Isabella Rothberg

Isabella Rothberg

Teaterredaktör

Senast publicerade artiklar

15.10.2020

Dansrecension: Ur tätt dansande kroppar föds revolutioner

I dansverket Joy Riot frågar sig Sari Palmgren hur man kan revoltera med hjälp av glädje.

Premium

6.10.2020

Berättelsen om Magasin Vedem är en hyllning till journalistiken

Mellan 1942 och 1944 gav en grupp tonårspojkar ut tidskriften Vedem i koncentrationslägret Theresienstat i Tjeckien. Deras berättelse visar hur sanningen inte kan skylas över, säger Johanna Freundlich som regisserar en pjäs om dem på Svenska Teatern.

Premium

6.10.2020

Berättelsen om prinsessan som inte kunde tala ställer frågor om språk och tillgänglighet

I Unga Teaterns turnéföreställning talar titelrollen finlandssvenskt teckenspråk. Jarl Hanhikoski fick lära sig bemästra ett nytt språk och upplevde den mångspråkiga produktionen som både krävande och berikande.

Premium

3.10.2020

Teaterrecension: Humorfavoriterna Blaue Frau lever inte upp till förväntningarna

Inte ens Sonja Ahlfors och Joanna Wingrens karisma och hantverk lyckas hålla den en och en halvtimme långa föreställningen på Lilla Teatern vid liv. Livet ditt as är tyvärr en besvikelse, skriver recensenten.

Premium

27.9.2020

Dansrecension: När fantasikroppen lämnar Instagram och kliver upp på scenen

Koreografen Tiia Kasurinen leker med Instagramkändisarnas kroppsideal i sitt verk I'm not entirely here (cybersad).

Premium

24.9.2020

Teaterrecension: Bekant men engagerande om att passa in i Monica Vikström-Jokelas skolpjäs

Monica Vikström-Jokela har skrivit en lätt och smårolig pjäs om sociala hierarkier på skolgården.

Premium

18.9.2020

I Viirus rosa bunker ställs frågor om klass och överlevnad

Viirus Familjen Bra är ingen coronapjäs, betonar regissören Jussi Sorjanen. Men en familjs överlevnadskamp tangerar både politiska och psykologiska teman bekanta från coronavåren.

Premium

17.9.2020

Teaterrecension: Scenversionen av Allt om min mamma är en blek kopia av originalet

Nationalteaterns Allt om min mamma återger noggrant de flesta scener i filmen, men saknar det viktiga, känslan.

Premium

10.9.2020

Teaterrecension: Chips, schlager och beröring – föreställning om livslust smakar himmelskt och ger gåshud

Nationalteaterns Elämänvoima (Livskraft) gestaltar underfundigt sinnesförnimmelser, behagliga sådana. Det blir en rad humoristiska scener som utforskar njutning, välbehag, idyll och konfliktlöshet.

Premium

6.9.2020

Teaterrecension: Roligt, gruvligt och snyggt när Märta Tikkanens kultroman blir teater

Regissören Sara Giese har skapat en tilltalande lätt, musikalisk och snygg iscensättning av Män kan inte våldtas.

Premium

6.9.2020

Sextioåriga Unga Teatern vill vara alla barns teater

Unga Teatern är Finlands äldsta barn- och ungdomsteater. Jubileumsåret firar man med en återgång till naturen och rötterna.

Premium

4.9.2020

Teaterrecension: Lauri Maijalas sista regi på Stadsteatern slår ett slag för barnets obestridliga värde

Punaorvot behandlar ett historiskt trauma som resonerar i samtiden. Regissören Lauri Maijala frammanar intimitet, kärlek och fasa i den gripande föreställningen om de röda barnen som tvångsförflyttades till Österbotten.

Premium

1.9.2020

Reatrosor, alkoholism och barndomstrauma – litteraturen om Trump roar, förfärar och förför

Kan Donald Trumps usla beteende förklaras av hans mammas frånvaro och pappas kyla? Är Melania Trump mer än bara yta? Isabella Rothberg har läst två färska böcker som tangerar USA:s president, den ena om hans familj, den andra om hans fru.

Premium

27.8.2020

Impuls: Jag tror, jag tror på hösten – de här föreställningarna ser teaterredaktör Isabella Rothberg särskilt mycket fram emot

Jag kan definitivt tolerera lukten av handsprit och min egen andedräkt instängd bakom ett hölje av plastfibrer i ett par timmar!

Premium

27.8.2020

Scenhöst med Mary Poppins, Julius Caesar, bunkerteater och irländsk musikal

De finlandssvenska teatrarna bjuder i höst på musikaler, romandramatiseringar och en japansk teceremoni.

Premium

16.8.2020

Bokrecension: Jag kan inte längre skilja romanens Hillary från verklighetens

Om Hillary Rodham aldrig gift sig med Bill Clinton kanske hon vunnit presidentvalet 2016. Den tanken leker Curtis Sittenfeld med i sin nya roman vars stil känns lika mycket Hillary som en elegant byxdräkt.

Premium

21.7.2020

Upproriske Nat är inte som andra gråsuggor

Penelope Lively skriver träffsäkert om dem som ingen lägger märke till. Isabella Rothberg har läst en barnbokspärla som i dag tyvärr är svår att få tag på.

Premium

9.7.2020

Bokrecension: Medlöparna möjliggjorde Hitlers frammarsch – vi kan lära oss av Géraldine Schwarz farföräldrars skuld

Géraldine Schwarz farfar gjorde goda affärer på judiska företagares bekostnad. I sin bok försöker den fransktyska journalisten komma fram till hur "vanligt folk" kunde plundra sina grannar och tyst se på när de skickades i väg för att dö.

Premium

2.7.2020

Teaterrecension: Komikergeni fladdrar mellan tanke och skratt

Med en mörk och kreativ humor iscensätter Niina Hosiasluoma nyckelögonblick ur sitt liv. Det är en rolig och förlösande show, men ibland också obekväm.

Premium

2.7.2020

Teaterrecension: Panik, gråt och bön – så lät pesten i Helsingfors

Spännande och kusligt aktuell historia möter högklassig ljudteknik i Svenska Yles ljudvandring i Gamla kyrkoparken, även kallad Pestparken.

Premium

10.6.2020

Teaterrecension: Förlossningar bjuder på brännande drama – Svenska Yles hörspelsserie Barnmorskorna 1759 är en välgjord och ambitiös satsning

Hörspelsserien Barnmorskorna 1759 är som mest spännande när manusförfattaren Hanna Åkerfelt öser ur sjuttonhundratalets obstetrik.

Premium

7.6.2020

Tv-recension: Hollywoods kungligheter drabbades av en stor tragedi – i bonusdotterns dokumentär berättar Robert Wagner om natten då Natalie Wood dog

Går det att kombinera normalt familjeliv med Hollywoodkarriär och kändisfester? En av många intressanta frågor som den färska dokumentären om filmstjärnan Natalie Wood väcker. En annan är vad som egentligen hände den där ödesdigra natten ombord på lyxjakten Splendour.

Premium

7.6.2020

Teaterrecension: Ett telefonsamtal kan också vara teater

Månader av teatertystnad bryts med ett enda telefonsamtal. I Kanon Remote på Hangö Teaterträff väcker skådespelare och publik teaterhistorien till liv igen.

Premium

30.5.2020

Total osäkerhet präglade planeringen av årets Hangö Teaterträff

Blir det fler strömmade föreställningar eller totalt teknologifientligt? Anni Klein, som är medlem i Hangö Teaterträffs konstnärliga råd, funderar på vilka nya praktiker som blir permanenta efter coronavåren.

Premium

30.5.2020

Den digitala teatern kräver samma tid och koncentration som i teatersalongen

Det är den klassiska berättarkonsten som dramatikern och dramaturgen Nina-Maria Häggblom dras till hos teatern. Men i sin egen pjäs trotsar hon en av grundbultarna och ersätter en levande skådespelare med ett färdigt inprogrammerat datorprogram.

Premium

17.5.2020

Bokrecension: Spänning som smakar, luktar och känns

Stina Jackson imponerar med ännu ett mord i Norrland. I Ödesmark nystar Sveriges nya krimdrottning i såriga och komplexa frågor om föräldraskap och arv.

Premium

16.5.2020

Huskramaren ville skriva trovärdigt om renovering

Golvslip och fuktmätning – men också kärlek och vänskapsrelationer. Maria Grundvall vann Schildts & Söderströms debutanttävling med en roman om en kvinna som flyttar hem till Österbotten för att förverkliga sin galna husdröm.

Premium

5.5.2020

Biblioteken förbereder öppning, biograferna avvaktar och de stora museerna öppnar

Biblioteken blir de första kulturinstitutionerna att öppna efter coronastängningen. Ateneum, Kiasma och Konstmuseet Sinebrychoff öppnar i juni men biograferna är stängda tills vidare.

24.4.2020

Hanna Ylöstalo tyckte att hennes finska efternamn stack ut – nu skriver hon om hierarkier i gymnasiet och på universitetet

– Jag gillar inte den finländska traditionen där man sitter i klassrummet, läraren ställer frågor och ingen vågar svara, säger Hanna Ylöstalo. I debutromanen Silver och i podden Samtal med vänner undersöker hon hur samtal kring litteratur uppstår.

Premium

18.4.2020

Fyrtiotalets mode en fröjd för kostymdesignern

Både Ziggy Stardust och den egna släktens kvinnor har tjänat som inspiration för kostymdesignern Karoliina Koiso-Kanttila. Hennes senaste uppdrag krävde mängder av kardborrband och dolda dragkedjor och en djupdykning i över sextio år av mode.

Premium

11.4.2020

Palmegåtan ger mig ingen ro – därför fascinerar det 34 år gamla statsministermordet

Till sommaren har åklagaren Krister Petersson lovat presentera en lösning på Palmegåtan. Isabella Rothberg brottas med sitt eget intresse för mordet. Hon ser fallet som en klassisk whodunit, men också Palme som en symbol för ett samhälle som inte längre är.

Premium

1.4.2020

Prisbelönt ljusdesigner efterlyser fler kvinnor också bakom kulisserna

Har man tagit del av finlandssvensk teater under de senaste åren lär man inte ha undgått ljusdesignern Ada Halonens hantverk. För sitt senaste uppdrag, Viirus Hamletuppsättning, hämtade hon inspiration från sporthallarnas lysrörsbelysning.

Premium

31.3.2020

Inga permitteringar på Svenska Teatern

Svenska Teatern varslade om samarbetsförhandlingar, men har tillsammans med personalen förhandlat fram ett lokalt avtal, skriver man i ett pressmeddelande.

30.3.2020

Nyvalda teaterchefen Ann-Luise Bertell om Wasa Teater: "Det är min teater"

Wasa Teaters nya chef Ann-Luise Bertell tror stenhårt på teaterns framtid efter coronakrisen: – Teater handlar om att dela energi. Det är en upplevelse som är unik och som man inte får av Netflix.

Premium

24.3.2020

Svenska Teatern inleder samarbetsförhandlingar

– Läget är katastrofalt, säger teaterchefen Joachim Thibblin.

20.3.2020

Viirus permitterar – "Hoppas publiken förstår hur pass svårt läget är för kulturfältet"

– Trots att permitteringarna är skrämmande och tråkiga ligger det i allas vårt intresse att få Viirus genom krisen, säger Jessica Raita, skådespelarnas förtroendeman.

Premium

20.3.2020

Riko Eklundh muntrar upp i coronatider – visar upp farmors brudsjal och farfarsfars tofflor på Facebook

Riko Eklundh skulle under våren ha spelat i flera produktioner på Svenska Teaterns scen, men coronaviruset satte stopp för föreställningarna. Nu berättar han i stället berättelser på Facebook och gör succé.

Premium

14.3.2020

Teaterrecension: Fri fantasi om att åldras

Hur är det att vara åttio i dagens förunderliga värld? Den svenska gruppen Moder Mammut närmar sig frågan med både fantasi och dokumentära metoder.

Premium

8.3.2020

Teaterrecension: Improteater tar publiken till blåbärsskogen och framtidens köpcenter

Det som skulle vara improvisationsteater för ungdomar blir improvisationsteater för pensionärer. Roligt är det ändå.

Premium

5.3.2020

Teaterrecension: Joakim Groths släktkrönika får levande ansikten genom ypperligt skådespelararbete

Vi är bara mänskor är roande och känslomässigt drabbande, särskilt när den utspelar sig i pojken Joakims sextio- och sjuttiotals-Munksnäs.

Premium

4.3.2020

Shakespeare speglar makt och ångest och är het i Svenskfinland

Inte bara Viirus utan också Wasa Teater och Klockrike och Siriusteatern sätter upp Barden från Avon. Få mäter sig med Shakespeare, menar Åsa Salvesen, chef för Wasa Teater.

Premium

3.3.2020

Inget publiksvinn på Helsingforsscenerna: "Vi litar på publikens omdöme"

Hotet om en coronaepidemi hänger över de finländska kulturinstitutionerna. En del väljer att avvakta, andra satsar på förebyggande åtgärder.

Premium

29.2.2020

Teaterrecension: Kan en robot ersätta en död dotter?

Tre miniatyrpjäser gestaltar tänkbara framtidsscenarier kring artificiell intelligens.

28.2.2020

Teaterrecension: Musikaliskt, exakt och sinnligt om vardagens mysterier

Viirus och Ensemble Bulleribock skapar ambitiös och njutningsfull barnteater av Jockum Nordströms bilderböcker.

Premium

19.2.2020

Teaterrecension: Vår tids Peer Gynt är tjej och Youtubare

Pernilla Gynt på Teater Jurkka är rik på roliga exempel ur Youtubevärlden, men saknar dramaturgisk och tematisk fördjupning.

Premium

17.2.2020

Teaterrecension: Snäll version av barnboksklassiker

Nationalteaterns foajé är startpunkten för en resa till såväl Indien som ett brittiskt hedlandskap.

Premium

14.2.2020

Teaterrecension: Milja Sarkola gör njutningsfull teaterkonst av sitt eget kapital – sitt språk, sin klass, sitt konstnärskap och sina presumtiva bostadsaffärer

En kvinna förförs av kapitalismen i Milja Sarkolas nya roliga och skoningslösa pjäs Pääomani (Mitt kapital).

Premium

11.2.2020

Tv-recension: Andra säsongen av Ferranteserien är välgjord men rymmer en problematisk våldtäktsscen

Den uppmärksammade tv-versionen av Elena Ferrantes populära Neapelkvartett fortsätter med sin andra säsong. En sjaskig hantering av sexuellt våld tär på helhetsintrycket av en i övrigt välgjord serie.

Premium

7.2.2020

Bianca Kronlöf om att vara finsk och finlandssvensk: Rädslan för Mårran förenar

Bianca Kronlöf är aktuell i den samnordiska klimatthrillern Tunn is. Det var på Svenska Teatern i Helsingfors som den sverigefinska skådespelaren blev övertygad om att teater är hennes grej.

Premium

7.2.2020

Teaterrecension: Cityvovvens skogsäventyr blir en rolig och engagerande dagispjäs

I Lena Frölander-Ulfs nya dagispjäs Ruskigt på riktigt lär sig hunden Fidel att behandla sin omgivning med respekt.

Premium