Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

Mellanösternanalytiker. Fri skribent i HBL, till vardags verksam vid FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut i Stockholm.

Senast publicerade artiklar

15.4.2019

Analys: Krisen i Libyen ger näring åt terrorismen

Den libyske krigsherren Khalifa Haftar hade räknat med en promenadseger när han inledde sin offensiv mot Libyens huvudstad Tripoli den 4 april. Men motståndarsidan har istället svetsats samman. Haftar vill skapa nya fakta på marken och bli Libyens obestridlige ledare, men driver istället landet in i ny förödelse.

Premium

12.3.2019

Analys: Strutsmentalitet kan inte segra över IS-terrorismen

Strategin att låta det bräckliga Rojava, Syrien och Irak reda upp i hela IS-träsket, inklusive hanteringen av europeiska terrorister och deras barn, är föga genomtänkt. Det svåraste är inte att vinna den militära kampen mot en terrorgrupp utan att vinna freden och motarbeta en nästa generations terrorism, ett IS 2.0.

Premium

11.3.2019

Analys: Töväder mellan Moskva och Ankara – nu plockar Putin poäng

Natolandet Turkiet vidhåller att man tänker gå vidare med köp av avancerad rysk militärmateriel trots hotfulla toner från Washington. Mellanösternanalytikern Bitte Hammargren visar hur den proryska lobbyn stärks i Turkiet, trots att det bara är några år sedan det rådde iskyla mellan Moskva och Ankara.

Premium

23.10.2018

Analys: Mohammed bin Salman har ingen enkel seglats framför sig

Den snygga fasaden håller på att rämna för Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman. Avslöjandena kring mordet på Khashoggi gör att många världsledare drar sig för att synas i hans sällskap. Han får det också svårare att dra in de utlandsinvesteringar han behöver för kungarikets nödvändiga ekonomiska omställning.

21.7.2018

"Citera mig inte" – oppositionella är rädda för godtyckliga utrensningar då makten samlas i Erdoğans händer

All makt har samlats i president Erdoğans hand och Turkiet har blivit en diktatur. Det säger Kemal Kılıçdaroğlu, ledare för landets största oppositionsparti, i en exklusiv intervju med HBL.

25.5.2018

Analys: Saudiarabien straffar feminister

I Saudiarabien är pionjärerna för kvinnors rättigheter lika viktiga som suffragetterna en gång var för Storbritannien. Under den gångna veckan fängslades de mest kända personerna som arbetat för kvinnornas sak, beskyllda för bland annat förräderi – nu ska sammanlagt fyra av dem ha frisläppts. Detta händer strax innan Saudiarabien ska släppa fram kvinnliga bilförare.

Premium

9.5.2018

Analys: En amerikansk örfil för de allierade i Europa

Genom att ensidigt bryta mot ett fungerande icke-spridningsavtal har USA:s president Donald Trump gett sina allierade i Europa en örfil, äventyrat det transatlantiska samarbetet och försatt Mellanöstern i en djupnande spänning som ytterst kan leda till ett nytt regionalt storkrig med ett oförutsägbart förlopp.

21.3.2018

Essä: Godtycket härskar i Turkiet

Efter kuppförsöket den 15 juli 2016 kunde en triumferande president Erdogan dra det längsta strået för att sedan ta hämnd, inte bara på misstänkta kuppmakare utan också på otaliga andra som bara tillhört hans öppna, verbala kritiker. Att den turkiska domarkåren befarar nya hårda utrensningar har resulterat i häktningar och frigivningar på rent bisarra grunder.

Premium

2.1.2018

Iran – en kollektiv depression ledde till ledarlös protest

Stämningen kunde beskrivas som en kollektiv depression: många unga hade tappat tron på att deras liv skulle gå att vända till det bättre, medan de som kunde närde en dröm om att gå i exil, skriver Bitte Hammargren i sin analys av läget i Iran.

11.11.2017

Analys: Kronprinsens farliga flerfrontskrig

Rastlös och äregirig har Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman inlett ett farligt flerfrontskrig. Än kan han inte utropa sig till segrare på någon front. I stället riskerar han tända fler eldar i regionen och på hemmaplan – och hotar därmed även kungarikets stabilitet.

13.10.2017

Analys: Erdoğan håller det fria ordet i ett järngrepp

Det är inte särskilt länge sedan många turkiska journalister trodde på pressens möjlighet att bidra till demokratisering i deras eget land. I dag kallas Turkiet i stället för världens största fängelse för journalister. Det sitter fler journalister i turkiska fängelser än i en betydligt folkrikare stat som Kina.

17.4.2017

Analys: Ett slag i ansiktet för Erdoğan

Recep Tayyip Erdoğan som envåldshärskare i en tudelad nation. Det blev resultatet av söndagens omtvistade folkomröstning i Turkiet. Den nya författningen kommer att leda till att parlamentarismen ersätts av ett presidentstyre i stort sett utan kontrollmekanismer.

3.12.2016

Analys: Nyckfull Erdoğan närmar sig Moskva

Turkiet och EU glider allt mer ifrån varandra. Samtidigt blir Ankaras närmande till Moskva allt tydligare. Trots att ryskt stridsflyg slår mot östra Aleppo är president Erdoğans tonläge hårt mot EU och milt mot Moskva.