Dan Kronqvist

Dan Kronqvist

Reporter

Featurejournalist med bilar och trafik som specialområde.

Senast publicerade artiklar

5.12.2018

Nya Jeepen fick bara en stjärna i krocktest

Jeep Wrangler och Fiat Panda fick de sämsta resultaten i EuroNCAP:s senaste krocktest. Båda tillverkas av Fiat-Chrysler-koncernen.

3.12.2018

Bilskatten justeras från och med i dag

Bilskatteskalan finjusteras igen, och med början redan i dag. Det är de nya utsläppsmätningarna som ligger i bakgrunden. Sedan hösten har det lönat sig att importera stora begagnade bilar från utlandet, vilket inte är i linje med klimatmålen.

27.11.2018

Plåtpolis testades – tog 60 000 bilder på två veckor

När en fartkamera sattes upp vid huvudstråket genom den italienska byn Acquetico slog den snabbt alla rekord.

25.11.2018

För 100 år sedan: Finländare på båda sidorna i Estlands frihetskrig

När inbördeskriget i Finland tog slut den 15 maj 1918 tycker man det borde ha varit tillräckligt för vem som helst. Ändå åkte 3 700 finländare följande vinter över Finska viken för att delta i Estlands frihetskrig som inletts den 28 november. De möttes av Röda armén med 1 200 finländare i rullorna. Totalt krigade alltså omkring 5 000 finländare i Estland.

19.11.2018

Analys: Ny dieselteknik sägs förbättra luften i städerna – därför är det en sanning med modifikation i Finland

Vid sidan av elbilens verkliga utsläpp från gruva till väg är det den smutsiga dieselmotorn som länge dominerat bildebatten. De europeiska biltillverkarnas förening ACEA påpekar nu att en modern diesel redan är betydligt renare än 2020 års gränsvärden förutsätter.

4.11.2018

Vad kostar det att byta däck?

Den som inte själv byter däck på bilen kan spara pengar på att jämföra däckverkstädernas priser. Ett däckbyte kan kosta mellan 20 och 45 euro, och kostnaden för säsongförvaringen varierar ännu mera.

28.10.2018

Läsartävling: John Söderholm skrev bästa limericken – här kan du se vinnaren läsa upp dikten och höra juryns motivering

Vinnaren i Svenskfinlands limerickmästerskap heter John Söderholm. På Helsingfors bokmässa offentliggjorde HBL:s kulturchef Fredrik Sonck de tre pristagarna.

24.10.2018

Här är finalisterna i De finlandssvenska limerickmästerskapen

346 nya finlandssvenska limerickar är slutsaldot i HBL:s limerickmästerskap. De har tagit juryn på en resa kors och tvärs i Svenskfinland med avstickare till det inre av landet och i enstaka fall långt över landets gränser. Nu har finalisterna sållats fram.

22.10.2018

Analys: Bättre bilister är svåra att hitta

Vi finländare anser att vi är de säkraste bilförarna och bästa parkerarna i hela Europa. Det är det mest självklara resultatet av parkeringsföretaget Easy Parks europeiska gallup som utfördes i juni och nyligen presenterats.

20.10.2018

På väg: Nya inkast om utsläppen

Problemet med elbilarnas batterier handlar om var de tillverkas, hur de tillverkas och hur man producerar den energi som behövs vid tillverkningen.

12.10.2018

Tävling: Limerickarna strömmar in

Skriver folk längre limerickar? Läser någon dem? Kommer vi att få in tillräckligt många? Frågorna som HBL:s arbetsgrupp ställde sig inför Svenskfinlands limerickmästerskap har alla besvarats med ett rungande ja.

8.10.2018

Analys: Traditionella bilmässor tappar mark

Bilsalongen i Paris pågår fram till den 14 oktober. Allt ser som vanligt stort och flott ut och många nya modeller presenteras. I verkligheten har rekordmånga tillverkare valt att utebli. Allt fler väljer att släppa ut de största nyheterna med egen tidtabell.

7.10.2018

Tv-recension: Tillbaka till Djurgårdskällaren

En kvalificerad gissning är att rätt många otåligt väntat på andra säsongen av SVT:s serie Vår tid är nu, en produktion som redan från start utnämnts till en ny klassiker. På måndag sände SVT första avsnittet, och i kväll är det nystart på Yle Fem. Det blir bara bättre.

30.9.2018

Det mest misshandlade versmåttet – HBL utlyser de finlandssvenska limerickmästerskapen!

Att skriva en limerick är ungefär som att åka enhjuling. Många skulle gärna göra det, en del försöker, men få klarar det utan haverier. Å andra sidan är det ganska få som längre märker magplasken. Nu tänker HBL öka medvetenheten och höja nivån genom en tävling.

24.9.2018

Analys: Otåligheten ökar i trafiken

En färsk undersökning som beställts av försäkringsbolaget Lokal-Tapiola visar att många passagerare ibland tycker att förarens beteende är skrämmande och oroande. 32 procent av 1001 tillfrågade 15–74-åringar har någon gång tyckt att föraren tagit onödiga risker.

23.9.2018

Jakobstad blev Lars Sunds musikcentral

I en intervju strax efter debutromanen Natten är ännu ung (1975) avslöjade Lars Sund sina planer på att återkomma till sin ungdoms Jakobstad i en kommande roman. Drygt 40 år senare uppfyllde han löftet med en musikspäckad bok som rotar sig i 1970-talet.

17.9.2018

Krönika: Slut på friåkandet för Norges elbilister

Norge har alltid varit det goda exemplet när man vill visa hur hjärtligt en nation kan välkomna elbilen. Nästa år kommer verkligheten ikapp också de norska elbilisterna.

13.9.2018

Christina Gestrin handplockades av Timo Soini

Utrikesminister Timo Soini (Blå) har utnämnt Christina Gestrin (SFP) till särskild representant för Östersjösamarbetet. Det oavlönade förtroendeuppdraget ska hon sköta vid sidan av jobbet som utredare på Nylands förbund.

8.9.2018

Kolumn: Corolla kommer äntligen tillbaka

Det var bara Toyota Motor Corporations strategi som kunde peta ner Corolla från toppen av försäljningslistorna i Finland för drygt tio år sedan.

27.7.2018

Kristallkronan till heders igen

I Tölö är det ofta högt i tak i de gamla lägenheterna. Kristallkronor hänger sedan gammalt i många hushåll, men alltid fungerar de inte. Då kan man låta Jyrki Similä ta en titt på dem. Sedan 2009 har han restaurerat armaturer i sin verkstad på Caloniusgatan.

20.7.2018

Konservatorn kan göra barndomsminnen tydligare

En konservator både reparerar och renoverar, men alltid inom ramarna för museibranschens internationella etiska regler. Lämnar man in ett föremål till en konservator blir det som det är möjligt utan att fuska med tidsperiod och materialval, säger Sini Oksanen.

13.7.2018

Restaurering: Nytt ljud ur gamla apparater

När kunderna hämtar sina nyreparerade radioapparater från Raul Nyströms verkstad i Söderkulla får de vad de beställt: En fin gammal apparat med behagligt ljud som fungerar i många decennier. Det enda han inte kan åtgärda är Radio Vegas Esbosändare. FM-skalan på gamla apparater går ungefär till 100 Mhz och Vega ligger strax ovanför.

10.7.2018

Ledarkrönika: Med bil till miljözonerna

Att planera en bilsemester till utlandet har alltid varit en spännande utmaning. En ny och allt viktigare detalj att tänka på är de olika miljödekaler som behövs i allt fler länder, men det finns redan en app som gör jobbet.

6.7.2018

Restaurering: Gamla serviser kan bli som nya

Enligt många antikprogram på teve är naggat och trasigt porslin i princip värdelöst. Keramikern Erkki Stenius kan å andra sidan reparera både hack och glasyr så att kärlen kan både användas och beundras. Han glaserar också om moderna serviser som skråmats i diskmaskinen.

1.7.2018

Dagen T förändrade hela taxibranschen – får jag köra taxi med lastbil?

Från och med i går, den första juli 2018, kan i princip vem som helst ansöka om taxitillstånd. Den nya lagen om transportservice innebär en total revolution inom taxinäringen. Trafi behandlar nya tillstånd och hade enligt Yle på måndagen tagit emot flera hundra nya ansökningar.

1.7.2018

Kommentar: Visst gör det ont när knoppar brister

De stora film- och musikbolagen togs på sängen för många år sedan och blev omsprungna av uppstickare som utmanade den etablerade affärslogiken med ny teknik.

1.7.2018

Taxidrängen välkomnar ökad brokighet

Thomas Brunell har nästan 20 års erfarenhet av att köra taxi. Han välkomnar lite mera brokighet i branschen, som veteranbilar, cykeltaxi och andra udda sätt att frakta passagerare. Däremot sörjer han över att tystnadsplikten har strukits i den nya lagen. Den har varit helig.

29.6.2018

Restaurering: Inget stoppar en möbeltapetserare

För 26 år sedan såg dagmamman Sisko Hannula en annons om en möbeltapetserarutbildning. Det sade klick. Hon visste plötsligt vad hon ville göra resten av livet, så hon sökte till den tvååriga utbildningen. Efter 24 år som företagare börjar pensionen närma sig, men arbetet tar inte slut.

9.6.2018

Analys: Snart är alla bilar harmoniserade

Nya bilmodeller har sedan hösten 2017 utsläppstestats enligt ett nytt program som ger ganska realistiska siffror. Fram till hösten 2018 kan gamla modeller ändå godkännas enligt det gamla systemet. I princip kan alltså samma motor ha två olika CO2-värden och olika beskattning.

7.6.2018

R-kiosken blev biluthyrning

Nu kan du springa ner till R-kiosken, köpa kvällstidningen och samtidigt hyra en bil för en månad.

6.6.2018

Uber tror på framtiden igen

Den nya taxilagen är bra för alla, säger Ubers landschef i Sverige och Finland Joel Järvinen. Den kanske mest moderna taxilagen i världen uppskattas också av Uberpionjären Timo Liespuu som kört taxi ända sedan 1994 och deltog redan i Ubers första våg som stoppades för ett år sedan.

4.6.2018

K-gruppen bygger eget laddningsnät

När K-gruppen frågade kunderna hur de helst vill ladda sin elbil svarade de flesta "medan jag handlar mat". Nu byggs ett laddningssystem i anslutning till K-butikerna. Av de första 400 stationerna är 100 snabbladdare.

23.5.2018

St1 vill kompensera med skogsodlingar

Energikoncernen St1 lanserade först bränsle gjort på organiskt avfall. Nästa steg för styrelseordföranden Mika Anttonen är att få skogsodling godkänd som klimatkompensation. Det skulle både binda koldioxid och ge tillräckligt med biobränsle för att uppfylla klimatmålet.

22.5.2018

Analys: Elbilist i Europas laddningsdjungel

En bilsemester i Europa med hela familjen är ett ovanligt ambitiöst sätt att undersöka hur lätt det är att använda elbil i praktiken. I en rapport beskrivs nu ett ganska tungrott projekt som kräver detaljplanering och minutiösa förberedelser.

14.5.2018

Kuddnäs öppnar renoverade dörrar

Tisdagen den 15 maj öppnas Zacharias Topelius barndomshem Kuddnäs för besökare igen. Museet har varit stängt under den omfattande renoveringen som påbörjades redan 2016. Vatten-, el- och värmesystemen har uppdaterats enligt dagens standard och både stommen och ytorna har återställts.

14.5.2018

Tv-recension: Edd China kör solo på Youtube

Vill man se bilmekanikernas bilmekaniker Edd China i nya avsnitt ska man hålla ett öga på Youtubekanalen Edd China's Garage Revival. Utan Mike Brewers bilförsäljarsvada slutför han avstannade renoveringsprojekt på olika håll i världen.

13.5.2018

Besviket Lähitaksi lämnar taxiförbundet

Beskedet om en färsk affärstransaktion i taxivärlden får debatten att gå het bland chaufförerna i huvudstadsregionen. Taxiförbundet säljer applikationen Valopilkku till företaget Taksi Helsinki, som för bara ett halvår sedan inte vill ha något att skaffa med hela appen.

7.5.2018

Upplevelsebranschen tog över gruppresorna

TUI jobbar egentligen inte längre med traditionella gruppresor. I ett fullt semesterflyg har nästan alla valt olika pusselbitar för sin resa. Det är de unika upplevelserna vi säljer, och vi försöker förändras i takt med resenärerna, säger Alexander Huber, vd för TUI i Norden.

4.5.2018

Ökat intresse för privatleasade bilar

Var femte finländare drömmer just nu om en ny bil. Av dem tänker nästan hälften, omkring en halv miljon, göra slag i saken inom det närmaste året. Privatleasing har börjat intressera var fjärde finländare.

16.4.2018

Analys: Färre 18-åringar fyller körkort

Allt färre helsingforsare tar körkort när de fyller 18. Det behöver förstås inte betyda att huvudstaden håller på att överge bilen som fortskaffningsmedel. Statistiken erbjuder betydligt fler kurvor och staplar än just den här.

7.4.2018

På väg: Däckbytesdagen är ungefärlig

Att knyta däckbytet till en rörlig kyrklig helg var knappast någon briljant idé ens när det gjordes. Första måndagen efter påsk infaller i övermorgon, och då ska vi egentligen enligt lag byta till sommardäck. Lagen överskuggas emellertid av undantag.

4.4.2018

Analys: Vi skvallrar mest om oss själva

Lagarna om personuppgifter har länge anklagats för tandlöshet. Dataskyddsförordningen GDPR täpper till de flesta hålen när den träder i kraft i slutet av maj. Privat får vi förstås fortsätta delta i ”tester” på sociala medier och berätta vad vi gör, gillar och äter eller var vi rör oss.

31.3.2018

I Närpes skriker Putin för full hals

Putin står i Himlen och gal. Fader Brown svarar lika högljutt från Paradiset på andra sidan väggen. De två tupparna håller sina respektive hönor i var sitt rum i hönshuset, men de pratar med varandra om det händer något speciellt. Nu har HBL kommit på besök utan officiell inbjudan.

27.3.2018

Kinesisk elbil premiärvisas i Milano

När kinesiska elbilstillverkaren Byton begår sin Europapremiär är det inte på någon bilmässa, utan under designveckan i Milano med start den 17 april.

27.3.2018

Begagnad Toyota favorit i Finland – svensken väljer Volvo

När en finländare väljer begagnad bil blir det sannolikt en Toyota med motorvärmare och dragkrok. Motsvarande fynd i Sverige är en Volvo med samma utrustning. Auktionssajterna Tori.fi och Blocket har undersökt saken.

26.3.2018

Volvo bygger kinesiska bilar i Europa 

Volvo Cars börjar tillverka bilar för det nya bilmärket Lynk & Co vid sin fabrik i Belgien med start 2019. 

21.3.2018

Lokal-TV: Närmare kommer man inte

Sedan 1982 har När-TV varje vecka sänt superlokal teve i Närpes. Första sändningen var ett bandat fullmäktigemöte. Maria Launonen blev verksamhetsledare år 2000 när verksamheten digitaliserades. Hon ser inte sociala medier som ett hot, utan som tipsare och medarbetare.

19.3.2018

Analys: När gräddfilen inte räcker till

Ända sedan 1950-talet har flygande bilar varit nästan verklighet, men alltid om ungefär tio år. Vi har förstås sett dem på film, så vi tycker på något sätt att de redan finns. Två prototyper på Genèvemässan nyligen visade att drömmen i högsta grad lever.

18.3.2018

Låna slagborren på biblioteket

För en del av oss är det redan helt logiskt och naturligt att tänka ”Jag måste hinna till biblioteket i kväll och låna en slagborr och en ukulele”. Biblioteken i dag är väldigt mycket mera än offentliga bokhyllor. Delningsekonomi är nyckelordet och kunderna kan påverka vad som finns i hyllorna.

8.3.2018

Snö och is blev en onödig trafikfara

Laura Kempe har kört långtradare för transportfirman Transmito i ett drygt år. Den största risken hon iakttagit i trafiken är snö och is som inte längre plogas bort i rimlig tid. Som yrkesförare får man skrämselhicka av bilar som ibland försöker köra om på omöjliga ställen, och på osandade vägar.

Premium