Helen Korpak

Helen Korpak

Konstkritiker

Senast publicerade artiklar

23.9.2021

Konstrecension: Ett fotografiskt arv tecknat i vatten

Fotografen Susanna Majuri dog 2020, bara 41 år gammal. Nu bjuder galleriet K1 på ett retrospektiv med hennes karaktäristiska fotografier där vatten spelar en avgörande roll. Bilderna är så estetiska och äkta att de inte går att glömma, skriver Helen Korpak.

11.9.2021

Konstrecension: Kinetisk konst om kapitalism och kneg

Det skojfriska saknas när konstnären Eetu Huhtala presenterar sin version av kinetisk konst.

6.9.2021

Konstrecension: Mjuk tolkning av känd konstnärs ikoniska fotografier

Hams nya utställning utgår från kultkonstnären Ana Mendietas kända fotoserie. Kring den har kuratorn Elina Suoyrjö skapat en spröd liten utställning vars nervtrådar sträcker sig både framåt och bakåt i tiden.

14.8.2021

Konstrecension: Havet och grindvalen ljuder i Roddstadion

Haven är allt annat än tysta, insekter, fiskar och valar låter på olika sätt. Ännu en tid kan Helsingforspubliken njuta av ett högteknologiskt ljudverk i Roddstadion: ett noggrant sammansatt collage av undervattensljud.

Premium

17.7.2021

Konstrecension: Trygga visitkort av stabila namn

Helsinki Contemporarys pågående grupputställning är en snabb introduktion till sex av galleriets visuellt karaktäristiska konstnärer. Känslomässigt berörande upplevelser saknas i den traditionellt utformade helheten, men detaljer och texturer finns det gott om.

Premium

3.7.2021

Konstrecension: Skattjakt i Ekenäs gamla stad

Pro Artibus sommarutställning Oasis skapar Astrid Lindgren-stämning i Ekenäs.

Premium

2.7.2021

Konstrecension: Avskalat men inte avståndstagande

Det känns passande och betydelsefullt att Maija Luutonen valt att ställa ut sju verk på Galleri Sinne. Helheten är så sammansvetsad att inget av verken kunde skiljas från helheten.

Premium

19.6.2021

Konstrecension: Sommarutställningen med Tony Vaccaros Marimekkobilder är precis vad vi behöver just nu

Tony Vaccaros fotografier är så öppenhjärtiga att det soliga utställningsnamnet Livet är ljuvt saknar minsta tillstymmelse till ironi. Den i Finland relativt okända 98-åringens retrospektiv på Konsthallen är skamlöst optimistisk på ett sätt som charmar och övertygar.

Premium

12.6.2021

Fullproppad Konstfabrik bjuder på färger – "brokig" är bokstavligt i den här utställningen

Ordet “brokig” kan lätt tänkas vara en eufemism för “rörig” när det används i bildlig mening. Sammanfattar man Borgåtriennalens stora utställning i Konstfabriken är dock “brokig” ett mycket bokstavligt konstaterande snarare än kritik.

Premium

11.6.2021

Konstrecension: Det som varit vanligt är ofta förfärligt – som djurparker och dårhus

Marjo Levlins nya videoverk som handlar om djur och människor är förankrat i akademiska teorier om maktutövande men lyckas vara lättillgängligt utan att för den skull banalisera.

Premium

6.6.2021

Konstrecension: Språkanvändning som ett förbryllande sidospår på Amos Rex nya grupputställning

Tero Kuitunen och Karoliina Hellberg utvidgar sina territorier med installationer som knyter an till interiörens skira färger. Raimo Saarinen förvandlar Glaspalatsets terrass till en trädgård. Tyvärr lämnar Amos Rex språkanvändning en del övrigt att önska.

Premium

29.5.2021

Svårdefinierbart och symboliskt i Katarina Reuters målningar

Katarina Reuter är en konstnär med sofistikerad sensibilitet och fenomenalt utvecklad yrkesskicklighet. I sin nya utställning skapar hon ett gränsland som inte avslöjar vad som existerar utanför dess utkanter.

Premium

22.5.2021

Konstrecension: Svårdefinierbart och symboliskt i Katarina Reuters målningar

Katarina Reuter är en konstnär med sofistikerad sensibilitet och fenomenalt utvecklad yrkesskicklighet. I sin nya utställning skapar hon ett gränsland som inte avslöjar vad som existerar utanför dess utkanter.

Premium

15.5.2021

Konstrecension: Konst utifrån det egna jaget i examensutställning

Ett drygt halvår efter Bildkonstakademins senaste magisterutställning är det åter dags för jättesatstningen där närmare femtio konstnärer medverkar. I årets Kuvan kevät syns spår av pandemin, men inte konkret i form av tematik utan i arbetsprocess och introspektion.

Premium

8.5.2021

Konstrecension: Tonårige Stanley Kubricks fotografier är mer än dokumentationer av sin tid

Med sin tredje utställning befäster Fotografiska museets centrumgalleri K1 sitt fokus och sin inriktning på nostalgi och superkändisar. Efter några mindre intressanta helheter lyckas man nu med en Stanley Kubrick-utställning leva upp till talesättet tredje gången gillt.

Premium

6.5.2021

Impuls: Att kriga mot klichéer

Kriget mot klichéer utsträcker sig inte bara till det kritiska skrivandet.

Premium

24.4.2021

Konstrecension: Seriös grupputställning i koketterande förpackning

Inga av konstnärerna Galleri Anhava presenterar är "emerging" i ordets egentliga bemärkelse, men hoppas traditionen får en fortsättning och man vaskar fram även helt nya talanger. Helheten är distinkt samtida på ett smakfullt sätt.

Premium

17.4.2021

Konstrecension: Stora berättelser i små artefakter

En anspråkslös kruka står i centrum för Jonna Kinas tankeväckande utställning som bygger broar mellan nutidsmänniskan och historiens individer. Magin i att få insyn i känslornas och ångestens historia tycks aldrig avklinga, skriver Helen Korpak.

Premium

3.4.2021

Konstrecension: Inälvor, tumörer och hjärnor vars tillstånd är outgrundligt – och kroppar som njuter av sin förmåga att känna

Det som binder samman Magdalena Åbergs och Anna Tahkolas konst är inte bara det fysiska, utan den gemensamma påminnelsen att det under ytan finns ett oanat djup.

Premium

27.3.2021

Konstrecension: Tove Janssons hajp är välbefogad även när man bortser från trollen

Vurmen för Tove Jansson är inte obefogad, noterar Helen Korpak efter att ha sett den nu aktuella utställningen med arbeten av Jansson och hennes vänner och kolleger.

Premium

20.3.2021

Konstrecension: Konstnären utfläkt på mammas madrass blir en bild av det mest personliga

På 90-talet ställde Tracey Emin ut sin egen säng med allt vad det innebar av solkiga lakan, men drygt två decennier senare uttrycks det mest personliga med hjälp av dator och data.

Premium

13.3.2021

Konstrecension: Tomhet som konstnärens material

Konstnärerna Maija Blåfield, Kristiina Mäenpää och Hanna Råst har skapat separata helheter som på olika sätt undersöker något slags sönderfall eller upplösning. Helen Korpak har sett en allvarsam utställningstriptyk på Forum Box.

Premium

27.2.2021

Konstrecension: Vågade experiment i mogen helhet

Jan Kenneth Weckmans soloutställning på galleri Heino bjuder på variation och är ett välkommet tillskott till huvudstadens konstutbud som på målarfronten på sistone varit starkt trendförankrat.

Premium

20.2.2021

Konstrecension: Väv och video i lyckad kombination på Kohta

En fräsch dokumentär om porrskådespelaren Annie Sprinkle kombineras med imponerande vävar med barnmotiv. Galleri Kohta demonstrerar igen sin kuratoriella begåvning, skriver Helen Korpak.

Premium

14.2.2021

Fotografier besläktade med litteraturens giganter – W. G. Sebalds melankoli återfinns hos Mikko Rikala

Tankearbete och egenhändigt utvecklade filosofiska idéer är en vacker och stabil grund för all konst, skriver Helen Korpak.

Premium

30.1.2021

Bokrecension: Världen i en fisk

Vad gjorde du under covid-19-pandemins första förlamande framfart våren 2020? Konstnären Stephen Gill lärde sig fånga fisk.

Premium

23.1.2021

Konstrecension: Drömlika visioner förankrade i konsthistorien

Utställningen Claudes kammare är inspirerad av den svarta spegeln som är förknippad med romantikens fetischering av landskap. Salla Myllylä och Laura Vainikka transporterar betraktaren till andra platser och tider, samtidigt som utställningen definitivt äger rum här och nu.

Premium

16.1.2021

Konstrecension: Den karakteristiska tekniken gör Jacob Hashimotos konst igenkännbar och unikJacob Hashimotos konst har länge bestått av installationer som för tankarna till origami och girlander. När tematiken i den nya utställningen på Galerie Forsblom försöker loda djupare än tidigare är det ändå tekniken man noterar och kommer ihåg.

Premium

14.12.2020

Impuls: Varför hatar Finland foto?

"Hela fotokulturen är förpestad och har slagit knut på sig själv", skriver konstkritikern och fotografen Helen Korpak i sin kritik av tävlingen Fotofinlandia. Hon är frustrerad över den avoga attityd som likt en Mårra följer fotografiet i vårt land.

Premium

28.11.2020

Konstrecension: Ryan är dyr men också folklig, dess knutar bär spår av timmar av arbete

Vävt och vackert är en sevärd och allmänbildande utställning med stor betydelse för ryatraditionen i vårt land. Det skulle inte vara förvånande om den bidrar till den renässans som tycks vara i annalkande.

Premium

21.11.2020

Konstrecension: En touch av hippie

Ljudkonstnären Charlie Morrow uppvisar ett intresse för shamanism och solstånd, för mässande och andningsövningar. Han använder en snäcka som instrument, slår på gong och improviserar på mungiga.

Premium

14.11.2020

Konstrecension: Vardagen är tillvarons kärna, och Clare Gallaghers fotografier synliggör den

En plastburk med rester av tomatsås, en rufsig barnkalufs. Clare Gallagher avbildar vardagen i sina fotografier, stundvis så vackra att de framkallar äkta hänförelse.

Premium

18.10.2020

Konstrecension: Konststudenterna levererar trots coronan

Våren 2020 var en förfärlig tid för dem som var på vippen att utexamineras från skolor. Inga fester, inga evenemang, inga ritualer. För Bildkonstakademins magisterstuderanden betydde det att den traditionella grupputställningen Kuvan Kevät inhiberades. Lyckligtvis arrangeras vårutställningen i stället nu, om än i lite mer dämpade tecken än vad som är vanligt.

Premium

17.10.2020

Konstrecension: Amos Rex egyptiska skatter överträffar förväntningarna

Både en annorlunda utställningsarkitektur och Amos Rex egen utformning bidrar till att göra den egyptologiska storsatsningen till en lyckad helhet.

Premium

25.9.2020

Konstrecension: Storskaligt och amerikanskt i Doug Aitkens Los Angeles

Konstnären Doug Aitkens videoverk kräver mycket utrymme men man hinner aldrig bli uttråkad, skriver Helen Korpak

Premium

12.9.2020

Konstrecension: Bråddjup och alkemiska reaktioner

Det är storslaget att konfronteras med målningar som stimulerar både visuellt och intellektuellt. Den omdebatterade konstnären Anna Tuoris nya utställning kan beskrivas som snygg samtidigt som den också väcker snåriga tankar och känslor.

Premium

10.9.2020

Sorgen över sociala medier – Frida Hultcrantz undersöker flödets perfekta projiceringar

Frida Hultcrantz är aktuell med en nydanande utställning på Galleri Gamla Kaplansgården i Borgå. Hon utforskar hur det på ytan perfekta flödet på socala medier påverkar oss, och vilka (negativa) känslor som ligger och gror undertill.

Premium

22.8.2020

Konstrecension: En beklämmande inledning för Fotografiska museets nya storsatsning

Det är rent ut sagt förfärligt att se en anti-intersektionell och amerikansk girlboss- och empowerment-attityd applicerad på Marilyn Monroe-fotografier från 1950-talet. Fotografiska museets nya storsatsning lämnar konstkritikern Helen Korpak ledsen och uppgiven.

Premium

14.8.2020

Impuls: Varför skriver kritiker inte om Taiteen kotitalo, sommarens selfiehotspot?

I Kervo verkar man inte ha fattat att graffiti och muraler inte varit provokativa på årtionden. Taiteen kotitalo kan inte kallas ”alternativt” eftersom det inte är ett alternativ till något.

Premium

4.5.2020

Konstrecension: Från intensivt personliga verk till mystiska visioner – årets fotokonstbokstävling mer inkluderande än tidigare

Hästliv, ryska rötter, en dotters uppväxt, en fiktiv fotoateljé och en gåtfull bilderbok för vuxna. Helen Korpak skriver om de fem finalisterna i tävlingen Årets fotokonstbok.

Premium

25.4.2020

Impuls: Konst på film kräver lögner – därför bävar jag inför den kommande Tove-filmen

"Trots att jag arbetar med konst och kultur har jag svårt att se också de mest relevanta biografiska filmerna om konstnärer. Jag bävar inför den kommande Tove Jansson-filmen: här ska en verklig människa än en gång marknadsföras som en Kvinna och en Banbrytare vars kärleksliv är nyckeln till konstnärskapet", skriver konstkritikern Helen Korpak.

Premium

18.4.2020

Bildkonsten ur barnperspektiv eller fem vägar in i konstens värld

Fem konstkännare delar med sig för Helen Korpak av sina tidigaste och starkaste konstminnen.

Premium

4.4.2020

HBL tipsar: De här fyra onlineutställningarna ska du inte missa

Se Goya på spansk domän och Picasso på tysk. Lär dig mer om Artemisia Gentileschi via Facebook och Youtube och besök PHmuseums fotoutställning på temat kärlek. Helen Korpak tipsar om fyra konstupplevelser som är tillgängliga i ditt vardagsrum.

Premium

29.3.2020

Impuls: Fantasin vaknar i undantagstillståndet

Jag kände fantasin röra på sig lite inombords och märkte att undantagstillståndets limbo tillät mina tankar att fladdra mer fritt. Pandemifantasier behöver inte vara apokalyptiska.

Premium

24.3.2020

Tips: Konst för karantän och solidaritet

När gallerier och museer stänger, kan man öppna konstböcker och zines i stället. HBL:s konstkritiker Helen Korpak tipsar om intressanta webbplatser och småförlag.

Premium

14.3.2020

Konstrecension: En halvt undangömd konstnärs revansch

Ryska Natalja Gontjarova borde ha en självklar plats på 1900-talets konsthistoriska parnass. Hennes suveränt coola konst är välkomnande och ständigt sprungen ur iver och äkta, renodlad kreativitet.

Premium

7.3.2020

Konstrecension: Tryggt och otryggt i unga konstnärers paradutställning

Amos Rex utställning med 15–23-åringar innehåller en förvånansvärt stor mängd retroinslag som kassettband och handritade stop motion-animationer. Generation 2020 förtjänar att noteras utomlands, skriver Helen Korpak.

Premium

29.2.2020

Konstrecension: Bygget av Vitahavskanalen inspirerade minnesvärd utställning

Den historiska kunskapen om de grymma omständigheterna kring bygget av Vitahavskanalen har hanterats ansvarsfullt av konstnärsduon Sashapasha. En oslipad diamant, skriver Helen Korpak.

Premium

22.2.2020

Konstrecension: Ultraestetisk grupputställning för tankarna till nätets bildflöden

Utställningen Väderprognos för framtiden är snygg och trendig men var finns kärnan – verklighetens väderprognos?

Premium

15.2.2020

Konstrecension: Vad innebär det att säga något vackert?


Att lyssna är inget vi människor är bra på. Heta Kuchkas videoverk Say Something Beautiful är ett försök att tillföra lite mer gemenskap och empati i en värld splittrad av gränser.

Premium