Helen Korpak

Helen Korpak

Konstkritiker

Senast publicerade artiklar

27.2.2021

Konstrecension: Vågade experiment i mogen helhet

Jan Kenneth Weckmans soloutställning på galleri Heino bjuder på variation och är ett välkommet tillskott till huvudstadens konstutbud som på målarfronten på sistone varit starkt trendförankrat.

Premium

20.2.2021

Konstrecension: Väv och video i lyckad kombination på Kohta

En fräsch dokumentär om porrskådespelaren Annie Sprinkle kombineras med imponerande vävar med barnmotiv. Galleri Kohta demonstrerar igen sin kuratoriella begåvning, skriver Helen Korpak.

Premium

14.2.2021

Fotografier besläktade med litteraturens giganter – W. G. Sebalds melankoli återfinns hos Mikko Rikala

Tankearbete och egenhändigt utvecklade filosofiska idéer är en vacker och stabil grund för all konst, skriver Helen Korpak.

Premium

30.1.2021

Bokrecension: Världen i en fisk

Vad gjorde du under covid-19-pandemins första förlamande framfart våren 2020? Konstnären Stephen Gill lärde sig fånga fisk.

Premium

23.1.2021

Konstrecension: Drömlika visioner förankrade i konsthistorien

Utställningen Claudes kammare är inspirerad av den svarta spegeln som är förknippad med romantikens fetischering av landskap. Salla Myllylä och Laura Vainikka transporterar betraktaren till andra platser och tider, samtidigt som utställningen definitivt äger rum här och nu.

Premium

16.1.2021

Konstrecension: Den karakteristiska tekniken gör Jacob Hashimotos konst igenkännbar och unikJacob Hashimotos konst har länge bestått av installationer som för tankarna till origami och girlander. När tematiken i den nya utställningen på Galerie Forsblom försöker loda djupare än tidigare är det ändå tekniken man noterar och kommer ihåg.

Premium

14.12.2020

Impuls: Varför hatar Finland foto?

"Hela fotokulturen är förpestad och har slagit knut på sig själv", skriver konstkritikern och fotografen Helen Korpak i sin kritik av tävlingen Fotofinlandia. Hon är frustrerad över den avoga attityd som likt en Mårra följer fotografiet i vårt land.

Premium

28.11.2020

Konstrecension: Ryan är dyr men också folklig, dess knutar bär spår av timmar av arbete

Vävt och vackert är en sevärd och allmänbildande utställning med stor betydelse för ryatraditionen i vårt land. Det skulle inte vara förvånande om den bidrar till den renässans som tycks vara i annalkande.

Premium

21.11.2020

Konstrecension: En touch av hippie

Ljudkonstnären Charlie Morrow uppvisar ett intresse för shamanism och solstånd, för mässande och andningsövningar. Han använder en snäcka som instrument, slår på gong och improviserar på mungiga.

Premium

14.11.2020

Konstrecension: Vardagen är tillvarons kärna, och Clare Gallaghers fotografier synliggör den

En plastburk med rester av tomatsås, en rufsig barnkalufs. Clare Gallagher avbildar vardagen i sina fotografier, stundvis så vackra att de framkallar äkta hänförelse.

Premium

18.10.2020

Konstrecension: Konststudenterna levererar trots coronan

Våren 2020 var en förfärlig tid för dem som var på vippen att utexamineras från skolor. Inga fester, inga evenemang, inga ritualer. För Bildkonstakademins magisterstuderanden betydde det att den traditionella grupputställningen Kuvan Kevät inhiberades. Lyckligtvis arrangeras vårutställningen i stället nu, om än i lite mer dämpade tecken än vad som är vanligt.

Premium

17.10.2020

Konstrecension: Amos Rex egyptiska skatter överträffar förväntningarna

Både en annorlunda utställningsarkitektur och Amos Rex egen utformning bidrar till att göra den egyptologiska storsatsningen till en lyckad helhet.

Premium

25.9.2020

Konstrecension: Storskaligt och amerikanskt i Doug Aitkens Los Angeles

Konstnären Doug Aitkens videoverk kräver mycket utrymme men man hinner aldrig bli uttråkad, skriver Helen Korpak

Premium

12.9.2020

Konstrecension: Bråddjup och alkemiska reaktioner

Det är storslaget att konfronteras med målningar som stimulerar både visuellt och intellektuellt. Den omdebatterade konstnären Anna Tuoris nya utställning kan beskrivas som snygg samtidigt som den också väcker snåriga tankar och känslor.

Premium

10.9.2020

Sorgen över sociala medier – Frida Hultcrantz undersöker flödets perfekta projiceringar

Frida Hultcrantz är aktuell med en nydanande utställning på Galleri Gamla Kaplansgården i Borgå. Hon utforskar hur det på ytan perfekta flödet på socala medier påverkar oss, och vilka (negativa) känslor som ligger och gror undertill.

Premium

22.8.2020

Konstrecension: En beklämmande inledning för Fotografiska museets nya storsatsning

Det är rent ut sagt förfärligt att se en anti-intersektionell och amerikansk girlboss- och empowerment-attityd applicerad på Marilyn Monroe-fotografier från 1950-talet. Fotografiska museets nya storsatsning lämnar konstkritikern Helen Korpak ledsen och uppgiven.

Premium

14.8.2020

Impuls: Varför skriver kritiker inte om Taiteen kotitalo, sommarens selfiehotspot?

I Kervo verkar man inte ha fattat att graffiti och muraler inte varit provokativa på årtionden. Taiteen kotitalo kan inte kallas ”alternativt” eftersom det inte är ett alternativ till något.

Premium

4.5.2020

Konstrecension: Från intensivt personliga verk till mystiska visioner – årets fotokonstbokstävling mer inkluderande än tidigare

Hästliv, ryska rötter, en dotters uppväxt, en fiktiv fotoateljé och en gåtfull bilderbok för vuxna. Helen Korpak skriver om de fem finalisterna i tävlingen Årets fotokonstbok.

Premium

25.4.2020

Impuls: Konst på film kräver lögner – därför bävar jag inför den kommande Tove-filmen

"Trots att jag arbetar med konst och kultur har jag svårt att se också de mest relevanta biografiska filmerna om konstnärer. Jag bävar inför den kommande Tove Jansson-filmen: här ska en verklig människa än en gång marknadsföras som en Kvinna och en Banbrytare vars kärleksliv är nyckeln till konstnärskapet", skriver konstkritikern Helen Korpak.

Premium

18.4.2020

Bildkonsten ur barnperspektiv eller fem vägar in i konstens värld

Fem konstkännare delar med sig för Helen Korpak av sina tidigaste och starkaste konstminnen.

Premium

4.4.2020

HBL tipsar: De här fyra onlineutställningarna ska du inte missa

Se Goya på spansk domän och Picasso på tysk. Lär dig mer om Artemisia Gentileschi via Facebook och Youtube och besök PHmuseums fotoutställning på temat kärlek. Helen Korpak tipsar om fyra konstupplevelser som är tillgängliga i ditt vardagsrum.

Premium

29.3.2020

Impuls: Fantasin vaknar i undantagstillståndet

Jag kände fantasin röra på sig lite inombords och märkte att undantagstillståndets limbo tillät mina tankar att fladdra mer fritt. Pandemifantasier behöver inte vara apokalyptiska.

Premium

24.3.2020

Tips: Konst för karantän och solidaritet

När gallerier och museer stänger, kan man öppna konstböcker och zines i stället. HBL:s konstkritiker Helen Korpak tipsar om intressanta webbplatser och småförlag.

Premium

14.3.2020

Konstrecension: En halvt undangömd konstnärs revansch

Ryska Natalja Gontjarova borde ha en självklar plats på 1900-talets konsthistoriska parnass. Hennes suveränt coola konst är välkomnande och ständigt sprungen ur iver och äkta, renodlad kreativitet.

Premium

7.3.2020

Konstrecension: Tryggt och otryggt i unga konstnärers paradutställning

Amos Rex utställning med 15–23-åringar innehåller en förvånansvärt stor mängd retroinslag som kassettband och handritade stop motion-animationer. Generation 2020 förtjänar att noteras utomlands, skriver Helen Korpak.

Premium

29.2.2020

Konstrecension: Bygget av Vitahavskanalen inspirerade minnesvärd utställning

Den historiska kunskapen om de grymma omständigheterna kring bygget av Vitahavskanalen har hanterats ansvarsfullt av konstnärsduon Sashapasha. En oslipad diamant, skriver Helen Korpak.

Premium

22.2.2020

Konstrecension: Ultraestetisk grupputställning för tankarna till nätets bildflöden

Utställningen Väderprognos för framtiden är snygg och trendig men var finns kärnan – verklighetens väderprognos?

Premium

15.2.2020

Konstrecension: Vad innebär det att säga något vackert?


Att lyssna är inget vi människor är bra på. Heta Kuchkas videoverk Say Something Beautiful är ett försök att tillföra lite mer gemenskap och empati i en värld splittrad av gränser.

Premium

8.2.2020

Konstrecension: Värktyg i blått – om njutningen i att få se men inte röra

Corinna Helenelunds språngbräda är det lilla ordet som representerar en färg, ett sinnestillstånd, en känsla, en tidpunkt.

Premium

1.2.2020

Konstrecension: Mysteriet Vivian Maier röjer en spektakulär pr-kampanj och minst lika hisnande bilder

Självporträtten på Fotografiska museet blir ofrånkomligen psykologiskt laddade på grund av den i efterhand konstruerade bilden av Vivian Maier och ett bildurval som understryker isolering, skriver Helen Korpak.

Premium

24.1.2020

Konstrecension: Hårt och avskalat, som stumt pansar

Kan ett halvsekel långt konstnärskap sammanfattas i tre verk? Någon greppbar eller helgjuten bild av Lili Dujourie som konstnär uppstår inte ur det snäva urvalet på den aktuella Helsingforsutställningen.

Premium

18.1.2020

Konstrecension: Pretentiöst marknadsförd grupputställning innehåller flera sevärda verk

En precis silikonreproduktion av Freuds berömda divan är det mest spektakulära verket på Helsinki Contemporarys grupputställning Working on it. De flesta av de medverkande konstnärerna har något att säga, men den pretentiösa introduktionstexten förblir ett mysterium.

Premium

11.1.2020

Konstrecension: Oerhört poetiskt om plastikkirurgi

När exakt dör vävnaden? Den frågan ställs man ofrånkomligt inför med Karina-Sirkku Kurz verk om plastikkirurgi.

Premium

4.1.2020

Naturen infiltrerar konstmuseerna i vår

Klimatkrisen har inte gått konstvärlden förbi, tvärtom. HBL:s konstkritiker Helen Korpak ser att naturen och människans förhållande till den är ett dominerande tema på många museer under första halvan av det nya året.

Premium

28.12.2019

Impuls: En påminnelse om att tidigare liv varit lika betydelsefulla som mitt eget

"Det har alltid funnits något utöver den trångsynta normen, det har funnits så mycket som strukits i historieskrivningen, det har funnits så många sätt att göra revolution." Helen Korpak har sett utställningen Könsförvirring och minns ett fynd i en byrålåda: bilden av Finlands Carmen Miranda.

Premium

21.12.2019

Konstrecension: Levande dockansikte sticker ut på målerifokuserad jubileumsutställning

Det är kanske inte hypermodernt och hisnande, men varje sal i Konsthallen bjuder på något nytt, skriver Helen Korpak om Konstnärsgillet i Tammerfors jubileumsutställning i Helsingfors.

Premium

14.12.2019

Drömskt och nästan drucket i Emily Wardills videoinstallation

Den brittiska konstnären Emily Wardills 15 minuter långa videoinstallation Bi är ett svårpenetrerat men visuellt välkoreograferat verk.
 Hon tar avstamp i Eugene O'Neills pjäs Lång dags färd mot natt, men på ett så abstrakt sätt att betraktaren hålls på replängds avstånd.

Premium

8.12.2019

Kulturdebatt: Varför ska konsten verka enligt marknadssamhällets regler?

"Vart jag än vänder mig tycks kapitalismen gå fram som något slags andersensk Snödrottning som fryser allt levande i sin väg till döds", skriver Helen Korpak och tar konstmuseet Fotografiska som exempel.

Premium

30.11.2019

Konstrecension: Helene Schjerfbeck-utställningen på Ateneum är tveklöst ett av decenniets viktigaste retrospektiv i huvudstadsregionen

Det är inte självbedrägeri eller patriotisk fåfänga att konstatera att Helene Schjerfbeck-retrospektivet är en strålande sammanställning av ett relevant konstnärskap snarare än en samling målningar som borde gömmas i ett lagerutrymme, skriver Helene Korpak som svar på Jonathan Jones kritik i The Guardian i somras.

Premium

23.11.2019

Konstrecension: "Årtusendets bästa konstverk" är en katartisk musikupplevelse

Det är snudd på andäktigt att se hur personer i alla åldrar hänfört stannar upp och ohämmat reagerar på ett videoverk med en längd på mer än en timme. Helen Korpak har sett Ragnar Kjartanssons omtalade The Visitors på Kiasma.

Premium

9.11.2019

Konstrecension: Anna Estarriola bjuder på science fiction med substans

Anna Estarriolas konst är poetisk och tankeväckande men involverar samtidigt också betraktarens magkänsla och intuition.

Premium

9.11.2019

Konstrecension: Hyperreaaliyahs MEMExhibition visar den becksvarta sidan av memes

På internet flyter memes av alla de slag omkring utan kontext eller upphovsmän. Anonymiteten möjliggör groteska inslag, och det är denna becksvarta sida av memes som Jenna Jauhiainens MEMExhibitions visuella upplevelse fokuserar på.

Premium

1.11.2019

Konstrecension: Bisarrt, brutalt och överväldigande – Pauliina Turakka Purhonen lämnar ingen likgiltig

Horror och humor går hand i hand i utställningen Helvetet och härligheten på Forum Box.

Premium

26.10.2019

Konstrecension: Tuukka Kailas bilder väcker hopp om en evolution för fotografiet

I Tuukka Kailas analoga fotografier möts tradition och modernitet på ett sätt som visar på både intellektualism, teknisk skicklighet och fantasi. Man kan inte annat än bli uppspelt, skriver Helen Korpak.

Premium

19.10.2019

Konstrecension: Den missförstådda konstnärens återupprättelse

På Tate Britain visas för tillfället en retrospektiv utställning med William Blake i fokus. Museet har gjort ett fantastiskt arbete med att förmedla de motgångar konstnären upplevde utan att låta dem definiera honom, skriver Helen Korpak.

Premium

11.10.2019

Konstrecension: Birger Carlstedts vardagliga potatiskällare är en otippad höjdpunkt på Amos Rex utställning

Det rekonstruerade funkiskaféet Den gyllene katten är Birger Carlstedt-utställningens paradnummer. Ett bevis på att museer mår bra av nya och mer experimentella strukturer, anser Helen Korpak.

Premium

5.10.2019

Konstrecension: Formidabel fotograf gör misslyckade kommentarer om rasistiska maktstrukturer i Kiasmautställning

Den norske konstnären Torbjørn Rødland arbetar med estetiskt och tekniskt fulländade fotografier som dryper av plump erotik och motsättningar. Det är vackert men problematiskt, och helheten snubblar på sina kommentarer kring maktstrukturer.

Premium

28.9.2019

Konstrecension: Personligt och symboliskt i Bildkonstakademins kandidatutställning

Aino Auteres verk om kvinnlig sexualitet, makt och njutning är en påminnelse om att sexarbete är något som enbart sexarbetare borde ha rätt att uttala sig om medan alla andra borde vara tysta och lyssna – inte minst oinsatta feminister, skriver Helen Korpak i sin recension.

Premium

21.9.2019

Konstrecension: Hundhårsbroderier och förvridna saxar i mångbottnad utställning som ger utrymme för egna tankar

Besökaren får bokstavligen döma hunden efter håren och ägarna efter namnvalen på Noora Schroderus utställning DIY, som också bjuder på vanställda Fiskarssaxar.

Premium

14.9.2019

Konstrecension: Kött, kön, kors och kufar – det är Jukka Korkeila i ett nötskal

Det är gay, det är barockt, det är uppriktigt, det är en uppvisning av mångsidig teknisk förmåga, skriver Helen Korpak.

Premium