Bille Sirén

Bille Sirén

Reporter

Senast publicerade artiklar

20.11.2020

"Så länge gymmet och skolan har öppet är allt lugnt" – fyra röster om de nya restriktionerna

För en del är idrotten en stor del av vardagen. För andra spelar de nya restriktionerna ingen roll. Så här tog fyra helsingforsare emot de nya coronareglerna som träder i kraft på måndag.

Premium

20.11.2020

Nya restriktioner i Helsingforsregionen – "Nu finns viruset i omlopp på alla håll"

Allmänna sammankomster på över 20 personer förbjuds i Nyland när coronaepidemin har gått in i den allvarligaste fasen. För årskurserna 7–10 införs munskyddsrekommendation och kontakt- och lagsporter för över 20-åringar ställs in. – Om vi sköter oss de närmaste tre veckorna har vi en möjlighet att fira jul i lugn och ro, säger Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori.

20.11.2020

FN varnar för rekordlågt flyktingmottagande

50 000 flyktingar ska omplaceras i år – men i slutet av september hade bara 15 000 kommit till sina nya hemländer, uppger FN:s flyktingorgan UNHCR.

19.11.2020

Karleby viralt efter snuskig reklamtabbe – "Blev inte riktigt som vi tänkt oss"

En säl med texten "Kokkola" men där bokstäverna o ersatts med hjärtan och ordet spjälkats upp. Vad blir det på svenska? Programledarna i svenska TV4:s Efter fem kunde inte hålla sig för skratt.

19.11.2020

Munskyddsvägrare kan portas men inte bötfällas – tvång stöter mot grundlagen i Finland

Många länder har gått in för det – men i Finland bereds ingen lag som skulle tvinga folket att bära munskydd. Däremot kan fotbollsfans, flygresenärer eller konsertsugna redan nu tvingas ha munskydd – eftersom de själva förbinder sig till det.

Premium

17.11.2020

Lilla Teaterns Jakob Höglund: Ju roligare ett möte är, desto bättre blir det

Är mitt jobb att sitta i möte, eller förhindrar mötena mig från att göra mitt jobb? Känslan av att inte hinna med det man ska kan stressa vem som helst. Tre chefer berättar hur de ser på möten – och vad som är viktigast enligt dem.

Premium

17.11.2020

Så fixar du distansjobbets trassliga videomöten – här är de bästa knepen

Slöseri med tid. Jag får ändå inget sagt. Det är bara chefernas sätt att övervaka. Kritiken mot jobbmöten är inget nytt. Men det går att skapa meningsfulla videomöten, menar en av Finlands främsta forskare på ämnet.

Premium

16.11.2020

"Tröskeln att plocka fram kniven har blivit lägre"

Unga kriminella är ett problem som samhället måste ta itu med, menar Christian Wentzel vid föreningen Stationens barn. Men det finns ingen snabb och enkel lösning.

Premium

14.11.2020

Efter dansk virusskräck: Världens största pälsbolag lägger ned

Danska Kopenhagen Furs kommer att trappa ned verksamheten och helt avsluta verksamheten inom två till tre år, uppger bolaget i ett pressmeddelande.

12.11.2020

Krönika: Vad är ansvar? En ansvarslös betraktelse av planetens nya modeord

Med hög risk för den värsta av anklagelser, att vara oansvarig, skriver jag detta. Den risken tar jag för att jag vill bära ansvar, om än av ett helt annat slag än det som uppmuntras.

Premium

11.11.2020

Dödstrött men sömnlös? Här är två tips som har beprövad effekt

Du vrider dig om, tittar på klockan och ser att du legat sömnlös i en timme. I det här läget är forskarnas bästa råd: Ge upp hoppet – morgondagen är körd ändå.

Premium

11.11.2020

Brittisk ordbok utsåg årets ord – och det har coronakoppling

Lexikonet Collins Dictionary utser ordet "lockdown" till årets engelska ord år 2020. Användningen har ökat med 6 000 procent.

10.11.2020

Polis visade bort Britasdemonstranter – gamla träd sågas ned

En segdragen tvist – den om en ny idrottshall i Britas – tog en ny vändning på tisdagen, när en skogsmaskin dök upp på området. Ett 30-tal aktivister protesterade mot skövlingen, men polisen visade bort dem. Aktivisterna anser att polisen därigenom möjliggjorde ett brott.

10.11.2020

Åkte dit för bluffgåvor – tvingas böta 100 000 euro

Företaget Naturamed Pharma klandrades redan 2010 för vilseledande reklam, utan att företaget åtgärdade problemet på något sätt. Nu ska bötessumman drivas in.

10.11.2020

Busholmen har rykte om sig att vara stadens nya smitthärd – men det är inte fullt så illa

Busholmen, Gräsviken, Fiskehamnen och Malm ser ut att vara svårt drabbade av coronaviruset. Men stirrar man sig blind på incidensen får man inte hela sanningen, säger en chefsläkare på staden.

9.11.2020

Ny rekommendation: Lärare i grundskolor ska bära munskydd

Nu rekommenderas att lärare och all annan personal vid grundskolor i Helsingfors, Esbo, Vanda och Grankulla bär munskydd under arbetsdagen.

9.11.2020

Över 25 000 polisanmälningar i Vastaamohärvan

Det exceptionellt höga antalet brottsoffer gör att utredningen drar ut på tiden, menar polisen.

9.11.2020

Skodesignern Minna Parikka lägger ned sin verksamhet – "Jag har uppnått allt jag velat under min karriär"

Minna Parikka har designat och sålt skor i 15 år, men har nu beslutat sig för att avsluta sin karriär.

7.11.2020

"Jag har förståelse för dem som festar" – tre röster om det förlorade studielivet

Det har nu gått ett halvt år sedan universiteten runtom i landet skickade hem alla studenter. Hösten och vintern blir troligtvis lika ensamma – så hur mår studenterna i Svenskfinland när alla sitsar är inställda? HBL återger tre studenters tankar och känslor.

Premium

5.11.2020

Saga Terrell såg Georgia bli ett politiskt slagfält – "Det bara vällde in politisk reklam"

När de sista rösterna räknas i vågmästardelstaten Georgia ökar möjligheten för att 18 år av republikanskt välde har nått vägs ände. Och det till Helsingforsbördiga Saga Terrells stora glädje.

5.11.2020

Mika Salminen på THL: Så boostar du ditt immunförsvar mot covid-19

Har du missat de senaste upptäckterna? Har du glömt det som kom fram i våras? Mika Salminen, direktör för hälsosäkerhet vid Institutet för hälsa och välfärd, har vakat över forskningsrönen som en hök sedan pandemin började.

Premium

4.11.2020

Valet ser ut att vända då Biden kopplar greppet

Donald Trump inledde starkt genom att ta hem Florida. Nu spelar poströsterna och rösterna från städerna ut sin roll och valet ser ut att kunna vända till Joe Bidens fördel – trots allt.

4.11.2020

Live från USA: Trumps försprång i Pennsylvania krymper fort

Vem som kommer att styra USA de kommande fyra åren hänger nu på några få delstater där rösterna fortfarande räknas. Om Joe Biden håller ledningen i Arizona räcker det med seger i antingen Nevada, Georgia, North Carolina eller Pennsylvania för att säkra presidentposten. Men Donald Trump har fortfarande en liten chans att bli omvald.

22.10.2020

Växte upp som pojke i Pargas – nu är Melvalan varken man eller kvinna

På tåget från Åbo till Helsingfors sitter en lärare i matematik och fysik. Uppkopplingen är svag så det är lönlöst att jobba. Pendlingen ger därför gott om tid för grubbel. Ett år senare har läraren gjort slut med sin tjej, flyttat till en ny stad och, framför allt, bytt namn.

Premium

17.10.2020

Brand på studentboendet Kåren i Åbo

Räddningsverket larmades om en brand i Kåren efter klockan 20 på lördagen.

17.10.2020

IS: 500 ungdomar på fest i Helsingfors – borgmästare Vapaavuori "ursinnig"

På fredagskvällen samlades hundratals ungdomar på en konsert i Helsingfors. En video visar att både munskydd och säkerhetsavstånd lyste med sin frånvaro.

14.10.2020

Så länge är du immun efter covidinfektion

Fyra eller sex månader? Finland och Sverige anger olika tid för hur länge man är immun efter att ha blivit smittad och sedan frisk. Kunskapen om motståndskraft är fortfarande knapp – men den kommer att avgöra när pandemin tar slut.

Premium

13.10.2020

Krönika: Zlatan, Trump och jag – 25 år och coronasmittad

Coronafall är ett förtjusande ord för människa. Onsdagen den 30 september rapporterades hundra sådana fall i Finland. Jag var ett av dem.

Premium

9.10.2020

Vasaskolor stänger – "tröskeln väldigt hög" för att göra det i Helsingfors

Nationella myndigheter avrådde i somras från skolstängning. Men nu är stängda skolor ett faktum i Vasa. Oron växer för att Vasa inte är den enda kommunen som går in för distansskola.

Premium

7.10.2020

Spanien: Stimulanspaket ska fixa 800 000 nya jobb

Spanien hoppas kunna skapa 800 000 nya jobb tack vare det EU-stöd som delas ut till coronadrabbade medlemsländer, bedömer den spanska regeringen.

6.10.2020

Lång lista över möjliga massexponeringar i Vasa

På tisdagskvällen gick Vasa stad ut med tiotals ställen där coronasmittade personer vistats innan de testat positivt. Det handlar om restauranger, gym, kaféer och loppmarknader.

28.9.2020

Nya trafiklagen: Att ignorera fotgängaren kan stå dig dyrt

Du närmar dig ett övergångsställe med bilen. Plötsligt dyker en fotgängare upp. Om den personen måste stanna när du kommer körande har du brutit mot lagen. Och du är skyldig staten 434 euro i böter, om din lön är 3 000.

Premium

26.9.2020

Polisen misstänker brott efter dödsolyckan i Mejlans

Vem som misstänks ha gjort sig skyldig till brott i samband med krocken som krävde en cyklists liv går polisen ändå inte ut med på lördagen.

24.9.2020

Nyland är i fas två av epidemin – ”Det är dags att agera nu”, säger HUS överläkare

Nyland har nått den så kallade fas två i epidemin, vilket betyder att de nya rekommendationerna om munskydd kan införas de närmaste dagarna. "Det är dags att agera nu", säger HUS biträdande överläkare Eeva Ruotsalainen.

24.9.2020

Röster om den nya rekommendationen: "Nu ska man väl bära munskydd även inomhus, eller?"

Vi behöver lita på folks omdöme. Det är bra med striktare rekommendationer. Rösterna om nya munskyddsrekommendationen går isär. För flera är det även oklart om den gäller redan nu – eller någon gång i framtiden.

Premium

23.9.2020

Psykolog på Lesbos: "Det är en humanitär katastrof"

Psykologen Mia Hector åkte ned till Lesbos för att hjälpa till när krisen efter Moriabranden var som värst. Nu undrar hon hur EU-länderna kan låta ett nytt Moria ta form.

Premium

22.9.2020

UNHCR: 250 fall av covid-19 i det nya flyktinglägret på Lesbos

För en vecka sedan brann flyktinglägret Moria på ön Lesbos ner. Grekiska myndigheter utreder nu brandorsaken medan tusentals flyktingar flyttar in i det nya lägret Kara Tepe. Det är ändå oklart om alla vill flytta: Vissa är rädda för corona, andra för att det nya lägret bara blir ytterligare ett Moria.

Premium

16.9.2020

Finlandssvensk i brandhärjade Kalifornien: "Det regnar tjock aska"

Bara femtio kilometer från Borgåbördiga Johanna Alms hus rasar jättelika skogsbränder. Tusentals människor har lämnat sina hem och fler än 30 har satt livet till. För Johanna tar sig bränderna uttryck främst som tjock, svarta aska – och luft som inte går att andas.

Premium

15.9.2020

Tatueringsmässa i Helsingfors väntas locka 1 000 besökare – så ska den göras coronasäker

Helsinki Ink lockade förra året över 3 000 besökare. I år väntas siffran vara mycket lägre, trots att arrangörerna marknadsför evenemanget som coronatryggt.

15.9.2020

Finlandssvensk i brandhärjade Kalifornien: "Det regnar tjock aska"

Bara femtio kilometer från Johanna Alms hus rasar jättelika skogsbränder. Tusentals människor har lämnat sina hem och fler än 30 har satt livet till. För Johanna tar sig bränderna uttryck främst som tjock, svarta aska – och luft som inte går att andas.

Premium

14.9.2020

Företag bygger "toppmodern" återvinningscentral i Vanda

Miljövårdsföretaget Remeo bedömer att bygget kostar 35 miljoner euro. I framtiden ska avfall från byggarbeten inte behöva föras utomlands, menar bolaget.

14.9.2020

Coronasmittade besökte två restauranger i Esbo

Esbo stad ber personer som varit på samma plats vid samma tid att vara uppmärksamma på eventuella symtom på covid-19.

14.9.2020

Takvåning i höghus brinner i Otnäs

Ett höghus på Otgränden i Esbo står i lågor. Flera enheter från räddningsverket är på plats för att släcka branden.

14.9.2020

Förtroendeman om Nestes jättevarsel: "Chockerande nyhet"

Nestes besked meddelade på måndagen att 470 jobb är hotade. Reaktionerna lät inte vänta på sig. Men statsminister Sanna Marin fick höra om nyheten redan innan den gick ut till allmänheten.

14.9.2020

Självmordsvideo sprids på Tiktok – "kan vara traumatiserande"

Fråga, lyssna och bekräfta barnets upplevelser. Det är barnpsykiater Saskia Öhmans tips till föräldrar som misstänker att deras barn har sett upprörande videor på internet.

Premium

11.9.2020

Busholmsbor rädda för att spårvagn 6, 7 och 9 är stadens nya coronalinjer

Coronateststationen på Busholmen är stadens största och mest centrala. Invigningen har väckt en oro hos dem som bor i området. Anna-Liisa Kristiansson är en av dem som nu bojkottar spårvagnarna av coronaskräck, men staden manar till lugn: Busholmen skiljer sig inte från andra testställen.

Premium

9.9.2020

Ny rapport: Vart femte barn är överviktigt i Finland

Fler pojkar än flickor är överviktiga. Och i Österbotten är fler barn överviktiga än i Nyland. Det visar en ny rapport, som landar i att inte bara föräldrar, daghem och skolor bör ta tag i problemet – utan även företag.

Premium

7.9.2020

Helsingfors Pridevecka drar i gång med mumintroll och livesändningar

Enligt staden blir lördagens prideparad av endast på internet.

6.9.2020

Coronafall i två Helsingforsgymnasier – distansstudier för uppemot 1 500 elever

Finska gymnasierna Medialukio i Skomakarböle och Vuosaaren lukio i Nordsjö stänger i två veckor efter att coronafall uppdagats i båda skolorna, skriver Helsingfors stad i ett pressmeddelande på söndagen.

6.9.2020

HS: Munskyddsvägrare fördröjde avstigning med 40 minuter

"Man skulle tro att folk har koll på munskyddstvånget vid det här laget", säger Finnairs presskontakt Päivyt Tallqvist till Helsingin Sanomat.