Fredrik Sonck

Fredrik Sonck

Kulturchef

Kulturchef

Senast publicerade artiklar

16.9.2018

Öluffens upptäckter inspirerar också barnen

Med ett nittiotal bebodda öar erbjuder den grekiska övärlden ett överflöd av upptäckter. Öluffen är ett äventyr för hela familjen: de minsta får åka barnvagn, medan de äldre kånkar på ryggsäckarna.

2.8.2018

Flyktingfamiljen från Oklahoma

Vredens druvor är berättelsen om en familj som faller sönder då den manglas mellan kapitalismens, fördomarnas och fattigdomens valsar. Tyvärr är parallellerna mellan John Steinbecks roman och dagens flyktingkris inte svåra att se, skriver Fredrik Sonck.

23.6.2018

Grotesk kung på turné i skärgården

En viss fräckhet utlovar Rasmus Slätis, årets regissör på Skärgårdsteatern.

12.6.2018

Leif Jakobsson: Alla känner inte alla i Svenskfinland

Försvara de små skolorna. Överutbilda inte konstnärer. Känn ingen ångest för att ungdomar flyttar till Sverige. Inse att Svenskfinland är stort. HBL har följt Leif Jakobsson upp i det utkikstorn som han nu skall lämna.

31.5.2018

Bokrecension: Meningen med livet enligt Jordan B. Peterson

Den kontroversiella professorn Jordan B. Peterson resonerar insiktsfullt om vad som konstituerar ett meningsfullt liv. Men då han predikar utanför terapirummet är han en djupt problematisk och trångsynt dogmatiker, skriver Fredrik Sonck.

29.5.2018

Krönika: Lattepappans privilegier

Det är bra med delad föräldraledighet, men kanske borde lattepappor inte gratulera sig själva alltför högljutt för sina progressiva livsval?

25.5.2018

Världen i byn med extra mycket hållbarhet

Totalt bjuder årets upplaga av Världen i byn på inte mindre än 18 gratiskonserter i centrala Helsingfors.

24.5.2018

Den unga finlandssvenska filmen finns – men saknar kanaler

Finlandssvensk film är mer än "35 millimeter på bio". Den är också något mer än film på svenska, säger Fred Nordström, som utbildar unga filmare vid Arcada.

15.5.2018

Svenska kulturfonden delar ut nio priser

Bildkonstnären Susanne Gottberg får Svenska kulturfondens stora kulturpris år 2018. Bland de premierade syns även Mariehamns stads förra stadsarkitekt Folke Wickström som avled strax efter att han fått budet om priset.

14.5.2018

Krönika: 1 200 euro nu eller 130 000 om 70 år – vad väljer du?

En euro i morgon är mindre värd än en euro i dag, och detta är åtminstone en delförklaring till samhällets kortsiktighet, skriver Fredrik Sonck.

4.5.2018

Pelle Heikkilä gestaltar Tapani Brotherus i Yles stora dramasatsning

Invisible heroes heter Yles nya, stora dramasatsning som utspelar sig i skuggan av statskuppen i Chile 1973. Mikael Persbrandt och Pelle Heikkilä gestaltar diplomaterna Harald Edelstam och Tapani Brotherus.

4.5.2018

Impuls: Beslutet är viktigare för Akademien än för Nobelpriset

Att inte dela ut ett litteraturpris 2018 handlar i högre grad om att på sikt återupprätta Akademiens förtroende på hemmaplan, än om att bevara Nobelprisets renommé internationellt, skriver Fredrik Sonck.

3.5.2018

Stort intresse för svenska barnfilmer i Helsingfors

Nästan tusen barn och barnasinnade har under vintern och våren sett en svenskspråkig barnfilm på Kino Engel i Helsingfors. Det skriver Finlandssvenskt filmcentrum i ett pressmeddelande.

23.4.2018

Krönika: Ske den allsmäktiges vilja, säger prästerskapet

Även om Svenska Akademien kanske är en anomali i Sverige, så hittar den många kusiner i Svenskfinland. Också här utövas makt genom uttolkning av gamla urkunder, skriver Fredrik Sonck.

23.4.2018

Förläggare: "Ett berikande element"

Emojiernas stora genomslag går inte att bestrida. Men hur symbolerna påverkar språket, kommunikationen och rentav litteraturen på längre sikt är långt ifrån givet.

20.4.2018

Impuls: Akademien vänder inga blad

När Svenska Akademien står med kniven mot strupen – då publicerar man det pressmeddelande man borde ha skrivit för två veckor sedan.

14.4.2018

Har folket alltid rätt?

Magi, stand-up, drag och Henrik Ibsens klassiker En folkfiende. Det är elementen i Finlandssvenska teaterns föreställning Locker Room Talk som gästspelar på Lilla teatern den 21 april.

12.4.2018

Impuls: Känslan, framtiden, hoppet, historien

HBL:s kulturchef Fredrik Sonck ger några spontana kommentarer till torsdagskvällens dramatiska händelser kring Svenska Akademien.

12.4.2018

Meinander, Mazzarella, Fagerholm, Reuter – potentiella ledamöter i Svenska Akademien?

Svenska Akademien borde agera som sin franska förebild och ta in ledamöter från andra länder än Sverige. Det säger Kjell Westö

12.4.2018

Kjell Westö: Akademien måste upplösas

Oförsonligheten får människan att bete sig ovärdigt, skriver författaren Kjell Westö på Facebook med anledning av krisen inom Svenska Akademien. Samtidigt varnar han för drevtendenserna mot Katarina Frostenson.

11.4.2018

Kommentar: Nu ser det riktigt illa ut, Akademien

Klockan klämtar för Svenska Akademien. HBL:s kulturchef Fredrik Sonck ser bara två utvägar: en dum och en osannolik.

9.4.2018

Impuls: Vi mäter inte upp vårt eget förtroende

Det blir lite bakvänt att argumentera för rättssäkerhet inom ramen för en tämligen odemokratisk organisation som präglas av brist på transparens – alltså sådant som skulle ses som uppenbara problem för rättssäkerheten om det handlade om ett offentligt organ, skriver Fredrik Sonck med anledning av krisen inom Svenska Akademien.

9.4.2018

Krönika: Rädsla är ett uselt beslutsunderlag – också i vargfrågan

En samhällsdebatt som utgår från att blotta upplevelsen av rädsla ger dem som upplever rädslan beslutsrätt medan resten ska hålla käft kommer att hamna snett, skriver Fredrik Sonck.

6.4.2018

Bokrecension: Roligt och ärligt om Finlands många kungar

Gustav Vasa, Gustav II Adolf, drottning Kristina och Karl XII. Finlands regent har de varit allesammans och i Mauri Kunnas finurliga historiebok passerar de revy – som hundar.

31.3.2018

Ulla-Lena Lundberg pratar sibiriska erfarenheter

Resor, naturupplevelser och fågelliv. Det är temat för författaren Ulla-Lena Lundberg och konstnären Jens Gregersens samtal.

31.3.2018

Essä: Drömmen om Mars ekar av religiös längtan

En expedition till jordens granne Mars framstår som allt mer möjlig. Men vad är det som driver drömmen om den röda planeten? Och varför är den dubiös? Fredrik Sonck hör ett eko av påskens uppståndelsemyt.

26.3.2018

Karin Erlandsson nominerad till Nordiska rådets barnlitteraturpris

Framgångarna för Pärlfiskaren fortsätter. Nu är Karin Erlandsson nominerad till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris

25.3.2018

Sture Lindholm vann Menings-Finlandia

I Anu Koivunens översättning av boken om fånglägret i Dragsvik fanns sju slagkraftiga ord.

25.3.2018

Sture Lindholm vann Menings-Finlandia

I Anu Koivunens översättning av boken om fånglägret i Dragsvik fanns sju slagkraftiga ord.

24.3.2018

Amnestys generalsekreterare: Finlands translag är inhuman

Finlands translag är inte förenlig med de mänskliga rättigheterna. Det säger Amnestys Internationals generalsekreterare Salil Shetty, som är på besök i Helsingfors. Med delvis samma argument försvarar han Amnestys policy att sexköp inte ska vara kriminellt.

23.3.2018

Krönika: Vill du bli poet, Petteri Orpo?

Frustrerade finansministrar kan med poesins hjälp ge utlopp för sina känslor. Fredrik Sonck tror att Petteri Orpo kanske har en dikt om vårdreformen på hjärtat.

20.3.2018

De här 10 djuren hatar Svenskfinland mest

Vargar, skarvar och fästingar. Svenskfinland älskar att hata sin fauna. Men vilka djur hatar vi mest intensivt? HBL har tio-i-topp-listan.

20.3.2018

Iskall djupdykning i fascismen då Klockrike kommer till Viirus

Repetitioner i Borgå, spelperiod i Tallinn, turné till S:t Petersburg, workshop i Philadelphia och alldeles snart en Helsingforspremiär med en föreställning baserad på Vladimir Sorokins roman Ice. Livet som nomadteater fungerar fint för Klockrike.

11.3.2018

Plock & fynd: Ikaros flyger högt

Tidskriften Ikaros, med fokus på människan och vetenskapen, är en pärla i den finlandssvenska tidskriftsskatten.

5.3.2018

Ledarkrönika: Hur stor är en rimlig lön?

På fyra dagar tjänar en vd på ett av världens fem största klädföretag lika mycket som en genomsnittlig arbetare inom klädindustrin tjänar under hela sin livstid, enligt Oxfam. Är det rimligt?

4.3.2018

Feministen frågar: "Vilket samhälle skapar vi om föräldralycka är att vara utan sitt barn?"

Till feminismens största styrkor hör öppenheten för intern kritik. Det säger Nina Nyman, chefredaktör för Astra och redaktör för antologin Denna framtid är vår, där ett trettiotal feminister riktar blicken mot framtiden genom texter om reproduktion, vänskap, kärlek, barn och barnlöshet.

2.3.2018

Spelmissbruk inleder årets Vera-festival

40 filmer från olika hörn av världen deltar i åländska Vera-festivalen, enligt arrangörerna den största filmfestivalen på svenska i Finland. Johan Karrentos film om spelmissbruk visas den 7 mars.

1.3.2018

Impuls: Glorifieringen av en rasist väntar på sin Oscar

Winston Churchills rent fysiska uppenbarelse – den fryntliga uppsynen, de tjocka cigarrerna, cylinderhatten – är egentligen som klippt och skuren för en ikonisk bild av den rasistiska utsugare han var.

22.2.2018

Susanne Ringell nominerad till Nordiska rådets litteraturpris

Författaren Susanne Ringells novellsamling God Morgon är nominerad till Nordiska rådets litteraturpris 2018. Det stod klart under torsdagen.

15.2.2018

Bokrecension: Varför osynliggöra det röda Svenskfinland?

Maria-Pia Boëthius bok om inbördeskriget är en kritisk reflektion över hennes egen vita släkthistoria. Men varför i hela friden gestalta kriget som en språkstrid? Begriper hon inte att hon osynliggör en röd, svensk berättelse? undrar Fredrik Sonck.

5.2.2018

Svenska litteratursällskapet låter prispengar regna

Priser på mellan 5 000 och 40 000 euro delades ut till ett drygt tjugotal författare, akademiker och skribenter under Svenska litteratursällskapets årshögtid på måndagen.

5.2.2018

Runeberg Junior till Karin Erlandsson och Pärlfiskaren

Karin Erlandsson hade aldrig föreställt sig att hon skulle skriva en barnbok. Nu belönas hennes Pärlfiskaren med Runeberg Junior. Tre(!) uppföljare är redan skrivna, avslöjar hon.

5.2.2018

Krönika: Vad vill socialdemokratin bygga?

Det är klart vad socialdemokratin vill bevara och vilka grupper de vill försvara – men det räcker inte om de vill gå i bräschen för samhällsutvecklingen.

1.2.2018

Vägen till våldet – två berättelser om radikalisering anno 1917

Egentligen är Carl-Rudolf och Allan två ganska fredliga och kloka unga män, som tänker sig en framtid som bibliotekarier. Men att stå emot den allt hätskare stämningen under 1917 är svårt, och när inbördeskrigets våldsamma urladdning är ett faktum står de på olika sidor.

31.1.2018

Filmrecension: Varför vill fåren vargens frihet?

Francis Fukuyama som proklamerade "historiens slut" hade rätt till 75 procent. Det skriver Fredrik Sonck efter att ha sett dokumentären Freedom for the Wolf – en av många filmer med politiktema på Docpointfestivalen.

30.1.2018

Ny dokumentär följer G.J. Ramstedt till Mongoliet och Japan

Han red omkring med revolver, sov bland spetälska och gjorde banbrytande insatser som språkforskare. I kväll är det premiär för dokumentären om Gustaf John Ramstedt.