Bengt Wahlström

svensk civilekonom, omvärldsanalytiker och författare med framtidsfrågor som specialitet

Senast publicerade artiklar

16.6.2018

Bakgrund: Din nya bostad tänker själv

Din framtida bostad väntar runt hörnet, fylld med spännande ny teknik som gör livet bekvämare, roligare och hållbarare. Men också mer komplicerat och övervakat.

19.5.2018

Bakgrund: Sociala medier – vän eller fiende?

Allt fler ifrågasätter sociala medier och hur de handskas med våra data. Men än så länge är det långt till någon allmän bojkott, för vad skulle vi hålla på med i stället i alla dessa vardagspauser?

3.5.2018

Bakgrund: Renässans för Norden?

När det världspolitiska läget blir alltmer osäkert och komplicerat framstår Norden för många som ett intressant och tryggt alternativ. Ändå har ett fördjupat nordiskt samarbete fortfarande svårt att ta fart.

26.2.2018

Bakgrund: E-hälsa och m-hälsa ger både nya yrkesroller och ny maktfördelning i vården

Blixtsnabba cancerdiagnoser, elektroniska hälsogranskningar, egenvårdsappar och nätdoktorer. Inte mycket blir sig likt när vårdens digitalisering äntligen tar fart.

22.12.2017

Bakgrund: Solvärme ger högre värde på huset

Det installeras solvärme som aldrig förr, både i Finland och Sverige och på köpet får villaägarna både status som riktiga miljökämpar och ett högre värde på huset. Men till den tyska nivån är det långt kvar.

28.10.2017

Bakgrund: Åldersvägrarna kan bli välfärdens räddare

Den kronologiska åldern blir ointressant när vi lever ett allt längre och allt friskare liv. Men fortfarande är det många hinder på vägen mot ett åldersneutralt samhälle.

1.7.2017

Bakgrund: Vart går semesterresan i år?

Det blir allt knepigare att välja destination för den hägrande utlandssemestern, när Trumpeffekten, miljöhänsyn och terrorrisker måste vägas in. Så vad sägs om att satsa på hemmaplan i stället?

29.5.2017

Bakgrund: Bluff, båg och bedrägeri – tecken i tiden?

Matfusk, bidragsfusk, forskningsfusk, utsläppsfusk och nätbedrägerier. Samhället kan luras på många olika sätt. Priset i förlorad tillit betalar vi alla.

21.3.2017

Bakgrund: Östersjön inte längre ett fredens hav

Försvar och försörjning klättrar på listan över finländska väljares prioriteringar. Inte så konstigt i en orolig omvärld, som inte bara innehåller traditionella konflikthot, utan numera även inslag av små, gröna män och nättroll.

3.1.2017

Bakgrund: Snart kan livet pågå i 150 år

Om inget oförutsett inträffar kommer vi att leva allt längre. Forskarna menar att ett antal av dagens nyfödda lär få uppleva sin 150-årsdag. Men hur går det till och vilka utmaningar och möjligheter innebär det?

24.7.2016

Debatt: Har Svenskfinland någon framtid i den nya verkligheten?

När världen och Europa står inför dramatiska utmaningar uppstår det stora möjligheter att skapa ett nytt och framgångsrikt Svenskfinland 2.0. Om den visionen ska bli verklighet krävs dock att många olika grupper bidrar.

17.4.2016

Bakgrund: Konsten att bli nordbo

Under förra årets stora flyktingvåg kom hundratusentals nyanlända till de nordiska länderna och de ska nu etablera sig och integreras i våra samhällen. Men kan man tala om ett gemensamt Norden och vad innebär det att bli en nordbo?