Henrik Jansson

Henrik Jansson

Författare

Senast publicerade artiklar

19.5.2019

Bokrecension: I spillrorna av ett krossat manlighetsideal

Tom Malmquist utgår i sin nya bok från en gammal mordnyhet, men recensenten önskar att han borrat djupare i den personliga far-sonproblematiken.

Premium

1.5.2019

Skivrecension: Elisa Tiilikainen kastar Haloo Helsinki överbord och går en helt annan väg

Elisa Tiilikainen markerar på solodebuten ett avstånd till sitt tidigare framgångsband Haloo Helsinki. Hennes nya låtar tar avstamp från 1970-talets proggrock och inordnar sig inte i radioformatet. Och tematiken kring marginalisering, orättvisor och människor som går sönder är så heltäckande att man kan tala om ett konceptalbum.

Premium

28.4.2019

Bokrecension: Ett spretigt system som trots allt håller ihop

Det står från början klart att Amanda Svenssons anspråk i den nya romanen är enorma, hon vill skriva en roman som täcker så många livsområden som möjligt. Konst, vetenskap, politik, etik, teologi och litteratur är bara några av dem. Ibland bågnar hela romanen under tyngden.

Premium

24.4.2019

Skivrecension: Vem är albumtitelns hund?

Albumdebuterande Stella Donnelly kontrasterar en vän röst mot skarpa budskap.

Premium

12.4.2019

Impuls: Nere i källaren

Många år senare gav han ut en bok där han redogjorde för sin alkoholism, men den där förmiddagen i Köpenhamn tänkte jag aldrig att den gamle idrottsmannen skulle ha haft sådana problem.

Premium

7.4.2019

Bokrecension: Gastkramande om sexövergrepp, skam och självkontroll

Johan Heltne förmår väcka empati också för förövaren av ett sexövergrepp. Hans nya roman handlar om en man som lever i en lögn och är rädd för sig själv.

Premium

19.3.2019

Skivrecension: Jessica Pratt bjuder på sfärisk minimalism med folkbotten

Jessica Pratt litar på minimalismen och en ödslig skönhet. Hon behöver inga stora effekter eller slående refränger för att fascinera.

Premium

14.3.2019

Impuls: Pappa tappade språket, men de trodde han talade svenska

På sjukhuset drabbades pappa av en ny, svårare infarkt, som ledde till att han temporärt började tala ett obegripligt ickespråk. Ingen på sjukhuset reagerade ... – Vi trodde att han talade svenska, fick vi anhöriga efteråt som förklaring.

Premium

10.3.2019

Bokrecension: Med distans, förståelse och nyfiket intresse

I Siri Hustvedts nya roman minns en mogen författare sitt 23-åriga jag och det sena 1970-talet med nyfiket intresse. Men kanske också med alltför mycket distans.

Premium

24.2.2019

Bokrecension: En märklig stank i garderoben

En man ska städa ut en död halvbrors lägenhet, men dröjer kvar i en oförklarlig letargi.

Premium

17.2.2019

Storslaget släktepos från Tornedalen

Nina Wähäs roman har sitt epicentrum i Finland, på landsbygden utanför Torneå. Berättelsen om den brokiga släkten Toimis vedermödor under det tidiga 1980-talet är i sig kraftfull och bred, med tentakler ända tillbaka till krigstiden och striderna om Karelen. Men här finns också mycket kringsnack.

Premium

8.2.2019

Impuls: Vit januari: "Jag kände en stor motvilja mot att träffa människor"

Det finns fördelar med ett alkoholfritt liv, men jag har också noterat en del mindre behagliga konsekvenser. Ett totalt ointresse för sex, ovanligt många dagar då hjärnan känts tom och kreativiteten nollställd.

Premium

5.2.2019

Skivrecension: Mindre utlevelse, mer reflektion

Sharon Van Etten har på sitt nya album ersatt de taggiga gitarrerna med sfäriska syntmattor, men också om musiken till en början kan kännas överdrivet stiliserad dras recensenten småningom med i de hypnotiska harmonierna.

Premium

3.2.2019

Bokrecension: En otålig men ödmjuk Uggla

Otåligheten har alltid varit Magnus Ugglas signatur. I självbiografin finns en förklaring till den.

Premium

22.1.2019

Bokrecension: När allt rasar är det mamma som står kvar

I Alexandra Pascalidous nya bok Mammorna kommer 20 mammor från Sveriges fattigaste och mest utsatta förorter – ibland kallade no-go-zoner – till tals.

Premium

20.1.2019

Bokrecension: I Wadensjös magiska alkoholbutik

Måns Wadensjö genomför i sin nya roman en litterär trollkonst och skapar spänning ur det till synes stillastående och spänningslösa. Det vilar en varm och mänsklig handgriplighet i beskrivningen av rutiner och arbetsmoment.

Premium

9.1.2019

Skivrecension: Springsteen ensam, avklädd sitt rockpansar

Bruce Springsteens senaste projekt är en musikalisk och monologisk dramatisering av hans självbiografi. Vid sidan av berörande berättelser ges också plats för vackert nedtonade tolkningar av femton klassikerlåtar.

Premium

6.1.2019

Bokrecension: Schamanerna som försvann

En medelålders man försöker rekonstruera ett dödsfall i det schamanistiska kollektiv där han bodde två decennier tidigare. Johan Nilsson har humor och öga för miljöskildringar. Lite har han kanske förläst sig på Klas Östergrens Gentlemän – men det är inte så farligt.

Premium

12.12.2018

Skivrecension: Poetiskt berättande från Övermark

Rickard Eklund bjuder på debutskivan på exakt inprickade vardagsbilder, inramade av en rikt instrumenterad, organisk och nyansrik musik.

8.12.2018

Skivår med lokala vibbar – här är bästa albumen från 2018

Gräv där du står tycks vara devisen bland både artister och kritiker just nu. Därför kom skivåret 2018 att präglas av finlandssvenska kändisar och doldisar, österbottnisk indiepop och ordlösa sånger från Tölö, men också emotionellt högspänd rock, solocembalomusik från 1600-talets Italien och musik av artister med hjärntumörer. Här är våra val, håll till godo!

2.12.2018

Bokrecension: Och svårast av allt är förlåtelsen

Den som tror att författarskolning fokuserar på ängslig teknik i stället för vild kreativitet och leder till likriktning och trist litteratur, bör med skamsen eftertanke ta del av den författarskolade debutanten Karin Smirnoffs otyglade litterära originalitet, skriver Henrik Jansson.

22.11.2018

Impuls: De unga kvinnorna misstänkte att jag var boven

"När andra talar om metoo händer det att jag tänker på den här sanna historien från kvällen på Mannerheimvägen."

13.11.2018

Skivrecension: Som att stiga in i ett eget gitarrum

Man börjar må bra när man lyssnar till Kurt Viles avslappnat malande tillståndsmusik, menar Henrik Jansson.

11.11.2018

Bokrecension: Vacker men abstrakt berättelse om våld och förtryck

I Merethe Lindströms roman Nord är en pojke på vandring genom ett krigshärjat landskap. Grymheter som kan relateras till ett inbördeskrig flimrar förbi, men romanens styrka och svaghet är att skeendet snarare utspelar sig i själens landskap än i någon konkret miljö eller tid.

3.11.2018

Bokrecension: Roman där fiktionen minimerats

När man läser Wera von Essens textsamling En debutants dagbokligger det till en början nära till hands att ställa frågan om bloggboomen sänkt tröskeln för att ge sig in på romanformen? I vissa fall kanske helt enkelt genom att utvidga bloggarna och genrebestämma utvidgningen som ”roman”?

31.10.2018

Skivrecension: J. Karjalainen fullbordar trilogi med stilkänsla och finess

Tredje delen i J. Karjalainens rocktrilogi är både lättlyssnad och full av smarta melodivändningar. I botten ligger en traditionsmedveten bluesrock- och rhythm-and-blues-känsla, skriver Henrik Jansson.

30.10.2018

Skivrecension: LCMDF gör alltjämt elektropop med kaxig attityd

Systrarna Emma och Mia Kemppainens nya album präglas av lekfullhet och självironi.

28.10.2018

Bokrecension: Man i Malmö, kvinna i Köpenhamn

Fredrik Ekelund är en skribent som hittills bjudit på fotboll, allmän grabbighet, bärsintag och mord med efterföljande polisutredningar. Nu bjuder han på att han också är Marisol.

23.10.2018

Skivrecensioner: Sensuell röst, tveksam inramning

Jenni Vartiainen bjuder på sorgsna melodier och texter om parförhållanden som går på grund. Men arrangemang och ljudbild ger enligt recensenten ingen optimal inramning.

14.10.2018

Bokrecension: Inte så kul att vara forskare

Det tar tid att vänja sig vid huvudpersonens obarmhärtiga sätt att betrakta sin omgivning i Helena Ganströms roman. I hennes genomträngande blick reduceras både kolleger och studenter emellanåt till partiklar och materia, och den akademiska miljön till ett lufttomt laboratorium.

10.10.2018

Skivrecension: Med Paul Oxley's Unit vet man vad man får

Paul Oxley och hans gäng tar vid där comebackskivan Black Gold slutade, så popnostalgikerna lär bli nöjda. Men den som söker överraskningar gör bäst i att rikta sig åt andra håll.

30.9.2018

Bokrecension: I den sugande virveln nedåt

”Jag vet ingenting exakt om det jag just har skrivit, men jag vet ungefär. Och det är detta ungefär som roar mig i den här historien", skriver författarjaget i Cilla Naumanns nya roman. En familjehemlighet som slutar i tragedi vecklas ut.

30.9.2018

Impuls: Ett styrkebevis av Kimi Räikkönen

Under de år Keke Rosberg eller Mika Häkkinen körde sina monsterbilar i formel 1-cirkusen var jag måttligt intresserad av tävlingarna. Ifall jag någon gång kastade en blick på dem var det mest för att jag gärna såg Rosberg hamna tillräckligt långt ner i resultatlistan.

25.9.2018

Skivrecensioner: Anna Calvis effektiva kontraster

På sitt tredje album bjuder Anna Calvi på noggrant utmejslade poplinjer, som filtreras genom en tung groovematta. Och rösten glider mellan ett dramatiskt operauttryck och sköra partier där hon låter väldigt sårbar.

16.9.2018

Bokrecension: När pappaklausulen borde omförhandlas

En ung hemmapappa mitt i grötkladdet ställs inför sin egen gamla pappas orimliga krav i Jonas Hassen Khemiris nya roman. Den stressade huvudpersonen sprattlar i nätet av kärlek, skuld, minnen och bekräftelsebehov.

10.9.2018

Skivrecension: När Paul McCartney struntar i att låta modern föds fortfarande starka sånger

Nya albumet är som en melodisk resa mellan musikaliska stationer, enligt recensenten.

4.9.2018

Litteraturrecension: Klinisk litterär konstruktion om makt och underkastelse

Tova Gerge tvingar läsaren att navigera i en utstuderad, klinisk konstruktion. Samtidigt är variationen i scenerna med jaget och föremålet för hans begär länge minimal. De äter avancerade maträtter och har avancerat sex, gång på gång, så att upprepningarna blir alltför många och framåtdrivet segt.

2.9.2018

Bokrecension: Aldrig så ensam som i huvudstadens myller

"Lugnet är en roman som rör om i mig, gör mig illa berörd, men ligger den litterära kvaliteten på samma nivå som den emotionella effekten?" frågar sig recensenten.

22.8.2018

Skivrecension: Storslaget vackert och sorgligt

Svenska Albin Lee Meldaus debutalbum bjuder på ett knippe starka melodier, en stor och djup röst och ett känslouttryck som biter.

15.8.2018

Skivrecension: Ny, stark r'n'b-röst

Albumdebuterande Jorja Smiths styrka är hennes kraftfulla och nyansrika röst.

5.8.2018

Bokrecension: Fotboll, journalistik och tusentals liter alkohol

Den svenska journalisten Robert Lauls volym Alkisbarn är självbiografisk, med fokus på alkohol, fotboll och journalistik.

18.7.2018

Skivrecension: Emotionellt högspänd röst attackerar

När Florence and the Machine ger ut sitt fjärde album känns sångerna intima men också storslagna nog för att fylla stadionformatet.

1.7.2018

Impuls: Slumpens poetik

Arbetet som författare kan för mig ibland kännas som att söka en ingång till slumpens poetik.

22.6.2018

Bokrecension: Som underverken till mossor, kråkris och klippor

Den unga Sara i Cecilia Davidssons nya roman är au pair i Tyskland och tampas med ett barn som är "en ond liten ande" medan hennes svartsjuka pojkvän ringer från Sverige och är kladdig till och med på telefonen.

22.6.2018

Skivrecension: Stämningsmättad kammarjazz

Samarbetet mellan Claes Andersson och Julia Korkman fick sin början på en begravning. Det resulterade i ett smakfullt och brett album som erbjuder något för var och en.

21.6.2018

Skivrecension: Lekfullt med stilmässig bredd

Tom Salomonsens signum är en underfundig lekfullhet, som sträcker sig från skivans titel till det avslappnade helhetsgreppet. Då musiken dessutom är oförutsägbar och varierad blir lyssnandet ett litet äventyr.

13.6.2018

Skivrecension: Tillbakablickande stadionrock

Manic Street Preachers bjuder inte på några överraskningar, men nya albumet fungerar ändå bra som humörhöjare.