Horst Bacia

Horst Bacia

Frilansskribent, tidigare redaktör för Frankfurter Allgemeine Zeitung och korrespondent i Stockholm, Moskva, Ankara och Bryssel.

Senast publicerade artiklar

12.9.2021

Bakgrund: Slutet på en era: Angela Merkel lämnar ett nytt politiskt landskap efter sig

Hon har förhandlat med fyra amerikanska presidenter, otaliga regeringschefer och somliga autokrater som tycks härska för evigt. Hon har gjort över 500 utlandsresor. Men nu ska Angela Merkel sluta. Efter åtta mandatperioder som parlamentsledamot, arton år som partiledare för det kristdemokratiska CDU och sexton år som förbundskansler ställer hon inte upp i valet av ny förbundsdag i Tyskland den 26 september.

16.5.2020

Utblick: Högriskpatient i flera bemärkelser

”Om något händer Kim Jong-Un, kan det innebära så stora risker att man helst inte vill tänka på möjliga regionala och globala följder.”

Premium

3.5.2020

Utblick: Ett ännu svårare beslut att öppna igen

En återgång till normala förhållanden – eller det som före coronakrisen ansågs vara normalt – drar ut på tiden. Det är inte ens säkert hur det nya normala ska se ut.

Premium

28.12.2019

Utblick: Det som vi vet och inte vet

"Trump har lyckats banalisera och bagatellisera allt han rör vid, till och med konstitutionens skarpaste vapen, artikeln om impeachment."

Premium

14.12.2019

Utblick: Skräll i de tyska socialdemokraternas ordförandeval

"Opinionsmätningar visar att två tredjedelar av väljarna tycker att regeringen ska fortsätta sitt arbete till slutet av mandatperioden 2021. De vill ha politisk stabilitet."

22.9.2019

Utblick: Bara dåliga alternativ för Trump

Trump tycks tro att det kan vara en taktisk fördel att låta sina motståndare sväva i ovisshet. Men i den allvarliga konfrontationen mellan USA och Iran ökar risken för en farlig eskalation om presidenten anses vara opålitlig, oberäknelig eller obeslutsam.

Premium

22.9.2019

Utblick: Ett parti som söker sig självt

Hur illa det står till i det tyska socialdemokratiska partiet illustreras av att ingen av de mest kända SPD-politikerna var beredda att ställa upp som partiledare. Finansministern och vicekanslern Olaf Scholz tänkte ändå om och kandiderar nu pliktskyldigast.

Premium

15.6.2019

Utblick: Historisk nedgång för SPD i Tyskland

”Förbundskansler eller hemmafru”. Så skrev Andrea Nahles, kanske lite ironiskt, om sitt yrkesval då hon för trettio år sedan tog studentexamen. Hon valde ett liv i politiken, engagerade sig på vänsterflygeln i det tyska socialdemokratiska partiet, avancerade spikrakt.

2.6.2019

Utblick: EU-valresultatet har satt toppkandidatmodellen i gungning

"Den viktigaste principen då EU-kommissionens ordförande utnämns borde vara att välja den bästa möjliga kandidaten."

Premium

4.5.2019

Utblick: Dubbelmoral när USA är beredd att sälja kärnkraft till Saudiarabien

"President Trump är inte beredd att ta konsekvenserna. Vapenaffärer, den saudiska oljan och Washingtons långvariga strategiska relationer till huset Saud tycks vara viktigare än journalisten Khashoggis grymma öde."

Premium

15.12.2018

Utblick: Mordet på en regimkritiker

Det är två och en halv månad sedan Jamal Khashoggi för alltid försvann under ett besök på Saudiarabiens konsulat i Istanbul. Allt vi hittills vet tyder på att den saudiske journalisten ströps till döds av underrättelseagenter och att hans kropp styckades för att förstöra bevisen.

17.11.2018

Utblick: Önsketänkande att tro att valet av Trump var en lapsus

"Konsekvenserna av Donald Trumps stridslystna agenda kommer att leva kvar långt efter det att han själv har lämnat arenan."

14.7.2018

Utblick: Det nya Turkiet

Det tog ett årtionde att komma så långt, men nu har Recep Tayyip Erdoğan slutligen uppnått sitt mål. I måndags svors han in för en andra mandatperiod som Turkiets president. Denna gång med nästan obegränsade, okontrollerade befogenheter.

30.6.2018

Utblick: Horst Bacia: En existensfråga

Det är allmänt erkänt att EU:s asyl- och flyktingpolitik inte fungerar. Att reformera den i samförstånd är en enorm uppgift, en existensfråga för unionen.

5.5.2018

Utblick: Leka med elden

Felaktiga påståenden tyder på att presidenten, efter femton månader i jobbet, fortfarande inte har fattat vad det handlar om. Iranavtalet är en av Barack Obamas få diplomatiska framgångar. Det räcker tydligen för att riva det.

Premium

7.4.2018

Utblick: En oväntad vänskap

De träffades åtta gånger i fjol. Och den här veckan, då Vladimir Putin gjorde sin första utlandsresa efter omvalet som president mötte han återigen sin gode vän Recep Tayyip Erdoğan.

6.4.2018

Utblick: En oväntad vänskap

De träffades åtta gånger i fjol. Och den här veckan, då Vladimir Putin gjorde sin första utlandsresa efter omvalet som president mötte han återigen sin gode vän Recep Tayyip Erdoğan.

13.1.2018

Utblick: Tony Blairs sanning

I början av maj fyller han sextiofem. Hans politiska karriär har tagit slut för tio år sedan. Ett konsultföretag som gjorde honom rik avvecklades i fjol. Men Tony Blair tänker inte dra sig tillbaka helt och hållet. Tvärtom, han har börjat det nya året med en bred kampanj i syftet att stoppa brexit – enligt honom ett misstag som framtida generationer inte kommer att förlåta.

30.12.2017

Utblick: Ergebnisoffen

"Plötsligt sprider sig spekulationer om vad eller vem som kunde komma efter Merkel."

3.12.2017

Utblick: Mycket hinner hända på bara en vecka

Socialdemokraterna i Tyskland behöver nu framför allt tid för att hitta en gemensam linje. Det handlar om svåra frågor: Är landets intresse viktigare än partiets?

9.9.2017

Utblick: Att äta gräs

Även Vladimir Putin har rätt ibland. Det var i alla fall en realistisk beskrivning av världens farligaste kris då han häromdagen sade att Nordkorea hellre ”kommer att äta gräs” än avbryta sitt program att utveckla kärnvapen.

13.7.2017

Utblick: Kuppförsöket var ingen seger för demokratin

Förra sommarens kupp var sannolikt den sista.

17.6.2017

Utblick: Därför undviker Merkel murar

Utan att gräva alltför djupt i Angela Merkels livshistoria förstår vi hennes hållning i flyktingskrisen.

21.12.2016

Utblick: Västberlins hjärta

De som tycker att Angela Merkel gjorde fel då gränserna öppnades och tusentals människor släpptes in i landet utan kontroll, tolkar attentatet i Berlin som ett ytterligare bevis för att hon gjort fel, att flyktingpolitiken bör korrigeras, skriver Horst Bacia i sin kolumn.

6.11.2016

Utblick: Horst Bacia: EU ignorerar sina egna spelregler

En vän sitter fängslad sedan drygt tre månader. I Silivri, en ökänd ort väster om Istanbul, låser Turkiet in människor som anses vara statens fiender. Där hamnade journalistkollegan efter den misslyckade militärkuppen mot president Recep Tayyip Erdogan i mitten av juli.