Fredrik Sonck

Fredrik Sonck

Kulturchef

Kulturchef

Senast publicerade artiklar

22.2.2020

2020-talet söker sina berättelser och sitt berättande

I det nya decenniets berättelser letar sig klimatkrisen in. Det personligt essäistiska skrivandet ökar, teatern bjuder på fler två- och flerspråkiga föreställningar, medan strömningstjänsterna fortsätter att diktera villkoren för tv-seriernas berättande.

Premium

15.2.2020

Analys: Sannfinländarnas nya kulturprogram pekar mot Ungern med hela armen

Sannfinländarna säger inte hur kulturprogrammets alla detaljer ska förverkligas, men om så skulle ske vore det ett dråpslag mot kulturlivet i Finland.

Premium

12.2.2020

I Jakob Öhrmans regi blir Hamlet en impulsiv ung kvinna

Världsdramatikens kändaste prins, den olyckliga grubblaren Hamlet, byter skepnad på Viirus tiljor. Regissören och dramaturgen Jakob Öhrman lovar att Shakespeares klassiker går att känna igen, även om mycket också blir annorlunda då en ung, impulsiv kvinna checkar in på ett all inclusive-hotell på Teneriffa.

Premium

9.2.2020

Impuls: Japans svar på Astrid Lindgren

Det finns många likheter mellan Hayao Miyazaki och Astrid Lindgren. En av dem är lojaliteten med barnet, barnet i konstverket lika väl som barnet i publiken. Ingen av dem har ett behov av att ställa sig in hos föräldrarna.

Premium

7.2.2020

HBL-medarbetaren Mia Österlund ordförande för Augustjury

Mia Österlund, docent vid Åbo Akademi och kritiker i HBL, har utsetts till ordförande för den jury som ska hitta värdiga kandidater till Augustpriset för bästa svenska barn- och ungdomsbok 2020.

6.2.2020

Runeberg Junior-priset till Tapani Bagge och Carlos da Cruz

Med boken Katoava muumio vann Tapani Bagge och Carlos da Cruz Barnlitteraturpriset Runeberg Junior på 10 000 euro. Boken speglar ett mångkulturellt Helsingfors på 1910-talet.

5.2.2020

Ralf Andtbacka får Runebergspriset – första gången som vinnaren är en poesivolym på svenska

För första gången i Runebergsprisets 34-åriga historia har ett svenskspråkigt diktverk valts till vinnare. – Jag blev väldigt överraskad, säger Ralf Andtbacka som varit nominerad två gånger tidigare.

5.2.2020

Ralf Andtbacka får Runebergspriset – första gången som vinnaren är en poesivolym på svenska

För första gången i Runebergsprisets 34-åriga historia har ett svenskspråkigt diktverk valts till vinnare. – Jag blev väldigt överraskad, säger Ralf Andtbacka som varit nominerad två gånger tidigare.

2.2.2020

Impuls: På besök i existensen: Ragnar Kjartanssons The Visitors är en sekulär gudstjänst

The Visitors gestaltar individuell och gemensam sårbarhet: en sekulär gudstjänst kunde man kalla verket.

Premium

29.1.2020

Med sympati för flickan som dödade sin pappa

Dokumentaristen arbetar med verkligheten, men borde jobba som en poet. Det är så han kan göra ett varaktigt intryck, säger den iranska regissören Mehrdad Oskouei, som gästar Helsingfors med en film om iranska flickor som dödat en manlig släkting.

Premium

27.1.2020

Docpoint: Från suspekt oligark till gåtfull dissident – medborgare K speglar det postkommunistiska Ryssland

Michail Chodorkovskij är en motsägelsefull figur: rövarkapitalist och demokratikämpe, Putinkritiker och oligark. Men Alex Gibneys film om honom är mer en gestaltning av det postkommunistiska Ryssland än ett närgånget personporträtt.

Premium

26.1.2020

Impuls: Så väljer HBL Kultur vad vi skriver om

Avvägning mellan estetiska och nyhetsmässiga kriterier är central för en kulturredaktion, men visst finns det också andra faktorer som påverkar vad som blir omskrivet. Men det finns ingen skyldighet att fördela uppmärksamheten rättvistmellan olika kulturinstitutioner eller konstnärer

Premium

18.1.2020

Krönika: Kortare arbetstid är precis vad klimatet behöver

En sex timmars arbetsdag skulle göra det möjligt för många fler att få härlig motion med cykeln till jobbet. En fyra veckors vintersemester skulle göra det möjligt att ta tåget till Alperna eller Medelhavet. Det vore inte så illa, eller hur? Vad mera är: det är möjligt.

Premium

16.1.2020

Impuls: Mediekritiken borde tala mer om vinkel än om sanning – och inte alls om objektivitet

Det som ter sig allt svårare i dagens medielandskap är inte de olika vinklarna som sådana, utan den minskande förståelsen för att de kan komma till uttryck på samma plattform. Detta är utmaningen för public service, liksom för dagstidningen.

Premium

14.1.2020

"En klarsynt och orädd skribent" – HBL:s Wilhelm Kvist prisas för musikbevakningen

HBL:s musikredaktör Wilhelm Kvist får årets Topeliuspris. Enligt motiveringen har hans "mångsidiga, engagerande och analytiska kulturjournalistik förnyat och fördjupat Hufvudstadsbladets musikbevakning på ett sätt som imponerar och inspirerar".

3.1.2020

51 procent kvinnliga regissörer på årets Docpoint

Den 19 upplagan av dokumentärfilmfestivalen Docpoint öppnar med Elina Talvensaaris film Neiti Aika den 27 januari. På programmet finns 96 olika dokumentärer.

31.12.2019

Nu lämnar Finland sitt långa 1900-tal och går in i en ny tid

2010-talet var mer omvälvande än något decennium under hela 1900-talet. Inte sedan 1890-talet har världen genomlevt en period som varit lika händelserik: – Vi befinner oss vid en vändpunkt, säger historikern Henrik Meinander.

Premium

21.12.2019

Analys: Sanna Marin regerar under en giljotin

Att internationella medier gör en grej av de fem kvinnorna i ledningen kan man förstå, men rödgröna och liberaler på hemmaplan är inte betjänta av den sortens ytliga feminism som landar i den banala och felaktiga analysen att regeringskrisen fick ett ”lyckligt slut”.

Premium

17.12.2019

Leif Segerstam bemöter kritiken: Efter metoo har jag fått tänka om

Dirigenten Leif Segerstam ber om ursäkt ifall de sexuella inslagen i hans språkbruk orsakat obehag. Men han vidhåller ändå att det finns skillnader mellan manliga och kvinnliga dirigenter.

Premium

13.12.2019

Analys: Fem reflektioner om Handkedebatten

I de skandalösa Nobelprisens historia framstår ändå fredspriset till Henry Kissinger som en klart värre tabbe än Handke, och sentida fredspriser som det till EU och Obama som lika diskutabla, om än av andra anledningar.

Premium

10.12.2019

Astras nya chefredaktör vill inkludera djur och sexarbetare i feminismen

Ingen ska avhumaniseras, inte ens högerextremister. – Jag står väldigt starkt för att alla människor har lika värde. Det måste prägla hur jag möter dem som tycker att jag inte är så livsvärdig, säger Elliot Lundegård. Den 1 januari tillträder hen som chefredaktör för Astra.

Premium

1.12.2019

Tv-recension: Ingen rolig julkalender då SVT gör sitcom med utbränd tomtefar

Panik i tomteverkstan försöker parodiera julens klichéer, men i stället får vi en kavalkad av krystad dialog, skämt som inte är roliga, dramaturgiska transportsträckor och haltande tv-hantverk. SVT kan bättre.

Premium

29.11.2019

"Moderat islam" gör charmoffensiv i Finland

Saudiern Muhammad Abdul Karim Al-Issa är i Finland för att tala om moderat islam, religiös tolerans och vikten av dialog mellan nationer. Han har träffat högt uppsatta politiska och religiösa ledare. Kritiker säger att besöket i praktiken handlar om en saudisk pr-kampanj.

Premium

28.11.2019

Impuls: Därför är Köp inget-dagen missriktad och Black Friday helt okej

Att indirekt moralisera över de familjer som dagligen måste vända på slantarna är både aningslöst och okänsligt.

Premium

26.11.2019

Kommentar: Kulturfondens lätta byråkrati är värdefull – fallet Baltzar borde inte rubba den generella tilliten till små aktörer

Av allt att döma vill Svenska kulturfonden ta saken på allvar, utreda och idka självkritik. Det är nästan så att man frågar sig om Kulturfonden inte är överdrivet botfärdig?

Premium

23.11.2019

Impuls: För den toxiska mannen finns ingen räddning

Som jag ser det så finns något essentialistiskt i tanken om toxisk maskulinitet. Det rimmar illa med det som framstår som grundantagandet inom modern genusvetenskap: att kön inte är något manifest.

Premium

16.11.2019

Krönika: Krossa skatteparadisen och upprätta ett finländskt förmögenhetsregister

Jag önskar att världssamfundet riktar ekonomiska, politiska och vid behov militära påtryckningar mot de skatteparadis som möjliggör företags och privatpersoners skatteflykt.

Premium

14.11.2019

Åsa Lucander regisserade Coldplays nya video – se den här

Daddy är namnet på en ny låt av alternativrockbandet Coldplay, som i höst samarbetat med finlandssvenska Åsa Lucander. Hon har gjort videon som på mindre än ett dygn fått över 200 000 visningar på Youtube.

Premium

9.11.2019

Impuls: Varför skulle en Schjerfbeckfilm på svenska reducera den internationella potentialen?

Tio Oscarsnomineringar fick en film på spanska och mixtekiska i år. Vi har sett amerikanska filmer på japanska, liksom svenska filmer på ryska. Denna x-språkighet fråntar knappast filmen möjligheten att vara ett "internationellt medium”, skriver Fredrik Sonck i ett svar till Rabbe Sandelin.

Premium

2.11.2019

Utan fallskärm ska Cary Ylitalo sjunga barndomens sånger

Svenskt och finskt blandas då den sverigefinska artisten Cary Ylitalo återvänder till de sånger han som barn hörde i sina föräldrars bilradio.

Premium

30.10.2019

Impuls: Teatern saknar en stark skrivande kultur – inte undra på att den offentliga debatten är lam

Skriv om scenkonsten! HBL:s kulturchef Fredrik Sonck uppmuntrar regissörer, dramatiker, skådespelare, andra teaterarbetare och forskare att greppa tangentbordet.

Premium

27.10.2019

Paula Ollus är finlandssvensk haikumästare

Bland sex finalister var Paula Ollus haiku HBL-läsarnas favorit: – Jag har inte ens berättat för nån att jag skickat in ett bidrag, säger vinnaren.

27.10.2019

50 nyanser av haiku – HBL publicerar ett urval förtjänstfulla bidrag

I dag tillkännages vem som har vunnit HBL:s öppna finlandssvenska haikumästerskap. Men då urvalsjuryn sållade fram sex finalister, blev många finstämda, humoristiska, drabbande och oväntade dikter utanför. Här publicerar vi en del av dem.

24.10.2019

Maria Grundvall vann Schildts & Söderströms romantävling

Det vinnande manuskriptet Sommardrömmen kommer ut som roman våren 2020. Feelgood i Kaskö, skriver juryn.

22.10.2019

HBL med och delar ut Stora journalistpriset

Med HBL som medarrangör får Stora journalistpriset en mer uttalat tvåspråkig profil, säger chefredaktör Susanna Landor.

21.10.2019

Rösta på haiku-finalisterna – hög nivå, säger juryn

Oj, vilket poesiflöde! HBL:s urvalsjury fick inte mindre än 578 haikuer att ta ställning till. Nivån var hög – men bara sex bidrag gick till final. Nu är det upp till HBL:s läsare att avgöra de öppna finlandssvenska haikumästerskapen.

20.10.2019

Impuls: Fennotvätt – det rätta ordet för hur historiska personer börjar tala finska på film

Det uppstår en skev bild av det här landets historia om svenska gestalter – ”hjältar” som Helene Schjerfbeck, lika väl som ”skurkar” som Maria Åkerblom – blir finskspråkiga på film. Det finns förmodligen inte något illvilligt uppsåt. Tvärtom är det det goda, pragmatiska uppsåtet som kan och bör problematiseras.

Premium

10.10.2019

Impuls: Obligatoriet är uppfyllt

Valet av litteraturpristagare innebär knappast någon särskild politisk markering i förhållande till förhandssnacket, skriver kulturchef Fredrik Sonck.

6.10.2019

Över daggstänkta berg i Koli nationalpark – vandring är ett fantastiskt barnäventyr

Finns det något mer ursprungligt sätt att resa än att vandra? Visst är det tungt med höga berg och långa dagar, men så länge nya naturupplevelser och en och annan chokladbit väntar runt nästa krök klagar ingen på färdens besvär.

Premium

6.10.2019

Impuls: Tänk om problemet inte är för lite läsning – utan för mycket text?

Läsaren behöver rum fria från text, där litteraturen får plats att i mig återgå till det ordlösa därifrån den en gång kommit. Det som är ordlöst i författaren är ordlöst också i läsaren, skriver Fredrik Sonck.

Premium

3.10.2019

262 haikudikter – och fler blir det

De öppna finlandssvenska haikumästerskapen inspirerar HBL:s läsare, men inte heller journalisterna på redaktionen kan hålla fingrarna i styr. Politiska reportern, ledarskribenten och musikredaktören har bytt den journalistiska prosan mot poesin.

27.9.2019

Impuls: Greta Thunberg och sagan om den eviga tillväxten

Det liberala och rödgröna gullandet med Greta Thunberg är hycklande. Många vill stjäla en del av hennes stjärnglans, men hur vore det att i stället lägga beslag på hennes tillväxtkritik?

Premium

24.9.2019

Nu ska det svenska Finland synas på Wikipedia – fonderna satsar stora belopp

Inom ramen för Projekt Fredrika ska Wikipedia matas med artiklar om personer, orter och fenomen som är viktiga för det svenska i Finland.

18.9.2019

Över 100 bidrag i haikutävlingen

I mången läsare bor en poet. På onsdag morgon inkom bidrag nummer 100 i HBL:s öppna finlandssvenska haikumästerskap.

16.9.2019

Svenska Teaterns porträttarkiv har öppnats för allmänheten

Svenska litteratursällskapet publicerar över 2 000 historiska porträttbilder ur Svenska Teaterns arkiv på nätet. Bilderna är fritt tillgängliga för allmänheten.