Carl-Oscar Alsén

Carl-Oscar Alsén

reporter

Senast publicerade artiklar

5.12.2019

En hyllning till färdigrätten

"Äckligt", "näringsfattigt", "onyttigt". De färdiglagade portionsrätterna har inte det bästa ryktet. Samtidigt finns i dag ett stort utbud med något för alla smaker – inklusive veganrätter. Vår svenske språkbadsstipendiat gör här en kulinarisk djupdykning i de finska kyldiskarna.

Premium

4.12.2019

Nu har hennes livslånga passion för samlande blivit bok

Aja Lund är fotografen och författaren som samlar på allt mellan himmel och jord – inklusive andras tänder och sitt eget hår. Samlandet är en passion hon haft sedan barnsben, men det är först nu i höst det blivit till bok.

Premium

1.12.2019

Ännu ringlar sig köerna långa i väntan på bröd

Sedan början av 1990-talet har brödköerna blivit en institution. I takt med ökade klyftor och nya gruppers utsatthet verkar behovet vara konstant. Och enligt dem vi pratat med är köerna här för att stanna.

1.12.2019

Impuls: Nu har jag sett A-ha för sista gången – eller?

Det stod redan klart att jag ville hoppa på nattåget till Moskva under min tid här på Husis. Och när då gutterna skulle spela i samma stad vid samma tidpunkt på året … Ja, ni fattar, det blev en gång till.

Premium

25.11.2019

Krönika: Nu ser jag hur sanden rinner ut

Många av er läsare som är i medelåldern och uppåt kommer säkert tycka att den här krönikan är fånig. Enligt några av er är jag säkert alltför ung för att blicka bort mot korridoren till dödens väntrum.

Premium

23.11.2019

Vi fick se vad Pedersöre vill visa politikerna från Helsingfors

En lokalpolitiker i Pedersöre har bjudit in sina kollegor i Helsingfors fullmäktige för att visa dem lantbrukarnas vardag. Men HBL hann före och fick en lektion i hur allt hänger samman.

Premium

11.11.2019

Självskanning testas nu i finländska mataffärer – app i mobilen skannar alla varor

Nu har både K-Market och Prisma lanserat självskanning i några butiker i Helsingfors och Esbo. I Sverige lanserades det redan för 15 år sedan. Och än så länge finns varianten i Finland bara på finska.

4.11.2019

Krönika: Svenskan knyter Finland närmare Norden

Kanske är det mina egna bristfälliga språkkunskaper som gör det så trevligt att komma hit till Finland.

Premium

2.11.2019

Forskare ser koppling mellan gånghastighet och intelligens

Går du snabbt? Då kan du ha hög IQ. Det är en av slutsatserna i ett stort forskningsprojekt, skriver den danska sajten Videnskab.dk.

Premium

28.10.2019

Snart öppnar restaurangen där råvarorna kommer från den finska skogen

Ännu är lokalen lite av en byggarbetsplats. Men om bara några veckor ska här serveras vildörter, rötter och bär. Vi har träffat mannen bakom den nya restaurangen Villd, där maten lagas på råvaror från våra skogar.

25.10.2019

Förslag om att legalisera cannabis möter kritik – ingen chans att passera riksdagen

Över 50 000 finländare har skrivit under medborgarinitiativet om att avkriminalisera cannabis. Förslaget vill avkriminalisera men inte helt legalisera. Riksdagen kommer ändå att förkasta förslaget.

24.10.2019

Se bilderna från de tios dag – en dag av både glädje och nervositet

I går var det dags igen. Dagen som är startskottet för en av Svenskfinlands mest värnade traditioner. På De tios dag samlades de förväntansfulla kandidaterna som hoppas bli Finlands lucia 2019.

21.10.2019

Finska pensionssystemet fjärde bäst i världen enligt undersökning

Finland har fortfarande det fjärde bästa pensionssystemet i världen – på en lista som toppas av Nederländerna och Danmark. Det handlar om det årliga pensionsindexet Melbourne Mercer Global som presenterades på måndagen.

18.10.2019

De tvingas vänta i 15 timmar på flygplatsen i Barcelona

Det unga fotbollslaget från Helsingfors fick åka till flygplatsen redan runt klockan 6 på fredagsmorgonen – trots att flyget går först sent under kvällen. Och det är inte ens säkert att det avgår som planerat.

15.10.2019

Elsparkcykeln försvårar för synskadade – så här går det till på hinderbanan

Elsparkcykeln är för många ett nytt bra sätt att ta sig fram – eller ett irritationsmoment på stadens gator. För synskadade är den ett konkret hinder i vardagen. Trenden uppmärksammades i centrala Helsingfors under Vita käppens dag.

15.10.2019

Brexit får nordiska britter att känna sig ovälkomna – ökad förståelse för hur det är att vara invandrare

EU-medlemskapet har inneburit att nordbor bosatta i Storbritannien känt sig som fullvärdiga medlemmar av det brittiska samhället. Men den känslan har bytts mot utanförskap, visar forskning från Helsingfors universitet.

Premium