Henrik Jansson

Henrik Jansson

Författare

Senast publicerade artiklar

24.1.2021

Bokrecension: Livet bland pommes frites och härsket fett

Begreppet bakom titeln på Wanda Bendjellouls roman är detta: ”Dalenglitter. Används något nedlåtande om tjejer (kvinnor) – företrädesvis från förorten – när de dyker upp i stan uppklädda med billiga smycken och kläder, typ från H&M, Indiska eller märkeskopior”.

Premium

20.1.2021

Skivrecension: Inget landskap för älvor eller prinsessor då österbottniska duon Kaain skivdebuterar

Musiken på österbottniska duon Kaains debutalbum är mörk och melankolisk, och spänningen under ytan nästan fysiskt förnimbar.

Premium

17.1.2021

Bokrecension: "Min mamma. Mitt barn. Och det skaver inte.”

Recensenten kämpar med Johanna Ekströms bok och låter den till sist återkalla en personlig sorg han redan trodde sig vara färdig med.

Premium

10.1.2021

Bokrecension: "Det är först då hon avstår från att försöka vara rolig på sina karaktärers bekostnad som berättelserna lyfter"

Den danska författaren Dorthe Nors bjuder i på fjorton svärtade och ofta rätt elaka historier.

Premium

6.1.2021

Skivrecension: Sir Paul pusslar ihop kreativa fragment

Det är lätt att känna igen Paul McCartney också på den nya soloskivan, men musiken är ändå mer lekfull och oförutsägbar än vanligt.

Premium

3.1.2021

Bokrecension: Bäst på att vara sämst

Då huvudpersonen Bibbs trampar omkring i ett ingenmansland och berättelsen känns tjatig går det alltid att fokusera på språket i Tone Schunnessons roman.

Premium

26.12.2020

Bokrecension: Jazzmusiker, narcissist och pappa

Läsaren konfronteras med frågan hur det ska vara möjligt att under 450 sidor kunna engagera sig i en man som är så extremt självupptagen och narcissistisk.

Premium

15.12.2020

Skivrecension: Lundelltåget rullar på med oförminskad kraft

Att Ulf Lundell återfått sin musikaliska glädje är uppenbart, och som rocklyriker tar han avstamp i vardagen för att sedan nå ut mot det existentiella.

Premium

6.12.2020

Bokrecension: När det enda som gäller är nuet

För Lucia som fått en hjärnblödning måste allt ske i nuet, eftersom det inte finns något förflutet och inte heller några garantier för ett fortsatt liv.

Premium

1.12.2020

Skivrecension: Där folkrock och psykedelika möts

Lykantropi tar oss tillbaka till 1970-talet i sin charmerande musikbrygd med skogsstämning.

Premium

24.11.2020

Skivrecension: Naivistisk och charmerande antiurban pop med hajpade kryddflickor

Depprealistiska vardagstexter framförda med glimten i ögat, charmfull musik. Maustetytöt knäcker allt intellektuellt motstånd.

Premium

15.11.2020

Bokrecension: En ömsint berättarröst om en vidrig tid – Carola Hanssons Augustnominerade roman handlar om några judiska ungdomars liv i en kibbutz i Falun

Carola Hanssons roman är en berättelseväv fylld av både tragiska och rörande ögonblick ur några judiska ungdomars liv på 1930- och 1940-talen, och deras förhoppningar och förvirring i det främmande Sverige – där många slutligen trots allt stannar.

Premium

8.11.2020

Bokrecension: Norrlandsprosa utan våld, missbruk eller incest

Annika Norlin, personlig sångtextskribent i gruppen "Säkert!" debuterar som novellist, och är en av kandidaterna för Augustpriset.

1.11.2020

Skivrecension: Sir Elwood på intima pianobarer och kvarterskrogar

På Sir Elwoodin hiljaiset värits återkomstalbum efter tio år bjuds på en stark blandning känslosamma melodier, i vilka jazz, pop och inhemsk schlager kan mötas.

Premium

1.11.2020

Bokrecension: Alex Schulman skriver om tre bröder som överlevt barndomen med darr på ribban

I den avskärmade sommarstugemiljön är Benjamin och hans två bröder helt utlämnade åt föräldrarnas småberusade humörväxlingar. Som vuxna slåss två av bröderna på blodigt allvar i vattenbrynet.

Premium

28.10.2020

Skivrecension: Svett och tårar i Bruce Springsteens hemmastudio

Bruce Springsteen har spelat in sitt nya album på några få dagar, och hans E Street Band bjuder in oss till en gammaldags, varm rockvärld.

Premium

20.10.2020

Impuls: De förlorade banden

Efter en dryg timme, då inspelningsapparaten stängts av, börjar han hälla upp i glasen. Då blir samtalet friare, nivån i flaskorna sjunker, timmarna rusar förbi.

Premium

18.10.2020

Bokrecension: När perfektionismen börjar spricka

Ulrika Mossberg debuterar som romanförfattare med en berättelse om en perfektionistisk domare och en ung man som maniskt älskar sin styvsyster.

Premium

14.10.2020

Skivrecension: Dave Lindholm lägger ingen tid på oväsentligheter

Dave Lindholm har ägnat sin coronaledighet åt att skriva en mängd nya låtar. Bluesen är temporärt lagd på hyllan och i stället anknyter han till den akustiska sångmusik han gjorde under 1980-talet.

Premium

11.10.2020

Bokrecension: Maria Broberg tar sina första stadiga steg in i en fin tradition av västerbottniska berättare

Maria Brobergs episka berättelse flätar ihop en rad olika människoöden under sex decennier, men trådarna både framåt och bakåt i tiden utgår från en olyckshändelse på 1960-talet.

Premium

4.10.2020

Bokrecension: Värme och humor biter bättre än våld

Trots att begreppet ”trevligt” inte direkt har någon hög litterär coolhetsfaktor, är det allt annat än tråkigt att läsa Håkan Nesser, som skrivit en trevlig kriminalroman.

Premium

1.10.2020

Impuls: Gårdskarlar

Något som påminner om panik kommer snabbt i sådana lägen. Handfatets avlopp tog visserligen emot vattnet, men hur länge? Jag befann mig olagligt i den öde, jättelika byggnaden, och de potentiella vattenskadorna kunde bli hur svårersättbara som helst.

Premium

22.9.2020

Bokrecension: Och under ytan bubblar upprördhet

En "rapport" om skandalen kring Svenska Akademien är central i Klas Östergrens nya roman. En rik och mångbottnad läsupplevelse, skriver Henrik Jansson.

Premium

16.9.2020

Skivrecension: Kimmo Pörsti en medelpunkt inom den inhemska proggrocken

Kring multiinstrumentalisten och producenten Kimmo Pörsti och hans skivbolag samlas ett växande kollektiv av musiker med den progressiva rocken som ledstjärna.

Premium

26.8.2020

Skivrecension: Pretenders på rätt kurs igen

Det nya Pretendersalbumet är efter en lång paus igen ett sådant som recensenten kan digga utan att ta stöd från bandets tidiga storhetsperiod.

Premium

23.8.2020

Bokrecension: Inés Bayard lockar fram en lite elak förväntan: läsaren frågar sig vad allt som ska visa sig när den sockrade ytan slås sönder

Marie är nöjd med sitt liv, sitt jobb, sin man, sig själv. Men efter att hon blivit våldtagen är hennes duktighet enbart en belastning. Hon kan inte berätta om vad hon varit med om för någon. Hon är instängd i sin egen bild av sitt perfekta liv.

Premium

9.8.2020

Impuls: Epitaf över Litterärt skapande

I själva verket fick inte ens vi som planerat och lett Litterärt skapande just någon information alls om varför den fortsättningsvis populära utbildning vi byggt upp skulle köras ner.

Premium

26.7.2020

Bokrecension: Sönderfall iklätt ett poetiskt språk

Hanna Nordenhöks nya roman utspelar sig under de decennier då den moderna gynekologin och förlossningskonsten tog sina första trevande steg.

Premium

18.7.2020

Bokrecension: En skogsägare som vägrar att anpassa sig

Axel Lindéns roman är en riktig arbetsplatsskildring, där detaljrikedomen och konkretionen blir litterära trumfkort. Också om berättarjaget är motvillig och emotionellt splittrad, sliter och svettas och fryser han ute bland sina träd.

Premium

7.6.2020

Bokrecension: Grymt och omtumlande om ett livsfarligt förhållande

Författaren och akademiledamoten Anne Swärd skapar levande, utsatta och farliga gestalter. Den nya romanen Jackie skildrar ett destruktivt parförhållande och dyker ner i ett mörker som lockar till sträckläsning.

Premium

31.5.2020

Bokrecension: Jana Kippo går genom helvetet och landar i konsten

"Jag hade inte velat gå miste om ett enda kapitel", skriver Henrik Jansson om Karin Smirnoffs trilogi om Jana Kippo. Fadren, modren och bror är borta, och ytterligare en rad gravar grävs i den sista delen.

Premium

26.5.2020

Skivrecension: Ska vi fortfarande tro på Håkan?

På nya albumet verkar Håkan Hellström inte alltid själv veta vad han är ute efter. En del charmiga ögonblick har han ändå prickat in.

Premium

17.5.2020

Bokrecension: Sommarstugan är familjehelvetets förgård

En missunnsam storasyster eller en olycklig och i grunden sympatisk person? Marie Aubert levererar en mångskiktad huvudperson i sin annars tunna roman. Vuxna människor handlar om drömmen om ett barn och om att aldrig sluta bete sig som en barnunge.

Premium

7.5.2020

Impuls: Då vi avbokade Islandsresan erbjöd resebyrån en återbetalning på fem procent

Coronakrisen har visat att en del företag är generösa, medan andra utnyttjar finstilta formuleringar i avtalen för att slippa återbetalningar.

Premium

6.5.2020

Skivrecension: Hexvessel har landat i den finska skogsmystiken

På Hexvessels femte album har syntesen av folk och psykedelika förädlats och de mörka stämningarna djupnat.

Premium

2.5.2020

Bokrecension: Finstämt och utan att moralisera om en udda relation

Malin Lindroths succé Nuckan handlade om en ofrivilligt ensam kvinna. I romanen Rolf skriver hon om ensamhet ur ett manligt perspektiv. En tät, vacker och spännande roman om pardans på rakbladets egg.

Premium

26.4.2020

Bokrecension: Kommissarie Ringer är en syskonsjäl till den legendariske Van Veeteren

Kommissarie Ringer är ingen optimal hjälte för den som föredrar tempo och dramatik. Men Henrik Jansson trivs för det mesta rätt bra i hans sällskap.

Premium

22.4.2020

Skivrecension: Livet efter Eternal Erection är gott

På sin nya soloutgåva glider Sam Huber mellan olika genrer, låter dem mötas och färga varandra, fast visst är det fortfarande funken som ligger i botten.

Premium

16.4.2020

Impuls: Dags att skriva i en främmande miljö

Vissa dagar gör jag ingenting alls, tänker bara att det är bedrägligt skönt att rytmen i samhället plötsligt blivit så stillsam. Att jag helt enkelt har rätt att inte uppleva någon stress, också om jag inte skulle prestera så mycket.

Premium

15.4.2020

Skivrecension: Bjuder in oss med sin intensitet

Stämningsläget på Basia Bulats nya album växlar mellan eufori och sorg, men det som förenar är hennes starka emotionella utlevelse.

Premium

8.4.2020

Skivrecension: Råraspig rock som ger gott humör

När Marjo Leinonen och Viranomaiset kokar upp sin energiska och dansanta musikbrygd går rötterna tillbaka till 1950-talets rock'n'roll och rhythm'n'blues. Och punkattityden kommer på köpet.

Premium

22.3.2020

Bokrecension: "Jag välkomnar min egen undergång" Saga Becker vill med Våra tungor smakar våld fylla en litterär lucka för unga transpersoner

Saga Becker kombinerar i sin roman en storslagen och närmast naiv romantik med brutala våldsamheter, och iögonenfallande är att hen avstår från litterär distans och under en del partier faktiskt lyckas göra den nästan totala distanslösheten till en styrka.

Premium

20.3.2020

Impuls: När huden talar lyssnar jag

Men att huden är den största av dem alla har jag fått lära mig, och jag har också tvingats lära mig lyssna på den. Och försöka vara så snäll som möjligt mot den.

Premium

18.3.2020

Skivrecension: Ibland bryter åskan genom den drömska popytan – popduon Karinas andra album har suggestionskraft

Den inhemska duon Karina har sedan debuten tagit sin musik en bra bit vidare, och lägger nu fram material med fördjupning, fler nivåer och en större rocktyngd.

Premium

15.3.2020

Bokrecension: Utredare i ett klaustrofobiskt vakuum

På 1990-talet chockerade Magnus Dahlström läsarna med sina våldsskildringar. Några decennier senare ser recensenten att han tagit ansvar för sin berättarposition.

Premium

8.3.2020

Bokrecension: "Jag välkomnar min egen undergång" Saga Becker vill med Våra tungor smakar våld fylla en litterär lucka för unga transpersoner

Saga Becker kombinerar i sin roman en storslagen och närmast naiv romantik med brutala våldsamheter, och iögonenfallande är att hen avstår från litterär distans och under en del partier faktiskt lyckas göra den nästan totala distanslösheten till en styrka.

Premium

4.3.2020

Skivrecension: Vesala bjuder på enskilda hitlåtar snarare än ett helgjutet album

Listapop, blinkningar åt PMMP-indierocken, lite progressiv konstrock och electro. Det är mycket på gång då Paula Vesala ger ut sitt andra soloalbum.

Premium

1.3.2020

Bokrecension: Där verkligheten vidgas och slås sönder

Peter Høeg är fortfarande en av Danmarks mest noterade författare, men sin riktiga guldålder upplevde han i mitten av 1990-talet. Den nya romanen utmynnar mest i förvirring.

Premium

25.2.2020

Impuls: Lite mänskligt spill – priset man får betala för metoo

Hur som helst har metoo ovanligt klart tydliggjort att berättelsernas kraft kan leda såväl till att förövare straffas och destruktiva mönster ifrågasätts som till att oskyldiga pekas ut och som ett resultat förlorar sina yrkesmässiga och sociala positioner.

Premium

12.2.2020

Skivrecension: En rocksångare med minutiös koll på detaljerna

Den karakteristiska värmen, de inortodoxa melodivändningarna och det lätt psykedeliska greppet är kvar från PK Keränens decennier inom 22 Pistepirkko. Men minimalismen är ny.

Premium