Annika Wilms

Annika Wilms

är HBL:s utrikeskrönikör i Tel Aviv

Senast publicerade artiklar

3.9.2021

Krönikan: Två doser räckte inte – med fjärde vågen kom tredje vaccinationsvarvet

Alla trodde coronan var förbi. I stället fann jag mig en sen kväll i en ringlande kö till popup-nattvaccinering i Tel Avivs centrum för att få min tredje dos.

6.8.2021

Krönikan: Glassföretaget skapade sommarstorm i Israel – när blir kritik antisemitism?

Ben & Jerry’s slutar sälja glass i bosättningarna i Västbanken. Beslutet är inte riktat mot Israel, utan mot bosättningspolitiken. Men för Israels främsta politiker är det antisemitism och terrorism.

Premium

4.6.2021

Utrikeskrönikan: Tankar i ett skyddsrum

Tänk att ni har ett skyddsrum, tänk att ni behöver ett skyddsrum, skrev en vän i Finland när Hamas sköt 130 raketer mot Tel Aviv på en och samma kväll – och över 4 300 mot Israel på 11 dagar. Risken kommer inte att försvinna förrän konflikten får en permanent lösning.

Premium

6.5.2021

Utrikeskrönikan: Granne med vilda västern

Palestinier på Västbanken begränsas, förödmjukas, provoceras, och attackeras dagligen. Det är ett under att majoriteten behåller sitt lugn.

Premium

9.4.2021

Utrikeskrönikan: Den enas hopp, den andras katastrof

Israels nationalsång handlar om judarnas tvåtusenåriga hopp om en fri nation i ett eget land, och den rör mig till tårar. Hoppet infriades, men priset blev högt och spåren djupa.

Premium

13.3.2021

Utrikeskrönikan: Val igen, och det handlar om Bibi

Snart är det valdag för fjärde gången på två år. Och ingen diskuterar något annat än ja eller nej till Benjamin ”Bibi” Netanyahu.

Premium

12.2.2021

Utrikeskrönikan: Coronavaccinet är ett privilegium

Jag har vaccinerats mot covid-19 med ett av de effektivaste vaccinen på marknaden. Jag vet att jag är lyckligt lottad jämfört med resten av världen och jämfört med mina grannar, palestinierna.

Premium

15.1.2021

Utrikeskrönikan: Trygghet och osäkerhet samsas i den israeliska vardagen

För ett par veckor sedan hade det gått ett år sedan USA dödade den iranska generalen Qassem Soleimani. Tiden kring årsdagen var ännu en påminnelse om att jag bor i en stad som Iran med jämna mellanrum hotar att jämna med marken.

Premium

5.12.2020

Utrikeskrönikan: Vattnet har lett till konflikt i stället för samarbete

I min förra krönika skrev jag om hur Israel med bevattningssystem, reningsverk och avsaltningsanläggningar fått öknen att blomstra. Palestinierna har inte haft samma möjligheter och resurser.

Premium

7.11.2020

Utrikeskrönikan: Väntan på regn är lång och sötvatten ingen självklarhet

Lika ofta som jag hoppats på sol i Finland har jag spanat efter regnmoln i Israel. Det första regnet på sex månader föll den här veckan. I Israel är vatten en knapp och dyrbar resurs för både samhället och individen.

Premium

10.10.2020

Utrikeskrönikan: Corona fördjupar klyftan mellan religiösa och sekulära

Masklösa folkmassor som trängs i ultraortodoxa synagogor retar upp sekulära landsmän, som sedan tidigare ogillar hur den religiösa minoriteten påverkar livet för alla i Israel. En gammal klyfta djupnar.

12.9.2020

Utrikeskrönikan: Bilarna försvinner när Israel stannar upp på försoningsdagen

Shana tova – gott nytt år! Om en vecka börjar den judiska högtidssäsongen. Först kommer nyåret rosh hashana, sedan jom kippur som är den största helgdagen, och till slut sukkot – lövhyddornas högtid. Det här är den mest speciella tiden på året i Israel.

Premium

15.8.2020

Utrikeskrönikan: Två stater är inte det enda alternativet för Israel och Palestina

En gemensam stat i stället för ett Israel och ett Palestina. Ett hemland för alla judar, men också för alla palestinier. En stat som minns både Shoah och Nakba.

Premium

2.6.2019

Utrikeskrönika: Vad jag kommer att sakna

Jag kommer aldrig att glömma hur staden slöt upp och tog emot alla flyktingar som slussades genom München hösten 2015.

Premium

28.4.2019

Tiden inne för vaccinationstvång i Tyskland

Det är inte bara i Larsmo som mässlingen ställer till det – i Tyskland har över 200 personer insjuknat hittills i år. Dags att utrota mässlingen, skriver HBL:s medarbetare i München.

Premium

16.2.2019

Utrikeskrönika: Underbetald utländsk vårdare i hemmet dygnet runt – vanlig lösning i Tyskland

I Tyskland finns ett alternativ till äldrevård som också det är dåligt: en underbetald utländsk hemmavårdare, även känd som ”eine Polin”, eftersom det vanligaste ursprungslandet varit Polen, skriver Annika Wilms från München.

13.1.2019

Utrikeskrönika: Snus eller inte

HBL:s medarbetare Annika Wilms, reder ut snusgåtor i München: "Jag köper ett par burkar och öppnar dem. Det ser ut som snus. Det känns som snus. Hur är det möjligt?"

Premium

9.12.2018

Utrikeskrönika: Digital skola i barnskorna

När jag steg in i min dotters klassrum för första gången i fjol kände jag mig hemma direkt.

3.11.2018

Utrikeskrönika: Slutet på en era

Även om vi fortfarande lever i eran Merkel känns det som att landet dröjer sig kvar i ett nostalgiskt förflutet, i väntan på att framtiden ska börja.

30.9.2018

Utrikeskrönika: Liten skog men stor klimatsymbol

Den lilla skogsplätten, en kilometer bred och två kilometer lång, som står i vägen för grävmaskinerna är en symbol som inte ens borde behövas för att väcka beslutsfattarna.

26.8.2018

Utrikeskrönika: Hopp för anständigheten

I en värld där flyttrörelserna bara kommer att öka, inte minst på grund av klimatförändringen, kan man inte isolera sig som om resten av världen inte existerade, skriver Annika Wilms, HBL:s medarbetare i München, med hon betraktar hur den politiska kampen tilltar i styrka inför det tyska förbundsvalet i oktober.

22.7.2018

Utrikeskrönika: Snubbelstenarnas symbolik är omstridd

I juni fick Helsingfors sina första snubbelstenar till minne av förintelsens offer, utanför det hus i Munksnäs där Georg, Franz Olof och Janka Kollmann bodde innan Finland överlämnade dem till Gestapo år 1942.

17.6.2018

Utrikeskrönika: Kyrkan, staten och korset

Korset är en mångfasetterad symbol. Det visar det bayerska korspåbudet som kritiseras och ifrågasätts på många håll.

Premium

13.5.2018

Utrikeskrönika: Dags för föräldrarnas dag?

Kanske det ändå vore dags för en gemensam, inkluderande föräldradag i stället för en mors dag och en fars dag, funderar HBL:s medarbetare i München, Annika Wilms, när hon ser på de tyska traditionerna.

Premium

8.4.2018

Utrikeskrönika: En spion i hemmet

Dataskyddsförordningen gör att kraven på genomskinlighet, kontroll och dokumentation ökar och stämmer helt överens med den tyska försiktigheten.

Premium

28.1.2018

Utrikeskrönika: Larm i vårdens gräddfil

HBL:s medarbetare i München, Annika Wilms, förundrar sig över det tudelade sjukförsäkringssystemet som skapar första och andra klassens patienter och den inflammerade debatten när systemet nu är hotat.

24.12.2017

Utrikeskrönika: Önskelistor till Jesusbarnet

Det här med julstämning är ingen enkel historia i Tyskland. I de västra och södra delarna av landet har jultomten fått ge vika för andra traditioner.

19.11.2017

Utrikeskrönika: Plågsamt facit för klimatet

Klimatförändringen är en ödesfråga för hela mänskligheten. Det konstaterade förbundskansler Angela Merkel i Bonn – samtidigt vill den tyska regeringen inte riskera tusentals arbetstillfällen inom sin storproducerande kolindustri.

15.10.2017

Utrikeskrönika: Engelska snubbeltrådar

"Handy", "partnerlook" och "talkmaster" är exempel på tyska pseudoanglicismer: Ord som låter som engelska, och som tyskarna tror är engelska, men som inte finns i någon engelsk ordbok eller som fått en helt annan betydelse i tyskan.

10.9.2017

Utrikeskrönika: Till val efter tråkig kampanj

Angela Merkels taktik inför förbundsdagsvalet är att synas men inte höras, skriver Annika Wilms, HBL:s medarbetare i München.

28.5.2017

Kök eller inget

Vi har letat efter en större hyreslägenhet i ett halvår nu, och gått igenom lägenheter med i värsta fall över hundra intressenter och tiotals besökare på visningarna. Än har vi inte haft lyckan att bli utvalda, men blir det vår tur en dag så gör vi allt för att få lägenheten.

23.4.2017

Utrikeskrönika: Homosexuella får sen upprättelse

Det finns fortfarande tusentals män i Tyskland som har en anmärkning i straffregistret på grund av sin sexualitet. Långt om länge ska de få upprättelse.

19.3.2017

Utrikeskrönika: Vänstern är tillbaka med besked

Martin Schulz kom och vände upp och ner på den tyska politiken.

20.12.2016

Kommentar: En attack mot gemenskapen

Den som vill sprida skräck och så otrygghet kan knappast komma på ett bättre sätt än att attackera en julmarknad, skriver Annika Wilms.

30.10.2016

Utrikeskrönika: Babyboom

Goda nyheter från Tyskland! Vi har en babyboom på gång. 2015 var ett rekordår, det föddes 1,5 barn per kvinna.

25.9.2016

Utrikeskrönika: Annika Wilms: Oktoberfästningen

I år är terrorn än en gång på allas läppar. Det finns knappast en enda människa på festivalområdet som inte har tänkt tanken.

21.8.2016

Utrikeskrönika: När rädslan kryper in

Vi hade ett bombhot i vårt köpcentrum för ett tag sedan. Tiotals polisbilar omringade byggnaden, tungt beväpnade poliser evakuerade gallerian. Det var en säkerhetsåtgärd efter ett telefonsamtal, meddelade polisen. Någon bomb hittades aldrig.

1.8.2016

I homeopatins hemland höjs kritiska röster

Homeopatiska preparat dyker upp på finländska apotek och Läkarförbundet varnar för att blanda ihop medicin och alternativvård. I Tyskland har det redan hänt. Över 7 000 läkare behandlar sina patienter homeopatiskt och apotekens homeopatihyllor är en självklarhet.

8.5.2016

Utrikeskrönika: Bekymmer i gränslandet

Den som bor i mitten av Europa bor ofta i närheten av en eller flera gränser och färdas kors och tvärs över dem i bilar, tåg och bussar. Från München kan jag till exempel ta mig till Schweiz, Österrike, Italien eller Tjeckien på 2–3 timmar.

5.5.2016

500-årig ölregel både stolthet och hinder

Öl Inget annat än malt, humle och vatten – den tyska ölbranschens stolthet, renhetspåbudet, fyller 500 år. Men en del bryggare tycker att regeln borde uppdateras för att inte bli ett hinder för kreativiteten.