Jan-Erik Andelin

Jan-Erik Andelin

HBL:s Nordenkorrespondent i Stockholm

55-årig ledarskribent vid Hufvudstadsbladet och KSF Medias övriga nyhetskanaler. Relativt hygglig cocktailpianist och flygsimulatorpilot i det civila, bor i Borgå.

Senast publicerade artiklar

10.6.2019

Här flyger båtarnas Tesla – elbåten kostar 190 000 euro

Candela Seven är en innovativ elbåt i omställningen till fossilfritt. Men med bärplan och avancerad styrelektronik ombord är priset inte för alla plånböcker.

Premium

10.6.2019

Finland säljer allt mer till Sverige – projektchefen från Kaskö jobbar i svenskt berg

Sju miljarder euro hämtar finländsk ekonomi i Sverige – bland dem finns många småföretag som säljer grönsaker, lastbilskörslor eller trygghetsalarm.

Premium

10.6.2019

Krönika: Rör inte ditt barns kompis

Vårt nya tabu är att inte vidröra någon annans barn – den nya gråzonen mellan mellanmänsklighet och sexualitet, skriver Jan-Erik Andelin.

Premium

5.6.2019

Danmark går till val i dag – HBL besökte kontroversiell bonderörelse

57 procent av danskarna anser att deras politiker har gjort för lite åt klimatkrisen. Dagens folketingsval har blivit ett klimatval – med flera frågor om lantbruket och landets stora köttproduktion. HBL har mött en kontroversiell bondeorganisation – och några av landets 13 miljoner grisar.

Premium

29.5.2019

Norge förbjuder pälsfarmning 2025

Förhållandena på pälsfarmerna i Norge blev inte bättre, vilket var villkoret. Nu stänger landets högerregering ner pälsnäringen inom sex år.

Premium

28.5.2019

Svenskarnas sjukdagar nära att fälla socialministern

Stefan Löfvens regering hotade mista minister i förtroendeomröstning. Centern räddade socialförsäkringsminister Annika Strandhäll.

28.5.2019

Danska barnrimsdiktaren Halfdan Rasmussen uppdateras – ord som "hottentotter" strukna i nyutgåva

Halfdan Rasmussen, en av Nordens mest älskade barndiktare, debatteras i sitt hemland Danmark. Åtta av hans ordjazziga nonsensramsor för barn stryks i en nyutgåva. Förlaget vill inte att hans eftermäle ska stämplas med rasism.

Premium

27.5.2019

Sverigedemokraterna framåt, populistkrasch i Danmark

Sverigedemokrater och kristdemokrater som vill se ett nedbromsat EU gick framåt i det svenska EU-valet. I Danmark stärktes de etablerade huvudpartierna.

27.5.2019

Krönika: Svensken kör en cappuccino; själv kör jag en Toyota

Ett års tjuvlyssnande i Stockholm har lärt mig mycket om det svenska språket, skriver HBL:s Nordenkorrespondent Jan-Erik Andelin

Premium

23.5.2019

Gränskontroller irriterar Öresundspendlare – Phil Williams har lärt sig tricket och byter tåg två gånger

För pendlarna och godstrafiken mellan Malmö och Köpenhamn är den växande friktionen med gränskontroller inom Europa ett större hot än mycket annan EU-utveckling.Men Allbäcks i skånska Bjäresjö som säljer linoljefärg för såväl slott som stuga i Europa säger att de knappt berörs alls.

Premium

14.5.2019

Svensk försvarsrapport: Sverige behöver en Finlandsbrigad – och storstädning av hela försvaret

Sverige ska i norr ha en brigad för strider i Finland. Värnplikten behöver fördubblas till 8 000 män och kvinnor per år. De svenska partierna är ense om den största uppryckningen av svenskt försvar sedan 1940-talet – men inte om finansieringen.

Premium

13.5.2019

Sverige vänder i fallet Assange – kamp mot klockan då han utreds på nytt

Wikileaksgrundaren Julian Assange utreds på nytt i Sverige för en misstänkt våldtäkt i landet för nio år sedan. Sverige kan komma att konkurrera med USA som också vill ha honom utlämnad för att ha spritt hemligstämplad amerikansk information.

13.5.2019

Vi missade det här med religion

Vi skärmar av vår allmänbildning om religiösa resonemang, skriver Jan-Erik Andelin.

Premium

7.5.2019

"Utlänningar, utlänningar, utlänningar är partiets enda chans" – den trängda danska statsministern undviker dubbelval

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen satsar på ett val så sent som möjligt. Hans blå block antas inte vinna valet som nu är utlyst till den 5 juni.

Premium

4.5.2019

"Det är billigt att vara hipp på Södra Latin" – men klyftorna bland Stockholmsunga växer

Tv-serien Störst av allt har överraskat också unga i skolorna i Stockholm. HBL har besökt toppskolan på Södermalm, där högbetygselever vänsterhipstrar genom att handla på loppis. På Södra Latin möts elever ur olika bakgrund. Men de känner att klyftorna växer.

Premium

29.4.2019

KRÖNIKA: Kampen mot hedersbrotten är skott i den svenska dimman

Hedersbrotten har många förövare samtidigt. Dem måste vi åtgärda. Men också jämlikt förstå hur också våra egna normer kan få lika sjuka utfall, skriver Jan-Erik Andelin.

Premium

26.4.2019

Flygskammen får följder: Flygbolaget Bra avstår från jetplan, backar Airbusorder och varslar 360

Svenskarna reser mindre, talar om flygskam och väljer bort flyget. Nu ställer inrikesbolaget Bra tio jetplan på marken i Sverige. Och backar en stororder på den nya plantypen Airbus 220.

Premium

21.4.2019

Flyget showtankar biobränsle men ingen tillverkar i stor skala

Många flygbolag har gjort sina "gröna flygningar" på biobränsle. Men inför klimatomställningarna tillverkas det ännu alldeles för lite biobaserat Jet A1-bränsle. Världsproduktionen motsvarar inrikesflygets behov i ett nordiskt land.

Premium

20.4.2019

I Kiruna kom Profeten till berget - här finns Sveriges nordligaste moské

Runt imamen vid Luossa satt allt folket i en ring. Han kom från Eritrea och var bara 19 år gammal, men när han sjöng och reciterade Koranen var hans röst vacker och säker. HBL har besökt Sveriges nordligaste moské.

Premium

14.4.2019

Iman blev islams nya ansikte på tv: "Jag vet att jag svarar på mångas vägnar"

Iman Meskini i den norska tv-serien Skam har blivit en bild för det nya islam i Norden. Hennes hijab-bok visar på muslimflickors växande stolthet över sitt arv. I övrigt ser forskare att islam i Norden mer och mer beskrivs som en säkerhetsfråga och ett hot. Ändå lever en och en halv miljon muslimer vanliga vardagsliv, med jobb, familj och hem.

Premium

13.4.2019

Ledare: En folkledare i hundra kubik av ensamhet

Personkonflikterna inom kyrkan är en av de stora utmaningarna för biskopen i Borgå. Många röster var blanka i onsdags, i en kultur av oheliga gräl om heliga ting.

Premium

7.4.2019

Krönika: "Domar-Lasse" avkunnade Finlands enda dom för folkmord

Var som helst på jorden kan vi göra världen lite bättre. Det kan vara i Borgå.

Premium

5.4.2019

I Stockholm håller Mamma Mia-febern i sig – Abbamuseet får ny utställning

Ingen Abbalåt har skapat så många nya musikprodukter som Mamma Mia. Nu öppnar Abbamuseet i Stockholm en avdelning om filmerna.

Premium

1.4.2019

Krönika: Stjäl inte min död

När vi har dött kan vem som helst låna oss som stjärnor och symboler för sin sak, skriver HBL:s Nordenkorrespondent Jan-Erik Andelin.

Premium

22.3.2019

Norges sjukvård är gammalmodig och i kris – finländska vårdare gör snabba tusenlappar

Norge saknar 6 000 sjukskötare och går mot en massiv brist på vårdpersonal inom 15 år. Vårdare från Finland och andra grannländer är efterfrågade, som Anne-Marie Lindholm och Viveka Lindholm från Borgå. Men det rika Norge kan ibland vara underbemannat, slitet och gammalmodigt.

Premium

22.3.2019

Finländska vårdare gör snabba tusenlappar i Norge

Norge saknar 6 000 sjukskötare och går mot en massiv brist på vårdpersonal. Vårdare från Finland och andra grannländer är efterfrågade, som Anne-Marie Lindholm och Viveka Lindholm från Borgå. Men det rika Norge kan ibland vara underbemannat, slitet och gammalmodigt.

Premium

18.3.2019

Norge: Ministerns sambo arg på kritisk teater – fejkade hon bilbranden och hoten mot hemmet?

Det högerpopulistiska Fremskrittspartiets Tor Mikkel Wara är körd som justitieminister, anser bedömare efter att sambon misstänks ha fejkat hot mot hemmet och bränt familjens Ford.

Premium

14.3.2019

Finlandssvenska Nicolina i Stockholm: "Mina barn ska inte gå i skola i Sverige"

Nicolina Gull, 30, är en av de 19 700 finlandssvenskar som under 2000-talet flyttat till Sverige. I Stockholm kombinerar hon sitt läraryrke med en annan dröm – att jobba i en bröllopsbutik.

Premium

13.3.2019

Analys: Vad är Boeingproblemet?

Vad är den tekniska orsaken till att splitternya Boeing Max-flygplan belagts med flygförbud i hela Europa? HBL:s flygexpert, journalisten Jan-Erik Andelin, förklarar.

Premium

11.3.2019

Krönika: IS-krigarna i fokus: Kan vem som helst börja ett nytt liv?

Vad är ur världen när man har sonat ett brott – och vad finns kvar? frågar Jan-Erik Andelin.

Premium

10.3.2019

Sverigefinländare vill föra hem skallar som Karolinska Institutets rasforskare plundrade ur gravar i Finland

Karolinska Institutet borde återlämna människokranier från Finland för att begravas i den jord där de hör hemma, anser sverigefinländarna Sirpa och Tapani Humalisto. De har släktrötter på två orter i Finland, vars gravar plundrades av svenska vetenskapsmän.

Premium

25.2.2019

Krönika: Kväll i samtalet om sex

Pendeln har kanske svängt ifråga om sexuell frigjordhet. Men den pendlar inte tillbaka till där den var, skriver Jan-Erik Andelin.

Premium

21.2.2019

Kriminella nätverk inne på Arlanda – Sverige har en av Schengens sämsta gränskontroller

Människor med band till brottsnätverket Hells Angels har jobbat på Stockholms flygplats Arlanda, hävdar svenska Kvällsposten. Schengensamarbetet har tidigare prickat Sverige för dålig gränskontroll – inte minst på Arlanda.

Premium

18.2.2019

Nya ÅA-rektorn: Om mamma hade levat hade hon varit stolt nu

Moira von Wright tillträder i höst som ny rektor vid Åbo Akademi och återvänder från Sverige. I Åbo växte hon upp som barn i ljudet från sin professorspappas skrivmaskin.

Premium

12.2.2019

Caremaskandalen i Sverige öppnade upp frågan om vårdvinster

Varumärket Carema har försvunnit ur svensk vård. Men skandalerna kring bolaget för sju år sedan gjorde vårdvinster till politik i Sverige.

Premium

11.2.2019

Krönika: Att skotta snö är inte svårt

Vi måste ha lägre trösklar för nyanlända att börja arbeta med någonting, skriver Jan-Erik Andelin.

Premium

9.2.2019

Saab erbjuder Finland många tvåsitsiga Gripen – för framtidens elektroniska krigföring

Saab Gripens nya E-version kommer in sent i Finlands jaktplansrace. Vid testbasen i Linköping är man fortfarande försiktig med vädret i testerna. Finland erbjuds en två piloters plattform för modernt elektroniskt krig i luften.

Premium

6.2.2019

Svenska försvarsministern: Samarbetet med Finland är djupare än Gripen

Det finsk-svenska försvarssamarbetet är inte beroende av om Finland väljer Saab Gripen som jaktplan, säger Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist.

Premium

5.2.2019

Video: Svensk toppolitiker gratulerar med Sven Duva – alla 28 verserna!

Sveriges nyvalda talman Andreas Norlén tar gärna till diktstrofer i sina offentliga resonemang. På Runebergsdagen gratulerar han Finland med nationalskaldens dikt Sven Duva, och han kan alla 28 verserna, utantill.

2.2.2019

Talmannen som gick rakt i hetluften – och kan sin Runeberg

I Sverige reste en relativt okänd riksdagsledamot, moderaten Andreas Norlén, sig ur riksdagsbänken och blev talman. Så höll han samman den krångliga processen att få ihop en regering för landet.

Premium

29.1.2019

Soini: EU-valet blir en "big bang" för populistpartierna

EU-valet i vår blir enligt utrikesminister Timo Soini (Blå) en "big bang" för populistpartierna. Ryan Heath från politikmediet Politico håller med. Nästa EU-kommission kommer att ha tre-fyra klart EU-skeptiska kommissionärer, tror han.

Premium

28.1.2019

Krönika: När det förhandlades i Borgå om familjelycka

Nyanländas familjenormer blir en nöt för många av oss, skriver Jan-Erik Andelin.

Premium

21.1.2019

Många kvinnor bland Sveriges nya ministrar – Amanda Lind ny kulturminister

Miljöpartiets Amanda Lind från Miljöpartiet blir kulturminister i den nya svenska regeringen – en av de fyra nya ministrar som är kvinnor. På grupporträttet sticker Löfvens nya kulturminister ut med en maffigt uppsatt rastafrisyr.

21.1.2019

Löfvens Sverige vill bli världens första fossilfria land

Klimatfrågorna låg högt i Stefan Löfvens regeringsförklaring i Stockholm på måndagen. Den nya regeringe vill se Sverige bli första land i världen utan fossila bränslen.

18.1.2019

Analys: Löfvens tvåa står mellan stup på båda sidor

Efter konselj hos Carl XVI Gustaf på slottet på måndag tillträder en smal, smal minoritetsregering i Stockholm. Den är fångad mellan stup på båda sidor, skriver HBL:s Nordenkorrespondent Jan-Erik Andelin.

Premium

17.1.2019

"De sitter i sandlådan och leker"

HBL åkte ut till Nacka utanför Stockholm. Efter fyra månaders regeringsförhandlingar tog vi temperaturen på entusiasmen för svensk politik. Den var låg.

Premium

16.1.2019

Analys: Det politiska Sverige försökte i fyra månader trotsa västerländsk matematik

HBL:s Nordenkorrespondent Jan-Erik Andelin skriver om hur Sverige pusslade gränsvillkor och mandatmatematik så att landet nu tycks få en regering. Men Löfven II styr i så fall på en ny karta över det politiska Sverige.

Premium

24.12.2018

Krönika: Ibland blir det inte tid för fjärde advent

Trenderna komma, trenderna försvinna. Ibland skyndar vi vidare med nya hashtags, slagord och debatt, utan att alla ens har hunnit samla det goda livets fyra adventsljus, skriver Jan-Erik Andelin i sin julkrönika.

22.12.2018

76 procent av svenskarna sura på politikernas regeringsstrul

Sverige är besviket på sina politiker. Tre av fyra gör tummen ner för turerna kring att bilda regering. 55 procent skyller på Centern som käppen i hjulet. Men Sverigedemokraterna är inte automatiskt vinnare. Också SD-väljarna rör nu på sig.

Premium

14.12.2018

Frågorna vi har efter 96 dagar

Drygt tre månader har gått med det politiska dödläget i Sverige. HBL:s Nordenkorrespondent Jan-Erik Andelin svarar på frågorna efter 96 dagar i svensk politik.

@andelins på Twitter

Det nya tabut är att visa uppmärksamhet för ett barn som inte är ditt eget. Där åkte barnet ut med talesättets badv… twitter.com/i/web/status/1…