Bo Ingves

Bo Ingves

Journalist

Senast publicerade artiklar

16.2.2019

Nya Mitsubishi är bekväm och stadig – ÖN provkörde laddhybriden som dessvärre inte klarar de utlovade 45 kilometrarna på el i kyla

Laddhybriden Mitsubishi Outlander PHEV är som en stor fåtölj där utrymme och komfort är viktigare än prestanda och sportiga köregenskaper.

Premium

9.2.2019

Båtmässan: Snart börjar faktiskt sommarsäsongen

Det är delvis nya vindar på Båtmässan 2019 som öppnade i dag i Mässcentrum i Helsingfors. Någonting av dagens trender visas av att det finns endast två segelbåtar bland de drygt 500 utställda båtarna och att antalet nästan raka motorbåtsstävar har ökat lavinartat.

Premium

8.2.2019

Båtmässan öppnar sommarsäsongen

Det är delvis nya vindar på Båtmässan 2019 som öppnade i dag i Mässcentrum i Helsingfors. Någonting av dagens trender visas av att det finns bara två segelbåtar bland de drygt 500 utställda båtarna och att antalet nästan raka motorbåtsstävar har ökat lavinartat.

23.1.2019

Rymlig och harmonisk

Nya Volvo V60 släpptes lös i Finland till hösten och på sommaren börjar sedanversionen S60 levereras. Den blir den första Volvon som över huvud taget inte fås med dieselmotor.

Premium

12.1.2019

Egen eller delad bil, det är frågan

Artikeluppslag kommer i olika former och vid märkliga tidpunkter. Som när en deltagare vid morgonkaffet efter min herrgymnastikgrupp en tisdagsmorgon berättade att det i parkeringshallen i hans kvarter finns en gemensam eldriven bil som invånarna kan hyra.

Premium

29.12.2018

Mera form än funktion i Peugeot 508

Det är inte tu tal om det – Peugeot har i nya 508 på många sätt en vinnarbil som är exemplariskt tyst, fin att köra och som känns välbyggd. Men också paradiset har sina skuggsidor: i jakten på formen har funktionen delvis glömts bort så att bilen kan kännas svårforcerad åtminstone för längre och styvare människor.

29.12.2018

Familjesportbilen med alla kryddor

Det lilla krutpaketet Mercedes-AMG A 35 4Matic kan vara alternativet om du vill ha en kombination av fullfjädrad sportbil och fyrhjulsdriven liten familjebil som är rolig att köra också i vardagen.

Premium

15.12.2018

Komfortabel ny Honda CR-V

Hondas stora SUV CR-V är märkets bästsäljare globalt och har under tidigare år sålt rätt bra, också i Finland. De senaste åren har märket upplevt en rejäl kräftgång hos oss, och nu hoppas importören på att den nyaste versionen av CR-V ska bryta trenden.

15.12.2018

Škoda Scala utmanar Golf

Inför ögonen på 400 influgna journalister från hela världen presenterade Škoda sin kompakta familjebil Scala i uppstartföretagens stad Tel Aviv i Israel. Det hände på Finlands nationaldag den 6 december, och Finland var med på ett hörn i form av den finska rallyföraren Kalle Rovanperä, 18.

1.12.2018

Finländska Virta hör till världens största inom laddningsinfrastruktur för elbilar

Det går undan för det finländska elbilsladdningsföretaget Virta. I slutet av september utnämndes företaget till bästa varumärke i energibranschen vid Charge Energy Branding, ett internationellt evenemang i Reykjavik.

1.12.2018

Praktisk komfort i ny B-klass

Nya Mercedes-Benz B-klass kan vara räddningen i nöden om du vill ha en kompakt Mercedes men tycker att A-klassen har för lågt i tak. I jämförelse är B-klassen nämligen nio centimeter högre och ger både mera rymd i kupén och ett lättare insteg.

17.11.2018

Förnybar diesel fick pris

När Neste började raffinera olja i Finland hade bolaget ingen egen oljeutvinning i bakfickan, just det som alltid gett de stora oljebolagen deras huvudsakliga vinster. I stället importerades den billigaste råoljan som fanns tillgänglig, huvudsakligen från dåvarande Sovjetunionen. Oljan var oftast av låg kvalitet, men raffinerades till högklassiga bränslen.

9.11.2018

Passa på och provkör på veckoslutets bilmässa

Bilsalongen Auto 2018 i Helsingfors är en uppfriskande upplevelse med ett öppet och lättöverskådligt utställningsområde där det finns allt från nya jättelika Audi Q8 till minimala Smart EQ och allting däremellan.

8.11.2018

Finns din nästa bil här?

Dörrarna till den finländska bilsalongen Auto 2018 öppnas på fredag kl. 10 i Mässcentrum i Helsingfors. Den stora skillnaden mot andra bilsalonger är att besökarna här kan provköra många av bilarna i riktig trafik.

2.11.2018

"Krångla inte till det, håll vad du lovat"

Veho etablerade sig i Sverige 2007. Det blev en svår början med förluster de första åren och en stor goodwillavskrivning 2008. I dag har företaget en god lönsamhet med bilbranschens mått mätt, och växer genom både egna investeringar och företagsuppköp.

2.11.2018

C-klassen uppdaterades

Mercedes-Benz C-klass är en av bilvärldens trotjänare och har i sin nuvarande inkarnation funnits sedan 2014. Under sommaren presenterades en förbättrad version med nya motorer, bättre utrustning och vissa smärre yttre förändringar.

20.10.2018

Här hjälper det inte att gasa

När jag sätter mig i en manuellt växlad Opel Karl med en bensinmotor på 75 hk och accelererar i väg rusar bilen först fram på normalt sätt. Vid 45 km/h är det stopp: hur jag än gasar går det inte snabbare.

20.10.2018

Nya Volvo S60 är förarens bil

När man sakta cruisar runt i södra Kalifornien en solig dag känns vilken bil som helst ganska bra. Bakom ratten på USA-tillverkade, pinfärska Volvo S60 var upplevelsen ännu några snäpp roligare under bilens internationella lansering i Los Angeles.

6.10.2018

En buss behöver inte vara buss

Taxireformen är bra för Finland, för liksom bussreformen ger den en chans att skapa färdtjänster som är omöjliga med tillståndsbunden trafik. Det säger mannen bakom billigbussen Onnibus, Pekka Möttö, som nu vill förnya taxitrafiken.

6.10.2018

Trafikidkare ger tummen upp

Kyyti har skrivit kontrakt med ett antal taxibilar och en småbuss som kör i huvudstadsregionen. En av dem som nappat på Kyyti är Hasse Kauhanen.

6.10.2018

Kia Sportage blev rymlig och tyst

Kia Sportage är märkets bästsäljare och har nyligen uppdaterats med både yttre och inre förändringar. En av de större förbättringarna är en ny och tystare 1,6-liters diesel som ersatt den ljudligt knackande trotjänaren på 1,7-liter.

6.10.2018

Avskalad elegans som fungerar

Citroën C4 Cactus fick under sommaren en ansiktslyftning som egentligen är ganska radikal, eftersom 90 procent av allt som syns lär vara nytt.

22.9.2018

Avbetalning eller leasing är frågan

Finländarna köper allt oftare sin bil på avbetalning eller någon form av leasing i stället för med banklån eller kontant betalning från egen ficka.

22.9.2018

Seat satsar på stor suv

Det var feststämning när Seats nya stora suv Tarraco presenterades för den internationella pressen i en gammal tjurfäktningsarena i centrum av Tarragona, lite söder om Barcelona.

22.9.2018

Kommentar: Finansieringskonsult efterlyses

Bilisterna pressas i dag hårt mellan gröna värden och stigande bilkostnader. Många bilspekulanter skulle säkert välkomna en finansieringskonsult som jämför de allt fler finansieringsalternativen.

15.9.2018

Nya Kia Ceed ger valuta för pengarna

I nya Kia Ceed (som äntligen tappat sin erbarmliga apostrof) är det Business Premium som är lösenorden. Priset är lite högre men utrustningen inkluderar det mesta som dagens bilar överhuvudtaget innehåller.

8.9.2018

Kommentar: För traditionella köpare

Den första genuina elbilen under Mercedes helt nya elbrand EQ ska attrahera traditionella Mercedes-Benz köpare.

8.9.2018

Skoda Fabia erbjuder praktiska utrymmen

Škoda Fabia är halvvägs in i sin tredje generation och har fått en uppdatering för att klara tidens tand. Nytt är bland annat att bilen nu fås med LED-strålkastare. Samtidigt har instrumentklustret fått ett modernare snitt och de automatiska säkerhetssystemen har uppgraderats.

8.9.2018

Mercedes kom ut ur elskåpet

Mercedes presenterade sin första massproducerade elbil, suven EQC, för den internationella pressen i Stockholms skärgård härom dagen. Det kändes en fläkt av förändring på elbilsmarknaden.

25.8.2018

Nya grunder för bilskatten gör stora bilar dyrare

September är en oviss tid i bilhandeln eftersom den nya bilskattelagen träder i kraft vid månadsskiftet. Då blir Finland det första landet i Europa som helt baserar bilbeskattningen på den nya testproceduren för att mäta personbilarnas utsläpp, WLTP.

25.8.2018

Nya Ford Focus övertygar

Focus är en av Fords hörnstenar och därför var det med lite spända miner den fjärde och nyaste generationen av bilen presenterades i juli i Frankrike. Den nya Focus bjöd på en tyst körnjutning.

11.8.2018

Citybilen Toyota Aygo söker unga köpare

Det minsta A-bilsegmentet är så litet i Finland att det inte syns på listan över de tio mest sålda bilklasserna. Inte ens förnyade Toyota Aygo, som traditionellt är en av favoriterna i klassen, väntas sälja mera än runt 250 stycken på årsbasis.

11.8.2018

Mercedes-Benz bilar speglar historien

Mercedes-Benz museum i Stuttgart beskriver inte endast bilmärkets historia med start från bensinbilens födelseår 1886, utan ger samtidigt en tillbakablick på Tysklands historia.

9.8.2018

Hyundai växer till sig

Hyundais presentation av sin helt nya stora suv Santa Fe följde samma manuskript som bilbranschen i övrigt: längre, bredare och tekniskt bättre än föregångaren.

28.7.2018

Underbart himmelskt under bar himmel

Att få stuva undan taket i en Porsche 911 SC Targa från 1981 och rulla i väg ut på den tyska landsbygden en solig sommardag är väl så nära himlen man kan komma?

28.7.2018

Herrskapsracern som är ett fullblod

Nya Porsche Cayenne Turbo är kort sagt en fullblodsracer i suv-klädsel. Man kan vara av vilken åsikt som helst om bilar, suvar och fartens tjusning, men som produkt betraktad är bilen ett ingenjörskonstens mästerverk.

28.7.2018

James Deans vrålåk och racerbilar – HBL besökte bilarnas Mecka

Stuttgart är ett nav för den bilintresserade, med både Porsches och Mercedes-Benz museer nära intill varandra. Av de två är Porsches museum i högre grad riktat till de sportbilsintresserade, framför allt med sommarens utställning om märkets 70-åriga historia.

14.7.2018

Kolumn: I väntan på batteriet

Elektromobilitet är ett av de mest livligt frekventerade orden i elbilsbranschen just nu.

14.7.2018

Elbilsbranschen växer så det knakar i Kina – "Landet ser helt enkelt sin framtid i digitala hästkrafter"

Amerikanska Tesla var den första egentliga elbilen som slog igenom på bredare front, men det är i Kina som den stora elbilsutvecklingen sker. Uppstartsföretag i elbilsbranschen växer upp där som svampar efter regn.

30.6.2018

X3 eller X5, det är frågan

När jag körde BMW X3 första gången, under tuffa vinterförhållanden i Lappland år 2005, kändes den mer praktisk och sympatisk än den kantiga kolossen X5. 13 år senare när jag provkör båda versionerna på nytt känns läget oförändrat.

30.6.2018

Sportback för den medvetna

Många gick i fällan. Bak på bilen stod det Audi A7 TDI 50 quattro. Men nej, det betyder inte en femliters turbodiesel, utan enligt Audis logik en treliters diesel-V6 med 286 hk.

2.6.2018

Fiesta ST är den roliga Forden

Tänk så mycket roligt amerikanerna går miste om när Ford upphör att tillverka sina "normala" bilar i USA. Som till exempel Ford Fiesta ST.

2.6.2018

Suvar med olika förtecken

Jeep Compass och Mitsubishi Eclipse Cross är båda suvar på omkring 4,4 meter. Där Jeep är bäst till sin fördel i tuffare terräng och trivs med ett lätt smutslager är Mitsubishi en mera hygienisk stads- och landsvarelse.

21.5.2018

Nya bussar luktar rosor

Om våra nyaste bussar är inne i garaget med motorn på och det luktar avgas, är det den bränsledrivna värmaren som har glömts på, säger Henrik Forsblom, vd i andra generationen för bussbolaget Kaj Forsblom i Borgå.

21.5.2018

Cykeln kan bli problem i bussen

Östnyland kontaktades nyligen av en dam som i fjol somras hade cyklat till Nickby från Borgå och tänkte ta bussen tillbaka. Tji fick hon, för chauffören nekade cykeln tillträde till bussen.

19.5.2018

Upplyxad Volkswagen Touareg

Touareg är Volkswagens ultimata bil som inte ens lär vara avsedd att bli en storsäljare. Den ska ses som en skyltdocka som visar allt vad koncernen kan. I Finland har de tidigare två generationerna sålt i 15–45 enheter per år, så någon bil för massorna är den verkligen inte. Den nya versionen ändrar inte på faktum, det garanterar ingångspriset på 90 000 euro.

19.5.2018

Nissan Leaf laddar upp med charm

Världens mest sålda elbil Nissan Leaf uppdaterades nyligen helt och hållet. Den här familjebilen far i väg som en raket, är härligt tyst och lättkörd i stadstrafik och rolig också på motorvägen.

5.5.2018

Parkeringsapparna blir intelligentare

En tredjedel av trafiken i storstäderna beräknas bestå av bilar som letar efter en parkeringsplats. Företag som erbjuder mobil parkeringsbetalning har därför också börjat utveckla tjänster som visar var det finns ledig parkering.

5.5.2018

Subaru förnyar sig

Skåne visade sig från sin gråaste sida när Subaru nyligen presenterade helt förnyade Impreza och faceliftade Outback. Vattenpussarna var i alla fall roliga att köra i.

5.5.2018

Mera A-klass

Nya Mercedes-Benz A landar i butikerna det här veckoslutet. Hbl provkörde bilen för några veckor sedan, och den visade sig vara både snygg, lättkörd och rymligare än tidigare.