Dan Kronqvist

Dan Kronqvist

Reporter

Featurejournalist med bilar och trafik som specialområde.

Senast publicerade artiklar

18.9.2017

Snart är Tammerfors på spåret

Det tog 110 år för Tammerfors att komma i gång med sitt spårvagnsprojekt. Magnus Lavonius kom med det allra första initiativet 1907, och flera andra skulle det bli innan gatorna började grävas upp nu under sommaren. Om fyra år ska första skedet vara klart.

18.9.2017

Lönsamt i slutändan

Vägtrafik är inte heller gratis, säger Antero Alku som deltog i planeringen av Tammerforsprojektet.

13.9.2017

Elbilar kan tanka el till nätet i Helsingfors

Finlands första laddstation som också kan ladda ner el från bilens batterier till nätet kommer att öppnas om ett par veckor i Södervik i Helsingfors.

12.9.2017

Gröna vågen för cyklister i Tammerfors

Har du inte alltid drömt om en magisk knapp som ger dig en grön våg genom staden? I Tammerfors testas nu en app som gör just det. 240 frivilliga cyklister har redan installerat försöksversionen.

11.9.2017

Ledarkrönika: Gammalt skrot och nya bilar

Med rostfläckar som ett slags metalliskt Rorschachtest kan man läsa ut en del sanningar om vårt samhälle.

2.9.2017

Gamla märken får hårdare utmaning

Kia Rio är en snygg och praktisk bil som konkurrerar med de etablerade långkörarna i B-segmentet. Ford Fiesta, Toyota Yaris, Seat Ibiza och Skoda Fabia är några av dem. Rios design ligger ofta några steg före, men på andra punkter jämnar det ut sig.

22.8.2017

"Dieselmotorn försvinner ingenstans"

Diskussionen om dieselmotorns framtid i Tyskland och på många andra håll handlar helt och hållet om gamla bilar som snabbt borde plockas bort från vägarna. De nya dieslarna är en annan sak, säger Christer Stahl, sedan våren ny vd för BMW i Finland.

19.8.2017

Nybygge med bekanta bitar

Efter nio goda år fick den ursprungliga XC60 dra sig tillbaka. Att förnya Volvos mest framgångsrika modell måste ha varit en både lätt och svår uppgift. Det gällde att ersätta en bästsäljare med något ännu bättre utan att skrämma kundkretsen.

16.8.2017

40 år sedan Elvis Presleys död: I Graceland är ingen ensam i kväll

40-årsdagen av Elvis Presleys död är en stor händelse, inte minst vid hans hem Graceland i Memphis, Tennessee. Där finns också Marko Humia, köpman från Punkaharju och ordförande för The Official Elvis Presley Fan Club of Finland. Det är hans tjugonde besök i Memphis sedan 2001.

14.8.2017

Ledarkrönika: Hackordning på vägarna

I sommar har jag provkört ett par riktiga småbilar och blivit ganska förtjust i känslan. Det finns mycket som talar för det kompakta, i synnerhet om man bor i en större stad. På motorvägen känns det inte lika smart, men det är inte småbilens fel.

11.8.2017

Legomannen säljer både reservdelar och minnen

På hyllor och i skåp ligger legodelar, Playmobilfigurer och Lundbymöbler i tusental. Här hittar man fler modellbilar och Barbiedockor än man orkar räkna. Georg Porokara är kung i ett enormt leksaksrike i ett industriområde i Malm Helsingfors.

9.7.2017

Fotografiet närmar sig sitt ursprung

Fotograferandet har utvecklats så långt att det återgått till ursprunget. Negativ film som skulle framkallas och kopieras innan den blev positiv var bara en parentes. Det säger Hannu Vanhanen, docent i visuell kommunikation vid Lapplands universitet.

9.7.2017

Gammal fotokonst tas till heders igen

I Studio 1851 sitter en allvarlig kvinna framför en lådkamera. Fotografen laddar kameran med en preparerad glasplåt i en träkassett. Slutaren öppnas och blixtljuset poffar till. På fem sekunders exponeringstid har ett nytt porträtt i våtplåtsteknik sett dagens ljus.

1.7.2017

Mazda 3 är en lyxigare vardagsbil

Mazda 3 är ännu bara inne på sin tredje generation. I väntan på nästa nya modell kom en teknisk ansiktslyftning med tonvikt på säkerhet och körglädje. Insidan har blivit mera påkostad, till det yttre är det mest fronten som fått nya designelement.

1.7.2017

Storleken är inte huvudsaken

Renault Grand Scenic är 23 cm längre än en vanlig Scenic. Då får man mera bagageutrymme och tillräckligt mycket längd för att klämma in en tredje stolsrad som fälls ner i golvet när den inte används. Däremot gör de stora hjulen och det korta axelavståndet att innerutrymmet är smalt.

23.6.2017

En mildare form av galenskap

Lars Lövkvist har samlat på kriminalromaner i några decennier. För tio år sedan fick han visserligen så dålig syn att han måste sluta läsa och övergå till talböcker, men det är en bagatell som inte stoppar en äkta samlare. Med hjälp av gamla kontakter hittar han fortfarande förstaupplagor världen över att komplettera samlingen med.

21.6.2017

Tavastehus slott har alltid välkomnat gäster

En timmes resa från Helsingfors ligger Tavastehus slott, en mäktig byggnad med en 900-årig historia. Spökjägare kommer inte att hitta mycket spännande, men annars har borgen både historier och dramatiska händelser i väggarna. Dessutom finns det guidning på svenska hela sommaren.

17.6.2017

Livsstilskombi med utrymme

Under en lång tid har Mini ägnat sig åt att spränga gränser. Nu är Countryman än en gång den största Minin någonsin. Dessutom finns det förstås en hybridversion också.

17.6.2017

Fyrhjulsdrift på köpet

Nya Suzuki Swift är större, men egentligen bara på insidan. Det är fortfarande en kompakt småbil. Däremot är den överraskande väl utrustad för sin prisklass. Och så är den förstås landets billigaste fyrhjulsdrivna bil.

3.6.2017

Här är lågprismärkets lyxnivå

Budgetmärket Dacia har redan en lång historia i Finland. Efter den första tveksamheten har i synnerhet Duster fått ett gott mottagande. Många som rör sig med bilen i lite oländigare terräng inser att man inte behöver rulla ut i naturen med en bil som kostar sexsiffrigt.

3.6.2017

Med Europa som måttstock

Tittar man på nya Hyundai i30 ser man konsekvenserna av reklamsloganen ”formgiven, utvecklad, testad och tillverkad för och i Europa”. Sätter man den i samma rad som de övriga bilarna i ”Golfklassen” smälter den nästan för väl in.

28.5.2017

Ledarkrönika: Kontrollerad bilfeber

Om man håller sig med bil brukar veckorna före sommaren vara en farlig tid. Det är då man vet hur lycklig man skulle bli om man bytte till en ny i stället för den gamla trötta. Några saker ska man tänka på.

23.5.2017

Bilpoolen är lika smidig som stadscykeln

Med appen i telefonen reserverar du en av de 150 vita bilar som ingår i Drive Now-stallet i Helsingforsregionen. Någon nyckel behöver du inte, du öppnar dörren och startar bilen med appen. Utan reservering kunde du också ha valt en ledig bil och öppnat den med plastkortet du fick när du registrerade dig.

20.5.2017

Yaris är en bil för alla åldrar

Det är sex år sedan Toyota Yaris förnyades senast. Därför känns den nya fjärde generationen som ett stort steg framåt. Allt tyder på att bilen förblir favoriten i fyrametersklassen, i synnerhet som det bara är Yaris som kan erbjuda en hybridversion.

20.5.2017

Elbilens utsläpp kommer från fabriken

Elbilar ger inga koldioxidutsläpp på vägarna. Det är sant. Däremot visar forskning vid Trondheims universitet i Norge att en elbil ska köras i 60 000 kilometer innan den totalt sett blir lika ren som en motsvarande dieselbil.

8.5.2017

Fyrhjulsdrivna bilar ökar risk för olyckor

En bil med fyrhjulsdrift är något man skaffar sig för trygghetens skull, men verkligheten är en annan. Enligt en ny studie från svenska Folksam ökar risken för vinterolyckor med personskador med 20 till 30 procent i en fyrhjulsdriven personbil.

3.5.2017

Har du gamla kronor från Sverigebesöken liggandes i lådorna? Gräv fram dem innan juni, då slutar en del av dem att gälla

Om du har lite reskassa sparad för nästa Sverigebesök är det dags att kolla sedlar med valören 100 och 500 kronor. De gäller bara till och med juni.

25.4.2017

Finskt jubileumsmynt med dödsscen godkändes av alla inblandade

En avrättning av röda finländska krigsfångar som motiv på ett jubileumsmynt som firar Finlands 100 år. Nej, det går inte för sig, tyckte Finansministeriet och satte stopp för planerna.

20.4.2017

Video: 100 år av utveckling i miniatyr

Det senaste året har Kalle Renfeldt och Supavit Nummelin, två tonåriga killar, ägnat det mesta av sin fritid åt att bygga upp tre versioner av samma fiktiva stationssamhälle med tåg, hus, människor och trafik från olika tidsperioder. Nu ska dioramautställningen ut på turné.

18.4.2017

Ledarkrönika: Navigera rätt

De allt smartare telefonerna tränger snart ut navigatorerna från marknaden.

15.4.2017

Sommartider för generationer

Det sägs att en familj inte kan dela på en sommarstuga i längre än två generationer utan gräl och långvariga konflikter. Vi hoppas att det inte är så. Hör av dig om ni har ett fungerande samspel kring samma släktstuga trots att barnen med familjer och deras ättlingar blir allt fler!

4.4.2017

Laddhybrider är ofta miljöbovar

Laddhybrider som går på både el och bränsle har sällan någon positiv inverkan på utsläppen, visar en tysk undersökning.

1.4.2017

På väg: Bilarna flyger bara idag

Redan 1926 lekte Henry Ford med tanken på en flygande bil. Han övergav tanken när prototypen kraschade och föraren dog under en testkörning. Flygande bilar är fortfarande ett aprilskämt.

22.3.2017

Valmet Automotive växer rejält – ytterligare tusen montörer rekryteras till Nystad

Valmet Automotive söker ytterligare tusen bilmontörer till fabriken i Nystad. Medan Mercedes A-klass fasas ut till årsskiftet förbereder fabriken redan nästa modell i kompaktklassen.

18.3.2017

Full koll från förarplatsen

Sedan 2011 har Ford Ranger tävlat om kunderna i pickupklassen. Den senaste uppdateringen har gjort bilen mera ekonomisk att köra. Vi provkörde versionen med 160 hästars dieselturbo på 2,2 liter.

18.3.2017

Självsäkerheten är motiverad

BMW:s 5-serie har nått sin sjunde generation sedan 1972. Nu är den så späckad med ny teknik att den till viss gräns kör sig själv om man vill. Med kompareringar som lättare, starkare och roligare ska BMW nu kämpa mot bilar som Audi A6, Mercedes E-klass och Volvo S90.

18.3.2017

På väg: Ytterligheter på fyra hjul

Det finns bilar och bilar. Säger någon att alla ser likadana ut beror det på bristande intresse eller också på att man rör sig i en väldigt likriktad miljö. Sällan har bredden varit så stor som i dag.

18.3.2017

Varannan vindruta borde bytas

När vårsolen börjar lysa märker man det. Vindrutan är skråmad, full av prickar och ränder. Ett ordentligt stenskott är inte ovanligt, och i värsta fall finns det en synlig spricka. Så här är det i nästan varannan personbil i Finland.

16.3.2017

Vera Lynn firar 100 år med ny skiva

Många hundraåringar firar med kaffe och kaka, eventuellt med ett litet glas bubbel till. Dame Vera Lynn ställer till med konsert och ger ut en ny skiva. Hon slår sitt eget rekord, för redan vid 97 blev hon den äldsta som kommit med en ny skiva. Samtidigt blev hon den äldsta som legat på Top 20-listan i Storbritannien.

6.3.2017

Franska PSA köper Opel


Tyska Opel köps av franska koncernen PSA för närmare 2 miljarder euro. På måndag morgon bekräftades affären mellan General Motors och PSA.

6.3.2017

Ledarkrönika: Långsam bland de snabba

År 2014 var mopedbilar inblandade i 1 200 trafikolyckor. Det var nästan dubbelt fler än 2010.

4.3.2017

Toyota Prius går också på solsken

Om man laddar bilens batterier hemma och på jobbet behöver man sällan tanka nya Prius laddhybrid. Med 50 kilometers räckvidd räcker elen till för de flesta. Åker man längre kommer man undan med några droppar bensin så länge det finns kraft i batterierna.

3.3.2017

Veho fokuserar på Mercedes


Bilimportören Veho överlåter hanteringen av franska PSA:s bilmärken Peugeot, Citroën och DS till Bassadone Automotive Group. I framtiden ligger Vehos fokus enbart på Mercedes.

25.2.2017

Juridiken stöder vigsel av samkönade

Staten har i praktiken delegerat vigslarna till kyrkan. Om en präst viger ett samkönat par sedan den nya äktenskapslagen trätt i kraft kan kyrkan utmäta ett straff, men det skulle upphävas i en civil domstol. Det tror Johan Bärlund, professor i nordisk rätt vid Helsingfors universitet.

18.2.2017

Marskens bil redo för paraden

För ganska precis två år sedan träffade HBL bilrenoveraren Risto Pöyhönen i hallen där han börjat skruva isär en rostig och trött Chrysler Imperial av årsmodell 1939. Nu är rosten ersatt av ny plåt, de trasiga rutorna utbytta och alla kromdelar blanka igen. Motorn visade sig vara nyrenoverad av förra ägaren.

17.2.2017

Kursen du söker kanske finns på nätet

Sebastian Ståhlberg går i Brändö gymnasium. Där finns inte ryska i kurssortimentet, men det var inget problem. Han läste ryska på nätet via ViRum, en app som fyller på med kurser som skolorna saknar.

17.2.2017

ViRum ska hårdlanseras i år

Våren 2014 började rektor Stefan Kula vid Topeliusgymnasiet i Nykarleby sondera intresset för en mjukvaruplattform med virtuella gymnasiekurser för skolorna i Svenskfinland. Nu är appen ViRum testkörd och klar för lansering.

2.2.2017

Europeiskt krocktest fyller 20 år

Trafiksäkerhetsinstansen Euro NCAP har krockat 1 800 nya bilar sedan 1997. Det har kostat 160 miljoner euro, men det har bidragit till att rädda över 78 000 liv. Numera testas också hur bra bilarna är på att undvika olyckor.

31.1.2017

Äldsta medarbetaren fyller 80

Seriefiguren Ferd'nand skapades i februari 1937, och redan i oktober samma år steg han in på seriesidan i HBL. Redaktionens äldsta och mest långvariga medarbetare fyller alltså 80 i år.