Helen Korpak

Helen Korpak

Konstkritiker

Senast publicerade artiklar

24.1.2020

Konstrecension: Hårt och avskalat, som stumt pansar

Kan ett halvsekel långt konstnärskap sammanfattas i tre verk? Någon greppbar eller helgjuten bild av Lili Dujourie som konstnär uppstår inte ur det snäva urvalet på den aktuella Helsingforsutställningen.

Premium

18.1.2020

Konstrecension: Pretentiöst marknadsförd grupputställning innehåller flera sevärda verk

En precis silikonreproduktion av Freuds berömda divan är det mest spektakulära verket på Helsinki Contemporarys grupputställning Working on it. De flesta av de medverkande konstnärerna har något att säga, men den pretentiösa introduktionstexten förblir ett mysterium.

Premium

11.1.2020

Konstrecension: Oerhört poetiskt om plastikkirurgi

När exakt dör vävnaden? Den frågan ställs man ofrånkomligt inför med Karina-Sirkku Kurz verk om plastikkirurgi.

Premium

4.1.2020

Naturen infiltrerar konstmuseerna i vår

Klimatkrisen har inte gått konstvärlden förbi, tvärtom. HBL:s konstkritiker Helen Korpak ser att naturen och människans förhållande till den är ett dominerande tema på många museer under första halvan av det nya året.

Premium

28.12.2019

Impuls: En påminnelse om att tidigare liv varit lika betydelsefulla som mitt eget

"Det har alltid funnits något utöver den trångsynta normen, det har funnits så mycket som strukits i historieskrivningen, det har funnits så många sätt att göra revolution." Helen Korpak har sett utställningen Könsförvirring och minns ett fynd i en byrålåda: bilden av Finlands Carmen Miranda.

Premium

21.12.2019

Konstrecension: Levande dockansikte sticker ut på målerifokuserad jubileumsutställning

Det är kanske inte hypermodernt och hisnande, men varje sal i Konsthallen bjuder på något nytt, skriver Helen Korpak om Konstnärsgillet i Tammerfors jubileumsutställning i Helsingfors.

Premium

14.12.2019

Drömskt och nästan drucket i Emily Wardills videoinstallation

Den brittiska konstnären Emily Wardills 15 minuter långa videoinstallation Bi är ett svårpenetrerat men visuellt välkoreograferat verk.
 Hon tar avstamp i Eugene O'Neills pjäs Lång dags färd mot natt, men på ett så abstrakt sätt att betraktaren hålls på replängds avstånd.

Premium

8.12.2019

Kulturdebatt: Varför ska konsten verka enligt marknadssamhällets regler?

"Vart jag än vänder mig tycks kapitalismen gå fram som något slags andersensk Snödrottning som fryser allt levande i sin väg till döds", skriver Helen Korpak och tar konstmuseet Fotografiska som exempel.

Premium

30.11.2019

Konstrecension: Helene Schjerfbeck-utställningen på Ateneum är tveklöst ett av decenniets viktigaste retrospektiv i huvudstadsregionen

Det är inte självbedrägeri eller patriotisk fåfänga att konstatera att Helene Schjerfbeck-retrospektivet är en strålande sammanställning av ett relevant konstnärskap snarare än en samling målningar som borde gömmas i ett lagerutrymme, skriver Helene Korpak som svar på Jonathan Jones kritik i The Guardian i somras.

Premium

23.11.2019

Konstrecension: "Årtusendets bästa konstverk" är en katartisk musikupplevelse

Det är snudd på andäktigt att se hur personer i alla åldrar hänfört stannar upp och ohämmat reagerar på ett videoverk med en längd på mer än en timme. Helen Korpak har sett Ragnar Kjartanssons omtalade The Visitors på Kiasma.

Premium

9.11.2019

Konstrecension: Anna Estarriola bjuder på science fiction med substans

Anna Estarriolas konst är poetisk och tankeväckande men involverar samtidigt också betraktarens magkänsla och intuition.

Premium

9.11.2019

Konstrecension: Hyperreaaliyahs MEMExhibition visar den becksvarta sidan av memes

På internet flyter memes av alla de slag omkring utan kontext eller upphovsmän. Anonymiteten möjliggör groteska inslag, och det är denna becksvarta sida av memes som Jenna Jauhiainens MEMExhibitions visuella upplevelse fokuserar på.

Premium

1.11.2019

Konstrecension: Bisarrt, brutalt och överväldigande – Pauliina Turakka Purhonen lämnar ingen likgiltig

Horror och humor går hand i hand i utställningen Helvetet och härligheten på Forum Box.

Premium

26.10.2019

Konstrecension: Tuukka Kailas bilder väcker hopp om en evolution för fotografiet

I Tuukka Kailas analoga fotografier möts tradition och modernitet på ett sätt som visar på både intellektualism, teknisk skicklighet och fantasi. Man kan inte annat än bli uppspelt, skriver Helen Korpak.

Premium

19.10.2019

Konstrecension: Den missförstådda konstnärens återupprättelse

På Tate Britain visas för tillfället en retrospektiv utställning med William Blake i fokus. Museet har gjort ett fantastiskt arbete med att förmedla de motgångar konstnären upplevde utan att låta dem definiera honom, skriver Helen Korpak.

Premium

11.10.2019

Konstrecension: Birger Carlstedts vardagliga potatiskällare är en otippad höjdpunkt på Amos Rex utställning

Det rekonstruerade funkiskaféet Den gyllene katten är Birger Carlstedt-utställningens paradnummer. Ett bevis på att museer mår bra av nya och mer experimentella strukturer, anser Helen Korpak.

Premium

5.10.2019

Konstrecension: Formidabel fotograf gör misslyckade kommentarer om rasistiska maktstrukturer i Kiasmautställning

Den norske konstnären Torbjørn Rødland arbetar med estetiskt och tekniskt fulländade fotografier som dryper av plump erotik och motsättningar. Det är vackert men problematiskt, och helheten snubblar på sina kommentarer kring maktstrukturer.

Premium

28.9.2019

Konstrecension: Personligt och symboliskt i Bildkonstakademins kandidatutställning

Aino Auteres verk om kvinnlig sexualitet, makt och njutning är en påminnelse om att sexarbete är något som enbart sexarbetare borde ha rätt att uttala sig om medan alla andra borde vara tysta och lyssna – inte minst oinsatta feminister, skriver Helen Korpak i sin recension.

Premium

21.9.2019

Konstrecension: Hundhårsbroderier och förvridna saxar i mångbottnad utställning som ger utrymme för egna tankar

Besökaren får bokstavligen döma hunden efter håren och ägarna efter namnvalen på Noora Schroderus utställning DIY, som också bjuder på vanställda Fiskarssaxar.

Premium

14.9.2019

Konstrecension: Kött, kön, kors och kufar – det är Jukka Korkeila i ett nötskal

Det är gay, det är barockt, det är uppriktigt, det är en uppvisning av mångsidig teknisk förmåga, skriver Helen Korpak.

Premium

7.9.2019

Konstrecension: Skulpturer väcker associationer till fossiler och kraschade rymdskepp

I en utställning så svårpenetrerad och hård som denna vore det intressant med några uttalanden om de konstnärliga ambitionerna bakom de noggrant utformade skulpturerna, skriver Helen Korpak.

Premium

21.7.2019

Konstrecension: Vitt skilda konstnärer sida vid sida

Det är uppenbart att de sinsemellan väldigt olika konstnärerna inte kommer att tilltala alla, men däri ligger också Ars Fennica-utställningens styrka. Det gör det lättare för betraktaren att själv placera sig i den enväldiga domarens roll, skriver Helen Korpak.

Premium

13.7.2019

Konstrecension: Himmel, jord och människorna där emellan

En ovanligt mångsidig utställning som presenterar en fotograf med en anmärkningsvärt sprudlande experimentlusta – Helen Korpak ser Stefan Bremers retrospektiva Velocity.

Premium

29.6.2019

Konstrecension: Avskalat men minnesvärt om teknologi

På bara några decennier har vi gått från en utopistisk till en dystopisk inställning till teknologin. Utställningen Future Delay frågar vem som egentligen koreograferar framtiden – människorna eller maskinerna?

Premium

27.6.2019

Konstrecension: En utställning fem decennier i görningen

Galleriet Kohtas stora presentation av den rumänska konstnären Ion Grigorescu är i första hand en helhet. Här finns fantastiska enskilda verk och fina mindre serier, men det är den fint utförda upphängningen som gör utställningen till en riktigt minnesvärd upplevelse. Som att stiga in i en mystisk konstsalong.

Premium

25.6.2019

Konsertrecension: "Svårt att inte överraskas negativt" – ogenerat amerikansk Dylan fortsätter att fascinera HBL:s recensent

Största delen av publiken är införstådd med att sångerna kommer låta antingen si eller så. Trots denna allmänna kunskap är det svårt att inte överraskas negativt, skriver Dylankännaren Helen Korpak efter att hört rocklegenden i Helsingfors.

Premium

15.6.2019

Konstrecension: Fantasifulla interiörer och konsthistoriska referenser

Få lyckas kombinera kvalitet och kvantitet med lika stor framgång som Karoliina Hellberg. Ett speciellt konstnärskap, skriver Helen Korpak.

Premium

8.6.2019

Bildkonstrecension: Lars Lerin målar ljuset

Utställningen med akvareller av den folkkära svenska akvarellkonstnären Lars Lerin är snarare en anspråkslös presentation än en dynamisk helhet, men har trots det förmågan att imponera.

Premium

1.6.2019

Konstrecension: Designduon Companys fantasifulla designkonst drivs av rättvisa och transparens

Utställningen Secret Universe på Designmuseet handlar om mänsklig kontakt, resor, produktionskedjor, traditionella hantverk och fantasifulla föremål.

Premium

25.5.2019

Konstrecension: Nallebjörnar och klättervägg – Bildkonstakademins vårutställning har något för alla

Kuvan Kevät 2019 är en samling visitkort på Bildkonstakademins studenters konstnärskap. Den överväldigande vårutställningen inkluderar verk av 51 personer. Sannolikheten att det finns något för alla är hög i helheten som inkluderar allt från nallebjörnshav och klättervägg till blyertsteckningar och oljemålningar.

Premium

18.5.2019

Konstrecension: Åttiotalsvibbar i nygjorda målningar

Ryska Tanya Akhmetgalievas verk för med sina retroinslag och surrealistiska skepnader osökt tankarna till 1980-talet.

Premium

18.5.2019

Konstrecension: Skam och självrannsakan i Sanna Haimila målningar

Konstnären Sanna Haimila behandlar med nyktert avdramatiserat grepp plågan av att åldras.

Premium

18.5.2019

Konstrecension: Se glädjen i Oiva Toikkas glaskonst

Med utställningen Primavera får den i april bortgångne Oiva Toikka upprättelse som konstnär. En rolig utställning för en bred publik.

Premium

11.5.2019

Abstrakt och mild beröring

Galleri Sinnes senaste utställning Beröring med bildkonst av Ville Andersson, Eeva-Riitta Eerola, Ilari Hautamäki och Heidi Lampenius är framför allt en intim, kontaktskapande helhet – inte någon eldig, oförglömlig utställning.

Premium

4.5.2019

Konstrecension: Sanningsserum och samhällsengagemang

En del kännspak solokonstnär, en del samhälleligt engagerad medborgare – det är en mångsidig och stundvis enigmatisk person som presenteras i Helsingfors konstmuseums övre våning med Paweł Althamers utsällning I (am).

Premium

20.4.2019

Impuls: Snävt fokus i De unga-utställningen

Därmed uppstår alltså en oskriven regel för unga fotografer – vill man ha minsta lilla chans att få försöka sig på konstmarknaden ska det vara platt och nätt.

Premium

13.4.2019

Konstrecension: Kiki Smith gör konst med stort K

Utställningen med Kiki Smiths verk på Sara Hildéns konstmuseum är definitivt värd att se, skriver Helen Korpak.

Premium

6.4.2019

Konstrecension: Eeva Peura målar magin i mörkret

Eeva Peuras nya målningar är både mystiska och lustiga.

Premium

30.3.2019

Konstrecension: Den rumsrena surrealisten

Att presentera René Magrittes välbekanta estetik i ett museum och undvika att få det hela att se ut som en radda urvattnade bilder är ingen lätt uppgift. Amos Rex har dock åtagit sig utmaningen i vad som är det nya museets andra storsatsning efter rivstarten senaste augusti.

Premium

23.3.2019

Konstrecension: Som att stiga in i en steril, postapokalyptisk rymdkoloni

I Ida Koitilas skulpturer pågår ingen kamp mellan syntetiskt och organiskt – här är det en gång levande sedan länge reducerat till en trofé eller amulett.

Premium

16.3.2019

Konstrecension: Liv och död flätas samman i Ylva Holländers detaljerade världar

Stora skulpturer vägs upp av lekfulla installationer och finurligt projicerad animation i Ylva Holländers utställning på Forum Box.

Premium

9.3.2019

Konstrecension: 25 år av snapshots

Sanne Katainens fotoutställning består till stor del av analoga snapshots. Tidpunkten är intressant: flera av filmerans “misstag” har numera förvandlats till estetiska verktyg.

Premium

2.3.2019

Konstrecension: Balanserad bild av en doldis

Balansen mellan konsthistorisk bildning och en helgjuten utställning är sällsynt lyckad i retrospektiven över Kupka på Ateneum.

Premium

23.2.2019

Impuls: Kritik är möten mellan människor

Det är inte för att vi blivit dummare som vi talar om tv-serier på kafferasterna, utan för att vi har nya samtalsämnen som förenar, skriver Helen Korpak.

Premium

16.2.2019

Essä: Det går inte att övervinna havet, men nog att berätta dess berättelser

Lotta Törnroth fotograferar alltid i mörker eller dunkel, ofta i gryningen, under den tiden på dygnet då känslan av saknad har en tendens att svalla upp som häftigast i människan. Havets tragedier är hennes material.

Premium

2.2.2019

Konstrecension: När naturen tar över

Lena Nios verk fungerar i gallerikontexten, men det är intressant att leka med tanken om hur hennes nya helhet skulle te sig i en mindre kontrollerad miljö. Målningarna utforskar tidens ström: stugor förfaller men runt omkring växer naturen så det knakar.

Premium

19.1.2019

Konstrecension: Surrealistiskt om mumier i mossar

Fantasier om mumifierade mordoffer utgör stommen för Joonas Hyvönens suggestiva utställning Bog Body.

Premium

12.1.2019

Impuls: Fattigdom, sjukdom och Elfriede Lohse-Wächtlers tragiska liv

Fortfarande är alla slags fattigt konstnärsliv något som ska avklaras. Det ska bitas ihop. Ingenstans blomstrar det meritokratiska tänkandet som i attityderna gentemot kulturarbetare.

Premium

22.12.2018

Konstrecension: Mer än barndomsnostalgi i Jonna Karankas kakofoniska ryor

Jonna Karankas ryor med barndomsminnen imponerar. Ham drar sitt strå till stacken för att förändra bilden av textilkonst som "bara" hantverk.

Premium

8.12.2018

Konstrecension: Fascinerande om osynliga regler och vardagskonventionerPilvi Takalas verk går att beskriva i några meningar, men de sjuder av intressanta frågeställningar om arbetsliv, oskrivna regler, normer och grupptryck. Det finns otaliga sätt betrakta och analysera hennes verk, vilket innebär att de håller och att de klamrar sig fast i minnet.