Erik Bergqvist

Senast publicerade artiklar

18.8.2019

Bokrecension: Den amerikanska poesins självständighetsförklaring

Man kan bli en aning trött just av bristen på precision hos Walt Whitman, av själva det bredmynta, vällande, allinkluderande. Samtidigt håller Whitman, åtminstone i detta överblickbara urval, sitt krängande stoff samlat i ett slags elektromagnetiskt fält.

Premium

11.8.2019

Bokrecension: Borgesiska gnistor kring Karl XII

Jorge Luis Borges (1899-1986) var bland mycket annat en utsagornas och paradoxernas mästare. På var och varannan sida i den andra volymen av tre i Bokförlaget Tranans stora Borgessatsning hittar man det slags på en gång kondenserade och svindlande påståenden man måste grubbla över – lyckligt eller oroligt – många år, kanske resten av sitt liv.

Premium

9.6.2019

Bokrecension: Väktarsamhälle där inte ens väktarna fungerar

Tomas Tidholms nya utspelar sig i en civilisation i förfall och kontrollerad av en vaktkår, som i det förflutna varit mycket hårdför men nu snarast ingår i förfallet – något slags polisstat där nästan inget fungerar som det borde och där tilliten saknas. Men här finns en politisk appell som låter ana en mänskligare framtid.

Premium

23.4.2019

Bokrecension: Fjäll, myrar och rösen i solen

I Gurli Lindéns poesi finns en nordisk melankoli, men samtidigt finns överallt också rader som inte har det minsta med denna stämning att göra, och som livar upp: ”dagarna för få / att räknas”, ”vattnet spolar genom / stenarnas form”.

Premium

24.3.2019

Bokrecension: En beskedlig man med finländska rötter

Johan Helmich Roman motarbetades och negligerades av sina kungliga arbetsgivare, komponerade Drottningholmsmusiken och engagerade sig för svenska språkets vård. Mot en bakgrund av den sena stormaktstidens brutalitet och misär och de oroliga decennier som följde – vanstyre, korruption, Palatsrevolutionens utrensningar – tecknar Ernst Brunner hans liv.

Premium

19.3.2019

Bokrecension: Alls inte missionerande

”Ingen parar sig numera planlöst. Det finns inga misstag,” skriver Susanne Ringell i sin nya bok. Här finns också en öppen och obesvärad kristen tillhörighet.

Premium

24.2.2019

Bokrecension: Ur den väldiga europeiskan, som en ekorrsvans

Den tvåspråkiga utgåvan med italienska Luciana Erbas poesi är full av aromatiskt specifika glosor ur låt oss säga den väldiga europeiskan: vermeil, krapfen, rocaille, robenia – men cirklar ändå liksom utanpå en kärna man aldrig får syn på, eller bara skymtar – som en ekorrsvans.

Premium

18.11.2018

Bokrecension: I en ockuperad grekisk by 1945

Kallifatides lämnar gudarna utanför kriget i sin roman Slaget om Troja, ett klokt grepp. Däremot är vidskepligheten massiv, och allvarsamma begrepp som ära, heder och hämnd synnerligen verksamma, ideligen ibruktagna som skäl att döda, döda, döda.

23.9.2018

Bokrecension: Ja, vad hände egentligen med Jonas Gardells mor?

Jonas Gardell serverar biografiska fakta i uppdiktad inramning. Lite plottrigt, men en del läsare kommer att gilla just plottrigheten, gissar recensenten. Och porträttet av en mycket egensinnig mor är engagerande, liksom tidsbilden.

9.9.2018

Bokrecension: Fröken Julie överlever

I Eva Ströms roman skär sig Strindbergs olyckliga fröken Julie bara lite. Inte heller Ströms berättelse saknar melodramens feber, men aldrig så att det spårar ur.

31.7.2018

Bokrecension: "Jag är främmande för livet"

Sina sista fyrtio år tillbringade Djuna Barnes i Greenwich Village som avvisande, stroppig och därtill misogyn tant; föga intresserad av att odla sitt rykte. Men före det hade hon varit en av de bemärkta amerikanska författarna i mellankrigstidens Paris.

22.7.2018

Bokrecension: Stilen, leken, ytan – och kriget i Algeriet

Även om man inte är särdeles drabbad av Georges Perec, kanske för att man inte går i gång så mycket på hans typ av stilistisk virtuositet, måste man medge att han vidgade skönlitteraturens spelplan.

13.5.2018

Bokrecension: Lyriker är hon alltigenom

”Glöm var jag är född”, skriver Jila Mossaed, ”jag har också glömt platsen”. Bättre att utgå från att denna poesi helt enkelt gestaltar det existentiella.

29.4.2018

Bokrecension: Läsaren vill dröja, tänka, le eller käfta emot

Olli-Pekka Tenniläs "Ontto harmaa" är nominerad för Nordiska rådets litteraturpris. Hans finska förlag Poesia ger nu ut också den svenska översättningen, signerad Henrika Ringbom. Recensenten i Sverige gläds åt att upptäcka en ny finsk poet.

28.3.2018

Spretig bukett

I Gunnar Högnäs diktsamling finns både bra enskildheter och sådant som känns påbörjat och lämnat i hast. Ojämnheterna vägs i någon mån upp av oförutsägbarhet: man vet aldrig vad som kommer på nästa sida.

16.2.2018

"Tänk om allt vore främmande"

Den snabba observationen av något som flyr undan vårt vetande och därför triggar vårt sökande är Tomas Mikael Bäcks bästa gren. Vad är det som flyr undan?

10.12.2017

Kan läsas från alla håll

Recensenten rekommenderar varmt att ni gör Gunnar D Hanssons bekantskap. Han är som berättare, forskare och poet på en gång mycket underhållande, stimulerande och osannolik i sina associationer. Man kan läsa i hans böcker från alla håll, då och då eller mer sammanhängande, och man vet aldrig vad man ska hitta.

19.10.2017

Vi vet inte vart dikten är på väg

Metha Skog är mest läsvärd i kortare dikter, här bibehålls skärpan bättre och läsaren kan få sjunka in i orden, vrida och vända på scenerna i stället för att kastas in i en ny.

30.5.2017

Bokrecension: "En sekretär av mossa, ljus"

Förlaget Ellips ska vara stolta över att ha My Lindelöf i sitt stall, tycker recensenten.

15.3.2017

Litteratur: En finlandssvensk men trolös poesi

Finlandssvensk poesi existerar, men låter sig svårligen relateras i termer av nationell identitet eller geografisk bindning. Finlandssvensk poesi har kännetecken men den tillhör också en värld präglad snarare av transgression och trolöshet än beständighet.

7.3.2017

Bokrecension: Är alla goda föresatser lögn?

Slutsatserna smattrar i Leif Salméns essäer, och läsaren kan få intrycket att Europa och USA är ansvariga för närapå alla Mellanösterns problem – som om denna del av världen mest existerade som reaktioner men saknade egen initiativkraft.

5.3.2017

Bokrecension: Den som kunde läsa så!

Hur skriva kritik? Erik Bergqvist läser en beundrad kollega.

12.2.2017

Bokrecension: ”Jag kan fyllas med vad som helst"

Den åldrade Lars Norén börjar alltmer likna ett slags nutidens Dante, som ur tidens mörker drar fram ett ännu större mörker. Men – hemskt att medge – läsaren börjar kanske bli lite avtrubbad.

4.12.2016

Bokrecension: Osaliga, kringdrivande figurer

Inte precis oumbärlig men särskilt välgörande så här års, skriver recensenten om Philippe Soupaults 20-talsroman.