Annika Rentola

Reporter

med fokus på hälsa och medicin.

Senast publicerade artiklar

26.7.2021

Vokalmusik brädar ljudböcker när hjärnan behöver återhämta sig

När hjärnan skadas av en blodpropp eller en blödning tar språket stryk i fyra fall av tio. En ny studie bland finska strokepatienter visar nu att vokalmusik är bättre än talat språk när man vill hjälpa hjärnan att återerövra språket.

Premium

22.7.2021

Sibboläkare vill minska strokerisken hos diabetespatienter

En del personer med diabetes löper högre risk än andra att få en blodpropp eller en blödning i hjärnan. Dem vill läkaren Stefanie Hägg-Holmberg hjälpa i tid. Hon är expert på kopplingen mellan typ 1-diabetes och stroke.

Premium

18.7.2021

Färsk diagnostik och nytt läkemedel ger alzheimerpatienter hopp om fler friska dagar

Ett svenskt forskarlag har tagit fram ny och billig diagnostik för alzheimer, amerikanska forskare kan ha kommit en botande mekanism på spåren och företaget Biogen har lanserat ett nytt läkemedel. – Men det viktigaste är att alla kan förebygga sjukdomen, säger överläkare Susanna Melkas vid Helsingfors universitetssjukhus.

Premium

1.7.2021

Gym och bollhallar låser upp – nu får vuxna fortsätta träna inomhus i Helsingfors

Lokalerna får inte bli smockfulla, men nu kan vuxna börja träna inomhus på stadens gym och i träningssalar igen.

1.7.2021

Miljontals coronaintyg har redan utfärdats i EU – alla finländare kommer inte åt intyget

Flera EU-länder har utfärdat unionens gemensamma coronaintyg sedan början av juni, men på torsdagen trädde den officiella förordningen om det i kraft. Trots det får en del länder fila på detaljerna ett tag. I Finland kan det fortfarande vara svårt att få ut det officiella intyget.

17.6.2021

Katja Juhola forskar i friska samtal kring ekologisk ångest

För många är Katja Juhola från Svartå känd för sina växthus sprängfyllda med ekologiska örter, men utanför trädgårdssäsongen arbetar hon på en doktorsavhandling. Hon undersöker hur samtalskonst kan hjälpa forskare och konstnärer med olika synsätt att föra goda dialoger.

Premium

10.6.2021

Huvudstadsregionen är inte längre i spridningsfasen – restriktioner kan lyftas

Huvudstadsregionens coronasamordninsgrupp har slagit fast att regionen inte längre befinner sig i epidemins spridningsfas. Det innebär att en del av de restriktioner som styrt vardagen nu kan luckras upp. I huvudstadsregionen väntas livet bli friare redan på tisdag.

10.6.2021

Privata bolag tar över vårdcentraler i Gräsviken och Gamlas

Från och med i höst är det Mehiläinen och Terveystalo som tar emot helsingforsare på de nya vårdcentralerna i Gräsviken och Gamlas.

9.6.2021

Femton personer åtalas för misshandel och rån i Lillhoplax

I slutet av mars rånade och misshandlade ett gäng unga vuxna en minderårig person och knivhögg en annan i Lillhoplax i Helsingfors, enligt åtalet som lästes upp i Helsingfors tingsrätt på onsdagen. Åklagaren kräver fängelsestraff för alla åtalade.

9.6.2021

Slutsumman på Kronbroarna stiger till närmare 800 miljoner euro

Kostnaderna för Kronbroarna i Helsingfors ser ut att öka dramatiskt. Nu sipprar summor fram som visar att de blir hundratals miljoner euro dyrare än tänkt.

6.6.2021

Allt började i galonbyxor på havsisen – hockeymamman Hilkka Olkinuora följde kvällens final med spänning

Strax innan nedsläpp i årets guldmatch i ishockey-VM var Hilkka Olkinuora, mamma till målvakten Jussi Olkinuora, taggad och tillitsfull.

Premium

28.5.2021

Läsarna frågar om vacciner – överläkare Hanna Nohynek svarar

Är det farligt att amma sin baby om man har fått coronavaccin? Vilka vaccinkombinationer ger de tråkigaste biverkningarna? Vaccinexperten Hanna Nohynek, överläkare på Institutet för hälsa och välfärd, chattade med HBL:s läsare på torsdagsmorgonen. Så här svarade hon på läsarnas frågor.

Premium

27.5.2021

Vaccinexperten Hanna Nohynek svarade på läsarfrågor

Vaccinexperten Hanna Nohynek besökte HBL på torsdagsförmiddagen för att svara på läsarfrågor. Här kan du läsa hennes svar. Redaktionen fick in närmare tvåhundra frågor. Alla kunde inte besvaras, men frågorna sparas på redaktionen och kan tas upp i kommande artiklar.

27.5.2021

Fråga om coronavacciner – vaccinexperten Hanna Nohynek svarar i HBL:s livechatt

Längst ned i artikeln kan du skriva in din fråga till Hanna Nohynek, vaccinexpert och överläkare. På torsdagen den 27 maj 2021 mellan klockan 9 och 11.30 besvarar hon dem i direktsändning.

26.5.2021

I Lojo får 16-åringar börja boka coronaspruta

Egentligen skulle personer i åldern 20–30 år ha varit följande grupp i tur att boka tider för coronavaccin i Lojo, men så tänkte vårdledningen om.

24.5.2021

Fler smittfall i Sjundeå, få coronasjuka

Bland Sjundeåborna ser incidensen, alltså antalet nya coronafall under en viss tidsperiod, ut att ha ökat under de två senaste veckorna.

18.5.2021

Incidensen skjuter i höjden i Ingå

Under nästan hela pandemin har coronavirussmittan legat lågt i Ingå, men nu klättrar incidensen. Från inga smittfall alls i början av maj har läget försämrats tydligt under de senaste veckorna.

Premium

17.5.2021

Incidensen skjuter i höjden i Ingå

Under nästan hela pandemin har coronavirussmittan legat lågt i Ingå, men nu klättrar incidensen. Från inga smittfall alls i början av maj har läget försämrats tydligt under de senaste veckorna.

Premium

16.5.2021

Forskare kräver mer information om virusets ursprung – labbläcka inte utesluten

Internationellt renommerade forskare fortsätter att ställa frågor om coronapandemins ursprung. De kräver bland annat ökad insyn i kinesiskt laboratoriearbete.

Premium

14.5.2021

Kön till barnpsykiatrin vid HUS växer

Just nu står 366 patienter i kö till barnpsykiatrin vid Helsingfors universitetssjukhus (HUS). "Vi har nått en punkt där vi inte klarar av allt", säger linjechefen Leena Repokari.

Premium

9.5.2021

Finland vakar – sömnforskaren vill hjälpa oss att hjälpa oss själva

Har du svårt att sova? Du är inte ensam. En av tio vuxna finländare sover dåligt minst tre nätter i veckan. Fler än så ligger sömnlösa då och då. Psykologen Heli Järnefelt vill hjälpa dem som har svårt att balansera vaka och vila. Därför skrev hon en femveckorsguide till bättre sömn.

Premium

7.5.2021

Prioriterar du stugliv framför vaccin? Semesterorten kan neka dig boostersprutan

Du som får din första spruta coronavaccin i dagarna får samtidigt en tidsbokning för boosterdos i början av augusti. Vad händer om du tackar nej till tiden för att du har tänkt semestra på annan ort?

1.5.2021

Parkinsonpatienter ges frisk avföring – forskare hoppas på lindrade symtom

Sista veckan i april sprutade läkare i Helsingfors en frisk människas avföring i en person med Parkinsons sjukdom. Om ett år vet man mer om vad behandlingen kan ha för effekt.

30.4.2021

Raseborg hoppas att den vuxna befolkningen ska vara vaccinerad vid midsommar

I måndags gapade vaccinhyllorna tomma i Lojo, men två dagar senare var kylskåpen välfyllda på nytt. Under onsdagen fick 630 helt friska invånare sin första coronaspruta i sporthallen Tennari.– Hittills har vaccinerna bara varit en siffra i nyheterna. Nu får jag mitt, säger en nöjd Mika Kalliomaa, 55.

Premium

30.4.2021

Nu vaccinerar Lojo och Raseborg 50-åringar med fart

I måndags gapade vaccinhyllorna tomma i Lojo, men två dagar senare var kylskåpen välfyllda på nytt. Under onsdagen fick 630 helt friska invånare sin första coronaspruta i sporthallen Tennari. – Hittills har vaccinerna bara varit en siffra i nyheterna. Nu får jag mitt, säger en nöjd Mika Kalliomaa, 55.

16.4.2021

Smittfallen minskar i Nyland – men många behöver fortfarande rehabilitering efter covid-19

Under de senaste tre veckorna har coronaepidemin lugnat sig i Nyland. Smittsiffrorna har sjunkit med fart. – Antalet smittfall planar ut, men incidensen är ändå för hög, säger sjukvårdsdistriktets vd Juha Tuominen.

16.4.2021

Hur ser coronaläget ut i Nyland?

Klockan 13 informerade Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt om coronaläget i regionen.

15.4.2021

Kan pausade Astra Zeneca-vaccinet ges åt frivilliga unga? Borde inte vara ett problem, säger etikprofessor

Åldersgränsen på 65 år för Astra Zenecas coronavaccin Vaxzevria i Finland är en rekommendation, men inget förbud. Nu behöver jurister reda ut om yngre ändå kan få vaccinet och på hurdana villkor.

14.4.2021

Svårt att bevisa att man varit sjuk eller fått vaccin – i maj kan det bli lättare

Den som vill ha ett intyg över att ha haft covid-19 ska vända sig till hälsovården, säger myndigheterna. Att få fram intyget är ändå inte alltid lätt för den enskilda finländaren. Myndigheternas arbete med att föra in uppgifter om testning, tillfrisknande och vaccinering kan vara klart först i sommar.

Premium

11.4.2021

Slickepinne eller spott i röret – lätta testmetoder under lupp för att hitta smittspridning i skolor

I Tyskland testas en del skolbarn för coronavirus med något som kallas slickepinnsmetoden. Norska skolbarn började självtesta genom att spotta i plastbehållare, men fick sluta med det.

11.4.2021

Psykopatiska drag syns i hjärnan, men inte enbart hos våldsbrottslingar

Hjärnan hos personer med psykopatiska drag ser annorlunda ut än hos de flesta andra. Det säger forskare som nyligen tittat in i huvudet på finska våldsbrottslingar.

Premium

10.4.2021

Klimakteriekroppen kan överraska – hormonerna styr individuellt

Klimakteriet kan smyga förbi dig utan att ens vinka hej på vägen, men det kan också svepa in som en storm i ditt liv. Då gör det dig arg, kanske sjöblöt av svett och sjuk i kroppen.– Allt handlar om hormoner, säger gynekologen Leena Väisälä.

Premium

25.3.2021

Experten: Då kommer vändningen för intensivvården – nu är läget allvarligt

För tillfället ligger ett sextiotal coronasmittade finländare i intensivvård. Under januari och februari har över var tredje av dem varit i åldern 60–69.– Läget är allvarligt. Nu är det viktigt att få dem som fyllt 50 vaccinerade, säger intensivvårdsläkare Stepani Bendel.

Premium

24.3.2021

Dags att rulla fram sommardäcken – kom ihåg att kontrollera mönsterdjupet

När du plockar fram sommardäcken till bilen igen gäller det att kontrollera dem för både lufttryck och mönsterdjup. I södra Finland behöver däcken i de flesta fall bytas till påskhelgen.

20.3.2021

Nya testrutiner kräver också nytolkning av smittsiffror – infektionsläkaren vågar tro på ljusning

Infektionsöverläkare Asko Järvinen säger att coronavirusets nya varianter verkar smitta lättare inom familjen än den ursprungliga. Det betyder ändå inte att smittan nu skulle dra som en löpeld genom daghem och skolor.

Premium

18.3.2021

Smittkedjorna bröts vid Mattbergets daghem

I slutet av januari spreds coronasmittan snabbt bland barn och personal på Mattbergets daghem i Esbo. Nu kan man se att det handlade om ett lokalt utbrott.

14.3.2021

När polisen började säga ordet klimakterium blev arbetsplatsen ett bättre ställe

För fyra år sedan fick poliserna i det engelska distriktet Nottinghamshire en uppgift. Varje dag skulle de säga ordet klimakterium tre gånger. Det blev starten på en hel kulturrevolution på en arbetsplats med 4 000 anställda. – Vi normaliserade klimakteriet, säger Sue Fish, som drev projektet.

Premium

12.3.2021

Astra Zenecas vaccin har inte orsakat blodproppar i Finland – HUS uppmanar vaccinerade att rapportera alla biverkningar

Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt ordnade en presskonferens vid lunchtid på fredag.

11.3.2021

Så blir vardagen efter coronavaccinet

Allt fler får sitt coronavaccin, men långt ifrån alla är vaccinerade. Samtidigt sprids glädjebudskapet om att du snart "kan krama mormor” igen. Kan alltså alla vaccinerade nu glömma munskydd och avstånd, krama sina kära och leva livet? "Nej", svarar Hanna Nohynek på Institutet för hälsa och välfärd.

9.3.2021

Folkhälsan fyller 100 – vd Georg Henrik Wrede vill öppna dörren för fler som vill arbeta på svenska

När Folkhälsans vd Georg Henrik Wrede ska sätta fingret på viktiga framtidsfrågor vill han tala om integration. Får han drömma om stordåd för sin organisation handlar det om att lösa två konkreta problem: ensamhet och övervikt.

Premium

8.3.2021

Anna Hultin granskar klimakteriekvinnan med kärleksfull blick: ”Jag saknar ritualer kring klimakteriet”

I somras öppnade skådespelaren Anna Hultin sitt hem för kvinnor som ville tala klimakterium. Nu förvandlar hon dessa kvinnors upplevelser och sina egna insikter till en monolog.– För jag önskar att skammen skulle försvinna och klimakteriekvinnan äga sin ålder, säger hon.

5.3.2021

Helsingfors intensifierar smittspårningen – studerande ska hjälpa till

För tillfället arbetar kring 300 personer med smittspårning i Helsingfors, men under den kommande veckan ska staden ta in ytterligare 120 personer i det arbetet.

26.2.2021

Bered dig på det nya normala – HBL:s medicinreporter Annika Rentola tittar bakom rubrikerna

Mutationer, vacciner, risker: vilka coronarelaterade frågor undrar du över? Tipsa mig på annika.rentola@HBL.fi eller i kommentarsfälten nedan.

26.2.2021

Barn anses smitta begränsat – flera länder vill ändå ge lärare snabbt vaccinskydd

Grupphobbyer för 12-åringar kan pausas och de äldsta eleverna kan få studera på distans under största delen av mars. Det går i linje med vad smittskyddsexperterna säger om smittsamheten hos barn. Vid corona är småbarn i allmänhet mindre smittsamma än vuxna. Med tonåringar blir bilden mer komplicerad.

25.2.2021

Vaccintillverkarna beklagade, förklarade och försvarade sig för EU-parlamentet

Läkemedelsföretaget Curevac räknar med att få sitt coronavaccin godkänt antingen i slutet av maj eller i början av juni. Det här meddelade företaget under en utfrågning i EU-parlamentet under torsdagskvällen. Astra Zeneca, som kritiserats hårt för fördröjningar i leveranserna, har som mål att få ut 40 miljoner doser i EU före slutat av mars.

Premium

23.2.2021

Bioanalytikern Laura Härmä håller gärna i nålen, men får den ogärna i armen

Som barn svimmade Laura Härmä lätt när hon skulle ge ett blodprov eller vaccineras. I dag är det hon som sticker andra. "Jag är noggrann och snabb, och jag vet att rädslan hos den rädda är verklig", säger hon.

Premium

21.2.2021

Goda pandeminyheter ger hopp globalt – men betyder inte att världen kan släppa loss nu

Smittkurvorna pekar neråt i många länder, som i USA, Storbritannien, Sverige, Spanien och Portugal.– Det går helt klart bättre, men det beror knappast ännu på vaccinerna, säger dataexperten Markku Hänninen.

Premium

19.2.2021

HUS: Snart orsakas de flesta nya smittfallen av muterade varianter också i Finland

Nästan hälften av dem som nu smittas med coronaviruset i Nyland drar på sig den brittiska virusvarianten. Myndigheterna befarar att virusvarianterna inom kort kommer att orsaka upp till 80 procent av smittfallen i Finland.

19.2.2021

Hälften av smittfallen i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt beror på virusvarianter – läs vår direktrapportering här

Enligt Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt är nu ungefär hälften av de konstaterade smittfallen i regionen kopplade till mer smittsamma virusvarianter, främst den brittiska. Antalet smittfall i gruppen 19–30-åringar har ökat. Du kan läsa vår direktrapportering från dagens presskonferens här.

13.2.2021

Pekka Haavisto: "Kravet är att Navalnyj friges"

Utrikesminister Pekka Haavisto har tre timmar på sig under diskussionerna med Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov på måndag. På agendan står då frågan om den fängslade oppositionsledaren Aleksej Navalnyj, men också bland annat gränsfrågor och arktiskt samarbete. Utrikesministrarna håller en gemensam presskonferens i dag klockan 12.