Elin Westerlund

Elin Westerlund

Reporter

Senast publicerade artiklar

8.8.2018

Expert: Så slipper du bli stucken av getingar

Getingar är inte aggressiva. De är bara mer aktiva vid varmt väder. Det säger Jouni Sorvari, som länge forskat i getingar och deras beteende.– Det bästa vore att ge en matplats åt getingarna.

7.8.2018

Video: Lär dig finlandssvenskt teckenspråk med HBL

Endast 90 personer har finlandssvenskt teckenspråk som sitt modersmål. Språket hotar dö ut. Kolla HBL:s video för att lära dig några användbara tecken.

6.8.2018

"Varje förälders skyldighet att ta upp sexuella trakasserier"

Förbundet Hem och skola har tagit fram ett material som ska hjälpa föräldrar att prata om sexuella trakasserier.– Vi föräldrar ska våga tala om våld, kön och sexualitet med våra barn, säger Anders Adlercreutz, ordförande för Hem och skola.

6.8.2018

"Livet är inte slut bara för att man har en hörselnedsättning"

Sommarens höjdpunkt är att få träffa andra jämnåriga, som också har nedsatt hörsel. Ett unikt läger ger finlandssvenska barn och unga den möjligheten.

5.8.2018

Maria Björnberg: Det finns en konservatism bland finlandssvenskar

Tidigare SFP-politikern Maria Björnberg fick hård kritik när hon drev på reformen av det svenska skolnätet. Nu engagerar hon sig i familjeföretaget och styrelseuppdrag. – Det finns en viss konservatism bland vissa finlandssvenskar som går ut på att bevara allt så som det varit, säger hon.

3.8.2018

Ett ofrivilligt utanförskap

Från den bärbara högtalaren dånar den senaste hitlåten och blandar sig med människornas tal. Det blir till en sörja. Alla i gruppen utom jag brister ut i skratt. Vem sa något roligt? Ingen säger till mig vad det roliga var. Sedan pratar några personer med varandra men jag hör bara några få ord, resten går mig förbi. Känner mig utanför, som om jag inte är en del av den här gruppen. Ledsenheten sprider sig i bröstkorgen. Tittar ned i asfalten när jag går hem. Känner mig så ensam.

3.8.2018

Det finlandssvenska teckenspråket utrotningshotat

Fördomar, diskriminering och svårigheter att få tolkning är bekant för många döva i Finland. Magdalena Kintopf–Huuhka är döv och använder teckenspråk med sin hörande son.– Teckenspråk skadar inte språkutvecklingen. Problemet är hörselnormen, säger hon.

30.7.2018

"Varför är varje betongbro viktigare än kulturarvet?"

I hans källare finns en gitarr från 1700–talet och tusentals skivor och böcker. Överbibliotekarien, deckarförfattaren och nyblivne farfadern Kai Ekholm njuter av samma saker han gjorde som 16–åring. För två år sedan blev han känd som bibliotekarien som vägrade säga upp sin personal.

18.7.2018

Nya ändringar i tågtrafiken – tågen stannar i Böle

Tågtrafiken har för det mesta fungerat som vanligt trots reparationsarbetet på Böle station. Glesare avgångar är att vänta under andra skedet.

16.7.2018

"Jag skulle visa brödköerna åt presidenterna"

HBL gick ut på gatorna i Helsingfors och frågade några vanliga finländare vad de skulle visa åt Putin och Trump ifall de hade den möjligheten.

7.7.2018

Bilist körde 174 km/h på Ring III

Fredagen var en hektisk dag för Helsingforspolisen.

7.7.2018

Finländare upptäckte ny storgaddad art i Amazonas

Mitt mellan Anderna och Amazonas lever en fram tills nu helt okänd stekelart med stor gadd.

6.7.2018

Algblomningen är i gång

Blågröna alger har påträffats vid Svartholmens badstrand och kring Sveaborg.

3.7.2018

Det kan brinna i skorstenen utan att du märker det

Kommer du ihåg när din skorsten senast blev sotad? Om inte så är det dags att beställa en sotare. Annars kan det hända att hemförsäkringen inte täcker om huset brinner upp.

30.6.2018

Hon fick varning efter att ha välsignat samkönade par – "Har inget att dölja"

Den jämlika äktenskapslagen trädde i kraft för över ett år sedan. Men frågan om vigsel i kyrkan delar prästkåren.– Det är orättvist att vi inte kan viga, säger kaplan Anne Blomqvist från Hyvinge församling.

24.6.2018

Böle blir slutstation i sommar – så påverkas trafiken

Ska du ta tåget till stan från flygplatsen i sommar? Då får du kliva av i Böle eftersom tågen inte går ända fram till Helsingfors.