Bo Ingves

Bo Ingves

Journalist

Senast publicerade artiklar

22.9.2018

Kommentar: Finansieringskonsult efterlyses

Bilisterna pressas i dag hårt mellan gröna värden och stigande bilkostnader. Många bilspekulanter skulle säkert välkomna en finansieringskonsult som jämför de allt fler finansieringsalternativen.

22.9.2018

Avbetalning eller leasing är frågan

Finländarna köper allt oftare sin bil på avbetalning eller någon form av leasing i stället för med banklån eller kontant betalning från egen ficka.

22.9.2018

Seat satsar på stor suv

Det var feststämning när Seats nya stora suv Tarraco presenterades för den internationella pressen i en gammal tjurfäktningsarena i centrum av Tarragona, lite söder om Barcelona.

15.9.2018

Nya Kia Ceed ger valuta för pengarna

I nya Kia Ceed (som äntligen tappat sin erbarmliga apostrof) är det Business Premium som är lösenorden. Priset är lite högre men utrustningen inkluderar det mesta som dagens bilar överhuvudtaget innehåller.

8.9.2018

Kommentar: För traditionella köpare

Den första genuina elbilen under Mercedes helt nya elbrand EQ ska attrahera traditionella Mercedes-Benz köpare.

8.9.2018

Skoda Fabia erbjuder praktiska utrymmen

Škoda Fabia är halvvägs in i sin tredje generation och har fått en uppdatering för att klara tidens tand. Nytt är bland annat att bilen nu fås med LED-strålkastare. Samtidigt har instrumentklustret fått ett modernare snitt och de automatiska säkerhetssystemen har uppgraderats.

8.9.2018

Mercedes kom ut ur elskåpet

Mercedes presenterade sin första massproducerade elbil, suven EQC, för den internationella pressen i Stockholms skärgård härom dagen. Det kändes en fläkt av förändring på elbilsmarknaden.

25.8.2018

Nya grunder för bilskatten gör stora bilar dyrare

September är en oviss tid i bilhandeln eftersom den nya bilskattelagen träder i kraft vid månadsskiftet. Då blir Finland det första landet i Europa som helt baserar bilbeskattningen på den nya testproceduren för att mäta personbilarnas utsläpp, WLTP.

25.8.2018

Nya Ford Focus övertygar

Focus är en av Fords hörnstenar och därför var det med lite spända miner den fjärde och nyaste generationen av bilen presenterades i juli i Frankrike. Den nya Focus bjöd på en tyst körnjutning.

11.8.2018

Citybilen Toyota Aygo söker unga köpare

Det minsta A-bilsegmentet är så litet i Finland att det inte syns på listan över de tio mest sålda bilklasserna. Inte ens förnyade Toyota Aygo, som traditionellt är en av favoriterna i klassen, väntas sälja mera än runt 250 stycken på årsbasis.

11.8.2018

Mercedes-Benz bilar speglar historien

Mercedes-Benz museum i Stuttgart beskriver inte endast bilmärkets historia med start från bensinbilens födelseår 1886, utan ger samtidigt en tillbakablick på Tysklands historia.

9.8.2018

Hyundai växer till sig

Hyundais presentation av sin helt nya stora suv Santa Fe följde samma manuskript som bilbranschen i övrigt: längre, bredare och tekniskt bättre än föregångaren.

28.7.2018

Underbart himmelskt under bar himmel

Att få stuva undan taket i en Porsche 911 SC Targa från 1981 och rulla i väg ut på den tyska landsbygden en solig sommardag är väl så nära himlen man kan komma?

28.7.2018

Herrskapsracern som är ett fullblod

Nya Porsche Cayenne Turbo är kort sagt en fullblodsracer i suv-klädsel. Man kan vara av vilken åsikt som helst om bilar, suvar och fartens tjusning, men som produkt betraktad är bilen ett ingenjörskonstens mästerverk.

28.7.2018

James Deans vrålåk och racerbilar – HBL besökte bilarnas Mecka

Stuttgart är ett nav för den bilintresserade, med både Porsches och Mercedes-Benz museer nära intill varandra. Av de två är Porsches museum i högre grad riktat till de sportbilsintresserade, framför allt med sommarens utställning om märkets 70-åriga historia.

14.7.2018

Kolumn: I väntan på batteriet

Elektromobilitet är ett av de mest livligt frekventerade orden i elbilsbranschen just nu.

14.7.2018

Elbilsbranschen växer så det knakar i Kina – "Landet ser helt enkelt sin framtid i digitala hästkrafter"

Amerikanska Tesla var den första egentliga elbilen som slog igenom på bredare front, men det är i Kina som den stora elbilsutvecklingen sker. Uppstartsföretag i elbilsbranschen växer upp där som svampar efter regn.

30.6.2018

X3 eller X5, det är frågan

När jag körde BMW X3 första gången, under tuffa vinterförhållanden i Lappland år 2005, kändes den mer praktisk och sympatisk än den kantiga kolossen X5. 13 år senare när jag provkör båda versionerna på nytt känns läget oförändrat.

30.6.2018

Sportback för den medvetna

Många gick i fällan. Bak på bilen stod det Audi A7 TDI 50 quattro. Men nej, det betyder inte en femliters turbodiesel, utan enligt Audis logik en treliters diesel-V6 med 286 hk.

2.6.2018

Fiesta ST är den roliga Forden

Tänk så mycket roligt amerikanerna går miste om när Ford upphör att tillverka sina "normala" bilar i USA. Som till exempel Ford Fiesta ST.

2.6.2018

Suvar med olika förtecken

Jeep Compass och Mitsubishi Eclipse Cross är båda suvar på omkring 4,4 meter. Där Jeep är bäst till sin fördel i tuffare terräng och trivs med ett lätt smutslager är Mitsubishi en mera hygienisk stads- och landsvarelse.

21.5.2018

Nya bussar luktar rosor

Om våra nyaste bussar är inne i garaget med motorn på och det luktar avgas, är det den bränsledrivna värmaren som har glömts på, säger Henrik Forsblom, vd i andra generationen för bussbolaget Kaj Forsblom i Borgå.

21.5.2018

Cykeln kan bli problem i bussen

Östnyland kontaktades nyligen av en dam som i fjol somras hade cyklat till Nickby från Borgå och tänkte ta bussen tillbaka. Tji fick hon, för chauffören nekade cykeln tillträde till bussen.

19.5.2018

Upplyxad Volkswagen Touareg

Touareg är Volkswagens ultimata bil som inte ens lär vara avsedd att bli en storsäljare. Den ska ses som en skyltdocka som visar allt vad koncernen kan. I Finland har de tidigare två generationerna sålt i 15–45 enheter per år, så någon bil för massorna är den verkligen inte. Den nya versionen ändrar inte på faktum, det garanterar ingångspriset på 90 000 euro.

19.5.2018

Nissan Leaf laddar upp med charm

Världens mest sålda elbil Nissan Leaf uppdaterades nyligen helt och hållet. Den här familjebilen far i väg som en raket, är härligt tyst och lättkörd i stadstrafik och rolig också på motorvägen.

5.5.2018

Parkeringsapparna blir intelligentare

En tredjedel av trafiken i storstäderna beräknas bestå av bilar som letar efter en parkeringsplats. Företag som erbjuder mobil parkeringsbetalning har därför också börjat utveckla tjänster som visar var det finns ledig parkering.

5.5.2018

Subaru förnyar sig

Skåne visade sig från sin gråaste sida när Subaru nyligen presenterade helt förnyade Impreza och faceliftade Outback. Vattenpussarna var i alla fall roliga att köra i.

5.5.2018

Mera A-klass

Nya Mercedes-Benz A landar i butikerna det här veckoslutet. Hbl provkörde bilen för några veckor sedan, och den visade sig vara både snygg, lättkörd och rymligare än tidigare.

21.4.2018

Finländsk elbuss bäst i klassen

Den färska finländska elbusstillverkaren Linkker har redan levererat elbussar till Köpenhamn, huvudstadsregionen och Åbo. Fem bussar tillverkas med destination Luleå och bussar har beställts bland annat till Frankrike och Singapore.

21.4.2018

CX-5 är den snygga suven

I väntan på Mazdas nya superbensinmotor Skyactiv-X som ska komma nästa år provkör jag nya suven CX-5 med märkets normala tvåliters bensinmotor under motorhuven.

21.4.2018

Elbussarna får ny chans i Helsingfors

Kommer du ihåg trolleybussarna på linje 14 som ännu i mitten på 1980-talet vaggade fram genom Helsingfors med pantograferna pekande upp i skyn?

21.4.2018

Mazdas supermotor

Mazdas kommande ”supermotor” Skyactiv-X ska lanseras 2019.

19.4.2018

Den annorlunda bilförsäljaren

Kvinnliga bilförsäljare är det av någon anledning ont om. En nykomling i branschen i Borgå är Liljendalbon Milli Heiniemi som jobbat en dryg månad på Autosalpa i Kungsporten.

19.4.2018

Nu borde sommardäcken ligga under

Den märkliga regeln att dubbdäcken ska bytas antingen senast den 31 mars eller den första måndagen efter annandag påsk innebar att dagen D inföll den 9 april i år, jämfört med den 24 april i fjol.

7.4.2018

Bilfabriken mitt i München – här tillverkas ett tusental fordon varje dag

BMW håller på traditionerna. Sida vid sida med företagets första fabrik nära centrum av München har företaget även sitt museum, huvudkontor och en stor utställningshall, anspråkslöst benämnd BMW Welt.

7.4.2018

Bara märket känns fel

Långa, låga, dyra och häftiga Kia Stinger är motsatsen till den kompakta och uppkäftiga crossovern Kia Stonic.

24.3.2018

Kia Stonic är stentuff

Kia Rio har fått en högre och betydligt tuffare crossoversläkting som går under namnet Stonic.

24.3.2018

Världsrekord i dubbar

När Michelin presenterade sitt nya dubbdäck X-Ice North 4 för pressen var det med besked: ett standarddäck med 250 dubbar. Det är en fjärdedel fler än de närmaste konkurrenterna och minst tre gånger fler än i föregångaren X-Ice North 3.

24.3.2018

Finländsk dubbdäcksforskning

Dubbdäck för personbilar lanserades av Nokia redan på 1930-talet men de blev allmänna först på 1960-talet. I början av 1990-talet hade 96 procent av Finlands personbilar dubbade vinterdäck. I dag är andelen 77 procent.

24.3.2018

BMW medger utsläppsslarv

Det var spända miner bland BMW:s högsta chefer på tisdag kväll i München, dagen innan företaget presenterade sitt resultat för 2017. Tidigare på dagen hade nyheten kommit att företaget undersöktes för utsläppsfusk i form av manipulerad mjukvara i 11 400 bilar.

16.3.2018

Besiktningen kan göras i verkstaden

När min Honda Civic årgång 2015 körs in i bilbesiktningen som finns i samband med bilverkstadsbolaget Porvoon Autopalvelu är det inte som på den gamla goda tiden. Ni vet, tiden då besiktningsmännen var något av Guds förlängda och bistra arm på jorden.

10.3.2018

Kör tryggt och bränslesnålt

Folksam har under några decennier samlat in diger information inte bara om bilarnas krocksäkerhet, utan även om deras utsläpp. De bästa av de bästa har både hög säkerhet och låga utsläpp.

10.3.2018

Trettioårsdag på skotersafari

Den brittiska köksmästaren Lee Young fick sitt livs överraskning när han plötsligt firade sin 30-årsdag med en snöskotersafari i Sibbo skärgård. Det var först på flygplatsen i London hans sambo Nicki hade berättat vad som väntade.

24.2.2018

Mera krut

Hyundai i30-modellseriens värsting är Hyundai i30 N, som jag provkörde helt kort i höstas. Det är något helt annat i sportväg än Fastback.

24.2.2018

Snart kan du ha körkortet i telefonen

I takt med att allting annat i världen digitaliseras ska Finland ännu i år bli det första landet i världen som officiellt tar i bruk ett digitalt körkort i form av mobilappen Autoilija, som också ger tillgång till Trafis andra tjänster.

24.2.2018

Familjens skönhet

Hyundai i30 Fastback är ett försök att attrahera yngre köpare till märkets lite småtråkiga normalmodeller. Linjerna är smäckra och garantin för alla i30-modeller har förlängts till sju år – men räcker det till för att få nya vänner?

10.2.2018

Viktig exportfaktor

Mercedes-Benz A-klass lanserades ursprungligen 1997 med buller och bång. Sedan välte bilen i samband med ett undanmanöverprov, det berömda älgtestet, i Sverige.

10.2.2018

Nya A-klass ska bli finländsk succé

Det var ingen hejd på entusiasmen hos de inemot 400 journalister som var på plats när Mercedes Benz nya A-klass visades i Amsterdam förra veckoslutet.

10.2.2018

Dacia Duster överraskar

Upp och ner för snöiga, isiga och ojämna backar mitt i skogen. Helt nya Dacia Duster tog sig obehindrat fram i verkligt krävande terräng under en provkörning i vintriga förhållanden.

9.2.2018

Snart är sommaren här! – Båtmässan öppnade dörrarna

Sommartecknet Båtmässan 2018 slog upp portarna för publiken i dag i Mässcentrum i Helsingfors. Båttillverkarna meddelar att de positiva ekonomiska signalerna har ökat intresset för nya båtar. Därför väntas också mässan locka betydligt fler än fjolårets 71 000 besökare.