Henrik Jansson

Henrik Jansson

Författare

Senast publicerade artiklar

12.12.2018

Skivrecension: Poetiskt berättande från Övermark

Rickard Eklund bjuder på debutskivan på exakt inprickade vardagsbilder, inramade av en rikt instrumenterad, organisk och nyansrik musik.

8.12.2018

Skivår med lokala vibbar – här är bästa albumen från 2018

Gräv där du står tycks vara devisen bland både artister och kritiker just nu. Därför kom skivåret 2018 att präglas av finlandssvenska kändisar och doldisar, österbottnisk indiepop och ordlösa sånger från Tölö, men också emotionellt högspänd rock, solocembalomusik från 1600-talets Italien och musik av artister med hjärntumörer. Här är våra val, håll till godo!

2.12.2018

Bokrecension: Och svårast av allt är förlåtelsen

Den som tror att författarskolning fokuserar på ängslig teknik i stället för vild kreativitet och leder till likriktning och trist litteratur, bör med skamsen eftertanke ta del av den författarskolade debutanten Karin Smirnoffs otyglade litterära originalitet, skriver Henrik Jansson.

27.11.2018

Skivrecension: Julkul i bluesens och soulens tecken

Ett paket för var och en som hunnit tröttna på de julörhängen man varje år tvångsmatas med i varuhus och på radiokanaler. Julen är party när Wentus Blues Band får råda.

22.11.2018

Impuls: De unga kvinnorna misstänkte att jag var boven

"När andra talar om metoo händer det att jag tänker på den här sanna historien från kvällen på Mannerheimvägen."

13.11.2018

Skivrecension: Som att stiga in i ett eget gitarrum

Man börjar må bra när man lyssnar till Kurt Viles avslappnat malande tillståndsmusik, menar Henrik Jansson.

11.11.2018

Bokrecension: Vacker men abstrakt berättelse om våld och förtryck

I Merethe Lindströms roman Nord är en pojke på vandring genom ett krigshärjat landskap. Grymheter som kan relateras till ett inbördeskrig flimrar förbi, men romanens styrka och svaghet är att skeendet snarare utspelar sig i själens landskap än i någon konkret miljö eller tid.

3.11.2018

Bokrecension: Roman där fiktionen minimerats

När man läser Wera von Essens textsamling En debutants dagbokligger det till en början nära till hands att ställa frågan om bloggboomen sänkt tröskeln för att ge sig in på romanformen? I vissa fall kanske helt enkelt genom att utvidga bloggarna och genrebestämma utvidgningen som ”roman”?

31.10.2018

Skivrecension: J. Karjalainen fullbordar trilogi med stilkänsla och finess

Tredje delen i J. Karjalainens rocktrilogi är både lättlyssnad och full av smarta melodivändningar. I botten ligger en traditionsmedveten bluesrock- och rhythm-and-blues-känsla, skriver Henrik Jansson.

30.10.2018

Skivrecension: LCMDF gör alltjämt elektropop med kaxig attityd

Systrarna Emma och Mia Kemppainens nya album präglas av lekfullhet och självironi.

28.10.2018

Bokrecension: Man i Malmö, kvinna i Köpenhamn

Fredrik Ekelund är en skribent som hittills bjudit på fotboll, allmän grabbighet, bärsintag och mord med efterföljande polisutredningar. Nu bjuder han på att han också är Marisol.

23.10.2018

Skivrecensioner: Sensuell röst, tveksam inramning

Jenni Vartiainen bjuder på sorgsna melodier och texter om parförhållanden som går på grund. Men arrangemang och ljudbild ger enligt recensenten ingen optimal inramning.

14.10.2018

Bokrecension: Inte så kul att vara forskare

Det tar tid att vänja sig vid huvudpersonens obarmhärtiga sätt att betrakta sin omgivning i Helena Ganströms roman. I hennes genomträngande blick reduceras både kolleger och studenter emellanåt till partiklar och materia, och den akademiska miljön till ett lufttomt laboratorium.

10.10.2018

Skivrecension: Med Paul Oxley's Unit vet man vad man får

Paul Oxley och hans gäng tar vid där comebackskivan Black Gold slutade, så popnostalgikerna lär bli nöjda. Men den som söker överraskningar gör bäst i att rikta sig åt andra håll.

30.9.2018

Bokrecension: I den sugande virveln nedåt

”Jag vet ingenting exakt om det jag just har skrivit, men jag vet ungefär. Och det är detta ungefär som roar mig i den här historien", skriver författarjaget i Cilla Naumanns nya roman. En familjehemlighet som slutar i tragedi vecklas ut.

30.9.2018

Impuls: Ett styrkebevis av Kimi Räikkönen

Under de år Keke Rosberg eller Mika Häkkinen körde sina monsterbilar i formel 1-cirkusen var jag måttligt intresserad av tävlingarna. Ifall jag någon gång kastade en blick på dem var det mest för att jag gärna såg Rosberg hamna tillräckligt långt ner i resultatlistan.

25.9.2018

Skivrecensioner: Anna Calvis effektiva kontraster

På sitt tredje album bjuder Anna Calvi på noggrant utmejslade poplinjer, som filtreras genom en tung groovematta. Och rösten glider mellan ett dramatiskt operauttryck och sköra partier där hon låter väldigt sårbar.

16.9.2018

Bokrecension: När pappaklausulen borde omförhandlas

En ung hemmapappa mitt i grötkladdet ställs inför sin egen gamla pappas orimliga krav i Jonas Hassen Khemiris nya roman. Den stressade huvudpersonen sprattlar i nätet av kärlek, skuld, minnen och bekräftelsebehov.

10.9.2018

Skivrecension: När Paul McCartney struntar i att låta modern föds fortfarande starka sånger

Nya albumet är som en melodisk resa mellan musikaliska stationer, enligt recensenten.

4.9.2018

Litteraturrecension: Klinisk litterär konstruktion om makt och underkastelse

Tova Gerge tvingar läsaren att navigera i en utstuderad, klinisk konstruktion. Samtidigt är variationen i scenerna med jaget och föremålet för hans begär länge minimal. De äter avancerade maträtter och har avancerat sex, gång på gång, så att upprepningarna blir alltför många och framåtdrivet segt.

2.9.2018

Bokrecension: Aldrig så ensam som i huvudstadens myller

"Lugnet är en roman som rör om i mig, gör mig illa berörd, men ligger den litterära kvaliteten på samma nivå som den emotionella effekten?" frågar sig recensenten.

22.8.2018

Skivrecension: Storslaget vackert och sorgligt

Svenska Albin Lee Meldaus debutalbum bjuder på ett knippe starka melodier, en stor och djup röst och ett känslouttryck som biter.

15.8.2018

Skivrecension: Ny, stark r'n'b-röst

Albumdebuterande Jorja Smiths styrka är hennes kraftfulla och nyansrika röst.

5.8.2018

Bokrecension: Fotboll, journalistik och tusentals liter alkohol

Den svenska journalisten Robert Lauls volym Alkisbarn är självbiografisk, med fokus på alkohol, fotboll och journalistik.

18.7.2018

Skivrecension: Emotionellt högspänd röst attackerar

När Florence and the Machine ger ut sitt fjärde album känns sångerna intima men också storslagna nog för att fylla stadionformatet.

1.7.2018

Impuls: Slumpens poetik

Arbetet som författare kan för mig ibland kännas som att söka en ingång till slumpens poetik.

22.6.2018

Bokrecension: Som underverken till mossor, kråkris och klippor

Den unga Sara i Cecilia Davidssons nya roman är au pair i Tyskland och tampas med ett barn som är "en ond liten ande" medan hennes svartsjuka pojkvän ringer från Sverige och är kladdig till och med på telefonen.

22.6.2018

Skivrecension: Stämningsmättad kammarjazz

Samarbetet mellan Claes Andersson och Julia Korkman fick sin början på en begravning. Det resulterade i ett smakfullt och brett album som erbjuder något för var och en.

21.6.2018

Skivrecension: Lekfullt med stilmässig bredd

Tom Salomonsens signum är en underfundig lekfullhet, som sträcker sig från skivans titel till det avslappnade helhetsgreppet. Då musiken dessutom är oförutsägbar och varierad blir lyssnandet ett litet äventyr.

13.6.2018

Skivrecension: Tillbakablickande stadionrock

Manic Street Preachers bjuder inte på några överraskningar, men nya albumet fungerar ändå bra som humörhöjare.

3.6.2018

Bokrecension: I ett norrländskt glesbygdsmörker

Stina Jackson rör sig en bit utanför det svenska standardspänningsspåret, och profilerar sig på ett lovande sätt via sina känsligt utmejslade, udda personporträtt och en driven relationsgestaltning.

29.5.2018

Skivrecension: Johanna Kurkela och Tuomas Holopainen gör sfärisk stämningsmusik

Ända sedan Kurkela och Holopainen började sällskapa har det legat i luften att de också skulle ge ut musik tillsammans.

27.5.2018

Bokrecension: Underkastelsens olidliga njutning

Olivia är en ordinär litteraturstuderande ung kvinna, tills hon dras in i trollkretsen kring syskonen Bodin. Och så fastnar den oerfarna Olivia (snart nog kallad ”O”) i en accelererande virvel av fester, våldsam sexualitet och hopplös förälskelse.

16.5.2018

Skivrecension: Dryper av blueskänsla

Samarbetet mellan Marjo Leinonen och Jukka Orma känns självklart och imponerar.

15.5.2018

Skivrecension: Avskalad och oproducerad Lundell

Så här vill Ulf Lundell ha det: ärligt och kompromisslöst, man får själv leta upp godbitarna bland de 27 låtarna på nya dubbel-cd:n.

13.5.2018

Bokrecension: Virtuos språkuppvisning från helvetiska landskap

Klimatet har hårdnat, livet är en balansgång mellan extrema lägen. Mirja Unge är tillbaka i vuxenprosan.

7.5.2018

Impuls: Glad stalinist

Taistoiterna var "mina människor" och de gav mig ett hem. Mobbningen av dem gjorde mig upprörd, skriver Henrik Jansson.

29.4.2018

Bokrecension: Att ha eller inte ha - pengar

Ia Genberg är förutom författare dokumentärfilmare, och ett dokumenterande grepp lyser genom också i några av texterna i den tematiskt sammanhängande novellsamlingen Klen tröst.

22.4.2018

Bokrecension: Livet som oföränderlig idyll

Mer levande än Alex Capus beskrivning av sin huvudperson Max' kärlek till sin hustru är gestaltningen av vänskap mellan män, med homoerotiska undertoner, eller av Max’ förtjusning inför till exempel en klassisk mynttelefon.

18.4.2018

Skivrecension: I brännpunkten mellan åkern, kyrkan och staden

Månskensbondens jag-berättare navigerar i brännpunkterna mellan det religiösa och sekulariserade, mellan byn och staden. Åtminstone för den som själv har en del rötter i den österbottniska rotmyllan är det ofta väldigt gripande.

17.4.2018

Skivrecension: Alla popmusikaliska genrer på en gång

En fyraårig väntan är över – Jack White är tillbaka med sitt tredje album i eget namn.

15.4.2018

Bokrecension: Fantasilek med historiska fakta som grund

Marie Hermansons nya roman erbjuder en i sig förnöjsam läsning utan direkta toppar eller dalar, men i jämförelse med hennes tidigare produktion känns den ändå en aning blek.

5.4.2018

Impuls: Autenticitet

Jag har tenderat att se autenticiteten som en kvalitet i sig, men att oreflekterat utgå från ett sådant synsätt är att göra det väl lätt för sig, skriver Henrik Jansson.

25.3.2018

”Skulle du älska mig om jag dödade någon?”

Ibland är Ida Lindes roman Mördarens mamma nästan outhärdligt grym, däremellan förödande vacker.

20.3.2018

Skivrecension: Skört men intensivt

Nuoret Marttyyrit från Uleåborg präglas av en i positiv bemärkelse naivistisk äkthet i sitt musikaliska uttryck.

13.3.2018

Skivrecension : Totalmusik som får kroppen att skaka

Hon ylar, klagar och skriker ut känslor som bara går att ana sig till. HBL:s recensent Henrik Jansson är djupt fascinerad.

6.3.2018

Skivrecension: Jazzklassiker på svenska

På sitt soloalbum plockar Bo Sundström in jazzklassiker på svenska, till stor del den 1950–60-talsmusik han under barndomen haft omkring sig.