Gunn Gestrin

Gunn Gestrin

Frilansjournalist som är specialiserad på Frankrike

Senast publicerade artiklar

23.9.2020

Bakgrund: Västvärlden mot ottomanska imperiet

För ett tiotal år sedan upptäcktes väldiga gasfyndigheter i östra Medelhavet. Uråldriga gränskonflikter har på nytt blossat upp. Turkiska fartyg letar nu gas i grekiskt territorialvatten och Frankrikes president Emmanuel Macron anklagar Turkiet för olaglig aktivitet. Den turkiske statschefen Recep Tayyip Erdoğan hotar Macron med allvarliga påföljder om han ”söker gräl” med Turkiet.

19.9.2020

Impuls: Dystopier och självbiografier präglar den franska litteraturhösten

De flesta kritiker verkar anse att Emmanuel Carrère med den självbiografiska Yoga borde få Goncourtpriset.

Premium

23.3.2020

Impuls: Franska författare bildar front mot konsumtionssamhället

Franska filosofer, författare och sociologer bildar nu gemensam front mot regeringspolitiken. Macron har svikit sina löften, säger de.

Premium

17.10.2019

Bakgrund: Macron lovar förändring – verklig eller kosmetisk?

Emmanuel Macron låter förstå att han har förändrats. Han vill samarbeta också med fackföreningarna och med lokala folkvalda. Han vill vara mer miljömedveten, men han vill skärpa invandringslagarna. Bara i Europapolitiken fortsätter han som förut.

Premium

19.9.2019

Impuls: Det sociala samvetet i höstens franska romaner

Hur skulle Europa se ut om inka kommit till Europa på 1500-talet och inte tvärtom? Laurent Binets roman är bara ett exempel på den politiska trenden i den franska litteraturen, skriver Gunn Gestrin.

Premium

8.7.2019

Facklitteratur: Frankrikes och revolutionernas historia

I sin nya bok om den franska vänsterns historia ställer Jorma Turunen frågan om socialisterna alls har en framtid längre. Valresultatet i EU-valet nyligen (6,2 procent) tyder på att frågan är mer än berättigad.

Premium

27.4.2019

Konstrecension: Den röda konsten intar Paris

Åren efter det kommunistiska maktövertagandet krävde Sovjetunionens konstnärliga avantgarde, futurister och kubister, engagemang för revolutionen och en omprövning av vad ett konstverk bör vara. På längre sikt blev det ändå traditionalisterna med sina monumentala propagandaverk som fick stöd av statsledningen. Om detta handlar utställningen Rouge i Paris.

Premium

17.4.2019

Impuls: En brand i Frankrikes hjärta – "vår historia gick upp i rök"

Notre-Dame har för fransmännen stått för det bestående, det uråldriga kulturarv som mer än något annat representerar det eviga Frankrike, landet som överlevt revolutioner, kejsare, ockupationer och förnedring, men rest sig på nytt. Sedan grundstenen lades år 1163 har ingen brand eller annan förstörelse varit lika ödesdiger som denna.

Premium

23.3.2019

Impuls: Ett enat Europa nödvändigt, kultur och solidaritet avgörande

Menasse har ett konkret förslag: Från nästa år borde EU-pass införas, utan uppgifter om nationellt medborgarskap. Bara födelseorten skulle stå för närmare upplysningar.

Premium

23.1.2019

Bakgrund: Debatter Macrons sista kort?

Emmanuel Macron har inlett sin motaktion mot Gula västarna, Den stora nationella debatten. Han har själv deltagit vid massmöten med borgmästare i två småstäder. Gula västarna ordnade trots det senaste lördag sin tionde massprotest mot Macrons politik. Förbittringen mot de väldiga sociala orättvisorna fortsätter oförminskad i Frankrike ...

28.11.2018

Bakgrund: Massprotesterna i Frankrike: Folkrörelse, populism eller fascism?

Hundratusentals fransmän blockerar motorvägar och gator och har åstadkommit massförstörelse på paradstråket Champs Elysées i Paris. De gula västarna protesterar inte alls bara mot energipriser. Protesten är ett tecken på en djup samhällsklyfta och frågan är vilka som kommer att dra nytta av den.

10.10.2018

Bakgrund: Fransk premiärminister – borgmästare i Barcelona?

Den förre franske premiärministern Manuel Valls lämnar Frankrike och ställer upp som borgmästarkandidat i Barcelona. Valls stod i spetsen för regeringen under François Hollande, från mars 2014 till december 2016. Han var tidigare borgmästare i staden Evry i Parisregionen och är fortfarande deputerad från samma område. Valls ser sitt beslut som naturligt i dagens enade Europa.

28.8.2018

Bakgrund: Franska reformer enligt finländsk modell?

Ett av de få omdömena om president Emmanuel Macron där de flesta fransmän är eniga gäller Europa. Om det i övrigt är svårt att säga var Macron står politiskt så finns det en sak som är klar. Han är en bestämd anhängare av EU och har konkreta planer för hur han vill att det europeiska samarbetet ska utvecklas och förbättras.

19.6.2018

Impuls: Den omöjliga protesten och bildens makt

En flicka kastar sig över ett stup med ett rep om halsen. En halvdöd avelstjur spärrar av den enda landsvägen. I Jafar Panahis Cannes-prisade film Tre ansikten finns många absurda metaforer för det patriarkala Iran, skriver Gunn Gestrin.

10.5.2018

Bakgrund: Revolten 1968 förnyade det franska samhället i grunden

Två tredjedelar av fransmännen anser att majrevolten 1968 har haft en positiv inverkan för socialt och politiskt nödvändiga reformer. En del av de forna ledarna har vänt kappan efter vinden och anklagar majrevolten för allt ont. Men ”vanliga fransmän”, oberoende av partitillhörighet, är ense om att revolten 1968 grundligt förnyade samhället ...

22.4.2018

Konstrecension: Från symbolism till abstraktion

František Kupka (1871–1957) är målaren som presenteras stort i Grand Palais, Paris, i vår, och om ett år i Ateneum i Helsingfors. Han är den tjeckiska konstnären som inledde sin bana som symbolist, men blev en av de första som förde fram egentlig abstraktion eller konkretism inom måleriet. Utställningen visar därför två viktiga tendenser inom europeiskt måleri från sekelskiftet 1800/1900 fram till 1950-talet.

15.3.2018

Bakgrund: Reformer i ilfart med Macron

Brittiska The Economist utsåg Frankrike till årets land 2017. President Emmanuel Macron driver blixtsnabbt igenom reformer av hela samhället. Det gäller allting från arbets- och företagslagstiftning, utbildning, skatte-, arbetslöshets- och pensionsreform till immigrationslagstiftningen, och dessutom konstitutionen.

18.1.2018

Bakgrund: Skydd för immigranter – tabubelagt område i Frankrike

Bland reformerna som Emmanuel Macron ämnar fortsätta att genomföra i Frankrike i snabb takt har förslaget till en ny hård immigrationslag blivit den svåraste stötestenen. Inte bara hjälporganisationerna och vänsterpolitikerna, utan också upprörda intellektuella och katolska kyrkan protesterar högljutt. En del av Macrons egna stödtrupper i parlamentet kräver också humanisering av planerna.

14.1.2018

Impuls: På bröllop i Indien

En egendomlig underton av hopp och mod finns i bakgrunden i Arundhati Roys nya roman, skriver Gunn Gestrin som själv åkte till Indien – på bröllop.

27.11.2017

Konstrecension: Den autodidakta alkemisten ville inte förklara

Att utforska det okända är temat för utställningen över Paul Gauguin på Grand Palais i Paris. Parallellt med en lång rad kända målningar visas Gauguin som skulptör i trä, med keramik och gravyrer. Han experimenterade med välkända motiv i för konsten helt nya material och blev en föregångare för modernismen.

8.11.2017

Impuls: Nazism, immigration och slaveri i franska prisromaner

Många av årets franska romaner tar upp de avgörande konflikterna i vår samtid eller i historien. Den ”Nya romanens” stilkonst för konstens skull är fjärran. Flera av romanerna känns som dokumentära skildringar eller historisk forskning.

13.9.2017

Bakgrund: President Macron – mer auktoritär än pedagogisk

Stödet för Emmanuel Macron har fortsatt att sjunka katastrofalt. I dessa dagar får den franska presidenten pröva på de första konkreta konflikterna, strejker och protester mot den nya arbetslagstiftningen.

28.6.2017

Konstrecension: Trädgården – vetenskap och konst

I Frankrike betraktas trädgårdsplanering och -odling som en av de stora konsterna. Det finns 22 000 parker eller trädgårdar i landet, och 2 000 av dem är klassade som historiska minnesmärken. Genom åren har trädgårdarna också inspirerat otaliga konstnärer, vilket uppmärksammas av en stor utställning i Grand Palais i Paris.

3.6.2017

Macron har nu sin största utmaning framför sig

Fenomenet Emmanuel Macron har ännu sin kanske största utmaning framför sig, parlamentsvalet den 11 och 18 juni. Då avgörs det om den franske presidenten får absolut majoritet i nationalförsamlingen eller blir tvungen att kompromissa. Nu är utsikterna för honom goda. Macron kallas i utlandspressen Optimisten, hittills har han haft framgång med det mesta.

3.6.2017

Macron har nu sin största utmaning framför sig

Fenomenet Emmanuel Macron har ännu sin kanske största utmaning framför sig, parlamentsvalet den 11 och 18 juni. Då avgörs det om den franske presidenten får absolut majoritet i nationalförsamlingen eller blir tvungen att kompromissa. Nu är utsikterna för honom goda. Macron kallas i utlandspressen Optimisten, hittills har han haft framgång med det mesta.

6.5.2017

Bakgrund: Har Front National blivit rumsrent?

Den häftiga franska valduellen onsdag kväll mellan Emmanuel Macron och Marine Le Pen avslöjade Le Pens sämsta sidor. Hon kom med fräcka påståenden om motståndarens åsikter, Macron lyckades lugnt avslöja ihåligheten i hennes eget program, ekonomiskt och politiskt ohållbart. Men i år blir det ingen ”republikansk front” mot Le Pen.

20.4.2017

Konstrecension: Rodin, föregångare till Picasso och Giacometti

Auguste Rodin är inte bara bildhuggargeniet bakom verk som Le Penseur (Tänkaren) eller Kyssen (Le Baiser). En aktuell utställning i Paris lyfter fram förnyaren Rodin, och hans stora inflytande på senare skulptörer.

12.4.2017

Bakgrund: Utan Frankrike finns inget EU

Det franska presidentvalet den 23 april oroar. I Paris är man ganska övertygad om att Marine Le Pen inte har någon möjlighet att bli vald. I det övriga Europa talar man om ”Risken Le Pen” som en skrämmande möjlighet. Inte heller en seger för Emmanuel Macron skulle ge garantier för framtiden. EU-expertisen varnar för att en seger för Le Pen skulle betyda att hela EU:s existens ifrågasätts.

6.2.2017

Bakgrund: Franska socialisterna går till presidentval med radikal vänsterman

De franska socialisterna valde vänstersocialisten Benoît Hamon till sin kandidat i presidentvalet i april-maj. Han besegrade förre premiärministern Manuel Valls med 59 procent av rösterna. Den verkliga förloraren är president François Hollande. Splittring hotar socialistpartiet och högerns presidentkandidat François Fillon har drabbats av en enorm korruptionsskandal.

17.11.2016

Bakgrund: Politisk jordbävning i Frankrike efter amerikanska presidentvalet

En populistiskt-folklig stormvind går genom hela Europa. Valet av Donald Trump kan betyda ytterligare väljare för Marine Le Pen och Nationella Fronten. Terrorismen och flyktingproblematiken gör ekvationen katastrofal. I april nästa år är det presidentval i Frankrike, primärval hålls för högerpartiet nu i november och för socialisterna i januari. Att vänstern faller bort efter den första valomgången är troligt.

15.10.2016

Konstrecension: Bildkonst som samhällsbyggare och nationellt projekt

Det mexikanska måleriets betydelse som identitetsskapare för en ung och brokigt sammansatt nation är odiskutabelt. Konsten, och särskilt freskomåleriet, blev också ett effektivt medel för att presentera det nya Mexiko för omvärlden.

13.9.2016

Bakgrund: Terrorn tvingar politikerna att tänka om

Frankrike befinner sig i en mycket svår situation. Så gott som varje dag avslöjas nya terrorplaner. Men det är inte tal om att ge efter för rädsla och hotelser, fransmännen är för en gångs skull eniga, skriver Gunn Gestrin.

2.7.2016

Bakgrund: En nystart är nödvändig för EU

Det är inte egoism och främlingsfientlighet som krossar EU-samarbetet, utan det att man inte vågar se sanningen i ögonen. EU-folken har fått nog av hela EU. Direktiv, regler, krav och lagar om gurkor och ostar, men ingenting om vardagsproblemen för de flesta, skrivs det i fransk press.

29.5.2016

På besök hos van Gogh i Parisregionen

I byn Auvers-sur-Oise tillbringade Vincent van Gogh sina sista dagar, och där skapade han ett åttiotal målningar. Byn ligger bara 30 km från Paris. På en dagsutflykt kan man bekanta sig med kyrkan, veteåkern med kråkorna och floden som inspirerade honom. Här finns doktor Gachets hus, van Goghs vindskammare, Vincents och Theos grav, men också en aktiv by.

30.4.2016

MÅLERI: Tullmannen Rousseau – modernismens fader?

Överraskningarna är många på utställningen över Henri Rousseau på Orsaymuseet i Paris. Den så kallade Tullmannen lanseras som en av modernismens fäder, en knutpunkt mellan klassiskt måleri och avantgarde, inte bara som en glad naivist.

20.4.2016

Bakgrund: Fransk demokratikris

En obestämbar skara personer, mest ungdomar, mellan några tusental och några hundra, ockuperar sedan en månad det centrala torget Place de la République i Paris. Där sitter de varje natt och håller stormöten kring livsviktiga frågor. En fransk version av Los Indignados i Spanien, Syriza i Grekland eller Ockupy Wall Street?

9.4.2016

KONST: Skrattretande och skrämmande

I vårens utställning på Grand Palais uppmanas man sluta tänka, kasta sig fritt in i associationernas virvlar, och kanske meditera. Här finns inget speciellt tema, ingen kronologi, bara fria förbindelser mellan former och idéer ur vitt skilda tider och kulturer.