Charlotta Buxton

Charlotta Buxton

HBL:s medarbetare i London

Senast publicerade artiklar

21.3.2019

Analys: Storbritannien störtar mot en kraschlandning

Det är sju dagar kvar. Parlamentet grälar. Premiärministern vägrar avgå. Medierna kallar det en nationell kris. Storbritannien går mot ett brexit utan avtal. HBL reder ut vad som kan hända nu.

Premium

15.3.2019

Analys: Mays förluster kan ge henne en seger

Hon har förlorat 39 omröstningar. 13 av hennes ministrar har avgått. Hennes brexitavtal ligger i spillror. Men Theresa May sitter kvar. Det är mer än envishet som driver Storbritanniens premiärminister.

Premium

3.3.2019

Krönika: Brexit är som en såpopera – svår att ta på allvar

Dimman ligger tät över brexit. Jag oroar mig inte för hur det ska gå därför att britterna är förvirrade. Så länge ingen vet vad brexit innebär är det svårt att förbereda sig för utträdet. Innan britterna bestämt sig för vad de vill kommer osäkerheten att fortsätta.

Premium

27.1.2019

Utrikeskrönikan: Med ett nyfött knyte på avdelning sju

Nattskiftet är nästan över och sköterskorna är trötta. Då de ser oss öppnar de dörren till prematuravdelningen. De ställer sig på led och bildar en tunnel med armarna. De hurrar då jag skjuter fram min son.

18.1.2019

Kommentar: Först fick vi invandrare skulden – nu vänds ilskan mot politikerna

Det finns många versioner av brexit. Sedan folkomröstningen har jag stött på en version oftare än andra.

Premium

16.1.2019

Analys: Historisk förlust för May – Brexit nu i fara

Ingen premiärminister har förlorat med så stor marginal. Hela 432 parlamentariker röstade mot premiärministerns brexitavtal. Både Theresa May och brexit kan nu falla.

Premium

14.1.2019

Analys: Theresa May på väg mot historisk förlust i parlamentet

Det har kallats den viktigaste omröstningen i parlamentet sedan andra världskriget. Regeringen väntas förlora stort då underhuset röstar om Theresa Mays brexitavtal på tisdagen. Vad som händer sedan är långt ifrån klart.

Premium

23.12.2018

Utrikeskrönika: Klassamhället lever kvar i matbutikerna

Över en miljon britter uppges bo i så kallade matöknar, områden där fattigdom, bristen på kommunal transport och butiker gör att det är nästan omöjligt att få tag på färsk mat.

Premium

18.11.2018

Utrikeskrönika: Är brexit britternas längtan efter världshaven?

Imperiet är bara en del av Storbritanniens historia. Det som präglar britterna på ett ännu djupare plan är att de bor på en ö.

Premium

15.11.2018

Parlamentet största utmaningen för brexit

Är brexit klart nu? Nej. Trots att Storbritannien fått ett avtal ser vägen till utträdet osäkrare ut än på länge. Allt från en kraschlandning till ett nytt parlamentsval och en ny folkomröstning är möjlig, skriver HBL:s medarbetare i London.

22.10.2018

Föroreningarna i London är en "folkhälsokris”

Föroreningarna i London orsakar lungcancer och kan ge barn astma, varnar organisationen British Lung Foundation. Enligt den måste krisen få en lösning nu.

22.10.2018

Astman tog Ellas liv – mamman pekar ut Londons giftiga luft

Luften i London är nästan lika förorenad som i Peking och New Delhi. Nu kämpar Rosamunda Kissi-Debrah för att bevisa att föroreningarna bidrog till hennes dotters död. Fallet kan få långtgående följder i den brittiska huvudstaden.

14.10.2018

Utrikeskrönikan: Därför sträcker sig en brittisk mamma efter ginflaskan

I Storbritannien har en hel industri uppstått kring trötta mammors rätt att unna sig att bli berusade.

9.9.2018

Harry Potter-parlamentet gör det svårt för Storbritannien att bli ett modernt land

"Är själva parlamentshuset en av grundstenarna i hur brittisk politik fungerar? Byggnaden är en farlig dödsfälla, full av asbest och möss."

14.8.2018

Gamla lagar gör skilsmässan extra svår i Storbritannien – all skuld läggs på en person

En får all skuld, den andra blir ett offer. När ett äktenskap kraschar måste den ena parten bära allt ansvar – annars får man inte skilja sig i Storbritannien. Både experter och frånskilda par kallar lagen föråldrad. På grund av ett uppmärksammat rättsfall höjs nu allt fler röster för en reform.

5.8.2018

Utrikeskrönika: Hur många konserver behövs för att klara brexit?

Charlotta Buxton, bosatt i brexitpanikens London, funderar om hon ändå borde gå och bunkra konserver. Medierna larmar om väntande mat- och medicinbrist och kravaller.

30.7.2018

Makt, pengar och världssamvete driver elitens Oxford

Vad har Storbritanniens före detta premiärminister David Cameron gemensamt med Bill Clinton, Rupert Murdoch och Aung San Suu Kyi? Alla har studerat samma ämne på Oxford University. HBL blickar bakom kulisserna på elitutbildningen PPE.

10.7.2018

Analys: Kaos i Westminster – både May och brexit är i fara

Hon har förlorat två av sina tyngsta ministrar under det senaste dygnet. Storbritanniens premiärminister Theresa May sitter osäkert. Men den politiker som får henne att falla hotar att sänka hela regeringen – och brexit.

6.7.2018

Analys: Mays största utmaningar inför ödesmötet med regeringen

Den brittiska premiärministern Theresa May har överlevt många kriser. Men kabinettets möte på fredagen kan bli hennes tuffaste utmaning hittills. Hon måste ena sina grälande ministrar, annars är både hennes karriär och ett brexitavtal med Bryssel i fara. Charlotta Buxton går igenom de viktigaste punkterna.

1.7.2018

Utrikeskrönika: De stryker runt London – men försvinner från landsbygden

Skriken väckte mig igen i natt. Det låter ungefär som om en bebis tagits över av en vålnad, ett gällt, ihåligt skrän som går rakt genom kroppen. Första gången jag hörde oljudet i London blev jag riktigt rädd. Var det här en människa i fara? Var det en riktig bebis? Borde jag ringa polisen? Numera tänker jag "kan de där rävarna inte hålla tyst", och sedan somnar jag om.

19.6.2018

Analys: Därför kan det bli Theresa Mays sista sommar

Två tredjedelar av britterna är missnöjda med hennes brexitstrategi. Hennes eget parti hotar att avsätta henne. Storbritanniens premiärminister Theresa May sitter osäkert på 10 Downing Street.

4.6.2018

Dyra daghem tvingar Londons mammor ut ur arbetslivet

Rekordmånga mammor lämnar arbetslivet i London. Skillnaden mellan hur många män och kvinnor i fyrtioårsåldern som jobbar i den brittiska huvudstaden är större än i de flesta andra EU-länder. Orsaken är den extremt dyra barnomsorgen. HBL har träffat tre mammor som kämpar med att få ihop livspusslet.

Premium

4.6.2018

Expert på barnomsorg: Kvinnor görs beroende av sina män

I Storbritannien ska mammorna, inte staten, ta hand om barnen. Vi har samma konversationer om hemmamammor som vi hade för femtio år sedan, säger Charlotte Faircloth, expert på föräldraskap. Har du inte råd att betala för barnomsorgen är det ditt problem.

Premium

27.5.2018

Londonborna skakar av sig fjolårets terror

London har överlevt mycket och Londonborna är stolta över att de inte låter sig kuvas. Bland oron och sorgen förra sommaren var ändå det tydligaste mantrat "vi kommer att fortsätta som förut, vi är inte rädda".

Premium

22.5.2018

"Vi uppmuntrar alla att resa hem för att rösta"

Enligt aktivisten Breda Corish är abortfrågan enormt viktig för irländarna. Hon är en av många irländare som reser hem inför folkomröstningen för att försöka driva igenom en reform av en av Europas strängaste abortlagar.

Premium

4.5.2018

Gängvåldet skakar London – "Det är våra barn som mördas"

Sextio personer har mördats i den brittiska huvudstaden i år. HBL besöker Camden i norra London som drabbats hårt av det eskalerande gängvåldet.

Premium

22.4.2018

Utrikeskrönika: Körlektioner med fake news

Att lära sig köra i London är en utmaning, men när körlektionerna kryddas med politiksnack blir eleven genast mera avspänd.

Premium

20.4.2018

Miljonskulder tvingar kändiskocken Jamie Oliver att stänga restauranger

Det går dåligt för kändiskocken Jamie Olivers restauranger. Kedjan Jamie’s Italian uppges ha skulder på 80 miljoner euro och har tvingats stänga flera restauranger. Men Olivers företag är inte det enda som drabbats av nedgången på de brittiska shoppinggatorna.

Premium

29.3.2018

Kompromissernas brexit väntar britterna

Utträdet skulle enligt anhängarna av brexit betyda mera pengar till hälsovården, ett slut på den fria rörligheten och ett pass med blå omslag. Då det är ett år kvar till brexit har britterna inte kommit överens om mycket annat än de blå passen.

18.3.2018

Utrikeskrönika: Snön sänker brittiska premiärministrar

Britter och snöväder och kyla är en dålig kombination. Någon måste få skulden för bångstyriga snöfall som inte förstått att man i Storbritannien inte ska behöva investera i plogar och snöskyfflar. Kyliga vintrar brukar gå hand i hand med politiska kriser.

15.3.2018

Londonskolan som krossar klasskillnaderna

Hälften av eleverna kommer från fattiga förhållanden, andra har föräldrar som hör till Storbritanniens kulturella och politiska elit. HBL besöker succéskolan som krossat klassgränserna. Gospel Oak Primary i Camden har gjort mångfalden till en styrka.

4.3.2018

London bygger lyxiga luftslott

De har en bar på taket, privata gym, ett spa och en egen bio – men inga köpare. Drygt 15 000 lyxlägenheter i London står tomma. Fastighetsutvecklarna har fokuserat på utländska investerare och hamnat i otakt med det Londonborna behöver, säger en expert på stadsplanering till HBL.

28.2.2018

40 000 brittiska universitetslektorer i strejk

Enligt facket är det den största arbetskonflikten i de brittiska universitetens historia. Över 40 000 lektorer strejkar på grund av en pensionstvist. Majoriteten av brittiska studerandena ger föreläsarna sitt stöd.

11.2.2018

Utrikeskrönika: En brittisk järnkvinna ska helst inte ha barn

Britterna har inte något emot att låta en kvinna både symbolisera och representera Storbritannien på toppnivå. Men landet är inte särskilt bra på att stöda mammor i arbetslivet, skriver HBL:s medarbetare i London, Charlotta Buxton, i sin utrikeskrönika.

4.2.2018

Vårdkris tvingar britterna att skjuta upp tiotusentals operationer

Alla rutinoperationer i England har skjutits upp. På akutavdelningarna ligger patienter och väntar i korridorerna. Nedskärningarna och en åldrande befolkning har ansträngt sjukvårdssystemet NHS till bristningsgränsen.

1.2.2018

Konservativt inbördeskrig hotar att sänka May

Brexitanhängarna inom det brittiska konservativa partiet hotar att göra myteri. Drygt fyrtio av dem uppges ha krävt en förtroendeomröstning. Sluter sig åtta konservativa parlamentariker till deras skara kan Storbritanniens premiärminister Theresa May tvingas avgå.

22.1.2018

Brexit-expert: Ingen vill ha en andra omröstning

Storbritanniens mest kända euroskeptiker, Nigel Farage, har sagt att britterna kommer att få rösta om brexit igen. Den före detta Ukip-ledarens uttalande firades av brexitmotståndarna. Men varken Farage, regeringen eller britterna själva vill ha en ny folkomröstning, säger brexitexperten Simon Usherwood till HBL.

15.12.2017

Scener ur ett kungligt äktenskap

Otrohet och olyckliga äktenskap. Säsong två av Netflixserien The Crown lyfter upp kontroversiella skandaler som drabbat Buckingham Palace. Seriens skapare, manusförfattare Peter Morgan, säger till HBL att han vill belysa hur krävande det är att vara gift.

13.11.2017

Europas striktaste abortlagar under lupp i Storbritannien

I Nordirland är abort bara lagligt om moderns liv är i fara. Det längsta möjliga straffet för en olaglig abort är en livstidsdom. Det bryter mot Europakonventionen om mänskliga rättigheter anser representanter från FN. Lagstiftningen prövas nu i Storbritanniens högsta domstol.

9.11.2017

Regeringskonflikten får britterna att ifrågasätta brexit

En god överenskommelse, ingen överenskommelse eller inget brexit alls. Hur det går då Storbritannien ska lämna EU i mars 2019 beror på britterna. Det sade Europeiska rådets ordförande Donald Tusk då han lade fram alternativen under förra månadens EU-toppmöte. I Storbritannien börjar man nu undra om brexit alls kommer att bli av.

9.10.2017

Det våras för vänstern i Storbritannien

De anklagas för mobbning och hot. Labourparlamentariker kallar dem ett parti inom ett parti som skjuter Labour vänsterut. Men när gräsrotsrörelsen Momentum samlas firas partiets socialistiska rötter. För deltagarna är partiledaren Jeremy Corbyn en frälsare och hans väg till 10 Downing Street måste säkras.

20.9.2017

Terrorattackerna får turisterna att tveka inför Londonresan

Under början av året gnuggade man händerna inom den brittiska turistindustrin. Det låga pundet lockade rekordmånga besökare till Storbritannien. Sedan slog terrorn till och antalet besökare till Londons populäraste attraktioner blir allt färre.

3.9.2017

"Brexit är en byråkratisk mardröm"

Utvisningsbrev och komplicerade ansökningar. Byråkratin kring brexit har blivit ett huvudbry för EU-medborgarna i Storbritannien. Rekordmånga har börjat lämna landet. För dem som stannar kvar är osäkerheten kring framtiden stor.

17.7.2017

Terrorforskare: Anhörigas varningar viktiga för att stoppa attackerna

Det effektivaste sättet att stoppa attackerna är att se dem som brott och fokusera på bra polisarbete, säger en kriminolog och expert på terrorism till Hbl.

17.7.2017

Radikaliseringen oroar i Londons bortglömda stadsdelar

Under de senaste fyra månaderna har fyra britter attackerat sina landsmän. Britterna söker nu en förklaring. HBL har besökt East End, där en av gärningsmännen bodde, för att höra vad invånarna i en av Londons fattigaste och mest mångkulturella stadsdelar tänker om terrorhotet.

6.6.2017

Analys: May får kritik för nedskärningar inom polisen

Misslyckandet med att stoppa­ gärningsmännen, trots att de rapporterats till polisen, har lett till tuffa frågor för ­Theresa May.

3.6.2017

Brexitmotståndarna vädrar morgonluft

Staden har en konservativ parlamentariker som stöder brexit. Ändå röstade majoriteten av invånarna "stanna". Nyvalet har gett invånarna i St Albans en chans att rösta mot brexit igen.

23.5.2017

HBL i Manchester: Oron hänger i luften

Stämningen i centrala Manchester är spänd. Polisen har spärrat av ett flera kvadratkilometer stort område kring Manchester Arena. Utanför många av köpcentren i centrum står orolig personal som evakuerats. Ovanför surrar polishelikoptrarna. Polisen har uppmanat folk att hålla sig borta från centrala Manchester.

18.4.2017

Kommentar: May spelar med höga insatser

Drygt ett år efter att britterna röstade för att lämna EU får de rösta om frågan igen. Den här gången i ett parlamentsval. Nyvalet den åttonde juni kommer att handla om utträdet. De konservativa vill säkra ett starkt mandat för att driva igenom sin version av brexit.