Jan-Erik Andelin

Jan-Erik Andelin

HBL:s Nordenkorrespondent i Stockholm

55-årig ledarskribent vid Hufvudstadsbladet och KSF Medias övriga nyhetskanaler. Relativt hygglig cocktailpianist och flygsimulatorpilot i det civila, bor i Borgå.

Senast publicerade artiklar

18.3.2019

Norge: Ministerns sambo arg på kritisk teater – fejkade hon bilbranden och hoten mot hemmet?

Det högerpopulistiska Fremskrittspartiets Tor Mikkel Wara är körd som justitieminister, anser bedömare efter att sambon misstänks ha fejkat hot mot hemmet och bränt familjens Ford.

Premium

14.3.2019

Finlandssvenska Nicolina i Stockholm: "Mina barn ska inte gå i skola i Sverige"

Nicolina Gull, 30, är en av de 19 700 finlandssvenskar som under 2000-talet flyttat till Sverige. I Stockholm kombinerar hon sitt läraryrke med en annan dröm – att jobba i en bröllopsbutik.

Premium

13.3.2019

Analys: Vad är Boeingproblemet?

Vad är den tekniska orsaken till att splitternya Boeing Max-flygplan belagts med flygförbud i hela Europa? HBL:s flygexpert, journalisten Jan-Erik Andelin, förklarar.

Premium

11.3.2019

Krönika: IS-krigarna i fokus: Kan vem som helst börja ett nytt liv?

Vad är ur världen när man har sonat ett brott – och vad finns kvar? frågar Jan-Erik Andelin.

Premium

10.3.2019

Sverigefinländare vill föra hem skallar som Karolinska Institutets rasforskare plundrade ur gravar i Finland

Karolinska Institutet borde återlämna människokranier från Finland för att begravas i den jord där de hör hemma, anser sverigefinländarna Sirpa och Tapani Humalisto. De har släktrötter på två orter i Finland, vars gravar plundrades av svenska vetenskapsmän.

Premium

25.2.2019

Krönika: Kväll i samtalet om sex

Pendeln har kanske svängt ifråga om sexuell frigjordhet. Men den pendlar inte tillbaka till där den var, skriver Jan-Erik Andelin.

Premium

21.2.2019

Kriminella nätverk inne på Arlanda – Sverige har en av Schengens sämsta gränskontroller

Människor med band till brottsnätverket Hells Angels har jobbat på Stockholms flygplats Arlanda, hävdar svenska Kvällsposten. Schengensamarbetet har tidigare prickat Sverige för dålig gränskontroll – inte minst på Arlanda.

Premium

18.2.2019

Nya ÅA-rektorn: Om mamma hade levat hade hon varit stolt nu

Moira von Wright tillträder i höst som ny rektor vid Åbo Akademi och återvänder från Sverige. I Åbo växte hon upp som barn i ljudet från sin professorspappas skrivmaskin.

Premium

12.2.2019

Caremaskandalen i Sverige öppnade upp frågan om vårdvinster

Varumärket Carema har försvunnit ur svensk vård. Men skandalerna kring bolaget för sju år sedan gjorde vårdvinster till politik i Sverige.

Premium

11.2.2019

Krönika: Att skotta snö är inte svårt

Vi måste ha lägre trösklar för nyanlända att börja arbeta med någonting, skriver Jan-Erik Andelin.

Premium

9.2.2019

Saab erbjuder Finland många tvåsitsiga Gripen – för framtidens elektroniska krigföring

Saab Gripens nya E-version kommer in sent i Finlands jaktplansrace. Vid testbasen i Linköping är man fortfarande försiktig med vädret i testerna. Finland erbjuds en två piloters plattform för modernt elektroniskt krig i luften.

Premium

6.2.2019

Svenska försvarsministern: Samarbetet med Finland är djupare än Gripen

Det finsk-svenska försvarssamarbetet är inte beroende av om Finland väljer Saab Gripen som jaktplan, säger Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist.

Premium

5.2.2019

Video: Svensk toppolitiker gratulerar med Sven Duva – alla 28 verserna!

Sveriges nyvalda talman Andreas Norlén tar gärna till diktstrofer i sina offentliga resonemang. På Runebergsdagen gratulerar han Finland med nationalskaldens dikt Sven Duva, och han kan alla 28 verserna, utantill.

2.2.2019

Talmannen som gick rakt i hetluften – och kan sin Runeberg

I Sverige reste en relativt okänd riksdagsledamot, moderaten Andreas Norlén, sig ur riksdagsbänken och blev talman. Så höll han samman den krångliga processen att få ihop en regering för landet.

Premium

29.1.2019

Soini: EU-valet blir en "big bang" för populistpartierna

EU-valet i vår blir enligt utrikesminister Timo Soini (Blå) en "big bang" för populistpartierna. Ryan Heath från politikmediet Politico håller med. Nästa EU-kommission kommer att ha tre-fyra klart EU-skeptiska kommissionärer, tror han.

Premium

28.1.2019

Krönika: När det förhandlades i Borgå om familjelycka

Nyanländas familjenormer blir en nöt för många av oss, skriver Jan-Erik Andelin.

Premium

21.1.2019

Många kvinnor bland Sveriges nya ministrar – Amanda Lind ny kulturminister

Miljöpartiets Amanda Lind från Miljöpartiet blir kulturminister i den nya svenska regeringen – en av de fyra nya ministrar som är kvinnor. På grupporträttet sticker Löfvens nya kulturminister ut med en maffigt uppsatt rastafrisyr.

21.1.2019

Löfvens Sverige vill bli världens första fossilfria land

Klimatfrågorna låg högt i Stefan Löfvens regeringsförklaring i Stockholm på måndagen. Den nya regeringe vill se Sverige bli första land i världen utan fossila bränslen.

18.1.2019

Analys: Löfvens tvåa står mellan stup på båda sidor

Efter konselj hos Carl XVI Gustaf på slottet på måndag tillträder en smal, smal minoritetsregering i Stockholm. Den är fångad mellan stup på båda sidor, skriver HBL:s Nordenkorrespondent Jan-Erik Andelin.

Premium

17.1.2019

"De sitter i sandlådan och leker"

HBL åkte ut till Nacka utanför Stockholm. Efter fyra månaders regeringsförhandlingar tog vi temperaturen på entusiasmen för svensk politik. Den var låg.

Premium

16.1.2019

Analys: Det politiska Sverige försökte i fyra månader trotsa västerländsk matematik

HBL:s Nordenkorrespondent Jan-Erik Andelin skriver om hur Sverige pusslade gränsvillkor och mandatmatematik så att landet nu tycks få en regering. Men Löfven II styr i så fall på en ny karta över det politiska Sverige.

Premium

24.12.2018

Krönika: Ibland blir det inte tid för fjärde advent

Trenderna komma, trenderna försvinna. Ibland skyndar vi vidare med nya hashtags, slagord och debatt, utan att alla ens har hunnit samla det goda livets fyra adventsljus, skriver Jan-Erik Andelin i sin julkrönika.

22.12.2018

76 procent av svenskarna sura på politikernas regeringsstrul

Sverige är besviket på sina politiker. Tre av fyra gör tummen ner för turerna kring att bilda regering. 55 procent skyller på Centern som käppen i hjulet. Men Sverigedemokraterna är inte automatiskt vinnare. Också SD-väljarna rör nu på sig.

Premium

14.12.2018

Frågorna vi har efter 96 dagar

Drygt tre månader har gått med det politiska dödläget i Sverige. HBL:s Nordenkorrespondent Jan-Erik Andelin svarar på frågorna efter 96 dagar i svensk politik.

14.12.2018

Nej till Stefan Löfven – Sverige rustar för eventuellt nyval

Riksdagen i Sverige röstade som väntat nej till Stefan Löfven som statsminister. Nu träffar riksdagens talman Andreas Norlén de svenska valmyndigheterna och bereder Sverige på ett eventuellt extraval i början av nästa år.

12.12.2018

Analys: Annie Lööf är snart de brända broarnas drottning

Den svenska centerledaren har kartlagt hela fältet, sagt nej till alltsammans och går kanske lugnt visslande därifrån.

10.12.2018

Krönika: Friheten äter till sist upp gemenskapen

Det goda Norden har inte bara byggts av staten och friheterna. Utan också av gemenskaper som föreningar, fackförbund och frikyrkor.

29.11.2018

Norsk ex-minister åtalad för sexbrott mot asylsökande

Den förra landshövdingen och ministern Svein Ludvigsen, 72, är en högerprofil i Norge som också har synts i det nordiska samarbetet.

26.11.2018

Krönika: Kränkt i november

Svart månad kräver svart humor. HBL:s korrespondent i Stockholm Jan-Erik Andelin snickrade skrönor om den rutinkränktes lilla inre låga.

23.11.2018

Analys: Stefan Löfvens tur att gå på plankan

Sveriges prudentlige talman Andreas Norléns bistra logik blir tydligare. Den som är stor i orden mot andra är följande att hoppa bungy.

22.11.2018

Det här är läget i Sverige: Vad händer om alla säger nej?

Svensk politik påminner just nu om bobollsritualen där man tävlar om det sista greppet om slagträet – i den sista statsministeromröstningen. Men tre regeringsalternativ ska enligt grundlagen prövas före det.

14.11.2018

Det här behöver du veta om regeringskaoset i Sverige

HBL:s Nordenkorrespondent Jan-Erik Andelin svarar på frågor om regeringsläget i Sverige. Om varför borgerliga partier sensationellt röstade nej till den borgerliga statsministerkandidaten Ulf Kristersson.

14.11.2018

I Sverige skjuts folk till döds medan förorten lagar middag – Polisen: Nu krävs en jätteinsats!

Vid halv sextiden kommer folk i Stockholmsförorten Hallonbergen från sina jobb. Andra står redan hemma och lagar kvällsmat. Då skjuts två män i sin bil ute på gatan. Skjutningarna i Sverige blir fler. Men förklaringarna är lite andra än man trodde.

12.11.2018

Analys: Svensk politik blir ett allt mera inflammerat pokerspel

Den första statsministeromröstningen i Stockholm blir på onsdag. Det kunde ha varit högtidligt. Nu blir det snarare pinsamt.

12.11.2018

Krönika: Finländsk barnfostran: Vi hotar och är stränga

Sverige har lyckats med det ovärderliga tidsfönster då man får växa till som barn.

5.11.2018

Analys: Nu går kniptången i svensk politik

Ulf Kristersson ställs inför parlamentet som statsministerkandidat. Fast nu är hans sits mycket bräckligare än på valnatten. Det som troligen rasar först i svensk politik är den 14 år gamla Alliansen.

2.11.2018

Regeringskris i Norge avvärjd i sista sekunden

Norges kristdemokrater Kristelig Folkeparti fällde hellre sin egen ordförande Knut Arild Hareide än landets regering. De norska kristliga lockades av statsminister Erna Solberg med en skärpt abortlag.

1.11.2018

Finland cyberaktivt i Nordiska rådet, ryssarna stannade hemma

Tabut om att tala om utrikespolitik, säkerhet och försvar i Nordiska rådet är definitivt brutet. "Jättebra", säger Wille Rydman (Saml) när han under sessionen presenterar NR-presidiets förslag till samarbete kring cyberförsvar i Norden och Baltikum.

31.10.2018

Finska blir jämställt språk i Nordiska rådet

Alla nordiska språk blir jämställda vid Nordiska rådets möten – i ett enhälligt beslut.

31.10.2018

Nordiska statsministrar oroade över "Pargasinvesteringar"

De fem nordiska statsministrarna har uppenbart oroats över ryska investeringar som de som avslöjades i Åbolands skärgård nyligen.

30.10.2018

Nylands Brigad i stridsscen vid stor Natomanöver i Norge

Finländska trupper från Dragsvik deltog i Natos styrkedemonstration utanför Trondheim i Norge på tisdagen. Finland och Sverige är bara partnerländer till Nato och gick i övrigt fram med låg profil.

30.10.2018

Stoltenberg vid Natomanöver: Vi måste hålla spänningarna borta från polartrakterna

– Vi speglar inte vad Ryssland gör i polartrakterna, men vi måste hålla spänningarna borta i området, säger Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Trupperna i Natos egen megaövning i Norge drabbar samman i dag.

29.10.2018

Jan-Erik Andelin: Sverige – en rätt navelskådande parlamentarisk monarki

Var Jimmie Åkesson har snappat upp fröet till sin nationalism? I Sverige, förmodligen.

21.10.2018

Finlandssvensk affischgerilla instagrammar kunder i Stockholm

Dramaten, Hötorget, Odenplan... Finländska Artiks vill bli ett namn i Sverige med affischhandel på nätet. Deras metod kallas gerillamarknadsföring.

15.10.2018

Löfven vill kompromissa – men inte om statsministern

Stefan Löfven fick i uppdrag att sondera om han kan återvända som Sveriges statsminister. Någon annan post i regeringen i Stockholm kan han inte tänka sig. Om annat kan han kompromissa.

15.10.2018

Löfven får i uppdrag att sondera fram ny svensk regering

Stefan Löfven är villig att kompromissa om mycket – men inte om att vara någonting annat än statsminister i nästa regering. Nu får han sonderingsuppdraget.

13.10.2018

Jobbet med ny regering blev högerkaos i Sverige

Sprickan mellan de fyra borgerliga partierna i Sverige växte ytterligare under veckoslutet. Regeringssonderaren Ulf Kristerssons förhastade ultimatum fick Centern och Liberalerna på bakhasorna.

9.10.2018

Förhandlingarna tär hårt på Alliansen

De fyra högerpartierna i Sverige slits åt olika håll.

9.10.2018

Forskare: Överskatta inte Airbnb-ekonomin – gör saker med dina vänner i stället

Bilpooler, Uber och Airbnb ska hjälpa oss att använda våra resurser bättre. Sägs det. Socialpsykologen och forskaren Airi Lampinen i Stockholm är inte så säker på det. – Gör saker tillsammans med människor du känner i stället, säger hon.

9.10.2018

Överskatta inte Airbnb-ekonomin – gör saker med dina vänner i stället

Bilpooler, Uber och Airbnb ska hjälpa oss att använda våra resurser bättre. Sägs det. Socialpsykologen och forskaren Airi Lampinen från Borgå är inte så säker på det. – Gör saker tillsammans med människor du känner i stället, säger hon.

@andelins på Twitter

Finlandssvenska läraren Nicolina i Sthlm: "Mina barn ska inte gå i skola i Sverige". Unga vuxna 18-30 emigrerar änn… twitter.com/i/web/status/1…

Vad är #Boeing-problemet? En modul som ska assistera piloten i knepiga flyglägen kan bli livsfarlig om den utgår fr… twitter.com/i/web/status/1…

Kan vem som helst börja ett nytt liv? Är #IS-brotten så vidriga att någon ska ställas utanför våra rättssalar helt… twitter.com/i/web/status/1…