Annika Rentola

Reporter

med fokus på hälsa och medicin.

Senast publicerade artiklar

29.7.2019

Bankman såg nisch: Lämnade finansjobb och startade hemvårdstjänst på svenska

För några år sedan ville Richard Nordström hjälpa sin hemmaboende mamma med en fungerande pensionärsvardag. Som anhörig trasslade han sig genom en djungel av regler, blanketter och tjänsteutbud. Sedan gjorde han affär av det han lärt sig.

Premium

15.7.2019

Hemgjord solkräm kan göra dubbel skada

På nätet finns gott om receptet på hemgjord solkräm. Recept marknadsförs som giftfria och naturliga, men forskare varnar: allt från naturen är inte hälsosamt.

Premium

13.7.2019

Därför är p-piller och andra mediciner slut på apoteken

Det kan ta upp till ett år att tillverka ett läkemedel. Även om apoteken och läkemedelsdistributörerna ofta har varor på lager kan plötsliga förändringar på marknaden resultera i att enskilda konsumenter blir utan sina mediciner.

6.7.2019

Plåster, lasso, hakar, plastkort och kylsprej – vilket är det bästa sättet att ta bort fästingen?

Det finns allt fler borttagningsverktyg för fästingar på marknaden. Vi har frågat experterna vad de rekommenderar.

Premium

29.6.2019

"Att gå i paraden är att visa solidaritet"

Enligt arrangörerna gick mer än 100 000 personer i prideparaden genom Helsingfors på lördag eftermiddag. I tåget gick också tusentals unga som räknar till mer än två och ser ett binärt heteronormativt samhälle som inskränkt.

28.6.2019

Tusentals går i prideparaden, men lördagsprogrammet är större än så

Klockan 11 på lördag förmiddag är det samling på Senatstorget och en timme senare drar prideparaden i väg mot eftermiddagsfesten i Brunnsparken.

19.6.2019

Forskaren intervjuade patienter och anhöriga om anorexi: det här lärde hon sig

När forskaren Åsa Slotte ville ta reda på vilka betydelser en diagnos kan ha kom hon att intervjua personer med anorexi. Snart förstod hon att sjukdomen inte självklart är en reaktion på reklambilders slanka ideal.

Premium

12.6.2019

Brist på vårdare i sommar

De kompetenta sommarvikarierna står inte längre i kö till vården. I Borgå har hemvården kämpat med rekryteringsproblem hela våren, på sjukhuset gör de fastanställda dubbla skift för att lappa schemat.

Premium

10.6.2019

Anställda lappar med dubbeljobb och extraskift – vårdfacket larmar om brist på sommarvikarier

Sommarvikarierna står inte längre i kö till vården. I Borgå har hemvården kämpat med rekryteringsproblem hela våren, på sjukhuset gör de fastanställda dubbla skift för att lappa schemat.

7.6.2019

Företaget väljer bort bärbara datorer för att förebygga utbrändhet

På resebolaget Kilroys Finlandskontor lämnar de anställda datorn på arbetsplatsen och sitter över endast i undantagsfall.

7.6.2019

Chefen har en nyckelroll när den som varit utbränd återvänder till arbetet

– Förståelsen för att utbrändhet är ett arbetsrelaterat problem är helt central, säger Riitta Kärkkäinen, som disputerar i frågan i dag.

Premium

2.6.2019

HS: Vasa centralsjukhus kan få omfattande jour

Enligt Helsingin Sanomat är den kommande regeringen beredd att ge Vasa centralsjukhus rätten till omfattande jour. Det är en av flera aktuella hälsorelaterade frågor som är brännande aktuella just nu.

2.6.2019

Regeringsprogrammet: 1 000 nya läkare i primärvården, satsningar på tågtrafik

Regeringsprogrammet, som offentliggörs i morgon, måndag, har redan läckt ut till pressen. Enligt Iltalehti och Helsingin Sanomat planerar den kommande regeringen bland annat att öka antalet läkare i den offentliga vården och att avdela 300 miljoner euro per år på att förbättra trafikleder.

27.5.2019

Idrottspsykologen: "Lejonen var trygga på plan"

En match som söndagskvällens VM-vinst kräver ett lag där alla vågar spela utan att dra i handbromsen, säger före detta hockeyspelaren, idrottspsykologen Tuomas Grönman.

Premium

27.5.2019

WHO definierar utbrändhet som arbetsrelaterat problem

Världshälsoorganisationen WHO har nu kommit överens om definitionen av vad utbrändhet egentligen är. Däremot ges fenomenet fortfarande inte officiell status som medicinsk diagnos.

27.5.2019

Familjen P fick brexitpanik – reste genom 28 länder på två år

När det blev klart att Storbritannien drar sig ur EU blev Rob Parkes ifrån sig. Nu måste familjen ta sig ut i Europa så länge det är möjligt på ett lätt sätt.

Premium

25.5.2019

TBE-virus ökar i vår natur – läs på vilka orter du ska se upp

Bara var fjärde som bor i huvudstadsregionen och har fått fästingburen hjärninflammation har smittats i hemtrakten. Virusen som orsakar sjukdomen ökar lokalt, därför följer myndigheterna och forskare med hur de sprids.

Premium

24.5.2019

Vårdbolag i Esbo startar seniorhotell med timtaxa och nätbokning

Seniorhotellet Villa Ainola, som öppnar i norra Esbo i augusti, inför ett koncept där klienten väljer sina korta vårdperioder utanför hemmet i stället för att anpassa sig till dem kommunen delar ut.

Premium

22.5.2019

Har du använt mediernas valtest men tvekar ändå? – nu laddar allt fler ner demokratiappen

Det började med en idé för en universitetskurs. Nu utvecklar Niklas Tuomolas lilla företag i Åbo sin demokratiapp för fullt. Ledorden är delaktighet och demokratifostran.

Premium

13.5.2019

C-hepatit kan minska radikalt om kommunerna betalar

Virussjukdomen C-hepatit kan obehandlad leda till levercancer. I dag finns ändå nya, effektiva läkemedel och myndigheterna rekommenderar sedan en vecka tillbaka att alla smittade behandlas. Problemet är priset.

Premium

10.5.2019

Kampanj mot förlossningsvåld tar fart – historierna rinner in

Var och en har rätt att bestämma över sin kropp – också en kvinna som föder. På den rätten bygger kampanjen #Minämyössynnyttäjänä, som drivs av ett halvdussin personer med intresse för förlossningar och vård.

8.5.2019

Estelle eller Lady? Vad ska Vikings Lines nya kryssningsfartyg heta? Nu är tio förslag i final

Vad ska Viking Lines nya kryssningsfartyg heta? För ett tag sedan engagerade rederiet sina passagerare i frågan. Nu har namnlistan kokats ner och allmänheten får haka på och hjälpa en gång till.

5.5.2019

Rinne klar med de tre första sonderingssamtalen – Sipiläs försenade flyg töjde på tidtabellen

Regeringssonderaren Antti Rinne (SDP) avslutade söndagens samtal med Kristdemokraterna (KD), Sannfinländarna (Sannf) och Centern (C) genom att berömma partierna för att ha gjort sina läxor väl.

4.5.2019

Minuterna tickar i väg – i flyktrummet kämpar tävlingsdeltagare med sopsortering

Vanligen kämpar man mot tiden medan man är inlåst i ett flyktrum. I återvinningsrummet gäller det att få i gång en fabrik.

4.5.2019

Ska Keller: "Vi har verktygen på bordet, nu måste vi använda dem"

De gröna sparkade i gång sin EU-valkampanj med draghjälp av den tyska spetskandidaten Ska Keller, som droppade in i Helsingfors under lördagen.

Premium

3.5.2019

Tyskt företag vill bygga badhotell i Edesviken

Helsingfors stad har sökt intresserade investerare för det omtalade badhotellet i Edesviken i många år. Nu är ett tyskt företag i fastighetsbranschen intresserat.

30.4.2019

En hund som sväller upp våldsamt kan vara ormbiten – ta då ditt husdjur till veterinären

Nu har vårvärmen lockat fram huggormarna igen, särskilt i södra Finland. Det innebär också att hundägarna får vara på alerten. En ormbiten hund behöver veterinärhjälp med en gång.

Premium

21.4.2019

Sommar-vd får 8 000 euro och ett nätverk

För tillfället sovrar ledningen för det internationella bemanningsföretaget Adecco i högen av ansökningar för ett särskilt sommarjobb. En person i Finland ska igen få en månads insikt i arbetet som vd för ett stort företag.

Premium

19.4.2019

Daghem med lungtuberkulos i Vanda tryggt igen

I början av april upptäcktes ett fall av lungtuberkulos på ett daghem i Vanda. Nu har alla familjer med barn som riskerat smitta fått besked om det. Hälsan hos dem som kommit i kontakt med den insjuknade följs upp.

Premium

15.4.2019

Ett förlorat nyländskt mandat stör Henriksson

– Jag måste medge att det grämer mig mycket att vi tappade det fjärde mandatet, jag känner djupt medlidande med Mikaela Nylander som föll ut, säger partiordförande Anna-Maja Henriksson dagen efter valet. Svenska folkpartiet tar nu plats med tre i stället för fyra kandidater från Nyland i riksdagen.

12.4.2019

Ny kristelefon på svenska jourar från måndag

Ungefär nio gånger per dygn ringer olyckliga personer med självskadetankar till kristelefonen på Föreningen för mental hälsa. Andra är ensamma, pressade av studier, jobb och relationer som inte fungerar. Nu svarar krisarbetare också på svenska.

7.4.2019

Orpo och Sipilä hinner inte med tvåspråkig tv-debatt

Två partiledare – statsminister Juha Sipilä (C) och finansminister Petteri Orpo (Saml) – kommer inte till den stora tvåspråkiga valdebatt som sänds i Yle Fem och på Arenan på måndag kväll.

7.4.2019

Hämta barnmorskan! En föderska på vägen tar tacksamt emot proffshjälp

När larmet går på förlossningsavdelningen i Lojo kränger fältbarnmorskan på sig arbetsdräkten inom några minuter. Sedan bär det i väg. Efter en lovande start får pilotprojektet med fältbarnmorskor fortsätta i ett år till.

Premium

6.4.2019

Tusentals på barrikaderna i massiv klimatdemonstration i Helsingfors – "Jag sålde min bil"

Minst 10 000 personer förväntades delta i Helsingforsdelen av den stora klimatmarsch som ordnas på flera orter i Finland i dag. När marschen drog i gång strax efter klockan 14 skallade klimatkraven längs Alexandersgatan.

1.4.2019

Hon är modell i Psoriasisförbundets kampanj – som blockerades av Facebook

Ibland gömmer Maija Hietala händerna inne i tröjärmarna. Det är när händerna fjällar och blöder av psoriasis. – Då är okänsliga kommentarer trista, säger hon.

Premium

31.3.2019

Döden har knackat på hos Thomas Hackman, men inte klivit in

Dödsskräcken kom redan i den tidiga barndomen. Den kombinerades senare med hypokondri, en obefogad känsla av att kanske vara allvarligt sjuk. Nu när Thomas Hackman är obotligt sjuk är han inte längre skräckslagen inför tanken på att dö.

Premium

30.3.2019

Jeanette Björkqvist är årets frilansjournalist - prisas för texter om asylpolitik, prostitution och romer

Den tidigare HBL-journalisten och författaren Jeanette Björkqvist har valts till årets frilans 2018. Hon uppmärksammas för sin vilja att tålmodigt och engagerat arbeta med svåra ämnesområden som människohandel.

Premium

25.3.2019

Expertens tips: Tänk på hur du talar på jobbet

Interna arbetskonflikter sliter på personalen. Hatskriverier och rena hot suger också kraft ur enskilda arbetstagare. Lösningen är att tala modigt, säger både forskare och arbetarskyddsexperter.

Premium

14.3.2019

Michael Jackson stor i Esbo i höst, kort efter dokumentären om hans övergrepp mot barn

Hösten 2019 kommer popstjärnan Michael Jackson att vara det stora dragplåstret på Esbo moderna konstmuseum Emma. I svallvågorna efter dokumentären om Jacksons sexuella intresse för barn väcks frågor om hur dokumentären påverkar utställningen.

12.3.2019

Sjätteklassare lär sig sätta gränser: Att säga nej går bättre om man övar

Hur säger man nej när man blir bjuden på sprit första gången och man är lite kär i honom som räcker fram muggen? Genom trygga övningar i projektet Story lär sig elever på tröskeln till högstadiet att säga nej och stopp.

Premium

7.3.2019

Finland lockar inte hem vuxna som gett sig ut i krig – barnen svår fråga

Finland kommer inte att arbeta aktivt för att hämta hem vuxna, men inte heller minderåriga som befinner sig i det av kriget sargade Syrien.

Premium

7.3.2019

Offer för hatbrott tar omvägar och får panikattacker

Personer som utsätts för hatbrott flyttar, ändrar sina promenadrutter eller undviker att gå utomhus. Många av dem tror inte att polisen hjälper dem, visar en ny rapport.

7.3.2019

Hjärnforskaren: Mannens hjärna jagar, kvinnans organiserar

Mäns hjärnor kopplar på annat sätt än kvinnors. Detta är biologi och ett bevisligt faktum, säger den svenska hjärnforskaren Markus Heilig, som misstänker att en del av mannens styrkor håller på att bli överflödiga.

Premium

1.3.2019

Mässlingen ska vara utrotad 2020 – 70-talsbarn kan ha missat vaccinet

Är du född i början av 70-talet? Saknar du minnen av om du haft mässling eller inte? Då kanske du är en av dem som föll mellan stolarna och inte har något skydd alls mot sjukdomen.

Premium

1.3.2019

Nu kan vänner donera njurar i Finland

En ändring i vävnadslagen öppnar för njurdonationer från till exempel kusiner eller vänner. Möjligheten är viktig för de över 500 finländare som väntar på transplantation.

23.2.2019

Krönika: En rosa tandborste med extra allt

Jag hade kunnat få en splitterny, rosafärgad, eltandborste helt gratis. Eller en svart, om det hade passat mig bättre. Eller, nej, två stycken, eftersom vi är två i hushållet som borstar tänderna. ”Jättebra”, du gör ju helt enligt rekommendationen, peppade den hurtiga unga kvinnan. Sedan kom erbjudandet.

Premium

22.2.2019

Årets influensa ligger lågt – de flesta fallen är nu av A-typ

Den här säsongen har laboratorierna hittills fastställt 4 340 fall av influensa. I fjol vid samma tidpunkt låg 16 160 finländare däckade, då i två tredjedelar av fallen av ett B-virus.

20.2.2019

Mässlingssmitta i Esbo var falskt alarm

Det misstänkta mässlingsfallet som stängde delar av köpcentret Iso Omena i Esbo i går kväll var inte mässling.

17.2.2019

Kouvolabo gjorde bästa isskulpturen

Veijo Oinonen vann finska mästerskapet i isskulptering.

16.2.2019

Motorsågarna äter is och konsten växer fram – "Jag tycker om allt det förgängliga"

Motorsågarna vrålar och iskristaller flyger i solskenet. FM i isskulptering inleddes på lördagsförmiddagen i Tusby och på söndag eftermiddag utses vinnaren.