Georg Borgström

Georg Borgström

vinkännare

Senast publicerade artiklar

24.6.2020

Vinrutan: Lilla druvskolan: Muscat är druvan som kan allt

Det finns druvor för olika ändamål: matdruvor som är saftiga och fräscha och äts som vilken frukt som helst, russindruvor till kaffebullar och så finns det vindruvor vars uppgift är att producera saft med förmågan att vara bas för ett vin. En druva som har potential till allt detta är Muscat.

Premium

12.6.2020

Vinrutan: Champagneklassiker till midsommar

Inför midsommaren och efterföljande solvarma dagar finns det skäl att betona kvalitet i högre grad än volymen när man väljer dricka. Det ger oss en god orsak att titta på champagneklassiker med erkänd kvalitet som hållit sig genom åren.

Premium

3.6.2020

Vinrutan: Chenin Blanc är Loiredalens stolthet och Sydafrikas trygghet

Druvan Chenin Blanc är en lokal kändis i Loire där den står som bas i gedigna, nyansrika torra bordsviner, underbara honungsaktiga delikatesser och aromatiska mousserande viner. De senare hör till de bästa i Frankrike efter de mousserande vinerna från Alsace och de ädla champagnerna. Chenin Blanc har i alltför hög grad hamnat i skuggan av de övriga franska druvorna.

Premium

25.5.2020

Vita Viognier växer mitt i rödvinsdistriktet i Rhônedalen

Mitt i Rhônedalen, där det växer mest röda druvor av sorten Syrah, finns det lilla vindistriktet Condrieu. Där odlar man den vita druvan Viognier som återfinns i en rad aromatiska och kryddiga vita viner som också säljs i vår inhemska vinaffär.

Premium

28.4.2020

Vinrutan: En skål för våren – trots restriktioner

Inför kommande festivitas skall vi pigga upp oss med bubblor i glaset – hemma i soffan eller kanske på balkongen. En skål för våren skall väl kunna utbringas trots stränga restriktioner och utan större åthävor.

Premium

16.4.2020

Vinrutan: Lilla druvskolan, del 6: Toppdruvan Pinot gris passar med all slags mat

Det geografiskt måleriska vindistriktet Alsace har mycket att erbjuda när det gäller druvor och goda viner. Efter klassikerna Riesling och Gewüztraminer följer en av världens mest pålitliga kvalitetsdruvor Pinot Gris, med den anspråkslösa Pinot Blanc i dess följe.

Premium

2.4.2020

Vinrutan, lilla druvskolan del 5: Borgström: Druvan Gewürztraminer är mitt livs vinkärlek

Alsace med sina idylliska byar med korsvirkeshus och härlig, gedigen tysk eller fransk husmanskost är en förförisk miljö. Här mötte jag druvan över alla druvor – Gewürztraminer.

Premium

18.3.2020

Vinrutan: Borgströms druvskola – Riesling är druvvärldens drottning

Den tyska vinkulturen har alltid haft en central roll i det finländska gastronomiska tänkandet. Historiskt sett har import av vin kommit över Östersjön med produkter från både Tyskland och Frankrike.

Premium

4.3.2020

Vinrutan: Rosévinerna kommer i mars – specialsortimentet bjuder på lyxiga rödviner

Våren är här och med den nya årgångar av goda roséviner. Alko har fått in nya partier av specialviner, små upplagor av ädla flaskor som säljs via webbutiken och vissa välsorterade vinbutiker. Borgström tipsar också om några röda årgångsviner för den som söker efter något lyxigare.

7.2.2020

Vinrutan: Torra och fruktiga vita viner till vinterns maträtter

Trots att det är februari och traditionellt sett rödvinstider är det de vita vinerna som dominerar i veckans vinruta. Borgström lyfter också upp en saké och ett aromatiskt efterrättsvin.

Premium

23.1.2020

Vinrutan : Mera exotiska viner med spännande smaker finns i specialpartier

Vid sidan av välkända viner i stora partier köper Alko också in en del exotiska viner, tillverkade av sällsyntare druvor eller mindre vinhus. Viner i detta specialsortiment finns i webbshoppen samt i större butiker med ett bredare urval. Borgström har provsmakat några av nyheterna.

Premium

11.1.2020

Vinrutan: Därför är Chardonnay världens mest älskade vita druva och en central ingrediens i champagne

Chardonnaydruvans förmåga att ge högklassiga torra viner och dess roll som central ingrediens i champagne är en god orsak till att börja genomgången av den europeiska vindruvskartan med just den.

Premium

29.12.2019

Vinrutan: Pigga bubblor och varma kryddor inför årsskiftet

Årets sista månad är fullspäckad med fester som firas med vinbaserade drycker. HBL:s vinexpert Georg H. Borgström presenterar i veckans vinruta ett urval av månadens vinnyheter, där också fyra bubblande viner lämpliga inför nyårsafton ingår.

Premium

12.12.2019

Lilla druvskolan, del 1: Druvan är vinets hjärta

Vinkultur är att förstå vilken roll druvans jästa saft har haft i människans värld, kanske i hela 9 000 år enligt senaste arkeologiska utgrävningar. Vinets roller diskuteras ofta, men nu är det dags att presentera själva druvan, denna unika frukt som kan förädlas till ädla drycker.

Premium

27.11.2019

Vinrutan: Toner av klementiner och körsbär i julens viner

Julens viner har anlänt till Alko. HBL:s vinexpert Georg H. Borgström tipsar om viner som passar till olika festligheter i december. Trots att fokus ligger på röda viner finns här också flera goda vita alternativ och lite rosa bubblor.

Premium

13.11.2019

Vinrutan: Körsbär och kryddor ger glöggen rätt karaktär

Man behöver inte vänta till advent, det är helt okej att värma sig med en mugg rykande varm glögg i novemberkvällen. Georg Borgström har betygsatt ett urval av säsongens vinglöggar.

Premium

31.10.2019

Vinrutan: Rikt utbud av vinnyheter till bra priser i oktober

De ljusa vinernas tid är ingalunda förbi ännu, trots att hösten övergår i november. HBL:s vinexpert Georg H. Borgström lyfter fram en rad vinnyheter där såväl vita som mousserande viner och ett par flaskor rosé ingår. Smakerna varierar från päron och blåbär till mocka och choklad.

Premium

16.10.2019

Vinrutan: Portvin är alltid rätt

Portvin gör sig väl också i en modern värld – det gäller bara att till fullo njuta av dess mjukhet, värme, koncentration och ofta också elegans, skriver vinexperten Georg H. Borgström i veckans vinruta.

Premium

5.9.2019

Vinrutan: Vinets väsen – en njutbar dryck som passar såväl mat som prat

Inför höstens och vinterns kulinariska stunder är det på sin plats att se vilka nyanser vinet har att erbjuda och varför det har en så central roll i vår gastronomiska värld.

Premium

22.8.2019

Vinrutan: Viner med blommig doft och frisk smak dominerar i augusti

Det händer inte varje vecka, men nu finns här ett rödvin som får fyra stjärnor av HBL:s vinexpert Georg Borgström, nämligen ett mörkrött, nästan svart franskt vin med aromatisk doft och inslag av choklad och peppar i smaken.

Premium

8.8.2019

Vinrutan: Tidlösa klassiker i sensommartider

Urvalet av vin och andra drycker varierar under året, men det finns vissa viner som är bestående – de är klassikerna som konsumenter återkommer till efter att nyheternas charm har bleknat.

Premium

10.7.2019

Vinrutan: Vita viner för högsommarens middagar

I juli äter vi ofta ute på terrassen, antingen grillade rätter, sallader eller fisk och skaldjur – och till samtliga måltider passar det bra med friska och torra vita viner. Vinexperten Georg H. Borgström tipsar om tio nya och prisvärda vita viner som är helt rätt i sommar.

Premium

13.6.2019

Vinrutan: Röda druvor ger utmärkt vitvin

Bland sommarens vinnyheter finns några vita viner som är gjorda på röda druvor. Dessa viner presenteras mera sällan i vit version eftersom de som rödviner är mustiga och kraftfulla. Resultatet är ändå utmärkt.

Premium

30.5.2019

Vinrutan: Kunglig champagne passar till nybakad student

Försommaren är här med sina glada examensfester. Det är dags att höja en skål för såväl studenten som för alla andra som avlagt en examen. Vinexperten Borgström tipsar om ett par mousserande drycker som passar till den högtidliga festen.

Premium

16.5.2019

Vinrutan: Specialsortimentet erbjuder varierande viner

Våren är här med blommiga viner som doftar blommor och smakar fruktigt. Vinexperten Georg Borgström lyfter fram ett spanskt vitvin som ett fynd och tipsar om ett rosévin som också passar till middagen.

Premium

25.4.2019

Vinrutan: Mörkröda viner till vårens grillrätter

Innan de mustiga röda vinerna får ge vika för vårens fräscha och druviga vita viner lyfter vinexperten Georg Borgström fram ett par djupröda flaskor med spännande chokladsmak och kryddiga dofter som passar till grillade kötträtter.

Premium

18.4.2019

Vinrutan: Spännande nya viner i Alkos specialsortiment

Med våren kommer nya viner i alla kategorier. Georg Borgström lyfter upp en rad mousserande viner som passar till vårens många fester, men och ett sällsynt nyansrikt och fylligt rosévin samt ett par sydeuropeiska, prisvärda röda viner.

Premium

8.4.2019

Vinrutan : Portvin är aldrig fel

Det vin som mer än något annat associerar till England är portvinet. Detta trots att de främsta bordeauxvinerna ofta presenteras i London i sällskap med ädla bourgogner och delikat champagne.

Premium

22.3.2019

Vinrutan: Fräscha viner till slutet av mars

I veckans vinruta dominerar de bäriga och fräscha vinerna med smaker av aprikos, svarta vinbär samt inslag av pepparmynta.

Premium

8.3.2019

Vinrutan: Nyanser av citrus, päron och vinbär i månadens nya viner

Det finns ett bra urval av veganviner när Alko tar in nyheter i sortimentet. Veckans vinruta domineras av torra och fylliga vita viner som doftar av frukter och bär. Säsongens första roséviner dyker också upp i sortimentet.

Premium

21.2.2019

Vinrutan: Sydafrika bjuder på en fascinerande vinvärld

Sydspetsen på den afrikanska kontinenten där vinområdena är belägna, hör säkert till de vackraste vindistrikten i världen – gröna vingårdar med rankor i prydliga rader och höga blå berg i bakgrunden. En estetisk njutning och en smakupplevelse på hög nivå med ädla viner till en mångsidig gastronomi.

Premium

7.2.2019

Vinrutan: Vin – den magiska drycken

Det är fascinerande att en så enkel sak som vin, den jästa produkten av druvors saft, har så många roller och är så central i människans värld.

Premium

26.1.2019

Vinrutan: Behärskad ekdoft, kanel och Fazers blå – här är Borgströms veganska vin

Veckans vinruta innehåller flera tips på biodynamiskt odlade viner och ekologiskt framställda viner, samt också viner som passar veganer. Mitt i januari lyfter Borgström också upp ett rosévin som passar under vintern.

Premium

29.11.2018

Vinrutan: Nu är tid för glögg

Lagom till lillajul har HBL:s vinexpert Georg H. Borgström provsmakat årets utbud av vinglögg. De högsta poängen går till en gammal klassiker och till en fräsch nykomling som smakar citron.

15.11.2018

Vinrutan : En fenomenal årgång Beaujolais Nouveau är här

Vinåret 2018 var mycket lyckad i Europas vingårdar överlag. Beaujolais Nouveau är det första vinet som kommer ut på marknaden av denna årgång och det är ett utomordentligt exempel på vad som komma skall.

2.11.2018

Vinrutan: Kryddiga viner till varma novembermiddagar

I november fylls vinhyllorna av röda viner med mustiga dofter och fylliga smaker av frukt och höga tanniner. De vita vinerna kommer i huvudsak från Tyskland och är ganska torra.

18.10.2018

Vinrutan: Fylliga smaker av plommon, kaffe och kryddor i höstens viner

Hösten är här, både i naturen och på vinhyllan. Det har blivit dags att hälla upp ett glas rött till middagen, gärna med mustiga smaker av choklad, kryddor eller ek. Franska Gem presenterar ändå två ljusa nyheter buteljerade i vackra glasflaskor med glaskork.

4.10.2018

Vinrutan: Oktober är röda viner och portvin

I takt med att hösten blir svalare och mörkare övergår vintrenderna också från ljus och lätta till mörkröda och kryddiga. I veckans vinruta presenteras också några alternativ som passar till efterrätten eller framför brasan.

20.9.2018

Vinrutan: Höstens viner har inslag av krusbär och nässlor

Mustiga smaker som choklad, kaffe och peppar hittas i ett par av månadens nya röda viner från Sydamerika. Bäriga dofter förenar rödvinerna från Europa.

5.9.2018

Vinrutan: Citrusdoft i septemberviner

De vita vinerna dominerar fortfarande i september och bland nyheterna finns en hel del halvflaskor, som lämpar sig att ta med ut på utfärder. Det finns nyanser av citrusfrukter i såväl doft som smak i de vita vinerna.

22.8.2018

Vinrutan: Ännu är det tid för rosévin – nu i burk

Höstens viner är här och det finns flera mousserande nyheter, ett rosévin på burk och en del torra vita viner som passar till sensommarens bjudningar.

28.6.2018

Vinrutan: Vitt och rosa dominerar bland försommarvinerna

Alkos hyllor dignar av roséviner inför sommaren. Därtill finns ett sort urval bubbelviner och champagne för att svara på den explosionsartat ökade konsumtionen av dessa två drycker.

16.5.2018

Vinrutan: Pigga roséviner svalkar i hettan

Det är högsäsong för fräscha och fruktiga vita viner och roséviner nu. Det mest prisvärda vinet i Borgströms vinruta är ändå ett rödafrikanskt rödvin med doft av svarta vinbär och kaffe.

9.4.2018

Vinrutan: Sydliga varma smaker i månadens viner

Bra fruktsmak, nyansrik doft och en del spännande kryddor återfinns i de vinnyheter som Alko plockar fram på sina hyllor i april. Borgström deltar ut fyra stjärnor till ett dyrt vin som vinner på att lagras i några år.

21.3.2018

Vinrutan: Rödvinet skummar i mars

Utbudet denna månad innehåller en rad mousserande viner, inklusive ett mycket speciellt skummande rödvin, gedigna röda och sympatiska vita.

23.11.2016

Gérard Bertrand – nytänkare i Languedoc-Rousillon

Det sydvästra hörnet av Frankrike var länge ett obestämt massproducerande vinområde utan större karaktär. En kraftig förnyelse har nu skett i trakten, mycket tack vare Gérard Bertrands entusiasm för sitt vinlandskap och dess möjligheter.

16.11.2016

Ett nytt vinår presenterar sig

I morgon har vinvärlden nått den tredje torsdagen i november – den dag som det nya vinet från södra Bourgogne, , serveras för en glad och entusiastisk publik utan snobbiga krumelurer. Här är det Bacchi charm som gäller!

10.11.2016

Château de Seguin – fascinerande liten Bordeaux

Under senare år har en lång rad av ”nya” Bordeauxslott dykt upp i den finländska vinvärlden.

2.11.2016

Årets glöggar smakar plommon och bär

Det börjar bli dags att hälla upp värmande drycker i muggarna. Georg Borgström har provsmakat årets utbud av glögg och fastnar för en trogen klassiker. Också nyheter med lakrits- och chokladsmak får beröm.

19.10.2016

Fina bubblor och prisvärda viner i oktober

Veckans vinruta presenterar en rad bubbliga drycker till höstens festligheter. Borgström plockar fram både angenäma nötiga smaker, fina bubblor och mogen doft. De flesta flaskor ligger dessutom i en överkomlig prisklass.