Charlotta Buxton

Charlotta Buxton

HBL:s medarbetare i London

Senast publicerade artiklar

13.4.2021

Våldet blossar upp igen i Nordirland efter 23 år av fred

Brexitlösningen skulle hindra konflikten i Nordirland från att blossa upp igen. Men nu gör de nya reglerna efter brexit att paramilitära grupper dragit tillbaka sitt stöd för långfredagsavtalet. Våldet fortsätter att öka, något som oroar både experter och offren för tidigare terrorattacker.

Premium

26.3.2021

Utrikeskrönikan: Vem går säker på Londons gator?

Sarah Everard försvann i London i början av mars. Fallet väcker stor oro och debatt kring kvinnors säkerhet i den brittiska huvudstaden.

Premium

5.3.2021

Brittiska kungahuset håller andan – blir politiken Meghans och Harrys nästa drag?

En graviditet, en intervju med Oprah och en total splittring med den brittiska kungafamiljen. Megxit-sagan går mot sitt slut och i Storbritannien frågar man sig nu om den sista förvecklingen är vägen till en karriär inom amerikansk politik.

Premium

2.3.2021

Virusforskare i Storbritannien springer i kapp med tiden för att ringa in den nya virusvågen

Det började med ett ovanligt provsvar i sydöstra England. Två månader senare skakades Storbritannien av en dödlig coronavåg. Forskarna berättar om jakten på den brittiska varianten som nu också förekommer i Finland.

Premium

27.2.2021

Utrikeskrönikan: Det ljusnar äntligen i Storbritannien

Smittspridningen minskar och en tredjedel av alla vuxna har fått vaccin mot covid-19. Kanske ett vanligt liv snart är möjligt igen.

Premium

29.1.2021

Utrikeskrönikan: Jätten och pandemin

Britterna säger ofta att deras hälsovårdssystem NHS är fantastiskt om man råkar ut för en akut kris. Nu skakas Storbritannien av en akut kris varje dag.

Premium

19.12.2020

Utrikeskrönikan: Det konstiga året som gått

Året började med brexit och översvämningar. Sedan kom pandemin till Storbritannien.

Premium

4.12.2020

Kommentar: Storbritannien står vid klippbranten

Brexit skulle bli både billigt och enkelt. Det skulle ge Storbritannien tillbaka kontrollen över sitt eget öde. Men mindre än en månad innan utträdet blir av har britterna ännu inget nytt avtal med EU.

Premium

30.11.2020

Tusentals finländare bosatta i Storbritannien kan förlora sin rätt att arbeta och bo i landet

Finlands ambassad i London befarar att tusentals finländare inte gått igenom byråkratin de måste i samband med brexit. Ifall de inte gör det kan de i värsta fall förlora både jobb och tak över huvudet.

Premium

21.11.2020

E-handelsjätten Amazon är en coronavinnare – lätt att fastna i, men svår att lämna

E-handelskolossen Amazon drar fram över världen. Britterna som shoppar mest på nätet i Europa älskar Amazon. Och en snar etablering väntas i Finland. Samtidigt varnar experter för hur företaget använder sig av psykologiska knep för att hålla fast sina kunder.

Premium

21.11.2020

Utrikeskrönikan: London stänger ner och väntar på julen

Storbritannien har stängt ner. I min Londonförort pratar man om julgranar och huspriser. Det får livet att kännas normalt igen.

Premium

24.10.2020

Utrikeskrönikan: Farväl till drömmen om London

Storbritannien lämnar EU den 31 december. Då stängs också gränserna för invandrare från EU. Att flytta hit på samma sätt som jag gjorde för över tio år sedan är inte längre möjligt.

Premium

17.10.2020

London har överlevt krig, pest och bränder – ska pandemin tvinga "överlevarstaden" på knä?

London har klarat farsoter och krig. Nu hotar coronakrisen att göra den brittiska huvudstaden till en spökstad. I finansdistriktet är pubarna och butikerna tomma. Ändå är företagare och experter hoppfulla.

Premium

26.9.2020

Utrikeskrönikan: Britterna går mot en mörk vinter

Där ute brinner Kalifornien och Donald Trump påstår att han inte tänker avgå frivilligt om han förlorar. Där ute smälter polarisen. Där ute sprider sig viruset snabbt igen. Och i Storbritannien väntar brexit. Jag är knappast den enda som får lust att blunda då jag skrollar igenom nyheterna på telefonen.

Premium

29.8.2020

Utrikeskrönikan: Fader Themsen som ger och tar liv

Themsen var en gång en helig flod. Då det har blivit svårt att resa stillar den både min och andras hemlängtan.

Premium

1.8.2020

Utrikeskrönikan: Hur Winston Churchill använde sin tid

Tiden har både tänjts ut och dragits ihop under de senaste månaderna av en ovanligare vardag. Det har fått mig att tänka på Winston Churchill.

Premium

20.7.2020

Coronastrategin gör brittiska kvinnor till hemmafruar

Pubarna öppnar men dagvården tar inte emot barn på heltid. Cricketklubbarna börjar spela, men många årskurser får inte gå i skolan. Boris Johnsons coronavirusstrategi anklagas nu för att göra kvinnor till hemmafruar.

Premium

11.7.2020

Utrikeskrönikan: Synen på frihet leder britterna genom brexit och corona

Den brittiska synen på frihet präglar både brexit och hur landet tacklat coronakrisen. Det var också den som en gång lockade mig till Storbritannien.

Premium

17.6.2020

Lika stort som Dianas död – mysteriet med Madeleine McCann har fängslat britterna i tretton år

Den blonda treåringen försvann spårlöst under en semester i Portugal. Tretton år senare har varken tabloiderna eller britterna kunnat släppa fallet. Nu kan mysteriet få en lösning.

Premium

13.6.2020

Boris Johnson ville bli världens kung men krockade med verkligheten

Boris Johnsons idol är Winston Churchill, ändå jämförs han nu med Donald Trump. Han har snart varit premiärminister i ett år och är mindre populär än någonsin men skakar av sig all kritik. Var gick det fel för Johnson?

Premium

6.6.2020

Utrikeskrönikan: I väntan på kontrollen blir det salvia, timjan, jasmin och kaprilfol …

I Storbritannien har trädgården länge varit både en hobby och en stolthet. Det är dit britterna söker sig i kristider.

Premium

27.5.2020

Flest dödsfall i Europa – hur gick det så fel i Storbritannien?

Resten av Europa öppnar upp – i Storbritannien fortsätter nedstängningen. Nu är antalet brittiska dödsfall som orsakats av coronaviruset högre än i både hårt drabbade Spanien och Italien. HBL utreder hur det gick så fel i Storbritannien.

Premium

15.5.2020

Konspirationsteorierna får britterna att sabotera mobilmaster

Mobilmaster brinner och nätverksingenjörer attackeras. I Storbritannien sprids konspirationsteorierna om 5G och coronaviruset – och får allvarliga följder. Enligt experter är det bara en bit av ett större pussel.

Premium

3.5.2020

Utrikeskrönika: Då ljuset återvänder

Och ändå fortsätter livet. Det verkligt absurda skulle vara om det i kristider inte också fanns ljus i mörkret. Barn föds. Födelsedagar firas över zoom. Vi skapar en ny verklighet.

Premium

22.4.2020

Krönika: London sörjer bakom stängda dörrar

1665 satt författaren Daniel Defoe i sin bostad i London och såg hur grannarna flydde staden – och pesten. Han blev kvar i staden, isolerad, liksom Londonborna är i dag.

Premium

30.3.2020

Succén blev Jamie Olivers fall

Jamie Oliver blev en av världens mest kända kockar. Han har tjänat miljoner på sitt varumärke. Sedan kollapsade hans restaurangkedja. Nu hotas hela den nakna kockens imperium.

Premium

30.3.2020

Storbritannien rustar för coronavågen

Britterna satsade länge på flockimmunitet i kampen mot coronaviruset. Sedan gjorde premiärminister Boris Johnson en helomvändning. Nu har han själv smittats av viruset och landet förbereder sig för det man kallar krig mot pandemin.

Premium

25.3.2020

Maten är slut i butikerna när britterna panikhandlar

Butikshyllorna är tomma. Nätbutikerna hinner inte med och stänger sina webbsidor. Coronakrisen har gjort att britterna måste hitta nya sätt att skaffa mat.

Premium

15.3.2020

Utrikeskrönikan: Då smittan kom till London

Då de första fallen upptäcktes i hamnstäderna på östkusten sade politikerna att det var frågan om något annat. Det var inte smittan. Handeln fortsatte. Hamnarna stod öppna. En karantän skulle ju påverka ekonomin.

Premium

16.2.2020

Utrikeskrönika: Brexit – ett sår som inte vill läka

"Läkaren säger att vi nu måste lämna såret i fred så att det kan läkas. Jag går hem. Allt jag kan tänka på är den nya oron som skakar både Storbritannien och resten av världen. Kanske den innebär att brexit lämnas i fred så att landet kan läkas."

Premium

31.1.2020

I Great Yarmouth tror många på en ljus brexitframtid

I Great Yarmouth blomstrade drömmen om brexit. Över 70 procent av invånarna röstade för utträdet. Efter folkomröstningen 2016 låg det triumf i luften. Nu välkomnas utträdet med en axelryckning.

Premium

26.1.2020

Efter femtio år i Storbritannien kommer osäkerheten

Då Storbritannien lämnar EU i slutet av januari förändras livet för de tre miljoner EU-medborgare som bosatt sig i landet. De måste ansöka om rätten att stanna kvar. Närmare en miljon har ännu inte gjort det. Frågan delar också finlandssvenskarna i landet.

Premium

12.1.2020

Utrikeskrönika: Då livet växer och krymper

"Den fransk-amerikanska författaren Anaïs Nin skrev en gång att världen växer och krymper utifrån hur modig man är. Det är ett ordspråk jag valt att leva efter."

Premium

13.12.2019

Analys: Brexit blir av – men det kan bli slutet på Storbritannien

Valet innebär ett historiskt skifte inom brittisk politik. Labour är utplånat. Brexit blir nu av. Men de konservativas seger kan innebära början på slutet för en ännu äldre union.

Premium

8.12.2019

Ett nytt kapitel i den kungliga berättelsen

De kungliga är beroende av det som berättas om dem. I Storbritannien är den berättelsen nu på väg mot ett mörkt håll.

Premium

29.10.2019

Analys: Boris Johnson riskerar allt i historiskt vinterval

De konservativa leder överlägset i mätningarna då Boris Johnson får sitt parlamentsval. Men brexit har gjort att britterna inte röstar som de brukar. Partiet ledde också före valet 2017 – och förlorade sedan stort.

Premium

23.10.2019

"Katastrofen kan inträffa när som helst” – Westminsterpalatset väntar på storrenovering

Brexit har fått världens ögon att vändas mot det brittiska parlamentshuset. Bakom kulisserna hotar brandfarliga ledningar och läckande rör att förstöra byggnaden. Om inget görs kan Westminsterpalatset bli nästa Notre Dame.

Premium

19.10.2019

Analys: Boris vinner på kaoset – "Reagerar med en slägga"

Parlamentet fick inte ens rösta om utträdesavtalet. I stället skjuts brexit upp. Det vinner Boris Johnson på.

Premium

19.10.2019

HBL på plats i Storbritannien där sprickorna djupnar: "Hälften av landet känner sig sviket”

Hur det än går kommer Storbritannien att förbli splittrat. Många av dem som marscherar för en ny brexitomröstning gör det med sorg i hjärtat, skriver HBL:s medarbetare Charlotta Buxton.

Premium

28.9.2019

Utrikeskrönika: Så får jag stanna i Storbritannien

Tre miljoner EU-medborgares framtid i Storbritannien slås fast av en ansökan som bara går att göra på en Androidtelefon, skriver Charlotta Buxton.

Premium

9.9.2019

Brexit-arkitekten Dominic Cummings drar Boris Johnson mot stupet

Han anklagas för att förstöra Storbritanniens demokrati. Han har kallats både ett geni och en galning. Det är inte Boris Johnson – utan hans kontroversiella rådgivare Dominic Cummings som sägs ligga bakom kaoset i Westminster.

Premium

4.9.2019

Brexitkaoset får britterna att vända politikerna ryggen – "Det fanns bara en bra politiker och han hette Guy Fawkes"

Föraktet för politikerna växer. Sprickorna djupnar. I östra London har många tröttnat på brexitkaoset i Westminster. Och blir det ett nytt parlamentsval vet få hur de skulle rösta.

Premium

25.8.2019

Utrikeskrönika: Det gick som det gick för Milo

Vi var unga journalister, vi blev alla någonting. Milo har beskrivits som en kvinnohatare, som en vit extremist, som ett troll som dragit igång och eldat på aggressiva mobbningskampanjer på sociala medier.

Premium

31.7.2019

Britterna är överens om en sak: Det kommer att bli värre

Storbritannien knakar i fogarna. Brexit kan bli slutet på en mycket äldre union. Men för dem som stöder Boris Johnson spelar det ingen roll.

Premium

23.7.2019

Analys: Den buffliga och klumpiga "Boris” är bara en rollfigur

Som barn ville han bli världens kung. Då Boris Johnson blir premiärminister har grälet kring brexit gjort Storbritannien närmast omöjligt att styra.

Premium

21.7.2019

Utrikeskrönika: Lockar London fortfarande?

Har London fortfarande samma dragningskraft bland de unga, hungriga och äventyrslystna? Den frågan kan jag inte svara på. Det enda jag vet är att staden behöver dem.

Premium

17.7.2019

Konservativa gamlingar väljer Mays efterträdare

De är redo att spjälka upp både Storbritannien och det konservativa partiet bara de får en hård brexit. För dem som väljer Theresa Mays efterträdare betyder utträdet ur EU allt.

Premium

17.6.2019

Boris Johnson är Storbritanniens Donald Trump

Hans äktenskap gick i kras. Han kallades en föredetting. Nu är Boris Johnson tillbaka. Han har tagit inspiration av Donald Trump och är favoriten i kampen om vem som ska bli Storbritanniens nästa premiärminister.

Premium

16.6.2019

Utrikeskrönika: Vi var så lika, men för dig blev London en dödsfälla

Dina vänner beskrev dig som snäll, som en kvinna med ett gott hjärta. Jag undrar ofta vad du sagt om du fått berätta din egen historia.

Premium

3.6.2019

Analys: Trumps besök visar att drottningen är det enda britterna har kvar

Regeringen är lamslagen. Theresa May avgår. Donald Trump besöker ett försvagat och förvirrat Storbritannien. Det enda landet har kvar att erbjuda är ett möte med drottningen och kungafamiljen.

Premium