Camilla Granbacka

Konstkritiker

Senast publicerade artiklar

1.10.2019

Konstrecension: Paradoxala ruiner som väller fram

Thomas Nyqvist tar tag i det kaotiska och gör det meningsfullt. Bilderna med enorma högar av byggbråte blir ett öppet system för betraktaren att forma i rummet. Ska man bygga upp eller riva ytterligare?

21.9.2019

Konstrecension: Skönhet i det enkla och tysta när Östasien möter Norden

Keramik, arkitektur och kimonor blandas på ett stimulerande sätt med måleri då Östasiens och Nordens navelsträng synas på Ateneum. Denna gång med betoning på femtio- och sextiotalen. Ofta ser man inte skillnad på ländernas bildspråk.

Premium

31.8.2019

Konstrecension: Meditativt och introvert under regnbågen

Ugo Rondinones 43 clowndockor utställda i Konsthallen är passiva, melankoliska och trötta.

Premium

23.8.2019

Konstrecension: Medeltiden med nya ögon

I Galleri Sculptor möts på ett överraskande sätt 81-åriga konceptkonstnären Lauri Anttila och 34-åriga skulptören Corinna Helenelund. De sammankallades av galleriet för några år sedan och har försökt hitta gemensamma nämnare via frågor om ljus, färg och tid, även om de stilistiskt är mycket olika.

Premium

21.8.2019

Konstrecension: Venedigbiennalen ger utgångspunkter, inte slutord

Årets Venedigbiennal tar upp vår tids stora frågor, men är mera än en spegling. Konstnärerna levererar inga färdiga svar; snarare en möjlighet att distansera oss från oss själva för en stund, skriver Camilla Granbacka från Venedigbiennalen.

Premium

26.6.2019

Konstrecension: Ockulta sidor hos guldålderns konstnärer – Gallen-Kallela Museet blottar en annan sida av konsthistorien

Utställningen Själens öga på Gallen-Kallela museet visar hur bland annat Akseli Gallen-Kallela, Pekka Halonen och Hugo Simberg påverkades av ockultismen, parapsykologin och teosofin, som blomstrade under förra sekelskiftet. Det hela blottar en tidigare mer eller mindre dold sida i vår konsthistoria.

Premium

28.4.2018

Konstrecension: Experimentlust och materialkänsla

Konstnärsparet Ahti och Maija Lavonen visas för första gången stort tillsammans. Ahti Lavonens informalistiska målningar och skulpturer står i dialog med Maija Lavonens experimentella ryor och kyrkotextilier.

3.3.2018

Konstrecension: Kroppar som minns, lider och vet att de lider

Årets internationella stjärna på Sara Hildéns konstmuseum är belgiska Berlinde De Bruyckere som skildrar svårthanterliga känslor som sorg och saknad i sina stumma häst- och vaxskulpturer. HBL:s kritiker Camilla Granbacka rekommenderar en resa till en verkligt gripande Tammerforsutställning.

17.2.2018

Konstrecension: Är det banalt?

Virpi Stjerna har gestaltat olika självmordssätt och avporträtterat över 160 människor hon skulle bli tvungen att lämna bakom sig om hon tog livet av sig. Depression och självdestruktivitet är något hon har personlig erfarenhet av.

10.2.2018

Konstrecension: Rosa moln och djupa dalar

Malin Ahlsveds akvareller skildrar en bergochdalbana bland rosa moln, mörka skogar och brinnande buskar. Den lilla människan tycks ständigt kastas mellan drömmar, hopp, besvikelser och svårigheter.

20.1.2018

Konstrecension: Ville Andersson imponerar med stillastående figurer i rörelse

Med subtila lager av svart, vitt och grått tecknar Ville Andersson huvuden som liknar skulpturer. Eller kroppar och landskap som håller på att förintas trots att de är väldigt levande. Skapelserna tilltalar Camilla Granbacka.

13.1.2018

Sirén ger oss verktyg för att skapa bilder

Allt blir plötsligt mycket tydligt och människans förhållande till naturen granskas i Pia Siréns landskapsillusioner som man kan vandra runt i.

23.12.2017

Konstrecension: Ett unikt formgivarpar – väsensskilda men kompletterande

Konstmuseet Emmas nya annex visar konstnärsparet Rut Bryks och Tapio Wirkkalas enorma produktion på ett mångfasetterat och fräscht sätt.

9.12.2017

Konstrecension: Plumpa monster i grotesk förstoring

Egill Sæbjörnssons enorma trollsmycken på Galerie Anhava för fram frågor om vem som egentligen har kontroll och styr vårt agerande och våra tankar.

18.11.2017

Kohta vill visa världen som den är

Den nya konstnärsdrivna konsthallen Kohta i Fiskehamnen vill friskt blanda olika generationer, områden och kulturer och strävar efter jämlikhet.

18.11.2017

Konstrecension: En fälld tall och Mau Mau-upproret

Konsthallen Kohta inleder sin verksamhet med att visa två performance-inriktade konstnärer som inte visats i Finland tidigare: Juha Pekka Matias Laakkonen och Donna Kukama.

11.11.2017

Konstrecension: Intuition hittas i vingliga gränder och mellanrum

Venedig genomstrålas av det förgängliga, humana och asymmetriska. Min souvenir är en djupare insikt i hur det rationella bara är ett system bland många, skriver Camilla Granbacka efter att ha sett utställningen Intuition på Palazzo Fortuny.

28.10.2017

Konstrecension: Omväxlande och jämlikt i gemensam ateljé

Karin och Åke Hellmans livsverk visas i en stor utställning på Konsthallen. Man vill föra fram dem som ett konstnärspar som jämlikt delade liv och arbete. Nyckeln till detta låg i att de var mycket olika, både som människor och konstnärer.

8.10.2017

Konstrecension: En biljett till framtiden

Viitas och Granös verk är laddade med poesi och naturmystik. Paradoxalt nog är de är ordkarga trots att de är sprängfyllda med ord, skriver Camilla Granbacka om tidsslingorna på Forum Box.

2.10.2017

Stort och känsloladdat grepp på Ellen Thesleff

Ellen Thesleff målade i över sjuttio år och försörjde sig själv genom sin karriär, vilket var banbrytande under hennes tid.

18.9.2017

Konstrecension: Balansakt mellan tid och rum

Saara Ekströms poetiska videoinstallation omfamnar ömt Olympiastadions slitna modernism. Historien och tidens gång ekar tydligt i allt det tomma, men också en ovisshet om framtiden.

19.6.2017

Konstrecension: Färgrytmer att dansa till

Det förnyade galleriet i Hanaholmens kulturcentrum inleder sin verksamhet med en utställning av den svenska bildkonstnären Astrid Sylwan. Hennes stora akrylmålningar i starka färger är likt dagboksanteckningar, ett slags avtryck av vad hon upplevt och var hon är.

6.6.2017

Otrohet och lust på Postbacken i sommar

Efter fjolårets succé med fars är det nu dags för en ännu en fartfylld fars på scenen i Illby. En vänsterprasslande minister som stämt träff med sin älskarinna på ett hotellrum ger nämligen upphov till en hel del intriger i Ray Cooneys pjäs Hotelliggaren.

3.6.2017

Konstrecension: Porträtt på porträtt bildar en berättelse

Det är inte de enskilda karikatyrerna som tilltalar recensenten mest, utan räckan av porträtt, som tillsammans bildar en berättelse. Konstnären Bo Haglund räds inte galghumorn när han avporträtterar museichefer, kuratorer, kritiker och samlare.

2.6.2017

”Jag räds inte att vara kvinnomålare”

Bildkonstnären Marika Mäkelä, som nyligen fyllt sjuttio, visar att livet har format hennes konst. Hon är ständigt föränderlig, också på ett personligt plan. Det kvinnliga upplever hon som en styrka.

30.5.2017

Lurensgänget åker på musikfylld Sällskapsresa

Lurens musikaliska nyversion av filmen Sällskapsresan är flyttad till 1980-talets Svenskfinland. Bland skådespelarna finns många debutanter med starkt musikaliskt grepp. Premiär blir det den 30 juni.

15.5.2017

Konstrecension: Gottberg visar att glaset kan fyllas på

Susanne Gottberg uppvisar i sina nya verk en markant förändring. Plötsligt finns det spontanitet och betydligt mera färg och känsla i hennes målningar. Vart är hon på väg?

3.5.2017

Digitalt bildspel över Jäntti fördjupar

Yrjö A. Jänttis konstsamling har fått en digital bildpresentation som visas i Konstfabriken. Bildspelet för fram sällan sedda verk och fördjupar bilden av den forna WSOY-chefen och hans konstintresse.

29.4.2017

Konstrecension: Drömlik natur med kulisser och fåglar

Naturens motiv förenar de tre konstnärer som nu är aktuella på Forum Box.

18.4.2017

Konstrecension: Resekatalogens andra sida

Lite för mycket ur Oliver Whiteheads breda produktion får plats på hans utställning i Kabelfabriken

1.4.2017

Gnissel från svarta tavlan

Skolan och klassrummet är startgropen för Radoslaw Grytas minnesresa från uppväxten i Polen emigrationen. Hans skulpturer och installationer lyckas även omringa större världsproblem av i dag.

31.3.2017

Åttabarnsmamma som höll fast vid sitt yrke

Borgåkonstnären Hanna Frosterus-Segerstråle målade det som låg henne närmast: sina egna barn.

27.3.2017

Borgåtriennalen fokuserar på tecknande

– Vi vill visa tecknandet ur olika perspektiv. Det kan var allt från linjer i vatten till byklinor, säger Iina Virkki producent för Borgåtriennalen.

18.3.2017

Konstrecension: Försynt i ett mittemellanland

Drömmar, minnen och intensiva upplevelser finns med i Eeva-Riitta Eerolas konst.

11.3.2017

Konstrecension: Fågeltorn ger perspektiv

Det lilla blir stort och det stora litet i Katarina Reuters naturmålningar.

7.3.2017

Porvoon teatteri synar Hitlers arkitekt i Lappland

– Man kan säga att pjäsen generellt vill undersöka hur en intelligent människa totalt kan bli maktens fånge – vilket är högst aktuellt i dag, säger Tuovi Putkonen.

5.3.2017

Teatergrupp gör Kaurismäki

Hobbyteatern Teatterikuume sätter upp en pjäs som baserar sig på Aki Kaurismäkis film Moln på drift på ungdomsföreningshuset i Gammelgård utanför Borgå. Kauas pilvet karkaavat har premiär 11 mars.

2.3.2017

Konsten frodades på Tervik säteri

Det östnyländska herrgårdsprojektet fortsätter med Tervik säteri i Pernå. Gårdens historia presenteras med en utställning på Almska gården i Lovisa.

1.3.2017

Konstrecension: Finsk design berättas på nya sätt

Även enkla produkter och uppfinningar har påverkat vardagslivet för hela generationer. Designmuseets nya utställning tar ett helhetsgrepp om den finländska designhistorian.

27.2.2017

Bilmorskor och Mannerheim tar plats i årets Liljendalrevy

Förberedelserna är i full gång för i Liljendalgården i Sävträsk. På lördag är det premiär för den 39:e Liljendalrevyn. På scenen står revytrotjänare som varit med i alla år, men också nya ansikten finns med.

16.2.2017

Simulerat landskap mera än ett verkligt?

Varför man ska sitta i ett slutet rum och betrakta en stilla video på en insjö, när en riktig insjö finns rakt utanför museifönstret? Borgåkonstnären Paula Salmela för fram närvaro i Mänttä.

11.2.2017

Konstrecension: En tämjd natur i betong

Bildkonstnären Axel Antas för fram en stark längtan att röra vid naturen, samt att vara med och skapa den. Hans verk kan ses som en hyllning till naturens mystik, men vid närmare titt framkommer spår av människan.

4.2.2017

Konstrecension: Tyko Sallinen – en vulgär och ärlig historia

Tyko Sallinen presenteras som den finska expressionismens banbrytare i Tennispalatset. Samtidigt ges också kvinnorna i hans liv plats och sociala strukturer blottas.

31.1.2017

Historier om döden vävda i bilder

Döden går som en röd tråd Aino Aksenjas utställning i Kaplansgården. Via en brokig kavalkad av bilder, gamla möbler och frodiga krukväxter lyckas hon skapa en sagolik och berättande värld.

21.1.2017

Konstrecension: Pusselmattan är individens

Framför Leena Nios målningar ställs man inför frågan om vad som fattas i bilden, snarare än vad som verkligen finns där. Hon bollar med konceptet färdigt–ofärdigt.

15.1.2017

Den viktigaste bilden finns i mobilen

Fotoutställningen Gränslinje av Stefan Bremer och Ahmed Alalousi berättar om asylsökanden och deras viktigaste bilder. Det är också en utställning om hav och landskap som både skiljer och förbinder oss.

12.1.2017

Den viktigaste bilden finns i mobilen

Fotoutställningen Gränslinje av Stefan Bremer och Ahmed Alalousi berättar om asylsökanden och deras viktigaste bilder. Det är också en utställning om hav och landskap som både skiljer och förbinder oss.

10.12.2016

Konstrecension: Kropp i upplösning

Corinna Helenelunds utställning skulle kunna vara en scenografi för en freudiansk Dalí-pjäs.

5.12.2016

Konstrecension: Läckra bakelser bland mossa och palmer

På en konstarena som överlag domineras av det intellektuella och socialkritiska kan det förefalla något överraskande när någon visar spontan glädje och sinnlighet.