Henrik Jansson

Henrik Jansson

Författare

Senast publicerade artiklar

17.1.2022

Krönika: Nykter för att njuta av alkohol

Jag har sett mig tvungen att låta dagarna rinna förbi i en blandning av ledighet och vaga försök att inte helt stanna upp. Jag har joggat en del. Jag har suttit på kafé och försökt skriva men hellre läst kvällstidningar. Jag har läst kravlös litteratur samt ännu en gång plöjt genom merparten av Raymond Carvers noveller.

Premium

16.1.2022

Bokrecension: Som Änglagård utan feelgood

Det är en god nyhet att Tom Malmquist kastat sig ut i fiktionens värld. Resultatet är livfullt, och bäst är Malmquist då han tillåter sig att bli riktigt känslosam.

Premium

12.1.2022

Skivrecension: Neil Young rycker på axlarna åt onödig polering

En gammal trälada med möjligast enkel, mobil inspelningsutrustning. Det var Neil Youngs studio då han tillsammans med Crazy Horse skapade aktuella albumet Barn.

Premium

9.1.2022

Bokrecension: Guds Heliga Gemenskap är inte alls vacker och berättaren tycks inte lita på sin berättelse

Rachel Mohlin försöker verkligen ta hand om läsaren så att hen inte ska tycka det är tråkigt eller svårt att hänga med. Resultatet är att Mohlin blir en för läsaren otrygg berättare, som inte själv verkar lita på sin berättelse.

Premium

2.1.2022

Bokrecension: Tragiska och vackra timmar i iskall, obrukbar lastbil

Den största och också mest drabbande delen av Axel Burénius roman består av en lastbilschaufförs reflektioner natten efter att han krockat med en personbil som kört över i fel fil och tre unga män dött.

Premium

12.12.2021

Bokrecension: Vägen från utsatthet till undergång

Sogand Sasanpour arbetar till vardags som försvarsadvokat i Stockholm och har gjort sin research via jobbet. Nu har hon skrivit en kompromisslös roman om ungas utsatthet.

Premium

24.11.2021

Vrålande ljudvallar möter skimrande melodier

På Lows trettonde album är det verkligen inte ”less is more” som gäller. Men lasset kippar trots mängden av monsterljud aldrig över.

Premium

24.11.2021

Skivrecensioner: Det goda humöret smittar av sig

Pargasduon Tailsway albumdebuterar med musik där de keltiska och nordiska folkelementen samsas med mer popinfluerade inslag.

Premium

14.11.2021

Bokrecension: Där varje ögonblick bär på en hemlighet

Åke Smedberg beskriver svensk landsbygd från en tid då den ännu inte utarmats av urbaniseringens acceleration.

Premium

24.10.2021

Bokrecension: Hetekivi Olssons hjältinna Miira är vuxen och går på glödande högvarv också som mamma

Eija Hetekivi Olssons romanperson är inte längre flickan som inte tar någon skit, utan själv mamma till 15-åriga Nova som mobbas i skolan.

Premium

20.10.2021

Skivrecension: 35 år i bluesens tjänst

Ett mindre storstilat jubileum den här gången för Wentus, men tolkningen av den låt polaren Mick Taylor – ni minns ju Rolling Stones – gett dem bränner till.

Premium

17.10.2021

Krönika: Sluta dalta med vaccinmotståndarna

Vaccinmotståndarna tillhör inte de svagaste, de tillhör dem som hotar de svagaste. Det är hög tid att återföra dem till verkligheten, och kräva att de tar ansvar för sina val och står för en kännbar del av sina covidvårdkostnader.

Premium

10.10.2021

Bokrecension: "I Fosseland grubblas det utan skiljetecken"

I Jon Fosses aktuella mammutprojekt kastas vi omedelbart in i ett välbekant Fosseland, hypnotisk monotoni och västnorska, lantliga landskap, där ett fåtal gestalter ägnar sig åt grubblerier.

Premium

19.9.2021

Bokrecension: När verkligheten blir sken och skenet verklighet

En universitetslärare avstängd från sin tjänst är huvudperson i Ellen Mattsons nya roman.

17.9.2021

Bokrecension: Gustav III:s sexproblem skildras i ny roman

Hovstallmästaren Adolf Fredrik Muncks handgripliga hjälp behövs för att få bitarna i Gustav III:s och hans makas sexuella förening att falla på plats. Det krävs olja, goda råd och resolut styrning. Munck är berättaren i Klas Östergrens nya roman, kortare och lekfullare än fjolårets massiva kraftprov Renegater.

14.9.2021

Skivrecension: En själfull röst om kärlek, sorg och moderskap

På aktuella albumet Love will be reborn går Martha Wainwright i närkamp med sin smärtsamma skilsmässa.

12.9.2021

Bokrecension: Spretig hybridberättelse går snyggt i mål

Rätt ofta känns det för recensenten som om Andersson skulle driva med honom.

7.9.2021

Krönika: Fräls oss från munskydd och restriktioner

Regeringen och THL gjorde mycket rätt under den period då covid-19 var en okänd och potentiellt dödlig sjukdom. Nu är det hög tid att visa att något kan göras rätt också då det handlar om en noggrant utforskad, vaccinationstämjd och med säsongsinfluensan jämförbar sjukdom.

5.9.2021

Bokrecension: Wera von Essen skriver om hjärtan som brister och hud som ömmar

Det är ställvis briljant, ställvis uppenbart obearbetat, och ganska sällan helt fokuserat eller på väg mot något gripbart mål, skriver recensenten om Wera von Essens flöde.

Premium

27.8.2021

Skivrecension: Proggrockig tolkning av bröderna Grimm

Trion Samurai Of Progs senaste album är en djärv satsning, ett äventyr för var och en som inte fruktar mer svårhanterlig musikalisk terräng.

Premium

1.8.2021

Bokrecension: Livet som en ständigt pågående arbetsintervju

När recensenten kommit över sina initialproblem med romanen kan han uppleva det vackert rörande i att Miranda som är så smart samtidigt är så bortkommen när det verkligen gäller, och le åt att hon har ett växande berg av disk i badkaret.

Premium

24.7.2021

Bokrecension: Leo Brander skriver inga deckare längre, men det gör lyckligtvis Marie Hermanson

Marie Hermanson hör till de författare som inte alls behövt göra några tvära girar för att hitta en bekväm plats på det svenska kriminaltåget.

Premium

6.7.2021

Skivrecension: Telepatisk kommunikation mellan Nick Cave och Warren Ellis

Tredje delen i Nick Caves sorgetrilogi är mer nedtonad, med ett mörker som enbart i korta stunder spräcker den melodiska ytan.

Premium

21.6.2021

Skivrecension: Från betongkvarterens källare och garage

När inhemska trion Pink Chameleons albumdebuterar malas garagerocken genom en rå blueskvarn.

Premium

30.5.2021

Bokrecension: Ulf Lundell går på som en ohejdbar ärlighetsmaskin, och säger precis vad han tycker också då det inte låter så smart

Hela livet ska rymmas med, också det som verkar tråkigt, när Ulf Lundell ger ut sina dagböcker.

Premium

16.5.2021

Bokrecension: Med den kommande sovjetiska invasionen som ursäkt

Henrik Bromander fortsätter med sitt kända tema: förvirrad extremmaskulinitet. Den här gången handlar det om högerextremistisk brottslighet.

Premium

9.5.2021

Bokrecension: Tuffa flickor saknar inte mamma

En opålitlig mamma semestrar med tre döttrar.

Premium

4.5.2021

Skivrecension: När stilarna krockar och känslorna går heta

På Black Country, New Roads extraordinära debut möts klezmer, postrock, frijazz och en punkig attityd, och mötena är sällan helt harmoniska men nog öppnande och kreativa.

Premium

4.5.2021

Skivrecension: Lundell på scen utan publik – återbesök i mindre kända landskap känns fräscht

När Lundell uppgraderar en rad mindre bekanta sånger ur katalogen är det violinisten Karin Hellqvist som ger musiken det rätta lyftet.

Premium

3.5.2021

Impuls: Hemmakontorets olidliga lätthet

En del firmor har redan med de heliga inbesparingarna i bakhuvudet börjat bolla med idéer som att helt fungera utan traditionella kontor. Arbetsplatsen kunde vara digital, och det fysiska högkvarteret litet och avsett enbart för hjärntrusten.

Premium

2.5.2021

Bokrecension: Prekariatstillvaro i fabrikens lågstatussfär – och sen kom cancern

Joseph Ponthus roman belyser ett klassamhälle där en anonym flock arbetare utför de smutsiga slitsysslorna. Bemanningsföretaget har makten över vem som arbetar och på vilken arbetsplats, jobbet är uppspjälkt i små meningslösa moment.

Premium

18.4.2021

Bokrecension: Kraftigt humörhöjande läsning om bisarra grannfejder och tupperwarepartyn kring sexleksaker

Hans Gunnarssons noveller uppges vara skrivna en grupp som kallar sig ”Livsglädjens berättarkollektiv”. Fast så mycket livsglädje bjuder själva texterna inte på, snarare då katastrofer och tragik.

Premium

6.4.2021

Skivrecension: Ett meditativt piano och en skrovlig röst

När Hederos och Hellberg efter tjugo hektiska år på skilda håll igen fått läge att spela mer småskaligt tillsammans är resultatet en lyrisk, gränsöverskridande musik.

Premium

30.3.2021

Skivrecension: Tio timmar i ett vildvuxet Neil Young-land

Neil Youngs andra arkivdokumentering kom ändå till slut. Det är en helhet man gärna strövar omkring i och tillåter sig att gå vilse i, och ett gott bevis på att Young är bäst i stora portioner.

Premium

27.3.2021

Impuls: Autenticitet och representativitet

Själv har jag heller ingenting emot att utgå från mitt eget liv, men jag har rätt mycket emot att enbart och i allt jag skriver begränsa mig till sådant jag själv upplevt eller sett i min närhet.

Premium

21.3.2021

Bokrecension: Om det ändå ska gå åt helvete vill man få det överstökat så fort som möjligt – Henrik Jansson läser Ola Nilsson

Det vilar från början en stämning av ödesdrama över Ola Nilssons berättelse om makt och våld.

Premium

15.3.2021

Skivrecension: Simulacrum stiger fram som drivna proggrockare med djärva visioner

Simulacrum söker sig på tredje albumet några steg längre in i den symfoniska, progressiva rockens landskap.

Premium

14.3.2021

Bokrecension: Niklas Rådström ger ut boken ”som ingen författare vill skriva och som få författare kan låta bli att försöka sig på att skriva när tillfälle ges”

Niklas Rådström skildrar ett tungt sjukdomsförlopp förbluffande exakt och sakligt, nästan så att texten ibland kan anta skepnaden av vetenskaplig fallstudie – men vilken vacker prosa han skriver!

Premium

7.3.2021

Bokrecension: Mannen som känner, gnäller och velar för mycket

Varför måste Geir Gulliksens manliga centralgestalter alltid gnälla så mycket, känna så mycket och ifrågasätta sina brister på ett sätt som i slutändan bara är självupptaget? Recensenten blir provocerad, men det kan vara meningen.

Premium

28.2.2021

Bokrecension: Sorg dränkt i sexuell extas

Eli Levéns debutroman sades för ett decennium sedan fylla ett translitterärt tomrum i den svenska utgivningen. Nu återkommer han med en ny roman.

Premium

23.2.2021

Bokrecension: Då varje nytt kontrollbesök är ett ovisst äventyr

En viktig ambition med Fritjof och Leena Sahlströms bok om att leva och dö av cancer är att lyfta fram hur den sjukdomen inverkar på familjens dagliga tillvaro.

Premium

19.2.2021

Impuls: Musik som livlina

Det låter för dramatiskt att säga att Ulf Lundells 80-talsskiva Den vassa eggen skulle ha räddat mitt liv, men den hjälpte mig definitivt att stå ut, skriver Henrik Jansson.

Premium

14.2.2021

Bokrecension: En svärmor som menar väl men stiger fel

Huvudpersonens ständiga okänsliga snedsteg gör läsningen ganska påfrestande – och hur märkligt det än låter är just det en av romanens starka sidor. Det går inte att förbli helt oberörd av denna svärmoders gravt kontraproduktiva beteende.

Premium

9.2.2021

Skivrecension: Alice Cooper hittar tillbaka till Detroit

På sitt nya album bjuder Alice Cooper på tung 1970-talspräglad rock med punkvibbar.

Premium

7.2.2021

Bokrecension: Svärtat kringlunkande i tristessen i Norén-inspirerat familjedrama

”Varför åkte vi hit egentligen”, frågar flickvännen i romanen, och det undrar man också som läsare. Fast något svar ges inte.

Premium

2.2.2021

Skivrecension: Syndare med gott humör

Magnus Fagernäs gör luftig och lättsam pop utifrån de sju dödssynderna.

Premium

31.1.2021

Bokrecension: Författarskap i zonen ”där gränsen mellan enkelt liv med låg inkomst och ett liv som utslagen är hårfin”.

Lennart Hagerfors skriver om 60-åriga frånskilda Sven i den zon ”där gränsen mellan enkelt liv med låg inkomst och ett liv som utslagen är hårfin”.

Premium

24.1.2021

Bokrecension: Livet bland pommes frites och härsket fett

Begreppet bakom titeln på Wanda Bendjellouls roman är detta: ”Dalenglitter. Används något nedlåtande om tjejer (kvinnor) – företrädesvis från förorten – när de dyker upp i stan uppklädda med billiga smycken och kläder, typ från H&M, Indiska eller märkeskopior”.

Premium

20.1.2021

Skivrecension: Inget landskap för älvor eller prinsessor då österbottniska duon Kaain skivdebuterar

Musiken på österbottniska duon Kaains debutalbum är mörk och melankolisk, och spänningen under ytan nästan fysiskt förnimbar.

Premium

17.1.2021

Bokrecension: "Min mamma. Mitt barn. Och det skaver inte.”

Recensenten kämpar med Johanna Ekströms bok och låter den till sist återkalla en personlig sorg han redan trodde sig vara färdig med.

Premium