Dan Kronqvist

Dan Kronqvist

Reporter

Featurejournalist med bilar och trafik som specialområde.

Senast publicerade artiklar

17.6.2019

Krönika: Batterierna håller längre än elbilen

Batteriernas livslängd har varit ett av argumenten för många som valt att inte köpa elbil. Nu har Nissan undersökt 400 000 elbilar och kommit fram till att batterierna håller längre än en normal bil.

Premium

8.6.2019

Här kan du se Svenska Teatern brinna

Tornet i Brandmuseets byggnad på Högbergsgatans högsta topp når högt över havet. Besöker man museet har man i princip möjlighet att gå upp dit, även om det inte är en officiell del av guidningen. Alla vill förstås upp, säger museiföreståndaren Jari Auvinen.

Premium

3.6.2019

Krönika: Vissa varor vill jag köpa i butik

Att köpa kyl och frys på nätet känns ärligt talat lite främmande. Jag vill veta hur reglagen känns, om dörrarna har den rätta svingen och om det finns tillräckligt med utrymme i hyllor och fack.

Premium

27.5.2019

Fiat Chrysler friar till Renault

Italienska FCA (Fiat Chrysler Automobiles) bekräftar nu att de gett ett formellt anbud för sammangående med Renault.

24.5.2019

Svensken Ola Källenius ny vd för Daimler

Mercedestillverkaren Daimler AG får sin första icke-tyska chef när Ola Källenius nu tar över rodret efter Dieter Zetsche.

20.5.2019

KRÖNIKA: Därför kör inte bilen själv

För bara fem år sedan var diskussionen om autonoma/självkörande bilar som hetast. Alla stora biltillverkare lovade ha modeller ute på vägarna år 2019 eller senast 2020. Sedan tystnade bruset.

Premium

6.5.2019

Volvo Cars sprider svensk föräldraledighet över världen

Sex månaders betald föräldraledighet med 80 procent av lönen. Det lovar Volvo Cars sina anställda i Europa, Mellanöstern och Afrika, den så kallade EMEA-­regionen.

Premium

6.5.2019

Analys: Bilarnas koldioxidutsläpp ökar!

Trots att den allmänna diskussionen handlar om att minska utsläppen ger nya bilar i snitt ifrån sig mer och mer koldioxid. Några få märken går ändå mot strömmen.

Premium

4.5.2019

Sommarbilen är alltid unik

Det här är ingen representativ berättelse. Den handlar bara om min egen sommarbil, och alla gamla bilar är individuella.

11.4.2019

Krönika: Bildäcken behöver mera omtanke

Nästan 60 procent av de finländska bilisterna säger att det är viktigt med bra sommardäck. Samtidigt har nästan hälften testat att nypa bort dubbarna ur gamla vinterdäck och slita ut dem på sommaren.

Premium

10.4.2019

Fenomenet Kuriren går i arv – nu belönas 60-åringen med medalj

Tidskriften Kuriren belönas med Svenska Folkskolans vänners folkbildningsmedalj "för att i 60 år ha lyckats med det som många ansett vara omöjligt: att ge ut en finlandssvensk veckotidning, med spridning över hela Svenskfinland".

Premium

1.4.2019

Gratisapp varnar bilister för gatustädning

Om en bil ska flyttas från en gatuparkering inför sandtvätt eller snöplogning sätts skyltar upp minst två dygn på förhand. Gratisappen Siirtosoitto ska nu göra livet lite enklare för bilisterna i Helsingfors. Många brukar glömma att flytta undan bilen i tid.

25.3.2019

Krönika: Roboten är bäst på att parkera

De helt autonoma bilarna verkar dröja. De allra sista pusselbitarna är förenade med både juridiska, tekniska och moraliska problem. Tekniken kan däremot med framgång användas för att göra parkeringsutrymmen effektivare.

Premium

18.3.2019

Analys: Dubbar eller friktionsdäck - statistiken ger svar

Också den här vintern har frågan om dubbar eller friktionsdäck debatterats flitigt kring bensinmackarnas kafébord. Ett svar hittar man som vanligt i statistiken.

Premium

14.3.2019

Live: HBL provkör ny Pasi

1300 Pasi-fordon används runt om i världen, men det behövdes ett modernare och effektivare komplement. Patria 6X6 svarar mot de krav som ett rörligt försvar ställer i dag, säger Patrias produktutvecklare Toni Töyrylä. HBL provkör.

11.3.2019

130-årsjubileum: Amatörfotograferna i Helsingfors dokumenterar verkligheten

Amatörfotografklubben i Helsingfors är den äldsta i sitt slag i Norden. Intresserade medlemmar sammankallades per annons i HBL den 22 februari 1889 och stadgarna antogs den 6 mars. Det är dags för 130-årsjubileum.

Premium

10.3.2019

Christoffer Strandberg: En komiker får inte vara lat

Man kan alltid göra ett skämt lite bättre och ta det till nästa nivå, säger Christoffer Strandberg, skådespelare och komiker "eller någonting mitt emellan", som han själv säger. Komiker ville han bli redan som tolvåring.

Premium

4.3.2019

180 blir ny maxhastighet för Volvo

Volvo sänder ut en signal om farorna med höga hastigheter genom att begränsa topphastigheten i alla sina bilar till 180 kilometer i timmen från och med år 2020.

Premium

4.3.2019

Kommentar: Strömmad musik inte så bra för planeten

Spotify eller någon av konkurrenterna har snabbt blivit den största distributionskanalen för musik. Nu lyfts miljöaspekten fram. Strömning är inte alltid bättre för miljön än de fysiska formaten.

Premium

3.3.2019

Ex-komikern Lotta Backlund: Ju kortare skämt, desto bättre

Alla människor behöver humor. Den som inte kan skratta åt en rolig vits mår verkligen inte bra, säger Lotta Backlund. Men om ingen i publiken skrattar är det förstås inte fel på publiken. Då ska vitsen skrivas om.

Premium

24.2.2019

Alfred Backa, komiker: Den äkta publiken finns på firmafesterna

Alfred Backa är en komiker med många års erfarenhet, men han har ändå lyckats hålla sig i utkanten av spotlighten. Säger man Deposita vet betydligt fler vem han är. Parodin på sommarplågan Despacito är eventuellt ännu mera känd än han själv. Det har han inget emot.

18.2.2019

Analys: Trafiken börjar lära sig av insekterna

Ett nytt ord på teknik- och bilmässor är ”svärmintelligens”. I naturen är det ett fenomen som verkar få fåglar, fiskar och insekter att samarbeta organiserat utan ledare. Bilar som hela tiden kommunicerar med varandra kan på samma sätt agera för massans bästa.

Premium

16.2.2019

Humorlös? Nej: Dålig humor är också bra humor

Saknar du sinne för humor? Det är bara vad du tror. Enligt Jarno Hietalahti, forskardoktor vid Jyväskylä universitet, är humor något som vi alla har, men den kan förstås yttra sig på olika sätt.

16.2.2019

HBL:s humorserie: "Komikern och publiken ska trivas i samma bubbla"

Ståupphumor är inkluderande, men på samma gång exkluderande. Mycket går ut på att driva med någon som inte är närvarande eller inte hör till kretsen. Därför kan någon alltid ta illa upp om viljan är god, säger komikerduon Stan Saanila och André Wickström i den serie om humor som HBL inleder. Att bli kränkt eller sekundärkränkt är det nya svarta.

Premium

16.2.2019

Kolumn: Född till ett större boende

Om inredningstrenden går mot mer saker och fler färger är jag äntligen i fas igen.

Premium

15.2.2019

På Omnia är det datorn som kollar närvaron

Ansiktsigenkänning är en ny form av närvarokontroll som testas på Omnia, samkommunen för utbildning i Esbo. De studerande har varit överraskande positiva, säger Heidi Rajamäki-Partanen på Omnias AI-laboratorium.

Premium

12.2.2019

Dubbeljubileum för automobilentusiaster

I år firar den bilhistoriska tidskriften Mobilisti 40 år, samtidigt som Finlands Automobil-Historiska Klubb fyller 60. Båda startades av Kai Lauri Bremer, 84, som sedan sin teoretiska pensionering för ett par decennier sedan också gett ut tidningen Mobilisti Senior.

4.2.2019

Krönika: I Norge drivs varannan ny bil med el

I ett läge där Finland snabbt ska styras mot en elektrifierad biltrafik finns det redan en fallstudie som visar hur det ska göras. Gör som Norge, subventionera och snåla inte med morötterna. Då kan det gå snabbt.

1.2.2019

Eldrivna motorcyklar bakom nästa kurva på mässan

I år kommer den klassiska Vespan i eldriven version. Också inom motorcykelsektorn finns några tidiga elektriska uppstickare, men det är först inom ett par år som de klassiska märkena ger eldriften mera volym i Finland, förutspår många importörer. MC-mässan har öppnats i Mässcentrum.

Premium

21.1.2019

Krönika: Vinylboomen påverkar inte statistiken

Vi hör regelbundet rapporter om vinylskivans återkomst. Tittar man på den officiella säljstatistiken är det här ett ganska marginellt fenomen. Det finns däremot en stor marknad på nätet, och den flyger under den officiella radarn.

Premium

20.1.2019

Om allt slås ut: Klarar du krisen i sjuttiotvå timmar?

Hur klarar du dig under ett elavbrott om det fortsätter i flera dagar? Tänk på att bankautomaten och butiken också är mörka, och att värmen och vattenpumpen i huset inte fungerar. Det här hoppas Roger Roos, organisationschef på Finlands svenska brand- och räddningsförbund, att fler skulle fundera på.

Premium

20.1.2019

Här görs pengar på miljöhotet: Skyddsbunkrarnas Rolls Royce finns i östra Tyskland

Kriser och miljöhot är bra business för överlevnadsbranschen. En som insett det här är Robert Vicinos. Hans företag Terravivos konstruerar katastrofsäkra underjordiska bostäder som ska ge extratid om katastrofen hotar resten av mänskligheten. Den lyxigaste bunkern finns i före detta DDR.

Premium

16.1.2019

Fixa vägarna så sjunker utsläppen

Transportbranschen tar utsläppen på allvar, men understryker att dåliga vägar ökar bränsleförbrukningen med tiotals procent och försämrar trafiksäkerheten. En miljard euro per år kan avhjälpa problemet, anser Finlands Transport och Logistik SKAL.

Premium

5.1.2019

Glasfiberhuset blev en sjuttiotalsbubbla

I Vanda tillverkades en del av Venturohusen, Matti Suuronens futuristiska glasfiberkonstruktioner från 1970-talet. Bara ett par stenkast från platsen där tillverkaren Polykem hade sitt högkvarter bor Pertti Ilmonen. Han har räddat ett av husen och renoverat det till ett privat sjuttiotalsmuseum.

27.12.2018

Analys: Trögt för nya mobilitetslösningar: Åtta av tio fortsätter köra egen bil

Nya former av mobilitet är intressanta, men åtta av tio finländska bilister har ändå ingen tanke på att ge upp den egna bilen. Det är ett av resultaten av den senaste tidens undersökningar om hur lätt vi tar till oss nya lösningar i trafiken.

Premium

24.12.2018

2018: Det här var årets bästa tv-serier

Italienska Ferrante-filmatiseringen och flera norska serier. HBL:s journalister utnämner sina favoritserier från året som gått, och tipsar samtidigt om sevärt under helg- och mellandagar.

Premium

17.12.2018

Krönika: Snart börjar tysta elbilar brumma

En del av charmen med elbilar var från början att de var så coola och tysta. Det visade sig snabbt att de är nästan omöjliga att höra i stadstrafik, så från och med juli 2019 ska alla nya elbilar vara utrustade med konstgjort ljud.

5.12.2018

Nya Jeepen fick bara en stjärna i krocktest

Jeep Wrangler och Fiat Panda fick de sämsta resultaten i EuroNCAP:s senaste krocktest. Båda tillverkas av Fiat-Chrysler-koncernen.

3.12.2018

Bilskatten justeras från och med i dag

Bilskatteskalan finjusteras igen, och med början redan i dag. Det är de nya utsläppsmätningarna som ligger i bakgrunden. Sedan hösten har det lönat sig att importera stora begagnade bilar från utlandet, vilket inte är i linje med klimatmålen.

27.11.2018

Plåtpolis testades – tog 60 000 bilder på två veckor

När en fartkamera sattes upp vid huvudstråket genom den italienska byn Acquetico slog den snabbt alla rekord.

25.11.2018

För 100 år sedan: Finländare på båda sidorna i Estlands frihetskrig

När inbördeskriget i Finland tog slut den 15 maj 1918 tycker man det borde ha varit tillräckligt för vem som helst. Ändå åkte 3 700 finländare följande vinter över Finska viken för att delta i Estlands frihetskrig som inletts den 28 november. De möttes av Röda armén med 1 200 finländare i rullorna. Totalt krigade alltså omkring 5 000 finländare i Estland.

19.11.2018

Analys: Ny dieselteknik sägs förbättra luften i städerna – därför är det en sanning med modifikation i Finland

Vid sidan av elbilens verkliga utsläpp från gruva till väg är det den smutsiga dieselmotorn som länge dominerat bildebatten. De europeiska biltillverkarnas förening ACEA påpekar nu att en modern diesel redan är betydligt renare än 2020 års gränsvärden förutsätter.

4.11.2018

Vad kostar det att byta däck?

Den som inte själv byter däck på bilen kan spara pengar på att jämföra däckverkstädernas priser. Ett däckbyte kan kosta mellan 20 och 45 euro, och kostnaden för säsongförvaringen varierar ännu mera.

28.10.2018

Läsartävling: John Söderholm skrev bästa limericken – här kan du se vinnaren läsa upp dikten och höra juryns motivering

Vinnaren i Svenskfinlands limerickmästerskap heter John Söderholm. På Helsingfors bokmässa offentliggjorde HBL:s kulturchef Fredrik Sonck de tre pristagarna.

24.10.2018

Här är finalisterna i De finlandssvenska limerickmästerskapen

346 nya finlandssvenska limerickar är slutsaldot i HBL:s limerickmästerskap. De har tagit juryn på en resa kors och tvärs i Svenskfinland med avstickare till det inre av landet och i enstaka fall långt över landets gränser. Nu har finalisterna sållats fram.

22.10.2018

Analys: Bättre bilister är svåra att hitta

Vi finländare anser att vi är de säkraste bilförarna och bästa parkerarna i hela Europa. Det är det mest självklara resultatet av parkeringsföretaget Easy Parks europeiska gallup som utfördes i juni och nyligen presenterats.

20.10.2018

På väg: Nya inkast om utsläppen

Problemet med elbilarnas batterier handlar om var de tillverkas, hur de tillverkas och hur man producerar den energi som behövs vid tillverkningen.

12.10.2018

Tävling: Limerickarna strömmar in

Skriver folk längre limerickar? Läser någon dem? Kommer vi att få in tillräckligt många? Frågorna som HBL:s arbetsgrupp ställde sig inför Svenskfinlands limerickmästerskap har alla besvarats med ett rungande ja.

8.10.2018

Analys: Traditionella bilmässor tappar mark

Bilsalongen i Paris pågår fram till den 14 oktober. Allt ser som vanligt stort och flott ut och många nya modeller presenteras. I verkligheten har rekordmånga tillverkare valt att utebli. Allt fler väljer att släppa ut de största nyheterna med egen tidtabell.

7.10.2018

Tv-recension: Tillbaka till Djurgårdskällaren

En kvalificerad gissning är att rätt många otåligt väntat på andra säsongen av SVT:s serie Vår tid är nu, en produktion som redan från start utnämnts till en ny klassiker. På måndag sände SVT första avsnittet, och i kväll är det nystart på Yle Fem. Det blir bara bättre.