Annika Wilms

Annika Wilms

HBL:s medarbetare i München

Senast publicerade artiklar

2.6.2019

Utrikeskrönika: Vad jag kommer att sakna

Jag kommer aldrig att glömma hur staden slöt upp och tog emot alla flyktingar som slussades genom München hösten 2015.

Premium

28.4.2019

Tiden inne för vaccinationstvång i Tyskland

Det är inte bara i Larsmo som mässlingen ställer till det – i Tyskland har över 200 personer insjuknat hittills i år. Dags att utrota mässlingen, skriver HBL:s medarbetare i München.

Premium

16.2.2019

Utrikeskrönika: Underbetald utländsk vårdare i hemmet dygnet runt – vanlig lösning i Tyskland

I Tyskland finns ett alternativ till äldrevård som också det är dåligt: en underbetald utländsk hemmavårdare, även känd som ”eine Polin”, eftersom det vanligaste ursprungslandet varit Polen, skriver Annika Wilms från München.

13.1.2019

Utrikeskrönika: Snus eller inte

HBL:s medarbetare Annika Wilms, reder ut snusgåtor i München: "Jag köper ett par burkar och öppnar dem. Det ser ut som snus. Det känns som snus. Hur är det möjligt?"

Premium

9.12.2018

Utrikeskrönika: Digital skola i barnskorna

När jag steg in i min dotters klassrum för första gången i fjol kände jag mig hemma direkt.

3.11.2018

Utrikeskrönika: Slutet på en era

Även om vi fortfarande lever i eran Merkel känns det som att landet dröjer sig kvar i ett nostalgiskt förflutet, i väntan på att framtiden ska börja.

30.9.2018

Utrikeskrönika: Liten skog men stor klimatsymbol

Den lilla skogsplätten, en kilometer bred och två kilometer lång, som står i vägen för grävmaskinerna är en symbol som inte ens borde behövas för att väcka beslutsfattarna.

26.8.2018

Utrikeskrönika: Hopp för anständigheten

I en värld där flyttrörelserna bara kommer att öka, inte minst på grund av klimatförändringen, kan man inte isolera sig som om resten av världen inte existerade, skriver Annika Wilms, HBL:s medarbetare i München, med hon betraktar hur den politiska kampen tilltar i styrka inför det tyska förbundsvalet i oktober.

22.7.2018

Utrikeskrönika: Snubbelstenarnas symbolik är omstridd

I juni fick Helsingfors sina första snubbelstenar till minne av förintelsens offer, utanför det hus i Munksnäs där Georg, Franz Olof och Janka Kollmann bodde innan Finland överlämnade dem till Gestapo år 1942.

17.6.2018

Utrikeskrönika: Kyrkan, staten och korset

Korset är en mångfasetterad symbol. Det visar det bayerska korspåbudet som kritiseras och ifrågasätts på många håll.

Premium

13.5.2018

Utrikeskrönika: Dags för föräldrarnas dag?

Kanske det ändå vore dags för en gemensam, inkluderande föräldradag i stället för en mors dag och en fars dag, funderar HBL:s medarbetare i München, Annika Wilms, när hon ser på de tyska traditionerna.

Premium

8.4.2018

Utrikeskrönika: En spion i hemmet

Dataskyddsförordningen gör att kraven på genomskinlighet, kontroll och dokumentation ökar och stämmer helt överens med den tyska försiktigheten.

Premium

28.1.2018

Utrikeskrönika: Larm i vårdens gräddfil

HBL:s medarbetare i München, Annika Wilms, förundrar sig över det tudelade sjukförsäkringssystemet som skapar första och andra klassens patienter och den inflammerade debatten när systemet nu är hotat.

24.12.2017

Utrikeskrönika: Önskelistor till Jesusbarnet

Det här med julstämning är ingen enkel historia i Tyskland. I de västra och södra delarna av landet har jultomten fått ge vika för andra traditioner.

19.11.2017

Utrikeskrönika: Plågsamt facit för klimatet

Klimatförändringen är en ödesfråga för hela mänskligheten. Det konstaterade förbundskansler Angela Merkel i Bonn – samtidigt vill den tyska regeringen inte riskera tusentals arbetstillfällen inom sin storproducerande kolindustri.

15.10.2017

Utrikeskrönika: Engelska snubbeltrådar

"Handy", "partnerlook" och "talkmaster" är exempel på tyska pseudoanglicismer: Ord som låter som engelska, och som tyskarna tror är engelska, men som inte finns i någon engelsk ordbok eller som fått en helt annan betydelse i tyskan.

10.9.2017

Utrikeskrönika: Till val efter tråkig kampanj

Angela Merkels taktik inför förbundsdagsvalet är att synas men inte höras, skriver Annika Wilms, HBL:s medarbetare i München.

28.5.2017

Kök eller inget

Vi har letat efter en större hyreslägenhet i ett halvår nu, och gått igenom lägenheter med i värsta fall över hundra intressenter och tiotals besökare på visningarna. Än har vi inte haft lyckan att bli utvalda, men blir det vår tur en dag så gör vi allt för att få lägenheten.

23.4.2017

Utrikeskrönika: Homosexuella får sen upprättelse

Det finns fortfarande tusentals män i Tyskland som har en anmärkning i straffregistret på grund av sin sexualitet. Långt om länge ska de få upprättelse.

19.3.2017

Utrikeskrönika: Vänstern är tillbaka med besked

Martin Schulz kom och vände upp och ner på den tyska politiken.

20.12.2016

Kommentar: En attack mot gemenskapen

Den som vill sprida skräck och så otrygghet kan knappast komma på ett bättre sätt än att attackera en julmarknad, skriver Annika Wilms.

30.10.2016

Utrikeskrönika: Babyboom

Goda nyheter från Tyskland! Vi har en babyboom på gång. 2015 var ett rekordår, det föddes 1,5 barn per kvinna.

25.9.2016

Utrikeskrönika: Annika Wilms: Oktoberfästningen

I år är terrorn än en gång på allas läppar. Det finns knappast en enda människa på festivalområdet som inte har tänkt tanken.

21.8.2016

Utrikeskrönika: När rädslan kryper in

Vi hade ett bombhot i vårt köpcentrum för ett tag sedan. Tiotals polisbilar omringade byggnaden, tungt beväpnade poliser evakuerade gallerian. Det var en säkerhetsåtgärd efter ett telefonsamtal, meddelade polisen. Någon bomb hittades aldrig.

1.8.2016

I homeopatins hemland höjs kritiska röster

Homeopatiska preparat dyker upp på finländska apotek och Läkarförbundet varnar för att blanda ihop medicin och alternativvård. I Tyskland har det redan hänt. Över 7 000 läkare behandlar sina patienter homeopatiskt och apotekens homeopatihyllor är en självklarhet.

8.5.2016

Utrikeskrönika: Bekymmer i gränslandet

Den som bor i mitten av Europa bor ofta i närheten av en eller flera gränser och färdas kors och tvärs över dem i bilar, tåg och bussar. Från München kan jag till exempel ta mig till Schweiz, Österrike, Italien eller Tjeckien på 2–3 timmar.

5.5.2016

500-årig ölregel både stolthet och hinder

Öl Inget annat än malt, humle och vatten – den tyska ölbranschens stolthet, renhetspåbudet, fyller 500 år. Men en del bryggare tycker att regeln borde uppdateras för att inte bli ett hinder för kreativiteten.