Fredrik Häggman

Fredrik Häggman

Reporter

Senast publicerade artiklar

26.1.2021

OP-gruppen förutspår rejäl ekonomisk uppryckning

OP-gruppens ekonomer tror att återhämtningen tar fart med besked så fort pandemin avtar.

25.1.2021

Inget åtal mot Hussein Al-Taee efter kontroversiella Facebookinlägg

Riksåklagaren väcker inte åtal mot riksdagsledamot Hussein Al-Taee, som misstänkts för hets mot folkgrupp.

25.1.2021

Paulig satsar pengar på konstgjort kött – odlas i laboratorium

Paulig tror på labbodlat kött och investerar i ett schweiziskt uppstartsföretag.

25.1.2021

Garvad auktionsutropare oroar sig för fördröjd konkursvåg

Efter 30 år i auktionsbranschen har Ilpo Kitti sålt fler konkursbon än han kan komma ihåg. Coronakrisen har ännu inte orsakat någon konkursvåg, men rädslan är att den kan slå till i februari. Då byts en tillfällig konkurslagsändring ut mot en annan.

Premium

21.1.2021

Världens största meddelandeapp tappar mark

Miljontals användare rapporteras ha övergett Whatsapp för konkurrenter som Signal och Telegram, i protest mot en ändring i användarvillkoren. Ändringen rör inte användare inom EU, men understryker hur de Facebookägda tjänsterna jobbar, säger en datasäkerhetsexpert till HBL.

Premium

18.1.2021

Budstrid om färgtillverkaren Tikkurila – ytterligare ett utländskt företag ger sig in i leken

Tikkurilas ägare gynnas då ett till företag ger sig in i kampen om att köpa färgtillverkaren. Bolagets styrelse lovar att återkomma med en rekommendation till aktieägarna i ett senare skede.

15.1.2021

Sparpengarna gick till cypriotiska finanshajar

Varje år försvinner tiotals miljoner från finländarnas fickor till bedrägliga finansbolag och regelrätta bluffar. Tord Carlström är en av dem som föll för en annons om snabba klipp på nätet. I efterhand skäms han för att han föll för betet, men som ett varnande exempel vill han berätta om sin upplevelse.

Premium

13.1.2021

Proffsplacerare blåser upp misstänkt bitcoinbubbla

Bitcoins värde steg till rekordhöjder, föll med en fjärdedel och steg med 20 procent igen. Allt inom loppet av några veckor. Kryptoföregångaren har beskrivits som en potentiell rival till guldet – men dess praktiska nytta är fortfarande liten.

Premium

12.1.2021

Aktia trotsar finansinspektionen

Aktias styrelse har beslutat om dividendutbetalning, mot finansinspektionens rekommendation. Det är exceptionellt, men visar på rekommendationens ohållbarhet, säger en analytiker.

12.1.2021

Fyra av fem stora finska företag väntar sig trög återhämtning

Storföretagens planer för 2021 utgår från att tillväxten blir seg, visar en undersökning som OP har gjort.

6.1.2021

Nu rullar estniska tåg mot Hangö

13 år efter att frakttrafiken öppnades för konkurrens har VR fått en utländsk medtävlare. Estniska Operail siktar på en betydande del av den finska järnvägstrafiken.

Premium

3.1.2021

Experter obekymrade av trög vaccinstart

Det är inget stort problem att många av de första vaccinampullerna står oanvända några dagar på grund av vårdpersonalens julledighet, säger ledande tjänstemän. Däremot är det värre att den levererade vaccinmängden är mycket mindre än väntat.

Premium

2.1.2021

Bara en liten del av vaccindoserna har delats ut

Enligt de senaste siffrorna har 1 767 finländare fått vaccin mot coronaviruset. Det låga antalet beror delvis på att statistiken släpar efter, men likväl har vaccineringen kommit igång trögare än planerat.

1.1.2021

Analys: Kursrallyt fick folket att flockas kring börsen – på gott och ont

Börshaussen har tydligt delat upp de finska bolagen i vinnare och förlorare. Samtidigt är det högkonjunktur för mäklarna, då aktieplacerarna är fler än någonsin förr. Men investeringstrenden har också en baksida.

Premium

31.12.2020

Krisen kom av sig

Skulle man ha lagt sina pengar i aktier i samband med vårkraschen kunde man ha inkasserat en saftig vinst i dag. Men experterna är ense om att det inte är en långsiktig strategi att försöka tajma börsens dalar och toppar. HBL har pratat med fyra aktiva placerare – med olika bakgrund – om året som gått.

Premium

29.12.2020

Näringslivet förutspår ekonomisk ljusning

Om vaccineringen går som planerat har den finska ekonomin vaknat senast till sommaren. Det förutspår näringslivets forskningsinstitut Etla.

Premium

28.12.2020

160 nya coronafall – första fallet av brittiska muterade virusvarianten bekräftat i Finland

Den muterade coronavirusvarianten kom till Finland då en person anlände hem från en resa till Storbritannien. Nu understryker infektionsöverläkare vikten av att coronatesta sig genast på flygplatsen.

28.12.2020

De finska företagens framtidsutsikter stärktes i december – industrin fick upp hoppet

De finska företagens framtidsutsikter stärktes i december, visar Finlands näringslivs färska företagsbarometer.

22.12.2020

Nu rullar estniska tåg på järnvägen mot Hangö

13 år efter att frakttrafiken öppnades för konkurrens har VR fått en utländsk medtävlare. Estniska Operail siktar på en betydande del av den finska järnvägstrafiken.

Premium

20.12.2020

Finländarnas favoritfond ger ingen vidare avkastning

Börsen har åkt i raketfart uppåt sedan sommaren, men många finska fondsparare hamnar på efterkälken. För nybörjarplacerare är det inte nödvändigtvis ett problem, säger Sven-Eric Holmström, fristående ekonomisk rådgivare.

Premium

18.12.2020

Konecranes klubbade igenom fusion med Cargotec

För tre veckor sedan gick Konecranes storägare Stig Gustavson ut med kritik mot planerna på fusion med Cargotec. Invändningarna vann inte gehör och under fredagen röstade bägge bolagens ägare för en sammanslagning.

17.12.2020

Finlands ekonomi krymper mindre än befarat

Finlands ekonomi drabbas inte fullt så hårt som befarat av coronapandemin, enligt finansministeriet. Överdirektör Mikko Spolander menar att det nu är dags att fokusera på de offentliga finanserna i stället för akut krishantering.

16.12.2020

YTK drar ifrån: "Men det är inget självändamål att växa"

I osäkra tider vill löntagare försäkra sig om inkomst också om de förlorar jobbet. Men en arbetslöshetskassa har lyckats värva klart fler medlemmar än de andra – den allmänna arbetslöshetskassan YTK. Vad är hemligheten bakom förmånsfabriken i Loimaa, som grundades som motvikt till de fackligt profilerade kassorna för 30 år sedan?

Premium

16.12.2020

Nokia förutspår olönsamma nätverksaffärer nästa år

Nya vd:n Pekka Lundmark vill vässa Nokias strategi. På onsdagen presenterades ytterligare detaljer kring hur teknologibolaget ska hävda sig mot konkurrenterna.

15.12.2020

Sannfinländska invandringskalkyler får mothugg i Österbotten

Den färska sannfinländska jämförelsen av invandringens kostnader för österbottniska kustkommuner möter opposition. Pamfletten ger en snedvriden bild av verkligheten, säger en forskare på FPA.

Premium

14.12.2020

"Stockmann är fortfarande varuhuset nummer ett"

Stockmann ser ut att köpa sig extra tid för att klara av sina skuldproblem. Enligt de helsingforsare som HBL möter på stan fyller varuhuset fortfarande en viktig funktion, trots de bekymmer som varuhuset tampats med det senaste decenniet.

Premium

14.12.2020

Stockmanns vd: "Kunderna märker inte förändringen"

Stockmann hade redan vänt skutan, men då kom covid-19. Det budskapet ville koncernens vd och styrelseordförande få fram under måndagens pressträff.

Premium

14.12.2020

Stockmann säljer varuhuset i Helsingfors – räddningsplanen fick aktien att skjuta i höjden

Utredningsmannen har lämnat in sitt förslag på hur Stockmann ska betala av sina skulder. En försäljning av varuhuset i Helsingfors ingår i saneringsprogrammet.

11.12.2020

Nu eller aldrig för Stockmann

Saneringsutredaren lämnar på måndag in sitt förslag på hur Stockmann ska rekonstrueras för att kunna betala sina massiva skulder.

10.12.2020

Robotpostiljon börjar dela ut paket längs Banan

I december får cyklisterna och motionärerna samsas om Banan med en turkos robotlåda på hjul.

8.12.2020

Skatteexperter sågar höjning av kapitalinkomstskatt

En rusande börs i kombination med lågkonjunktur och hög arbetslöshet har åter satt fart på debatten om kapitalskatt. Folket vill skärpa beskattningen av kapitalinkomster, men skatteexperter håller inte med.

Premium

6.12.2020

Coronautbrott vid språkbadsskola i Vanda – övergår till distansundervisning

Vid skolan Kilterin koulu i Myrbacka har 17 elever testat positivt för covid-19 de senaste två veckorna.

6.12.2020

Mauritius lilla finska gemenskap firar självständigheten nästan som normalt – "Känns tryggare här än hemma"

Paradisön Mauritius i indiska oceanen tog i med hårdhandskarna mot viruset redan i våras. I dag firar öns lilla finska koloni självständighetsdag – nästan som vanligt.

Premium

3.12.2020

Inkassoföretagare välkomnar tak för indrivningskostnader

Indrivningsföretagen beskrivs sällan i smickrande ordalag. Men det är en kvarleva från förr, säger inkassoföretagaren Joakim Donner som menar att branschen har skärpt till sig. Han välkomnar regeringens tillfälliga lagförslag som ska göra livet lättare för coronadrabbade företagare.

Premium

26.11.2020

Myndigheter vill stoppa riskfylld idrott

Idrottshallar med verksamhet som kan öka smittspridningen uppmanas nu överväga att stänga. De privata aktörerna håller ändå öppet så länge de får.

26.11.2020

Lekplatser och bänkar stängs av tillfälligt i köpcentren – "En rimlig åtgärd"

Köpcentren i Nyland rekommenderas begränsa sina allmänna utrymmen. I praktiken är det ingen stor åtgärd – även om vissa medier fått det att låta så, säger en köpcenterchef.

25.11.2020

Nu är hela Nyland i epidemins allvarligaste fas

Smittspridningen i Nyland ökar. Nu bedöms läget vara så allvarligt att hela landskapet är i den så kallade spridningsfasen. Hårdare restriktioner väntar.

25.11.2020

Nu är hela Nyland i epidemins allvarligaste fas

Smittspridningen i Nyland ökar. Nu bedöms läget vara så allvarligt att hela landskapet är i den så kallade spridningsfasen. Hårdare restriktioner väntar.

25.11.2020

Bloomberg: Finland femte bästa landet att bo i under coronaåret

Nyhetsbyrån Bloomberg har rankat de länder som det är bäst att befinna sig i under coronapandemin. Finland är högt placerat.

25.11.2020

Mehiläinen drar tillbaka anbudet på Pihlajalinna – konkurrensmyndigheter satte stopp

Vårdbolagen Mehiläinen och Pihlajalinnas tilltänkta fusion läggs på is, meddelar bolagen under onsdagen.

Premium

25.11.2020

Marin: Beredskapslagen är en sistahandsåtgärd

Regeringen förhandlar i eftermiddag om nya virusåtgärder. Beredskapslagen kan aktiveras på nytt – men statsminister Sanna Marin betonar att det är en sistahandsåtgärd.

25.11.2020

Finska nykomlingar vill bryta utländsk hundmatsdominans

Varför äter hundarna nästan uteslutande utländskt torrfoder då samma råvaror finns i Finland? En handfull nya inhemska företag vill stjäla marknadsandelar av de globala husdjursjättarna. Av en slump finns två av de längst hunna i småstaden Loimaa.

Premium

25.11.2020

De fysiska affärerna håller ut då den digitala köpfesten startar

Den här veckan kör detaljhandelns viktigaste period – julsäsongen – i gång i samband med den svarta fredagen, som på senare tid har svällt ut till en veckolång köpfest. Black Friday är i huvudsak en digital försäljningshöjdpunkt, men de fysiska affärerna gör sitt bästa för att få sin del av kakan. Det är extra viktigt i år.

Premium

24.11.2020

Forskare: Helsingfors blir långsamt mer segregerat

Städer utan någon som helst segregering existerar inte, säger sociologen Timo Kauppinen. – Men det är viktigt att problemen inte koncentreras så att en del områden blir skadliga eller direkt farliga för barn att växa upp i.

Premium

23.11.2020

Stig Gustavson ifrågasätter ny bolagsjätte: Avtalet missgynnar Konecranes

Konecranes storägare Stig Gustavson kritiserar fusionsplanerna med Cargotec. Invändningarna är åtminstone delvis motiverade, säger analytikern Erkki Vesola på Inderes.

21.11.2020

Nordnet vill ge sig in på bolånemarknaden

I Sverige är Nordnet inte bara en plattform för aktiehandel utan också en kreditgivare. Nu överväger nätmäklaren att erbjuda samma tjänster i Norge och Finland.

17.11.2020

Airbnb listas på börsen – gjorde vinst under sensommaren trots pandemin

Airbnb har planerat en börslistning länge, men pandemin förhalade planerna.

17.11.2020

Enkät: Olika partiers väljare tycker olika om hur krisen ska lösas

På vilket sätt hänger finländarnas åsikter om hur coronakrisen ska lösas ihop med de egna inkomsterna och vilket parti man röstar på? Den frågan har forskare vid Helsingfors universitet undersökt.

16.11.2020

Torvbolaget Vapo varslar om uppsägningar

Efterfrågan på torv sjunker snabbare än tänkt. Det får torvbolaget Vapo att göra nedskrivningar på 102 miljoner euro. Dessutom minskas personalstyrkan.

16.11.2020

Banker: Ekonomin fortsätter återhämta sig – trots den andra vågen

OP-gruppens ekonomer gav sin syn på hur Finlands ekonomi utvecklas under vintern på måndagen. De har mer tilltro till återhämtningen än Finlands Bank, som gav sin prognos förra veckan.