Bille Sirén

Bille Sirén

Reporter

Senast publicerade artiklar

20.2.2020

Helsingforsbon Adam skulle besöka sin bror – nu sitter han fast i "spökstaden" Peking

Sent i januari flög Adam MacKintosh från Helsingfors till Peking. Han hade inte haft semester på länge och såg fram emot att fira kinesiskt nyår med sin lillebror. Men han hade varit där bara en dag när nyheten kom och nyårsfesterna ställdes in. Det var början på skeenden som skulle fånga hela världens uppmärksamhet.

Premium

19.2.2020

Krönika: Som om kriminalitet var Sveriges största problem

”Titta på Sverige, och gör precis tvärtom.” Den kommentaren har jag hört mer än en gång. Och den gör mig lika arg varje gång, för den är det senaste tecknet på att högerextremism blivit rumsrent.

Premium

18.2.2020

Barnen idrottar och leker under sportlovet – men rör de på sig tillräckligt?

Omkring 3 000 barn väntas komma till Tölö sporthall för att pröva på idrott eller leka under sportlovet denna vecka. Men de flesta småbarn rör inte på sig tillräckligt i dag – och det är speciellt den fria leken som verkar lida.

Premium

14.2.2020

Konstsamfundet får två nya medlemmar

Den internationellt framgångsrika egenföretagaren Jenny Wolfram och före detta rektorn för Prakticum Harriet Ahlnäs är föreningens Konstsamfundets senaste tillskott.

14.2.2020

Störningarna i kortbetalningar ska nu vara över – leverantör bakom haveriet

Svenska Swedbank hade tekniska problem under natten. Inte heller i S-gruppens affärer kunde man betala med kort. Störningarna gällde även kontokort från Nordea.

13.2.2020

Rumstemperatur på Antarktis – högsta någonsin

Över tjugo grader celsius. Det är den högsta temperaturen som någonsin mätts på Antarktis. Först med nyheten var brittiska The Guardian.

13.2.2020

Krismöte i EU: Viruset känner inga gränser

Vi är redo, lovar EU sedan medlemsländerna hållit krismöte om coronaviruset. Samarbete och information betonas – bland annat om inresande som eventuellt haft kontakt med drabbade.

12.2.2020

Två miljarder använder nu Whatsapp

Whatsapp, som ägs av Facebook, är därmed den andra appen i världen att ha över två miljarder användare.

12.2.2020

Coronaviruset stoppar inte Postens försändelser till och från Kina – "Vi har letat efter alternativa rutter"

Sjukdomen covid-19 orsakar förseningar i leveranserna mellan Finland och Kina, men Posten har inga planer på att stoppa försändelserna. Svenska Postnord skickar däremot inga leveranser till Kina.

11.2.2020

Medlingsbud i tvisten mellan fackförbundet Pro och Energindustrin

Den strejk som skulle ha börjat på lördagen ser inte ut att bli av.

11.2.2020

Hot om skolskjutning vid Godby högstadieskola på Åland

En text på en badrumsspegel i Godby högstadieskola gav upphov till ett polispådrag på tisdagen.

10.2.2020

Grov misshandel och dråpförsök i Pojo centrum – det ena offret valdes ut slumpmässigt, tror polisen

Sammanlagt tre personer är gripna, men polisen misstänker att det är en och samma man som ligger bakom både en grov misshandel och ett dråpförsök i Pojo under måndagseftermiddagen.

10.2.2020

Grov misshandel och dråpförsök i Pojo centrum – polisen tror att det ena offret valdes ut slumpmässigt

Sammanlagt tre personer är gripna, men polisen misstänker att det är en och samma man som ligger bakom både en grov misshandel och ett dråpförsök i Pojo under måndagseftermiddagen.

7.2.2020

Finnair ökade antalet passagerare med 10 procent i fjol

Enligt Finnair kommer coronaviruset inte att ha någon stor ekonomisk effekt på bolaget, även om alla flyg till Fastlandskina ställdes in under första kvartalet.

6.2.2020

Slag, sparkar och stöld – för cannabisskuld på 40 euro

En tv-apparat och spelkonsol. Det ska fyra personer födda på 80- och 90-talet ha stulit av en man i Ruovesi i december samtidigt som de misshandlade honom, misstänker polisen. Men det visade sig vara fråga om mer än bara en stöld.

5.2.2020

Små barn sover väldigt olika – när är det skäl att oroa sig?

Småbarn sover väldigt olika och under de två första åren sker stora förändringar i sömnen. Det visar ny forskning från Institutet för hälsa och välfärd, THL, och Åbo universitet.

5.2.2020

Januari 2020 var varmast någonsin – speciellt i Finland

Januari 2016 var historiens varmaste. Nu slog 2020 det tidigare rekordet, visar statistik från EU:s klimatförändringstjänst Copernikus.

5.2.2020

Helsingforsbiblioteken var populära förra året – över tre miljoner besökte Ode

Sammanlagt 9 miljoner besökte bibliotek i Helsingfors förra året. Och 3,1 miljoner av dem gick till det nybyggda Ode, som öppnade 2018.

5.2.2020

Har du koll på de här Runebergsgatorna?

Att det finns Runebergsgator i många städer i Finland vet de flesta. Men hur många känner du till i Sverige? HBL reste i webbkartornas värld och hittade den längsta, kortaste och den dyraste Runebergsgatan i vårt västra grannland.

4.2.2020

Bristande vård på svenska för barn med funktionsnedsättning

Bara en av tio är nöjd med socialtjänsten på svenska i Finland. Det visar en enkät som 1 500 finlandssvenskar besvarat. Bristerna i vård och assistans slår speciellt hårt mot barn som lider av flera funktionsproblem samtidigt.

Premium

1.2.2020

2.2.2020 och 20.2.2020 – minnesvärda bröllopsdatum ökar intresset för spontanvigslar

Sugen på spontanvigsel? Februari är fullspäckat med populära vigseldatum – det är rusning både i kyrkan och på magistraten.

Premium

31.1.2020

Kinesiska turister vill inte åka hem

Ett tiotal kinesiska turister har frågat polisen i Lappland hur man går till väga för att förlänga sitt visum. Orsaken: de vill inte åka hem till Kina, där coronaviruset fortsätter att skörda liv.

30.1.2020

Coronaviruset kan bli historiens sjätte internationella hälsonödläge – det här skulle WHO:s beslut innebära

För bara en vecka sedan ansåg WHO att det var för tidigt för klassa spridningen av coronavirus som ett internationellt hälsonödläge. Men på mötet i eftermiddag kommer organisationen att omvärdera beslutet.

29.1.2020

Forskare påstår sig ha funnit botemedel mot de flesta virusen – "skulle kunna stoppa coronavirus"

En internationell forskargrupp har med hjälp av en modifierad sockermolekyl framgångsrikt botat virussjukdomar hos möss. Men att det skulle vara fråga om ett genombrott på läkemedelsfronten tror inte den forskare HBL har talat med.

Premium

28.1.2020

Varm vinter kan bli dråpslag för slalomförening i Grankulla

Hur kan en backe i huvudstadsregionen ha haft öppet sedan november, medan en annan fortfarande är öde? Och får man pengarna tillbaka om man köpt säsongskort och backen förblir stängd?

Premium

26.1.2020

Ny studie: Prao är omtyckt bland eleverna

Var tredje praoelev fattar tycke för den bransch de bekantar sig med i högstadiet. Det visar en ny enkätundersökning – den första i stor skala. Men en befolkningsgrupp fick inte alls delta i undersökningen.

Premium

26.1.2020

Thomas Wilhelmsson: "Prao är enormt viktigt"

Allt samarbete mellan skola och arbetsliv är välkommet, menar tidigare universitetskanslern Thomas Wilhelmsson. Inte minst i en värld som allt mer går mot korta jobb och osäkra anställningar.

Premium

23.1.2020

Efter tränarskandalen: Föreningen anlitar krispsykolog

Vittnesmål efter vittnesmål rasslar in om det psykiska våld tränaren i HSK utsatt unga konståkare för. Men styrelseordförande Pirjo Hellä avböjer att kommentera om klubben tänker avskeda tränaren.

23.1.2020

Sopsortering och streamingtjänster – så vill studerande bo i framtiden

Bo ensam, men umgås med andra. Dessutom får Netflix och Spotify gärna ingå i hyran. Det är blivande studerandes önskemål på lägenheter, visar en ny enkätstudie. Hoas vd Matti Tarhio berättar för HBL hur nya bostäder för unga ska byggas.

Premium

22.1.2020

Framtidens problem behöver lösas av nya yrkesgrupper – de här yrkena kommer att bli stora

Är teknologin fortfarande framtidens bransch? Forskaren och författaren Elina Hiltunen tror snarare att det är två samhällsproblem som styr arbetsmarknaden i framtiden: klimatförändringen och den åldrande befolkningen.

Premium

24.8.2019

Glada vi till skolan gå? Skoltrötthet och ångest ökar

Prov och projektarbeten, säger eleverna. Mobiltelefoner, säger läraren. Prestationshets, säger forskaren. Alla har olika syn på vad det är som gör eleverna i högstadiet stressade, men faktum kvarstår: Skoltröttheten och ångesten ökar, och östnyländska ungdomar mår sämre än andra i Finland.

Premium

23.8.2019

Kommentar: Ode till Saltbodarna

På 1700-talet stod över 40 saltbodar mellan Skeppsbron och Saltbodtorget. Sedan revs de, en efter en, för att tjäna diverse byggprojekt. Om branden i måndags visar sig vara anlagd, hoppas jag att gärningspersonen läser sin historieläxa.

Premium

12.8.2019

"Det känns som att de medvetet utesluter mig"

I torsdags bjöd Medborgarinstitutet alla skolor som erbjuder teaterundervisning för barn till möte. Men en aktör var inte bjuden: Helena Hasselblatt och Porvoon Teatterikoulu. – Det gör mig arg och ledsen, säger Hasselblatt.

Premium

8.8.2019

Från Östnyland till Österbotten på moped: "Varför inte?"

Egentligen skulle Niklas Liedenpohja och Victor Holmqvist ta tåget till Jakobstad för att hjälpa Victors farföräldrar på stugan. Då kom Victor på idén att åka moped i stället, en idé som skulle sätta både rumpmuskulatur, mopedkunskap och vänskap på prov.

7.8.2019

"Det här är en dröm som går i uppfyllelse"

Nu i augusti sadlar Emil Vaara om från gympalärare till träningschef för FC Futuras dam- och juniorverksamhet. Att han själv började spela fotboll har han sina föräldrar att tacka för. Det krävdes nämligen en muta för att den blyga femåringen skulle våga gå med i ett lag.

Premium

6.8.2019

Defusing: Samtalen som gör att räddningspersonalen tar sig vidare i livet

Nadja Forsell visste redan under studierna att akutvårdare skulle vara ett psykiskt krävande yrke. På fredagen tar hon bara en kopp kaffe mellan uppdragen, men en gång var det stopp. Alla skulle samlas vid ett bord – och prata om känslor.

Premium

6.8.2019

FC Lovisas kapten efter 0–12: "De gjorde vissa riktigt snygga mål"

Redan 22 minuter in i matchen stod det 0–4 till gästande JyPK och luften gick ur FC Lovisa. Närmast målskytte för hemmalaget kom Lina Kiljander med en ribbträff som skakade liv i de 111 åskådarna.

Premium

4.8.2019

I butiksbåtens kölvatten – bröd, ost och jordgubbar för samman Simsalöborna

Tidigare kom butiksbåten Christina klockan 17.00 till Simsalö. Sedan bytte båten plötsligt rutt och lade till vid bryggan redan 9.00. Förändringen vållade huvudbry för öborna – vem skulle vara vaken så tidigt? Men de löste situationen med ett enkelt knep.

Premium

2.8.2019

Gym för seniorer i Nickby: "Helt otroligt hur fort ens kondis försämras"

Sibbo kommun stänger av gymmet i Nickby allaktivitetshall för allmänheten på torsdagsförmiddagar. Då inför de i stället rabatterat gym för seniorer. – Det är bra, för så förebygger man ju skador och sjukdomar, tycker Jari, 66.

Premium

1.8.2019

FC Lovisa tar sig an femte bästa laget i Finland – "kommer att bli roligt"

Klockan 7 på lördagsmorgonen stiger ett gäng ligaspelare på bussen i Jyväskylä. Bland dem är två heltidsproffs. De ska åka söderut mot Lovisa, för att möta det lokala fotbollslaget – som spelar fyra serienivåer lägre.

1.8.2019

Gallup: Miljövanor

Hur miljövänligt lever du? ÖN drog ut på stan för att ta reda på hur människorna i Borgå ser på sina ekologiska fotavtryck.

Premium

31.7.2019

"Yo Lovisa, mår ni bra i dag?"

En kulen natt på Saltbodan, en fisk jag såg, och det var du! Dj-trion Fred, Pata och Rubi har i elva år charmat Lovisa med sina mixningar under bar sommarhimmel. Men det är inte bara ortsbor som fått nys om den hippa festen.

Premium

28.7.2019

ÖN kartlade utbudet för unga teaterintresserade i Borgå – här är de väsentligaste skillnaderna

Ung och intresserad av att börja spela teater i höst? Då kan du välja mellan fyra olika aktörer i Borgå, bland dem en helt ny teaterskola i Helena Hasselblatts regi. Men det är bara en som erbjuder undervisning helt och hållet på svenska.

Premium

25.7.2019

Kuivisto tre sekunder långsammare än VM-kvalgränsen i Joensuu: "Hade tunga ben efter lägret"

2.04,09 ska ned till 2.00,60. Borgålöparen Sara Kuivisto har fem chanser till att kvala in till friidrotts-VM i Qatar i september. – Det är en tuff men realistisk målsättning, säger hon till ÖN.

25.7.2019

Bastu brann ner i Spjutsund i Sibbo

Vid halv sju på torsdagsmorgonen kom ett larm om en bastubyggnad som brann på Vessö i Borgå. När släckningspersonal kom till platsen gick byggnaden inte att rädda. Inga personer kom till skada.

24.7.2019

Avföringsbakterier på Sondby 1 – oklart var de härstammar ifrån

Simma inte på badstranden Sondby 1, lyder miljöhälsovårdens uppmaning efter måndagens bakterieprover. De visade på avföringsbakterier, men några änder har inte synts till på stranden.

24.7.2019

Åtta körkort indragna vid cruising-evenemang: "Väldigt häpnadsväckande" tycker polisen

I lördags samlades ett gäng bilister i Borgå för att delta i ett så kallat cruising-evenemang. De hade av polisen fått veta att lagens långa arm skulle övervaka körningen. Ändå blev åtta stycken av med sitt körkort.

22.7.2019

Video: Amos Nordman vispar ihop en Rubiks kub på sju sekunder

Har du någon gång förtvivlat dig över hur det kan vara så svårt att lösa en Rubiks kub? Det gjorde Amos Nordman också när han var tolv. Nu är Borgåkillen nästsnabbast på att lösa den – i världen.

Premium

18.7.2019

Glöm skolhistorian – här är mockumentären som kullkastar allt du trodde att du visste

För 120 000 år sedan kom neanderthalare till Finland för att beskåda mammutar. 1808 tog Ryssland motvilligt emot Finland när svenskarna inte orkade bråka längre. Borgåfödda regissören Herman Karlsson berättar Finlands historia – såsom du aldrig hört den förr.

Premium