Annika Rentola

Reporter

med fokus på hälsa och medicin.

Senast publicerade artiklar

25.9.2020

Smittan sprider sig allt snabbare i huvudstadskommunerna – "I praktiken möjligt att få smittan var som helst"

Coronavirusepidemin tar nu fart i huvudstadsområdet. Chefsöverläkare Markku Mäkijärvi på HUS vill se fler munskydd på allmänna platser och färre fester i privat regi.

22.9.2020

Ny rekommendation ska sänka tröskeln att använda munskydd

Institutet för hälsa och välfärd arbetar på en ny munskyddsrekommendation som väntas komma i slutet av veckan. Då kan munskydd bli vanligare till exempel i skolor och köpcenter.

19.9.2020

Coronan kräver större testvolym, men alla test är inte lika pålitliga

Inom några månader behöver Finland skruva upp antalet coronatester radikalt. Regeringen ger redan grönt ljus för att höja testkapaciteten – särskilt vid landets gränser. Notan får gå på högst 200 miljoner euro, säger man. Men vilka testanalyser vill vi ha: långsammare PCR-svar eller snabbare antigenanalyser?

Premium

14.9.2020

HUS berett att utvidga coronatestningen – förhandlar med Synlab om nytt laboratorium

Sjukvårdsdistriktet HUS kan öka coronatestningen radikalt redan från oktober. Det kräver ändå att staten hostar upp de miljoner som behövs.

Premium

14.9.2020

Forskarlag förstod varför tarmvävnad försvagas – upptäckt kan hjälpa cancerpatienter

Om stamcellerna i tarmen kunde genomgå en föryngringskur så kunde fler patienter i framtiden klara sådana cancerbehandlingar som i dag bedöms vara för tunga.

Premium

13.9.2020

Institutet för hälsa och välfärd skärpte rekommendationen för coronatest för barn

Coronatest rekommenderas nu tydligt för alla skolbarn med symtom som kan vara coronarelaterade.

10.9.2020

Efter ett självmord behöver de efterlevande stöd: "Respektera att jag alltid bär sorgen med mig"

Jennina Lahti är en av dem som vet hur det är att förlora en kär människa genom självmord. I dag arbetar hon för att stödja dem som råkat ut för samma slags tragedi.

Premium

10.9.2020

Experter oense om coronaläget i Finland: – Dags att ta ner folk på jorden, säger lungläkare

Lungläkaren Marjukka Myllärniemi vid Helsingfors universitetssjukhus varnar för falsk trygghet i fråga om coronasmitta. Samtidigt säger överläkaren och medicinalchefen Eero Hirvensalo vid samma sjukhus att extrem oro är onödig just nu.

Premium

8.9.2020

Både sportare och soffpotatisar drabbas av sjuk rygg – blivande kroniker behöver identifieras, säger forskare

Också rörliga och fysiskt aktiva unga har problem med ryggen. Varannan har upplevt ryggont under det senaste året. En av åtta unga basket- eller innebandyspelare har så besvärliga smärtor att de tvingas ta paus från sin hobby ibland.

Premium

4.9.2020

Hoplaxelever i karantän efter coronasmitta

Smittskyddsmyndigheterna har beordrat en grupp elever i Hoplaxskolan i Helsingfors i karantän. Eleverna har order att stanna hemma i två veckor.

2.9.2020

Misstänkta förgiftningar i Österbotten var separata fall

I början av året varnade polisen för att farliga droger kan vara i omlopp i Österbotten. Nu är frågan utredd.

Premium

2.9.2020

Grovt våld mot försvarslöst offer gav fängelse och ersättningskrav – man dömd för människohandel i Esbo

En man från Esbo har dömts till ett fängelsestraff på 3 år och 2 månader för människohandel, våldtäkt och misshandel. Offret misshandlades under ett års tid.

Premium

2.9.2020

Amnesty avslöjar grova brott mot demonstranter i Iran

Elchocker, vattentortyr, sexuellt våld och skenavrättningar – listan på övergrepp mot demonstranter i Iran sedan förra hösten är både längre och mer detaljerad än så. Under de senaste nio månaderna beräknas kring 7 000 regimkritiska iranier ha gripits.

Premium

25.8.2020

När kroppen säger stopp: Bok om utmattning öppnar personliga historier – "Jag skämdes över att inte orka"

Tanken om att vara oduglig hade malt på i journalisten Rosanna Marilas huvud ett bra tag när företagsläkaren uttalade orden "arbetsrelaterad utmattning". Hon? Nej! Men så var det. Nu har Marila skrivit en bok där både kända och okända talar öppet om hur krafterna plötsligt tog slut.

26.7.2020

Tea Lallukka utbildar framtida vårdchefer och värnar om de svaga i samhället

Professorn i medicinsk sociologi, Tea Lallukka, säger att ingen ensam ska behöva ta ansvar för sin hälsa och sitt välbefinnande.– Den med svag ekonomi behöver samhällets stöd för en jämlikare chans till ett hälsosamt liv, säger hon.

Premium

18.6.2020

Svenska läkare visar att covid-19 kan orsaka hjärnskador

Vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg har läkare upptäckt att covid-19 med svåra symtom ibland också får patienters hjärna att fungera sämre än normalt.

15.6.2020

Nytt center ska hjälpa barn med svår smärta

Ett nationellt smärtcentrum vid Nya barnsjukhuset i Helsingfors satsar på att hjälpa unga smärtpatienter bättre än tidigare. Centret satsar också på forskning.

15.6.2020

Finländarnas syn på distansarbete kan hjälpa vid kommande kriser, säger psykolog

Största delen av de finländare som lämnade sina kontor i mitten av mars och började arbeta på distans verkar ha klarat omställningen bra. – Naturen kan ha varit en kraftkälla, säger psykologen Virpi Ruohomäki, specialiserad på frågor om arbetshälsa.

8.6.2020

Sibboskolor klarade terminsslutet utan mer coronasmitta

När landets skolelever återvände till sina klassrum i mitten av maj var oron för ny coronasmitta stor. I Sibbo försattes snabbt ett sextiotal personer i karantän, men ingen av dem som exponerats för smitta insjuknade under karantäntiden.

Premium

6.6.2020

Sibboskolor klarade terminsslutet utan mer coronasmitta

När landets skolelever återvände till sina klassrum i mitten av maj var oron för ny coronasmitta stor. I Sibbo försattes snabbt ett sextiotal personer i karantän, men ingen av dem som exponerats för smitta insjuknade under karantäntiden.

Premium

2.6.2020

Avloppsvattnet i Helsingfors och Åbo har coronavirus – avlopp i andra städer rena tillsvidare

Under ett dygn i slutet av maj samlades vattenprover in från vattenreningsverk på 27 orter i Finland. Resultatet bekräftar sjukvårdens syn på hur det nya coronaviruset rört sig i landet.

Premium

28.5.2020

Forskare varnar för smittrisken i öppna kontorslandskap – långa arbetspass ökar exponeringen för smitta

Trånga lokaler, långvarig vistelse inomhus tillsammans med andra är fortfarande en smittorisk när det gäller covid-19, säger forskare i en studie över hur viruspartiklar rör sig i inneluft. Forskarna bedömer restaurangbesök som tryggare än en dag på arbetsplatsen, uteserveringen som tryggare än bussresan dit.

26.5.2020

Sjukskötaren står nära patienten – och nära smittan

När tusentals finländare undviker coronaviruset genom att arbeta på distans går vårdarna till jobbet som vanligt. Sjukskötaren Caroline Liljemark vårdar isolerade patienter på coronaavdelningen på Borgå sjukhus. – Jag tror viruset kommer att bli en del av våra liv i framtiden, säger hon.

Premium

26.5.2020

Sjukskötaren står nära patienten – och nära smittan

När tusentals finländare undviker coronaviruset genom att arbeta på distans går vårdarna till jobbet som vanligt. Sjukskötaren Caroline Liljemark vårdar isolerade patienter på coronaavdelningen på Borgå sjukhus. – Jag tror viruset kommer att bli en del av våra liv i framtiden, säger hon.

Premium

23.5.2020

Dygn utan dödsfall – de flesta som intensivvårdats har haft normal funktionsförmåga

Av de finländare som behövt intensivvård för covid-19 har 82 procent varit personer som kanske haft bakomliggande sjukdomar, men ändå varit i gott skick när de smittades. I medeltal har de legat på intensiven i drygt tio dygn.

23.5.2020

Coronaepidemin orsakar skyddsbrist på lantbruken

Coronaepidemin drabbar också lantbrukare och trädgårdsföretagare. Bara en av fyra gårdar säger sig ha tillräckligt med andningsskydd och handskar i lager.

22.5.2020

Cykelskrot och vagnar fiskades ur Gräsvikskanalen – fynden gör dykaren sorgsen

Varje år anlitar Helsingfors stad dykare för att fiska upp föremål som dumpats i stadens vikar och kanaler. – I år är det mer skräp än någonsin, säger dykaren Jussi Ghoraieb efter två arbetsdagar.

14.5.2020

VTT bekräftar: Hemsydda munskydd skyddar inte sin bärare, men kan minska smittspridningen

Nu har forskningscentralen VTT svar på hur väl självgjorda munskydd av tyg hjälper mot coronasmitta. De hemmasydda maskerna är inte lika effektiva som olika fabrikstillverkade certifierade skydd, men kan ses som en del av smittskyddspusslet.

Premium

11.5.2020

I smittans tid kräver öppna kontorslandskap intensiv städning

Än så länge arbetar fler finländare än normalt på distans, men snart behöver företagen se över fortsättningen. Särskilt i företag där personalen arbetar i öppna kontorslandskap och delar bord och arbetsverktyg.

Premium

6.5.2020

Så kan epidemiförloppet se ut – två eller tre toppar

De nyaste scenarierna för coronaepidemin är inga spådomar som säger hur vi kommer att insjukna, utan bilder som visar hurdana epidemivågor det finska vårdsystemet kan tåla.

Premium

6.5.2020

Coronabeslut som gäller din vardag ska kunna granskas – "matematiska modeller är aldrig neutrala"

Regeringen lovar nu insyn i de uträkningar som styr besluten under coronakrisen. Bland andra biträdande professor Jukka Luoma vid Aalto-universitetet har krävt öppenhet i frågan.– Får vi öppen tillgång till experternas arbete är det en fin sak både för epidemin och för demokratin, säger han.

Premium

18.4.2020

Fetma ökar risken för svåra symtom vid covid-19

I början av coronaepidemin talade myndigheterna inte så mycket om vad övervikt innebär för den som insjuknar, men nu kommer studier som indikerar att fetma ökar risken för svåra symtom radikalt.

Premium

8.4.2020

Vanda ger privata aktörer munskydd, Folkhälsan tar ur eget lager

Vanda väljer att dela ut ett parti munskydd till privata aktörer. Bäst före-datum på skydden är 2012. I Helsingfors utvidgar Folkhälsan bruket av munskydd, och börjar med att använda eget lager.

Premium

7.4.2020

Test, snabbtest och antikroppstest ger svar, men svaret beror på hur man frågar

Just nu ropar hela världen efter test för att spåra covid-19. Sjukhus i flera länder står i kö för att få köpa tillförlitliga snabbtest, men på marknaden rör sig kvalitet av olika slag.– Risken för felslut är stor och tester botar ingen, säger läkaren Eliisa Kekäläinen.

Premium

4.4.2020

Samhället räknar coronadödsfall, men räknesätten varierar

Coronaviruset och de åtgärder som tas för att hindra smittan handlar om siffror i relation till andra siffror: siffror som beskriver risker, förluster och framtid.– Men det gäller att veta vad man egentligen räknar, säger epidemiologen Markku Peltonen, som gör egna grafer för att förstå läget bättre.

31.3.2020

FPA:s besked oroar – avråder från gruppterapi på distans

När Folkpensionsanstalten meddelade att psykoterapi i grupp inte rekommenderas på distans väckte det bestörtning bland både terapeuter och deltagare. Nu ser myndigheten över sitt beslut att pausa grupperna.

Premium

31.3.2020

Ska vi bära munskydd eller inte? Åsikterna går isär

När apoteken fått slut på munskydd har folk i flera länder börjat tillverka egna. Borde alltså så många som möjligt gå omkring med munskydd eller inte? Och vem skyddar ett munskydd egentligen?

28.3.2020

Sjukhusen förbereder sig för epidemitoppen: personal fortbildas, Kirurgen blir coronasjukhus

Läkare och sjukskötare snabbutbildas, arbetsuppgifter omfördelas och sjukhusen nyrekryterar. Samtidigt förbereds operationssalar och uppvakningsrum för patienter med svåra andningsproblem. Detta måste göras nu – den dag epidemin blommar upp med full kraft är det för sent för övning.

Premium

20.3.2020

Politikerna upprepade stränga direktiv – både barn och äldre kan vistas utomhus, men inte i grupp

Borgåbon Siv Stenberg, 72, går till affären när det är lugnt och stilla på kvällen. Hon säger att hon tar politikernas uppmaningar om social distansering på fullaste allvar, men utan att känna panik.

17.3.2020

Från karantän till undantagsförhållanden – de här begreppen behöver vi nu

Är du i karantän när du distansjobbar? Är det samhällsspridning när ditt barn smittar dig? Vi reder ut terminologin.

Premium

17.3.2020

Från karantän till undantagsförhållanden – de här begreppen behöver vi nu

Är du i karantän när du distansjobbar? Är det samhällsspridning när ditt barn smittar dig? Vi reder ut terminologin.

Premium

15.3.2020

Kan man handla tryggt i grönsaksdisken? Så här reagerar viruset på handtvätt

Tomaten i affärens grönsaksdisk kommer knappast att smitta dig med det nya coronaviruset, säger både myndigheter och virusforskare.

Premium

12.3.2020

Truppgymnasterna tävlar inte i Vanda i helgen – beslutet togs i sista sekund

Världscupen i truppgymnastik i Vanda har ställts in på grund av regeringens uppmaning att undvika sammankomster med mer än 500 personer.

11.3.2020

Truppgymnaster får ta paus med kindpussar

På torsdagen sparkar världscupen i truppgymnastik i gång i Vanda. Fyra länder, bland dem Italien, har avbokat sina lag på grund av det nya coronaviruset, men cupen ordnas. Krassliga deltagare har portförbud.

Premium

10.3.2020

Finland satsar på att skydda vårdpersonalen inför en coronavirusepidemi

Kan sjukhusplatserna ta slut om det nya coronaviruset orsakar en aggressiv epidemi i Finland? Hur förbereder sig landet för ett sådant scenario?

Premium

7.3.2020

Finska forskare tror nyckeln till färre depressioner ligger i sömn

För att hjälpa personer med svår depression ska vi inte slentrianmässigt medicinera bort symtomen, utan få upp hjärnan på högvarv en stund. Så här resonerar de finska farmaciforskare som söker nya behandlingsmetoder och nu gör kopplingar mellan snabbverkande läkemedel och sömn.

6.3.2020

Säsongsinfluensan är i gång – samtidigt grasserar förkylningar

Nu börjar säsongsinfluensan ta fart i Finland, men hur vet man vad man har dragit på sig när halsen känns som en kaktus och huvudet dunkar?

Premium

16.1.2020

Rött, runt och rikt på fibrer – lingonet är inne både hos forskare och konsumenter

Är lingonen alltid de sista bär du har kvar längst inne i frysen när våren kommer? Det kanske du en dag kommer att vilja ändra på, för nu uppgraderas med fart.

Premium

28.12.2019

Jul och nyår är högsäsong för nötälskaren – och skrämmande för allergikern

En tugga av ett salladsblad skickade Marjaana Hulkko till sjukhuset med ambulans. Orsaken: jordnötter som låg på bottnen av köpsalladen hon skulle äta under ett arbetspass. Så här allergisk mot jordnötter är högst två av hundra finländare.

Premium

25.12.2019

Två smärtsamma kvinnosjukdomar kan bero på samma gener

Kvinnosjukdomarna endometrios och myom påverkas delvis av samma gener. Denna färska upptäckt kan hjälpa forskarna att utveckla ny medicinering.

Premium