Fredrik Sonck

Fredrik Sonck

Kulturchef

Kulturchef

Senast publicerade artiklar

22.2.2018

Susanne Ringell nominerad till Nordiska rådets litteraturpris

Författaren Susanne Ringells novellsamling God Morgon är nominerad till Nordiska rådets litteraturpris 2018. Det stod klart under torsdagen.

15.2.2018

Bokrecension: Varför osynliggöra det röda Svenskfinland?

Maria-Pia Boëthius bok om inbördeskriget är en kritisk reflektion över hennes egen vita släkthistoria. Men varför i hela friden gestalta kriget som en språkstrid? Begriper hon inte att hon osynliggör en röd, svensk berättelse? undrar Fredrik Sonck.

5.2.2018

Svenska litteratursällskapet låter prispengar regna

Priser på mellan 5 000 och 40 000 euro delades ut till ett drygt tjugotal författare, akademiker och skribenter under Svenska litteratursällskapets årshögtid på måndagen.

5.2.2018

Runeberg Junior till Karin Erlandsson och Pärlfiskaren

Karin Erlandsson hade aldrig föreställt sig att hon skulle skriva en barnbok. Nu belönas hennes Pärlfiskaren med Runeberg Junior. Tre(!) uppföljare är redan skrivna, avslöjar hon.

5.2.2018

Krönika: Vad vill socialdemokratin bygga?

Det är klart vad socialdemokratin vill bevara och vilka grupper de vill försvara – men det räcker inte om de vill gå i bräschen för samhällsutvecklingen.

1.2.2018

Vägen till våldet – två berättelser om radikalisering anno 1917

Egentligen är Carl-Rudolf och Allan två ganska fredliga och kloka unga män, som tänker sig en framtid som bibliotekarier. Men att stå emot den allt hätskare stämningen under 1917 är svårt, och när inbördeskrigets våldsamma urladdning är ett faktum står de på olika sidor.

31.1.2018

Filmrecension: Varför vill fåren vargens frihet?

Francis Fukuyama som proklamerade "historiens slut" hade rätt till 75 procent. Det skriver Fredrik Sonck efter att ha sett dokumentären Freedom for the Wolf – en av många filmer med politiktema på Docpointfestivalen.

30.1.2018

Ny dokumentär följer G.J. Ramstedt till Mongoliet och Japan

Han red omkring med revolver, sov bland spetälska och gjorde banbrytande insatser som språkforskare. I kväll är det premiär för dokumentären om Gustaf John Ramstedt.

29.1.2018

Filmrecension: Kunde ha räckt ännu längre

Årets upplaga av Docpoint bjuder bland annat på en färsk Guldbaggevinnare då filmfestivalen inleds i kväll.

23.1.2018

Oscarsnomineringar: Rasism, krig och en saga i kalla krigets skugga

Årets storfilm heter The Shape of Water, i alla fall sett till antalet Oscarsnomineringar. Tretton stycken blev det, fem fler än för tvåan Dunkirk. Också svenskarna har skäl att jubla, då Ruben Östlund och The Square blev nominerad i kategorin bästa utländska film.

20.1.2018

Vardagscensurens frågor: förklara, hoppa över eller lämna boken oläst?

De verkligt problematiska barnböckerna behöver man inte högläsa alls. Men mycket går också att ta till diskussion. HBL fick mångfasetterad respons på artikel om vardagscensur.

16.1.2018

Krönika: Presidenten är en blindtarm i Finlands demokrati

Jag vet inte vad ni tycker, bästa läsare, men själv känner jag att det vore uppfriskande med en liten revolution i det här landet. Inga större orgier, men presidenten kunde vi störta och konstitutionen kunde vi skriva om.

15.1.2018

Fantastiska Havshagen prisas som fjolårets kulturgärning

Stora mängder betong och gråa nyanser präglar Havshagen. Det har arbetsgruppen Fantastiska Havshagen ofta tagit fasta på. Nu prisas de för sitt arbete.

14.1.2018

Censuren slår till mitt i kvällssagan

Det kan handla om allt från rasistiska ord, förlegade könsroller, gammalmodiga värderingar, osunt leverne, problematiska beteenden eller sånt som skrämmer och oroar. Mitt i kvällssagan kan den slå till, censuren som får den vuxne högläsaren att bita sig i tungan.

10.1.2018

Kulturdebatt: Visst finns intresse för svenskspråkig barnfilm

Hur tänker Finnkino när man väljer att visa en film som riktar sig till barn i skolåldern på en vardag förmiddag? Dag Andersson och Mikaela Westerlund vid Finlandssvenskt filmcentrum skriver att såväl repertoarplanering som marknadsföring av svenskspråkig barnbio kan bli bättre.

10.1.2018

Trakasserierna ska belysas, solidariteten firas

Uppläsningen av vittnesmål om sexuella trakasserier ska få plats och respekt. Men krafterna bakom #Bakomkulisserna vill också passa på att fira modet och solidariteten.

5.1.2018

Impuls: Oron för kritiken kan inte avfärdas, men siffrorna är besvärliga

Frågan är förstås vad "kostnaden" är för det offentliga samtalet, för själva konsten, om kritikinstitutionens kräftgång fortsätter? Fredrik Sonck kommenterar Svenska Yles artikelserie om kritiken.

31.12.2017

Bokrecension: Vad makten gör med tsaren

I redogörelserna för tsarernas familjeliv, deras personliga trauman och tillkortakommanden, deras privata brev, älskarinnor och udda intressen och böjelser döljer sig mycket mer än skvaller vars bäst-före-datum passerat.

27.12.2017

Ledarkrönika: Baksidan av bitcoinmyntet

Bitcoin är ytterligare en briljant innovation i kapplöpningen mot klimatförändringens tippingpoints.

23.12.2017

"Det finns inget utrymme för den arga eller kåta funkisen"

Hur skulle blivande föräldrar reagera om fosterdiagnostiken kunde förutsäga homosexualitet hos barnet? Skulle det framstå som ett godtagbart skäl att göra abort? De intellektuellt funktionshindrades kamp mot samhällets uteslutningsmekanismer ligger minst 50 år efter motsvarande feministiska och antirasistiska kamper, säger forskaren Niklas Altermark.

6.12.2017

Impuls: Ett land

I Runebergs anda skaldar kulturchef Fredrik Sonck om landet och världen.

1.12.2017

Tv-recension: Det räcker inte med en äventyrlig intrig

Årets SVT-julkalender lider av en betänklig brist på egen berättarglädje. Lite mer än så här ska det nypa i hjärtat.

30.11.2017

Ingen måste alltid vara glad

Att människor i någon bemärkelse hade det sämre förr, rättfärdigar inte missförhållanden i vår samtid. Det sade forskaren Niklas Altermark på Duvteaterns seminarium.

27.11.2017

Ledarkrönika: Straffpredikan i juletid

De senaste veckorna har jag, med klimatmötet i Bonn i färskt minne, gått och ondgjort mig över det energislöseri som kallas julbelysning.

26.11.2017

Kan finlandssvenskar rädda Svenska Akademien efter #Metoo?

Den Nobelprisutdelande Svenska Akademien genomgår en allvarlig kris. Nu föreslås det att Akademien ska bryta sin destruktiva kultur genom att söka nya ledamöter i Finland.

24.11.2017

Om tio år kan spårvagnen köra på Vichtisboulevarden

Helsingfors växer, och då gamla infartsleder ska bli stadsboulevarder vill staden höra invånarnas åsikter. En "nätverksstad" hägrar vid horisonten.

21.11.2017

Kulturdebatt: Var inte en ekonomisk idiot: Vårdbolagen vill åt dina pengar

Samlingspartiet och vårdbolagen sjunger valfrihetens evangelium i många stämmor. Det är en fint – om vårdreformen skulle skapa verklig konkurrens vore investerarna inte intresserade, skriver Fredrik Sonck.

19.11.2017

Plock & fynd: Vad hade Tolstoj att säga om Finland?

I HBL:s arkiv finns Paul Olbergs intervju med Leo Tolstoj kvar. Att den 32-årige journalisten är lite "starstruck" i mötet med världskändisen går inte att ta miste på.

10.11.2017

Kommentar: Lite tråkigt ...

Nomineringsförfarandet gör att man kan ha vissa förväntningar på representation, skriver Fredrik Sonck i en kommentar till Finlandiapriset.

9.11.2017

Kulturdebatt: Rokka kan stanna hemma nästa gång

Hur skulle Okänd soldat se ut utan nationalhjälten och pojkidolen Rokka? Den regissör som vill ställa Väinö Linnas epokgörande roman i nytt ljus kunde med fördel lämna honom på hemmafronten, skriver Fredrik Sonck.

8.11.2017

90 år av akademisk kvinnokraft

Det är viktigt med intellektuella möten där deltagarna både ger och får. Det säger Chris Nyström, ordförande för föreningen Kvinnliga Akademiker i Helsingfors som fyller 90 år. Verkliga möten mellan människor ger många ringar på vattnet.

3.11.2017

#Metoo anno 1910 – läs uppropet och HBL:s gubbiga svar

Unga flickor som utsätts för sexualbrott är själva oskyldiga till sin olycka. Fokusera i stället på förövaren. Poängen i Finska Kvinnoförbundets upprop från 1910 påminner om #Metoo 2017.

2.11.2017

Tv-recension: Sevärt, men med mindre dragningskraft

Den andra säsongen av Netflixserien Stranger Things lever inte riktigt upp till den första, anser recensenten.

29.10.2017

Podcast: "Minoriteterna har använts som syndabockar"

Nationalismen, snarare än religionen, har påverkat livet för Istanbuls minoriteter. En gång var de många, i dag är de väldigt få. Pia Ingström har besökt dem och deras kyrkor, synagogor och minoritetsskolor.

29.10.2017

Podcast: Nu föds nyhetsbyrån SPT

Chefredaktören Anna Back har haft ett första möte med sin redaktion. På onsdag börjar arbetet på allvar för den nya nyhetsbyrån SPT.

29.10.2017

Podcast: Läsarfrågor om distribution, nyhetsbyråer och ekonomijournalistik

Kritik, förslag, idéer och öppna frågor. HBL:s läsare hade mycket tänkvärt på hjärtat, och under scensamtalet på HBL-scenen på bokmässan svarade vd Svante Wahlbeck och chefredaktör Susanna Ilmoni efter bästa förmåga.

29.10.2017

Ledarkrönika: Facebook gör oss ansiktslösa

Vi vill samma sak, men råkar i gräl eftersom vi talar förbi varandra.Ungefär så skrev en vän på Facebook, och iakttagelsen var inte svår att känna igen: just på Facebook verkar det vara vanligt att folk upplever sig missförstådda, feltolkade eller överkörda i diskussioner. Att kommunikationen präglas av olika grader av frustration, trots att man i stora drag är överens.

28.10.2017

Podcast: "Ingen polis garanterade säkerheten"

Arbetarrörelsen spelade en avgörande roll då Finland fick allmän och lika rösträtt 1905. Men under det tidiga 1900-talet var det också många som tänkte sig att demokratin endast var ett steg på vägen mot det socialistiska slutmålet, säger Torsten Ekman.

28.10.2017

Podcast: "Jag har ingen förmåga att hitta på fiktion"

Michel Ekman har berättat sitt liv för sig själv i hela sitt vuxna liv. Titeln Självbiografiskt lexikon hittade han på för tio år sedan, boken som bär den kom ut i höst.

28.10.2017

Podcast: Illustratörerna berättar

Text och bild får inte blir tårta på tårta. Det är illustratörerna Maija Hurme, Jenny Lucander och Ulla Donner enliga om.

23.10.2017

Ställ en fråga till HBL:s ledning

Under bokmässan i Helsingfors ordnar HBL en frågestund där läsarna inbjuds att ställa frågor till HBL:s chefredaktör Susanna Ilmoni och vd Svante Wahlbeck.

8.10.2017

Birgitta Ulfsson är död

Skådespelaren Birgitta Ulfsson somnade stilla in under söndagen i sitt Helsingforshem, i närvaro av sin familj. Hon blev 89 år gammal.

5.10.2017

"Ett fantastiskt erkännande"

Kazuo Ishiguro trodde Nobelpriset var ett skämt – men är djupt rörd.

5.10.2017

En realist med äventyrliga berättarformer

Var ska man börja sin läsning av årets Nobelpristagare Kazuo Ishiguro? Litteraturprofessor Bo Pettersson är säker på sin sak: romanen Återstoden av dagen (The Remains of the Day) från 1989 är den han framför allt kommer att bli ihågkommen för.

1.10.2017

Ledarkrönika: Inte ens mot pedofiler gör hat någon nytta

Vill man ta kampen mot sexuella övergrepp mot barn på allvar duger det inte att söka törst i fantasier om våldsamma straff, skriver Fredrik Sonck.