Dan Kronqvist

Dan Kronqvist

Reporter

Featurejournalist med bilar och trafik som specialområde.

Senast publicerade artiklar

9.12.2019

Ledarkrönika: Kassaläget är komplicerat

Se till att inte tappa telefonen med alla apparna i havet, och hoppas framför allt att ingen hackar ditt bankkort så du måste byta ut det. Det kan bli lite fattigt under dagarna som går innan du får det nya kortet och hinner koppla alla apparna till det.

Premium

5.12.2019

10 000 gasbilar i Finland

Gasdrivna bilar har levt i skuggan av elbilarna den senaste tiden, men i år har faktiskt 4 000 sålts. Det är nästan hälften av det totala antalet i landet.

Premium

11.11.2019

Analys: Det våras för hemmaladdningen

En hemmaparkering med laddningsstation skulle antagligen göra övergången till elbil lättare för många som tvekar för att de bor i höghus. Men det krävs fortfarande en parkeringsplats.

Premium

28.10.2019

Kommentar: Räkna inte ut förbränningsmotorn

När de fossila bränslena fasas ut kanske förbränningsmotorn hinner uppleva ett uppsving med de förnybara bränslen som är ett reellt alternativ till den totala elektrifieringen av trafiken.

Premium

22.10.2019

Självkörande fordon från Esbo fick pris

Finländsk sensorteknik som hjälper självkörande bilar att se genom snöyra gav första pris i sandstormarnas Dubai.

Premium

14.10.2019

Analys: Ny elbil vill revolutionera bilhandeln

Eventuellt blir inte ens leasing det stora språnget för elbilen i Finland, men det kan bli ett steg framåt på den långa marschen mot en renare trafik i närmiljön.

Premium

30.9.2019

Krönika: Farthinder som känns i ryggen

Alla städer har sina farligaste övergångsställen. Det finns emellertid en uppfinning som lär stressade bilister att hålla hastigheten utan att störa dem som redan gör det.

Premium

16.9.2019

Analys: Bilarna blir snabbt smartare

I år har det redan sålts nästan dubbelt så många personbilar med autonoma funktioner som i fjol. Bilarna kan inte köra själv, men de hjälper till mer och mer.

Premium

2.9.2019

Ledarkrönika: Därför väljer vi elbil

Målsättningen är att Finland ska ha 250 000 elbilar år 2030. Det är lite drygt tio år till dess. Norge har nu exakt så många, och en undersökning visar vad som fått bilägarna att välja el. Bara hälften tänker i första hand på miljön.

Premium

1.9.2019

Wien är en kejserlig huvudstad med många färger

Det en gång österrikiska kejsardömet bidrar än i dag till att huvudstaden Wien domineras av minnen från fornstora dagar. Och vilka minnen. Det tar tid att beta av allt från anrika kaféer till utsökt konst, uppklädda traditioner och kejserligt glitter.

Premium

17.8.2019

Serie: För regniga dagar: Katladraken har gömt sig i Kabelfabriken

Svenska Teaterns variant av draken Katla fick sin pensionärsbostad i Teatermuseet i Kabelfabriken. Huvudet hänger över ingången till museet och svansen når ända till teatervinden där man kan testa regn- och vindmaskinerna.

Premium

3.8.2019

Leksakerna har samlat sig på Sveaborg

När Petra Tandefelt guidar besökarna bland vitriner fyllda med leksaker från olika århundraden är hon i högsta grad på hemmaplan. Hon bor en trappa upp, och hennes mamma Piippa samlade ihop största delen av de leksaker som besökaren ser.

Premium

20.7.2019

Telefonmuseet blev Fröken Urs pensionärsbostad

När man kliver in i Telefonmuseet ser man först den enorma mekaniska telefoncentral som funnits på samma plats sedan 1882. Går man lite längre in ser man Fröken Ur, som trots pensioneringen gärna pratar med besökarna ibland.

Premium

9.7.2019

Esbo bilmuseum hyllar skotern hela sommaren

De officiella nyheterna för i år på Esbo bilmuseum är en äkta Formel V-bil och Mika Häkkinens första gokart. Årets specialutställning går däremot på två hjul. Temat är skotrar, och det finns faktiskt mycket annat än Vespa att titta på.

Premium

4.7.2019

MAD Magazine läggs ner

Satir- och skämttidningen MAD Magazine kommer att sluta publicera nytt material under år 2019 och småningom läggas ner.

1.7.2019

Serie: För regniga dagar: Tekniska museet sätter allt i sitt sammanhang

Teknologi handlar om innehåll, men innan produkten är klar får utsidan en design. Det är skalen vi minns, och därför är Tekniska museet en guldgruva även om man inte vet så mycket om teknik.

Premium

17.6.2019

Krönika: Batterierna håller längre än elbilen

Batteriernas livslängd har varit ett av argumenten för många som valt att inte köpa elbil. Nu har Nissan undersökt 400 000 elbilar och kommit fram till att batterierna håller längre än en normal bil.

Premium

8.6.2019

Här kan du se Svenska Teatern brinna

Tornet i Brandmuseets byggnad på Högbergsgatans högsta topp når högt över havet. Besöker man museet har man i princip möjlighet att gå upp dit, även om det inte är en officiell del av guidningen. Alla vill förstås upp, säger museiföreståndaren Jari Auvinen.

Premium

3.6.2019

Krönika: Vissa varor vill jag köpa i butik

Att köpa kyl och frys på nätet känns ärligt talat lite främmande. Jag vill veta hur reglagen känns, om dörrarna har den rätta svingen och om det finns tillräckligt med utrymme i hyllor och fack.

Premium

27.5.2019

Fiat Chrysler friar till Renault

Italienska FCA (Fiat Chrysler Automobiles) bekräftar nu att de gett ett formellt anbud för sammangående med Renault.

24.5.2019

Svensken Ola Källenius ny vd för Daimler

Mercedestillverkaren Daimler AG får sin första icke-tyska chef när Ola Källenius nu tar över rodret efter Dieter Zetsche.

20.5.2019

KRÖNIKA: Därför kör inte bilen själv

För bara fem år sedan var diskussionen om autonoma/självkörande bilar som hetast. Alla stora biltillverkare lovade ha modeller ute på vägarna år 2019 eller senast 2020. Sedan tystnade bruset.

Premium

6.5.2019

Volvo Cars sprider svensk föräldraledighet över världen

Sex månaders betald föräldraledighet med 80 procent av lönen. Det lovar Volvo Cars sina anställda i Europa, Mellanöstern och Afrika, den så kallade EMEA-­regionen.

Premium

6.5.2019

Analys: Bilarnas koldioxidutsläpp ökar!

Trots att den allmänna diskussionen handlar om att minska utsläppen ger nya bilar i snitt ifrån sig mer och mer koldioxid. Några få märken går ändå mot strömmen.

Premium

4.5.2019

Sommarbilen är alltid unik

Det här är ingen representativ berättelse. Den handlar bara om min egen sommarbil, och alla gamla bilar är individuella.

11.4.2019

Krönika: Bildäcken behöver mera omtanke

Nästan 60 procent av de finländska bilisterna säger att det är viktigt med bra sommardäck. Samtidigt har nästan hälften testat att nypa bort dubbarna ur gamla vinterdäck och slita ut dem på sommaren.

Premium

10.4.2019

Fenomenet Kuriren går i arv – nu belönas 60-åringen med medalj

Tidskriften Kuriren belönas med Svenska Folkskolans vänners folkbildningsmedalj "för att i 60 år ha lyckats med det som många ansett vara omöjligt: att ge ut en finlandssvensk veckotidning, med spridning över hela Svenskfinland".

Premium

1.4.2019

Gratisapp varnar bilister för gatustädning

Om en bil ska flyttas från en gatuparkering inför sandtvätt eller snöplogning sätts skyltar upp minst två dygn på förhand. Gratisappen Siirtosoitto ska nu göra livet lite enklare för bilisterna i Helsingfors. Många brukar glömma att flytta undan bilen i tid.

25.3.2019

Krönika: Roboten är bäst på att parkera

De helt autonoma bilarna verkar dröja. De allra sista pusselbitarna är förenade med både juridiska, tekniska och moraliska problem. Tekniken kan däremot med framgång användas för att göra parkeringsutrymmen effektivare.

Premium

18.3.2019

Analys: Dubbar eller friktionsdäck - statistiken ger svar

Också den här vintern har frågan om dubbar eller friktionsdäck debatterats flitigt kring bensinmackarnas kafébord. Ett svar hittar man som vanligt i statistiken.

Premium

14.3.2019

Live: HBL provkör ny Pasi

1300 Pasi-fordon används runt om i världen, men det behövdes ett modernare och effektivare komplement. Patria 6X6 svarar mot de krav som ett rörligt försvar ställer i dag, säger Patrias produktutvecklare Toni Töyrylä. HBL provkör.

11.3.2019

130-årsjubileum: Amatörfotograferna i Helsingfors dokumenterar verkligheten

Amatörfotografklubben i Helsingfors är den äldsta i sitt slag i Norden. Intresserade medlemmar sammankallades per annons i HBL den 22 februari 1889 och stadgarna antogs den 6 mars. Det är dags för 130-årsjubileum.

Premium

10.3.2019

Christoffer Strandberg: En komiker får inte vara lat

Man kan alltid göra ett skämt lite bättre och ta det till nästa nivå, säger Christoffer Strandberg, skådespelare och komiker "eller någonting mitt emellan", som han själv säger. Komiker ville han bli redan som tolvåring.

Premium

4.3.2019

180 blir ny maxhastighet för Volvo

Volvo sänder ut en signal om farorna med höga hastigheter genom att begränsa topphastigheten i alla sina bilar till 180 kilometer i timmen från och med år 2020.

Premium

4.3.2019

Kommentar: Strömmad musik inte så bra för planeten

Spotify eller någon av konkurrenterna har snabbt blivit den största distributionskanalen för musik. Nu lyfts miljöaspekten fram. Strömning är inte alltid bättre för miljön än de fysiska formaten.

Premium

3.3.2019

Ex-komikern Lotta Backlund: Ju kortare skämt, desto bättre

Alla människor behöver humor. Den som inte kan skratta åt en rolig vits mår verkligen inte bra, säger Lotta Backlund. Men om ingen i publiken skrattar är det förstås inte fel på publiken. Då ska vitsen skrivas om.

Premium

24.2.2019

Alfred Backa, komiker: Den äkta publiken finns på firmafesterna

Alfred Backa är en komiker med många års erfarenhet, men han har ändå lyckats hålla sig i utkanten av spotlighten. Säger man Deposita vet betydligt fler vem han är. Parodin på sommarplågan Despacito är eventuellt ännu mera känd än han själv. Det har han inget emot.

18.2.2019

Analys: Trafiken börjar lära sig av insekterna

Ett nytt ord på teknik- och bilmässor är ”svärmintelligens”. I naturen är det ett fenomen som verkar få fåglar, fiskar och insekter att samarbeta organiserat utan ledare. Bilar som hela tiden kommunicerar med varandra kan på samma sätt agera för massans bästa.

Premium

16.2.2019

Humorlös? Nej: Dålig humor är också bra humor

Saknar du sinne för humor? Det är bara vad du tror. Enligt Jarno Hietalahti, forskardoktor vid Jyväskylä universitet, är humor något som vi alla har, men den kan förstås yttra sig på olika sätt.

16.2.2019

HBL:s humorserie: "Komikern och publiken ska trivas i samma bubbla"

Ståupphumor är inkluderande, men på samma gång exkluderande. Mycket går ut på att driva med någon som inte är närvarande eller inte hör till kretsen. Därför kan någon alltid ta illa upp om viljan är god, säger komikerduon Stan Saanila och André Wickström i den serie om humor som HBL inleder. Att bli kränkt eller sekundärkränkt är det nya svarta.

Premium

16.2.2019

Kolumn: Född till ett större boende

Om inredningstrenden går mot mer saker och fler färger är jag äntligen i fas igen.

Premium

15.2.2019

På Omnia är det datorn som kollar närvaron

Ansiktsigenkänning är en ny form av närvarokontroll som testas på Omnia, samkommunen för utbildning i Esbo. De studerande har varit överraskande positiva, säger Heidi Rajamäki-Partanen på Omnias AI-laboratorium.

Premium

12.2.2019

Dubbeljubileum för automobilentusiaster

I år firar den bilhistoriska tidskriften Mobilisti 40 år, samtidigt som Finlands Automobil-Historiska Klubb fyller 60. Båda startades av Kai Lauri Bremer, 84, som sedan sin teoretiska pensionering för ett par decennier sedan också gett ut tidningen Mobilisti Senior.

4.2.2019

Krönika: I Norge drivs varannan ny bil med el

I ett läge där Finland snabbt ska styras mot en elektrifierad biltrafik finns det redan en fallstudie som visar hur det ska göras. Gör som Norge, subventionera och snåla inte med morötterna. Då kan det gå snabbt.

1.2.2019

Eldrivna motorcyklar bakom nästa kurva på mässan

I år kommer den klassiska Vespan i eldriven version. Också inom motorcykelsektorn finns några tidiga elektriska uppstickare, men det är först inom ett par år som de klassiska märkena ger eldriften mera volym i Finland, förutspår många importörer. MC-mässan har öppnats i Mässcentrum.

Premium

21.1.2019

Krönika: Vinylboomen påverkar inte statistiken

Vi hör regelbundet rapporter om vinylskivans återkomst. Tittar man på den officiella säljstatistiken är det här ett ganska marginellt fenomen. Det finns däremot en stor marknad på nätet, och den flyger under den officiella radarn.

Premium

20.1.2019

Om allt slås ut: Klarar du krisen i sjuttiotvå timmar?

Hur klarar du dig under ett elavbrott om det fortsätter i flera dagar? Tänk på att bankautomaten och butiken också är mörka, och att värmen och vattenpumpen i huset inte fungerar. Det här hoppas Roger Roos, organisationschef på Finlands svenska brand- och räddningsförbund, att fler skulle fundera på.

Premium

20.1.2019

Här görs pengar på miljöhotet: Skyddsbunkrarnas Rolls Royce finns i östra Tyskland

Kriser och miljöhot är bra business för överlevnadsbranschen. En som insett det här är Robert Vicinos. Hans företag Terravivos konstruerar katastrofsäkra underjordiska bostäder som ska ge extratid om katastrofen hotar resten av mänskligheten. Den lyxigaste bunkern finns i före detta DDR.

Premium

16.1.2019

Fixa vägarna så sjunker utsläppen

Transportbranschen tar utsläppen på allvar, men understryker att dåliga vägar ökar bränsleförbrukningen med tiotals procent och försämrar trafiksäkerheten. En miljard euro per år kan avhjälpa problemet, anser Finlands Transport och Logistik SKAL.

Premium