Charlotta Buxton

Charlotta Buxton

HBL:s medarbetare i London

Senast publicerade artiklar

17.6.2020

Lika stort som Dianas död – mysteriet med Madeleine McCann har fängslat britterna i tretton år

Den blonda treåringen försvann spårlöst under en semester i Portugal. Tretton år senare har varken tabloiderna eller britterna kunnat släppa fallet. Nu kan mysteriet få en lösning.

Premium

13.6.2020

Boris Johnson ville bli världens kung men krockade med verkligheten

Boris Johnsons idol är Winston Churchill, ändå jämförs han nu med Donald Trump. Han har snart varit premiärminister i ett år och är mindre populär än någonsin men skakar av sig all kritik. Var gick det fel för Johnson?

Premium

6.6.2020

Utrikeskrönikan: I väntan på kontrollen blir det salvia, timjan, jasmin och kaprilfol …

I Storbritannien har trädgården länge varit både en hobby och en stolthet. Det är dit britterna söker sig i kristider.

Premium

27.5.2020

Flest dödsfall i Europa – hur gick det så fel i Storbritannien?

Resten av Europa öppnar upp – i Storbritannien fortsätter nedstängningen. Nu är antalet brittiska dödsfall som orsakats av coronaviruset högre än i både hårt drabbade Spanien och Italien. HBL utreder hur det gick så fel i Storbritannien.

Premium

15.5.2020

Konspirationsteorierna får britterna att sabotera mobilmaster

Mobilmaster brinner och nätverksingenjörer attackeras. I Storbritannien sprids konspirationsteorierna om 5G och coronaviruset – och får allvarliga följder. Enligt experter är det bara en bit av ett större pussel.

Premium

3.5.2020

Utrikeskrönika: Då ljuset återvänder

Och ändå fortsätter livet. Det verkligt absurda skulle vara om det i kristider inte också fanns ljus i mörkret. Barn föds. Födelsedagar firas över zoom. Vi skapar en ny verklighet.

Premium

22.4.2020

Krönika: London sörjer bakom stängda dörrar

1665 satt författaren Daniel Defoe i sin bostad i London och såg hur grannarna flydde staden – och pesten. Han blev kvar i staden, isolerad, liksom Londonborna är i dag.

Premium

30.3.2020

Succén blev Jamie Olivers fall

Jamie Oliver blev en av världens mest kända kockar. Han har tjänat miljoner på sitt varumärke. Sedan kollapsade hans restaurangkedja. Nu hotas hela den nakna kockens imperium.

Premium

30.3.2020

Storbritannien rustar för coronavågen

Britterna satsade länge på flockimmunitet i kampen mot coronaviruset. Sedan gjorde premiärminister Boris Johnson en helomvändning. Nu har han själv smittats av viruset och landet förbereder sig för det man kallar krig mot pandemin.

Premium

25.3.2020

Maten är slut i butikerna när britterna panikhandlar

Butikshyllorna är tomma. Nätbutikerna hinner inte med och stänger sina webbsidor. Coronakrisen har gjort att britterna måste hitta nya sätt att skaffa mat.

Premium

15.3.2020

Utrikeskrönikan: Då smittan kom till London

Då de första fallen upptäcktes i hamnstäderna på östkusten sade politikerna att det var frågan om något annat. Det var inte smittan. Handeln fortsatte. Hamnarna stod öppna. En karantän skulle ju påverka ekonomin.

Premium

16.2.2020

Utrikeskrönika: Brexit – ett sår som inte vill läka

"Läkaren säger att vi nu måste lämna såret i fred så att det kan läkas. Jag går hem. Allt jag kan tänka på är den nya oron som skakar både Storbritannien och resten av världen. Kanske den innebär att brexit lämnas i fred så att landet kan läkas."

Premium

31.1.2020

I Great Yarmouth tror många på en ljus brexitframtid

I Great Yarmouth blomstrade drömmen om brexit. Över 70 procent av invånarna röstade för utträdet. Efter folkomröstningen 2016 låg det triumf i luften. Nu välkomnas utträdet med en axelryckning.

Premium

26.1.2020

Efter femtio år i Storbritannien kommer osäkerheten

Då Storbritannien lämnar EU i slutet av januari förändras livet för de tre miljoner EU-medborgare som bosatt sig i landet. De måste ansöka om rätten att stanna kvar. Närmare en miljon har ännu inte gjort det. Frågan delar också finlandssvenskarna i landet.

Premium

12.1.2020

Utrikeskrönika: Då livet växer och krymper

"Den fransk-amerikanska författaren Anaïs Nin skrev en gång att världen växer och krymper utifrån hur modig man är. Det är ett ordspråk jag valt att leva efter."

Premium

13.12.2019

Analys: Brexit blir av – men det kan bli slutet på Storbritannien

Valet innebär ett historiskt skifte inom brittisk politik. Labour är utplånat. Brexit blir nu av. Men de konservativas seger kan innebära början på slutet för en ännu äldre union.

Premium

8.12.2019

Ett nytt kapitel i den kungliga berättelsen

De kungliga är beroende av det som berättas om dem. I Storbritannien är den berättelsen nu på väg mot ett mörkt håll.

Premium

29.10.2019

Analys: Boris Johnson riskerar allt i historiskt vinterval

De konservativa leder överlägset i mätningarna då Boris Johnson får sitt parlamentsval. Men brexit har gjort att britterna inte röstar som de brukar. Partiet ledde också före valet 2017 – och förlorade sedan stort.

Premium

23.10.2019

"Katastrofen kan inträffa när som helst” – Westminsterpalatset väntar på storrenovering

Brexit har fått världens ögon att vändas mot det brittiska parlamentshuset. Bakom kulisserna hotar brandfarliga ledningar och läckande rör att förstöra byggnaden. Om inget görs kan Westminsterpalatset bli nästa Notre Dame.

Premium

19.10.2019

Analys: Boris vinner på kaoset – "Reagerar med en slägga"

Parlamentet fick inte ens rösta om utträdesavtalet. I stället skjuts brexit upp. Det vinner Boris Johnson på.

Premium

19.10.2019

HBL på plats i Storbritannien där sprickorna djupnar: "Hälften av landet känner sig sviket”

Hur det än går kommer Storbritannien att förbli splittrat. Många av dem som marscherar för en ny brexitomröstning gör det med sorg i hjärtat, skriver HBL:s medarbetare Charlotta Buxton.

Premium

28.9.2019

Utrikeskrönika: Så får jag stanna i Storbritannien

Tre miljoner EU-medborgares framtid i Storbritannien slås fast av en ansökan som bara går att göra på en Androidtelefon, skriver Charlotta Buxton.

Premium

9.9.2019

Brexit-arkitekten Dominic Cummings drar Boris Johnson mot stupet

Han anklagas för att förstöra Storbritanniens demokrati. Han har kallats både ett geni och en galning. Det är inte Boris Johnson – utan hans kontroversiella rådgivare Dominic Cummings som sägs ligga bakom kaoset i Westminster.

Premium

4.9.2019

Brexitkaoset får britterna att vända politikerna ryggen – "Det fanns bara en bra politiker och han hette Guy Fawkes"

Föraktet för politikerna växer. Sprickorna djupnar. I östra London har många tröttnat på brexitkaoset i Westminster. Och blir det ett nytt parlamentsval vet få hur de skulle rösta.

Premium

25.8.2019

Utrikeskrönika: Det gick som det gick för Milo

Vi var unga journalister, vi blev alla någonting. Milo har beskrivits som en kvinnohatare, som en vit extremist, som ett troll som dragit igång och eldat på aggressiva mobbningskampanjer på sociala medier.

Premium

31.7.2019

Britterna är överens om en sak: Det kommer att bli värre

Storbritannien knakar i fogarna. Brexit kan bli slutet på en mycket äldre union. Men för dem som stöder Boris Johnson spelar det ingen roll.

Premium

23.7.2019

Analys: Den buffliga och klumpiga "Boris” är bara en rollfigur

Som barn ville han bli världens kung. Då Boris Johnson blir premiärminister har grälet kring brexit gjort Storbritannien närmast omöjligt att styra.

Premium

21.7.2019

Utrikeskrönika: Lockar London fortfarande?

Har London fortfarande samma dragningskraft bland de unga, hungriga och äventyrslystna? Den frågan kan jag inte svara på. Det enda jag vet är att staden behöver dem.

Premium

17.7.2019

Konservativa gamlingar väljer Mays efterträdare

De är redo att spjälka upp både Storbritannien och det konservativa partiet bara de får en hård brexit. För dem som väljer Theresa Mays efterträdare betyder utträdet ur EU allt.

Premium

17.6.2019

Boris Johnson är Storbritanniens Donald Trump

Hans äktenskap gick i kras. Han kallades en föredetting. Nu är Boris Johnson tillbaka. Han har tagit inspiration av Donald Trump och är favoriten i kampen om vem som ska bli Storbritanniens nästa premiärminister.

Premium

16.6.2019

Utrikeskrönika: Vi var så lika, men för dig blev London en dödsfälla

Dina vänner beskrev dig som snäll, som en kvinna med ett gott hjärta. Jag undrar ofta vad du sagt om du fått berätta din egen historia.

Premium

3.6.2019

Analys: Trumps besök visar att drottningen är det enda britterna har kvar

Regeringen är lamslagen. Theresa May avgår. Donald Trump besöker ett försvagat och förvirrat Storbritannien. Det enda landet har kvar att erbjuda är ett möte med drottningen och kungafamiljen.

Premium

27.5.2019

Brexitanhängare ber politikerna dra åt fanders

Det har aldrig tidigare gått så dåligt för de stora partierna i Storbritannien. Brexit splittrar landet och föraktet mot politikerna i Westminster växer.

Premium

24.5.2019

Analys: Storbritannien störtar mot en brexit utan avtal

De vill att Storbritannien ska lämna EU. Och de vill att det ska ske i morgon. Storbritanniens nästa premiärminister väljs av 124 000 konservativa partimedlemmar. Majoriteten av dem hoppas på en brexit utan avtal.

Premium

23.5.2019

Klockan klämtar: EU-valet dödsstöten för Theresa May

Det hotar bli det värsta resultatet för de konservativa någonsin. Premiärminister Theresa May kan tvingas avgå redan innan man vet hur det går. Missnöjet med politikerna enar britterna som röstar. Det vinner populisterna på.

Premium

12.5.2019

Utrikeskrönika: Då det blev svårt att andas i London

Barn som utsätts för höga nivåer av luftföroreningar löper större risk än andra att drabbas av depression då de blir äldre.

Premium

25.4.2019

Har tagit inspiration av snus – uppfinner hälsosam “alkohol”

Ingen baksmälla, inget beroende, inga leverskador. Han har arbetat på det i över trettio år. Om professor David Nutt lyckas finns det snart en dryck som gör dig berusad, utan alkoholens negativa effekter.

Premium

11.4.2019

Brexit bränner ut politikerna – "Många gråter på jobbet”

Parlamentariker gömmer sig i skåp. Politiska journalister gråter på jobbet. Arbetsdagarna är långa. Det landar nya dödshot i inkorgen varje morgon. Brexit pressar Westminster till bristningsgränsen.

Premium

7.4.2019

Utrikeskrönika: Hatet växer i Storbritannien

För många är det lättare att sticka huvudet i sanden än att verkligen försöka förstå vad som händer. Om vi bara struntar i brexit kanske det hela kommer att försvinna. De som inte blundar blir allt argare.

Premium

4.4.2019

Experter: Brexit ger ytterhögern ett lyft

Risken för en terrorattack av högerextremister har ökat i Storbritannien. Polisen varnar att tabloiderna eldat på hatet. Debatten kring brexit har gett de extrema rörelserna ett lyft, säger experter till HBL.

Premium

1.4.2019

Brexit splittrar familjer i Storbritannien – "Allt det fula kom upp till ytan"

Brexitkaoset får britterna att sluta prata med sina närmaste – det är lättare att hålla tyst. Utträdet har fått förhållanden att brista, familjer att splittras och sysselsätter parterapeuter.

Premium

29.3.2019

Vad händer efter brexit? I politikernas spåkula är framtiden lysande – experterna ser mörka moln

Britterna var länge kända för sitt sunda förnuft. Sedan röstade de för brexit. Efter utträdet väntas Storbritannien bli fattigare, mer isolerat och få mindre inflytande i världen. Det forna imperiet måste nu anpassa sig efter andras krav och regler, säger experter till HBL.

Premium

28.3.2019

Varuhusen på Oxford Street kapprustar mot butiksdöden

Butiksdöden har drabbat Storbritannien hårt. Brittiska stadskärnor håller på att förvandlas till spökstäder. Inte ens Londons paradgata Oxford Street är immun mot förändringen.

Premium

21.3.2019

Analys: Storbritannien störtar mot en kraschlandning

Det är sju dagar kvar. Parlamentet grälar. Premiärministern vägrar avgå. Medierna kallar det en nationell kris. Storbritannien går mot ett brexit utan avtal. HBL reder ut vad som kan hända nu.

Premium

15.3.2019

Analys: Mays förluster kan ge henne en seger

Hon har förlorat 39 omröstningar. 13 av hennes ministrar har avgått. Hennes brexitavtal ligger i spillror. Men Theresa May sitter kvar. Det är mer än envishet som driver Storbritanniens premiärminister.

Premium

3.3.2019

Krönika: Brexit är som en såpopera – svår att ta på allvar

Dimman ligger tät över brexit. Jag oroar mig inte för hur det ska gå därför att britterna är förvirrade. Så länge ingen vet vad brexit innebär är det svårt att förbereda sig för utträdet. Innan britterna bestämt sig för vad de vill kommer osäkerheten att fortsätta.

Premium

27.1.2019

Utrikeskrönikan: Med ett nyfött knyte på avdelning sju

Nattskiftet är nästan över och sköterskorna är trötta. Då de ser oss öppnar de dörren till prematuravdelningen. De ställer sig på led och bildar en tunnel med armarna. De hurrar då jag skjuter fram min son.

18.1.2019

Kommentar: Först fick vi invandrare skulden – nu vänds ilskan mot politikerna

Det finns många versioner av brexit. Sedan folkomröstningen har jag stött på en version oftare än andra.

Premium

16.1.2019

Analys: Historisk förlust för May – Brexit nu i fara

Ingen premiärminister har förlorat med så stor marginal. Hela 432 parlamentariker röstade mot premiärministerns brexitavtal. Både Theresa May och brexit kan nu falla.

Premium

14.1.2019

Analys: Theresa May på väg mot historisk förlust i parlamentet

Det har kallats den viktigaste omröstningen i parlamentet sedan andra världskriget. Regeringen väntas förlora stort då underhuset röstar om Theresa Mays brexitavtal på tisdagen. Vad som händer sedan är långt ifrån klart.

Premium