Bo Ingves

Bo Ingves

Journalist

Senast publicerade artiklar

21.3.2021

Toyota Yaris för nöje och vardag

Vem säger att en Toyota Yaris är tråkig? Inte jag, åtminstone inte efter ett antal varv med halvrallyversionen Yaris GR på isbana med en så kallad ”riktig chaufför” vid ratten och snön sprutande runt bilen.

Premium

6.6.2020

En kompakt familjebil

Laddhybriden Mercedes-Benz A 250 e må vara liten och inte särskilt tystlåten på motorvägen, men den är rolig att köra och framför allt är hybridsystemet riktigt välfungerande också på längre sträckor.

Premium

6.6.2020

Mildhybrid med fokus på design

Mazda har designmässigt bättrat på sig avsevärt de senaste åren och provkörda CX-30 är inget undantag. Den är en kompakt suv med mjuka kurvor och en glatt leende grill.

Premium

24.5.2020

DS 7 Crossback E-tense – ladda och kör

PSA-koncernens premiumbilmärke DS håller på att elektrifiera sina bilar för fullt. Först ut var elbilen DS 3 E-Tense och den följdes av den fyrhjulsdrivna laddhybriden DS 7 E-Tense 4x4.

Premium

24.5.2020

Volkswagen T-Roc Cabriolet – med himlen som gräns

Volkswagen T-Roc Cabriolet är som den vanliga versionen minus taket, två dörrar, ett baksäte och 160 liter bagageutrymme. I gengäld ger bilen en luftigare färd, mera karaktär och ett pristillägg på 9 000 euro.

Premium

10.5.2020

Husbolagen styrs in i elbilsåldern – med morot och piska

Att bygga ut elbilsladdningen i husbolag är dyrt och därför är många aktieägare mot det. För att försnabba processen tar staten nu till både morot och piska.

Premium

3.4.2020

Unga entreprenörer utmanar coronaviruset

Hackatonet What the Quack samlar under veckoslutet 3 – 5 april skarpa hjärnor kring datorskärmarna för att skapa lösningar på problem som skapats av coronasjukdomen covid-19.

Premium

25.1.2020

Laddhybridernas veteran uppdaterades

Den traditionella tjänstebilen Volkswagen Passat uppdaterades i fjol i väntan på att en helt ny generation kommer om något år. Samtidigt återkom laddhybriden GTE efter en längre påtvingad paus, nu med ett kraftigare batteri som ger en räckvidd på 55 km enligt WLTP.

Premium

25.1.2020

Nya Smart finns endast med elmotor

När minibilen Smart Fortwo presenterades 1998 var den med sin knappa 2,7 meters längd ett uttryck för verklig cityminimalism. Sedan 2007 finns bilen också med eldrift, och efter en större ansiktslyftning blir det nu enda alternativet.

Premium

11.1.2020

Intensiv vätgasforskning

En bränslecellsbil är i praktiken en elbil som själv producerar sin el med vätgas som bränsle och som endast släpper ut rent vatten. I Oazers vätgasstation produceras vätgasen på plats genom elektrolys, det vill säga man använder elektricitet för att spjälka upp vattenmolekyler till vätgas och syre.

Premium

11.1.2020

Några få vinnare på skakig bilmarknad

Att Toyota var det mest sålda bilmärket också i fjol förvånar knappast någon. Mera överraskande är att skillnaden till tvåan Volkswagen blev hela 3 400 registrerade bilar och att trean Škoda nästan nådde lika högt som sitt tyska moderbolag.

Premium

11.1.2020

Vätgas en het fråga för arktiska områden

Vid den svenska väghållaren Svevias depå i Umeå har tre bränslecellsbilar tankats med vätgas i snart två års tid vid en tankstation som själv producerar vätgasen av vatten och el.

Premium

28.12.2019

Seat Arona med gas i tanken

En intressant bil på gasfronten är den lilla suven Seat Arona TGI. Den har samma turboladdade, trecylindriga motor som bensinversionen TSI men med 90 hästkrafter i stället för 95.

Premium

28.12.2019

2019 var gasbilens år

Sedan mitten av december rullar över 10 000 gasdrivna personbilar på de finländska vägarna. Det är nästan tre gånger mera än för två år sedan. Av gasbilarna är cirka 60 procent begagnade importbilar.

Premium

14.12.2019

Mii är Finlands billigaste elbil

Nyheten att den lilla elbilen Seat Mii kostar bara omkring 15 500 euro om den beställs i år var historisk. Det är den första som kostar 5 000 euro mindre än i Sverige.

Premium

14.12.2019

Titta, vi flyger!

Vill du ha en fyrkantig Mercedes-Benz suv? Räcker inte pengarna till G-serien? Då kan nya mellanstora suven GLB vara ett alternativ. Bilens fyrkantiga former sticker ut på ett fräscht sätt jämfört med storebror GLC:s mera sluttande bakparti.

Premium

30.11.2019

Kommentar: Oladdad laddhybrid är törstig

Är en laddhybrid en elbil eller inte? Jag har känslan av att den i många fall köps främst på grund av lägre bilskatt eller andra förmåner som är ihopkopplade med en elbil, den kategori laddhybriderna huvudsakligen hör till. I Finland omfattas laddhybriderna inte av statens elbilsstöd, men den koldioxidutsläppsbaserade bilskatten är låg.

Premium

30.11.2019

Volvo i vikingarnas fotspår

Volvo har trummat ut sitt budskap om elektrifieringen av märkets drivlinor så bra att märket överlägset leder försäljningen av laddhybrider i Finland i år. Det senaste tillskottet är minstingen XC40 T5. Nu har märkets alla modeller ett laddbart alternativ.

Premium

19.10.2019

Mercedes-Benz gör elbilspremiär

Mercedes-Benz EQC kan karakteriseras som en lyxbil i det lite mindre formatet. Den är Daimlers första steg in i de elektrifierade större bilklasserna. Priset på drygt 81 000 euro placerar den i klass med konkurrenter som Jaguar I-Pace, Audi e-Tron och Tesla Model S.

Premium

19.10.2019

Nya Peugeot 208 elektrisk från start

Nya Peugeot 208 lanseras från början som el-, bensin- eller dieselbil. Någon hybrid eller laddhybrid kommer dock inte, den tekniken reserveras för märkets större modeller.

Premium

28.9.2019

Så här bestiger du Alperna i en sportbil

Europa är en liten kontinent, som gjord för bilsemester. Framför allt om man äntligen förverkligar drömmen om att bestiga Alperna bakom ratten på en sportbil. Far och son hoppar i bilen i München, åker genom Österrike till Italien och Verona och tillbaka.

Premium

21.9.2019

Hyundai Ioniq är en trygg elbil

Hyundai Ioniq var 2016 den första serietillverkade bilen i el-, hybrid- och laddhybridutförande. Nu har bilen förnyats så att elversionen kör ungefär 100 km längre på en laddning, samtidigt som motorns effekt har ökat från 120 till 136 hästkrafter.

Premium

21.9.2019

Hyundai Kona fick hybridteknik

Hyundais lilla crossover Kona har funnits med bensin- eller eldrift, men inte med en kombination av båda. Nu blir det rättning i ledet i form av en fullhybrid, men laddhybriden får vi vänta på.

Premium

21.9.2019

Renault Zoe blev starkare och uthålligare

Plötsligt är den kompakta elbilen Renault Zoe ett alternativ att räkna med. Starkare elmotor, uthålligare batteri och förbättrat chassi gör underverk för både räckvidd och köregenskaper. Bilen kommer till Finland senare i år.

Premium

14.9.2019

Nybilsförsäljningen går bakåt men importen ökar

Nybilsregistreringen har haltat kraftigt i Finland och var under årets första åtta månader nästan 13 procent lägre än i fjol under motsvarande tid. Men samtidigt har importen av begagnade bilar fortsatt att öka kraftigt så att det i fjol importerades nästan 40 000 personbilar och i år väntas antalet vara över 46 000. På tre år har importen fördubblats visar statistiken.

Premium

7.9.2019

Škoda Kamiq ger komfort i kompakt format

Škodas minsta och nyaste suv Kamiq delar mycket med den i våras presenterade Scala, men är lite högre och har markfrigång på nästan 19 cm. Den kompakta crossovern är i likhet med VW-koncernens andra små suvar lättkörd, tystlåten och rymlig.

Premium

7.9.2019

Toyota Corolla kommer igen

Toyota Auris och Avensis har som namn gått i graven och ersatts av en ny och större Corolla med alternativen sedan, halvkombi och kombi. Sedanversionen har faktiskt hetat Corolla hela tiden, men den har vi oftast sett med ryska registerplåtar.

Premium

15.6.2019

Subaru kopplade på charmskolan

HBL fick som enda finländska tidning chansen att provköra de kommande hybridversionerna av Subaru Forester och XV med europeisk konfiguration i början av juni. Valet att delta i evenemanget var lätt trots att flyget till Wien avgick klockan 05.25 måndag morgon.

Premium

15.6.2019

Mitt namn är Jimny, Suzuki Jimny

Kärt barn har många namn. När jag i tre etapper memorerade mina kommentarer gällande den här bilen med telefonen och senare namngav filerna fick telefonens rättskrivningsassistent det till Jimmy, Jonny och Jimny.

Premium

2.6.2019

Från Antarktis till Spetsbergen

Seglaren och båtelektronikexperten Robert Nyberg från Sibbo lärde sig det mesta om segling och havet under barndomens långa somrar på sommarstugan på Emsalös sydspets. De kunskaperna kom väl till pass när han 2008 ingick i besättningen på äventyraren och miljökämpen Mike Horns segelbåt Pangaea under en expedition till Antarktis.

Premium

1.6.2019

Avensis fick en bättre efterföljare

Toyota Camry har lyst med sin frånvaro i Finland och Europa sedan 2004. Nu har bilen kommit i ny hybridversion där hög utrustningsnivå är standard. Dragkrok får man dock inte ens för pengar.

Premium

1.6.2019

Raptor gör vildmarken till landsväg

Provkörningen av pickupen Ford Ranger Raptor blev lite överraskande en av de mest inspirerande och utmanande under mina 30 år med trafik som ett huvudtema i arbetet.

Premium

9.5.2019

Volkswagens nya folkvagn är eldriven

Volkswagen går med elbilen ID.3 på allvar in i elbilsbranschen. Bilen kan redan förhandsbeställas. Till salu i Europa kommer exakt 30 000 exemplar av den första upplagan, benämnd ID.3 1st. En del hittar säkert också till Finland.

Premium

4.5.2019

Škoda Scala kan bli en vinnare

Škoda Rapid fick inte många ögonbryn att höjas vare sig när man såg på bilen eller körde den. Nya ersättaren Scala ligger på en helt annan nivå. Här får Volkswagen Golf och de andra i klassen se upp.

Premium

4.5.2019

Mercedes CLA är en budgetcoupé

Det är svårt att tro vid första anblicken, men Mercedes-Benz CLA Coupé är faktiskt byggd på samma plattform som A- och B-serien. Den smäckra coupén för lätt tankarna till storebror CLS.

Premium

13.4.2019

Liten Mercedes i den högre klassen

Poängen med nya Mercedes-Benz B-klass är att den är nio centimeter högre än A-klassarna, har ett bekvämt insteg och gott om rum både bak och fram. Trots att linjerna inte är helt pjåkiga med tanke på det högre formatet kan man ändå säga att den här ankungen inte blev en svan i sin tredje generation.

Premium

6.4.2019

Silverblänk visar att våren är här

Östersjön sattes bokstavligen i gungning när en samling erfarna båtjournalister från Finland testade båttillverkaren Silvers nyheter, den sjätte generationens Hawk och helt nya Tiger, utanför Karlshamn i sydöstra Sverige i slutet av mars.

Premium

6.4.2019

I stänk och aktervind

Dagen innan provkörningen hade kustbevakningen prejat den föregående gruppen av europeiska båtjournalister och undrat varför i fridens namn fyra finsktillverkade båtar snurrade runt som tättingar på svenskt territorialvatten.

Premium

6.4.2019

Renault Kadjar fräschades upp

Ansiktslyftade Renault Kadjar är en lättkörd bil i det lite högre formatet som erbjuder bra med utrymme för fyra personer, hyfsade köregenskaper och en snygg design.

Premium

16.3.2019

Årets normala bil i Europa lider av däckbuller

Nya Kia Ceed Sportswagon är det mångsidigaste alternativet i modellserien eftersom bagageutrymmet är riktigt rejält. Då dessutom vägegenskaperna är på sin plats kan man tala om en lyckad bil i många hänseenden.

Premium

15.3.2019

Nollvision för 2030 – skärpta klimatmål inom Borgå stad

Borgå har skärpt sina klimatmål så att staden ska vara kolneutral 2030, då den tidigare målsättningen var 2035. Ett steg mot den visionen var att Borgå som första stad övergick till Nestes förnybara MY diesel i sin egen fordonspark sommaren 2017.

Premium

9.3.2019

Elektrifierat och lyxigt i Genève

Torsdag morgon. Bilmässan i Genève har nyss öppnat dörrarna för publiken och köerna är redan långa utanför biljettluckorna. I det skedet är det skönt att gå in i flygterminalen och ta flyget hem till Finland.

Premium

4.3.2019

Eldriven Jaguar årets bil i Europa

När elbilen Jaguar I-Pace valdes till Årets Bil i Europa på måndagen i samband med bilmässan i Genève var det med minsta möjliga marginal. I själva omröstningen låg bilen jämnt med den lilla sportbilen Alpine A110. Det som avgjorde var hur jurymedlemmarna i de olika länderna hade rankat de två bilarna.

27.2.2019

Känslosam körresa till Lettland

Runebergskören deltog som enda inbjuden finländsk kör vid avtäckningen av en ny minnessten i Alüksne i nordöstra Lettland, till minnet av de frivilliga jägare och skolpojkar från Finland som deltog i landets frihetskrig mot Sovjetunionen 1919.

16.2.2019

Nya Mitsubishi är bekväm och stadig – ÖN provkörde laddhybriden som dessvärre inte klarar de utlovade 45 kilometrarna på el i kyla

Laddhybriden Mitsubishi Outlander PHEV är som en stor fåtölj där utrymme och komfort är viktigare än prestanda och sportiga köregenskaper.

Premium

9.2.2019

Båtmässan: Snart börjar faktiskt sommarsäsongen

Det är delvis nya vindar på Båtmässan 2019 som öppnade i dag i Mässcentrum i Helsingfors. Någonting av dagens trender visas av att det finns endast två segelbåtar bland de drygt 500 utställda båtarna och att antalet nästan raka motorbåtsstävar har ökat lavinartat.

Premium

8.2.2019

Båtmässan öppnar sommarsäsongen

Det är delvis nya vindar på Båtmässan 2019 som öppnade i dag i Mässcentrum i Helsingfors. Någonting av dagens trender visas av att det finns bara två segelbåtar bland de drygt 500 utställda båtarna och att antalet nästan raka motorbåtsstävar har ökat lavinartat.

23.1.2019

Rymlig och harmonisk

Nya Volvo V60 släpptes lös i Finland till hösten och på sommaren börjar sedanversionen S60 levereras. Den blir den första Volvon som över huvud taget inte fås med dieselmotor.

Premium

12.1.2019

Egen eller delad bil, det är frågan

Artikeluppslag kommer i olika former och vid märkliga tidpunkter. Som när en deltagare vid morgonkaffet efter min herrgymnastikgrupp en tisdagsmorgon berättade att det i parkeringshallen i hans kvarter finns en gemensam eldriven bil som invånarna kan hyra.

Premium