Charlotta Buxton

Charlotta Buxton

HBL:s medarbetare i London

Senast publicerade artiklar

10.7.2018

Analys: Kaos i Westminster – både May och brexit är i fara

Hon har förlorat två av sina tyngsta ministrar under det senaste dygnet. Storbritanniens premiärminister Theresa May sitter osäkert. Men den politiker som får henne att falla hotar att sänka hela regeringen – och brexit.

6.7.2018

Analys: Mays största utmaningar inför ödesmötet med regeringen

Den brittiska premiärministern Theresa May har överlevt många kriser. Men kabinettets möte på fredagen kan bli hennes tuffaste utmaning hittills. Hon måste ena sina grälande ministrar, annars är både hennes karriär och ett brexitavtal med Bryssel i fara. Charlotta Buxton går igenom de viktigaste punkterna.

1.7.2018

Utrikeskrönika: De stryker runt London – men försvinner från landsbygden

Skriken väckte mig igen i natt. Det låter ungefär som om en bebis tagits över av en vålnad, ett gällt, ihåligt skrän som går rakt genom kroppen. Första gången jag hörde oljudet i London blev jag riktigt rädd. Var det här en människa i fara? Var det en riktig bebis? Borde jag ringa polisen? Numera tänker jag "kan de där rävarna inte hålla tyst", och sedan somnar jag om.

19.6.2018

Analys: Därför kan det bli Theresa Mays sista sommar

Två tredjedelar av britterna är missnöjda med hennes brexitstrategi. Hennes eget parti hotar att avsätta henne. Storbritanniens premiärminister Theresa May sitter osäkert på 10 Downing Street.

4.6.2018

Dyra daghem tvingar Londons mammor ut ur arbetslivet

Rekordmånga mammor lämnar arbetslivet i London. Skillnaden mellan hur många män och kvinnor i fyrtioårsåldern som jobbar i den brittiska huvudstaden är större än i de flesta andra EU-länder. Orsaken är den extremt dyra barnomsorgen. HBL har träffat tre mammor som kämpar med att få ihop livspusslet.

4.6.2018

Expert på barnomsorg: Kvinnor görs beroende av sina män

I Storbritannien ska mammorna, inte staten, ta hand om barnen. Vi har samma konversationer om hemmamammor som vi hade för femtio år sedan, säger Charlotte Faircloth, expert på föräldraskap. Har du inte råd att betala för barnomsorgen är det ditt problem.

27.5.2018

Londonborna skakar av sig fjolårets terror

London har överlevt mycket och Londonborna är stolta över att de inte låter sig kuvas. Bland oron och sorgen förra sommaren var ändå det tydligaste mantrat "vi kommer att fortsätta som förut, vi är inte rädda".

22.5.2018

"Vi uppmuntrar alla att resa hem för att rösta"

Enligt aktivisten Breda Corish är abortfrågan enormt viktig för irländarna. Hon är en av många irländare som reser hem inför folkomröstningen för att försöka driva igenom en reform av en av Europas strängaste abortlagar.

4.5.2018

Gängvåldet skakar London – "Det är våra barn som mördas"

Sextio personer har mördats i den brittiska huvudstaden i år. HBL besöker Camden i norra London som drabbats hårt av det eskalerande gängvåldet.

22.4.2018

Utrikeskrönika: Körlektioner med fake news

Att lära sig köra i London är en utmaning, men när körlektionerna kryddas med politiksnack blir eleven genast mera avspänd.

20.4.2018

Miljonskulder tvingar kändiskocken Jamie Oliver att stänga restauranger

Det går dåligt för kändiskocken Jamie Olivers restauranger. Kedjan Jamie’s Italian uppges ha skulder på 80 miljoner euro och har tvingats stänga flera restauranger. Men Olivers företag är inte det enda som drabbats av nedgången på de brittiska shoppinggatorna.

29.3.2018

Kompromissernas brexit väntar britterna

Utträdet skulle enligt anhängarna av brexit betyda mera pengar till hälsovården, ett slut på den fria rörligheten och ett pass med blå omslag. Då det är ett år kvar till brexit har britterna inte kommit överens om mycket annat än de blå passen.

18.3.2018

Utrikeskrönika: Snön sänker brittiska premiärministrar

Britter och snöväder och kyla är en dålig kombination. Någon måste få skulden för bångstyriga snöfall som inte förstått att man i Storbritannien inte ska behöva investera i plogar och snöskyfflar. Kyliga vintrar brukar gå hand i hand med politiska kriser.

15.3.2018

Londonskolan som krossar klasskillnaderna

Hälften av eleverna kommer från fattiga förhållanden, andra har föräldrar som hör till Storbritanniens kulturella och politiska elit. HBL besöker succéskolan som krossat klassgränserna. Gospel Oak Primary i Camden har gjort mångfalden till en styrka.

4.3.2018

London bygger lyxiga luftslott

De har en bar på taket, privata gym, ett spa och en egen bio – men inga köpare. Drygt 15 000 lyxlägenheter i London står tomma. Fastighetsutvecklarna har fokuserat på utländska investerare och hamnat i otakt med det Londonborna behöver, säger en expert på stadsplanering till HBL.

28.2.2018

40 000 brittiska universitetslektorer i strejk

Enligt facket är det den största arbetskonflikten i de brittiska universitetens historia. Över 40 000 lektorer strejkar på grund av en pensionstvist. Majoriteten av brittiska studerandena ger föreläsarna sitt stöd.

11.2.2018

Utrikeskrönika: En brittisk järnkvinna ska helst inte ha barn

Britterna har inte något emot att låta en kvinna både symbolisera och representera Storbritannien på toppnivå. Men landet är inte särskilt bra på att stöda mammor i arbetslivet, skriver HBL:s medarbetare i London, Charlotta Buxton, i sin utrikeskrönika.

4.2.2018

Vårdkris tvingar britterna att skjuta upp tiotusentals operationer

Alla rutinoperationer i England har skjutits upp. På akutavdelningarna ligger patienter och väntar i korridorerna. Nedskärningarna och en åldrande befolkning har ansträngt sjukvårdssystemet NHS till bristningsgränsen.

1.2.2018

Konservativt inbördeskrig hotar att sänka May

Brexitanhängarna inom det brittiska konservativa partiet hotar att göra myteri. Drygt fyrtio av dem uppges ha krävt en förtroendeomröstning. Sluter sig åtta konservativa parlamentariker till deras skara kan Storbritanniens premiärminister Theresa May tvingas avgå.

22.1.2018

Brexit-expert: Ingen vill ha en andra omröstning

Storbritanniens mest kända euroskeptiker, Nigel Farage, har sagt att britterna kommer att få rösta om brexit igen. Den före detta Ukip-ledarens uttalande firades av brexitmotståndarna. Men varken Farage, regeringen eller britterna själva vill ha en ny folkomröstning, säger brexitexperten Simon Usherwood till HBL.

15.12.2017

Scener ur ett kungligt äktenskap

Otrohet och olyckliga äktenskap. Säsong två av Netflixserien The Crown lyfter upp kontroversiella skandaler som drabbat Buckingham Palace. Seriens skapare, manusförfattare Peter Morgan, säger till HBL att han vill belysa hur krävande det är att vara gift.

13.11.2017

Europas striktaste abortlagar under lupp i Storbritannien

I Nordirland är abort bara lagligt om moderns liv är i fara. Det längsta möjliga straffet för en olaglig abort är en livstidsdom. Det bryter mot Europakonventionen om mänskliga rättigheter anser representanter från FN. Lagstiftningen prövas nu i Storbritanniens högsta domstol.

9.11.2017

Regeringskonflikten får britterna att ifrågasätta brexit

En god överenskommelse, ingen överenskommelse eller inget brexit alls. Hur det går då Storbritannien ska lämna EU i mars 2019 beror på britterna. Det sade Europeiska rådets ordförande Donald Tusk då han lade fram alternativen under förra månadens EU-toppmöte. I Storbritannien börjar man nu undra om brexit alls kommer att bli av.

9.10.2017

Det våras för vänstern i Storbritannien

De anklagas för mobbning och hot. Labourparlamentariker kallar dem ett parti inom ett parti som skjuter Labour vänsterut. Men när gräsrotsrörelsen Momentum samlas firas partiets socialistiska rötter. För deltagarna är partiledaren Jeremy Corbyn en frälsare och hans väg till 10 Downing Street måste säkras.

20.9.2017

Terrorattackerna får turisterna att tveka inför Londonresan

Under början av året gnuggade man händerna inom den brittiska turistindustrin. Det låga pundet lockade rekordmånga besökare till Storbritannien. Sedan slog terrorn till och antalet besökare till Londons populäraste attraktioner blir allt färre.

3.9.2017

"Brexit är en byråkratisk mardröm"

Utvisningsbrev och komplicerade ansökningar. Byråkratin kring brexit har blivit ett huvudbry för EU-medborgarna i Storbritannien. Rekordmånga har börjat lämna landet. För dem som stannar kvar är osäkerheten kring framtiden stor.

17.7.2017

Terrorforskare: Anhörigas varningar viktiga för att stoppa attackerna

Det effektivaste sättet att stoppa attackerna är att se dem som brott och fokusera på bra polisarbete, säger en kriminolog och expert på terrorism till Hbl.

17.7.2017

Radikaliseringen oroar i Londons bortglömda stadsdelar

Under de senaste fyra månaderna har fyra britter attackerat sina landsmän. Britterna söker nu en förklaring. HBL har besökt East End, där en av gärningsmännen bodde, för att höra vad invånarna i en av Londons fattigaste och mest mångkulturella stadsdelar tänker om terrorhotet.

6.6.2017

Analys: May får kritik för nedskärningar inom polisen

Misslyckandet med att stoppa­ gärningsmännen, trots att de rapporterats till polisen, har lett till tuffa frågor för ­Theresa May.

3.6.2017

Brexitmotståndarna vädrar morgonluft

Staden har en konservativ parlamentariker som stöder brexit. Ändå röstade majoriteten av invånarna "stanna". Nyvalet har gett invånarna i St Albans en chans att rösta mot brexit igen.

23.5.2017

HBL i Manchester: Oron hänger i luften

Stämningen i centrala Manchester är spänd. Polisen har spärrat av ett flera kvadratkilometer stort område kring Manchester Arena. Utanför många av köpcentren i centrum står orolig personal som evakuerats. Ovanför surrar polishelikoptrarna. Polisen har uppmanat folk att hålla sig borta från centrala Manchester.

18.4.2017

Kommentar: May spelar med höga insatser

Drygt ett år efter att britterna röstade för att lämna EU får de rösta om frågan igen. Den här gången i ett parlamentsval. Nyvalet den åttonde juni kommer att handla om utträdet. De konservativa vill säkra ett starkt mandat för att driva igenom sin version av brexit.

23.3.2017

Livet i London fortsätter efter attacken

På torsdagen hade vardagen återvänt till London. Finlandssvenskar som bosatt sig i den brittiska huvudstaden säger till Hufvudstadsbladet att det är viktigt att våga leva som förut.

22.3.2017

Charlotta Buxton: Terrorn återvände till London

Polisen och säkerhetsexperterna hade varnat för att det kunde hända när som helst. Ett år efter terrordåden i Bryssel utsattes Westminster i hjärtat av den brittiska huvudstaden för den attack Londonpolisen länge befarat.

3.3.2017

Järnvägskaos gör Londons pendlare arbetslösa

Storbritanniens järnvägar har fått skulden för allt från skilsmässor till sjunkande bostadspriser. Biljetterna är de dyraste i Europa, men ett av de största problemen är strejkerna som lamslagit viktiga pendelrutter till London under det senaste året.

7.2.2017

Kineser trissar upp bostadspriserna i London

Kinesiska investerare oroar sig inte över brexit. De satsar stort på nybyggen i London och i andra brittiska storstäder. Det låga pundet har gjort bostäderna i Storbritannien billigare än förut.

17.1.2017

Kolumn: Tryggheten försvann med hårt brexit

Det räcker inte att ha köpt hus, uppfostrat brittiska barn på brittisk mark eller att ha tillbringat tiotals år i landet. En del EU-medborgare är inte längre välkomna, skriver HBL:s medarbetare Charlotta Buxton från London.

26.11.2016

Analys: Brexit lockar Blair tillbaka till brittisk politik

Theresa Mays brexit håller på att haverera. Det har fått den före detta premiärministern Tony Blair att antyda att han kan återvända till brittisk politik. Han är inte den enda politikern som hoppas kunna styra in Storbritannien på en ny kurs.

13.10.2016

Analys: Parlamentet gör myteri mot hårt brexit

Britterna röstade inte för premiärminister Theresa Mays hårda version av brexit, det anser ledande politiker inom alla de stora partierna. En historisk allians i Westminster kräver nu att parlamentet ska få diskutera och rösta om vad brexit innebär. Enligt dem handlade folkomröstningen den 23 juni inte om att lämna den inre marknaden.

24.9.2016

Staden som blev symbolen för hatet

I slutet av augusti mördades Arkadiusz Józwik i Harlow. Under de senaste veckorna har världens medier flockats i satellitstaden 50 kilometer norr om London. Harlow har fått representera den växande främlingsfientligheten i Storbritannien efter brexitomröstningen. På stadens gator undrar man varför.

23.8.2016

Labour röstar i ödesval

Efter brexit-omröstningen bröt inbördeskriget inom Labour ut på allvar. Misslyckade kuppförsök och massdemonstrationer utanför parlamentet ledde till sist till ett partiledarval som under sommaren utspelat sig i brittiska domstolar. Nu får över 600 000 partimedlemmar rösta om den brittiska oppositionens framtid.

20.8.2016

Brexit skjuts upp till slutet av 2019

Det råder kaos i Whitehall. Anonyma källor uppger till brittiska medier att politikerna ännu inte har en klar bild över hur brexit ska se ut. Klockan tickar och det finns fortfarande närmare tusen lediga tjänster i de två nya brexit-ministerierna.

13.7.2016

Analys: Maktkampen hotar splittra Labour

Utmanaren Angela Eagle vill göra ”Labour relevant igen”. Samtidigt har över 100 000 gräsrotsaktivister från vänstern gått med i partiet för att ge ledaren Jeremy Corbyn sitt stöd. Förhandlingarna mellan Labours två falanger har kollapsat och öppet inbördeskrig brutit ut.

12.7.2016

Kröningen av May kan leda till nytt parlamentsval

Euroskeptikern Andrea Leadsom har dragit sig ur det konservativa partiledarvalet. Premiärminister David Cameron meddelar att han avgår på onsdagen och säger att han är glad över att inrikesministern Theresa May blir hans efterträdare. Men en automatisk kröning av May har fått både Labour och Liberaldemokraterna att kräva ett nytt parlamentsval.

2.6.2016

Små steg som ledde till historisk folkomröstning

Är det Ukip-ledaren Nigel Farages förtjänst att britterna håller en folkomröstning om sitt EU-medlemskap? Eller är brexit egentligen en maktkamp inom de konservativa? HBL tittar närmare på de frågor, fenomen och personligheter som fick Storbritanniens premiärminister David Cameron att utlysa den historiska folkomröstningen.

5.4.2016

Londonborna väljer borgmästare bland färgstarka kandidater

En Etonutbildad rikemansson eller en muslimsk människorättsadvokat. De konservativas Zac Goldsmith och Labours Sadiq Khan är inte lika stora politiska namn som Londons nuvarande borgmästare Boris Johnson, men från och med maj kommer en av dem att leda den brittiska huvudstaden som har 8,5 miljoner invånare och en årlig budget på 20 miljarder euro.

8.2.2016

Brexit i medvind

EU-reformen var David Camerons stora chansning. Nu undrar hans kollegor om premiärministern tagit sig vatten över huvudet. Reformförslaget har inte lugnat euroskeptikerna och på Londons gator tas diskussionerna emot med en axelryckning. Den senaste mätningen visar att allt fler stöder Brexit.

8.2.2016

Brexit delar britterna

EU-reformen var David Camerons stora chansning. Nu undrar hans kollegor om premiärministern tagit sig vatten över huvudet. Reformförslaget har inte lugnat euroskeptikerna och på Londons gator tas diskussionerna emot med en axelryckning. Den senaste mätningen visar att allt fler stöder Brexit.