Jan-Erik Andelin

Jan-Erik Andelin

Reporter, jobbar i HBL:s Nordenteam

Senast publicerade artiklar

22.5.2020

Två överlevde flygkrasch i Karachi

Vid flygkraschen i ett bostadsområde i Karachi i södra Pakistan har hittills 97 personer bekräftats döda. Två personer ombord har enligt rapporter mirakulöst överlevt olyckan hos det pakistanska flygbolaget PIA.

20.5.2020

"Möt riskgrupper som individer när vi återvänder till jobben"

Hör du till en riskgrupp i covid-19-epidemin har du rätt att få din egen hälsorisk utvärderad utifrån dig själv, anser Janne Juvakka som leder Diabetesförbundet.

Premium

19.5.2020

Yle: I juni går nästan alla VR-tåg igen

Tåg och metro börjar återgå till det normala – avståndsreglerna kvar ombord.

19.5.2020

Sverige har flest döda i covid-19 per capita i Europa

Sverige har högst antal covid-19-dödsfall per capita i Europa under de senaste sju dagarna. Det visar siffror från webbplatsen Ourworldindata.org.

19.5.2020

Cyklist omkom i Hertonäs

Lastbil mejade ner cyklist på Hertonäs industriområde i Helsingfors.

18.5.2020

Nordsjöfarled fördjupas – 2021 muddras det vid populär stugö

Sommarön Svarta Hästen utanför Nordsjö får farledsmuddring ute på fjärden 2021.

Premium

18.5.2020

Regionerna rasar över flygstopp – Finnair behöver pengarna i Europa

Finnair lägger olönsamt inrikesflyg på hyllan. Näringsliv och politiker runtom i landet rasar. Men flygbolaget är trängt. Efter coronakrisen väntar en massiv uppgradering av åldrande plan i Europaflottan.

Premium

18.5.2020

Krönika: På Erikssons gata

Det finns stora historiska minnen, och små minnen vi aldrig har fått. Apropå att Erik, Erika och Erkki har namnsdag i dag.

Premium

17.5.2020

Debatten om alternativ uteblev – nu behövs de i hast

Det var nio eniga riksdagspartier som i Ständerhuset sjöng beredskapslagens lov i mars. Så eniga, att rättslärda frågat efter de uteblivna alternativen. Varför blev nationellt undantag allena saliggörande de första månaderna?

Premium

12.5.2020

Ohisalo skyndade till gränsrusningen i Torneå

Minister Maria Ohisalo gjorde ett överraskningsbesök vid den svenska gränsen i Torneå på måndagen. Där trotsar finländare nu regeringens coronarekommendationer, hänvisar till grundlagen och åker över till Sverige.

Premium

11.5.2020

I Borgå sitter flygpersonal på skolbänken och ritar upp framtidens hållbara flyg

85 procent av all flygtrafik i Europa ligger för tillfället nere. I Borgå fortbildar yrkeshögskolan Haaga-Helia flygfolk som nu är permitterade för en framtid som ska bli både digital och mera hållbar, säger programmets ledare Maija Eklöf.

Premium

11.5.2020

I Borgå sitter flygpersonal på skolbänken och ritar upp framtidens hållbara flyg

85 procent av all flygtrafik i Europa ligger för tillfället nere. I Borgå fortbildar yrkeshögskolan Haaga-Helia flygfolk som nu är permitterade för en framtid som ska bli både digital och mera hållbar, säger programmets ledare Maija Eklöf.

Premium

6.5.2020

Oklart om öppna gränser i Norden till sommaren

Norden gläntar försiktigt på landsgränserna, men Finland väntar med sådana besked. Nordenminister Thomas Blomqvist förutspår hårda tider för turistföretagen.

Premium

4.5.2020

Rungande ja till Norwegians krisplan

Det blev ett rungande ja från aktieägarna till det konkurshotade lågprisflygbolaget Norwegians krisplan. Nästan en miljard euro av bolagets skulder omvandlas till aktier. Men till Finland återvänder bolaget kanske först om ett år.

4.5.2020

Krönika: En del orkar inte längre vända sin karta mot norr

Den som tror på konspirationsteorier kanske inte är trotsig och illvillig. Utan knäckt och besviken.

Premium

28.4.2020

Svensk forskare om coronaekonomin: Norge klarar sig bäst, Finland ligger sämst till

Lyft pensionsförsäkringen som på Island. Offra en semestervecka, men håll jobbet och 75 procent av lönen som i Danmark. Få vinterns moms tillbaka som i Sverige och Finland. Norden gör olika i coronakrisen. Men den svenska nationalekonomen Lars Calmfors befarar att Finland är mest illa ute.

Premium

24.4.2020

Nu faller brickorna i nordiskt flyg – bloggarkaptenen Tapio miste jobbet

Norwegians framtid hänger på en tråd. Bolaget bakom SAS Helsingforsflyg är i konkurs. Youtube-kaptenen Tapio Siivola som flög dem miste jobbet.

Premium

20.4.2020

"För många dödsfall i våra modeller" – Finland har nytta av Sveriges data

– Just nu har vi för många dödsfall i våra modeller, säger THL-läkaren Tuija Leino. Sex forskare i den finländska arbetsgruppen för epidemimodeller vrider och vänder på alla osäkra data i pandemin. Den beräknas nu ha Finland i sitt grepp i 162 dagar.

Premium

20.4.2020

Krönika: När städerskan var anställd av fabriken

Efter coronasvackan kan vi kan få en starkare stat och en återgång till stabilare storbolag.

Premium

9.4.2020

Beskedet: Undvik onödiga resor också till påsk

En liten stund med påsksol på stugan – även det avråder de som administrerar våra sjukhus och ambulanser ifrån. Men smittläget är lågt i våra mest populära stugkommuner.

7.4.2020

Krönika: Efter krisen: Andra former att leva, bo, jobba, äta och älska?

Efter krisen kan komma någonting helt nytt – andra former att leva, bo, jobba, äta och älska. Det är trots all sorg och svårighet också spännande.

Premium

6.4.2020

Norska radions orkester släpper loss – på distans

Populära Kringkastingsorkestret har gjort en bejublad distansversion av balladörhänget All by myself.

4.4.2020

När viruset kom till byn – så slog sorgen Sibbo

Bara några veckor in i coronaepidemin har många fler frågor än svar. Också forskarna. Få av oss finländare kunde ana att dödsfall och sorg tidigt skulle slå ner i Sibbo med 21 000 invånare. Det här är en berättelse om virusets försprång.

Premium

4.4.2020

När viruset kom till byn – så slog sorgen Sibbo

Bara några veckor in i coronaepidemin har många fler frågor än svar. Också forskarna. Få av oss finländare kunde ana att dödsfall och sorg tidigt skulle slå ner i Sibbo med 21 000 invånare. Det här är en berättelse om virusets försprång.

Premium

26.3.2020

Så olika hanterar Norden förbud under coronakrisen

Sverige skiljer sig markant från hur de andra nordiska länderna hanterar restriktioner och förbud under covid-19-krisen.

24.3.2020

THL utvidgar snart coronatester med stickprov

Två tredjedelar av alla bekräftade covid-19-fall finns i Nyland. Finland utvidgar nu testerna, men går en annan väg än övriga Norden. THL planerar för stickprovstest i södra Finland för få en bild av vem som kan ha viruset utan symtom, eller som redan är immuna.

24.3.2020

Färöingarna coronatestar mest i världen – på laxlabbet

Färöarna har tillsammans med Island de mest omfattande coronavirustesterna i världen just nu. Men i pandemin som pågår når smittan ändå överallt – även till de flesta av de sjutton bebodda Färöarna.

Premium

23.3.2020

Krönika: Det blir sommar igen en dag

Jag har inga djupare förklaringar, och inga fotnoter ur min själ. Men det här är sommar för mig.

Premium

23.3.2020

Vad vet du om Kåfjord och Avicii? Gör HBL:s quiz om Norden

Testa dina kunskaper om Norden. Kan du alla dessa detaljfakta och all småkuriosa om våra fem nordiska länder är du en nordist på ganska hög nivå.

Premium

23.3.2020

Frihet, trygghet och jämlikhet i en galen värld – sådant är Norden enligt fem unga nordiska röster

Det är Nordens dag i dag, den 23 mars. HBL har träffat fem unga från olika delar av Norden som berättar om hur de ser på framtiden. Nordens dag firas för att dagens nordiska samarbete anses ha inletts i Helsingfors i dag för 58 år sedan.

Premium

23.3.2020

I dag firar vi Nordens dag – HBL satsar på Norden så in i Norden

Nordens dag firas för att dagens nordiska samarbete anses ha inletts i Helsingfors i dag för 58 år sedan. HBL firar genom att lansera en ny, skärpt Nordenrapportering.

22.3.2020

Finländska forskare ensamma i Norden om att spåra CoV-2-virusets mutationer

Medan omkring 600 coronatest nu görs per dag i huvudstadsregionen, får en del av virusen sin genetiska kod knäckt av Teemu Smura vid Helsingfors universitet. Så får världen snabb och viktig information mitt i pandemin.

Premium

18.3.2020

Finland har bättre beredskapslager än våra nordiska grannländer

Coronaepidemin har fått andra länder att försöka komma åt Finlands stora medicinlager enligt statsministern, men genom ett blixtbeslut av regeringen begränsas medicinexporten.– Finlands situation är betydligt bättre än många andra länders eftersom vi har en buffert, säger Fimea-direktören Johanna Nystedt.

Premium

16.3.2020

En halv miljon jobb i Norden berörs när flyget står stilla

Finnair och SAS bantade inom ett dygn ner sin flygtrafik till ett absolut minimum. Så här har det finländska flygbolaget inte flugit sedan 1960-talet.

Premium

14.3.2020

"Vi håller öppet tills myndigheterna stänger oss"

Kaffepannan och bulletången får kunderna snart inte längre röra. I övrigt väntar turistfällan Paahtimo i Borgå ännu relativt lugnt på sommaren, även om den kan bli annorlunda än andra.

11.3.2020

Kronoby flygplats kan få storpermittera för viruset

Jakobstads och Karlebys gemensamma flygplats i Österbotten får sannolikt storpermittera när Finnairflygen stoppar i april.

10.3.2020

Justitieministrarna fick vända om vid fängelsebesöket – för viruset

Finlands och Sveriges justitieministrar var nära att få 14 dagar i fängelse – i coronakarantän. Anna-Maja Henriksson och Morgan Johansson skämtade om sitt avbrutna fängelsebesök i Sörnäs i Helsingfors.

Premium

9.3.2020

Krönika: De enda radikaliserade är hetsartrollen på nätet

Blixten sägs inte slå två gånger på samma ställe. Vi kan inte veta att flyktingvågen 2015 upprepar sig på samma sätt.

Premium

7.3.2020

Helsingfors, Katowice... – så jobbar SR:s röst i stan

Lubna El-Shanti är Sveriges Radios nya korrespondent för Östersjöområdet med bas i Helsingfors. Hon tränades in i jobbet med den legendariske Nils Horner som förebild.

Premium

5.3.2020

Svenska elflygplanet ES-19 kan vända flygskammen till stolthet

Svenska ES-19 är ett elflygplan för korta sträckor i Norden. Nu är frågan om det kan revolutionera resandet i en region med höga mål för fossilfritt flyg.

Premium

27.2.2020

De äldre och invandrarna förändrar Nordens befolkning

Vi behöver städer som allt mer är planerade för äldre, och ny befolkning utifrån – om vi inte vill bli färre. Det säger nordiska forskare om de nyaste befolkningssiffrorna i Norden.

Premium

25.2.2020

Dubai är den första storflygplatsen som snörts av för viruset

När storflygplatserna börjar blockeras slås den globala flygtrafiken av covid-19-viruset på allvar. Grannlandet Bahrain stoppar just nu alla flyg från megaknutpunkten Dubai.

Premium

24.2.2020

Svenska DN:s läsartåg körde in i den italienska coronaepidemin

Dagens Nyheters specialtåg från Stockholm till Venedig anlände medan tågförbindelserna mellan Österrike och Italien var stängda av rädsla för viruset.

Premium

24.2.2020

Hon var akutläkare för barn i Stockholm – så gjorde reformerna jobbet omöjligt

Allergichocker, hjärtinfarkter och andra livshotande tillstånd hos barn var finlandssvenska Erica Bonns specialitet. Men de ständiga sjukhusreformerna i Stockholm gjorde att hon gav upp som akutläkare.

Premium

12.2.2020

Volvo och Clas Ohlson i riskfronten – i Kina hotar masshamstring av mat

Nordiska företag som behöver komponenter och medelbilliga vardagsprylar från Kina kommer att vara de första som drabbas ekonomiskt av att landet har virusstängt. I själva Kina hotar däremot en livsmedelskris med en miljard hamstrande kineser, säger forskare.

10.2.2020

Krönika: Antisemitism, kritik, illvilja

Antisemitismen, det moderna Israel och muslimsk migration ställer oss inför gränserna mellan kritiska frågor kontra ovilja och illvilja.

Premium

8.2.2020

Missa inte: Här är topp 10 bland museerna i Sverige

HBL rankar museerna i Sverige inför våren och sommaren 2020.

Premium

8.2.2020

Kommentar: Den svåra museibrådskan

Hur ska man göra museer lättillgängliga – utan att fuska bort den andäktighet och hänförelse de är till för att förmedla?

Premium

5.2.2020

"Aldrig sett någonting spridas som Wuhanviruset"

Wuhanviruset kan komma att stänga skolor i Europa och föra upp resefavoriten Thailand på svarta listan. Det säger EU:s finländska toppexpert på smittskydd Pasi Penttinen i Stockholm.

Premium

30.1.2020

Corona-evakueringar från Kina splittrar europeiska familjer

Stora länder i Europa evakuerar nu sina medborgare för coronarisken i Hubeiprovinsen. Att alla i familjen inte får åka kan innebära ett tungt val.

Premium

@andelins på Twitter

@PetterMalmberg Den här tråden borde utan tvekan avslutas med superhero-filmtiteln "The Man with The Golden Pun".

@anderslindberg Under mina år som korrespondent i Sverige lärde jag mig att även den som inte förstod ett smack av… twitter.com/i/web/status/1…

@PetterMalmberg James Bone.

Finnair's cancelled destn W20/21 - Europe: ALC ATH BGO BOO BLQ GDN HER LJU LYS NAP NCE OPO TAY TLV TRD UME VBY VCE… twitter.com/i/web/status/1…

@AnttiKivivalli @snadinadi Joo, en minä arvota uskonnottomuutta huonommaksi. Mutta olen omalta osaltani säilyttänyt… twitter.com/i/web/status/1…