Bengt Wahlström

svensk civilekonom, omvärldsanalytiker och författare med framtidsfrågor som specialitet

Senast publicerade artiklar

14.5.2020

Bakgrund: Allt större kunskapskrav i arbetsliv och vardagsliv

När Finland kommer i gång igen efter pandemin är det en annorlunda verklighet med nya och ibland krävande kunskapsbehov som väntar, både hemma och på jobbet.

7.11.2019

Bakgrund: Vem i hela världen kan man lita på?

Det pratas om tillit nästan överallt numera, som motpol till den stökiga dagspolitiken. Tillit har blivit en viktig hårdvaluta för såväl länder som företag och organisationer. Men hur skapar och behåller man tillit?

13.7.2019

Bakgrund: Smart eller övervakad – går det att välja?

Den nya tekniken erbjuder allt smartare och bekvämare lösningar både därhemma och i samhället. Men det finns en prislapp i form av bristande integritetsskydd.

Premium

1.5.2019

Bakgrund: Paradigmskifte i ekonomin?

Digitalisering och hållbar utveckling stöper om det finska samhället. Frågan är om samhällets olika styrmodeller hänger med, eller mäter vi med gårdagens ekonomiska mått i stället för morgondagens?

Premium

6.3.2019

I dag: Hurra för humaniora!

Humanioras ställning stärks när det behövs hjälp att tolka de stora samhällsförändringarna som klimathot, robotar och algoritmer. Men såväl innehåll som förpackning måste anpassas till hur världen ser ut i dag.

Premium

21.2.2019

Bakgrund: Influerare – dagslända eller framtidskarriär?

Allt fler, särskilt unga, lockas av att försöka bli influerare med hundratusentals följare och lönsamma sponsorkontrakt. Vägen dit går över hårt och målmedvetet arbete. Det inte många som lyckas, men fascinationen kvarstår.

16.1.2019

Bakgrund: Digitaliseringen av vården ställer nya frågor

När medellivslängden ökar i Finland så ökar också vårdbehoven. En del av lösningen är en snabbare digitalisering, samtidigt som den mänskliga kontakten fortsatt kommer att ha stor betydelse. Hur ska den balansen utformas?

15.11.2018

Bakgrund: Ensamhet – vår tids folksjukdom?

Ensamhet börjar alltmer uppmärksammas som ett folkhälsoproblem. Att känna sig ensam, trots många vänner i sociala medier och rika tillfällen till umgänge, kan vara lika farligt för hälsan som rökning. Men det finns hjälp att få.

16.6.2018

Bakgrund: Din nya bostad tänker själv

Din framtida bostad väntar runt hörnet, fylld med spännande ny teknik som gör livet bekvämare, roligare och hållbarare. Men också mer komplicerat och övervakat.

19.5.2018

Bakgrund: Sociala medier – vän eller fiende?

Allt fler ifrågasätter sociala medier och hur de handskas med våra data. Men än så länge är det långt till någon allmän bojkott, för vad skulle vi hålla på med i stället i alla dessa vardagspauser?

3.5.2018

Bakgrund: Renässans för Norden?

När det världspolitiska läget blir alltmer osäkert och komplicerat framstår Norden för många som ett intressant och tryggt alternativ. Ändå har ett fördjupat nordiskt samarbete fortfarande svårt att ta fart.

26.2.2018

Bakgrund: E-hälsa och m-hälsa ger både nya yrkesroller och ny maktfördelning i vården

Blixtsnabba cancerdiagnoser, elektroniska hälsogranskningar, egenvårdsappar och nätdoktorer. Inte mycket blir sig likt när vårdens digitalisering äntligen tar fart.

22.12.2017

Bakgrund: Solvärme ger högre värde på huset

Det installeras solvärme som aldrig förr, både i Finland och Sverige och på köpet får villaägarna både status som riktiga miljökämpar och ett högre värde på huset. Men till den tyska nivån är det långt kvar.

28.10.2017

Bakgrund: Åldersvägrarna kan bli välfärdens räddare

Den kronologiska åldern blir ointressant när vi lever ett allt längre och allt friskare liv. Men fortfarande är det många hinder på vägen mot ett åldersneutralt samhälle.

1.7.2017

Bakgrund: Vart går semesterresan i år?

Det blir allt knepigare att välja destination för den hägrande utlandssemestern, när Trumpeffekten, miljöhänsyn och terrorrisker måste vägas in. Så vad sägs om att satsa på hemmaplan i stället?

29.5.2017

Bakgrund: Bluff, båg och bedrägeri – tecken i tiden?

Matfusk, bidragsfusk, forskningsfusk, utsläppsfusk och nätbedrägerier. Samhället kan luras på många olika sätt. Priset i förlorad tillit betalar vi alla.

21.3.2017

Bakgrund: Östersjön inte längre ett fredens hav

Försvar och försörjning klättrar på listan över finländska väljares prioriteringar. Inte så konstigt i en orolig omvärld, som inte bara innehåller traditionella konflikthot, utan numera även inslag av små, gröna män och nättroll.

3.1.2017

Bakgrund: Snart kan livet pågå i 150 år

Om inget oförutsett inträffar kommer vi att leva allt längre. Forskarna menar att ett antal av dagens nyfödda lär få uppleva sin 150-årsdag. Men hur går det till och vilka utmaningar och möjligheter innebär det?

24.7.2016

Debatt: Har Svenskfinland någon framtid i den nya verkligheten?

När världen och Europa står inför dramatiska utmaningar uppstår det stora möjligheter att skapa ett nytt och framgångsrikt Svenskfinland 2.0. Om den visionen ska bli verklighet krävs dock att många olika grupper bidrar.

17.4.2016

Bakgrund: Konsten att bli nordbo

Under förra årets stora flyktingvåg kom hundratusentals nyanlända till de nordiska länderna och de ska nu etablera sig och integreras i våra samhällen. Men kan man tala om ett gemensamt Norden och vad innebär det att bli en nordbo?