Carl-Oscar Alsén

Carl-Oscar Alsén

reporter

Senast publicerade artiklar

11.11.2019

Självskanning testas nu i finländska mataffärer – app i mobilen skannar alla varor

Nu har både K-Market och Prisma lanserat självskanning i några butiker i Helsingfors och Esbo. I Sverige lanserades det redan för 15 år sedan. Och än så länge finns varianten i Finland bara på finska.

4.11.2019

Krönika: Svenskan knyter Finland närmare Norden

Kanske är det mina egna bristfälliga språkkunskaper som gör det så trevligt att komma hit till Finland.

Premium

2.11.2019

Forskare ser koppling mellan gånghastighet och intelligens

Går du snabbt? Då kan du ha hög IQ. Det är en av slutsatserna i ett stort forskningsprojekt, skriver den danska sajten Videnskab.dk.

Premium

28.10.2019

Snart öppnar restaurangen där råvarorna kommer från den finska skogen

Ännu är lokalen lite av en byggarbetsplats. Men om bara några veckor ska här serveras vildörter, rötter och bär. Vi har träffat mannen bakom den nya restaurangen Villd, där maten lagas på råvaror från våra skogar.

25.10.2019

Förslag om att legalisera cannabis möter kritik – ingen chans att passera riksdagen

Över 50 000 finländare har skrivit under medborgarinitiativet om att avkriminalisera cannabis. Förslaget vill avkriminalisera men inte helt legalisera. Riksdagen kommer ändå att förkasta förslaget.

24.10.2019

Se bilderna från de tios dag – en dag av både glädje och nervositet

I går var det dags igen. Dagen som är startskottet för en av Svenskfinlands mest värnade traditioner. På De tios dag samlades de förväntansfulla kandidaterna som hoppas bli Finlands lucia 2019.

21.10.2019

Finska pensionssystemet fjärde bäst i världen enligt undersökning

Finland har fortfarande det fjärde bästa pensionssystemet i världen – på en lista som toppas av Nederländerna och Danmark. Det handlar om det årliga pensionsindexet Melbourne Mercer Global som presenterades på måndagen.

18.10.2019

De tvingas vänta i 15 timmar på flygplatsen i Barcelona

Det unga fotbollslaget från Helsingfors fick åka till flygplatsen redan runt klockan 6 på fredagsmorgonen – trots att flyget går först sent under kvällen. Och det är inte ens säkert att det avgår som planerat.

15.10.2019

Elsparkcykeln försvårar för synskadade – så här går det till på hinderbanan

Elsparkcykeln är för många ett nytt bra sätt att ta sig fram – eller ett irritationsmoment på stadens gator. För synskadade är den ett konkret hinder i vardagen. Trenden uppmärksammades i centrala Helsingfors under Vita käppens dag.

15.10.2019

Brexit får nordiska britter att känna sig ovälkomna – ökad förståelse för hur det är att vara invandrare

EU-medlemskapet har inneburit att nordbor bosatta i Storbritannien känt sig som fullvärdiga medlemmar av det brittiska samhället. Men den känslan har bytts mot utanförskap, visar forskning från Helsingfors universitet.

Premium