Jan-Erik Andelin

Jan-Erik Andelin

HBL:s Nordenkorrespondent i Stockholm

55-årig ledarskribent vid Hufvudstadsbladet och KSF Medias övriga nyhetskanaler. Relativt hygglig cocktailpianist och flygsimulatorpilot i det civila, bor i Borgå.

Senast publicerade artiklar

18.1.2019

Analys: Löfvens tvåa står mellan stup på båda sidor

Efter konselj hos Carl XVI Gustaf på slottet på måndag tillträder en smal, smal minoritetsregering i Stockholm. Den är fångad mellan stup på båda sidor, skriver HBL:s Nordenkorrespondent Jan-Erik Andelin.

Premium

17.1.2019

"De sitter i sandlådan och leker"

HBL åkte ut till Nacka utanför Stockholm. Efter fyra månaders regeringsförhandlingar tog vi temperaturen på entusiasmen för svensk politik. Den var låg.

Premium

16.1.2019

Analys: Det politiska Sverige försökte i fyra månader trotsa västerländsk matematik

HBL:s Nordenkorrespondent Jan-Erik Andelin skriver om hur Sverige pusslade gränsvillkor och mandatmatematik så att landet nu tycks få en regering. Men Löfven II styr i så fall på en ny karta över det politiska Sverige.

Premium

24.12.2018

Krönika: Ibland blir det inte tid för fjärde advent

Trenderna komma, trenderna försvinna. Ibland skyndar vi vidare med nya hashtags, slagord och debatt, utan att alla ens har hunnit samla det goda livets fyra adventsljus, skriver Jan-Erik Andelin i sin julkrönika.

22.12.2018

76 procent av svenskarna sura på politikernas regeringsstrul

Sverige är besviket på sina politiker. Tre av fyra gör tummen ner för turerna kring att bilda regering. 55 procent skyller på Centern som käppen i hjulet. Men Sverigedemokraterna är inte automatiskt vinnare. Också SD-väljarna rör nu på sig.

Premium

14.12.2018

Frågorna vi har efter 96 dagar

Drygt tre månader har gått med det politiska dödläget i Sverige. HBL:s Nordenkorrespondent Jan-Erik Andelin svarar på frågorna efter 96 dagar i svensk politik.

14.12.2018

Nej till Stefan Löfven – Sverige rustar för eventuellt nyval

Riksdagen i Sverige röstade som väntat nej till Stefan Löfven som statsminister. Nu träffar riksdagens talman Andreas Norlén de svenska valmyndigheterna och bereder Sverige på ett eventuellt extraval i början av nästa år.

12.12.2018

Analys: Annie Lööf är snart de brända broarnas drottning

Den svenska centerledaren har kartlagt hela fältet, sagt nej till alltsammans och går kanske lugnt visslande därifrån.

10.12.2018

Krönika: Friheten äter till sist upp gemenskapen

Det goda Norden har inte bara byggts av staten och friheterna. Utan också av gemenskaper som föreningar, fackförbund och frikyrkor.

29.11.2018

Norsk ex-minister åtalad för sexbrott mot asylsökande

Den förra landshövdingen och ministern Svein Ludvigsen, 72, är en högerprofil i Norge som också har synts i det nordiska samarbetet.

26.11.2018

Krönika: Kränkt i november

Svart månad kräver svart humor. HBL:s korrespondent i Stockholm Jan-Erik Andelin snickrade skrönor om den rutinkränktes lilla inre låga.

23.11.2018

Analys: Stefan Löfvens tur att gå på plankan

Sveriges prudentlige talman Andreas Norléns bistra logik blir tydligare. Den som är stor i orden mot andra är följande att hoppa bungy.

22.11.2018

Det här är läget i Sverige: Vad händer om alla säger nej?

Svensk politik påminner just nu om bobollsritualen där man tävlar om det sista greppet om slagträet – i den sista statsministeromröstningen. Men tre regeringsalternativ ska enligt grundlagen prövas före det.

14.11.2018

Det här behöver du veta om regeringskaoset i Sverige

HBL:s Nordenkorrespondent Jan-Erik Andelin svarar på frågor om regeringsläget i Sverige. Om varför borgerliga partier sensationellt röstade nej till den borgerliga statsministerkandidaten Ulf Kristersson.

14.11.2018

I Sverige skjuts folk till döds medan förorten lagar middag – Polisen: Nu krävs en jätteinsats!

Vid halv sextiden kommer folk i Stockholmsförorten Hallonbergen från sina jobb. Andra står redan hemma och lagar kvällsmat. Då skjuts två män i sin bil ute på gatan. Skjutningarna i Sverige blir fler. Men förklaringarna är lite andra än man trodde.

12.11.2018

Analys: Svensk politik blir ett allt mera inflammerat pokerspel

Den första statsministeromröstningen i Stockholm blir på onsdag. Det kunde ha varit högtidligt. Nu blir det snarare pinsamt.

12.11.2018

Krönika: Finländsk barnfostran: Vi hotar och är stränga

Sverige har lyckats med det ovärderliga tidsfönster då man får växa till som barn.

5.11.2018

Analys: Nu går kniptången i svensk politik

Ulf Kristersson ställs inför parlamentet som statsministerkandidat. Fast nu är hans sits mycket bräckligare än på valnatten. Det som troligen rasar först i svensk politik är den 14 år gamla Alliansen.

2.11.2018

Regeringskris i Norge avvärjd i sista sekunden

Norges kristdemokrater Kristelig Folkeparti fällde hellre sin egen ordförande Knut Arild Hareide än landets regering. De norska kristliga lockades av statsminister Erna Solberg med en skärpt abortlag.

1.11.2018

Finland cyberaktivt i Nordiska rådet, ryssarna stannade hemma

Tabut om att tala om utrikespolitik, säkerhet och försvar i Nordiska rådet är definitivt brutet. "Jättebra", säger Wille Rydman (Saml) när han under sessionen presenterar NR-presidiets förslag till samarbete kring cyberförsvar i Norden och Baltikum.

31.10.2018

Finska blir jämställt språk i Nordiska rådet

Alla nordiska språk blir jämställda vid Nordiska rådets möten – i ett enhälligt beslut.

31.10.2018

Nordiska statsministrar oroade över "Pargasinvesteringar"

De fem nordiska statsministrarna har uppenbart oroats över ryska investeringar som de som avslöjades i Åbolands skärgård nyligen.

30.10.2018

Nylands Brigad i stridsscen vid stor Natomanöver i Norge

Finländska trupper från Dragsvik deltog i Natos styrkedemonstration utanför Trondheim i Norge på tisdagen. Finland och Sverige är bara partnerländer till Nato och gick i övrigt fram med låg profil.

30.10.2018

Stoltenberg vid Natomanöver: Vi måste hålla spänningarna borta från polartrakterna

– Vi speglar inte vad Ryssland gör i polartrakterna, men vi måste hålla spänningarna borta i området, säger Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Trupperna i Natos egen megaövning i Norge drabbar samman i dag.

29.10.2018

Jan-Erik Andelin: Sverige – en rätt navelskådande parlamentarisk monarki

Var Jimmie Åkesson har snappat upp fröet till sin nationalism? I Sverige, förmodligen.

21.10.2018

Finlandssvensk affischgerilla instagrammar kunder i Stockholm

Dramaten, Hötorget, Odenplan... Finländska Artiks vill bli ett namn i Sverige med affischhandel på nätet. Deras metod kallas gerillamarknadsföring.

15.10.2018

Löfven vill kompromissa – men inte om statsministern

Stefan Löfven fick i uppdrag att sondera om han kan återvända som Sveriges statsminister. Någon annan post i regeringen i Stockholm kan han inte tänka sig. Om annat kan han kompromissa.

15.10.2018

Löfven får i uppdrag att sondera fram ny svensk regering

Stefan Löfven är villig att kompromissa om mycket – men inte om att vara någonting annat än statsminister i nästa regering. Nu får han sonderingsuppdraget.

13.10.2018

Jobbet med ny regering blev högerkaos i Sverige

Sprickan mellan de fyra borgerliga partierna i Sverige växte ytterligare under veckoslutet. Regeringssonderaren Ulf Kristerssons förhastade ultimatum fick Centern och Liberalerna på bakhasorna.

9.10.2018

Förhandlingarna tär hårt på Alliansen

De fyra högerpartierna i Sverige slits åt olika håll.

9.10.2018

Forskare: Överskatta inte Airbnb-ekonomin – gör saker med dina vänner i stället

Bilpooler, Uber och Airbnb ska hjälpa oss att använda våra resurser bättre. Sägs det. Socialpsykologen och forskaren Airi Lampinen i Stockholm är inte så säker på det. – Gör saker tillsammans med människor du känner i stället, säger hon.

9.10.2018

Överskatta inte Airbnb-ekonomin – gör saker med dina vänner i stället

Bilpooler, Uber och Airbnb ska hjälpa oss att använda våra resurser bättre. Sägs det. Socialpsykologen och forskaren Airi Lampinen från Borgå är inte så säker på det. – Gör saker tillsammans med människor du känner i stället, säger hon.

4.10.2018

Sverige: Om naziströrelsen förbjuds – vem står sedan i tur?

Sammanlagt 17 nazister åtalas för upplopp kring Göteborgs bokmässa 2017. I en rad rättegångar i Sverige står medlemmar av nazistiska NMR nu åtalade. Men Sverige tvekar om man ska göra som i Finland och förbjuda rörelsen.

2.10.2018

Sverige: Ulf Kristersson får i uppdrag att bilda regering – har två veckor på sig

Moderatledaren Ulf Kristersson får i uppdrag av talmannen att sondera läget för att bilda en ny regering i Sverige.

1.10.2018

Jean-Claude Arnault döms till fängelse för våldtäkt – kan bli fler rättegångar

Den svenska så kallade kulturprofilen Jean Claude Arnault döms till fängelse för våldtäkt, meddelar Stockholms tingsrätt. Han frias samtidigt från ytterligare ett övergrepp som han var åtalad för.

28.9.2018

Efterspanade Volvon i Danmark hittad – tung poliskontroll vid danska broar

Polisen i Danmark har hittat den svenskregistrerade svarta Volvo som man spanade efter i dag. Fortfarande pågår en tung polisinsats efter tre efterspanade misstänkta. Bilar granskas vid de stora danska broarna.

24.9.2018

Sverigedemokraterna utfrysta när svenska riksdagen samlades

Sverigedemokraterna fick inte mycket i gengäld när den nya riksdagen sammanträdde i Stockholm på måndagen. SD stödde den nya talmannen Andreas Norlén – men såg sin egen man flyga ur presidiet.

24.9.2018

Moderaten Norlén blev talman i Sverige

Partierna bröt talmanspraxis i Sverige i det spända läget. Andreas Norlén från det näststörsta partiet, Moderaterna, blir talman.

19.9.2018

De ville rädda sitt BB – nu jublar vänsterkvinnorna

Efter att Sollefteås BB lades ner 2017 har tusentals ortsbor protesterat ihärdigt. I riksdagsvalet fick aktivisterna stöd för sin sak och Vänsterpartiet tog flera kliv framåt. I den här artikeln kollar vi in hur det gick för de partiaktiva som vi tidigare har träffat i ett antal reportage före valet.

19.9.2018

Han som rubbade Akademien – rättegång mot Arnault började

Han var en blivande fotograf som skulle lära sig flotta stock i Norrland. Men han blev Kulturprofilen som utlöste århundradets kris i Svenska Akademien.

17.9.2018

Analys: Annie Lööf kan bli kompromiss som ny svensk statsminister

Moderater på väg mot makten kan bli de första att bryta tabut kring Sverigedemokraterna i svensk politik. Men det kan också spräcka alliansen och skapa en regering med socialdemokrater och mitten i stället - kanske med Annie Lööf (C) som statsminister.

11.9.2018

Konservatism, Gud och missnöje är ett fält bland svenska väljare

I Sverige sorteras partifältet upp för att Sverige ska få en regering. På högerkanten vandrar folk mellan Moderaterna, KD och SD i ett fält av konservatism, kristna värderingar och allmänt missnöje.

10.9.2018

Centern störst bland de mindre – Feministiskt initiativ rasade

Mycket kretsar nu kring de tre största partierna och regeringsförhandlingarna i Sverige. HBL:s korrespondent sammanfattar hur det gick för de mindre partierna i det svenska valet.

10.9.2018

Analys: Centern och Liberalerna har vågmästarrollen – inte Jimmie Åkesson

De politiska analytikerna utropar att det har uppstått en situation där Sverige inte kan regeras. Men så är det ju inte alls om man tillåter sig att se nyktert och mindre traditionalistiskt på det, skriver HBL:s korrespondent Jan-Erik Andelin i Stockholm.

10.9.2018

Valreportage: Hårfina skillnader i hela den svenska valnatten – Jussi Halla-aho på Sverigedemokraternas valvaka

Stefan Löfven ska kunna ha en andra statsministerperiod när skillnaden mellan blocken förblir hårfin genom valräkningen. Det tror man vid Socialdemokraternas valvaka där de unga har fullt ös. Den värsta förutspådda (S)-katastrofen uteblev.

9.9.2018

HBL på valvaka: Moderaterna jublar försiktigt för Alliansen

Ulf Kristersson har ställt in siktet på statsministerposten eftersom den borgerliga Alliansen går framåt. När HBL besöker Moderaternas valvaka är stämningen ändå något avslagen.

9.9.2018

Ovisst in i det sista – HBL på plats vid vallokalerna i Sverige

Det svenska valet blir mycket jämnt mellan de två huvudblocken. I Järfälla var stämningen avslappnad, men många väljare hade varit ovissa in i det sista.

8.9.2018

Analys: "Bort med Löfven" - men hur?

Det svenska valet på söndagen blir en fråga för målkameran. Så jämnt är det. Stefan Löfvens sittande rödgröna går in i sista kurvan med hårfin ledning.

7.9.2018

Finlandssvenska Rasmus Taxell valturnerar med invandrarextrema Alternativ för Sverige

Finlandssvenska Rasmus Taxell sjunger kampsånger för extremt invandrarkritiska Alternativ för Sverige (AfS). När han uppträder i Stockholm på fredagen sparkar han till en motdemonstrant från scenen.

7.9.2018

I Sollefteå har många röstat på sossarna för sista gången

Socialdemokraterna i Sverige stöder storlösningar i välfärden. I Sollefteå stängde de BB. Här i historiska Ådalen, det röda Norrlandshjärtat, lämnar många (S) på söndag.

@andelins på Twitter

Analys, Finland: Löfvens tvåa står mellan stup på båda sidor. Men TGIR - Thank God It's Regering! hbl.fi/artikel/lofven…

"Klåpare! Bedragare! Quislingar! Vi glömmer aldrig!” Inte kapten Haddock ur den 90-årsjubilerande Tintin där alltså… twitter.com/i/web/status/1…