Annika Rentola

Reporter

med fokus på hälsa och medicin.

Senast publicerade artiklar

21.9.2018

Dödfödda barn är också barn, säger sorgforskaren

Varje år föds över hundra döda barn i Finland och om samhället inte betraktar dem som riktiga barn blir sorgen extra svår för föräldrarna, säger forskaren Juha Itkonen. Han har intervjuat föräldrar om förlusterna, men är också själv en av dem som förlorat barn. I hans fall stärkte sorgen parförhållandet.

18.9.2018

Varje vecka föder Victoria barn på Kvinnokliniken i Helsingfors

På det nyöppnade simulationscentret i Mejlans tränar läkare och vårdpersonal för situationer som ingen egentligen vill vara med om i det verkliga livet. Här slipas de rutiner som måste fungera när en patient plötsligt kraschar.

10.9.2018

Åboforskare belönas för studie om varför cancerceller kryper långsamt

En forskargrupp vid Åbo universitet får årets Medix-pris. Den prisbelönta gruppen har upptäckt att ett protein med koppling till autism också styr hur cancerceller sprider sig.

6.9.2018

Krönika: Mamma rymde nog inte

Barnet spelade kort med farfar. Det såg ut att löpa bra, spelet.

5.9.2018

"Äldreombudsman behövs för att försvara seniorerna"

Gamla människor ska inte behöva hasa omkring fram till lunch med obytta blöjor hängande ner till knävecken, säger KD-kvinnornas ordförande Tiina Tuomela. I våras startade hon ett medborgarinitiativ för att få en äldreombudsman till Finland.

3.9.2018

Sommarvärmen var unik – årets högsta temperatur uppmättes i Vasa

Nu publicerar Meteorologiska institutet siffrorna som visar exakt hur het sommaren 2018 egentligen var i Finland. Perioden maj–augusti var den varmaste någonsin under alla de år temperaturerna mätts och statistikförts.

2.9.2018

En av fem klasslärare i huvudstadsregionen fortfarande obehörig – variationerna mellan städerna stora

Var femte klass- och speciallärare i årskurserna 1–6 i huvudstadsregionen är obehörig – precis som när HBL granskade läget för två år sedan. Än så länge är vikarien Lia Sirelius en av dessa obehöriga.

14.8.2018

HNS nya vd kommer från Terveystalo

Docent Juha Tuominen, specialist i internmedicin, blir ny vd för Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.

14.7.2018

How to cope in Helsinki – a brief introduction

How do you cope in Helsinki during the Trump-Putin Summit? Here’s a brief introduction to Finland’s two national languages: Swedish and Finnish!

10.7.2018

USA tog till hot för att ändra WHO:s amningsdirektiv

Amning är det hälsosammaste alternativet för spädbarn och bör främjas. Det säger den hälsoforskning som Världshälsoorganisationen bygger sina amningsdirektiv på. Men när WHO skulle klubba igenom en resolution om amning i våras ställde sig USA på bakbenen, sade nej och skrämde sedan fattigare länder till tystnad.

6.7.2018

Tvärminne zoologiska station får nytt fartyg

Nu är avtalet undertecknat och Tvärminne zoologiska station i Hangö får sitt efterlängtade nya forskningsfartyg. Katamaranen på 18 meter ska vara färdigbyggd hösten 2019.

4.7.2018

Tvärminne zoologiska station får nytt fartyg

Nu är avtalet undertecknat och Tvärminne zoologiska station i Hangö får sitt efterlängtade nya forskningsfartyg. Katamaranen på 18 meter ska vara färdigbyggd hösten 2019.

4.7.2018

Patienter tar aktiv roll i läkemedelsforskningen

I den finska cancervården och cancerforskningen finns en resurs som sällan står i strålkastarljuset just som en resurs: patienterna. Nu har en av dem tagit Eupati, utbildningsprogrammet för patienter, till Finland.

1.7.2018

Cancerforskningen ropar efter pengar – allt mer arbetstid går åt att ansöka om finansiering

Det statliga bidraget till all vårdrelaterad forskning i Finland har minskat radikalt under de senaste femton åren. Stiftelsepengar, företagsdonationer och enskilda finländares slantar till Rosa bandet-kampanjen: allt behövs för att hålla den finska cancerforskningen i framkant.

30.6.2018

Det här händer efter Pride

Efter prideparad och parkfest med närmare 100 000 deltagare i Helsingfors under lördagen fortsätter arbetet för lika rättigheter för alla. Föreningen Regnbågsankan vill bland annat skapa trygga rum för finlandssvenska hbtiq-seniorer.

19.6.2018

Hivsmittade får allt effektivare läkemedel i allt lägre doser

Den tjugoåring som i dag diagnostiseras med hiv kommer förmodligen att leva nästan lika länge som sina friska vänner. För att inte anstränga kroppen i onödan blir det då extra viktigt att skruva hivmedicineringen till rätt nivå.

17.6.2018

Finland vill bli bäst i cancerklassen

Snittet läggs genast efter nio. Sex timmar senare sys de sista stygnen på Liisa Ketomäkis kropp. Då har ett cancerdrabbat bröst skurits bort, ett nytt formats av kroppens egen vävnad och patienten rullas till uppvaket.

14.6.2018

Senapsbrunt och turkost i ny snabbspårvagn

Fram till onsdag kan den intresserade ta sig en titt på den spårvagnsmodell som i framtiden ska ta passagerarna längs spårjokern, alltså linje 550 mellan Östra centrum i Helsingfors och Kägeludden i Esbo. En bit av en vagn visas nu på Kabelfabriken i Helsingfors.

4.6.2018

Glassföretag säljer utsläppsrätter i strut

Företaget Ben & Jerry’s har sedan starten för fyrtio år sedan kopplat samman glasstillverkning med frågor om social rättvisa och miljöomsorg. Nu tar man ner frågan om utsläppsrätter till portionsnivå.

30.5.2018

10 mikrogram D-vitamin räcker för småbarn

Den D-vitamindos som rekommenderas för finska småbarn är tillräcklig, visar en nypublicerad studie.

30.5.2018

Spelhålan får sjuka i bättre balans

Med några tillräckligt välriktade kliv lyckas Tuuli-Maria Piironen krossa en del av de virtuella bär som flyter omkring över golvet. Den ytliga belöningen är en virtuell smoothie, den viktiga är en lite bättre koordination av kroppen.

30.5.2018

Vårdreformen bekymrar Neuroförbundet

Nu gnager en oro på Neuroförbundet. Frågan är hur vårdreformen kommer att påverka rehabiliteringen för neurologiska patienter.

23.5.2018

Finland satsar på individualiserad medicin

Fyra nationella vårdrelaterade kunskapscenter och tio biobanker ska styra Finland mot en mer individuell behandling av sjukdomar. Samarbetet ska också dra in investeringspengar, säger man på Social- och hälsovårdsministeriet.

21.5.2018

Patientens erfarenhet av vården blir allt viktigare

Ewa Tarvasaho är specialsjuksköterska till utbildningen, men vid Helsingfors- och Nylands sjukvårdsdistrikt är hon anställd på grund av sin långa erfarenhet av att vara patient. Sedan maj är hon HNS första fastanställda expert på att få vård.

13.5.2018

Besviket Lähitaksi lämnar taxiförbundet

Beskedet om en färsk affärstransaktion i taxivärlden får debatten att gå het bland chaufförerna i huvudstadsregionen. Taxiförbundet säljer applikationen Valopilkku till företaget Taksi Helsinki, som för bara ett halvår sedan inte vill ha något att skaffa med hela appen.

30.4.2018

Ingen epidemi hos oss

Scharlakansfeber är en rätt vanlig sjukdom i Finland, men antalet smittade ökar inte på samma sätt som i Storbritannien.

27.4.2018

Fästingen är en risk också för turisten i Europa – TBE vanligare i Sverige och Estland

Ska du cykla i Stockholms skärgård, tälta i Lettland eller vandra i Tjeckien i sommar? I så fall behöver du tänka en stund på de fästingburna sjukdomarna. Fästingar som kan ge dig borrelios eller TBE finns i nästan hela Europa – och säsongen är lång.

24.4.2018

Hjärtläkaren tar pulsen på slöseriet i vården

Hjärtläkaren Rita Redberg säger att onödiga undersökningar och dyra behandlingar kan orsaka mer skada än nytta.

17.4.2018

Ny lag ska ge gratisvård åt unga, avgifter för nättjänster

Vårdreformens krav på jämlikhet gör att klientavgifterna måste ses över. Det kan betyda bättre ordning på de vilt spretande prislapparna inom äldrevården, men högre avgifter på annat håll.

16.4.2018

Burulisår får forskare att slå larm i Australien

I södra Australien drabbas nu allt fler av en besvärlig infektionssjukdom som förstör vävnader. Forskare säger att det är helt nödvändigt med forskningspengar för att lära sig förstå smittan.

8.4.2018

Afasikören sjunger tillbaka sitt språk

Möter du ett par som sjunger fram sitt samtal mellan butikshyllorna ska du inte stirra, utan i ditt stilla sinne applådera. De här personerna har förmodligen tagit grepp på den andras afasi med hjälp av musikterapi.

4.4.2018

Färgämnen i bär kan hämma cancerceller

Färgämnena i bär kan ha betydelse för hur cancersjukdomar bryter ut och utvecklas, visar en ny studie.

4.4.2018

Nytt test för borrelios ger snabbt svar

Ett nyutvecklat inhemskt snabbtest känner igen borrelios fortare än de test som använts hittills.

30.3.2018

Frivilliga arbetar för mer innehåll i vardagen

Skådespelaren, konferencieren och coachen Lorenz Backman har vigt onsdagarna åt frivilligarbete för äldre.– Äldre, ensamma personer med demenssjukdom har också rätt till en meningsfull vardag, säger han.

25.3.2018

Hoppet om ett center för trädgårdskultur spirar igen

När påskkärringarna i palmsöndagsvädret ränner runt knutarna på Villa Anneberg i Helsingfors är det många som följer deras framfart med ett leende. Villan, som nyss räddats med hjälp av trädgårdsfolket i Nyttoväxtföreningen, får liv på nytt.

24.3.2018

Guldbroscher och diamantringar under lupp i Esbo

I kulturcentret WeeGee i Esbo ställde smyckekännare upp för att under några lördagstimmar identifiera privatpersoners smycken. Här samsades rådiamanter med serietillverkade silverbroscher.

20.3.2018

Ny apotekstjänst levererar antibiotikan samma dag

Universitetets apotek snabblevererar nu nätköpta receptbelagda läkemedel i huvudstadsregionen. I området bor 1,1 miljoner potentiella kunder.

17.3.2018

Cykelfynd på nätet kan bli dyra köp

Det pris du ser på cyklar och cykeldelar på utländska nätsajter är inte alltid det du slutligen betalar. Antidumpningstull kan höja priset på ditt fynd till det dubbla.

13.3.2018

Säsongsinfluensa härjar i Helsingfors

Både A- och B-influensa däckar nu helsingforsare med kraft. De flesta drabbade är vuxna i arbetsför ålder.

7.3.2018

Allt fler använder kokain i södra Finland

Analyser av avloppsvatten visar att allt fler använder kokain speciellt i de stora städerna i södra Finland. Amfetamin och ecstasy finns i hela landet.

6.3.2018

Nederländsk läkare uppmanar till tydliga lagar för eutanasi och palliativ vård

Den nederländske läkaren Rob Jonquière var med om att utforma sitt lands eutanasilagstiftning. Till de politiker som nu ska fatta beslut för finska förhållanden ger han ett råd:– Utveckla lagstiftningen för eutanasi parallellt med en för palliativ vård.

5.3.2018

Ord mot ord om lönekartell för barnträdgårdslärare

Kommunerna i huvudstadsregionen har, enligt Yle, kommit överens om en gemensam lönenivå för sina barnträdgårdslärare. I Helsingfors förnekar biträdande borgmästare Pia Pakarinen bestämt ett sådant avtal.

1.3.2018

HBL: "Våra läsare visar att de vill ha kvalitet"

Hufvudstadsbladet har nu 71 000 läsare. Det är 1,4 procent fler än i fjol.

28.2.2018

Nytt skyddshem i Esbo öppnar snart

Den 3 april öppnas ett nytt skyddshem i Träskända i Esbo. Det har sju familjeplatser.

26.2.2018

Finska patienter saknar fakta för att välja vårdalternativ

Den privata vårdmarknaden växer så det knakar. Den offentliga vården ser över sina rutiner. Båda förbereder sig på dagen då kunderna – patienterna – kan välja vårdgivare friare än i dag. Men patienterna saknar möjligheter att fatta informerade beslut. Därför startas nu ett pilotprojekt för att utveckla nationella kvalitetsregister.

24.2.2018

Vanda ger alla tonåringar gratis preventivmedel – aborterna väntas minska

Från mars blir preventivmedlen gratis för alla tonåringar i Vanda. En nypublicerad studie visar att aborterna minskar när unga har tillgång till rådgivning och preventivmedel.

16.2.2018

Gynekologisk poliklinik flyttar till Gräsviken

Efter påsk öppnar Helsingfors universitetscentralsjukhus landets största poliklinik för kvinnosjukdomar i Gräsviken.

16.2.2018

Gynekologisk poliklinik flyttar till Gräsviken

Efter påsk öppnar Helsingfors universitetscentralsjukhus landets största poliklinik för kvinnosjukdomar i Gräsviken.

14.2.2018

Emma och Mari är vänner

Emma Lindström och Mari Kokko lever helt olika vardagsliv, men ibland träffas de för att göra saker tillsammans. De möttes via en väntjänst och lär nu sakta men säkert känna varandra.

12.2.2018

Sjuka får vänta medan vårdarna söker p-plats

Både hemvården och hemsjukhuset i Helsingfors har stora problem med parkeringen, speciellt i stadskärnan. Ibland väljer vårdarna att ta personliga böter för att de svårast sjuka patienterna ska få hjälp i tid.