Irma Swahn

Irma Swahn

fri journalist som pendlar mellan Berlin, Helsingfors och Ingå

Senast publicerade artiklar

18.9.2017

"Om val skulle förändra någonting, så skulle de vara förbjudna"

Vid en av ingångarna till S-Bahnstationen vid Frankfurter Allee i Berlin hörs jazziga saxofon-toner. Luis Eckenberger spelar skickligt och medryckande men alla har bråttom och skyndar förbi. Bara ett par småbarn stannar upp, men stressade mammor vill inte missa sina tåg och rycker ungarna med sig.

15.9.2017

DDR:s sammanbrott formade Angela Merkel

I journalisten Jan Lewenhagens bok om Angela Merkel framträder bilden av en plikttrogen, flitig och tålmodig förbundskansler som är präglad av en kort period i slutet av 1980-talet: DDR:s sammanbrott.

8.9.2017

I dag: Merkeltrötthet

Frau Merkel styr och ställer här hemma som i sin egen fågelholk. Hon bäddar in oss i lull-lull.

3.8.2017

I dag: De fattigas krig …

Vi måste inse hur demokratin fungerar. Och inte förlita oss på hur den borde vara. Och det betyder att vi också måste inse vad vi är.

29.6.2017

I dag: Karims dröm

Karim är nästan femton år när han kommer till Finland.– Ungefär, säger han.

20.4.2017

I dag: Ode till en katt

Nu sörjer jag en varelse, som varit mig närmare än någon annan. Som ingen människa, måste jag tillstå.

17.3.2017

I dag: En kär avliden …

Håller strukturerna i våra liv, värderingarna som du och jag mer eller mindre tagit för självklara, på att ge vika? De värderingar som demokratierna i Europa är byggda på.

17.3.2017

I dag: En kär avliden …

Håller strukturerna i våra liv, värderingarna som du och jag mer eller mindre tagit för självklara, på att ge vika? De värderingar som demokratierna i Europa är byggda på.

17.2.2017

Impuls: Kaurismäki hyllas i Berlin

På lördagen delas Guldbjörnen ut, det finaste priset på Berlins filmfestival. Aki Kaurismäki ligger bra till, skriver Irma Swahn som också listar några andra guldkorn från årets festival.

14.2.2017

Aki Kaurismäki i Berlin: Kan vi kalla oss humana?

Kritik mot Europas flyktingpolitik, men också en stor dos humor. Då Aki Kaurismäki besöker Berlin med sin nya film Ljus i natten bjuder han på bådadera.

10.2.2017

I dag: Der Martin Faktor

När det här skrivs har SPD gått om kristdemokratiska CDU i opinionssiffrorna och Schulz är populärare än Merkel.

5.1.2017

I dag: Efter attentatet

Ondskan har – än en gång – valt Berlin som sitt mål.

2.12.2016

I dag: Angela den IV?

Det verkar som om Angela Merkel helst skulle ta på sig tofflorna, och slå sig ner framför brasan, insvept i en varm filt.

28.10.2016

I dag: Att flytta är att resa – i minnet, tiden och tingen …

Naturligtvis har jag funderat på varför jag envisats med att behålla alla dessa gamla ting.I synnerhet som uppbrotten på sistone blivit tätare.

22.9.2016

I dag: I post-faktasamhället

Jag har till exempel mycket svårt att acceptera detta ”nynormala”, som till exempel vår statsledning ägnar sig åt. Den lider allvarligt av så kallad faktaresistens.

12.9.2016

"Ännu ska man inte räkna bort Angela Merkel"

För ett år sedan yttrade Tysklands förbundskansler Angela Merkel tre ord, som hon går till historien för: Vi klarar det! Men nu rasar de tyska kristdemokraterna CDU i delstatsval och opinionsmätningar, och högerpopulistpartiet Alternativ för Tyskland jublar. Ändå viker Angela Merkel inte en tum.Hbl har talat med en av Tysklands främsta politologer, Gero Neugebauer, som tror att Merkel faktiskt kommer att bli vald för en fjärde period.

17.8.2016

I dag: Migri – "2016"

Hade dystopiförfattarna Orwell, Franz Kafka och Aldous Huxley levt i dag, hade de onekligen hittat en hel del stoff i Finland. Med skillnaden att Migris formuleringar är verklighet – inte litterär satir. Och det händer här och nu.

15.7.2016

I dag: Europa 2033

"Jag smyger längs huggväggarna – mitt i natten. Det är kolmörkt och mycket kallt. Någon gatubelysning har vi inte haft på flera år… "

10.6.2016

I dag: Tyskt val tjuvstartar

Om Merkel meddelar att hon inte ställer upp, gör hon historia.

19.5.2016

Impuls: Grekisk sjönöd

Vad händer när du helt plötsligt förlorar dina “vita” västerländska privilegier?

18.4.2016

Tyskland vill föra EU framåt

Tysklands roll som EU:s ledande land omfattar nu också utrikes- och säkerhetspolitiken. Den baserar sig inte på militär makt utan på ett ökat samarbete med institutioner - också utanför EU.

1.4.2016

I dag: Gråzonen Europa – nej!

Vår dysterhet förstärks av den famösa pakten med Turkiet, som vi alla vet inte kommer att fungera.

17.3.2016

Blogg: Viel Glück morgen, Mutti!

Det är solklart att den tyska förbundskanslern Angela Merkel inte backar i flyktingfrågan. Merkel hör till de, tyvärr, allt färre EU-ledare som fortfarande håller fast vid unionens ideal och ansvar, skriver Irma Swahn i sin Tysklandsblogg inför dagens EU-toppmöte.