Dan Kronqvist

Dan Kronqvist

Reporter

Featurejournalist med bilar och trafik som specialområde.

Senast publicerade artiklar

19.1.2021

Bokrecension: Huvudet fullt av minnen

Han har stått på scen med Max Hansen i Stockholm. Han har fått en tullare att gå i land med smuggelcigaretter. Han har kommenderat Calle Öhman att bära möbler. Krögarlegenden Nalle Lindqvist har huvudet fullt av minnen och historier.

Premium

29.11.2020

Krögarlegenden Nalle Lindqvist samlar sina minnen i eget museum

Den som fortfarande saknar Ekenäskrogen Gästis bardisk måste numera söka sig till Skogböle station i Pojo. Här finns också en hel servis från Strandhotellet och många minnen från Gnägget och Knipan. Krögarlegenden Björn ”Nalle” Lindqvist har ett helt museum intill stationsbyggnaden där han bor.

Premium

25.4.2020

När kylningen blev elektrisk, började vi hamstra mat

När vårvärmen gör sitt intåg längtar vi mer och mer efter kyla. Åtminstone i köket. Sedan virusrestriktionerna infördes har vitvarukedjorna sett en tydlig uppgång i försäljningen av kyl- och frysutrustning. Vi har relativt snabbt blivit beroende av artificiell kyla. Ännu för hundra år sedan var kylskåpet en exklusiv nymodighet, och i Finland blev det riktigt vanligt först på 1950-talet.

Premium

29.1.2020

Snart får du parkera på fel sida av gatan

Den nya vägtrafiklagen tillåter från den första juni parkering mot körriktningen i stadstrafik, alltså på fel sida av gatan. Med friheten följer också ansvar, påminner Automobilförbundet.

20.1.2020

Hybridbilisterna laddar flitigare än du tror

Hybridbilisterna i Finland kör i genomsnitt mer än halva sträckan på el. De kör dessutom 19 000 kilometer per år, vilket är längre än den genomsnittliga bensinbilens 16 000.

Premium

20.1.2020

Krönika: Bilen blir inte renare i utsläppspoolen

EU tillåter numera biltillverkare att slå ihop sig för att sänka snittutsläppen per bil. Fiat/Chrysler-gruppen (FCA) löser en stor del av sina europeiska utsläppsproblem genom att skapa en öppen pool tillsammans med Teslas elbilar.

Premium

12.1.2020

Reklamprylar, bränslepumpar och en nästan hundra år gammal traktor – Pertti Huhtala lever för sitt lantbruks- och hembygdsmuseum

Samlandet kommer oftast tidigt in i en människas liv. Många samlar frimärken, andra samlar tändsticksetiketter eller gamla mynt. Alla fortsätter inte i lika stor skala som Pertti Huhtala. Han samlar på allt från traktorer och gårdsmotorer till små oljeburkar, reklamprylar och annat relaterat. Han fyller en stor del av tomten med samlingarna.

Premium

6.1.2020

Krönika: Trafiksäkerhet blev ett konkurrensmedel

Minsta möjliga miljöpåverkan blir ett allt starkare argument i bilhandeln, men största möjliga säkerhet ska vi inte heller glömma. Brittiska bilsäkerhetsorganisationen Thatcham Research har listat de senaste tekniska innovationerna. Flera av dem fokuserar på föraren, som ofta är den svagaste länken.

Premium

30.12.2019

Recension: Hasse utan Tage var kanske en omöjlighet

Underhållningen är full av parhästar. Vad vore Abbott utan Costello, Helan utan Halvan eller Hasse utan Tage? Trots att Hans Alfredson hade en omfattande och spretig produktion under alla åren efter Tage Danielssons död blev förlusten av vännen och kollegan en av de svarta milstolparna i hans liv. Kalle Lind fyller en lucka i biografihyllan med sin digra volym.

Premium

30.12.2019

ABC för 2020-talet

A som i apa, B som i boll, C som i cykel, D som i docka. Mor ror. Far är rar. Världen i ABC-böckerna har länge varit statisk. Kanske det är dags för en ny variant inför det kommande decenniet?

Premium

26.12.2019

Allt mindre behov av digital radio

För 100 år sedan var det omtumlande att höra röster från andra sidan jorden. Numera är det sällan vi fascineras av radion på samma sätt. Redan 1919 stiftade den unga nationen sin första radiolag. Ett sekel senare är radion fortfarande analog.

Premium

24.12.2019

Allt mindre behov av digital radio

För 100 år sedan var det omtumlande att höra röster från andra sidan jorden. Numera är det sällan vi fascineras av radion på samma sätt. Redan 1919 stiftade den unga nationen sin första radiolag. Ett sekel senare är radion fortfarande analog.

Premium

24.12.2019

Hundraettåringen lever med gubbarna i lådan

– När jag var liten i början av 1920-talet hälsade jag på en farbror som byggde en låda i sin snickarbod. Jag frågade vad det var, och han sa att det skulle bli en låda som gubbar pratar i, en radio. Det var första gången jag hörde ordet, säger Lars Ingman i Raseborg.

23.12.2019

Krönika: Vi blir museala, kära du

I Finland finns minst 50 000 registrerade veteranbilar, eller museifordon som de också kallas. De är bevarade historiska produkter från bilens olika decennier. Bilar från 1990 kan bli museifordon efter nyår. För en del av oss var det helt nyligen.

Premium

13.12.2019

Elbilsräknaren visar utsläpp och kostnader

Utsläppen från en elbil blir i bästa fall nästan 70 procent lägre än för en bensin- eller dieseldriven. Senast inom ett par år är elbilen renare, lite beroende på bilens storlek. Däremot tar det många år innan totalkostnaderna blir lägre.

Premium

9.12.2019

Ledarkrönika: Kassaläget är komplicerat

Se till att inte tappa telefonen med alla apparna i havet, och hoppas framför allt att ingen hackar ditt bankkort så du måste byta ut det. Det kan bli lite fattigt under dagarna som går innan du får det nya kortet och hinner koppla alla apparna till det.

Premium

5.12.2019

10 000 gasbilar i Finland

Gasdrivna bilar har levt i skuggan av elbilarna den senaste tiden, men i år har faktiskt 4 000 sålts. Det är nästan hälften av det totala antalet i landet.

Premium

11.11.2019

Analys: Det våras för hemmaladdningen

En hemmaparkering med laddningsstation skulle antagligen göra övergången till elbil lättare för många som tvekar för att de bor i höghus. Men det krävs fortfarande en parkeringsplats.

Premium

28.10.2019

Kommentar: Räkna inte ut förbränningsmotorn

När de fossila bränslena fasas ut kanske förbränningsmotorn hinner uppleva ett uppsving med de förnybara bränslen som är ett reellt alternativ till den totala elektrifieringen av trafiken.

Premium

22.10.2019

Självkörande fordon från Esbo fick pris

Finländsk sensorteknik som hjälper självkörande bilar att se genom snöyra gav första pris i sandstormarnas Dubai.

Premium

14.10.2019

Analys: Ny elbil vill revolutionera bilhandeln

Eventuellt blir inte ens leasing det stora språnget för elbilen i Finland, men det kan bli ett steg framåt på den långa marschen mot en renare trafik i närmiljön.

Premium

30.9.2019

Krönika: Farthinder som känns i ryggen

Alla städer har sina farligaste övergångsställen. Det finns emellertid en uppfinning som lär stressade bilister att hålla hastigheten utan att störa dem som redan gör det.

Premium

16.9.2019

Analys: Bilarna blir snabbt smartare

I år har det redan sålts nästan dubbelt så många personbilar med autonoma funktioner som i fjol. Bilarna kan inte köra själv, men de hjälper till mer och mer.

Premium

2.9.2019

Ledarkrönika: Därför väljer vi elbil

Målsättningen är att Finland ska ha 250 000 elbilar år 2030. Det är lite drygt tio år till dess. Norge har nu exakt så många, och en undersökning visar vad som fått bilägarna att välja el. Bara hälften tänker i första hand på miljön.

Premium

1.9.2019

Wien är en kejserlig huvudstad med många färger

Det en gång österrikiska kejsardömet bidrar än i dag till att huvudstaden Wien domineras av minnen från fornstora dagar. Och vilka minnen. Det tar tid att beta av allt från anrika kaféer till utsökt konst, uppklädda traditioner och kejserligt glitter.

Premium

17.8.2019

Serie: För regniga dagar: Katladraken har gömt sig i Kabelfabriken

Svenska Teaterns variant av draken Katla fick sin pensionärsbostad i Teatermuseet i Kabelfabriken. Huvudet hänger över ingången till museet och svansen når ända till teatervinden där man kan testa regn- och vindmaskinerna.

Premium

3.8.2019

Leksakerna har samlat sig på Sveaborg

När Petra Tandefelt guidar besökarna bland vitriner fyllda med leksaker från olika århundraden är hon i högsta grad på hemmaplan. Hon bor en trappa upp, och hennes mamma Piippa samlade ihop största delen av de leksaker som besökaren ser.

Premium

20.7.2019

Telefonmuseet blev Fröken Urs pensionärsbostad

När man kliver in i Telefonmuseet ser man först den enorma mekaniska telefoncentral som funnits på samma plats sedan 1882. Går man lite längre in ser man Fröken Ur, som trots pensioneringen gärna pratar med besökarna ibland.

Premium

9.7.2019

Esbo bilmuseum hyllar skotern hela sommaren

De officiella nyheterna för i år på Esbo bilmuseum är en äkta Formel V-bil och Mika Häkkinens första gokart. Årets specialutställning går däremot på två hjul. Temat är skotrar, och det finns faktiskt mycket annat än Vespa att titta på.

Premium

4.7.2019

MAD Magazine läggs ner

Satir- och skämttidningen MAD Magazine kommer att sluta publicera nytt material under år 2019 och småningom läggas ner.

1.7.2019

Serie: För regniga dagar: Tekniska museet sätter allt i sitt sammanhang

Teknologi handlar om innehåll, men innan produkten är klar får utsidan en design. Det är skalen vi minns, och därför är Tekniska museet en guldgruva även om man inte vet så mycket om teknik.

Premium

17.6.2019

Krönika: Batterierna håller längre än elbilen

Batteriernas livslängd har varit ett av argumenten för många som valt att inte köpa elbil. Nu har Nissan undersökt 400 000 elbilar och kommit fram till att batterierna håller längre än en normal bil.

Premium

8.6.2019

Här kan du se Svenska Teatern brinna

Tornet i Brandmuseets byggnad på Högbergsgatans högsta topp når högt över havet. Besöker man museet har man i princip möjlighet att gå upp dit, även om det inte är en officiell del av guidningen. Alla vill förstås upp, säger museiföreståndaren Jari Auvinen.

Premium

3.6.2019

Krönika: Vissa varor vill jag köpa i butik

Att köpa kyl och frys på nätet känns ärligt talat lite främmande. Jag vill veta hur reglagen känns, om dörrarna har den rätta svingen och om det finns tillräckligt med utrymme i hyllor och fack.

Premium

27.5.2019

Fiat Chrysler friar till Renault

Italienska FCA (Fiat Chrysler Automobiles) bekräftar nu att de gett ett formellt anbud för sammangående med Renault.

24.5.2019

Svensken Ola Källenius ny vd för Daimler

Mercedestillverkaren Daimler AG får sin första icke-tyska chef när Ola Källenius nu tar över rodret efter Dieter Zetsche.

20.5.2019

KRÖNIKA: Därför kör inte bilen själv

För bara fem år sedan var diskussionen om autonoma/självkörande bilar som hetast. Alla stora biltillverkare lovade ha modeller ute på vägarna år 2019 eller senast 2020. Sedan tystnade bruset.

Premium

6.5.2019

Volvo Cars sprider svensk föräldraledighet över världen

Sex månaders betald föräldraledighet med 80 procent av lönen. Det lovar Volvo Cars sina anställda i Europa, Mellanöstern och Afrika, den så kallade EMEA-­regionen.

Premium

6.5.2019

Analys: Bilarnas koldioxidutsläpp ökar!

Trots att den allmänna diskussionen handlar om att minska utsläppen ger nya bilar i snitt ifrån sig mer och mer koldioxid. Några få märken går ändå mot strömmen.

Premium

4.5.2019

Sommarbilen är alltid unik

Det här är ingen representativ berättelse. Den handlar bara om min egen sommarbil, och alla gamla bilar är individuella.

11.4.2019

Krönika: Bildäcken behöver mera omtanke

Nästan 60 procent av de finländska bilisterna säger att det är viktigt med bra sommardäck. Samtidigt har nästan hälften testat att nypa bort dubbarna ur gamla vinterdäck och slita ut dem på sommaren.

Premium

10.4.2019

Fenomenet Kuriren går i arv – nu belönas 60-åringen med medalj

Tidskriften Kuriren belönas med Svenska Folkskolans vänners folkbildningsmedalj "för att i 60 år ha lyckats med det som många ansett vara omöjligt: att ge ut en finlandssvensk veckotidning, med spridning över hela Svenskfinland".

Premium

1.4.2019

Gratisapp varnar bilister för gatustädning

Om en bil ska flyttas från en gatuparkering inför sandtvätt eller snöplogning sätts skyltar upp minst två dygn på förhand. Gratisappen Siirtosoitto ska nu göra livet lite enklare för bilisterna i Helsingfors. Många brukar glömma att flytta undan bilen i tid.

25.3.2019

Krönika: Roboten är bäst på att parkera

De helt autonoma bilarna verkar dröja. De allra sista pusselbitarna är förenade med både juridiska, tekniska och moraliska problem. Tekniken kan däremot med framgång användas för att göra parkeringsutrymmen effektivare.

Premium

18.3.2019

Analys: Dubbar eller friktionsdäck - statistiken ger svar

Också den här vintern har frågan om dubbar eller friktionsdäck debatterats flitigt kring bensinmackarnas kafébord. Ett svar hittar man som vanligt i statistiken.

Premium

14.3.2019

Live: HBL provkör ny Pasi

1300 Pasi-fordon används runt om i världen, men det behövdes ett modernare och effektivare komplement. Patria 6X6 svarar mot de krav som ett rörligt försvar ställer i dag, säger Patrias produktutvecklare Toni Töyrylä. HBL provkör.

11.3.2019

130-årsjubileum: Amatörfotograferna i Helsingfors dokumenterar verkligheten

Amatörfotografklubben i Helsingfors är den äldsta i sitt slag i Norden. Intresserade medlemmar sammankallades per annons i HBL den 22 februari 1889 och stadgarna antogs den 6 mars. Det är dags för 130-årsjubileum.

Premium

10.3.2019

Christoffer Strandberg: En komiker får inte vara lat

Man kan alltid göra ett skämt lite bättre och ta det till nästa nivå, säger Christoffer Strandberg, skådespelare och komiker "eller någonting mitt emellan", som han själv säger. Komiker ville han bli redan som tolvåring.

Premium

4.3.2019

180 blir ny maxhastighet för Volvo

Volvo sänder ut en signal om farorna med höga hastigheter genom att begränsa topphastigheten i alla sina bilar till 180 kilometer i timmen från och med år 2020.

Premium