Dann Pettersson

Senast publicerade artiklar

24.2.2021

Tavlor av Tove Jansson såldes för hisnande summor

Auktionshuset Helander auktionerade ut två tavlor av Tove Jansson under onsdagen den 24 februari. De klubbade priserna översteg alla förväntningar.

24.2.2021

Sportlovsfirare njuter av Helsingfors innerskärgård så länge isen bär

Isläget varierar fortsättningsvis på många håll, men de senaste veckorna har det varit möjligt att besöka öarna i Helsingfors innerskärgård på ett enkelt sätt. Många har hittat ut på fjärden.

23.2.2021

Vad händer om en abiturient är i karantän under skrivningarna? Lokala myndigheter har sista ordet

Snart sätter studentskrivningarna i gång med full fart. I coronapandemins spår oroar sig många för vad som händer om en studerande sätts i karantän. Som reglerna är nu, är det kommunen som avgör om man får delta i skrivningarna eller inte.

Premium

16.2.2021

Ingen studentfest på fastlagstisdagen – nästan tomt i Brunnsparken

Under fastlagstisdagen var det synnerligen sparsamt med studerande i Brunnsparken. Coronaviruset satte stopp för de sedvanliga festligheterna.

12.2.2021

Nytt modersmålsverktyg får Borgå att glänsa bland gymnasierna

Efter en tid med dalande studentbetyg bestämde sig lärarkåren vid Borgå gymnasium för att tänka om. Skolspråkslyftet introducerades och nu har studerandena de hjälpmedel som krävs för att blomstra.

Premium

12.2.2021

Ingen möjlighet att skriva studentexamensprov om man sitter i karantän

Vårens studentexamensprov kommer allt närmare. Den 16 mars inleds vårens skrivningar med det första modersmålsprovet. Samtidigt som proven ångar på som vanligt härjar coronapandemin, vilket säkerligen skapar en del huvudbry för gymnasister.

12.2.2021

Nytt modersmålsverktyg får Borgå att glänsa bland gymnasierna

Efter en tid med dalande studentbetyg bestämde sig lärarkåren vid Borgå gymnasium för att tänka om. Skolspråkslyftet introducerades och nu har studerandena de hjälpmedel som krävs för att blomstra.

Premium

27.1.2021

Vanda godkände ny generalplan – staden fortsättningsvis grön

Vanda stad har godkänt en ny generalplan. I planerna tar beslutsfattarna fokus på flygplatsen, men också den regionala kollektivtrafiken, naturen och befolkningsökningen.

Premium

25.1.2021

Malms flygplats har ansökt om uppskov – just nu går det inte att flyga någonstans

Enligt ett beslut från Utsökningsverket ska Malms flygplats stå tom söndagen den 31 januari. Som läget ser ut på måndagen kommer det inte vara möjligt, säger flygplatschefen Gun Gustavsson.

11.1.2021

Schwarzenegger ryter till på Twitter: Jämför stormningen av Capitolium med kristallnatten

I en Twittervideo ger den tidigare guvernören för delstaten Kalifornien sin syn på den amerikanska demokratin och på händelserna kring Capitolium förra veckan.

8.1.2021

Läkare hävdar: Droger kan revolutionera psykvården men lagstiftningen sätter käppar i hjulen

Användningen av psykedelier, det vill säga hallucinogena droger, i vården är ett eldfängt ämne. Läkaren Antti Hupli hör till skeptikerna som bytt sida och som i dag anser att psykedelier, rätt använda, kan förbättra livskvaliteten för patienter med svår depression och kroniskt posttraumatiskt stressyndrom.

Premium

1.1.2021

Så här var året 2020 på internet

2020 har i många avseenden varit ett väldigt exceptionellt år. Även om vi fått uppleva många dystra händelser har det faktum att en betydande andel av världens befolkning suttit hemma vid sina datorer och telefoner resulterat i en massa roliga skämt och memes. HBL summerar året som gått med fokus på internetkultur.

Premium

25.12.2020

Fler än 5 000 personer vill pröva vara finländare

Det är Helsinki Business Hub som står bakom ett projekt genom vilket man försöker locka arbetskraft. Efter att ansökningstiden pågått i en månad står det klart att drygt 5 300 personer är intresserade av att vara finländare på prov.

24.12.2020

Brexitavtal klart – rättvist och balanserat enligt EU

EU och Storbritannien är överens om ett handelsavtal som ska mildra effekten av britternas utträde ur EU. – Vi har tagit tillbaka kontrollen över vår framtid, säger Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.

15.12.2020

Finlandsfödde modemogulen Peter Nygård gripen i Winnipeg

På måndagskvällen greps Peter Nygård i Winnipeg. Nygård är född i Finland och står nu anklagad för allvarliga sexualbrott.

5.12.2020

Pandemin hindrar inte tända ljus i fönstret på självständighetsdagen

Självständighetsdagen 2020 innebär en stor omställning. Alla traditioner är trots det inte uteslutna, tevetablån liknar tidigare års och dessutom förhindrar inte coronaviruset hemmamys.

4.12.2020

"Finlandssvenskarna har i någon utsträckning egna kretsar" – skolsvenskan delar åsikterna

Ibland lite arroganta och med egna kretsar. Men överlag är det en positiv attityd gentemot finlandssvenskar som vi möter en eftermiddag i Helsingfors. Skolsvenskan delar åsikterna.

4.12.2020

Lön för lika arbete är inte en självklarhet för personer med intellektuell funktionsnedsättning

Lön för lönearbete torde vara en självklarhet, men så är tyvärr inte fallet. Organisationen FDUV jobbar för att personer med intellektuell funktionsnedsättning ska ha ett betalt jobb att gå till.

1.12.2020

EU:s finansministrar träffades två dagar i sträck – säkerhetsmekanismer för banker redan 2022

Beslut om att tidigarelägga säkerhetsmekanismer för banker och framsteg på den europeiska bankunionen förhandlades på måndag. Under tisdagen diskuterade EU:s finansministrar coronaeffekter och bland annat skulder hos trängda länder.

1.12.2020

Forskningsteam "försiktigt positivt" till Omastadis första omgång

Omastadi får en försiktig tumme upp av ett forskarlag vid Helsingfors universitet.

27.11.2020

Myndigheterna vill undersöka både vrak och botten kring Estonia

Myndigheterna i Sverige, Estland och Finland kräver ytterligare dokumentation av Estonia efter att ha tittat närmare på det oredigerade filmmaterialet från vraket. I Sverige funderar åklagaren på att återuppta brottsutredningen.

25.11.2020

"Stänger vi dörrarna nu blir det permanent" – Privata aktörers ekonomi klarar inte av en nedstängning

Helsingfors borgmästare har uppmanat privata aktörer att göra som sina offentliga motsvarigheter: stänga dörrarna för en tid på grund av pandemin. Men det är lättare sagt än gjort, då coronaåret redan nu har pressat ekonomin för bland annat bollhallar och bastur hårt.

Premium

25.11.2020

Läsambassadörer gästar Estrids bokklubb fram till jul

Barnboksprogrammet Estrids bokklubb fortsätter, trots att den ordinarie säsongen tar slut. Varje fredag fram till jul tipsar läsambassadörerna Henrika Andersson och Amanda Audas-Kass om lämplig lektyr.

24.11.2020

Gymnasier, simhallar och bibliotek stänger – nya restriktioner väntas

Huvudstadsregionen går in för striktare restriktioner i slutet av veckan för att få bukt med smittläget. Bibliotek och simhallar stänger och andra stadiet övergår helt till distansundervisning, det är Helsingfors stads borgmästare Jan Vapaavuoris besked. Också Vanda och Esbo är överens om åtgärderna.

23.11.2020

Lärarna nöjda över munskydd i högstadier: "Har inte haft problem med elever som vägrar"

Den nya munskyddsrekommendationen har tagits emot med ro av såväl lärare som elever i årskurserna 7-10 i huvudstadsregionen. Från och med måndagen rekommenderas eleverna bär munskydd, något som personalen redan har gjort ett tag.

Premium

20.11.2020

Vatikanen undersöker hur påven kunnat gilla Instagrammodells bild

En brasiliansk Instagramanvändare som producerar material man vanligen inte förknippar med den heliga stolen fick en "gillamarkering" av påven. Vatikanen utreder det skedda och förnekar att påven eller någon av hans hantlangare skulle ligga bakom incidenten.

5.11.2020

Fotgängaren gynnas när Östra centrum planeras om

Vinnarna i idétävlingen för Östra centrum presenterades under torsdagen. Två av fyra bidrag i tävlingens andra omgång kommer att bli verklighet.

2.11.2020

60 elever från Storängens skola i Esbo i karantän

Sammanlagt 75 personer är satta i karantän efter att ha exponerats för coronaviruset i Storängens skola i Esbo.

25.10.2020

En av stadens gamla lastbilar konverteras till ellastbil – den första i sitt slag

Den första eldrivna lastbilen kommer att rulla på stadens gator i vår. Just nu arbetar stadens byggtjänst Stara tillsammans med Forum Virum Helsinki och andra partner för att konvertera den gamla dieseldrivna lastbilen till eldrift.

Premium

24.10.2020

Skatteförvaltningen gör julfester på distans skattefria – berätta hur du och dina kolleger tänkt fira

Enligt Skatteförvaltningens direktiv får företag ordna distansprogram och julfester skattefritt. Berätta gärna för oss hur ni kommer göra på ert jobb!

14.10.2020

Folkrusningen till nationalparkerna får polisen att rycka ut i helgen: "Man gör upp eld lite var som helst"

Viljan att ta sig ut i naturen har ökat under de senaste åren, men coronapandemin har fått besökarantalet att stiga. Trots trafikkaos vid vandringslederna följer de nya friluftsentusiasterna både spångar och regler.

Premium

3.10.2020

WWF: Bristfällig tigerlagstiftning i EU

I EU tillåter 14 länder ägandet av tigrar samtidigt som lagstiftningen kring de stora kattdjuren är bristfällig, hävdar Världsnaturfonden WWF.

Premium

25.9.2020

Finlandssvenske Juffi Seponpoika vann årets upplaga av The Voice of Finland

Juffi Seponpoika vinner årets upplaga av The Voice of Finland. I finalen framförde han låtar av Whitney Huston och Dire Straits. "Wow! Tack!", säger han på scen efter att resultatet är klart.

25.9.2020

Staden planerar bygga både om och ut i Havsrastböle – oro att det sker på bekostnad av naturen

Omfattande förändringar är att vänta i Havsrastböle i östra Helsingfors och staden har stora planer för området. Hus ska rivas och parker ska bebyggas, allt för att få in 4 000 nya invånare. Inga beslut är säkra säger man från stadsmiljönämnden, medan Vänsterförbundet varnar för gentrifiering.

Premium

17.9.2020

Regeringen räknar med 10 000 nya jobb med hjälp av aktivare arbetslösa – vad har du för erfarenhet av arbetskraftsbyrån?

Sysselsättningstjänster och aktivt arbetssökande ska enligt regeringen ge 9 500 -10 000 nya jobb. Bland annat förutsätts arbetslösa söka fyra jobb per månad för att inte förlora stödpengar.

12.9.2020

Kulle av hamnmassa har blivit ett unikt utflyktsmål

Nordsjötoppen är ett friluftsområde i östra Helsingfors. Förutom vackra vyer med rullande skogslandskap bjuder toppen på utsikt över Nordsjö hamn.

1.9.2020

Vetskapspodden är tillbaka – nytt avsnitt den 1 september

Från och med tisdag kan du lyssna på nya avsnitt av Vetskapspodden. Under hösten sänds nio nya avsnitt. – Poängen är att forskarna ska få tala ut och berätta om nya rön. Vi fokuserar på fakta, samtidigt som tonen är ganska underhållande, säger programledaren Hanna Nordenswan.

Premium

27.8.2020

Marinbiologer dyker utanför Helsingfors – följ med ut på sjön och se hur det går till

Sedan 2004 har Forststyrelsen arbetat med att undersöka havsbottnen i Östersjön. Om marinbiologerna inte kan komma åt området från stranden eller med SUP-brädor är det dykning som gäller. Arbetet under vattenytan är intensivt och på havsbottnen sker minutiös bokföring.

Premium

9.8.2020

Amfetaminet fortsätter forsa genom avloppssystemen

Amfetaminkonsumtionen i huvudstadsregionen bromsades inte upp av coronaepidemin. Tvärtemot forskarnas antagande fortsatte konsumtionen av amfetamin att öka under coronavåren.

Premium

30.7.2020

Tuff sommar för Helsingforsföretag utan utländska turister

På grund av coronapandemin har antalet flygresor, övernattningar och turister minskat dramatiskt. Situationen för företagarna inom turismnäringen är svår, inte minst på grund av ovissheten inför hösten.

Premium

29.7.2020

Därför fylls Instagram med svartvita porträtt

För en dryg vecka sedan började svartvita porträtt med en rad olika hashtaggar dyka upp på sociala medier. Uppropet fick sin start i Turkiet, där våldet mot kvinnor lyfts fram.

24.7.2020

Finnairs omsättning sjönk med över hälften under årets första halva – andra kvartalet visade minus 174 miljoner euro

Det finska flygbolagets resultat för årets sex första månader publicerades på fredagsmorgonen. Det är dystra siffror som bolaget kommer med. Jämfört med fjolårets sex första månader sjönk omsättningen med nästan 57 procent.

24.7.2020

Små ljusglimtar hos förlusttyngt Stockmann

Alla nyckeltal lyser röda i Stockmanns resultat för årets första sex månader. Koncernen väntar med att publicera en resultatprognos för helåret tills utsikterna på marknaden klarnar.

21.7.2020

Osäkerhet på marknaden ledde till minskad omsättning på nästan 20 procent för Stora Enso

Skogsindustrikoncernen Stora Ensos omsättning låg på 2 114 miljoner euro under årets första sex månader. Under samma tid 2019 låg omsättningen på 2 608 miljoner euro.

21.7.2020

OP-gruppens resultat backade med drygt 100 miljoner jämfört med fjolårets sex första månader

OP-gruppens resultat före skatt låg på 287 miljoner euro för årets första sex månader. För samma tid 2019 gjorde banken en bruttovinst på 396 miljoner euro.

21.7.2020

Byggbolaget SRV är tillbaka på rätt spår efter omstrukturering och fastighetsförsäljning

I början av året sålde SRV ett antal fastigheter och under våren har bolaget genomfört ett omstruktureringsprogram. Åtgärderna har lett till ett positivt halvårsresultat. Omsättningen ökade med 10 procent från förra året.

15.7.2020

Olöst bråd död för 61 år sedan i Uralbergen förklaras med lavin

Året var 1959 och nio sovjetiska alpinister dog under en expedition i Uralbergen. Många detaljer kring fallet är både underliga och otäcka. Ryska myndigheter öppnade utredningen på nytt i fjol och har konstaterat att offren dog i en lavin. Att ögon och tunga saknades förklaras med att vilda djur varit i farten.

Premium

12.7.2020

Drömmer du om en utomhuspool? Du är inte ensam

I Sverige har försäljningen av utomhuspooler skjutit i höjden under coronavåren. En ökning syns även på den finländska marknaden där tillväxten har varit kraftig under våren.

2.7.2020

Målet är att den unika sommarstugan Nolla inte ska vara så sällsynt längre

Sommarstugan lanserades 2018 och efter det har den funnits till uthyrning på Skanslandet. Nu har företaget uppdaterat stugan på samma gång som ett nytt koncept lanseras. Målet är stugor över hela landet.

Premium