Isabella Rothberg

Isabella Rothberg

Teaterredaktör

Senast publicerade artiklar

22.7.2021

Ett dockskåp utöver det vanliga

Dockskåpsboken har ingen text, men tveklöst ett hem mellan pärmarna. Isabella Rothberg återvänder till den tyska utviksboken från 1800-talet och funderar på varför man förstör det man verkligen älskar.

Premium

18.7.2021

Johannes Ekholm låter lyssnaren känna hur det är att bli uppäten

Johannes Ekholms skriver om en högsommartradition som inte slutar enligt förväntningarna. Utan att avslöja alltför mycket är det middagsgästerna som blir middag.

Premium

5.7.2021

Dags för Skärgårdsteaterns efterlängtade äventyrsresa – på tisdag kväll är det föreställning i Bromarv

Det har inte varit ett normalt studieår för skådespelarstudenterna. Det har knappt gått att spela för publik eller arbeta i grupp på grund av coronan. Men nu hägrar en efterlängtad resa – treorna får äntligen åka ut på turné med anrika Skärgårdsteatern.

Premium

29.6.2021

Dags för efterlängtad äventyrsresa för Skärgårdsteatern

Det har inte varit ett normalt studieår för skådespelarstudenterna. Det har knappt gått att spela för publik eller arbeta i grupp på grund av coronan. Men nu hägrar en efterlängtad resa – treorna får äntligen åka ut på turné med anrika Skärgårdsteatern.

Premium

29.6.2021

HBL:s Annika Hällsten sommarpratar om sorg och förlust – men också om hur man tar sig vidare

Annika Hällsten delar med sig av minnen från närmare fyrtio år på HBL i sitt sommarprat i Yle Vega. Men tyngdpunkten ligger på två tragiska händelser som förändrade hennes liv för alltid.

21.6.2021

Tar näcken Granis pojkar? I Mikael Syrjäläs fantasyserie blir Gallträsk skådeplats för övernaturliga händelser

I sin hörspelsdebut utforskar filmregissören Mikael Syrjälä finlandssvensk identitet via saga och fantasy. Miljön för dramaserien Under sjön är hans egen uppväxtort, Grankulla.

Premium

14.6.2021

Scenkonstnärer arrangerade "olagligt" evenemang i Helsingfors

Scenkonstkollektivet Kuusiplus arrangerade ytterligare en "olaglig" föreställning. Denna gång i Balders sal i centrala Helsingfors för en publik som överskred de tillåtna tio – med en person.

14.6.2021

"Ja, men jag är inte alls intressant"

En traktorfantast i Houtskär, en hemlös i Aten och en medlem i det högerextrema partiet Gyllene gryningen. Nada Gambier och hennes kollegor lockade fram livshistorier ur människor i öst och väst. I mötet med individer finns potential, anser hon.

Premium

12.6.2021

Tv-recension: Bättre sent än aldrig, Yle!

Också sjätte säsongen av världens nästbästa snutserie, som nu börjar i Yle, är värd att se. Line of duty är en briljant polisserie och en fröjd för den som gillar intelligent spänning, intressanta ansikten och dialekter.

Premium

3.6.2021

Tjuvar slog till mot finlandssvensk Vandateater: "Vi spelar oberoende, vi lägger oss inte ner och gråter"

Ljudteknik värd över 13 000 euro har stulits från Vanda Teaterförenings spelplats.

Premium

3.6.2021

"Jag vet inte vad som finns kvar av fältet när jag blir klar med magisterstudierna”

Budgetnedskärningarna och kulturpolitiken gör den unga scenkonstnären Corinne Mustonen är orolig för sin bransch: – Då det ekonomiskt blir ännu osäkrare att arbeta som scenkonstnär finns det en risk att det bara kommer att vara människor med en viss bakgrund och förmögenhet som skapar konst för varandra.

Premium

1.6.2021

Elisa har judiska rötter, Ole har arbetat på ett palestinskt flyktingläger – tillsammans undersöker de varför konflikten är en berättelse vi dras till

Med utgångspunkt i sina olika erfarenheter av Israel och Palestina gör Elisa Makarevitch och Ole Øwre en strömmad föreställning om konflikter. Men det som just nu pågår mellan Israel och Palestina kan inte kallas en konflikt slår båda fast.

Premium

27.5.2021

Populistpolitikern är Johanna af Schulténs drömroll

Johanna af Schultén landade drömrollen som Marcus Antonius, men hann bara spela den i en handfull föreställningar innan coronan stängde ner teatrarna. Nomineringen till årets skådespelare var en tröst och i höst hoppas hon ta revansch.

Premium

23.5.2021

Tv-recension: Handmaid's tale i sunkigt finskt sjuttiotal

Äppelsymboliken i den finska serien Mädät omenat känns inte bara övertydlig, den är också ett uttryck för ett repetitivt bildberättade som avslöjar ett stort problem: ett tv-tänk som ofta saknas.

Premium

23.5.2021

Dansen flyttar ut till helsingforsarnas favoritplatser

I coronavardagen uppstår nya evenemang. I sommar kan man se dansteater Tsuumis dansföreställningar på holmar och terrasser.

Premium

14.5.2021

Matti Raita lärde sig älska Busholmen när han spelade in stadsdelens ljud

Hamnanekdoter och barnvänlig stadsplanering fick skådespelaren och ljuddesignern Matti Raita att se på Busholmen med nya ögon. Nu finns hans och kollegan Oskar Pöystis ljudvandring genom stadsdelen tillgänglig på nätet.

Premium

11.5.2021

Jan Liesaho bytte odling till teater

Jan Liesaho har ett tufft första år bakom sig som verksamhetsledare för teaterhuset Universum. Ett nytt orosmoment är de planerade nedskärningarna i kulturbudgeten. Ändå finns planer på att erövra en ny domän och starta en utomhusteater i östra Helsingfors.

Premium

7.5.2021

Teaterrecension: Teater som gror, roar och lär

Det är lätt att charmas av Unga Teaterns ekokritiska historiepjäs som spelas utomhus vid natursköna Lillklobb i Esbo.

Premium

5.5.2021

Installation på Tokoistranden tar ställning för scenkonsten

Den brittiske konstnären Tim Etchells verk dök upp på ett restaurangtak i Hagnäs för ett par veckor sedan. Tanken är att synliggöra scenkonstens pressade situation.

Premium

4.5.2021

Bokrecension: Gripande kärlekshistoria full av damm och stekfett

Saara Turunen visar hur status och ekonomi reflekteras i samhällets syn på relationer såväl som i den egna blicken, men också att det inte vinner över det irrationella, det galna, det odefinierbara som har med gardenior och leenden att göra.

Premium

24.4.2021

Mitt under pandemin bjöd Blaue Frau in publiken i sitt tält

Medan teaterhusen varit stängda har den fria scenkonstgruppen Blaue Frau hållit i gång med föreställningen Tältet som spelas för en person i taget.– Att gå på interaktiva föreställningar är ett jättestort steg för många människor. Men rädslan som de känner inför interaktionen tycks vara mindre än suget efter kultur, säger Joanna Wingren.

Premium

22.4.2021

Teaterrecension: Att korsförhöras hemma kan göra gott

Kvalar jag in i en global och superhemlig organisation? Isabella Rothberg ser den interaktiva onlineföreställningen TM som strävar efter att aktivera publiken som världsmedborgare.

Premium

15.4.2021

Teater i skärgården och Raseborg – stängda dörrar i Finns

Trots många osäkerhetsmoment försöker en del sommarteatrar spela.

11.4.2021

Unga scenkonstnärer gör film av sin föreställning som aldrig fick premiär

Inga lukter eller luftströmmar, men närbilder och möjligheten att nå ut till dem som vanligen inte går på teater. En ung scenkonstgrupp gör en konstfilm utifrån sitt konstnärliga examensarbete som på grund av coronarestriktionerna aldrig fick möta en publik.

Premium

2.4.2021

Radioteaterrecension: Snyggt och välberättat, men inte särskilt originellt

Svenska Yle bjuder på mördarjakt i Österbotten i sin nya hörspelssatsning. Recensenten Isabella Rothberg har lyssnat på en välproducerad serie, men hon undrar ändå om det inte är dags att ta paus från kriminalgenren.

Premium

24.3.2021

Fabian Silén skapade Ulf och Edgar – kulturmännen som tiden sprungit förbi

Dramatikern och skådespelaren Fabian Silén skapade sex roller som alla är skärvor av hans egen personlighet, men som också behandlar temat utanförskap. Också hans pappor och Jörn Donner har inspirerat honom i den nya pjäsen Det svarta fåret.

Premium

23.3.2021

"Om oss, för oss och av oss"

Nordisk feminism är fortfarande vit och dålig på intersektionalitet, anser Jasmine Kelekay. Tidskriften Astras specialnummer om svart feminism var en unik chans för den finlandssvenska rasismforskaren att lyfta fram svarta kvinnors upplevelser som ofta förbises i offentligheten.

Premium

19.3.2021

Teaterrecension: Kan en kaka göra en coronatrött mamma glad igen?

Bobban är mer än en coronapjäs. Också föräldrar kunde ha nytta av att se Taimines nya utomhusföreställning som synliggör ett bekant beteende.

Premium

8.3.2021

Elsa Kemppainen: Att föda en mamma kan göra ont

Elsa Kemppainen skriver om en ung kvinna som inte inser sin rätt till sin egen kropp utan ser den som allmän egendom.– Jag tror det är många tjejer som är uppvuxna med sådant på nittiotalet och att det var först med metoo man blev medveten om det.

Premium

7.3.2021

Elsa Kemppainen: Att föda en mamma kan göra ont

Elsa Kemppainen skriver om en ung kvinna som inte inser sin rätt till sin egen kropp utan ser den som allmän egendom.– Jag tror det är många tjejer som är uppvuxna med sådant på nittiotalet och att det var först med metoo man blev medveten om det.

Premium

5.3.2021

Absurda beslut, oro och osynlighet – nio kulturarbetare berättar om sitt coronaår

I snart ett år har coronakrisen satt sin prägel på samhället. HBL har frågat nio av 120 000 finländska kulturarbetare hur de upplevt året som gått.

Premium

28.2.2021

Impuls: Hans Holmér ledde in Palmeutredningen på det ödesdigra PKK-spåret – visste du att hans pappa jobbade på HBL?

I Palmeutredningen finns allt och alla – ja, kanske förutom mördaren då.

Premium

26.2.2021

Tv-recension: Ett bästisdrama omöjligt att inte älska

Lättsmält, såpigt och alldeles underbart. Väninnedramat Firefly lane bärs upp av urstarka skådespelare och en smarrig åttiotalsmiljö.

Premium

20.2.2021

Teaterrecension: Aktuellt om människans relation till djur och död

Viirus nya föreställning Fyra dagar av närhet är ett utsökt konstverk, men är det bara jag som ska få njuta av denna skatt? undrar Isabella Rothberg.

Premium

19.2.2021

Skådespelarförbundet: Situationen är ohållbar för frilansarna

– Vi känner till ganska många som har börjat omskola sig och fundera på annat de kan göra, säger Ville Sandqvist, ordförande för Finlands Svenska Skådespelarförbund.

Premium

16.2.2021

Poddrecension: Folk bekände stöld och mord på telefonsvararen – ny poddserie utforskar konstprojektet som blev ett Frankensteins monster

Är det en riktig seriemördare som talar i mina hörlurar? Isabella Rothberg lyssnar på den hetaste krimpodden just nu, The apology line, som skildrar en konstnärs jakt på en seriemördare.

Premium

15.2.2021

Unga Teaterns chef hoppas på mer flexibilitet – "Vi skulle kunna ta emot en skolklass i taget"

En virtuell stödmanifestation ska uppmärksamma scenkonstfältets svåra situation under coronan.

Premium

10.2.2021

"Lider man av beröringsångest förmår man inte beröra"

Chelsea Manning är visselblåsaren som avslöjade den amerikanska arméns våld mot civila i Irak. Ole Øwre sätter upp en dansk monolog om henne som kan ses på Viirus webbplats. Den rymmer också berättelsen om Bradley som blev Chelsea.

Premium

28.1.2021

Teatrarna och konsertsalarna gapar tomma – coronabegränsningarna fortsätter i södra Finland

Nationaloperan skjuter fram Valkyrians premiär till augusti. Det är ännu oklart när Teater Mars nyskrivna pjäs Reine har premiär.

25.1.2021

Teaterrecension: När berättelsen bär blir det magiskt

Med sin berättarföreställning som sänds live på nätet utmanar Teater Mars den förbannelse som vilar över strömmad teater. Recensenten Isabella Rothberg blir ändå varse att hon är mer otålig framför datorskärmen än i teatersalongen.

Premium

22.1.2021

Under repetitionerna är konsten i fokus, inte coronan

Karantäner och restriktioner har kantat vägen och premiären i början av februari är långt ifrån säker. Men regissören Laura Jäntti gläds ändå över sin unika ensemble och att hon än en gång tar sig an Strindberg – som faktiskt inte är så dyster som man skulle kunna tro.

Premium

20.1.2021

Teaterrecension: Nittiotalet som tonårsskräckis

Lyckat när den svenska influeraren Sandra Beijer skriver hörspel för Sveriges Radio.

Premium

14.1.2021

Tv-recension: Välbalanserat om Skandiamannen

Den nya dokumentären om den misstänkte "Palmemördaren" Stig Engström kommer inte med mycket ny information, men vännernas psykologiska analys är övertygande.

Premium

12.1.2021

Impuls: Två Schimmelpfennigar är inget dåligt saldo för teatervåren

Trots bortfall och osäkerhet finns det mycket att se fram emot i vår. Att en av Finlands största dramatiker, Pipsa Lonka, än en gång väljer en finlandssvensk scen för sin nya text, är en sensation.

Premium

12.1.2021

En mordgåta, ett bergsråd och ett femtioårigt äktenskap – det här händer teatervåren 2021

Den finlandssvenska dramatikens pelare, Bengt Ahlfors och Joakim Groth, bidrar till potten även i vår. Men också föreställningar om den amerikanska visselblåsaren Chelsea Manning och den svenske folkbildaren Hans Rosling utlovas.

Premium

3.1.2021

Tv-recension: En stark och snygg men frånvarande far

Efter en dokumentär om fosterpappan är det dags för den stilige kvinnokarlen Hardy Alandh, Tom Alandhs biologiske far, att träda fram. Det rörande pappaporträttet skildrar också en tänkvärd klassresa i nittonhundratalets Sverige.

Premium

29.12.2020

Professorn vet inte vad skådespeleri är – men ser fram emot att ta reda på det tillsammans med studenterna

Teaterhögskolans engagerade studerande är en välsignelse för lärarna – det anser den svenska skådespelarutbildningens nya professor med anledning av en omtvistad artikel i Suomen Kuvalehti. Aune Kallinen är själv uppvuxen med Tjechov och Strindberg, men har som konstnär kommit att ifrågasätta kanon.

Premium

29.12.2020

Avgående teaterprofessorn: Högt till tak i Svenskfinland

Till Anders Carlssons sista uppgifter som teaterprofessor hörde att förbereda vårens urvalsprov. Han hoppas på bredd och att också personer utan skådespelarerfarenhet vågar söka.

Premium

11.12.2020

Tv-recension: Får man misstänka sin lillasyster för mord?

Murder on Middle Beach hör till årets tv-händelser. HBO:s dokumentärserie om en sons jakt på sin mammas mördare är gripande och urspännande, men också kontroversiell.

Premium

11.12.2020

Bokrecension: Sara Danius skriver briljant om knytblus och kvinnlig kontorsfrack, men är det faktiskt en feministisk strategi att lida av skoskav?

Isabella Rothberg läser en kunnig, analytiskt skarp men också rolig Sara Danius i den postumt utgivna boken Sidenkatedralen och andra texter. Där står det klart vilken storslagen folkbildare den framlidna författaren och akademiledamoten var.

Premium