Georg Borgström

Georg Borgström

vinkännare

Senast publicerade artiklar

10.7.2019

Vinrutan: Vita viner för högsommarens middagar

I juli äter vi ofta ute på terrassen, antingen grillade rätter, sallader eller fisk och skaldjur – och till samtliga måltider passar det bra med friska och torra vita viner. Vinexperten Georg H. Borgström tipsar om tio nya och prisvärda vita viner som är helt rätt i sommar.

Premium

13.6.2019

Vinrutan: Röda druvor ger utmärkt vitvin

Bland sommarens vinnyheter finns några vita viner som är gjorda på röda druvor. Dessa viner presenteras mera sällan i vit version eftersom de som rödviner är mustiga och kraftfulla. Resultatet är ändå utmärkt.

Premium

30.5.2019

Vinrutan: Kunglig champagne passar till nybakad student

Försommaren är här med sina glada examensfester. Det är dags att höja en skål för såväl studenten som för alla andra som avlagt en examen. Vinexperten Borgström tipsar om ett par mousserande drycker som passar till den högtidliga festen.

Premium

16.5.2019

Vinrutan: Specialsortimentet erbjuder varierande viner

Våren är här med blommiga viner som doftar blommor och smakar fruktigt. Vinexperten Georg Borgström lyfter fram ett spanskt vitvin som ett fynd och tipsar om ett rosévin som också passar till middagen.

Premium

25.4.2019

Vinrutan: Mörkröda viner till vårens grillrätter

Innan de mustiga röda vinerna får ge vika för vårens fräscha och druviga vita viner lyfter vinexperten Georg Borgström fram ett par djupröda flaskor med spännande chokladsmak och kryddiga dofter som passar till grillade kötträtter.

Premium

18.4.2019

Vinrutan: Spännande nya viner i Alkos specialsortiment

Med våren kommer nya viner i alla kategorier. Georg Borgström lyfter upp en rad mousserande viner som passar till vårens många fester, men och ett sällsynt nyansrikt och fylligt rosévin samt ett par sydeuropeiska, prisvärda röda viner.

Premium

8.4.2019

Vinrutan : Portvin är aldrig fel

Det vin som mer än något annat associerar till England är portvinet. Detta trots att de främsta bordeauxvinerna ofta presenteras i London i sällskap med ädla bourgogner och delikat champagne.

Premium

22.3.2019

Vinrutan: Fräscha viner till slutet av mars

I veckans vinruta dominerar de bäriga och fräscha vinerna med smaker av aprikos, svarta vinbär samt inslag av pepparmynta.

Premium

8.3.2019

Vinrutan: Nyanser av citrus, päron och vinbär i månadens nya viner

Det finns ett bra urval av veganviner när Alko tar in nyheter i sortimentet. Veckans vinruta domineras av torra och fylliga vita viner som doftar av frukter och bär. Säsongens första roséviner dyker också upp i sortimentet.

Premium

21.2.2019

Vinrutan: Sydafrika bjuder på en fascinerande vinvärld

Sydspetsen på den afrikanska kontinenten där vinområdena är belägna, hör säkert till de vackraste vindistrikten i världen – gröna vingårdar med rankor i prydliga rader och höga blå berg i bakgrunden. En estetisk njutning och en smakupplevelse på hög nivå med ädla viner till en mångsidig gastronomi.

Premium

7.2.2019

Vinrutan: Vin – den magiska drycken

Det är fascinerande att en så enkel sak som vin, den jästa produkten av druvors saft, har så många roller och är så central i människans värld.

Premium

26.1.2019

Vinrutan: Behärskad ekdoft, kanel och Fazers blå – här är Borgströms veganska vin

Veckans vinruta innehåller flera tips på biodynamiskt odlade viner och ekologiskt framställda viner, samt också viner som passar veganer. Mitt i januari lyfter Borgström också upp ett rosévin som passar under vintern.

Premium

29.11.2018

Vinrutan: Nu är tid för glögg

Lagom till lillajul har HBL:s vinexpert Georg H. Borgström provsmakat årets utbud av vinglögg. De högsta poängen går till en gammal klassiker och till en fräsch nykomling som smakar citron.

15.11.2018

Vinrutan : En fenomenal årgång Beaujolais Nouveau är här

Vinåret 2018 var mycket lyckad i Europas vingårdar överlag. Beaujolais Nouveau är det första vinet som kommer ut på marknaden av denna årgång och det är ett utomordentligt exempel på vad som komma skall.

2.11.2018

Vinrutan: Kryddiga viner till varma novembermiddagar

I november fylls vinhyllorna av röda viner med mustiga dofter och fylliga smaker av frukt och höga tanniner. De vita vinerna kommer i huvudsak från Tyskland och är ganska torra.

18.10.2018

Vinrutan: Fylliga smaker av plommon, kaffe och kryddor i höstens viner

Hösten är här, både i naturen och på vinhyllan. Det har blivit dags att hälla upp ett glas rött till middagen, gärna med mustiga smaker av choklad, kryddor eller ek. Franska Gem presenterar ändå två ljusa nyheter buteljerade i vackra glasflaskor med glaskork.

4.10.2018

Vinrutan: Oktober är röda viner och portvin

I takt med att hösten blir svalare och mörkare övergår vintrenderna också från ljus och lätta till mörkröda och kryddiga. I veckans vinruta presenteras också några alternativ som passar till efterrätten eller framför brasan.

20.9.2018

Vinrutan: Höstens viner har inslag av krusbär och nässlor

Mustiga smaker som choklad, kaffe och peppar hittas i ett par av månadens nya röda viner från Sydamerika. Bäriga dofter förenar rödvinerna från Europa.

5.9.2018

Vinrutan: Citrusdoft i septemberviner

De vita vinerna dominerar fortfarande i september och bland nyheterna finns en hel del halvflaskor, som lämpar sig att ta med ut på utfärder. Det finns nyanser av citrusfrukter i såväl doft som smak i de vita vinerna.

22.8.2018

Vinrutan: Ännu är det tid för rosévin – nu i burk

Höstens viner är här och det finns flera mousserande nyheter, ett rosévin på burk och en del torra vita viner som passar till sensommarens bjudningar.

28.6.2018

Vinrutan: Vitt och rosa dominerar bland försommarvinerna

Alkos hyllor dignar av roséviner inför sommaren. Därtill finns ett sort urval bubbelviner och champagne för att svara på den explosionsartat ökade konsumtionen av dessa två drycker.

16.5.2018

Vinrutan: Pigga roséviner svalkar i hettan

Det är högsäsong för fräscha och fruktiga vita viner och roséviner nu. Det mest prisvärda vinet i Borgströms vinruta är ändå ett rödafrikanskt rödvin med doft av svarta vinbär och kaffe.

9.4.2018

Vinrutan: Sydliga varma smaker i månadens viner

Bra fruktsmak, nyansrik doft och en del spännande kryddor återfinns i de vinnyheter som Alko plockar fram på sina hyllor i april. Borgström deltar ut fyra stjärnor till ett dyrt vin som vinner på att lagras i några år.

21.3.2018

Vinrutan: Rödvinet skummar i mars

Utbudet denna månad innehåller en rad mousserande viner, inklusive ett mycket speciellt skummande rödvin, gedigna röda och sympatiska vita.

23.11.2016

Gérard Bertrand – nytänkare i Languedoc-Rousillon

Det sydvästra hörnet av Frankrike var länge ett obestämt massproducerande vinområde utan större karaktär. En kraftig förnyelse har nu skett i trakten, mycket tack vare Gérard Bertrands entusiasm för sitt vinlandskap och dess möjligheter.

16.11.2016

Ett nytt vinår presenterar sig

I morgon har vinvärlden nått den tredje torsdagen i november – den dag som det nya vinet från södra Bourgogne, , serveras för en glad och entusiastisk publik utan snobbiga krumelurer. Här är det Bacchi charm som gäller!

10.11.2016

Château de Seguin – fascinerande liten Bordeaux

Under senare år har en lång rad av ”nya” Bordeauxslott dykt upp i den finländska vinvärlden.

2.11.2016

Årets glöggar smakar plommon och bär

Det börjar bli dags att hälla upp värmande drycker i muggarna. Georg Borgström har provsmakat årets utbud av glögg och fastnar för en trogen klassiker. Också nyheter med lakrits- och chokladsmak får beröm.

19.10.2016

Fina bubblor och prisvärda viner i oktober

Veckans vinruta presenterar en rad bubbliga drycker till höstens festligheter. Borgström plockar fram både angenäma nötiga smaker, fina bubblor och mogen doft. De flesta flaskor ligger dessutom i en överkomlig prisklass.

12.10.2016

Klassiska viner i oktober

Veckans vinruta består av klassiska viner, en del gjorda i år, andra något äldre. Bland de röda vinerna hittar Borgström mustiga dofter av plommonsylt, lakrits och rökbastu.

28.9.2016

Prisvärda rödviner i september

Veckans vinruta domineras av rödviner, här finns allt från prisvärda basviner av god kvalitet till dyrare kvalitetsvin som bör lagras i ett par år.

21.9.2016

Mycket mousserande bland septembernyheter

Bland höstens nyheter finns många mousserande viner – en del europeiska är förföriskt söta och karamellaktiga, medan nya världen levererar viner med fyllig smak och stora bubblor.

14.9.2016

Mosel och Riesling – ett lyckligt par

Redan på 1500-talet flödade tyska viner på Åbo slott. Men sedan ersattes de av franska viner. I dag odlas Tysklands stolthet Rieslingdruvan över hela världen och den anpassar sig till rådande klimat.

7.9.2016

Nyheter och klassiker i september

Bland höstens vinnyheter finns några förmånliga mousserande viner, vita viner med örtiga smaker och mera aromatiska rödviner. Borgström plockar också fram ett par gamla godingar.

31.8.2016

Prisvärda viner bland sensommarens nyheter

Bland vinnyheterna noterar Georg Borgström såväl ett fräscht, prisvärt och ekologiskt vitt vin som ett mustigt och spännande rött vin som passar till höstens vilträtter.

25.8.2016

Vinnyheter i augusti

Ekologiska och prisvärda alternativ finns både i rött och i vitt bland nyheterna i augusti. Sensommarens smaker hittas i form av doft från svartvinbärsblad och inslag av tropisk fruktsallad eller rökbastu.

17.8.2016

Sensommarviner

Sensommarens vita viner har en blommig doft och nyansrik smak, medan de röda vinerna har inslag av bär och fyllig smak.

1.7.2016

Viner inför sommaren

Den här veckan tipsar Georg Borgström bland annat om ett par prisvärda portviner och Alkos fördelaktigaste vita bag-in-box.

15.6.2016

Juninyheter med somriga smaker

Veckans vinnyheter fokuserar på vita viner. Här finns viner med både smak av äpple, doft av citron eller nötter och en prisvärd baschampagne med smak av hallon.

8.6.2016

Klassiker i nya årgångar

I dag presenterar Georg Borgström nya versioner av en rad klassiska vinmärken. Här finns några prisvärda och mångsidiga vita viner och flera goda rödviner för en tia.

1.6.2016

Försommarviner

Den här veckan tipsar Georg Borgström om ett par prisvärda vita viner med fyllig smak och vänlig syra. Här finns också ett par röda lådviner av riktigt bra kvalitet.

25.5.2016

Bubbel till vårens examensfester

Det är snart dags att höja en skål för vårens studenter och alla som får en examen. Georg Borgström har provsmakat vårens bubblande nyheter – här finns allt från lemonadaktigt söt mousserande vin till kvalitetschampagne i magnumflaska.

20.5.2016

Roséviner till sommaren

Nu är det säsong för roséviner. Georg Borgström tipsar om nyheter med smak av jordgubbe, skogsbär eller svarta vinbär, men de flesta landar på två stjärnor.

11.5.2016

Majviner

Vinrutan domineras fortfarande av röda viner som passar till grillade biffar, men lyfter fram en rad friska vita viner som passar till vårens fester med mat och prat.

4.5.2016

Nya viner i maj

Bland vårens vinnyheter finns både lyckade helheter och överprissatta flaskor. Georg Borgström avslöjar dyrt australiskt bubbelvin och rekommenderar aromatiskt rosévin i tetrapack från samma land.

28.4.2016

Skål för våren

Finländarna har blivit ett verkligt skumpadrickande folk. Konsumtionen av mousserande viner inklusive champagne har ökat med nästan tio procent sedan årsskiftet!

20.4.2016

Vin till sparris

Den delikata vårprimören, sparrisen, har kommit. I en stor matbutik i Helsingfors centrum säljs den förföriskt nog i kombination med parmesan för rivning, en antydan om att sparrisen är en social grönsak som gärna vill ha sällskap, förutom av såser också av annat smått och gott.

13.4.2016

Tyska viner på Alko

Det är vittvin som dominerar när vi tittar närmare på viner från Tyskland. Smaken är ofta halvtorr och balanserad, med mycket frukt och en del örter.

30.3.2016

Mera vinnyheter i mars

Det är två och tre stjärnor som gäller när Georg Borgström bedömer veckans vinnyheter. Ungerska Hilltop Merlot är ett billigt och samtidigt nyansrikt basvin, medan Sydafrikanska Cape Original i tetrapack passar till vårens picknick.

24.3.2016

Vinnyheter i mars

Mars bjuder på ett par bubblande nyheter, en söt sake från Japan och en spansk sherry som gör sig utmärkt till glass. Bland vinerna utmärker sig ett vitvin från Australien som mycket prisvärt och ett franskt kraftigt rödvin i hundraeurosklassen.