Elsa Kemppainen

Reporter

Senast publicerade artiklar

22.10.2017

Enligt Bobath är du aldrig fullärd

Cecilia Löfgren arbetar enligt Bobathkonceptet, en form av rehabilitering som riktar sig till personer som har skador i det centrala nervsystemet – med fokus på individen. Att snabbt skickas hem med en käpp som stöd får ge vika för långsikt och balans. Snart håller Löfgren sin egen första kurs i Ekenäs.

21.10.2017

Influensan tar nya former varje år

I fjol var influensaepidemin kraftig, och hälsocentralerna väntar med spänning på vad årets version har att erbjuda. Om allt går enligt sedvanlig tidtabell börjar enstaka fall av influensa dyka upp under de kommande veckorna.

20.10.2017

Trakasserierna sitter i kulturen

Kampanjen #Metoo har satt sexuella trakasserier under lupp på sociala medier under den senaste veckan. – Övergrepp kan drabba vem som helst, men de drabbar inte alla lika mycket, säger genusvetaren Nina Nyman.

19.10.2017

Kariskatt kan ha blötts i giftigt medel

Chocken var stor när Karisbon Emilia Nybergs katt kom hem dränkt i något som osade eldningsolja. – Tyvärr kan vi inte fråga katten hur det gick till, därför förblir många av den här sortens fall olösta, säger veterinär Hanna Knaapinen.

19.10.2017

Slit-och-släng äventyrar hantverket

Allting var inte bättre förr – men skorna var det. Skomakaren Jarmo Aaltonen har följt med livet på Köpmansgatan i Karis från sin lilla butik i snart fyrtio år. Han är orolig över att yrkeskunskapen försvinner då dagens melodi är att köpa nya skor i stället för att laga de gamla.

18.10.2017

"Utan reflex är du som en grå fläck"

– Det spelar ingen roll om du så ser ut som en julgran, bara du syns, säger Camilla Fri-Bergström vid Raseborgspolisen. Utan reflex smälter du in i omgivningen, det vet åtminstone sjätteklassare i Katarinaskolan i Karis.

14.10.2017

Han är Finlands röst i skogsfrågor

– Jag tror inte att man ute i Europa kan förstå hur mycket skog och hur lite människor vi har i det här landet, säger skogsexperten Ilpo Puputti. Tenalabon bevakar den finska skogsbranschens intresse på EU-nivå.

9.10.2017

Erik Lindroos breddar blicken i svampskogen

Kantarell och trattkantarell känner de flesta igen, men hur står det till med blodriska eller örsopp? Erik Lindroos är en mästare på att klara sig i skogen, och vad speglar naturens mångfald bättre än svampskogen. Vi går på upptäcktsfärd.

7.10.2017

Rekoringen en livsstil för småodlare – också i Ingå

Nytta, nöje och litet business för hela familjen. Rekoringarna i Raseborg har blivit en livsstil för många småodlare. Och i Ingå är man entusiastisk över starten som gått över förväntningarna.

26.9.2017

Äldre i Hangö efterlyser gemenskap och samarbete

Låt de närstående dra en del av lasset, säger aktiva i Hangon kansalliset seniorit. – Svag och gammal behöver inte betyda ensam.

25.9.2017

Perspektivet gör historien på Elverket

– Inom konsten ska vi inte undvika mörka tider och mörka händelser, utan bearbeta dem. Det kan hända igen, säger kurator Juha-Heikki Tihinen vid Pro Artibus. Carl Sebastian Lindbergs videokonst om nationalism ställs ut på Galleri Elverket i Ekenäs.

22.9.2017

Flexibilitet krävs när arbetet förändras

Statiskt ger vika för rörligt, reglerat för individuellt i framtidens arbete. – Att förändras är sällan smärtfritt eller enkelt, säger Paavali Kukkonen som är expert på framtidens arbete.

22.9.2017

Företagaren är fri – på gott och ont

Om ingen vet vem du är får du inga kunder. Livet som företagare är ett ekorrhjul, men Emilia Nyberg är glad så länge det snurrar – att stagnera vore värre. Den kreativa företagaren blir bara vanligare medan kontorsjobben försvinner.

21.9.2017

The Freez vågar vara annorlunda

– Man måste våga vara annorlunda, som Lordi i Eurovisionen. Den starka gemenskapen driver Ekenäsbandet The Freez som deltar i tävlingen MGP om en dryg vecka.

17.9.2017

Frivilliga ger innehåll i livet

Vardagsänglar, vänner, frivilliga. De har många namn, men en klar uppgift: skapa mening och gemenskap i en tillvaro som annars kan bli ensam. Nu ordnas en utbildning för frivilligarbetare som lättare ska nå fram till äldre i behov av en vän.

9.9.2017

Helheten större än delarna i School of rock

Öva, öva och öva – och när du tror du är klar övar du ännu två gånger till. Så lyder Kalle Katz filosofi. Han är ny lärare på Lärkkulla när School of rock sätter igång med fokus på samspelsglädje.

4.9.2017

”Här får man vara sig själv”

Regnbågsflaggorna vajar när Raseborg Pride ordnas för andra gången – den här gången i Karis.

1.9.2017

Föreläsningar livar upp kunskap om gamla hus

Tre föreläsningar om byggnadsvård ska fräscha upp det kollektiva minnet om hur man bäst tar hand om gamla hus i Ekenäs. – Vår uppgift är att ta hand om husen och bevara dem, här är det inte frågan om bara oss, utan om byggnaderna.

31.8.2017

Raseborgs slott – en klubblokal utöver det vanliga

Inhemsk underground-dansmusik tar över Raseborgs slott för en kväll. För att komma in i den historiska stämningen blir det slottsbingo på bussen från Helsingfors.

30.8.2017

Den upprustade Källviken är mer tillgänglig

Tydligare stigar, nya toaletter och bättre tillgänglighet är några av förbättringarna när Dagmarsparken träder fram i ny tappning för att fira Finland 100. Nu ska den lokala rekreationen samsas med turismen i natursköna Källviken.

23.8.2017

Allt ljus på slottsruinerna i Lights on Raseborg

Den sista lördagen i augusti står Raseborgs slottsruiner i strålkastarljuset. Evenemanget "Lights on Raseborg!" ger ett mångsidigt program med picknick, musik och dans för stora och små. Med lokala krafter – givetvis.

18.8.2017

Kreativa rum öppnar för tionde gången

Ateljédörrarna slår upp i hela Västnyland när Konstrundan sätter i gång för tionde gången. – Här kan du snoka med tillåtelse, säger Kajsa Wikman-Colerus.

18.8.2017

Fyra filer blir tre på färjan – men bara ibland

Skåldöbor är upprörda över rykten om att fyra körfiler ska bli tre på färjan till ön. Bestämmelserna är de facto varken nya eller unika för Skåldö – men nu ska de följas noggrannare då den tunga trafiken ökat.

17.8.2017

Privat blir allmänt i plirigt projekt

I en kakofoni av detaljer är ingenting för litet eller obetydligt. Nio bildkonstnärer har iakttagit vardagslunken på Rådhustorget. Ordskisserna framförs live på fredag.

14.8.2017

Keramikhimlen tar form i Fiskars

Karin Widnäs ambitiösa projekt, ett keramikmuseum på gården i Fiskars, framskrider med ilfart. Nu är takbalkarna på plats, och studiokeramiken ett steg närmare sitt nya, västnyländska hem.

4.8.2017

Inte lätt att vara ny i byn

Historien och nuet flyter samman när starka kvinnor stiger fram på sommarteaterns scen. Varggropen har premiär i Sjundeå i dag.

2.8.2017

Har du Västnylands bästa brunnsvatten?

I slutet av augusti avgörs vem som har Västnylands bästa brunnsvatten. Här följer också några tips om hur du på bästa sätt tar hand om din brunn.

28.7.2017

Byråkrati hotar internationellt kulturutbyte

Det är en omöjlig ekvation: Ambassaden vill träffa er innan ni beviljas visum, men första lediga tiden är om två veckor då ni inte längre behöver åka. Så lät det krassa meddelandet till en grupp från Sierra Leone som planerar att besöka festivalen Faces.

28.7.2017

Från utanförskap till mästerskap

– Man ska vara lite udda, säger Simon Andersson, hemma i Karis efter många år. Rapparen som myntat uttrycket Karisfornia har lärt sig att ta av masken ibland. Nu firar han tio år som finlandsmästare i rap.

27.7.2017

Mobilbilder med vädret i fokus

Kan mobilkameran ersätta systemkameran? Visst, säger Martti Korpijaakko som visar upp sina effektfulla fotografier på Bastugatan.

26.7.2017

Språkhopp skapar nya nivåer i Harparskog

– Sluta tänka och kör på bara. När en hel produktion plötsligt ska byta språk finns många taktiker. Stämningen är hänfört utmattad bland ensemblen som gett sitt allt för Okänd soldat i Harparskog sedan mitten av juni.

22.7.2017

Bra flyt för Reko i somriga Västnyland

I Österbotten mattas entusiasmen för Reko av, men i Västnyland syns ett alltjämt stigande intresse. – Reko är som matens Airbnb, du blir snabbt utfrusen om du inte sköter dig, säger Reko-aktiva Bitte Westerlund.

21.7.2017

Intuitionen stark när ateljédörrar står öppna

Ljumma pasteller, groteska gubbar och sprakande färgprakt. Flera nya namn är med i årets Hangart – Hangös alldeles egen konstrunda som för tre dagar öppnade ateljédörrarna för allmänheten. Vi beger oss på ateljérunda med fokus på namn nya för i år.

19.7.2017

Intuitionen stark när ateljédörrar står öppna

Ljumma pasteller, groteska gubbar och sprakande färgprakt. Flera nya namn är med i årets Hangart – Hangös alldeles egen konstrunda som öppnar upp ateljéer fram till torsdag. Vi beger oss på ateljérunda med fokus på namn nya för i år.

19.7.2017

Han är en vild själ i en stilla kropp

I en kropp tvingad till stillhet – Tom Sonntag är musiker och skogsbarn som trivs hemma i den blåa stugan i Ingå. Vindens sus är hans präst, barrskogen hans helgon.

18.7.2017

En traditionell kväll med fräscha namn

Humor, feminism och historia var ledorden på årets litteraturafton. Ett beprövat koncept fick leva vidare i Barösund – men hur nästa år ser ut vet ingen.

17.7.2017

Karis art night vill ge gemenskapen ett lyft

De vill återuppliva det Karisnatten en gång var, en fest med evenemang för alla. – Det är ljuvligt att se med vilken iver de lokala krafterna deltagit i arrangemangen, säger Sini Sipiläinen som ordnar Karis art night.

14.7.2017

Vem har bökat i potatislandet?

Någon hade bökat i Ove Sandströms potatisland – och det var inte en människa.

14.7.2017

Scouten lär sig glömma egot

Scoutverksamheten har moderniserats, och i synnerhet på de större lägren ligger fokus på något häftigare än att knyta knopar. På det massiva scoutlägret Säihke i Syndalen skapas minnen för livet.

11.7.2017

Schjerfbeck firas med expressiv picknick

Helene Schjerfbeck firas med en expressivitet lånad av konstnären själv. – Hon vågade vara annorlunda, säger Johanna Cedercreuz som ledde målarverkstad i Skepparträdgården på måndagen.

11.7.2017

Köld, vind och regn illa för skörden

Gustaf Knape gödslar, beskär plockar och ansar, allt för att årets äppelskörd ska bli så lyckad som möjligt på Brödtorp. Kylan sätter sin prägel på frukten – men åtminstone är det inte så illa som på farfars tid, då frosten tog hela blommen och äppelskörden blev bara tolv kilo.

10.7.2017

Musikdagarna är en flerstämmig fest

Hangö musikdagar vill sänka tröskeln till konstmusiken. Därtill är missionen i år att lyfta fram kvinnliga artister. – En kvinna kan inte vara ett geni, den uppfattningen sitter hårt i strukturerna, säger Milla Rantala.

10.7.2017

Kjell-Åkez tar ton i Allsång på Skansen

Parkeringsböterna blev värda prislappen när Ekenäsbandet valdes ut bland tusentals i tävlingen Min allsång.

7.7.2017

Fiskars bjuder på antikt med loppmarknadsstämning

Knivarna är till för att ätas med och sofforna för att sittas i. – Hemmet ska inte vara som ett sterilt museum, säger Risto Muuri. Under veckoslutet ordnas antikmarknader såväl i Fiskars som i Billnäs.

6.7.2017

Musik livar upp sommargatan

Trubadurerna Tika Sevón Liljegren och Tomi West kommer att uppträda på olika håll i Raseborg under juli och augusti.

4.7.2017

Årets professor vill göra vetenskapen begriplig

Årets professor är en opinionsbildare som vill göra vetenskapen begriplig. Erik Bonsdorff talar om forskningen, samhället – och den gamla hemstaden Ekenäs där han efterlyser rappare tag.

30.6.2017

Festivalenergi råder när unga musiker samlas

Ett febrilt musicerande pågår i elva intensiva dagar i Västra Nylands folkhögskola när Martin Wegelius-institutets huvudkurs ordnas för sextioförsta gången. Ett kreativt mikrokosmos blir till.

30.6.2017

Recension: Footloose är de ungas show

En tyngre tematik glimtar ibland fram under den dansanta ytan i Raseborgsversionen av åttiotalsmusikalen Footloose.

26.6.2017

Också en lösnagel är konst

Konsten flyttar ut på gatan när Pro Artibus ordnar torgverkstäder under sommaronsdagar. Det praktiska och det symboliska möts i kollektivt skapande.

24.6.2017

Faces sörjer världsläget, firar mångfald

Festivalen Faces bjuder på en om möjligt ännu större mångfald artister i år. Festen i Fiskars firas i början av augusti.