Elias Forsman

Reporter

Senast publicerade artiklar

4.8.2020

Finländarna har köpt rekordmånga cyklar i år

Cykelkoncernen Cycleurope rapporterar om en stor ökning i intresset för deras cyklar i Finland.

31.7.2020

Finländare kör dyrare efter lördagen då den nya bränsleskatten träder i kraft

Årtusendets kraftigaste höjning. Så kallar Finlands automobilförbund bränsleskatten som träder i kraft på lördag. Förbundet låter sig inte blidkas av att priserna stiger för att regeringen ska kunna nå sina klimatmål.

Premium

29.7.2020

Joe Bidens presidentvalsseger mindre säker än vad man låter tro

Joe Bidens nuvarande försprång till Donald Trump är överdrivet. Men landets förmåga att hantera röstningen i ett presidentval under en global pandemi kan bli USA:s största demokratiska prövning, säger professor Benita Heiskanen.

Premium

24.7.2020

Finlands högsta bungytorn i Brunnsparken kollapsade

Ett bungyhopptorn i Brunnsparken som nyligen monterats gick av och föll i havet under fredagsmorgonen. Tornet var 150 meter högt.

24.7.2020

Betongen förvandlades till färggrann konstexplosion i Kervo – nu köar tusentals besökare till rivningshuset

Balkongernas och trappuppgångarnas dystra betong lyser upp i färggranna konstverk. Husets lägenheter omvandlas till exempel på driven skaparkraft och kreativitet. Efter att konstnärerna fick ta över det rivningsfärdiga höghuset i Kervo står folk i kö för att beundra den tillfälliga konstutställningen.

Premium

23.7.2020

"Om både Finland och Ungern är nöjda med rättsstatsprincipen har något gått fel"

Europaparlamentet ska ännu godkänna 40 program i den framförda budgeten. Bland finländska Europaparlamentariker skaver det kring immigration, försvar, forskning och klimat.

Premium

22.7.2020

Endast en segrar i presidentvalet – men det finns många sätt att förlora på

USA präglas i dag av protester, pandemi och presidentvalshysteri. Med drygt hundra dagar kvar till det amerikanska presidentvalet har HBL talat med två experter specialiserade på samhällstrender samt amerikansk och global ekonomi. Rasfrågan kan bli den sittande presidentens fall, säger de.

Premium

20.7.2020

Idrottsflickor har ont om lämpliga lokaler – Britas allaktivitetshall kunde vara en lösning

Bygget av den planerade allaktivitetshallen i Britas har stoppats. – Det finns ont om lokaler som lämpar sig för flickdominerade sporter, säger Helsingfors idrottsdirektör Tarja Loikkanen.

Premium

16.7.2020

Forskarens råd till Stockmann: Dra fördel av att varuhuset är en del av Helsingfors historia

Hur Stockmann än försöker vända på steken tycks den alltid landa fel. Den senaste stormen på sociala medier kretsar kring en ny skylt. Varför är den uppseendeväckande?

Premium

8.7.2020

Finländare har blivit partikritiska, men litar allt mer på landets experter

Tankesmedjan och pilotprojektverkstaden Sitras nya enkätundersökning kastar färskt ljus över finländarnas förtroende för landets institutioner och politiska beslutsfattande.

7.7.2020

Permitterade på obestämd tid lider av ovissheten

I mars slog coronakrisen till och i april blev Sara Böckerman permitterad från Finnair. I dag lever hon i ovisshet om sin framtid.

Premium

3.7.2020

HBL på premiär: Så här går man på bio under corona

Efter en lång paus ordnar Finnkino filmvisningar igen. HBL är på plats och ser hur finländare vågar sig till de olika premiärerna.

3.7.2020

Utländska kryssningar avbokas i snabb takt

I början av juni hoppades Helsingfors ännu på en livlig augustimånad med många utländska kryssningsresenärer, men nu har många kryssningsföretag avbokat hela sin sommar.

Premium

1.7.2020

THL meddelar om över 20 nya coronavirusfall

22 nya coronavirusfall har bekräftats i Finland, meddelar Institutet för hälsa och välfärd THL.

28.6.2020

Bråk om allaktivitetshall i Britas får känslorna att gå heta: "Man använder sig av naturskyddslagen för att sabotera projektet"

En ny allaktivitetshall borde stå klar i Britas idrottspark hösten 2021. Detaljplanen godkändes 2014, bygglov beviljades 2019, men när bygget skulle köra i gång i början av juni i år belade förvaltningsdomstolen projektet i Centralparken med byggförbud.

Premium

27.6.2020

Unga vuxna tjänar mindre än sina föräldrar – trög karriärstart syns på lönekontot

En senare start i arbetslivet är ett av skälen till att unga vuxna tjänar mindre än deras föräldrar gjorde i samma ålder. Det säger en färsk från Jyväskylä universitet, som visar att unga vuxnas inkomster stagnerar redan i 20-årsåldern.

Premium

24.6.2020

Antalet arbetslösa har ökat kraftigt och det finns färre nya jobb

På ett år har arbetslöshetssiffrorna ökat kraftigt. Regeringen får svårt att nå sitt sysselsättningsmål, säger chefsekonom.