Dann Pettersson

Senast publicerade artiklar

14.1.2022

Enormt huskomplex står delvis tomt vid Skillnaden – följ med in

Många kontorsfastigheter i Helsingfors står tomma och väntar på hyresgäster. Ett exempel är det gamla Tullhuset på Skillnaden 2 som delvis är tomt.

29.12.2021

Vad betyder det att vara finlandssvensk 2022?

Vad betyder det för dig att tala svenska i Finland? Finns det något som definierar oss finlandssvenskar?

21.12.2021

Bedrövad vd efter branden i Meiras kafferosteri: "Det är vatten överallt"

Efter att räddningsverket åter inledde släckningsarbetet vid Meiras kafferosteri i Vallgård på tisdagskvällen kan man nu meddela att branden är släckt. Elden härjade på Sturegatan i närmare två dygn.

19.12.2021

Det är tre skift i postens julverkstad

Det är hektiskt på postens sorteringsstation för att få fram alla försändelser till julafton. Om du inte lyckats posta dina julkort ännu är det hög tid, annars riskerar du att det blir mellandagskort.

16.12.2021

Pontus Dahlström driver restaurang i Oslo och ger inte mycket för alkoholförbudet

Virussituationen eskalerar i Norge. Förra veckan begränsades sociala kontakter och från och med natten till onsdag får krogarna inte servera alkohol. – Det är som att politikerna tror att alkoholen sprider viruset, säger krögaren Pontus Dahlström.

13.12.2021

Finlandiahusets kökschef Mika Jokela gör 4 000 portioner på en dag

Finlandiahuset ska renoveras och köket flyttar ett par meter närmare Tölöviken. Kökschefen Mika Jokela har över 30 års erfarenhet av branschen och är märkbart taggad.

Premium

28.11.2021

Interpols nya president får människorättsorganisationer att slå larm

Världens största polisorganisation Interpol har fått ny president. Han heter Ahmed Naser Al-Raisi och anklagas för tortyr. – Valet av Al-Raisi visar att Interpol är en global organisation och den här gången föll rösterna så här, kommenterar polisdirektör Sanna Heikinheimo vid Polisstyrelsen.

22.11.2021

Posten flyttade tillbaka till Posthuset

Posthuset i centrala Helsingfors har stått utan postkontor i ett drygt år, men inte nu längre. På måndagen öppnade posten igen i det gamla kontoret.

20.11.2021

Heureka öppnar ny katastrofutställning

Utställningen Mitt i katastrofen synliggör naturkatastrofer för människor i alla åldrar. Uppslukande ljusinstallationer varvas med spel och lättbegriplig statistik.

19.11.2021

Från Wahlroos till kräftskivor – Lärkanstuderande gör finlandssvensk julkalender

Unga entreprenörer vid Gymnasiet Lärkan gör sin egen finlandssvenska julkalender, nu för fjärde året i rad. På grund av pandemin var den virtuell i fjol, men i år får man åter peta upp luckor.

18.11.2021

Mika Salminen svarar på sex frågor om corona, vaccin och julfester

Julen står inför dörren och HBL bad Mika Salminen svara på frågor om hur man ska tänka kring firande och vaccin.

17.11.2021

Covidvaccinet obligatoriskt på flera håll i Europa – kan det vara Finlands väg?

Merparten av Europas större länder har infört någon form av vaccintvång. Det skulle inte fungera i Finland, vår vaccinationskultur är annorlunda, menar överläkaren Hanna Nohynek vid THL.

Premium

12.11.2021

Svenskspråkiga gymnasiestuderande i Helsingfors fick inte rösta i skolan

Underligheter och omläggningar präglar processen när Helsingfors ungdomsråd ska väljas. När valet inleddes var det inte möjligt att rösta i de svenskspråkiga gymnasierna. Nu backar staden.

Premium

11.11.2021

17-åriga Oliver från Lärkan vann tredje raka mästerskapet i schack

För tredje året i rad kammade 17-åriga Oliver Wartiovaara från Lärkan hem guld i skolmästerskapet i schack. Han siktar högt och vill bli stormästare, men just nu prioriterar han skolan.

Premium

6.11.2021

Fem frågor till en expert och tio frågor i ett quiz – allt om finlandssvensk mat

Vi ställde fem frågor om mat till förste arkivarie Yrsa Lindqvist på Svenska litteratursällskapet. I quizet här under kan du testa vad du vet om våra lokala och regionala delikatesser.

4.11.2021

Sörnästunneln ger De Gröna huvudbry – inte en satsning på ett bilcentrum, säger SFP

Med eller utan den tilltänkta Sörnästunneln kommer biltrafiken att öka i Helsingfors. Ett faktum, säger staden. En nödvändighet, säger SFP. Beklagligt, säger De Gröna. Väntat, säger professor.

Premium

29.10.2021

Majamaja erbjuder stugliv en cykeltur från centrum

Ute på Degerö finns en möjlighet till enkelt stugliv utan rinnande vatten. Stugan i fråga är inklämd i ett stycke skärgårdsidyll på cykelavstånd från centrum av Helsingfors.

Premium

25.10.2021

Simstadion föreslås vara öppen året om – så här kan du påverka

På torsdag är sista chansen att rösta på ditt favoritförslag i Omastadi. På stadsnivå leder ett förslag om fler sopkorgar där man även kan fimpa cigaretten. Lite längre ner finns ett förslag om att hålla Simstadion öppen under vintern.

23.10.2021

Forskare: Därför tvingar Erdogan hem Finlands ambassadör

Finlands ambassadör i Turkiet är på väg att utvisas från landet. Detta efter att presidenten Recep Tayyip Erdogan sagt att han tillsammans med nio andra ambassadörer kommer att förklaras "persona non grata".

12.10.2021

Veterankrögaren hoppas att gästerna laddar ner coronaintyget

Restaurangägaren Niklas Engblom är positivt inställd till coronavirusintyget trots att det finns en del frågetecken. – Det är klart att man får hoppas att folk laddar ner intyget och tar det i bruk, säger han.

Premium

12.10.2021

Stadscyklarna blir fler men användningen ökar inte

Stadscyklarna har drabbats hårt av coronan och dessutom fått konkurrens av elsparkcyklarna. De gula cyklarna finns i gatubilden i alla fall till 2025.

22.9.2021

Finland har evakuerat en handfull personer från Afghanistan den här veckan

Finland har gått in i ett nytt skede av evakueringen från Afghanistan. Den här veckan har en handfull personer evakuerats ur landet, via Qatars huvudstad Doha. "Evakueringen fortgår men på ett helt annat plan jämfört med tidigare", säger Veikko Kiljunen vid Utrikesministeriet.

15.9.2021

Fackförbundet Jyty åker ut ur sina hus på Degerö – säljer rubb och stubb

Fackförbundet Jyty Metropoli måste lämna sitt rekreationsställe på Degerö och säljer i stort sett allt som är löst. Föreningen med sina cirka 3 000 medlemmar har inte längre råd med hyran.

6.9.2021

Helsingfors nya elbussar klarar tajta svängar

Bland nyheterna i huvudstadsregionens regiontrafik finns dragspelsbussar i en pigg orange färg. Hur är det att ratta en 18,6 meter lång buss på huvudstadens trånga gator?

4.9.2021

Norge vaccinerar unga bara en gång, Finland två – så här motiverar THL beslutet

Norska barn mellan 12 och 15 år kommer få bara en vaccindos – Norge vill gardera sig mot hjärtmuskelinflammation. I Finland vaccinerar man samma grupp två gånger – ett avvägt beslut enligt Hanna Nohynek.

1.9.2021

Marinens fartyg namnges enligt långa traditioner – så här går det till

Att namnge fartyg har långa traditioner. När det gäller marinens fyra nya korvetter är det i sista hand kommendören som avgör frågan, men en namntävling är inte otänkbar, säger informatören Annele Apajakari.

30.8.2021

Vi behöver inte vara rädda för orkaner i Finland

Orkanen Ida drar fram i södra USA. Om ett likadant oväder slog till mot Finland skulle förödelsen vara enorm. Något som inte kommer att hända, säger forskare.

2.8.2021

Satsa på en klassisk och tung symaskin

Jari Selkisalo vet allt som är värt att veta om gamla symaskiner. Han säger att nästan alla klassiska tunga maskiner är pärlor. Om man vill inleda en samling så kan man börja med en grå Pfaff, en grön Husqvarna och en gräddvit Bernina.

Premium

2.8.2021

Vad är lycka och är vi lyckliga?

I våras publicerade nyhetsmedier över hela världen samma nyhet. Finland rankade högst på World Happiness Report för fjärde gången i rad. Bland 156 länder är vi det lyckligaste landet. Men hajpen kring listan är något missvisande, säger socialpsykologen Jennifer De Paola.

Premium

1.8.2021

Astrofysikprofessor Peter Johanssons favoritpromenad ligger ute i Kurtby

Skugga, skugga och skugga! Det är otroligt varmt i Esbo där astrofysikprofessorn Peter Johansson har sin favoritpromenad. Området har goda förbindelser till centrum men på samma gång känns det som att man är ute på vischan.

29.7.2021

Extremväder sätter sina spår – försäkringarna är oklara

Det råder enighet om extremväderfenomenen – de blir vanligare. Vi måste lära oss leva med det säger meteorologi professor – varningssystem och nya sätt att bygga på, säger jätteförsäkringsbolag.

29.7.2021

Varför krackelerar betongen?

Hur kan Pantheon i Rom stå stabilt i 2 000 år medan ett bostadshus i Miami inte överlever ett halvt sekel?

17.7.2021

Charterresorna har kommit i gång – exakt hur många som rest utomlands är svårt att säga

Det är inte möjligt att exakt säga hur många av finländarna som semestrar utomlands just nu. Däremot vill många boka en semesterresa för hösten

Premium

4.7.2021

Följ med fyrvaktaren till hisnande höjder – från det här perspektivet har du aldrig sett Helsingfors tidigare

Följ med upp till ett av fyrtornen i Fiskehamnen där "fyrvaktaren" ser vår stad genom kameralinsen. Han är uppe i vått och torrt, i bitande kyla och gassande sommarsolsken.

Premium

14.6.2021

Maïmouna Jagne-Soreaus favoritpromenad finkammar kvarteren i Eira och Ulrikasborg

Enligt almanackan är det årets första sommardag när litteraturvetaren Maïmouna Jagne-Soreau möter mig nere vid Havsgatan. Vi tar en promenad i Helsingfors södra stadsdelar med intryck från många olika håll.

Premium

2.6.2021

Borgbacken smygöppnade för inbjudna gäster – HBL är på plats

Borgbacken slår officiellt upp dörrarna på fredag, den 4 juni. Men på onsdagen ordnade nöjesparken en smygöppning för inbjudna gäster. I stort sett är allt som förr, men några nya restauranger dyker upp. Och i bergochdalbanan har Borgbacken en något uppiffad jubilar som fyller 70 år den här säsongen.

16.5.2021

Anu Vehviläinen trendar på Reddit

En bild av riksdagens talman Anu Vehviläinen har spridit sig på internetforumet Reddit.

16.5.2021

Heidi Schaumans favoritpromenad går runt Sandudd

Merparten av alla träd har klätt sig i musöron. Nu finns det inte längre någon vinter i luften, inne i staden ser man folk i shorts och T-tröja. På årets första varma dag tar Heidi Schauman oss på en promenad från Tölö till Lappviken och tillbaka.

Premium

1.5.2021

Följ med på Pata Degermans favoritpromenad

Det är vår i luften och varmare än man tror. Efter att vi gått längs gatorna inne i Munksnäs svänger vi in i skogen. Underlaget som ska återkomma under promenaden kan bäst beskrivas som sorbet. Äventyraren Pata Degerman tar oss med på en promenad med element från både staden och skogen.

Premium

1.5.2021

Hastigt utför i Indien – finländare berättar om svårt virusläge

Improviserade ambulanser och tillfälliga krematorier – scenerna från Indien är omskakande. Hur är det att befinna sig mitt i kaoset? Anni-Elina Vänskä blev hemskickad och är nu sannolikt en av de första i Finland som har den indiska virusvarianten.

5.4.2021

Är du fortfarande i sommarjobbslimbo?

Är dina sommarplaner ännu öppna? Får du ont i magen och känner dig stressad? Du är inte ensam – för många är jakten på det ultimata sommarjobbet, eller ett sommarjobb över huvud taget, en årligen återkommande pärs.

4.4.2021

Följ med på Andrea Reuters favoritpromenad

Inne i staden har nästan all snö smultit bort, det enda som återstår är gråsvarta högar med lika delar grus och is. Det har inte regnat på länge och dammet knastrar mellan tänderna. Andrea Reuter tar oss med på en promenad med nästan alla stadens element: asfalt, torg, bro och skog.

Premium

22.3.2021

Ny möjlighet att ropa in Tove Jansson

Fyra tavlor av den finländska konstnären och författaren Tove Jansson säljs på auktion denna vecka.

24.2.2021

Tavlor av Tove Jansson såldes för hisnande summor

Auktionshuset Helander auktionerade ut två tavlor av Tove Jansson under onsdagen den 24 februari. De klubbade priserna översteg alla förväntningar.

24.2.2021

Sportlovsfirare njuter av Helsingfors innerskärgård så länge isen bär

Isläget varierar fortsättningsvis på många håll, men de senaste veckorna har det varit möjligt att besöka öarna i Helsingfors innerskärgård på ett enkelt sätt. Många har hittat ut på fjärden.

23.2.2021

Vad händer om en abiturient är i karantän under skrivningarna? Lokala myndigheter har sista ordet

Snart sätter studentskrivningarna i gång med full fart. I coronapandemins spår oroar sig många för vad som händer om en studerande sätts i karantän. Som reglerna är nu, är det kommunen som avgör om man får delta i skrivningarna eller inte.

Premium

16.2.2021

Ingen studentfest på fastlagstisdagen – nästan tomt i Brunnsparken

Under fastlagstisdagen var det synnerligen sparsamt med studerande i Brunnsparken. Coronaviruset satte stopp för de sedvanliga festligheterna.

12.2.2021

Nytt modersmålsverktyg får Borgå att glänsa bland gymnasierna

Efter en tid med dalande studentbetyg bestämde sig lärarkåren vid Borgå gymnasium för att tänka om. Skolspråkslyftet introducerades och nu har studerandena de hjälpmedel som krävs för att blomstra.

Premium

12.2.2021

Ingen möjlighet att skriva studentexamensprov om man sitter i karantän

Vårens studentexamensprov kommer allt närmare. Den 16 mars inleds vårens skrivningar med det första modersmålsprovet. Samtidigt som proven ångar på som vanligt härjar coronapandemin, vilket säkerligen skapar en del huvudbry för gymnasister.