamn är ändå optimistiska och entusiastiska.

18.5.2018

Riven t-tröja vägde i rätten

Östra Nylands tingsrätt dömde enligt vad som är skam i Irak.

18.5.2018

Kan domaren religion behövs inga shariaråd

Europeiskt rättsväsende hotas av sharia och annan traditionell rätt, sägs det. Då behöver våra domstolar bara kunna andra kulturer och religiösa sedvänjor bättre, anser den finländskfödda jurisprofessorn Maarit Jänterä-Jareborg i Uppsala.

16.5.2018

Nextjet i konkurs – svårt för Åland och Österbotten

Det svenska flygbolaget Nextjet ansöker om konkurs. Flyget till Mariehamn och Kronoby blir starkt nedskuret.

14.5.2018

Krönika: I harmens landskap

Vem har nymoralisten egentligen omsorg om? Förutom om sig själv?

13.5.2018

Robotikprofessorns dilemma: Hur mycket får man ändra en människa?

Hon har framtidsjobb i Wallenbergsfären och i ledningen för försvarskoncernen Saab. Och som mamma till ett funktionshindrat barn önskar Danica Kragić oss tålmodiga robotar som hjälper oss bli bättre medmänniskor.

8.5.2018

Sverige går mot val och en politisk knut

Det är fyra månader kvar till riksdagsval i Sverige. Till HBL säger bedömare att vårt grannland kan gå mot en rejäl politisk knut i september.

2.5.2018

Akilovs försvar ville koppla till dåden i Åbo

Elva veckors rättegång kring lastbilsmassakern på Drottninggatan i Stockholm är avslutad. Försvaret hänvisade i sin slutplädering till juridiken kring knivdåden i Åbo.

2.5.2018

HBL direktrapporterar från Akilovrättegången i Stockholm – försvaret jämför med knivdådet i Åbo

Rättegången mot Rakhmat Akilov som körde terrorlastbilen i Stockholm i april 2017 går in i slutspurten. I dag håller hans försvarsadvokat Johan Eriksson slutplädering. HBL:s Nordenkorrespondent Jan-Erik Andelin direktrapporterar från rättssalen i Stockholm.

2.5.2018

Krönika: Klickar och klaner

Klickar och klanvälde hotar demokratin lika mycket som pöbelvälde och populism.

27.4.2018

Sverige får detaljerad lag om finska soldater på svensk mark

Finlands försvarssamarbete med Sverige konkretiseras. Nu bereds svenska lagar bland annat om vilka militära rättigheter finländska soldater skulle ha på svensk mark i krig.

25.4.2018

MUSIKFESTIVAL: Soulens retrosound fick fest i Stockholm

Modern soulmusik har fått en ny festival i Stockholm. I många fall är det en retrogenre som samplar sjuttiotalets sound till ny house.

23.4.2018

I bussen ser barnen från Vårby Gård mycket mer av livet

Omkring 100 dagisbussar rullar just nu i Norden. Från betongförorten Vårby i Huddinge kör några av Sveriges pionjärer på området.

21.4.2018

"Snart börjar kampen om biomassan"

– Nu lever vi i den glada tiden där alla är överens. Men snart börjar kampen om biomassan, tror Maria Wetterstrand, tidigare språkrör för Miljöpartiet i Sverige. I dag är hon hållbarhetsrådgivare för företag.

16.4.2018

"Feministpolitiken vägde mest kring fred och säkerhet"

Sveriges rödgröna regering har ett sista halvår fram till valet. Utrikesminister Margot Wallström (S) säger att hennes feministiska utrikespolitik har haft betydelse för fred och säkerhet.

@andelins på Twitter