Bille Sirén

Bille Sirén

Reporter

Senast publicerade artiklar

20.6.2019

Pekskärmen är Åke Hällstens nya vårdplattform

Sedan mars har seniorservicen på Lovisa stad testat en ny vårdform. Den går ut på att vårdpersonal ringer videosamtal till de vårdbehövande. Chefer, närvårdare och patienter har applåderat projektet, även om det finns en oro för att tekniken eventuellt kommer att ersätta möten ansikte mot ansikte.

Premium

20.6.2019

Old Town Pubs framtid oviss – Pentik flyttar

Det planerade hotellet Runo house Porvoo innebär förändringar för företagen som finns i Valtimohuset. Inredningsbutiken Pentik flyttar redan i augusti medan Old Town Pub håller öppet till årsskiftet. – Det är för jävligt att puben stänger, säger en av besökarna.

Premium

18.6.2019

Här ska Borgåstuderande hitta sina framtida arbetsgivare

Kontorsplatser, mötesrum, festsal och bastu i källaren. I de lokalerna ska Cospace i augusti inleda ett samarbete mellan företag och yrkesutbildningar för att främja lokalt samarbete. Målet: Att göra Borgå till Finlands Silicon Valley.

14.6.2019

Lovisa stad varnar för bluffmeddelanden

Falska e-postmeddelanden som innehåller en faktura eller förfrågan om att logga in har slumpmässigt skickats ut till anställda på Lovisa stad.

21.3.2019

”Det är viktigt att vi pratar om sexuella trakasserier”

Pojkar får ta plats, flickor ska finna sig. Pojkar ska konstant vilja ha sex, men om flickor vill det, kanske de kallas horor. De könsnormer och förväntningar som styr vårt beteende leder till att sexuella trakasserier förekommer. ÖN tog reda på hur några nior i Lovisanejdens högstadium ser på jämställdhet i samband med en föreläsning.

Premium

13.8.2018

"Jag kom in i klassrummet och det var knäpptyst"

Tre fjärdedelar av finländarna använder en smarttelefon. Men nu höjer lärare, psykologer och även gymnasister röster om att det gått för långt. De har en lång lista argument att uppvisa: koncentrationssvårigheter, psykisk ohälsa, sömnbrist och ensamhet.

7.8.2018

HBL:s barnexperter testar: hetaste lekarna i Helsingfors

En lekplats med klätterställningar, stand up-paddling och sardinburken. Emilia, Vera och Wilmer fick i uppdrag att ta reda på vad du inte får missa innan skolan börjar.

6.8.2018

Han blir Aktias nya vd

Aktias nya verkställande direktör heter Mikko Ayub. Tidigare vd:n Martin Backman sades upp i mars.

2.8.2018

Älskar du svalkan vid kyldisken? På lördag kan du få sova där

Att staten inte längre reglerar öppettiderna, verkar K-Supermarket i Norra Haga gilla. Mataffären har nu gått in för ett osedvanligt projekt – öppet för övernattande kunder.

31.7.2018

Trafikarrangemang under Flow-festivalen irriterar boende

Festivalen äger rum i Södervik under veckoslutet mellan den 10 och 12 augusti. Men trafikleden för fotgängare och cyklister är avstängd sedan i måndags och kommer så vara till den 21 augusti.

28.7.2018

Missade du månförmörkelsen? Här är bilderna

Molntäcket förstörde för dem som sökt sig ut för att se "blodmånen" i Helsingfors, men i övriga landet var vyn spektakulär.

27.7.2018

Edvard drog upp man som höll på att drunkna: "Han såg ut att leka i vattnet"

Edvard Österberg njöt av en solig dag på stranden tillsammans med familjen. Men eftermiddagen skulle få en otäck vändning.

24.7.2018

Frankrike till semi efter 5–0 mot England

10–0 i de två senaste matcherna. Det franska juniorlandslaget säkrade i går kväll avancemang från B-gruppen med seger mot rivalen England.

23.7.2018

Vilken taxi är billigast i Helsingfors? HBL reder ut

Tre veckor har gått sedan den nya taxilagen trädde i kraft. Hur den har påverkat priser och service är långt ifrån klart, men vissa tendenser går att se redan nu.

20.7.2018

Kändisar och hovdamer – här är den ortodoxa kyrkogårdens hemligheter

Gräsviken år 1815. En båt lägger till vid bryggan. I båten ligger en likkista som bärs längs en allé och jordfästs. Kistan innehåller den avlidna kommendanten för Sveaborg. HBL gick på en upptäcktsvandring på den ortodoxa kyrkogården i Lappviken.

19.7.2018

Fingrid: Eltillgången inte längre hotad – "En vinterdag hade det verkligen varit problem"

En brand i en elstation i Olkiluoto under onsdagen skar av kärnreaktorerna från stamnätet, och Fingrid varnade i morse för att eltillgången är hotad. Nu är skadorna reparerade och reaktorerna väntas vara kopplade till stamnätet igen senast i morgon på morgonen.

17.7.2018

Kritik mot rapporteringen om Melania Trumps kläder – "Luktar gammaldags damtidning"

Kvällspressen jämte Helsingin Sanomat publicerade på måndagen ett flertal artiklar om Melania Trumps klädsel. På kvällen ville Yle inte vara sämre och tog upp klädseln i nyhetssändningen. Osmakligt och gammaldags, anser genusforskaren Mira Karjalainen.

16.7.2018

Polisen nöjd med mötesarrangemangen – grep gatuockupanter

Högsommarvärme och stormaktsledare lockade Helsingforsborna ut på gatorna. Nästan tjugo olika demonstrationer ordnades i Helsingfors centrum, varav polisen ingrep i endast ett.

16.7.2018

Melania Trump åker med till Presidentens slott

Frukostmöte med Jenni Haukio, sedan besök på Presidentens slott tillsammans med maken. Så ser Melania Trumps måndag i Finland ut.

14.7.2018

How to cope in Helsinki – a brief introduction

How do you cope in Helsinki during the Trump-Putin Summit? Here’s a brief introduction to Finland’s two national languages: Swedish and Finnish!

13.7.2018

Problem med stadscyklarna – "Vi kan inte garantera att bromsarna fungerar"

Kättingar hoppar av och bromsar funkar inte som de ska – det är bland de allvarligaste felen stadscyklarna i Helsingfors drabbats av. Helsingfors stadstrafik påpekar att det är på användarens ansvar att kontrollera cykeln innan man ger sig i väg.

12.7.2018

Expert: Solkrämer under 30 saknar effekt

Hudcancer har ökat kraftigt i Finland de senaste tjugo åren. Samtidigt utpekar flera experter solkrämer som marknadstrick. – En stor del av dessa krämer är humbug, säger hudläkaren Maria von Willebrand-Bäckman.

8.7.2018

Simon Skrabb räddade poäng för Norrköping

Han är glödhet just nu, Simon Skrabb. I kväll satte Jakostadskillen sitt fjärde mål på fem matcher och räddade därmed poäng för sitt IFK Norrköping, skriver Svenska Yle.

7.7.2018

56-årig finländare efterlyst av Interpol

Den internationella polisorganisationen Interpol har på lördagskvällen efterlyst en 56-årig finländsk man.

5.7.2018

Nya cykelleder ska byggas i Esbo – var vill du ha dem?

Esbo stad vill rusta upp sina cykelleder. För att få reda på vilka leder som används mest och vilka som upplevs som bristfälliga har man nu publicerat en enkät för allmänheten.

5.7.2018

Bortdragna blodtrycksmedicinen: Risken att drabbas är låg

På onsdagen gick myndigheten Fimea ut med att läkemedlet valsartan som härstammar från en fabrik i Kina innehåller cancerframkallande ämnen. Även om apotek i Finland sålt dem i ett års tid, finns inga skäl att oroa sig, menar direktör Esa Heinonen på Fimea.

2.7.2018

Leo Komarov till New York Islanders

Leo Komarov flyttar i likhet med Valtteri Filppula till NHL-klubben New York Islanders. Komarov har skrivit på ett fyraårskontrakt som är värt tolv miljoner dollar, skriver Svenska Yle.

2.7.2018

"De lyssnar först när man skickar ett argt mejl"

Emilia, 2, sprattlar i gungan och vill ha fart av mamma. Hon ska på hösten börja i en dagisgrupp med 22 barn. Efter att HBL bett Helsingfors stad kommentera gruppstorleken, går tjänstemän senare samma dag ut med att en till vuxen ska anställas i gruppen.

29.6.2018

"Polisen har haft en lugn natt" – händer det ingenting på Åland?

Ålandspolisen är bland de flitigaste polisstationerna att skicka ut pressmeddelanden till redaktioner i Svenskfinland. Om ni undrar varför ni sällan får läsa dem, är det för att de kan handla om får som gått vilse och unga par som hånglar i felparkerade bilar.

21.6.2018

Nytt inslag i Helsingfors gatubild – brädan är snabb men olaglig

Axel Pakarinen åker e-longboard bland turisterna på Salutorget i Helsingfors. Flera av dem stannar till, häpna över att han åker så fort – utan att trampa fart. Men enligt polisen är Axel Pakarinens e-longboard olaglig.

14.12.2017

Nazister och sannfinländare till attack mot kommunikatör

I en tweet påpekade kommunikatören för Krigsveteranförbundet att även judar och muslimer stred för Finland i vinterkriget. Inlägget väckte ont blod hos Nordiska motståndsrörelsen NMR som hängde ut kommunikatören med namn, bild och kontaktuppgifter på sin sajt. Hon har nu blivit hotad per mejl.

14.12.2017

Finland planerar för fjärrstyrda flygplatser

Den första fjärrstyrda flygplatsen kommer öppna i Finland tidigast om tre år. Det säger Matts-Anders Nyberg, direktör på det nygrundade flygkontrollbolaget ANS Finland. Bolaget säger också att Åbo flygplats fortsätter ha flygledningen dygnet runt och därför också sjöräddningshelikopter.

12.12.2017

Gyllensparven nu extremt utrotningshotad

Elva fågelarter som förekommer i Finland är utrotningshotade, rapporterar organisationen BirdLife.

11.12.2017

Polischefer tror inte på obligatoriska kurser i svenska

Cheferna för de tvåspråkiga polisdistrikten i södra Finland ser svenskan som viktig, men det enda kravet som ställs på poliserna är betyget från Polishögskolan.

11.12.2017

”Ibland väntar jag tio minuter för att korsa gatan”

Dödsantalet för fotgängare i Helsingfors har stigit från en till åtta sedan i fjol, visar polisens siffror. Otryggheten i trafiken drabbar synskadade extra hårt, men Risto Rautava (Saml) viftar bort klagomål över brist på ljudsignaler vid trafikljusen. – Det är säkert inte ett jättestort problem.