Annika Rentola

Reporter

med fokus på hälsa och medicin.

Senast publicerade artiklar

22.5.2019

Har du använt mediernas valtest men tvekar ändå? – nu laddar allt fler ner demokratiappen

Det började med en idé för en universitetskurs. Nu utvecklar Niklas Tuomolas lilla företag i Åbo sin demokratiapp för fullt. Ledorden är delaktighet och demokratifostran.

Premium

13.5.2019

C-hepatit kan minska radikalt om kommunerna betalar

Virussjukdomen C-hepatit kan obehandlad leda till levercancer. I dag finns ändå nya, effektiva läkemedel och myndigheterna rekommenderar sedan en vecka tillbaka att alla smittade behandlas. Problemet är priset.

Premium

10.5.2019

Kampanj mot förlossningsvåld tar fart – historierna rinner in

Var och en har rätt att bestämma över sin kropp – också en kvinna som föder. På den rätten bygger kampanjen #Minämyössynnyttäjänä, som drivs av ett halvdussin personer med intresse för förlossningar och vård.

8.5.2019

Estelle eller Lady? Vad ska Vikings Lines nya kryssningsfartyg heta? Nu är tio förslag i final

Vad ska Viking Lines nya kryssningsfartyg heta? För ett tag sedan engagerade rederiet sina passagerare i frågan. Nu har namnlistan kokats ner och allmänheten får haka på och hjälpa en gång till.

5.5.2019

Rinne klar med de tre första sonderingssamtalen – Sipiläs försenade flyg töjde på tidtabellen

Regeringssonderaren Antti Rinne (SDP) avslutade söndagens samtal med Kristdemokraterna (KD), Sannfinländarna (Sannf) och Centern (C) genom att berömma partierna för att ha gjort sina läxor väl.

4.5.2019

Minuterna tickar i väg – i flyktrummet kämpar tävlingsdeltagare med sopsortering

Vanligen kämpar man mot tiden medan man är inlåst i ett flyktrum. I återvinningsrummet gäller det att få i gång en fabrik.

4.5.2019

Ska Keller: "Vi har verktygen på bordet, nu måste vi använda dem"

De gröna sparkade i gång sin EU-valkampanj med draghjälp av den tyska spetskandidaten Ska Keller, som droppade in i Helsingfors under lördagen.

Premium

3.5.2019

Tyskt företag vill bygga badhotell i Edesviken

Helsingfors stad har sökt intresserade investerare för det omtalade badhotellet i Edesviken i många år. Nu är ett tyskt företag i fastighetsbranschen intresserat.

30.4.2019

En hund som sväller upp våldsamt kan vara ormbiten – ta då ditt husdjur till veterinären

Nu har vårvärmen lockat fram huggormarna igen, särskilt i södra Finland. Det innebär också att hundägarna får vara på alerten. En ormbiten hund behöver veterinärhjälp med en gång.

Premium

21.4.2019

Sommar-vd får 8 000 euro och ett nätverk

För tillfället sovrar ledningen för det internationella bemanningsföretaget Adecco i högen av ansökningar för ett särskilt sommarjobb. En person i Finland ska igen få en månads insikt i arbetet som vd för ett stort företag.

Premium

19.4.2019

Daghem med lungtuberkulos i Vanda tryggt igen

I början av april upptäcktes ett fall av lungtuberkulos på ett daghem i Vanda. Nu har alla familjer med barn som riskerat smitta fått besked om det. Hälsan hos dem som kommit i kontakt med den insjuknade följs upp.

Premium

15.4.2019

Ett förlorat nyländskt mandat stör Henriksson

– Jag måste medge att det grämer mig mycket att vi tappade det fjärde mandatet, jag känner djupt medlidande med Mikaela Nylander som föll ut, säger partiordförande Anna-Maja Henriksson dagen efter valet. Svenska folkpartiet tar nu plats med tre i stället för fyra kandidater från Nyland i riksdagen.

12.4.2019

Ny kristelefon på svenska jourar från måndag

Ungefär nio gånger per dygn ringer olyckliga personer med självskadetankar till kristelefonen på Föreningen för mental hälsa. Andra är ensamma, pressade av studier, jobb och relationer som inte fungerar. Nu svarar krisarbetare också på svenska.

7.4.2019

Orpo och Sipilä hinner inte med tvåspråkig tv-debatt

Två partiledare – statsminister Juha Sipilä (C) och finansminister Petteri Orpo (Saml) – kommer inte till den stora tvåspråkiga valdebatt som sänds i Yle Fem och på Arenan på måndag kväll.

7.4.2019

Hämta barnmorskan! En föderska på vägen tar tacksamt emot proffshjälp

När larmet går på förlossningsavdelningen i Lojo kränger fältbarnmorskan på sig arbetsdräkten inom några minuter. Sedan bär det i väg. Efter en lovande start får pilotprojektet med fältbarnmorskor fortsätta i ett år till.

Premium

6.4.2019

Tusentals på barrikaderna i massiv klimatdemonstration i Helsingfors – "Jag sålde min bil"

Minst 10 000 personer förväntades delta i Helsingforsdelen av den stora klimatmarsch som ordnas på flera orter i Finland i dag. När marschen drog i gång strax efter klockan 14 skallade klimatkraven längs Alexandersgatan.

1.4.2019

Hon är modell i Psoriasisförbundets kampanj – som blockerades av Facebook

Ibland gömmer Maija Hietala händerna inne i tröjärmarna. Det är när händerna fjällar och blöder av psoriasis. – Då är okänsliga kommentarer trista, säger hon.

Premium

31.3.2019

Döden har knackat på hos Thomas Hackman, men inte klivit in

Dödsskräcken kom redan i den tidiga barndomen. Den kombinerades senare med hypokondri, en obefogad känsla av att kanske vara allvarligt sjuk. Nu när Thomas Hackman är obotligt sjuk är han inte längre skräckslagen inför tanken på att dö.

Premium

30.3.2019

Jeanette Björkqvist är årets frilansjournalist - prisas för texter om asylpolitik, prostitution och romer

Den tidigare HBL-journalisten och författaren Jeanette Björkqvist har valts till årets frilans 2018. Hon uppmärksammas för sin vilja att tålmodigt och engagerat arbeta med svåra ämnesområden som människohandel.

Premium

25.3.2019

Expertens tips: Tänk på hur du talar på jobbet

Interna arbetskonflikter sliter på personalen. Hatskriverier och rena hot suger också kraft ur enskilda arbetstagare. Lösningen är att tala modigt, säger både forskare och arbetarskyddsexperter.

Premium

14.3.2019

Michael Jackson stor i Esbo i höst, kort efter dokumentären om hans övergrepp mot barn

Hösten 2019 kommer popstjärnan Michael Jackson att vara det stora dragplåstret på Esbo moderna konstmuseum Emma. I svallvågorna efter dokumentären om Jacksons sexuella intresse för barn väcks frågor om hur dokumentären påverkar utställningen.

12.3.2019

Sjätteklassare lär sig sätta gränser: Att säga nej går bättre om man övar

Hur säger man nej när man blir bjuden på sprit första gången och man är lite kär i honom som räcker fram muggen? Genom trygga övningar i projektet Story lär sig elever på tröskeln till högstadiet att säga nej och stopp.

Premium

7.3.2019

Finland lockar inte hem vuxna som gett sig ut i krig – barnen svår fråga

Finland kommer inte att arbeta aktivt för att hämta hem vuxna, men inte heller minderåriga som befinner sig i det av kriget sargade Syrien.

Premium

7.3.2019

Offer för hatbrott tar omvägar och får panikattacker

Personer som utsätts för hatbrott flyttar, ändrar sina promenadrutter eller undviker att gå utomhus. Många av dem tror inte att polisen hjälper dem, visar en ny rapport.

7.3.2019

Hjärnforskaren: Mannens hjärna jagar, kvinnans organiserar

Mäns hjärnor kopplar på annat sätt än kvinnors. Detta är biologi och ett bevisligt faktum, säger den svenska hjärnforskaren Markus Heilig, som misstänker att en del av mannens styrkor håller på att bli överflödiga.

Premium

1.3.2019

Mässlingen ska vara utrotad 2020 – 70-talsbarn kan ha missat vaccinet

Är du född i början av 70-talet? Saknar du minnen av om du haft mässling eller inte? Då kanske du är en av dem som föll mellan stolarna och inte har något skydd alls mot sjukdomen.

Premium

1.3.2019

Nu kan vänner donera njurar i Finland

En ändring i vävnadslagen öppnar för njurdonationer från till exempel kusiner eller vänner. Möjligheten är viktig för de över 500 finländare som väntar på transplantation.

23.2.2019

Krönika: En rosa tandborste med extra allt

Jag hade kunnat få en splitterny, rosafärgad, eltandborste helt gratis. Eller en svart, om det hade passat mig bättre. Eller, nej, två stycken, eftersom vi är två i hushållet som borstar tänderna. ”Jättebra”, du gör ju helt enligt rekommendationen, peppade den hurtiga unga kvinnan. Sedan kom erbjudandet.

Premium

22.2.2019

Årets influensa ligger lågt – de flesta fallen är nu av A-typ

Den här säsongen har laboratorierna hittills fastställt 4 340 fall av influensa. I fjol vid samma tidpunkt låg 16 160 finländare däckade, då i två tredjedelar av fallen av ett B-virus.

20.2.2019

Mässlingssmitta i Esbo var falskt alarm

Det misstänkta mässlingsfallet som stängde delar av köpcentret Iso Omena i Esbo i går kväll var inte mässling.

17.2.2019

Kouvolabo gjorde bästa isskulpturen

Veijo Oinonen vann finska mästerskapet i isskulptering.

16.2.2019

Motorsågarna äter is och konsten växer fram – "Jag tycker om allt det förgängliga"

Motorsågarna vrålar och iskristaller flyger i solskenet. FM i isskulptering inleddes på lördagsförmiddagen i Tusby och på söndag eftermiddag utses vinnaren.

16.2.2019

"Sköterska, sköterska, kom hit!" – på demensboendet behövs hjälpen hela tiden

På avdelning F1 på Gustafsgård i Helsingfors bor tjugo personer med en så framskriden demenssjukdom att de inte längre klarar sig hemma – varken på egen hand eller med sina anhöriga. För dem gör vårdpersonalens kompetens och goda vilja hela skillnaden.

Premium

8.2.2019

Snart ersätts dyrt migränläkemedel – en lättnad för de värst drabbade patienterna

Från den 1 april 2019 kan personer med svår migrän få tillgång till ett nytt läkemedel billigare än i dag. Beslutet följer på en livlig debatt, som involverat tusentals migränpatienter.

Premium

7.2.2019

Här är Wahlroos efterträdare

Sampo-sfärens nya starka man Torbjörn Magnusson tror på utbildning och meriter, kör med ett högt arbetstempo och vill få Nordeas kundnöjdhet att lyfta.

Premium

3.2.2019

Kaj Martin talar öppet om sin cancer med sina 1200 Facebook-vänner

Sedan sin cancerdiagnos i höstas har Kaj Martin öppet berättat för vänner och bekanta om hur det känns att möta läkare, höra om sin kropps objudna gäst, vara rädd och hoppfull om vartannat.– Varför skulle jag inte tala om just det här när jag är öppen om så mycket annat? säger han.

Premium

1.2.2019

Apoteken drar in blodtrycksmedicin av säkerhetsskäl

Efter att orenheter hittats i ett blodtrycksläkemedel som används av 150 000 finländare plockar apoteken bort produkten från hyllorna.

25.1.2019

Leif Groop belönas för sin banbrytande diabetesforskning – upptäckte fler typer av diabetes

Under hela sin karriär har den finlandssvenska läkaren och forskaren Leif Groop ägnat sig åt att förstå diabetes. I fjol slog ett av hans forskarlag fast att sjukdomen inte enbart består av två undertyper, utan av fem. I dag får Groop J.W. Runebergs pris för sitt outtröttliga arbete.

Premium

24.1.2019

Svenska utbildningar vid Helsingfors universitet ger akademiska smakbitar

Söker du studieplats på svenska och vill kika in i universitetsvärlden en stund? Nu öppnas några fönster. Under fyra femton minuters mikroföreläsningar i dag, torsdag, presenteras till exempel ämnena journalistik, filosofi och nordisk litteratur vid Helsingfors universitet.

Premium

23.1.2019

Utredning visar att rättvisa ersättningar inom vården kräver mer patientuppgifter

I vårdreformen ska en del av vården finansieras genom pengar som landskapen betalar till vårdcentralerna för de klienter de har. För att ersättningarna ska bli rättvisa krävs ändå mer information om till exempel diagnoser, säger en färsk rapport.

Premium

31.12.2018

En knäpp idé kanske – men den blev till elva snöhotell

Den kväll Ville Haavikko kom hem till sin flickvän, numera hustru, och meddelade att han ska bygga ett snöhotell hade hon bara en fråga: "Är du full?" Det var han inte. Han hade en vision. Nu har paret sitt elfte snöhotell.

Premium

27.12.2018

Vispa maräng på aquafaba

Under 2018 har folk allt oftare drabbats av flygskam. Den som trots allt bokat en resa har kunnat balansera upp sitt dåliga samvete genom att starta en bokashi i köket eller satsa på en vardag med nollavfall.

Premium

24.12.2018

Tiotusentals kineser kommer till Lappland – det här innebär det på riktigt

Xia xue la! Det snöar! Systrarna Wei Zi och Audrey Gong skrattar. De dansar. De halkar omkring över backen i Jultomtens by och vill fånga allt på bild. Jultomten finns garanterat på plats för de tiotusentals kineser som årligen kommer till Rovaniemi, men snön har hittills varit ett osäkerhetsmoment. Nu singlar flingorna ner från skyn och lägger sig blöta i systrarnas hattar.

20.12.2018

Familjen Baer fyller villan med julvillervalla

I dagarna tre firar familjen Baer jul – i hyrvilla. Med åren har begreppet familj nämligen töjt och utvidgats åt så många håll att julfirandet inte längre får plats hemma hos någon. Då har man valt att ta julen dit där alla som bör inkluderas kan inkluderas.

Premium

18.12.2018

Synskadade testar telefonen som öga – den nya appen läser samtalspartnerns minspel

Tillsammans med olika synskadeförbund har företaget Huawei utvecklat en app som hjälper synskadade med information om folks minspel. – Leenden verkar den känna igen rätt bra, säger idrottaren Ronja Oja, 26.

Premium

15.12.2018

Nöden tar inte slut på julafton, men paus ett ögonblick

130 grytor på 25 orter, 80 vaktturer per gryta och 2 000 mottagare av julhjälp bara i huvudstadsområdet: i tio decemberdagar samlar Frälsningsarmén pengar och prylar i ur och skur för att ge de fattigaste en dräglig jul.

Premium

13.12.2018

Finlands lucia kröntes: "Jag ser fram emot alla uppdrag"

Finlands lucia kröntes i Domkyrkan på torsdagskvällen med en önskan om kraft i uppgiften att sprida empati i en värld som behöver det. På Senatstorget togs hon emot med värme av både små och stora.

8.12.2018

Cancerforskaren Sandra Jernström talade till sig 100 000 euro på tre minuter

Be forskaren Sandra Jernström berätta vad hon mest av allt vill i sitt arbete. Då svarar hon att vi behöver nya sätt för att snabbare hitta det optimala läkemedlet åt varje cancerpatient. Ett sådant sätt är hon i full färd med att utveckla.

Premium

22.11.2018

Trendiga livsmedel med kollagen övertygar inte forskare

Innehållsförteckningarna på vissa mineralvattenflaskor och yoghurtburkar listar kollagen, men EU förbjuder påståenden om hälsonytta.

15.11.2018

Avlidna vårdare och påhittade semestervikarier fyller ut arbetslistorna inom vården

Påhittad personal och döda vårdare snyggar upp statistiken över personalen i vården i Finland. – Det är både fel och farligt, säger Silja Paavola, ordförande för Finlands närvårdar- och primärskötarförbund Super.