Filip Saxén

Filip Saxén

Sportchef

Senast publicerade artiklar

15.10.2021

FSG granskar Linda Karlströms medverkan i Drotts och Kronans verksamhet – kan införa sanktioner mot klubbarna

IK Kronan och IF Drott riskerar sanktioner efter att klubbarna anlitat kontroversiella gymnastiktränaren Linda Karlström i sin verksamhet. Finlands Svenska Gymnastikförbund utreder ärendet och beslutar om eventuella sanktioner.

15.10.2021

Handbollförbundets ordförande: "De nya klädreglerna är vansinniga – vi kommer inte att tillämpa dem i Finland"

Jari Henttonen, ordförande för det finländska handbollförbundet, sparar inte på orden då han kommenterar internationella handbollförbundet IHF:s nya klädregler för beachhandbollen: – De är dåliga och jag tycker inte alls om dem. Varför kan vi inte ha samma regler för män och kvinnor?

Premium

14.10.2021

Sanni Kunnas kritisk till nya klädreglerna: "Det råder en stark machokultur inom IHF"

Sanni Kunnas var en av sex finlandssvenska handbollsspelare som i somras skrev ett brev till internationella och europeiska handbollsförbunden och kritiserade klädreglerna. Kunnas kallar de nya reglerna för otillräckliga, kritiserar IHF för att sin machokultur och beskyller förbundet för sexism i sin marknadsföring.

Premium

13.10.2021

Samnordiskt fotbollsmästerskap ska ge EM- eller VM-matcher i Helsingfors

På fredag eftermiddag kommer de nordiska fotbollsförbunden att presentera sin plan för att arrangera antingen EM 2025 eller VM 2027 i Finland, Sverige, Norge och Danmark.

13.10.2021

Anna Signeul inför fortsatta VM-kvalet: "Vi måste höja bolltempot i vårt spel"

Efter 2–1-segern över Slovakien i den inledande matchen i VM-kvalet vill landslagstränaren Anna Signeul se ett snabbare Finland ta sig an Georgien och Irland då kvalet fortsätter nästa vecka.

12.10.2021

Kommentar: Sexismen och gubbsjukan fortsätter styra då beachhandbollen får nya klädregler

Människokroppen är fantastisk och kan stå för makalösa prestationer. Varför inte låta dessa prestationer vara i fokus inom idrotten i stället för att försöka framhäva kroppars kurvor och former utifrån västerländska skönhetsideal? Är det inte själva idrottsutövandet och de fantastiska prestationerna som är de viktiga – inte hur sexig en idrottare ser ut då hen utövar sin sport?

Premium

8.10.2021

FSI:s generalsekreterare om Karlström: "Jag hade önskat att klubbarna tänkt mer på sin värdegrund"

Henrika Backlund, generalsekreterare på Finland Svenska Idrott, hade önskat att IK Kronan och IF Drott tänkt efter innan de anlitade den kontroversiella tränaren och kända vaccinmotståndaren Linda Karlström.

8.10.2021

ÖT: Linda Karlström är tillbaka – tränar gymnaster i Kronoby och Jakobstad

Den kontroversiella tränaren Linda Karlström är tillbaka i gymnastiken. Hon tog paus från tränandet efter uppståndelsen som uppstod efter SVT:s dokumentär Vaccinkrigarna.

7.10.2021

De första lejonspelarna uttagna: Barkov, Aho och Rantanen klara för OS

Ishockeyförbundet meddelade på torsdagen att tre spelare är klara för OS i Peking i vinter. Förutsatt att NHL-spelarna deltar i turneringen.

7.10.2021

Grankullaspelaren siktar mot toppen – gymnastiken hjälpte Sandelin att bli en landslagsspelare i handboll

Efter två säsonger i FM-serien med GrIFK valde Sara Sandelin att flytta till Norge för att utvecklas som handbollsspelare. Under de senaste veckorna har hon tränat med ett norskt ligalag och den här veckan tar hon sina första steg i seniorlandslaget.

Premium

6.10.2021

Kommentar: Idrotten vaknar upp till en otrevlig verklighet efter coronan – håller kärleken till klubbarna på att dö ut?

Supportrarnas förhållande till idrotten och klubbarna har förändrats under cornapandemin. Före pandemin var det för många en vanesak att gå på match – nu har de insett att banden till den egna klubben inte är så starka och att de klarar sig bra utan liveidrott.

Premium

4.10.2021

Kanervas besked: Sparv och Forss spelar inte mot Ukraina

Det blir ett par ändringar i spelartruppen i fotbollslaget inför lördagens VM-kvalmatch mot Ukraina.

2.10.2021

VM-sommaren gjorde Matilda Nilsson till ligans hetaste målskytt

Matilda Nilsson har fått en flygande start på sin tid i HIFK: Åtta mål på de fyra inledande matcherna och ledning i skytteligan visar att den finlandssvenska landslagsspelaren är i kanonform. Nu siktar hon mot OS, ligafinal och på att bli bättre på att förhindra motståndarna att göra mål.

2.10.2021

Rekordmånga tjejer väljer fotbollen – "Kulturen inom grenen har förändrats"

Fotbollen lever sina glansdagar i Finland och speciellt på flick- och damsidan ökar antalet utövare nästan explosionsartat trots coronapandemin. – Vi har under de senaste åren jobbat för att få till stånd en kulturförändring inom grenen, säger Bollförbundets utvecklingschef Heidi Pihlaja om orsakerna till boomen.

28.9.2021

IFK skämde ut sig i Ishallen – föll mot Jukurit efter katastrofal inledning

IFK vann skotten med 40–13 men förlorade med 3–5 mot Jukurit inför hemmapubliken.

28.9.2021

Kommentar: Hur ska "världens vitaste sport" förnya sig då bara vita män har makten?

Hur ska ishockeyn kunna förnya sig, bli mer inkluderande och få större mångfald om det bara är vita män som sitter på makten i det internationella och de nationella förbunden?

22.9.2021

KyIF:s Maja Sannholm får chansen i landslaget: "Jag blev överraskad"

Maja Sannholm är en av tre nya spelare i landslaget då handbollsdamerna samlas för läger i Kisakallio i Lojo om ett par veckor. – Det är spännande att få vara med på lägret med så många duktiga spelare, säger hon.

22.9.2021

Maja Sannholm om uttagningen: "Jag blev överraskad"

Maja Sannholm är en av tre nya spelare i landslaget då handbollsdamerna samlas för läger i Lojo om ett par veckor. "Det är spännande att få vara med på lägret med så många duktiga spelare", säger hon.

22.9.2021

IIHF:s besked: Nu ska också damerna spela VM varje år

Från och med den här säsongen kommer damerna att göra som herrarna och spela VM varje år – också under OS-säsongerna.

21.9.2021

Målskytten Engman: "Vi är mycket nöjda med tre poäng"

Det finländska fotbollslandslaget visade mental styrka då laget besegrade Slovakien med 2–1 då VM-kvalet inleddes i Åbo. "Det var en måstematch där vi tog tre poäng. Då ska vi vara nöjda", säger målskytten Adelina Engman.

21.9.2021

Här sätter Ria Öling segermålet mot Slovakien – från minimal vinkel

Adelina Engmans och Ria Ölings mål räckte till seger då det finländska fotbollslandslaget inledde VM-kvalet mot Slovakien.

21.9.2021

Adelina Engman inför kvalstarten mot Slovakien: "En match vi måste vinna"

Då Finland inleder VM-kvalet i fotboll i kväll finns det bara ett resultat som duger. – Det är ett mycket bra lag vi möter och det kommer att bli en tuff match. Det är väldigt viktigt att vi vinner. Det är en match vi måste vinna om vi ska till VM, säger Adelina Engman.

21.9.2021

Idrotten vill locka tillbaka publiken – vd Valtanen berättar varför HIFK lyckas där andra misslyckas

Det finns inga genvägar för att locka tillbaka publiken efter idrottens undantagstillstånd. Hockey-HIFK:s vd Jukka Valtanen säger att klubben lyckats sälja slut båda sina hemmamatcher tack vare långsiktigt arbete som gett lojala och engagerade supportrar.

20.9.2021

Nyström uppvisade förkylningssymtom – lämnade landslaget inför VM-kvalmatchen

Eva Nyström har lämnat fotbollslandslagets uppladdning inför tisdagens VM-kvalmatch mot Slovakien.

17.9.2021

Kommentar: Rätt blev fel då förbundet försökte ge damlejonen synlighet

Ishockeyförbundet tänkte helt rätt då damlejonen möter Kanada i samband med lejonens Karjala Tournament i november. Tyvärr tänkte förbundet helt fel då man placerade matchen mellan Finland och Kanada på en vardagseftermiddag.

Premium

17.9.2021

Lindholms KyIF ska utmana Dicken och HIFK – "Vårt mål är att ta medalj"

KyIF:s unga lag tog stora steg framåt under säsongen 2021–21. Nu säger meriterade tränaren Birgitta Lindholm att laget är redo att ta ytterligare steg i utvecklingen.

16.9.2021

Tränaren Westerlund: Det viktigaste är att få spela på hemmaplan

Det finländska damlandslaget i handboll har inte spelat en match på hemmaplan sedan 1 juni 2018. Senast laget spelade en tävlingsmatch inför hemmapubliken var 1 juni 2016. Nu vill landslagstränaren Tomas Westerlund ändra på situationen och ge spelarna möjligheten att visa upp sig på hemmaplan.

15.9.2021

Kapten Tallbergs fantastiska kväll inför "fullsatta" läktare slutade i förlust

Teemu Tallberg fick inte leda sitt IFK till seger då han agerade kapten inför hemmapubliken för första gången i ishockeyligan.

11.9.2021

Äntligen åskådare efter ett och ett halvt år – "Tack vare publiken får vi den rätta stämningen"

Ett år ett halvt års pina var över för handbollsvännerna i går då publiken äntligen var välkommen tillbaka till läktarna. Dicken tackade sin hemmapublik på bästa möjliga sätt då laget tog en klar seger över lokalkonkurrenten HIFK i säsongens öppningsmatch.

11.9.2021

Rönnbergs BK-46 ska göra Karis till handbollens huvudstad på nytt

Efter att Riihimäkilaget Cocks vunnit åtta mästerskap i följd och det gått hela 16 år sedan BK-46 senaste guld är klubben redo att återställa ordningen i finländsk handboll och kliva tillbaka upp på tronen och se till att Karis återtar titeln som Finlands handbollshuvudstad.

10.9.2021

Monnbergs Dicken tappade nyckelspelare – går från favorit till utmanare

Efter tre silvermedaljer i följd och åtta medaljer under de senaste nio åren får Dicken finna sig i att agera utmanare då säsongen 2021–22 kör i gång på lördag.

9.9.2021

Kommentar: Inte självklart att publiken hittar tillbaka

Inomhusidrotten vädrar morgonluft då man äntligen får ta in publik på sina matcher och tävlingar. Men idrottsledarna har skäl att inte ta ut några segrar i förskott. Det finns inga garantier att publiken hittar tillbaka till läktarna bara för att det är möjligt.

8.9.2021

Anna Signeul inför kvalstarten: "Att ta sig till VM skulle vara fantastiskt"

Finland inleder VM-kvalet i fotboll med en EM-biljett i bakfickan och en EM-turnering nästa sommar som morot. Landslagstränaren Anna Signeul säger ändå att laget inte kan leva på gamla meriter utan måste leva i nuet och ta en match i taget.

7.9.2021

Första förlusten i VM-kvalet – Frankrike för starkt för Finland

Finland förlorade som väntat den svåra bortamatchen mot Frankrike i fotbollens VM-kval.

6.9.2021

Kommentar: Ben-Amor bröt tystnaden – men vålds- och tystnadskulturen lever vidare i hockeyn

Den före detta Jokerit-spelaren Semir Ben-Amor bröt ishockeyns tystnadskultur och -kodex men avslöjade en annan lika illa dold kultur inom ishockeyn – det systematiska och utbredda våldet.

2.9.2021

Nader Khalili skrev historia men blev utslagen i försöksheaten i paralympics

Nader Khalili var nöjd med sin insats i bassängen trots att han blev utslagen på 100 meter ryggsim i S14-klassen vid de paralympiska spelen i Tokyo.

1.9.2021

Kommentar: Nordamerikanerna fortfarande bäst – damlejonen klar etta bland de övriga

VM-bronset i Kanada visar att damlejonen dragit ifrån de europeiska lagen samtidigt som avståndet till nordamerikanerna fortfarande är rätt stort. Om Finland kontinuerligt ska kunna utmana Kanada och USA i framtiden behöver damhockeyn större resurser.

31.8.2021

Teemu Tallberg ny lagkapten i IFK – "Han har förtjänat sin kaptensroll"

Teemu Tallberg är HIFK:s ishockeylags nya kapten.

31.8.2021

Paralympiskt guld för Piispanen – "Alla tiders tuffaste lopp"

Toni Piispanen tog hem guldet på 200 meter i parafriidrottens i T51-klass i Tokyo.

31.8.2021

Ruusuvuori klar för andra omgången i US Open

Finlands Emil Ruusuvuori är klar för andra omgången i tennisens US Open efter att ha besegrat Polens Kamil Majchrzak.

31.8.2021

Kapten Hiirikoski efter semifinalförlusten: "Vi ska njuta av att få spela tillsammans en sista gång här i VM"

Finland kunde inte upprepa bragden från hemma-VM för två år sedan utan förlorade semifinalen mot USA och får nöja sig med att spela om bronset mot Schweiz.

30.8.2021

Danmark klart för OS – här är lejonens motståndare i Peking

Finlands grupp i herrarnas OS-hockey är klar.

14.8.2021

I Peltonens IFK finns inga genvägar – klubbens värderingar ska synas på isen

Med Ville Peltonen tillbaka i HIFK är förväntningarna högt uppskruvade. Den nya tränaren säger att hans uppgift inte bara är att leda laget till framgång – han vill också fostra spelarna och sätta värderingarna och traditionerna i fokus på vägen.

Premium

13.8.2021

Kommentar: Junioridrottens dilemma: Att hålla avstånd, inte hålla avstånd eller hålla paus?

Då Regionförvaltningsverket och statsmakten valt att inte ge entydiga besked om hur hobbyverksamheten ska genomföras är det nu på barnens, föräldrarnas, idrottsföreningarnas och arrangörernas ansvar att se till att alla kan delta på ett säkert och tillåtet sätt.

13.8.2021

Nytt coronafall i HIFK – lördagens match flyttas

Ett nytt fall av coronaviruset betyder att HIFK:s fotbollsligamatch mot Ilves inte kommer att spelas enligt schemat på lördagen.

12.8.2021

Vjachireva tar timeout – för att inte tappa kärleken till handbollen

OS-handbollens bästa spelare Anna Vjachireva är den senaste i raden av världsstjärnor att ta timeout från idrotten på grund av hälsoskäl.

12.8.2021

PSG riktar blickarna mot nästa storstjärna – vill värva Ronaldo

PSG:s klubbledning nöjer sig inte med att ha värvat Lionel Messi. Nu siktar den franska klubben på att locka Cristiano Ronaldo till Paris.

11.8.2021

Efter bikiniskandalen: Kvinnoidrottsorganisationer kräver att handbollsbossarna avgår

Sju europeiska damidrottsförbund kräver att Internationella handbollförbundets och Europeiska handbollförbundets ordförande avgår på grund av de sexistiska klädreglerna inom beachhandbollen.

11.8.2021

Säsongstart för handbollen om en månad – herrarna inleder i Åbo, damerna i Sjundeå

De inhemska handbollsseriernas matchprogram för säsongen 2021–22 är klara. Herrarnas FM-liga kör i gång lördagen den 11 september medan damernas FM-serie inleds en vecka senare.

10.8.2021

Pasi Mustonen: Jag kommer aldrig att glömma det som hände i hemma-VM

Pasi Mustonen säger att han inte ser mardrömmar om det bortdömda målet i finalens förlängning i VM på hemmaplan. – Men jag kommer nog att minnas det för resten av livet, säger han.

@FilipSaxen på Twitter

Här ännu ett exempel på en man som inte kan skilja på våld och passion. Och så undrar vi varför vi lever i ett samh… twitter.com/i/web/status/1…

Inte speciellt snyggt av klubben att photoshoppa bort lagkaptenen Lauri Korpikoskis C på speltröjan. #HCTPS #liiga… twitter.com/i/web/status/1…

Den här historien är väldigt märklig. #HCTPS #liiga #twittpuck twitter.com/HCTPS/status/1…

Finländsk handboll & idrott ska vara stolta över ⁦@finnhandball⁩ ordförande Jari Henttonen: ”Varför kunde man inte… twitter.com/i/web/status/1…

I dag är det fyra år sedan startskottet för #metoo. Det som följde förändrade världen. Tyvärr alldeles för lite. M… twitter.com/i/web/status/1…