Isabella Rothberg

Isabella Rothberg

Teaterredaktör

Senast publicerade artiklar

21.1.2020

Hur kan man glömma bort att en människa är en människa?

Efter tolv år dammar konstnärsparet Ritva Siikala och Bengt Ahlfors av pjäsen Zambezi. Men texten som synar rasism måste skrivas om för att passa den nya verkligheten. – Den framstod som naiv och idyllisk, säger Bengt Ahlfors.

Premium

19.1.2020

Lauri Maijalas Cathy och Heathcliff är narkomaner beroende av varandra

Lauri Maijala kommer inte att regissera farser trots att han är husregissör vid Helsingfors stadsteater. Hittills har han fått sätta upp exakt det han velat och är nu aktuell med teaterversionen av Emily Brontës älskade roman Svindlande höjder.

Premium

17.1.2020

Teaterrecension: Instagrambegravning och Tinderdejt vid kistan – självironisk och hejdlöst rolig generationspjäs träffar mitt i prick

Ella Kähärä skriver djävulskt och genialt om ångestfyllda unga vuxna som trivs bäst på gymmet.

Premium

15.1.2020

Wusheng Company förnyar Pekingoperan med hjälp av högteknologiska handskar

Antti Silvennoinen undersöker hur man kan vara man och slippa toxisk maskulinitet i sitt nya verk. I Trog möter den traditionella Pekingoperan ny scenteknik.

Premium

12.1.2020

Teaterrecension: Lilla Teatern bad publikmedlemmar berätta om sina liv – resultatet är en ärlig, rolig och välspelad föreställning

Faktiska händelser bygger på en enkät på nätet där hugade människor fått svara på frågor om sina liv, om bra beslut de fattat och om dåliga. Materialet är starkt med både roliga och sorgliga inslag.

Premium

10.1.2020

Teaterrecension: Om att vara pojke med dansintresse och ljus röst i finsk traktortokig machokultur

Full pull, Woyzeck är en ångestfylld och skruvat rolig uppväxtskildring som framförs av en briljant Juho Uusitalo på Teater Jurkkas intima scen.

Premium

5.1.2020

Impuls: Fascism, psykisk ohälsa och Groth gånger två – sådan är scenvåren 2020

Lite överraskande är det Viirus som står för vårens klassikertolkning. I Nya Rampen-profilen Jakob Öhrmans regi lär Shakespeares Hamlet däremot inte bli något konventionellt.

Premium

3.1.2020

Tv-recension: BBC-serien Informer gestaltar "kriget mot terrorismen" på ett mångfacetterat sätt men teatralisk dialog och polisserieklichéer tär på kvaliteten

Den smutsiga betongfasaden kan dölja någons hem, de som ser ut som extremister kan vara helt vanliga grabbar. Den brittiska thrillerserien Informatören gestaltar "kriget mot terrorismen" som förs i väst på ett mångfacetterat sätt, men teatralisk dialog och polisserieklichéer tär på kvaliteten.

Premium

13.12.2019

Teaterrecension: Leea Klemolas mörka arktiska värld är underbar, men rymmer också övertramp

Nästan vartannat ord är en svordom och redan i inledningen har en karaktär tejpat fast en hamster i sitt fejs. Leea Klemolas humor är grov, vild och oemotståndlig, men ibland också problematisk.

Premium

11.12.2019

Feministisk konstnärsduo ska krossa patriarkatet genom att höja sina dopaminnivåer

Lidia Bäck och Anna-Sofia Nylund ville göra ett feministiskt verk utan att ödsla energi på patriarkatet. I Projekt Dopamin undersöker de om det går att krossa patriarkatet genom höjda dopaminnivåer.

Premium

5.12.2019

Teaterrecension: Som en efterfest som aldrig tar slut – Nationalteaterns dramatisering av Kjell Westös roman trollbinder med sitt ljuvliga ungdomliga rus

Regissören Juhana von Bagh tar vara på stämningarna i Kjell Westös helsingforsiska uppväxtskildring och skapar en rörande, romantisk och snygg iscensättning.

Premium

5.12.2019

Teaterrecension: Chaufförer med invandrarbakgrund träder fram i teaterföreställning

Föreställningen Kuskit erbjuder intressanta, kvicka, rörande och helt enkelt viktiga iakttagelser från personer som i offentligheten sällan tillåts vara mer än siffror i en svårlöst ekvation.

Premium

1.12.2019

Tv-recension: Dokumentären om modeskaparen Ralph Lauren är skakande verklighetsfrånvänd och oreflekterat materialistisk

Ett stort problem med Very Ralph är att huvudpersonen framställs så helylle och hans framgångssaga så busenkel att det blir trist.

Premium

29.11.2019

Teaterrecension: Hur vore det att leva för evigt frågar sig Siriusteatern

Siriusteaterns föreställning Infinito utforskar odödlighet med humor och allvar.

Premium

22.11.2019

Teaterrecension: Google maps hjälper inte i beslutsångesten

Minna Nurmelins pjäs Kartta handlar om den vilsna nutidsmänniskan. Föreställningen är välspelad, men tankegodset är inte särskilt originellt.

Premium

16.11.2019

Teaterrecension: Posthuman utmaning väcker spelglädje

Det sprudlar av humor och kreativitet när en grupp scenkonstnärer får i uppdrag att gestalta djur och föremål. De visar också att människan kan gestaltas som ett djur, ja, till och med som rekvisita.

Premium

15.11.2019

Scenkonstrecension: Lågmält antispektakel prövande men djärvt

Emilia Kokkos verk How to host something as a cloud frammanar inte omedelbara känsloreaktioner eller aha-upplevelser. Men det flyr medvetet förenklingen och är därmed ett rätt häftigt antispektakel.

Premium

14.11.2019

Kalevalaensemblen är nöjd med samarbetet – träder nu fram i gemensam skrivelse

De många världskända gästpedagogerna gjorde utbildningen unik, skriver Kalevalaensemblen. De anser att Long Play-artikeln om arbetsförhållandena under Kalevalaproduktionen gav en felaktig bild och att Skådespelarförbundet inte ställde upp för dem.

Premium

14.11.2019

Barnen blir orakel i Francesca Grillis performance

Vad händer när barnen får tala och vuxna tvingas lyssna? Den italienska konstnären Francesca Grilli gör en grupp Helsingforsbarn till siare i verket Sparks som visas under Baltic Circle-festivalen.

Premium

12.11.2019

Pär Isbergs dansande Pippi slipper tåskor

När Pippi Långstrump intar Nationaloperan dansar hon streetdance och struntar i balettens regler.

Premium

8.11.2019

Nycirkusrecension: Studsande byggubbar och mystiska teaterspöken i fantastisk hyllning till Kabelfabrikens historia

Tänk tyllrosor och metallrör! Koreografen Liisa Risu har komponerat en underbar avskedsshow i årets upplaga av Dansteater Hurjaruuths vintercirkus.

Premium

2.11.2019

Bokrecension: Fattig, steril, med bara ett ben – vem får bli mamma?

Kommer Adele att behålla sitt barn? Kommer barnlösa Dora att få adoptera? Silvia Avallones nyöversatta roman är en välskriven bladvändare om klass och fertilitet.

Premium

27.10.2019

Adrian Pereras diktdebut fungerar utmärkt som hörspel

I diktsamlingen White Monkey använder Liljendalbördiga Adrian Perera sig av ett konkret, drabbande språk för att gestalta rasismen i samhället. Texterna passar ypperligt i radioteaterformatet.

Premium

27.10.2019

Teaterrecension: Rörande, starkt och förtrollande vackert – Duvteatern använder sagan för att blotta samhällets orättvisor

Duvteatern förtrollar åskådaren med sin brutala och på samma gång skimrande vackra saga I det stora landskapet på Svenska Teaterns stora scen.

Premium

25.10.2019

Teaterrecension: Hallå, älskling, är du där?

Det är inget fel på intensiteten hos Terhi Panula när hon framför Jean Cocteaus enaktare Den mänskliga rösten. Videoprojektionerna förefaller däremot som ett mindre lyckat försök att placera pjäsen från 1930 i samtiden och samhället.

Premium

25.10.2019

Rött som mens, läppstift och kommunism

Hur var det att svettas och menstruera i femtiotalsklänningar? I bisatser i kultromanen Glaskupan hittade Sanna Tahvanainen ledtrådar till sin egen roman om den unga Sylvia Plath i New York sommaren 1953.

Premium

24.10.2019

Radioteaterrecension: Adrian Pereras diktdebut fungerar utmärkt som hörspel

I diktsamlingen White Monkey använder Adrian Perera sig av ett konkret, drabbande språk för att gestalta rasismen i samhället. Texterna passar ypperligt i radioteaterformatet.

Premium

20.10.2019

Bokrecension: Karolina Ramqvist komponerar en magnifik roman av ett fruktansvärt kvinnoöde

Vad hände egentligen Marguerite de la Rocque, adelskvinnan som lämnades ensam på en öde ö vid den kanadensiska kusten? I sin nya roman Björnkvinnan lägger Karolina Ramqvist ett suggestivt pussel kring ett 1500-talsöde och sitt eget berättarjag.

Premium

18.10.2019

Teaterrecension: Sufflören utför teaterns osynliga arbete

Dramatensuccén Sufflören tar sig till Lilla Teaterns scen i Joachim Wigelius skepnad.

Premium

4.10.2019

Teaterrecension: Idealisterna som blev tandhygienister

Svenska Teaterns Vi som är hundra bjuder på några roliga gestaltningar och vardagsiakttagelser, men samhällsanalysen saknar sting.

Premium

3.10.2019

Teaterrecension: Heidi Herala rockar loss som djupt motstridig överstinna

Helsingfors stadsteaters föreställning visar hur en ung kvinna förförs av fascismen. Den slår också fast att Finland inte var någon oskyldig part i andra världskriget.

Premium

21.9.2019

Teaterrecension: Q-teatern parodierar den samtida scenkonsten

Q-teaterns Asennot driver med konstnärligt skapande samtidigt som den visar processens bräcklighet.

Premium

19.9.2019

Teaterrecension: Småroligt snarare än skrattfest när Svenska Teatern driver med "dålig teater"

Säkert skådespeleri bär upp farsen The play that goes wrong på Svenska Teaterns stora scen.

Premium

15.9.2019

Teaterrecension: Njutningsfullt när Viirus skådespelare förmedlar spelandets nerv och rus

Roulettenburg är en underbart spelad föreställning, men innehållsmässigt smått villrådig.

Premium

13.9.2019

Teaterrecension: Kusligt och nostalgiskt när clownen äntrar scenen

Pjäsförfattaren Melli Maikkula behärskar snacket på en medelklassig svensexa såväl som på terapisoffan. I föreställningen Pelle ger realismen efter för en magisk clownvärld.

Premium

13.9.2019

Teaterrecension: Fräscha teatergrepp livar inte upp mekaniskt historieberättande

Gummimasker och makroperspektiv är roliga och nya inslag på Nationalteaterns stora scen, men skapar också en distans till berättelsen, den om människans historia.

Premium

5.9.2019

Teaterrecension: En studie i naziarv och sjuttiotalsbrunt

Riistapolku (Villebrådsstigen) är en milstolpe i Lauri Maijalas karriär, men också i finländsk teaterkonst, skriver Isabella Rothberg.

Premium

1.9.2019

Plock & fynd: Slöfocken en symbol för motstånd

Kvinnan som isolerar sig i sin lägenhet har blivit en bild för motstånd i det hurtiga nyliberala samhället. Isabella Rothberg läser Ottessa Moshfegh.

Premium

30.8.2019

Teaterrecension: Rörande om att vara närstående till en missbrukare

Elli Salo lyckas blotta något hjärtskärande om kärlek, desperation och familjeband i sin pjäs Alina.

Premium

27.8.2019

Bokrecension: "Det var många som tyckte det var roligt att festa på en sån där båt"

Lätt och energiskt kryssar en bit finlandssvensk kulturhistoria fram i Skärisboken som skildrar Skärgårdsteaterns femtioåriga historia.

Premium

19.8.2019

Radiorecension: Var Kikka före sin tid? Hörspel lyfter fram humor och sexpositivism

Analytiskt och underhållande om det inhemska popfenomenet Kikka i hörspelsserien Kikka – tarina tähdestä på Arenan.

Premium

18.8.2019

Utställningsrecension: Minns du Maja och Linnea? På Millesgården i Stockholm kan du återse Lena Andersons älskade barnboksfigurer

Lena Andersons gröna budskap målades i akvarell på sjuttio- och åttiotalet men ligger fortfarande rätt i tiden.

Premium

14.8.2019

Ny publikarbetare ska locka fler finskspråkiga till Svenska Teatern

Svenska Teaterns nya publikarbetare Juulia Salonen ska sänka tröskeln för de finskspråkiga besökarna.

Premium

13.8.2019

Teaterrecension: "Det vänder sig i magen, jag vill titta bort" – Milo Raus La reprise gör publiken vittne till ett grymt mord

Det finns gott om true crime i vår kultur, men Milo Raus La reprise gör mer än bara spekulerar. Isabella Rothberg ser både sorg och smärta gestaltas på ett verkningsfullt sätt på Tammerfors teatersommar.

Premium

12.8.2019

Teaterrecension: Show med budskap

Icke-vitas underrepresentation i offentligheten behandlas i Hot Brown Honey, ett slags massiv krogshow.

Premium

1.8.2019

Christian Lindroos blir chef för Björneborgs teater

Efter fyra år som konstnärlig ledare för Seinäjoki stadsteater byter Christian Lindroos jobb och stad och blir chef för Björneborgs teater.

Premium

18.7.2019

Man behöver inte kunna svenska för att se svensk teater

De flesta finlandssvenska teatrar textar i dag sina största produktioner till finska.

Premium

26.6.2019

The New York Times uppmärksammar Klockriketeaterns Aniara

Klockriketeaterns nya produktion beskrivs som "visuellt fantastisk" av nättidskriften Broad Street Review.

21.6.2019

Poddrecension: Därför slopades de ryska accenterna – i Tjernobylpodden får du veta allt om succéserien

Podden The Chernobyl Podcast är skräddarsydd för tittare som vill nörda in sig på tv-serien Chernobyl och Tjernobylolyckan.

Premium

17.6.2019

Tv-recension: Isländska Fångades andra säsong imponerar inte

Ófærð från 2015 är en av Islands största tv-seriesuccéer, omtyckt av både tittare och kritiker. Nu är den andra säsongen här.

Premium