Frans Villanen

Frans Villanen

Reporter

Senast publicerade artiklar

20.8.2020

Final för paddlingsäventyret: Kamera, skärmmössa, solglasögon – ett billigt pris för en långtur i Päijännes vattendrag

På 150 år har mycket hänt och i dag är det inte längre möjligt att färdas vattenvägen från Muurasjärvi till Lovisa, fastän vattnet nog rinner hela vägen. Trots det känns upplevelsen minst lika fängslande då vi nästan tre veckor efter start kommer i mål.

Premium

15.8.2020

Paddlingsäventyret: Från Finlands modernaste kanal till omtumlande forsupplevelser

Vattenvägen är vi snabbare än någonsin förut samtidigt som vi spenderar allt mer tid på land. Kymmene älv ger och tar, och håller än en gång på att dra det längsta strået.

Premium

10.8.2020

Paddlingsäventyret: Gästvänliga finländare är till stor hjälp på färden

Trots Päijännes vackra natur har människorna vi träffat under resan tills vidare gjort det största intrycket på oss. Det finns ingen gräns för finländarnas gästvänlighet, och frågan är hur långt vi hade kommit utan dem.

Premium

4.8.2020

Paddlingsäventyret: Frans och hans kamera stiftar närmare bekantskap med vattnet

Gamla kyrkor, forsar och välvilliga finländare präglar vår paddlingsvardag. Samtidigt får ordspråket att ta sig vatten över huvudet en bokstavlig innebörd.

Premium

29.7.2020

Paddlingsäventyret: Genvägar blev senvägar direkt – tidsoptimism och myggor verkar vara vår största utmaning

Man kan planera en resa om och om igen. Men då man väl är på plats och inser att allting inte går som planerat, då är det bara att foga sig. I fortsättningen vet vi att alla strömmar inte finns på en karta och att butiker inte väntar hur länge som helst.

Premium

28.7.2020

Racerföraren som kombinerar heltidsstudier med proffsidrott

Att kombinera idrott på proffsnivå med studier är krävande men inte omöjligt. – Adrenalinkicken man får då man kör sida vid sida i över 200 kilometer i timmen är obeskrivlig, säger Juuso Puhakka.

Premium

28.7.2020

Studenter som idrottar på toppnivå får hjälp

Skräddarsydda studieplaner och en målmedveten satsning på en dubbelkarriär. Det och mycket mer hjälper idrottsakademin Urhea till med för att underlätta toppidrottande studenters vardag.

Premium

26.7.2020

Statyer i Helsingfors berättar sin egen historia

Det är ingen större överraskning att Helsingfors har många statyer av kända och mindre kända personer. Däremot är det inte lika många som vet att vissa av statyerna kan prata.

Premium

25.7.2020

Småproducenterna blir allt fler då marknaden för solpaneler blomstrar – expert varnar för lurendrejare

Bra investeringar kombinerat med en miljövänlig lösning gör solen till en populär energikälla för enbostadshus. För en medveten kund blir köpet snabbt lönsamt. Samtidigt varnar experter för lurendrejare på marknaden. Vi listar det du behöver veta om solpaneler.

Premium

22.7.2020

Skärgården öppnar famnen för turisterna men företagare är oroliga – "de flesta tycks ha glömt coronaviruset"

Fullproppade båthamnar och restauranger vittnar om en sällan skådad turistsommar där gästerna verkar ha glömt bort att coronaviruset existerar. Men många är fortfarande oroliga för viruset. – Jag tror inte alls att faran är över, säger en företagare i Nagu, Pargas.

Premium

19.7.2020

Julen Leandro lärde sig svenska på några månader – inleder högskolestudier i höst

Några dagar före nedstängningen flyttade Julen Leandro från Spanien till Finland. Fyra månader senare har han lärt sig flytande svenska och fått en studieplats. Hemligheten? Radio och barnböcker.

Premium

12.7.2020

Stor polisoperation i Polen: 200 poliser jagar krigsveteran med puma

Polsk polis har i tre dagar jagat en tidigare soldat som flytt in i en skog med sin puma.

11.7.2020

Jenni Pitko vill se fler cykelbanor – klimatet och hälsan mår bättre och vi sparar pengar

Att gå och att cykla belönas nu. Cyklister övertar bilisternas körfil. Elcyklarna etablerar sig. Och som körsbäret på kakan lovar regeringen att projekt som främjar gång och cykling ska få tio gånger mer pengar. Går Finland mot en fossilfri framtid på två hjul?

Premium

10.7.2020

Kaos i Helsinki Cup – flera polispatruller kallades till turneringen

Flera polispatruller kallades till platsen när arrangörerna tappade kontrollen över en fotbollsmatch i Helsinki Cup.

9.7.2020

Gränsbevakningen testar obemannad luftfarkost – "Det här är garanterat en del av framtiden"

I sommar använder gränsbevakningen en obemannad luftfarkost i sitt arbete. Farkosten kan operera inom en radie på hundra kilometer, och en flygtur kan ta upp till sju timmar. Men den klarar sig inte i alla väder.

Premium

8.7.2020

Sverige bereder lagförslag om vattenskoterkörkort – borde Finland göra samma sak?

Vattenskotrar är årets trend, men alla förare följer inte reglerna till havs. I Sverige bereds ett lagförslag som skulle kräva körkort bland förare. I Finland är det vanliga båtregler som gäller.

Premium

8.7.2020

Älskade – och hatade – vattenskotrar säljer som aldrig förr

Vattenskotrar har blivit en allt populärare leksak i år då finländare låter bli att resa utomlands. I vissa fall kan begagnade vattenskotrar kosta mer än nya. Samtidigt tar sjöbevakningen emot allt fler anmälningar om förare som inte följer reglerna.

Premium

8.7.2020

Testkapaciteten fortsatt god i Finland – men alla test lyckas inte

Finlands testkapacitet fortsätter hålla och i bästa fall får man resultat från coronatestet redan sexton timmar senare. Men i värsta fall får man inget skriftligt resultat alls. – Vi har varken fått något textmeddelande, något samtal, någon förklaring eller en ursäkt för den delen, säger en upprörd läsare.

6.7.2020

Asko Järvinen kritisk till ny rapport om covid-19 – "Ingen biologisk data talar för det"

I en ny forskningsrapport hävdar flera hundra forskare att covid-19 också sprids via luften. Det här skulle betyda att WHO:s rekommendationer som även Finland följt är bristfälliga. Överläkare Asko Järvinen kritiserar rapporten medan professor Olli Vapalahti anser att WHO är konservativa.

Premium

28.6.2020

Coronaviruset ställde in festivalerna – men en finlandssvensk höjdare vägrar kasta in handduken

I en värld där de flesta musikevenemangen ställs in går Augustinatten sin egen väg. – Vi vill erbjuda något för de finlandssvenska ungdomarna, säger arrangören Daniel Lindholm.

Premium

28.6.2020

Användarna bidrar till platsstatistik – så här används dina data

I dagens teknologiska värld samlar olika aktörer in användares platsdata. Men vilka data har de i själva verket tillgång till, och vad kan man göra med dem? HBL reder ut.

Premium

28.6.2020

Alla tiders stugmidsommar: Exklusiv statistik visar var finländarna firade midsommar

I år verkar rekordmånga finländare ha firat midsommar i hemlandet. Varje landskap har registrerat fler midsommarfirare än i fjol och 2020 ser ut att gå till historien som alla tiders stugmidsommar. HBL har fått ta del av exklusiv statistik på årets midsommarfirande.

Premium

16.6.2020

Gangnam Style, VM-guld och Iphone – så var 2010-talet menar 15-åriga Philip Hermunen

Philip Hermunen klämde in naturkatastrofer, kungligheter, teknologins framfart och mycket mer i en och samma bild. Illustrationen föreställer ett decennium av nyheter. Från och med år 2016 syns en tydlig utveckling.

15.6.2020

Kvinna som krockade med bilförare på Tavastehusleden dog senare på sjukhus – Polisen letar efter två bilar

En kvinna rörde sig farligt bland bilar på Tavastehusleden på fredag eftermiddag. Kvinnan avled senare på sjukhuset och polisen letar nu efter två bilar samt ber ögonvittnen vara i kontakt.

15.6.2020

Kvinna som krockade med bilförare på Tavastehusleden dog senare på sjukhus – Polisen letar efter två bilar

En kvinna rörde sig farligt bland bilar på Tavastehusleden på fredag eftermiddag. Kvinnan avled senare på sjukhuset och polisen letar nu efter två bilar samt ber ögonvittnen vara i kontakt.

Premium

12.6.2020

Antagningsresultat för svenskspråkiga gymnasier med specifika linjer

HBL går genom antagningen till specialiseringslinjerna vid Tölö gymnasium, Brändö gymnasium, Mattlidens gymnasium och Kyrkslätts gymnasium i år.

Premium

11.6.2020

Toppar och dalar i gymnasiernas gemensamma antagning – "Jag blev bokstavligen tagen på sängen"

Tölö gymnasiums formkurva pekar uppåt, Lärkan förbereder sig för en tilläggsansökan och coronaviruset satte käppar i hjulen för Mattlidens IB-linje. För Helsingforsbon Max Uusitalo gick allting som planerat och han blev antagen till det gymnasium som han helst önskade.

Premium

10.6.2020

Livsmedelsverket: Dipper XL får säljas igen

Livsmedelsverket har kommit fram till att godisstängerna Dipper XL inte innehåller något förbjudet ämne.

10.6.2020

Studenter vill kunna fortsätta jobba vid sidan av studierna i höst

Då coronan kom påverkades många jobb av de strikta restriktioner som infördes. För studenterna Linn Arola och Nils Kåll som vanligen jobbar vid sidan av studierna gick våren inte som planerat och hösten är ungefär lika osäker.

7.6.2020

Saarikko uttalar sig – "Fosterlandets behov kommer först"

Centerns Annika Saarikko är inte intresserad av att bli finansminister.

7.6.2020

Planeringen av Senatstorgets uteservering framskrider – plats för sexton restauranger

Varifrån ska vattnet komma? Hur ska man få tillräckligt med toaletter att rymmas på torget? Hur garanteras besökarnas säkerhet? Frågorna är många då Finlands troligen största uteservering planeras.

6.6.2020

Hårda vindar drar in över Finland – sju personer i sjönöd på Erstan

Hårda vindar drabbar hela Finland och medför risk för strömavbrott och fallna träd. Vid södra Erstan kunde det ha gått riktigt illa då en större fritidsbåt körde på grund.

6.6.2020

Finskspråkige Taneli Immonen valde att studera på svenska

Han tog modell av sin syster och valde att studera på svenska. Nu trivs Taneli Immonen som fisken i vattnet och har lärt sig de svåra akademiska orden som han inte förstod i början.

Premium

5.6.2020

Statsvetare: Socialdemokraterna fick sin hämnd på Centern

Katri Kulmuni avgår som finansminister. Statsvetaren Thomas Karv misstänker att beslutet kan hänga ihop med Antti Rinnes avgång i december. – Jag tror det här är Socialdemokraternas hämnd.

Premium

5.6.2020

Helsingfors universitet: Allt har gått rätt till

Svenskspråkiga sökande till juridiska fakulteten vid Helsingfors universitet kritiserar antagningsprocessen. Universitetet hänvisar till coronasituationen och säger att allting gått rätt till.

4.6.2020

Snart är appen som kan spåra smitta klar

Tack vare finländarnas exemplariska agerande är coronasituationen under kontroll i Finland, enligt Taneli Puumalainen på Institutet för hälsa och välfärd. I augusti ska en app för smittospårning vara klar.

3.6.2020

HUS-chef oroar sig över uteblivna vårdbesök – "vården är inte överbelastad"

Under våren har färre människor än vanligt sökt vård och gått på kontrollbesök. Utvecklingen oroar HUS verkställande direktör, Juha Tuominen. – Vårdkapaciteten räcker till och man blir inte smittad om man kommer på kontroll.

Premium

3.6.2020

Föremål flög ner från skyskrapan i Fiskehamnen – igen

Tre personer som misstänks ha slängt ner föremål från skyskrapan Majakka i Fiskehamnen har på onsdagen gripits av polis.

30.5.2020

Grankullastudenter fick pris för studentresultat

Studenterna Joanna Fuhrmann och Emil Vasara blev glatt överraskade då Svenska litteratursällskapet belönade toppstudenter. – Välförtjänt, säger en mindre överraskad rektor.

28.5.2020

Antikroppstest visar att tidigare coronatester kan ha gett felaktiga svar

Testkapaciteten för coronaviruset fortsätter öka medan andelen positiva resultat sjunker. Samtidigt visar resultat av antikroppstester att flera positiva tester som tagits tidigare kan vara falska.

27.5.2020

Populärt godis "gör barn illamående" – Livsmedelsverket: Ät inte produkten förrän vår undersökning är klar

I ett uppmärksammat blogginlägg skriver journalisten Noora Schingler att barn börjat må illa då de ätit den populära godisstången Dipper XL. Nu rekommenderar Livsmedelsverket att produkterna plockas bort från försäljning medan godiset undersöks. – Det är inte godiset i sig, det är mängden barnen äter, säger importören.

Premium

22.5.2020

Arga kunder köar förgäves utanför Aktia – "Vi ser ut att stå i en brödkö"

Klockan 13 stänger Aktia sin kassatjänst för dagen. Utanför står många arga kunder kvar och väntar på sin tur.

20.5.2020

Coronasmittan härjar i en rad skolor – så här gör skolorna

I Mattlidens skola i Esbo har 25 personer satts i karantän, och i en skola i Vanda har 70 personer satts i karantän. Risken för smittspridning i skolor är liten, men då det väl händer är det snabba ryck som gäller.

Premium

20.5.2020

Coronafall i Mattlidens skola – 25 i karantän

En person som vistats i Mattlidens skola i Esbo har blivit smittad av coronaviruset.

19.5.2020

HSK:s styrelseordförande Mikael Nyberg: "Nu kan vi fokusera på träningen igen"

Personer som känner sig orättvist behandlade av tränare kan föra fram ärendet anonymt och minst en förälder medverkar på träningarna. Helsingfors Skridskoklubb har förnyat sina riktlinjer.

Premium

17.5.2020

Från öde stad till stad på sparlåga – så har Helsingfors förändrats på en månad

Helsingfors vaknar sakta men osäkert upp från sin dvala. Människor börjar hitta tillbaka till stadens gator, men restauranger och barer fortsätter hålla stängt. Jag tycker de kan vara stängda hela sommaren, säger Matti Vanhanen.

Premium

1.12.2019

Jordbruk måste inte vara klimatbov – omställningen kan gå i etapper

Jordbrukets miljöpåverkan är ständigt en het potatis i klimatdiskussionen. Men jordbruk behöver inte nödvändigtvis vara en klimatbov. På systrarna Heimschs lilla jordbruk i Esbo har omställningen redan skett.

Premium

13.11.2019

Kyrka, ishockeyhall, torg – här kan du se Finlands EM-match mot Liechtenstein

Om Finland vinner mot Liechtenstein på fredag skriver herrlandslaget fotbollshistoria genom att för första gången gå till ett slutspel. De som inte kan se matchen på plats eller vill se den i tv har många alternativ. Matchen visas på storskärmar runtom i landet – till och med i en kyrka.

13.11.2019

Kyrka, ishockeyhall, torg – här kan du se Finlands EM-match mot Liechtenstein

Om Finland vinner mot Liechtenstein på fredag skriver herrlandslaget fotbollshistoria genom att för första gången gå till ett slutspel. De som inte kan se matchen på plats eller vill se den i tv har många alternativ. Matchen visas på storskärmar runtom i landet – till och med i en kyrka.

Premium