Harald Grönstrand

Harald Grönstrand

Senast publicerade artiklar

22.7.2021

Efter hundratals visningar hittade Markus familj det perfekta hemmet i Hangö

Coronapandemin har öppnat finländarnas ögon för Hangö. Hotellen är fullbokade och fastighetsmarknaden går så het att utbudet inte möter efterfrågan. Vi frågar mäklarna hur man kammar hem en bostad på en av Finlands hetaste fastighetsmarknader.

Premium

20.7.2021

Helsingfors ett av världens 100 bästa ställen – Time magazine hyllar Finlands huvudstad

I en artikel över världens hundra bästa ställen 2021 lyfter anrika Time magazine upp Helsingfors. Huvudstaden platsar på listan bland annat för konstinstallationerna på Skanslandet.

8.7.2021

Allt fler vill köpa ett andra hem i Hangö

Coronapandemin har öppnat finländarnas ögon för Hangö. Hotellen är fullbokade och fastighetsmarknaden går så het att utbudet inte möter efterfrågan. Vi frågar mäklarna hur man kammar hem en bostad på en av Finlands hetaste fastighetsmarknader.

Premium

12.6.2021

Finländsk segeryra i Danmark – se bilderna från matchen

Finland gick segrande ur EM-matchen mot Danmark. Här ser du de dramatiska bilderna från matchen.

12.6.2021

Hangö fick sina första kryssningsturister – historisk kryssning välkomnades med regn

På grund av coronapandemin ordnar flera rederier kryssningar till Hangö i sommar. På lördagen anlände de första kryssningsturisterna till staden.

Premium

12.6.2021

Hangö fick sina första kryssningsturister – historisk kryssning välkomnades med regn

På grund av coronapandemin ordnar flera rederier kryssningar till Hangö i sommar. På lördagen anlände de första kryssningsturisterna till staden.

Premium

4.6.2021

Myndighet slår larm: bankkodsknyckande program sprider sig som en löpeld

Den som har en Androidtelefon ska vara extra försiktig just nu. Ett skadligt program som stjäl koder sprider sig nu snabbt i Finland, och fler än 200 personer har drabbats på kort tid.

2.6.2021

Estland förbjuder pälsnäringen 2026 – majoritet av parlamentet för en avveckling

Estlands parlament har röstat för en uppdatering av djurskyddslagen. Med rösterna 56–19 förbjuds pälsfarmer efter en övergångsperiod på fem år.

1.6.2021

Vägarbeten grötar till trafiken under sommaren – undvik de här lederna om du har kort stubin bakom ratten

Under somrarna pågår det vägarbeten i hela landet. Det finns sätt att undvika de värsta flaskhalsarna, och tips på hur du håller humöret uppe i trafikköerna.

23.5.2021

Blind Channel fick 301 poäng i finalen – de här länderna gav fulla poäng till Finland

Blind Channel lyckades knipa Finlands bästa placering i Eurovision Song Contest sedan Lordi vann tävlingen 2006. Inget lands jury gav bidraget Dark Side fulla poäng, men tre länders tittare tyckte bidraget var det bästa i årets tävling.

7.5.2021

Har du åkt tåg från Högaffel till Fruktansvärd? Det här beror översättningsmissen på biljetten på

Konstiga resedestinationer skapar huvudbry på sociala medier. HBL redde ut hur det går att få en biljett till Fruktansvärd.

6.5.2021

I de här jobben har du störst risk att smittas – flest smittade finns inte bland byggarbetarna

Arbetar du på en byggarbetsplats är exponeringsrisken för coronavirus stor. Ändå är det en annan yrkesgrupp i huvudstadsregionen där det förekommer fler covid-19-fall.

5.5.2021

Det finns för få apotek i Helsingfors – uppluckrade bestämmelser ska öppna för fler apotek

Fimea har synat apotekssituationen i huvudstadsregionen. I en rapport konstaterar organisationen att fler apotek behövs, och att en reform av apoteksplaceringarna kan förbättra situationen.

27.4.2021

Redan nu bokar finländarna in solsemestern 2022

Trots att vaccinationsläget i världen förbättras för var dag som går känner många sig osäkra med att boka in en resa den här sommaren. Därför har flera resebolag öppnat upp för bokningar till nästa säsong redan nu. HBL tog en titt på vilka de populäraste resmålen sommaren 2022 är.

21.4.2021

Snart betalar du moms på alla paket du beställt på nätet – Tullen förbereder sig tillfälligt på fler paket i sina lager

Snart är det inte lika billigt att köpa krimskrams från Kina på nätet. För att ge företag inom EU en större chans på den internationella marknaden ska konsumenten betala skatt på paket utifrån EU.

Premium

14.3.2021

Sanering av olja i Sköldvik kan ta flera dagar på grund av isen

Olja har läckt ut i havet vid Sköldvik oljehamn i Borgå. Enligt räddningsverket handlar det om några tiotals liter, men saneringsarbetet försvåras av isen.

14.3.2021

Olja har läckt ut i havet vid Sköldvik oljehamn – området avspärrat med oljebommar

På lördagskvällen upptäcktes olja i havet vid Sköldvik oljehamn. På söndagsmorgonen var det ännu oklart varifrån oljan kommit, eller hur mycket det läckt ut i havet. Dessutom försvåras arbetet av isen.

2.3.2021

Sekvensering visar hur varianterna sprids – brittiska varianten dominerar

Analyser av coronavirusets genom visar att det går att kartlägga smittspridningen i Finland. Analyserna visar vilka varianter som förekommer i samhället, och just nu är det den brittiska varianten som sprids snabbast.

Premium

26.2.2021

Riksdagsledamot erkänner sig ha kopierat delar ur Adlercreutz inlägg i HBL – "Det skulle ha varit korrekt att hänvisa till hans insändare"

Peter Östman (KD) lyfter i en färsk insändare upp företagsbeskattningen. Men stora delar av insändaren är så gott som ordagrann med en över ett år gammal insändare av Anders Adlercreutz (SFP).

1.2.2021

Samlingspartiets kretsstyrelse föreslår: Kirsi Piha borgmästarkandidat i Helsingfors

Samlingspartiets kretsstyrelse föreslår för kretsmötet att Kirsi Piha utses till partiets borgmästarkandidat i Helsingfors. – Helsingfors är mycket nära mig, säger den tidigare riksdagsledamoten.

29.1.2021

Förhandlingar gav frukt – Sverigekanaler fortsätter synas i tv-rutan

Ett gräl mellan tv-operatörer och upphovsrättsorganisationer hotade släcka ett antal tv-kanaler på kabelnätet. Bland annat flera svenska kanaler var hotade, men nu har parterna kommit överens.

26.1.2021

Fortum satsar på ny batteriåtervinningscentral

Energibolaget Fortum inviger en ny återvinningscentral i Ikalis. Investeringen går i linje med Finlands pinfärska batteristrategi, som bolaget varit med och utvecklat.

Premium

26.1.2021

Om bara fyra år ska Finland vara föregångare inom batteribranschen

Finland ska bli en internationellt betydande aktör inom batteribranschen. Det slår Finlands färska batteristrategi fast. Samma strategi slår också fast att expertisen i landet är splittrad och att det saknas kompetent arbetskraft.

16.1.2021

Sjöräddningen i Helsingfors vädjar: Gå inte ut på isarna

Trots det kalla vädret är isarna ännu inte säkra att gå på. Under lördagseftermiddagen fick Helsingfors sjöräddning tre larm om personer som gått genom isen bara inom en kvart.

15.1.2021

Nu är det säkrare att betala med appar

Sedan årsskiftet är det säkrare att betala på nätet och med appar. Nya säkerhetsåtgärder ställer till det för nätfiskare och lurendrejare.

Premium

1.1.2021

Elcykelköpet är nu billigare – ifall arbetsgivaren går med på det

Den statliga cykelförmånen förnyades vid årsskiftet. Förändringen innebär att en cyklist kan få en ny cykel för ett betydligt billigare pris än nu, men bara om arbetsgivaren är med på noterna och betalar.

Premium

10.12.2020

HBL återpublicerar två av artiklarna om dådet

Den 28 juli 1987 attackerades tyskarna Klaus Schelke och Bettina Taxis när de reste med Viking Sally från Stockholm till Åbo. Vi ger en tillbakablick över hur HBL rapporterade om dådet då.

Premium

10.12.2020

Över 30 år gammalt mordmysterium når sin upplösning – dansk misstänkt kan få skaka galler i Finland

En dansk man i 50-årsåldern åtalas nu för det brutala dådet ombord på Viking Sally 1987. Ifall tingsrätten finner honom skyldig är fallet unikt, det är mycket ovanligt att olösta fall löses så långt efter att de skett.

26.11.2020

Svenska Privatskolan i Uleåborg får besök av Vokes reporter – följ del 4 i "10 min live" med start klockan 18

Hur mycket kontakt har uleåborgare med det svenska språket och med finlandssvenskar? Spökar det verkligen i skolan? Hur ser skolans gömda källarspa ut? Är det Bella Hadid eller Enya Hjulfors vi får träffa? Det får vi se i dag torsdag klockan 18.00.

14.11.2020

Finsk pälsauktionär blir global jätte när danska aktören lägger ner

Pälsjätten Kopenhagen fur lägger ner sin verksamhet, efter det danska beslutet att landets alla minkar ska avslutas. Det betyder att det bara finns en stor global aktör kvar: Finländska Saga furs som nu räknar med stärkt ekonomi och fler anställda. Bolagets aktiekurs har redan rusat i höjden.

Premium

9.11.2020

Räddningsverken förberedde sig för det värsta när epidemin började spridas – med facit på hand minskade de allvarliga fallen med en femtedel

På våren stängdes samhället ner. Coronapandemin hade nått Finland och räddningsverket väntade svåra tider. Men när restriktionerna ökade så minskade uppdragen – och tvärtom förstås.

Premium

16.10.2020

Medier: Vesterbacka betalar själv för ny utredning om Tallinntunneln

Estlands public service-bolag ERR rapporterar att Peter Vesterbacka går vidare med planeringen av Tallinntunneln. Trots att projektet inte fått grönt ljus på någondera sidan av Finska viken betalar han nu själv för en miljökonsekvensutredning.

Premium

15.10.2020

"Personen ni ringde till talar ett annat samtal" – Finlands mest kända röst gick med i Tiktok, och reaktionerna lät inte vänta på sig

Klippet har setts över 700 000 gånger. Fler än 90 000 gillar det. Närmare 3 000 har kommenterat. När Reidar Wasenius gick med i Tiktok på höstlovet tog han användarna med storm.

14.10.2020

Skoldiskussionerna på nätet är allt oftare negativa – men när det delas ut beröm är det lärarna som får ta åt sig äran

En undersökning visar att andelen negativa tweetar om skolor har ökat under det senaste året. Ökningen är närmare 20 procent, men den överlägset största delen tweetar är ändå positiva.

14.10.2020

AI övervakar folksamlingar i Helsingfors – har redan testkörts på Senatstorget i månader

Staden vill vara bättre på att se hur många det är som samlas på vissa ställen i centrala Helsingfors. Systemet kan bara räkna, inte identifiera personer, försäkrar beredskapschef.

Premium

1.9.2019

Museet letar efter nya lokaler igen

Hangö museum finns i en vacker men inte särskilt ändamålsenlig byggnad. Bland annat har man inte plats med en basutställning i de nuvarande lokalerna. Det här hoppas nu museichefen att småningom ändras.

Premium

29.8.2019

Le Petit Festival återvänder till Hangö

Fredagen den 30 augusti kör multikonstfestivalen Le Petit Festival i gång i Hangö. Festivalen tar slut på söndag, och under veckoslutet uppträder flera internationella konstnärer.

Premium

29.8.2019

Le Petit Festival palaa Hankoon

Monitaiteellinen Le Petit Festival alkaa perjantaina 30. elokuuta Hangossa. Festivaali, jossa viikonlopun aikana esiintyy useita kansainvälisiä taiteilijoita, päättyy sunnuntaina.

Premium

29.8.2019

Vastaus Eero Lehtiselle

Premium

29.8.2019

Nord Stream 2 tackade Hangö hamn – "De här investeringarna har gjort mycket för Koverhar"

På tisdagen avtäcktes ett Nord Stream 2-monument vid Smörmagasinet i Västra hamnen i Hangö. De sista rören skeppades ut från Koverhar hamn redan i somras, och gasledningsprojektet har rivstartat verksamheten i hamnen och gett en grogrund för den kommande verksamheten.

Premium

29.8.2019

Nord Stream 2 kiitti Hangon satamaa – "Nämä investoinnit ovat edistäneet paljon Koverharia”

Tiistaina paljastettiin Nord Stream 2 –monumentti Voimakasiinin edustalla Hangon Länsisatamassa. Viimeiset putket laivattiin Koverharin satamasta jo kesällä. Kaasuputkihanke on antanut äkkilähdön satamalle ja luonut hyvän perustan sen tulevalle toiminnalle.

Premium

29.8.2019

Nord Stream 2 tackade Hangö hamn – "De här investeringarna har gjort mycket för Koverhar"

På tisdagen avtäcktes ett Nord Stream 2-monument vid Smörmagasinet i Västra hamnen i Hangö. De sista rören skeppades ut från Koverhar hamn redan i somras, och gasledningsprojektet har rivstartat verksamheten i hamnen och gett en grogrund för den kommande verksamheten.

Premium

28.8.2019

Tehtaanniemen asemakaava etenee – alueesta on esitetty monia mielipiteitä

Tehtaanniemen kehittämisestä on ollut kesän aikana mahdollista esittää mielipiteitä. Nyt saadut mielipiteet ovat valtaosin myönteisiä.

Premium

28.8.2019

Fabriksuddens detaljplan går vidare – flera åsikter om området har kommit in

Under sommaren har det varit möjligt att lämna in åsikter om hur Fabriksudden ska utvecklas. Åsikterna som kommit in är till största delen positiva.

Premium

28.8.2019

Museet letar igen efter nya lokaler – "Vi kan inte gå på djupet med utställningarna"

Hangö museum finns i en vacker men inte särskilt ändamålsenlig byggnad. Bland annat har man inte plats med en basutställning i de nuvarande lokalerna. Det här hoppas nu museichefen att småningom ändras.

Premium

28.8.2019

Museo etsii jälleen itselleen uusia tiloja – "Emme voi kaivautua näyttelyissä alkulähteisiin.”

Hangon museo toimii kauniissa, mutta ei kovinkaan tarkoituksenmukaisessa rakennuksessa. Nykyisissä tiloissa ei ole esimerkiksi tilaa perusnäyttelylle. Museonjohtaja toivoo tähän vähitellen muutosta.

Premium

28.8.2019

Hangödagarna och Forneldarnas natt är här

Under veckoslutet firas Hangödagarna och Forneldarnas natt.

Premium