Fredrik Sonck

Fredrik Sonck

Kulturchef

Kulturchef

Senast publicerade artiklar

21.6.2021

Rättelse: Krönikan 18.6

Facebook besvarade visst HBL:s intervjuförfrågan

18.6.2021

Krönika: Facebook har stoppat Trump – men begränsar också diskussioner om feminism och samers rättigheter

Strömmade Facebook-diskussioner om feminism och minoriteters rättigheter vill Facebook inte sprida. Inte ens mot betalning, har Nordisk kulturkontakt noterat under pandemin.

Premium

17.6.2021

Här är årets sommarpratare i Yle Vega

Yle Vega bjuder på en bred mix av personer, erfarenheter och livsberättelser i årets Sommarprat.

12.6.2021

Krönika: Kan man tugga på tentakler efter att ha sett Craig Foster gosa med sin bläckfiskvän?

I matchen mellan vårens mest hypade maritima dokumentärer är det filmen om vänskapen mellan en man och en bläckfisk som avgår med segern, medan den propagandistiska Seaspiracy eventuellt gör en god sak en björntjänst.

Premium

9.6.2021

Harha erbjuder platsspecifika berättelser på din sommarpromenad

Människor vill röra sig i sin närmiljö precis lika mycket som tidigare, men klumpiga kartor och turistbroschyrer är knappast tidens melodi. Platsspecifika berättelser i mobilen har däremot stor potential, säger Jacob Roos i teamet bakom appen Harha.

Premium

3.6.2021

Krönika: Grattis studenten! Lev dagen som om den var din första!

Bästa student, jag önskar av hela mitt hjärta att alla dina planer INTE förverkligas, utan att ditt liv också ska följa oväntade spår, att du ska hitta skatter du aldrig sökt och göra upptäckter du alltid trott att tillkom någon annan.

Premium

3.6.2021

Konstuniversitetets rektor Kaarlo Hildén: "Onödiga motsättningar präglar kulturlivet"

Visst finns det positiva framtidsutsikter för den som har en stark vilja att bli konstnär. Men Kulturfinland har också stora utmaningar att ta itu med, säger Konstuniversitetets rektor Kaarlo Hildén.

Premium

19.5.2021

Eurovisionsquiz med Ålandstvist

På lördag ska Europa utse en ny segare i Eurovision song contest. Men också du, bästa läsare, kan bli en vinnare. Bland dem som deltar i HBL:s eurovisions-quiz med Ålandstvist lottar vi ut två gåvokort till resorten Havsvidden på Norra Åland.

18.5.2021

"Coronatolkarna" Annica Törmä och Tiina Sjelvgren prisas för sina simultanöversättningar

Årets Hugo Bergroth-pris går till tolkarna Tiina Sjelvgren och Annica Törmä. "Det som varit svårt är att ministrarna ofta kommer in med ett färdigskrivet papper som de läser rakt av", säger Törmä om att översätta regeringens direktsända coronainformation.

Premium

17.5.2021

”Det havet hämtar tillbaka är en bild av oss själva”

Åtta miljoner ton plast hamnar i havet varje år. En liten del spolas upp på världens stränder. Dokumentärfilmaren Anna Antsalo har följt människor som samlar skräp – och då och då hittar skatter.

14.5.2021

"Betalar man skatt på Åland?" De motar fördomar om Åland i finsk podcast

Tiina Fjellander och Minttu Vainio vill göra upp med fördomarna om det autonoma Åland. Själva trivs de utmärkt i öriket. Bara en enda gång har Fjellander blivit tillsagd att tala svenska.

12.5.2021

Helsingforsjuden som festade med Hitlertysklands soldater

Inte ens för sina egna barn berättade Jack Salomon Kotschack sanningen om sin flykt från fortsättningskriget. – Min far tog sig alltid fram, men han var en fånge i sin egen berättelse, säger sonen Jan.

Premium

6.5.2021

17,5 miljoner euro skärs bort i kulturbudgeten 2022

Bland annat Svenska kulturfonden för en dialog med Kulturministeriet om budgetnedskärningen. Osäkerheten på ministeriet är ännu stor och det är bra att kulturfältet mobiliserar sig, säger vd Sören Lillkung.

29.4.2021

Krönika: HBL:s kulturchef handleder världslitteraturens klassiker in i det digitala millenniet

HBL:s kulturchef Fredrik Sonck har åtagit sig den tunga uppgiften att handleda världslitteraturens så kallade mästare in i det digitala millenniet.

Premium

22.4.2021

Kommentar: Hurra för ett digert stödpaket till kulturen – men inte utan reservationer

230 miljoner euro är mycket pengar. Men kulturbranschens framtid beror i hög grad på kommande budgetar och statsandelarnas öde.

Premium

16.4.2021

Impuls: Mer flexibel kunde exitstrategin vara

Med full förståelse för hur svårt det är att göra konkreta utfästelser för framtiden, speglar regeringens exitplan ändå en stor brist på kreativ politik för de kreativa branscherna.

15.4.2021

Teater i skärgården och Raseborg – stängda dörrar i Finns

Trots många osäkerhetsmoment försöker en del sommarteatrar spela.

15.4.2021

Stor kulturilska mot exitplanen – festivaler och teatrar håller andan

Många kulturarbetare uttrycker besvikelse över hur kultursektorn behandlas i regeringens så kallade exitplan för hur coronarestriktionerna ska lätta. ”Stängdes först, öppnas sist” sammanfattar en del. "Ett kulturpolitiskt misslyckande av historiska mått", konstaterar andra.

Premium

13.4.2021

Kommentar: En enda svensk litteraturprofessur må vara en liten domän, men den är livsviktig

Den finlandssvenska litteraturens ekosystem är litet, och envar som har minsta lilla inblick i det vet att nordisk litteratur vid Helsingfors universitet fyller en livsviktig funktion.

Premium

10.4.2021

Impuls: Dags att bli tillväxtagnostiker

I valet och kvalet mellan förment "grön" tillväxt och svårsåld ekonomisk nedväxt, framstår tillväxtagnosticism som en intressant hållning, skriver Fredrik Sonck.

Premium

27.3.2021

Impuls: Kalla mig boomer, men i mina ögon är kryptokonsten bara en ny form av idioti

Det faktum att kryptokonsten kräver stora serverhallar som förbrukar enorma mängder energi är en perversion som ansvarsfulla regeringar borde beskatta till döds. Också annars verkar NFT-teknologin handla mer om pengar än om konst, skriver Fredrik Sonck.

Premium

25.3.2021

VN bjuder på påskläsning med Eva Frantz – och sen vankas en ny ljudbok varje månad

Från och med nu kan VN:s prenumeranter glädja sig åt en ny finlandssvensk ljudbok varje månad. I samarbete med Schildts & Söderströms publiceras böcker av Eva Frantz, Märta Tikkanen, Malin Klingenberg, Staffan Bruun, Karin Erlandsson och Ulla-Lena Lundberg i appen VN Nyheter.

25.3.2021

HBL bjuder på spänning till påsken med Eva Frantz – sen vankas en ny ljudbok varje månad

Från och med nu kan HBL:s prenumeranter glädja sig åt en ny finlandssvensk ljudbok varje månad. I samarbete med Schildts & Söderströms publiceras böcker av Eva Frantz, Märta Tikkanen, Malin Klingenberg, Staffan Bruun, Karin Erlandsson och Ulla-Lena Lundberg i appen HBL Nyheter.

25.3.2021

ÖN bjuder på påskläsning med Eva Frantz – och sen vankas en ny ljudbok varje månad

Från och med nu kan ÖN:s prenumeranter glädja sig åt en ny finlandssvensk ljudbok varje månad. I samarbete med Schildts & Söderströms publiceras böcker av Eva Frantz, Märta Tikkanen, Malin Klingenberg, Staffan Bruun, Karin Erlandsson och Ulla-Lena Lundberg i appen ÖN Nyheter.

19.3.2021

Tatjana Brandt försvarar okunskapen – bara den som vågar famla i mörkret kan hitta frihet

Bara i litteraturen kan vi komma andras inre världar väldigt nära: – Det här kastar dramatiska frågor tillbaka på mig själv, om vem man är och varför ens egna inre världar ser ut som de gör, säger essäisten Tatjana Brandt.

Premium

19.3.2021

Större arbetsstipendier då Svenska kulturfonden delar ut årets största pott

Totalt sett fick Svenska kulturfonden färre men större bidragsansökningar efter coronaåret 2020. Konkurrensen har varit speciellt hård om arbetsstipendierna – 440 personer ansökte, 77 fick fondens nåd.

Premium

15.3.2021

"Vi kan inte hålla ut en enda extra dag" – kända kulturpersoner kräver att regeringen likställer konstevenemang med andra sammankomster

Kultursektorn uttrycker sin oro för att sidsteppas i regeringens exitstrategi. Många andra branscher verkar ha starka lobbare, säger regissören Erik Söderblom.

13.3.2021

Essä: Så blir du rik – en kritisk guide till friheten, folkkapitalismen och FIRE-rörelsen

Många finländare sparar i aktier och fonder, vissa eftersträvar ekonomiskt oberoende, en del vill gå i tidig pension. Vilka sociala spänningar kan vår tids folkkapitalism ge upphov till? frågar Fredrik Sonck.

Premium

10.3.2021

Impuls: Rödluvan vill ha sex, det är hela saken

Det Rödluvan möter på sin genväg genom skogen, när hon stannar för att plocka blommor, är varken ett rovdjur eller en våldtäktsman, utan sin egen sexualitet, sin libido, livslust, tonårskåthet – vad man nu vill kalla det, som för en ung människa kan te sig både farligt och fascinerande samtidigt.

5.3.2021

Absurda beslut, oro och osynlighet – nio kulturarbetare berättar om sitt coronaår

I snart ett år har coronakrisen satt sin prägel på samhället. HBL har frågat nio av 120 000 finländska kulturarbetare hur de upplevt året som gått.

Premium

4.3.2021

Krönika: Kan finlandssvenskar tjäna på att engelskan träder fram som språkstridernas slutliga segrare?

I dag problematiserar Svenskfinland ofta tendensen "att byta till finska". I morgon är det kanske frestelsen "att byta till engelska" som framstår som farlig.

27.2.2021

Att Rumpare-Malin talade finska som modersmål bidrog till att hon brändes levande på bål i Stockholm

Unga, ogifta och fattiga kvinnor fick en möjlighet att agera samhälleligt på ett helt nytt sätt under 1600-talets häxprocesser. För en kort tid tog den dåtida makten dem på stort allvar – i alla fall då de pekade ut andra allmogekvinnor som häxor.

20.2.2021

Impuls: Släpp helikopterpengar över kulturen

Visst vore det fint om regeringen på ett handfast sätt kunde ge lite substans åt festtalens hyllningsord till kulturen? En halv miljard behöver inte vara så förskräcklig mycket.

Premium

19.2.2021

Impuls: Fem anledningar till att På spåret är den enda tv-underhållning en människa behöver

Vart är vi på väg? Undertecknad kommer i alla falla att sitta bänkad i soffan vid pass 21.00 i kväll, med nerverna på helspänn och ett glas rött inom nära räckhåll.

Premium

18.2.2021

Trots pandemin, eller på grund av den: "Bokförsäljningen har varit makalöst bra"

Fantastiskt. Exceptionellt. Makalöst. Coronaåret 2020 har gett upphov till få superlativer, men detta är orden den finländska och den svenska bokbranschen använder för att beskriva fjolårets försäljning.

Premium

12.2.2021

Ny musikal med KAJ – humorgruppen hälsar publiken välkommen ombord på Botnia Paradise, Östersjöns billigaste kryssningsfartyg

Det som händer ombord stannar ombord. Kryssningsfartygen är det närmaste Norden kommer Las Vegas, säger Axel Åhman i humorgruppen KAJ som kastar loss i höst.

10.2.2021

Impuls: Vladimir kalsongförgiftaren – vilken klockren smädelse!

Aleksej Navalnyjs attack på Putin i rätten är ett stycke smädelsekonst som förtjänar en plats i kanon.

Premium

5.2.2021

Fredrik Lång får Tollanderska priset för en idéhistorisk jätteutställning i bokform

Hur skiljer sig den antika tragedin Kung Oidipus från Shakespeares Hamlet? Varför kunde det blomstrande Florens aldrig starta en industriell revolution? Och hur har slaveriet påverkat Europas historia? Fredrik Långs undersökning av dessa frågor gav honom SLS:s finaste pris.

Premium

5.2.2021

Krönika: Släpp inget virus i din trut, håll ut en stund ännu!

Det finns ljus i coronatunneln. Det som fordras nu är Sven Duvas uthållighet och goda hjärta.

Premium

1.2.2021

Filmrecension: Ett värdefullt dokument, men en umbärlig film

Greta dokumenterar på ett fint sätt Greta Thunbergs väg från ensam skolstrejkare till förgrundsgestalt i den globala klimatrörelsen. Men själva filmen är inte alls lika anmärkningsvärd som sin huvudperson, skriver Fredrik Sonck.

Premium

29.1.2021

Filmrecension: Om Martin Luther Kings hemliga sexliv och hur FBI försökte förmå honom att begå självmord

Filmen om FBI:s trakasserier och förföljelser av Martin Luther King är ögonöppnande och visar hur djupt institutionaliserad den amerikanska rasismen var på 1960-talet.

23.1.2021

Impuls: Topelius, Lindgren, klemiga gossar och klämiga killar

Många av 1900-talets giganter inom barnlitteraturen inspirerades av Zacharias Topelius, som – paradoxalt nog – var ambivalent inställd till läsande pojkar.

Premium

15.1.2021

Joel Slotte från Karleby är årets unga konstnär

Vardagliga anekdoter, erfarenheter och iakttagelser inspirerar Joel Slotte som utsetts till årets Unga konstnär och får ett stipendium om 20 000 euro.

13.1.2021

Impuls: Cirkusen är snart slut, men Donald Trumps sista lögn har krattat manegen för en obehaglig arvtagare

Den största risken under kommande år är att det uppenbarar sig någon demagog eller grupp som tar upp Trumps mantel men som på allvar är besjälad av ett nyfascistiskt projekt. Cirkus Trump lämnar Vita huset, men manegen är synnerligen väl krattad.

Premium

10.1.2021

Fonder beredda på fortsatt coronaflexibilitet

En del konstskapare har behövt extra bidrag under coronakrisen, andra har inte kunnat utnyttja de medel de beviljats, många har velat skjuta fram projekt. Det finlandssvenska fondklustret har försökt agera flexibelt och spår ett fortsatt pusslande under 2021.

Premium