Charlotta Buxton

Charlotta Buxton

HBL:s medarbetare i London

Senast publicerade artiklar

9.9.2019

Brexit-arkitekten Dominic Cummings drar Boris Johnson mot stupet

Han anklagas för att förstöra Storbritanniens demokrati. Han har kallats både ett geni och en galning. Det är inte Boris Johnson – utan hans kontroversiella rådgivare Dominic Cummings som sägs ligga bakom kaoset i Westminster.

Premium

4.9.2019

Brexitkaoset får britterna att vända politikerna ryggen – "Det fanns bara en bra politiker och han hette Guy Fawkes"

Föraktet för politikerna växer. Sprickorna djupnar. I östra London har många tröttnat på brexitkaoset i Westminster. Och blir det ett nytt parlamentsval vet få hur de skulle rösta.

Premium

25.8.2019

Utrikeskrönika: Det gick som det gick för Milo

Vi var unga journalister, vi blev alla någonting. Milo har beskrivits som en kvinnohatare, som en vit extremist, som ett troll som dragit igång och eldat på aggressiva mobbningskampanjer på sociala medier.

Premium

31.7.2019

Britterna är överens om en sak: Det kommer att bli värre

Storbritannien knakar i fogarna. Brexit kan bli slutet på en mycket äldre union. Men för dem som stöder Boris Johnson spelar det ingen roll.

Premium

23.7.2019

Analys: Den buffliga och klumpiga "Boris” är bara en rollfigur

Som barn ville han bli världens kung. Då Boris Johnson blir premiärminister har grälet kring brexit gjort Storbritannien närmast omöjligt att styra.

Premium

21.7.2019

Utrikeskrönika: Lockar London fortfarande?

Har London fortfarande samma dragningskraft bland de unga, hungriga och äventyrslystna? Den frågan kan jag inte svara på. Det enda jag vet är att staden behöver dem.

Premium

17.7.2019

Konservativa gamlingar väljer Mays efterträdare

De är redo att spjälka upp både Storbritannien och det konservativa partiet bara de får en hård brexit. För dem som väljer Theresa Mays efterträdare betyder utträdet ur EU allt.

Premium

17.6.2019

Boris Johnson är Storbritanniens Donald Trump

Hans äktenskap gick i kras. Han kallades en föredetting. Nu är Boris Johnson tillbaka. Han har tagit inspiration av Donald Trump och är favoriten i kampen om vem som ska bli Storbritanniens nästa premiärminister.

Premium

16.6.2019

Utrikeskrönika: Vi var så lika, men för dig blev London en dödsfälla

Dina vänner beskrev dig som snäll, som en kvinna med ett gott hjärta. Jag undrar ofta vad du sagt om du fått berätta din egen historia.

Premium

3.6.2019

Analys: Trumps besök visar att drottningen är det enda britterna har kvar

Regeringen är lamslagen. Theresa May avgår. Donald Trump besöker ett försvagat och förvirrat Storbritannien. Det enda landet har kvar att erbjuda är ett möte med drottningen och kungafamiljen.

Premium

27.5.2019

Brexitanhängare ber politikerna dra åt fanders

Det har aldrig tidigare gått så dåligt för de stora partierna i Storbritannien. Brexit splittrar landet och föraktet mot politikerna i Westminster växer.

Premium

24.5.2019

Analys: Storbritannien störtar mot en brexit utan avtal

De vill att Storbritannien ska lämna EU. Och de vill att det ska ske i morgon. Storbritanniens nästa premiärminister väljs av 124 000 konservativa partimedlemmar. Majoriteten av dem hoppas på en brexit utan avtal.

Premium

23.5.2019

Klockan klämtar: EU-valet dödsstöten för Theresa May

Det hotar bli det värsta resultatet för de konservativa någonsin. Premiärminister Theresa May kan tvingas avgå redan innan man vet hur det går. Missnöjet med politikerna enar britterna som röstar. Det vinner populisterna på.

Premium

12.5.2019

Utrikeskrönika: Då det blev svårt att andas i London

Barn som utsätts för höga nivåer av luftföroreningar löper större risk än andra att drabbas av depression då de blir äldre.

Premium

25.4.2019

Har tagit inspiration av snus – uppfinner hälsosam “alkohol”

Ingen baksmälla, inget beroende, inga leverskador. Han har arbetat på det i över trettio år. Om professor David Nutt lyckas finns det snart en dryck som gör dig berusad, utan alkoholens negativa effekter.

Premium

11.4.2019

Brexit bränner ut politikerna – "Många gråter på jobbet”

Parlamentariker gömmer sig i skåp. Politiska journalister gråter på jobbet. Arbetsdagarna är långa. Det landar nya dödshot i inkorgen varje morgon. Brexit pressar Westminster till bristningsgränsen.

Premium

7.4.2019

Utrikeskrönika: Hatet växer i Storbritannien

För många är det lättare att sticka huvudet i sanden än att verkligen försöka förstå vad som händer. Om vi bara struntar i brexit kanske det hela kommer att försvinna. De som inte blundar blir allt argare.

Premium

4.4.2019

Experter: Brexit ger ytterhögern ett lyft

Risken för en terrorattack av högerextremister har ökat i Storbritannien. Polisen varnar att tabloiderna eldat på hatet. Debatten kring brexit har gett de extrema rörelserna ett lyft, säger experter till HBL.

Premium

1.4.2019

Brexit splittrar familjer i Storbritannien – "Allt det fula kom upp till ytan"

Brexitkaoset får britterna att sluta prata med sina närmaste – det är lättare att hålla tyst. Utträdet har fått förhållanden att brista, familjer att splittras och sysselsätter parterapeuter.

Premium

29.3.2019

Vad händer efter brexit? I politikernas spåkula är framtiden lysande – experterna ser mörka moln

Britterna var länge kända för sitt sunda förnuft. Sedan röstade de för brexit. Efter utträdet väntas Storbritannien bli fattigare, mer isolerat och få mindre inflytande i världen. Det forna imperiet måste nu anpassa sig efter andras krav och regler, säger experter till HBL.

Premium

28.3.2019

Varuhusen på Oxford Street kapprustar mot butiksdöden

Butiksdöden har drabbat Storbritannien hårt. Brittiska stadskärnor håller på att förvandlas till spökstäder. Inte ens Londons paradgata Oxford Street är immun mot förändringen.

Premium

21.3.2019

Analys: Storbritannien störtar mot en kraschlandning

Det är sju dagar kvar. Parlamentet grälar. Premiärministern vägrar avgå. Medierna kallar det en nationell kris. Storbritannien går mot ett brexit utan avtal. HBL reder ut vad som kan hända nu.

Premium

15.3.2019

Analys: Mays förluster kan ge henne en seger

Hon har förlorat 39 omröstningar. 13 av hennes ministrar har avgått. Hennes brexitavtal ligger i spillror. Men Theresa May sitter kvar. Det är mer än envishet som driver Storbritanniens premiärminister.

Premium

3.3.2019

Krönika: Brexit är som en såpopera – svår att ta på allvar

Dimman ligger tät över brexit. Jag oroar mig inte för hur det ska gå därför att britterna är förvirrade. Så länge ingen vet vad brexit innebär är det svårt att förbereda sig för utträdet. Innan britterna bestämt sig för vad de vill kommer osäkerheten att fortsätta.

Premium

27.1.2019

Utrikeskrönikan: Med ett nyfött knyte på avdelning sju

Nattskiftet är nästan över och sköterskorna är trötta. Då de ser oss öppnar de dörren till prematuravdelningen. De ställer sig på led och bildar en tunnel med armarna. De hurrar då jag skjuter fram min son.

18.1.2019

Kommentar: Först fick vi invandrare skulden – nu vänds ilskan mot politikerna

Det finns många versioner av brexit. Sedan folkomröstningen har jag stött på en version oftare än andra.

Premium

16.1.2019

Analys: Historisk förlust för May – Brexit nu i fara

Ingen premiärminister har förlorat med så stor marginal. Hela 432 parlamentariker röstade mot premiärministerns brexitavtal. Både Theresa May och brexit kan nu falla.

Premium

14.1.2019

Analys: Theresa May på väg mot historisk förlust i parlamentet

Det har kallats den viktigaste omröstningen i parlamentet sedan andra världskriget. Regeringen väntas förlora stort då underhuset röstar om Theresa Mays brexitavtal på tisdagen. Vad som händer sedan är långt ifrån klart.

Premium

23.12.2018

Utrikeskrönika: Klassamhället lever kvar i matbutikerna

Över en miljon britter uppges bo i så kallade matöknar, områden där fattigdom, bristen på kommunal transport och butiker gör att det är nästan omöjligt att få tag på färsk mat.

Premium

18.11.2018

Utrikeskrönika: Är brexit britternas längtan efter världshaven?

Imperiet är bara en del av Storbritanniens historia. Det som präglar britterna på ett ännu djupare plan är att de bor på en ö.

Premium

15.11.2018

Parlamentet största utmaningen för brexit

Är brexit klart nu? Nej. Trots att Storbritannien fått ett avtal ser vägen till utträdet osäkrare ut än på länge. Allt från en kraschlandning till ett nytt parlamentsval och en ny folkomröstning är möjlig, skriver HBL:s medarbetare i London.

22.10.2018

Föroreningarna i London är en "folkhälsokris”

Föroreningarna i London orsakar lungcancer och kan ge barn astma, varnar organisationen British Lung Foundation. Enligt den måste krisen få en lösning nu.

22.10.2018

Astman tog Ellas liv – mamman pekar ut Londons giftiga luft

Luften i London är nästan lika förorenad som i Peking och New Delhi. Nu kämpar Rosamunda Kissi-Debrah för att bevisa att föroreningarna bidrog till hennes dotters död. Fallet kan få långtgående följder i den brittiska huvudstaden.

14.10.2018

Utrikeskrönikan: Därför sträcker sig en brittisk mamma efter ginflaskan

I Storbritannien har en hel industri uppstått kring trötta mammors rätt att unna sig att bli berusade.

9.9.2018

Harry Potter-parlamentet gör det svårt för Storbritannien att bli ett modernt land

"Är själva parlamentshuset en av grundstenarna i hur brittisk politik fungerar? Byggnaden är en farlig dödsfälla, full av asbest och möss."

14.8.2018

Gamla lagar gör skilsmässan extra svår i Storbritannien – all skuld läggs på en person

En får all skuld, den andra blir ett offer. När ett äktenskap kraschar måste den ena parten bära allt ansvar – annars får man inte skilja sig i Storbritannien. Både experter och frånskilda par kallar lagen föråldrad. På grund av ett uppmärksammat rättsfall höjs nu allt fler röster för en reform.

5.8.2018

Utrikeskrönika: Hur många konserver behövs för att klara brexit?

Charlotta Buxton, bosatt i brexitpanikens London, funderar om hon ändå borde gå och bunkra konserver. Medierna larmar om väntande mat- och medicinbrist och kravaller.

30.7.2018

Makt, pengar och världssamvete driver elitens Oxford

Vad har Storbritanniens före detta premiärminister David Cameron gemensamt med Bill Clinton, Rupert Murdoch och Aung San Suu Kyi? Alla har studerat samma ämne på Oxford University. HBL blickar bakom kulisserna på elitutbildningen PPE.

10.7.2018

Analys: Kaos i Westminster – både May och brexit är i fara

Hon har förlorat två av sina tyngsta ministrar under det senaste dygnet. Storbritanniens premiärminister Theresa May sitter osäkert. Men den politiker som får henne att falla hotar att sänka hela regeringen – och brexit.

6.7.2018

Analys: Mays största utmaningar inför ödesmötet med regeringen

Den brittiska premiärministern Theresa May har överlevt många kriser. Men kabinettets möte på fredagen kan bli hennes tuffaste utmaning hittills. Hon måste ena sina grälande ministrar, annars är både hennes karriär och ett brexitavtal med Bryssel i fara. Charlotta Buxton går igenom de viktigaste punkterna.

1.7.2018

Utrikeskrönika: De stryker runt London – men försvinner från landsbygden

Skriken väckte mig igen i natt. Det låter ungefär som om en bebis tagits över av en vålnad, ett gällt, ihåligt skrän som går rakt genom kroppen. Första gången jag hörde oljudet i London blev jag riktigt rädd. Var det här en människa i fara? Var det en riktig bebis? Borde jag ringa polisen? Numera tänker jag "kan de där rävarna inte hålla tyst", och sedan somnar jag om.

19.6.2018

Analys: Därför kan det bli Theresa Mays sista sommar

Två tredjedelar av britterna är missnöjda med hennes brexitstrategi. Hennes eget parti hotar att avsätta henne. Storbritanniens premiärminister Theresa May sitter osäkert på 10 Downing Street.

4.6.2018

Dyra daghem tvingar Londons mammor ut ur arbetslivet

Rekordmånga mammor lämnar arbetslivet i London. Skillnaden mellan hur många män och kvinnor i fyrtioårsåldern som jobbar i den brittiska huvudstaden är större än i de flesta andra EU-länder. Orsaken är den extremt dyra barnomsorgen. HBL har träffat tre mammor som kämpar med att få ihop livspusslet.

Premium

4.6.2018

Expert på barnomsorg: Kvinnor görs beroende av sina män

I Storbritannien ska mammorna, inte staten, ta hand om barnen. Vi har samma konversationer om hemmamammor som vi hade för femtio år sedan, säger Charlotte Faircloth, expert på föräldraskap. Har du inte råd att betala för barnomsorgen är det ditt problem.

Premium

27.5.2018

Londonborna skakar av sig fjolårets terror

London har överlevt mycket och Londonborna är stolta över att de inte låter sig kuvas. Bland oron och sorgen förra sommaren var ändå det tydligaste mantrat "vi kommer att fortsätta som förut, vi är inte rädda".

Premium

22.5.2018

"Vi uppmuntrar alla att resa hem för att rösta"

Enligt aktivisten Breda Corish är abortfrågan enormt viktig för irländarna. Hon är en av många irländare som reser hem inför folkomröstningen för att försöka driva igenom en reform av en av Europas strängaste abortlagar.

Premium

4.5.2018

Gängvåldet skakar London – "Det är våra barn som mördas"

Sextio personer har mördats i den brittiska huvudstaden i år. HBL besöker Camden i norra London som drabbats hårt av det eskalerande gängvåldet.

Premium

22.4.2018

Utrikeskrönika: Körlektioner med fake news

Att lära sig köra i London är en utmaning, men när körlektionerna kryddas med politiksnack blir eleven genast mera avspänd.

Premium

20.4.2018

Miljonskulder tvingar kändiskocken Jamie Oliver att stänga restauranger

Det går dåligt för kändiskocken Jamie Olivers restauranger. Kedjan Jamie’s Italian uppges ha skulder på 80 miljoner euro och har tvingats stänga flera restauranger. Men Olivers företag är inte det enda som drabbats av nedgången på de brittiska shoppinggatorna.

Premium

29.3.2018

Kompromissernas brexit väntar britterna

Utträdet skulle enligt anhängarna av brexit betyda mera pengar till hälsovården, ett slut på den fria rörligheten och ett pass med blå omslag. Då det är ett år kvar till brexit har britterna inte kommit överens om mycket annat än de blå passen.