Georg Borgström

Georg Borgström

vinkännare

Senast publicerade artiklar

4.10.2021

Vinrutan : Vin är mer än en handelsvara – "dryck som satte människor i trans"

När Finlands gränser stängdes i början av coronapandemin och handeln med alkoholprodukter över Östersjön gick ner till nästan 0, ökade ändå försäljningen på Alko. Vad var det som ökade? Jo, vinförsäljningen.

15.9.2021

Vinrutan: Viner till höstens mustiga middagar

Hösten är här och med den kommer de röda vinerna med kryddiga och örtiga smaker. HBL:s vinexpert Georg H. Borgström har provsmakat en rad nya och klassiska viner och poängsatt dem på skalan 0–20.

3.9.2021

Vinrutan: Gedigna viner och delikat champagne – "Härligt pratvin som passar till rökt fisk"

Det görs utmärkta mousserande viner i hela vinvärlden, men champagneområdet i nordöstra Frankrike uppnår utan tvekan det bästa resultatet.

Premium

23.6.2021

Vinrutan : Viner som passar i midsommartider

Att välja ett vin som passar såväl salta sillar som saftiga grillade biffar är inte helt lätt. Här tipsar Georg Borgström om viner som passar med midsommarens olika delikatesser. HBL tar nu i användning en ny skala, 0–20 poäng, för att bättre kunna lyfta fram viner där alla bitar faller på plats.

Premium

10.6.2021

Vinrutan: Så poängsätts viner i HBL – färg, doft, smak och pris påverkar helheten

En stjärna eller fem? Intetsägande, delikat eller som en försmak av himmelriket? Vad är det som avgör hur många stjärnor eller poäng ett vin får? Den frågan svarar HBL:s vinexpert Georg Borgström på i veckans vinruta.

Premium

26.5.2021

Vinrutan : Höj en skål för alla som tagit en examen

Det är tradition att hylla nyblivna studenter och andra som tagit sin examen med en glad skål i bubblande dryck. Men det finns även andra drycker än champagne som kan vederkvicka gästerna kring buffébordet. Här är ett urval mousserande viner och andra läskande drycker som passar till examensfester.

Premium

14.5.2021

Vita viner att dricka med sparris, fisk och vilt

Våren är här och med den nu också värmen. Då passar det bra att hälla upp ett glas vitt till middagen, som med fördel kan dukas upp på balkongen, terrassen eller till och med i en skyddad trädgård. HBL:s vinexpert Joffe Borgström ger sina bästa vintips för säsongen.

Premium

29.4.2021

Vinrutan: Glada bubblor att skåla in våren med

Valborgsfirandet blir inte traditionellt i år heller, utan vi uppmanas fira vårens ankomst inom den närmaste kretsen, eller ute på gården tillsammans med ett fåtal gäster. En skål för våren ska vi ändå höja, här kommer tips på vad man kan hälla upp i glasen.

Premium

14.4.2021

Vinrutan: Österrikisk vinproduktion – från skandal till toppkvalitet

Förfining och vinkultur är ord som associeras till Österrike och Wien med nyårskonserten och elegant publik som avnjuter sköna toner på plats, medan en miljonpublik följer spektaklet via tv-apparater världen över.

Premium

1.4.2021

Vinrutan: Borgström tipsar om viner att njuta av under stilla påskdagar

De gastronomiska njutningarna vi har att se fram emot under de kommande dagarna är många om man följer det konventionella mönstret. Härtill hör på långfredagen en skål i champagne till vår frälsares minne innan kvällens fiskanrättning med därtill hörande vitvin bärs in.

Premium

17.2.2021

Vinrutan, Lilla druvskolan del 18: Nebbiolo – Norditaliens spännande druva

Redan namnet på området Piemonte i hörnet av stövelklackslandet, där det gränsar till Frankrike och Schweiz gör att man blir på gott humör. Här finns högklassig gastronomi med skogsfågel, vilt och andra delikata kötträtter, här finns vit tryffel och här finns de två stora röda vinerna på ”B”, Barolo och Barbaresco.

Premium

25.11.2020

Vinrutan: November bjuder på mustiga vinnyheter

Allt från prisvinnande, mousserande brittiska viner och nyansrika och fylliga röda viner till en madeira som passar bättre som aperitif än efterrättsvin får plats i veckans vinruta.

Premium

11.11.2020

Vinrutan: Kryddiga rioja-viner passar till höstens vilträtter

I veckans vinruta presenterar HBL:s vinexpert Georg Borgström en rad vinnyheter ur specialsortimentet, med fokus på rioja och den kommande viltsäsongens maträtter.

Premium

29.10.2020

Vinrutan, lilla druvskolan del 14: Merlot – blandvinernas bästa vän

Druvan Merlot har en mycket central roll när det gäller att skapa högklassiga viner över hela världen. Det var det stora intresset för viner längs Gironde-flodens stränder som föddes under tidigt 1800-tal, som gjorde att Cabernet Sauvignon och Merlot blev kända.

Premium

14.10.2020

Vinrutan: Oktober bjuder på torra vita viner

Det är fokus på vita viner när HBL:s vinexpert Georg H. Borgström lyfter fram ett urval prisvärda vinnyheter i standardsortimentet. Smakerna är torra och friska med inslag av bär, nässlor och citrusfrukter.

Premium

1.10.2020

Vinrutan: Specialviner för svala höstkvällar

I veckans vinruta presenterar Georg H. Borgström några goda och prisvärda vita och röda viner ur specialsortimentet samt ett urval delikata portviner att avnjuta under de mörknande höstkvällarna.

Premium

16.9.2020

Vinrutan: Aromatiska vita viner från Sydeuropa passar till höstens middagar

Höstens nya viner är här – de vita bjuder på druviga dofter och syrliga smaker, medan de röda vinerna bjuder på mustigare smaker som passar höstens grytor. För festligare bjudningar tipsar vinexperten Borgström om mousserande viner och portvin.

Premium

2.9.2020

Vita viner till bra priser

Bland nyheterna i veckans vinruta finns en del utmärkta prisvärda vita viner och några intressanta röda inför höstmåltiderna.

Premium

24.8.2020

Vinrutan: Nyansrika vita viner i sensommarkvällen

I veckans vinruta rekommenderar Georg Borgström vita viner som passar med fiskrätter, ett halvtorrt rosévin som sällskapsdryck och några prisvärda röda buteljer från Sydeuropa.

Premium

24.6.2020

Vinrutan: Lilla druvskolan: Muscat är druvan som kan allt

Det finns druvor för olika ändamål: matdruvor som är saftiga och fräscha och äts som vilken frukt som helst, russindruvor till kaffebullar och så finns det vindruvor vars uppgift är att producera saft med förmågan att vara bas för ett vin. En druva som har potential till allt detta är Muscat.

Premium

12.6.2020

Vinrutan: Champagneklassiker till midsommar

Inför midsommaren och efterföljande solvarma dagar finns det skäl att betona kvalitet i högre grad än volymen när man väljer dricka. Det ger oss en god orsak att titta på champagneklassiker med erkänd kvalitet som hållit sig genom åren.

Premium

3.6.2020

Vinrutan: Chenin Blanc är Loiredalens stolthet och Sydafrikas trygghet

Druvan Chenin Blanc är en lokal kändis i Loire där den står som bas i gedigna, nyansrika torra bordsviner, underbara honungsaktiga delikatesser och aromatiska mousserande viner. De senare hör till de bästa i Frankrike efter de mousserande vinerna från Alsace och de ädla champagnerna. Chenin Blanc har i alltför hög grad hamnat i skuggan av de övriga franska druvorna.

Premium

25.5.2020

Vita Viognier växer mitt i rödvinsdistriktet i Rhônedalen

Mitt i Rhônedalen, där det växer mest röda druvor av sorten Syrah, finns det lilla vindistriktet Condrieu. Där odlar man den vita druvan Viognier som återfinns i en rad aromatiska och kryddiga vita viner som också säljs i vår inhemska vinaffär.

Premium

28.4.2020

Vinrutan: En skål för våren – trots restriktioner

Inför kommande festivitas skall vi pigga upp oss med bubblor i glaset – hemma i soffan eller kanske på balkongen. En skål för våren skall väl kunna utbringas trots stränga restriktioner och utan större åthävor.

Premium

16.4.2020

Vinrutan: Lilla druvskolan, del 6: Toppdruvan Pinot gris passar med all slags mat

Det geografiskt måleriska vindistriktet Alsace har mycket att erbjuda när det gäller druvor och goda viner. Efter klassikerna Riesling och Gewüztraminer följer en av världens mest pålitliga kvalitetsdruvor Pinot Gris, med den anspråkslösa Pinot Blanc i dess följe.

Premium

2.4.2020

Vinrutan, lilla druvskolan del 5: Borgström: Druvan Gewürztraminer är mitt livs vinkärlek

Alsace med sina idylliska byar med korsvirkeshus och härlig, gedigen tysk eller fransk husmanskost är en förförisk miljö. Här mötte jag druvan över alla druvor – Gewürztraminer.

Premium

18.3.2020

Vinrutan: Borgströms druvskola – Riesling är druvvärldens drottning

Den tyska vinkulturen har alltid haft en central roll i det finländska gastronomiska tänkandet. Historiskt sett har import av vin kommit över Östersjön med produkter från både Tyskland och Frankrike.

Premium

4.3.2020

Vinrutan: Rosévinerna kommer i mars – specialsortimentet bjuder på lyxiga rödviner

Våren är här och med den nya årgångar av goda roséviner. Alko har fått in nya partier av specialviner, små upplagor av ädla flaskor som säljs via webbutiken och vissa välsorterade vinbutiker. Borgström tipsar också om några röda årgångsviner för den som söker efter något lyxigare.

7.2.2020

Vinrutan: Torra och fruktiga vita viner till vinterns maträtter

Trots att det är februari och traditionellt sett rödvinstider är det de vita vinerna som dominerar i veckans vinruta. Borgström lyfter också upp en saké och ett aromatiskt efterrättsvin.

Premium

23.1.2020

Vinrutan : Mera exotiska viner med spännande smaker finns i specialpartier

Vid sidan av välkända viner i stora partier köper Alko också in en del exotiska viner, tillverkade av sällsyntare druvor eller mindre vinhus. Viner i detta specialsortiment finns i webbshoppen samt i större butiker med ett bredare urval. Borgström har provsmakat några av nyheterna.

Premium

11.1.2020

Vinrutan: Därför är Chardonnay världens mest älskade vita druva och en central ingrediens i champagne

Chardonnaydruvans förmåga att ge högklassiga torra viner och dess roll som central ingrediens i champagne är en god orsak till att börja genomgången av den europeiska vindruvskartan med just den.

Premium

29.12.2019

Vinrutan: Pigga bubblor och varma kryddor inför årsskiftet

Årets sista månad är fullspäckad med fester som firas med vinbaserade drycker. HBL:s vinexpert Georg H. Borgström presenterar i veckans vinruta ett urval av månadens vinnyheter, där också fyra bubblande viner lämpliga inför nyårsafton ingår.

Premium

12.12.2019

Lilla druvskolan, del 1: Druvan är vinets hjärta

Vinkultur är att förstå vilken roll druvans jästa saft har haft i människans värld, kanske i hela 9 000 år enligt senaste arkeologiska utgrävningar. Vinets roller diskuteras ofta, men nu är det dags att presentera själva druvan, denna unika frukt som kan förädlas till ädla drycker.

Premium

27.11.2019

Vinrutan: Toner av klementiner och körsbär i julens viner

Julens viner har anlänt till Alko. HBL:s vinexpert Georg H. Borgström tipsar om viner som passar till olika festligheter i december. Trots att fokus ligger på röda viner finns här också flera goda vita alternativ och lite rosa bubblor.

Premium

13.11.2019

Vinrutan: Körsbär och kryddor ger glöggen rätt karaktär

Man behöver inte vänta till advent, det är helt okej att värma sig med en mugg rykande varm glögg i novemberkvällen. Georg Borgström har betygsatt ett urval av säsongens vinglöggar.

Premium

31.10.2019

Vinrutan: Rikt utbud av vinnyheter till bra priser i oktober

De ljusa vinernas tid är ingalunda förbi ännu, trots att hösten övergår i november. HBL:s vinexpert Georg H. Borgström lyfter fram en rad vinnyheter där såväl vita som mousserande viner och ett par flaskor rosé ingår. Smakerna varierar från päron och blåbär till mocka och choklad.

Premium

16.10.2019

Vinrutan: Portvin är alltid rätt

Portvin gör sig väl också i en modern värld – det gäller bara att till fullo njuta av dess mjukhet, värme, koncentration och ofta också elegans, skriver vinexperten Georg H. Borgström i veckans vinruta.

Premium

5.9.2019

Vinrutan: Vinets väsen – en njutbar dryck som passar såväl mat som prat

Inför höstens och vinterns kulinariska stunder är det på sin plats att se vilka nyanser vinet har att erbjuda och varför det har en så central roll i vår gastronomiska värld.

Premium

22.8.2019

Vinrutan: Viner med blommig doft och frisk smak dominerar i augusti

Det händer inte varje vecka, men nu finns här ett rödvin som får fyra stjärnor av HBL:s vinexpert Georg Borgström, nämligen ett mörkrött, nästan svart franskt vin med aromatisk doft och inslag av choklad och peppar i smaken.

Premium

8.8.2019

Vinrutan: Tidlösa klassiker i sensommartider

Urvalet av vin och andra drycker varierar under året, men det finns vissa viner som är bestående – de är klassikerna som konsumenter återkommer till efter att nyheternas charm har bleknat.

Premium

10.7.2019

Vinrutan: Vita viner för högsommarens middagar

I juli äter vi ofta ute på terrassen, antingen grillade rätter, sallader eller fisk och skaldjur – och till samtliga måltider passar det bra med friska och torra vita viner. Vinexperten Georg H. Borgström tipsar om tio nya och prisvärda vita viner som är helt rätt i sommar.

Premium

13.6.2019

Vinrutan: Röda druvor ger utmärkt vitvin

Bland sommarens vinnyheter finns några vita viner som är gjorda på röda druvor. Dessa viner presenteras mera sällan i vit version eftersom de som rödviner är mustiga och kraftfulla. Resultatet är ändå utmärkt.

Premium

30.5.2019

Vinrutan: Kunglig champagne passar till nybakad student

Försommaren är här med sina glada examensfester. Det är dags att höja en skål för såväl studenten som för alla andra som avlagt en examen. Vinexperten Borgström tipsar om ett par mousserande drycker som passar till den högtidliga festen.

Premium

16.5.2019

Vinrutan: Specialsortimentet erbjuder varierande viner

Våren är här med blommiga viner som doftar blommor och smakar fruktigt. Vinexperten Georg Borgström lyfter fram ett spanskt vitvin som ett fynd och tipsar om ett rosévin som också passar till middagen.

Premium

25.4.2019

Vinrutan: Mörkröda viner till vårens grillrätter

Innan de mustiga röda vinerna får ge vika för vårens fräscha och druviga vita viner lyfter vinexperten Georg Borgström fram ett par djupröda flaskor med spännande chokladsmak och kryddiga dofter som passar till grillade kötträtter.

Premium

18.4.2019

Vinrutan: Spännande nya viner i Alkos specialsortiment

Med våren kommer nya viner i alla kategorier. Georg Borgström lyfter upp en rad mousserande viner som passar till vårens många fester, men och ett sällsynt nyansrikt och fylligt rosévin samt ett par sydeuropeiska, prisvärda röda viner.

Premium

8.4.2019

Vinrutan : Portvin är aldrig fel

Det vin som mer än något annat associerar till England är portvinet. Detta trots att de främsta bordeauxvinerna ofta presenteras i London i sällskap med ädla bourgogner och delikat champagne.

Premium

22.3.2019

Vinrutan: Fräscha viner till slutet av mars

I veckans vinruta dominerar de bäriga och fräscha vinerna med smaker av aprikos, svarta vinbär samt inslag av pepparmynta.

Premium

8.3.2019

Vinrutan: Nyanser av citrus, päron och vinbär i månadens nya viner

Det finns ett bra urval av veganviner när Alko tar in nyheter i sortimentet. Veckans vinruta domineras av torra och fylliga vita viner som doftar av frukter och bär. Säsongens första roséviner dyker också upp i sortimentet.

Premium

21.2.2019

Vinrutan: Sydafrika bjuder på en fascinerande vinvärld

Sydspetsen på den afrikanska kontinenten där vinområdena är belägna, hör säkert till de vackraste vindistrikten i världen – gröna vingårdar med rankor i prydliga rader och höga blå berg i bakgrunden. En estetisk njutning och en smakupplevelse på hög nivå med ädla viner till en mångsidig gastronomi.

Premium