Bille Sirén

Bille Sirén

Reporter

Senast publicerade artiklar

15.9.2021

Därför vägrar Milla Leino gå till jobbet i dag

Det är onsdag eftermiddag och Milla Leino kör spårvagn 10 vid Kirurgen i Helsingfors. När passet är slut tar hon helg mitt i veckan. För HBL förklarar hon varför passagerarna måste lida under två dagar på grund av spårvagns- och metroförarnas strejk.

12.9.2021

Tjock dimma över Helsingfors – hektiskt för Sjöbevakningen

"Som att befinna sig inne i ett moln." Så beskriver flera personer det väderfenomen som drog över Helsingfors på lördagen och söndagen. Sjöbevakningen har haft ett hektiskt dygn.

11.9.2021

Terroristflagga upphängd på gångbro i Helsingfors

Det är oklart vem som hängde upp en IS-flagga på en bro över Ring I på lördagen, men polisen utreder fallet.

10.9.2021

Järnvägsstationens klockor lever sitt eget liv

Klockan som pekar västerut på Järnvägsstationen lär falla tidsoptimister i smaken. Men följ inte den om du vill komma i tid till tåget.

10.9.2021

HUS ber smittade att hjälpa smittspårarna

Smittspårarnas arbetsbörda är en följetong som inte verkar ta slut. Nu upprättas en ny webbplats för listor över eventuellt exponerade personer – som smittade själva skriver in.

10.9.2021

Tiotusentals barn har tappat sina hobbyer – föreningarna kämpar för att få dem tillbaka

Påtvingade uppehåll, karantäner och en skräck för att smittas har plågat idrottande barn i Helsingfors. Nu går föreningarna mot en postpandemisk vardag och gör gemensam sak i att locka tillbaka de förlorade utövarna.

8.9.2021

Folkhälsan bäddar för en comeback till kontoret

På Folkhälsans huvudkontor i Tölö gapar korridorerna tomma – men inte länge till, om de anställda och deras chefer får som de vill.

19.8.2021

Vattenskador och trafikolyckor i dyngsurt Esbo

Det utlovade störtregnet uteblev i delar av Nyland. Men inte i Esbo, och då särskilt Hagalund – som fick hela 26 millimeter nederbörd på bara en timme.

17.8.2021

SDP-riksdagsledamot utsatt för bilstöld i Vanda

När Hussein al-Taee vaknade på tisdagen var hans bil försvunnen. I ett Facebookinlägg kräver han att den ansvariga personen lämnar tillbaka den omedelbart.

17.8.2021

Förslag: Gratis skolfrukost åt alla elever i Helsingfors

Helsingfors borde erbjuda alla grundskoleelever gratis frukost. Det anser Vänsterförbundets Mai Kivelä och 18 andra ledamöter. Kostnaden beräknas till minst 4,6 miljoner per år.

17.8.2021

I kväll töms 20 miljoner ämbar vatten över Helsingfors – "Finns en risk för översvämningar"

Den regnmängd som väntas på tisdagen är normal för en hel månad. "Ställvis finns det risk för översvämningar så framför allt bör man se upp i trafiken", säger meteorologen Jani Parviainen.

16.8.2021

Rekordmånga finländska turister på Åland

Friluftslivet är örikets ess i rockärmen – särskilt under pandemin, tror kommunikationschef Niko Michlin på Visit Åland. I sommar slår de finländska turisterna på Åland rekord.

16.8.2021

Färggranna fiskar protesterar mot nedskräpning i huvudstadsregionen

Hela 70 procent av skräpet på stadsstränderna är cigarettfimpar, uppger Helsingforsregionens miljötjänster HRM som lanserar en kampanj mot nedskräpningen.

16.8.2021

Topp 5: Missade du våra bästa artiklar?

Varje vecka publicerar HBL hundratals artiklar. Här är läsarnas favoriter från veckan som gick.

13.8.2021

Oliver Sparv har stenkoll på engelsk ligafotboll

Snart sparkar den engelska herrfotbollsligan i gång. Tiotusentals finländare väljer då ett eget fiktivt lag i onlinespelet Fantasy Premier League. En av dem som är bäst på att gissa vilka spelare som lyckas är Vasabon Oliver Sparv. Här delar han med sig sina bästa tips.

7.8.2021

Vanda först ut med att vaccinera barn i åldern 12–15 år

Vanda är den första kommunen i huvudstadsregionen som börjar vaccinera barn som fyllt 12 år. På bara en vecka ska 10 000 barn få första dosen coronavaccin – "ett ambitiöst mål", säger stadens presschef.

6.8.2021

"Efter fem minuter i luften är man helt utmattad"

Hur känns det att färdas i över 2 000 kilometer i timmen? Att göra en loop i luften? Eller att bära på vapen som kunde döda hundratals människor? Det vet ex-stridspiloten Jussi Halmetoja mer än väl.

6.8.2021

"Allting är möjligt med rätt attityd"

I mars 2020 satte coronaviruset stopp för det mesta. Men inte för 34-åriga Jessica Achander i Esbo. Hon bytte jobb och tog itu med att lära känna alla nya kolleger på distans. Forskning kan ge svaret på varför hon fortfarande mår bra trots isoleringen.

Premium

5.8.2021

Krönikan: Vidrigt att koka kräftor som om de var potatisar

Varför tillskrivs vissa djur känslor, tankar och avsikter medan andra berövas dem fullständigt? Det tänker jag på när Pelles och Tinas bananflugsfamilj försvinner in i min dammsugare.

Premium

4.8.2021

Överläkare: "Enstaka fullvaccinerade är inlagda för covid-19"

Sett till det totala antalet coronafall är antalet inlagda väldigt lågt. Men samtidigt kryper behovet av sjukhusvård ner i åldrarna. Teppo Heikkilä, biträdande överläkare vid HUS, säger att de flesta patienterna har en sak gemensamt.

31.7.2021

SFP avvaktar när vänsterpolitiker försöker skrota bolagiseringen av HST

Sedan 2019 har affärsverket som trafikerar spårvagnar och metrotåg i Helsingfors, HST, förberett en övergång till aktiebolag. Vd:n säger att det är smidigare och effektivare så, vilket retar gallfeber på Vänsterförbundets Mia Haglund. "Det är helt orimligt att beslutet ska fattas på så kort varsel", säger hon.

Premium

30.7.2021

Efter pandemisvackan: Bostäder i Helsingfors går åt som smör i solsken

Förra våren 2020 gjordes ett rekordlågt antal bostadsaffärer. Sedan dess har marknaden repat sig nästan lika snabbt som den kraschade. Men är pandemitrenderna som balkong och extra arbetsrum bestående? Vi kollar in en tvåa i Berghäll som precis gått åt, med ett massivt köptryck på den.

29.7.2021

"Vi faller in i gamla roller från barndomen"

Släkten är värst, heter det. Kan man hantera konflikter med släkten på sommarstugan, också efter flera veckor ihop? Det grubblar manusförfattaren Björn Öberg och familjeterapeuten Maria Sundblom-Lindberg över. Här tipsar de om hur du undviker att hamna på kollisionskurs med dem som står dig närmast.

27.7.2021

Renovering vid Sörnäs metrostation drar i gång

På måndag börjar en grundlig renovering av metrostationen i Sörnäs, som nästan 60 000 personer passerar dagligen.

20.7.2021

Helsingfors stad vädjar till ungdomar: "Hjälp oss att spåra smittan"

Med omkring 80 nya coronafall dagligen hinner de kommunalt anställda smittspårarna inte kontakta alla exponerade i tid. Därför ber staden nu om uppbackning av dem som själva smittats.

20.7.2021

Brittiska myndigheter: Kina bakom dataintrång mot Finlands riksdag

Storbritanniens cybersäkerhetscentral NCSC anklagar det kinesiska säkerhetsministeriet för att ha brutit sig in i ett flertal aktörers datasystem, inklusive Finlands riksdag.

20.7.2021

Helsingforsbor kan nu tidigarelägga andra vaccindosen

Den som vill kan nu ta andra dosen coronavaccin redan åtta veckor efter den första. Samtidigt meddelar staden att man inte längre behöver boka tid för den första dosen.

13.7.2021

"Ursprungsbefolkningen har lärt sig att inte protestera"

Vad har samerna och tayalfolket i Taiwan gemensamt? Åtminstone det systematiska förtrycket, säger forskaren Wasiq Silan. I sin avhandling pekar hon på hur statens goda avsikter kan bli en ny form av kolonialisering.

20.6.2021

Därför inför staden övergångsställen utan zebraränder

Bilister reagerar inte längre på övergångsställen, är en av slutsatserna i en rapport från 2019. Sedan dess har Helsingfors gått in för en ny fotgängarstrategi. Trafikingenjören Jussi Yli-Seppälä berättar hur den syns på den ombyggda Tavastvägen.

Premium

15.6.2021

Två världar, en stad

I Stensböle höjer de flesta inte ett finger. I Tammelund röstar nästan alla, på samma parti dessutom. Varför är skillnaden så stor? Invånarna har alla sina gissningar.

Premium

13.6.2021

Så blir den andra coronasommaren för Eva Frantz och hennes familj

"Det var oerhört farliga saker vi gjorde." När Carola Ekrem berättar om sin barndoms sommarlov vrider sig Selma och Tyra Frantz. "Ja, tänk er att skriva på Whatsapp – nu ror jag ut till en kobbe utan mobil, kommer kanske hem till middagen", säger deras mamma, Eva Frantz.

Premium

10.6.2021

Efter pandemipaus: Europas största fotbollsturnering för tjejer är tillbaka

Passa! Spring! Ställ dig här! Skjut! Så låter det på Stadi Cup som den här veckan samlar över 6 000 fotbollstjejer i Helsingfors. "Det är jätteroligt att få se dem spela igen", säger tränaren Nina Ahlström vars lag åkte på en brakförlust på torsdagsmorgonen.

8.6.2021

"Ett alternativ hade varit att helt stänga stränderna"

Somriga temperaturer fram till lördagen bäddar för strandhäng i Helsingfors. Men på fyra stränder lönar det sig inte att simma, enligt staden – trots att de senaste proverna visar att vattenkvaliteten är god. Hälsoingenjör Satu Wahlman förklarar varför.

7.6.2021

"Jag kände på mig att det slutar illa"

HBL-journalisten och kommentatorn Niclas Lönnqvist lotsade finlandssvenska tittare genom herrarnas hockey-VM. Den uteblivna guldfesten grämer även honom. "Det känns som om slumpen avgör i spel tre mot tre", säger han om Kanadas vinnande mål.

7.6.2021

Se finalen i sammandrag: Dubbelrevansch och VM-guld för Kanada – bittert silver Lejonens öde

Det blev ingen blåvit favorit i repris då Finland och Kanada möttes i VM-final för andra gången i följd. Kanada fick en ljuv hämnd både på den sista gruppspelsmatchen och framför allt för finalförlusten i Bratislava för två år sedan. Lejonen föll i förlängning med siffrorna 2–3.

1.6.2021

"Jag förväntade mig värsta rusningen"

Helsingfors, Vanda och Esbo har det senaste halvåret haft landets högsta smittsiffror – och strängaste restriktioner. På tisdagen vaknade regionen ur sitt ide.

1.6.2021

Nya maxgränser för publikevenemang i Nyland

Regionförvaltningsverket ger nya, mindre strikta restriktioner för hela Nyland. Detta efter att smittsiffrorna i landskapet sjunkit de senaste veckorna.

29.5.2021

Fredrik Guseff: "SFP tillåter aldrig våld"

Roosa Sandelin säger att hon misshandlats. Petrus Pennanen avfärdar påståendena om att han skulle ligga bakom som lögn. Efter de två obundna kandidaternas relationsgräl riktas blickarna mot SFP i Helsingfors – vars lista båda är uppställda på.

Premium

27.5.2021

Ny helikopterlinje öppnar längs kusten

Företaget Helsinki Citycopter lanserar en ny förbindelse till Hangö och Mariehamn under sommaren.

24.5.2021

Indisk virusvariant påvisad – nästan en månad efter positivt test

Covid-19 eller inte – det svaret får man i regel på en dag eller två. Däremot verkar bekräftelsen på vilken variant det rör sig om att dröja, nästan en månad. Så var det för en person HBL talat med.

Premium

22.5.2021

"Kanske studenten inte är lika viktig längre"

Skolan tar inte slut trots studenten. Det säger Peter Strandberg, som har läst både på gymnasiet och till automationsmontör på Prakticum. Han kastar sig vidare i livet med återfunnen studiemotivation.

Premium

22.5.2021

"Alla söker olika utbildningar"

Frida Winberg känner glädje över att hennes föräldrar valde Rudolf Steinerskolan för henne och hennes bröder. "Det var ingen press på att prestera."

Premium

22.5.2021

"Det känns jättekonstigt att vara klar"

Ida Holappa är en korsning av kemist och bokslukare. Därför var kombinationen kosmetolog-gymnasium som gjord för henne. Men hon är inte helt nöjd med hur skolorna skötte utbildningen.

Premium

19.5.2021

"Folk var rädda för att det skulle bli revbensspjäll"

Koff, Helsinki Design Capital, Viking Line – och nu Oatly. Fasaden mot Tavastvägen har under årens lopp prytts av olika muralliknande reklamer. "Det är inte en jätteviktig inkomstkälla för oss", säger husbolagets styrelseordförande.

14.5.2021

Lidl säljer fem coronatester för trettio euro

På fredagen dök de upp i matkedjan Lidls hyllor – tester som på en kvart ska ge svar på om man har covid-19 eller inte. Men resultatet ska enligt Institutet för hälsa och välfärd tas med en nypa salt.

14.5.2021

Skräp i parker kostar hundratusentals euro varje år

Upprörande bilder sprids i sociala medier efter onsdagens och torsdagens utekvällar. Först på fredagen tog stadens städare sig an den värst skräpdrabbade Sinebrychoffsparken.

13.5.2021

Krönika: Beslutsfattarna måste stoppa Facebook, Twitter och gänget

Stäm träff med mig och du kan räkna med att jag är sen. Här är min offentliga ursäkt. Och min kritik mot dem som sätter käppar i mina – kanske även dina – hjul.

Premium

13.5.2021

Pollenallergi är väldigt vanligt – här är knepen som kan stoppa snorfloden

Glasklart snor forsar ur näsan, det kittlar i halsen och de irriterade ögonen vägrar lämna dig i fred. Det soliga vårvädret sätter i gång allergiska reaktioner hos en av fem finländare.

Premium

13.5.2021

Nu blommar körsbärsträden i Kasberget

Den officiella festen är inställd, men det stoppar inte blomentusiaster från att vallfärda till östra Helsingfors.

11.5.2021

"Fred och kärlek till alla!"

Gifta sig, dansa med en bebis, distansjobba i solskenet. Var och en firar det första sommarvädret på sitt sätt. Men det gemensamma är ett brett leende på läpparna.

Premium