25.12.2020
I coronakristider har Tyskland en trumf på hand: ekonomin. Statsfinanserna är i gott skick och näringslivet är urstarkt.
Premium22.11.2020
"Problemet med vår tids stora samhällsreformer är att de förväntas lösa alltför många problem samtidigt. Dessutom präglas reformarbetet av sinsemellan motstridiga målsättningar."
Premium18.10.2020
Vi lever i märkliga tider. Aldrig har väl samhällsutvecklingen i så hög grad vägletts av riskberäkningar, sannolikhetskalkyler och konsekvensbedömningar. Siffrorna styr.
Premium13.9.2020
"Wirecards konkurs gav fart åt en diskussion i fackpressen om de nationella stjärnskotten: Varför upptäcks bedrägerier först när det är för sent?"
Premium9.8.2020
"En schweizisk undersökning visar att 75 länder begränsade exporten av medicinsk utrustning under våren, däribland flera EU-länder, Ryssland, Indien och Kina."
Premium12.7.2020
Kompetensfrågan är mest akut. När politiker och tjänstemän snabbt ska fördela miljarder, ställs de inför en uppgift som många saknar erfarenhet av.
Premium9.3.2020
I den tekniska utvecklingens kölvatten följer svindlarna, konstaterar it-experten Petteri Järvinen i sin bok om kryptovalutan Onecoin. Han undrar varför 30 000 finländare låter sig luras att satsa pengar på ett experiment där utdelningen ständigt skjuts på framtiden.
Premium25.11.2019
Adolf Hitlers förmåga att engagera det tyska folket i en tid av kris förde honom till makten. I ett tidigt skede insåg han att landet var på väg in i en ekonomisk återvändsgränd. En ny bok visar hur han dessutom aktivt bidrog till att förvärra den ekonomiska krisen för att själv snabbare nå makten.
Premium20.6.2019
”Medan statschefer och tjänstemän i EU funderar på en åtstramning av Kinapolitiken, gör de kinesiska myndigheterna sitt bästa för att splittra Europa.”
Premium19.5.2019
”Varken stater, företag eller konsumenter får förmånliga lån om de missköter sin ekonomi. Men Finlands kommuner får, tack vare Kommunernas garanticentral. Och kommunsektorns skuldsättning har formligen exploderat.”
Premium14.4.2019
”Varken européer, amerikaner, ryssar eller kineser har hjälpt afrikanerna att bli framgångsrika genom industrier som ger stora exportintäkter. Men alla har de bidragit till en korruption som är svår att utrota.”
Premium3.2.2019
”Om medborgarna upplever att de tvingas offra för mycket för ett mål som är svårt att uppnå, så kommer de att protestera. Och inte bara i Frankrike.”
Premium30.12.2018
”Kinesiska Alibabas framgång ger en försmak av hur det går när myndigheterna inte ens försöker värna om integritetsskyddet. Och hur det går när internetjättar obehindrat tillåts expandera på nya områden.”
Premium25.11.2018
”Ingenstans i Europa kunde man hitta en företagsledare av samma nationella dignitet, höjd över all kritik. Jorma Ollila styrde Nokia, han påverkade politiken – och han lindade en del av pressen kring sitt lillfinger.”
21.10.2018
”Vi lever i en korseld av budskap, och ju närmare ett val vi kommer, desto större blir klyftan mellan de goda och de dåliga nyheterna.”
16.9.2018
”Eventuellt är världen i dag bättre rustad att förhindra en ny finanskris. Men om nästa kris trots allt bryter ut om några år är vi sämre rustade att hantera den, eftersom skuldbördan i dag är så mycket större än år 2008.”
8.7.2018
”I en vecka utmanade finansmarknaden de folkvalda populisterna i Italien i en politisk dragkamp. På många håll trotsar marknaden de politiska institutionerna i något som kunde kallas ekonomins terrorbalans.”
3.6.2018
"Handen på hjärtat – om vi väljare verkligen önskar större öppenhet, hur kommer det sig att Finland fortfarande är ett relativt slutet samhälle där många beslut fattas utan insyn, i kabinetten?"
29.4.2018
Maos Kina var en pytteliten spelare i världsekonomin, så liten att den knappt syntes i den internationella statistiken. Xi:s Kina är en bångstyrig jätte.
25.3.2018
"Finska staten bär en betydande risk för företagens exportsatsningar. Är det klokt? Troligen, men det måste finnas en gräns för hur stort ansvar skattebetalarna tar för företagens risker.
18.2.2018
"Krisen är äntligen över, konstaterar EU-kommissionen självsäkert i en färsk rapport med titeln Europe is Back, Europa är tillbaka. Men många problem återstår och visionerna och reformförslagen frodas. Tyvärr blir de år för år allt mer högtflygande – och svåra att förankra."
14.1.2018
"Skattefrågor är tråkiga, tycker mången. Därför diskuterar vi hellre digitaliseringens betydelse i arbetslivet och tar i bruk en ny läroplan i skolan med fokus på digitaliseringen. Allt medan grunden för skattesystemet förblir tryggt förankrad i det förgångna, i tiden före delningsekonomin."
10.12.2017
"Om goda mått på kvalitet saknas blir vi medborgare tvungna att välja vårdproducent genom att lyssna till konkurrenternas fagra löften. Då får vi en vårdreform som inte utgår från patientens bästa."
4.11.2017
"Fjärran från den anglosaxiska världens övertro på den otyglade marknadens suveränitet har tyskarna länge praktiserat sin en kombination av fri marknad och statlig styrning.Marknaden är fri inom klart utstakade ramar som ska motverka missbruk av ekonomisk makt."
18.6.2017
"I år är det möjligt att Finland går förbi Sverige vad tillväxten beträffar, men det finns ingen orsak att låta övermodet ta över. I stället vore det nyttigt att betrakta lärdomarna av den svenska uppgången."
14.5.2017
"En välfungerande marknadsekonomi leder till mångfald, men det förutsätter en maktbalans mellan tillväxthungriga företag och alerta myndigheter. Eldistributörernas kraftiga prishöjningar pekar på brister i systemet. Men den största utmaningen följer med vård- och landskapsreformen."
23.4.2017
De läckta Panamadokumenten avslöjade hur den politiska och ekonomiska eliten gömt enorma summor i skatteparadisen. Boken ”Projekt Panama” är berättelsen om vad som hände när hundratals journalister grävde efter sanningen bland miljontals dokument.
5.3.2017
"Det tog världen åtta år att hitta en ledare som till fullo utnyttjar den protektionistiska våg som sköljt över världsekonomin ända sedan finanskrisen. Om Donald Trumps europeiska vänner lyckas rida på samma våg, ser Europa snart annorlunda ut."
29.1.2017
En betydande del av lagstiftningen i Finland drivs framåt av digitaliseringen. Utvecklingen förankras i regeringsprogrammet från 2015 som starkt betonar digitaliseringen men inte landets tvåspråkighet. Denna obalans leder till reformer som inte beaktar de språkliga konsekvenserna.
24.12.2016
"Också hos oss har folket ropat efter handlingskraftiga företagsledare med förutsättningar att lyfta Finland ur krisen. Också här har några av affärslivets chefer lovat snabb förändring utan onödigt tjafs. Men varför vill det inte riktigt lyckas?"
20.11.2016
"Nu gäller det för Finland att hitta sin väg i Det Nya Normala – en värld med extremt låga räntor, svag tillväxt och en internationell handel som inte växer som förut."
3.7.2016
Vi skattebetalare måste kunna lita på att megaprojektens kostnadskalkyler är fria från politiskt önsketänkande. Och vi måste kunna vara säkra på att man väljer professionella chefer med dokumenterad erfarenhet och styrelser med en mångsidig kompetens.
22.5.2016
Vårt land befinner sig i den djupaste ekonomiska krisen på tjugofem år, och det tycks leda till att samhällsdebatten blir mer, inte mindre, tillspetsad, skriver Björn Sundell i sin söndagskolumn Marknadsplatsen.
10.4.2016
"Reformångesten i den finländska politiken och dödläget på arbetsmarknaden är häpnadsväckande. Hur är det möjligt att månader av förhandlingar blir resultatlösa trots att krisen är uppenbar och alternativ finns att studera i vår omvärld?"
27.2.2016
"Vi står vid ingången till den fjärde industriella revolutionen", proklamerade Klaus Schwab inför de församlade dignitärerna i schweiziska Davos i januari.