Annika Hällsten

Annika Hällsten

Reporter

Senast publicerade artiklar

24.9.2018

Bokrecension: Ätten Bernadotte har fyllt 200 och är starkare än någonsin

Den kungliga ätten Bernadotte är stor och livskraftig. Ännu större skulle den vara ifall alla utomäktenskapliga barn räknades in.

21.9.2018

Lid mera och repetera mindre – men nu är demonregissörens tid ute

Myten om det manliga geniet som regisserar med rädslan som vapen är seglivad i Finland. Regissören Saara Cantell förespråkar tillit i stället för skräck i samarbetet mellan skådespelaren och regissören.

17.9.2018

Gunvor Kronman leder Amos Rex

Konstsamfundets styrelseordförande Gunvor Kronman har utnämnts till styrelseordförande för Amos Rex.

17.9.2018

Sören Lillkung har bölat färdigt

Sören Lillkung avstod från musikerkarriären när han valdes till vd för Svenska Kulturfonden. På måndag kväll gör han ett undantag.

13.9.2018

Kronprinsessan Mary gillar finskt öl men ogillar att kocka

Lakrits, öl och creme brulée stod på menyn när kronprinsessan Marys besök i Helsingfors fortsatte på torsdag eftermiddag.

12.9.2018

Alla kvinnor vill inte flirta

Fransyskor är vithyade, smala och pigga på en liten flirt. Eller? Den franska kvinnobilden är snäv och förlegad, säger journalisten Annastiina Heikkilä.

8.9.2018

Snälla flickor ligger inte runt

Dagens tonåriga flickor längtar lika hett efter att bli sedda och älskade som deras mödrar och mormödrar gjorde. Och de är lika obenägna att lyssna på äldre kvinnors förmaningar.

6.9.2018

Spike Lee kommer till Helsingfors

Regissören Spike Lee är celeber gäst på årets upplaga av Kärlek & Anarki.

5.9.2018

Mikael Persbrandt gläds över sina åländska rötter

Mikael Persbrandt talar gärna om sitt åländska arv, om drogerna och kaoset som höll på att förgöra honom och om sitt nya nyktra liv.

5.9.2018

Mark Levengood är inte kusinen från landet

Mark Levengoods finska rötter är en källa till glädje och funderingar. – Jag har aldrig känt mig som kusinen från landet i Sverige. Månne det fattas någon gen hos mig? undrar Levengood.

4.9.2018

Kronprinsessan Mary kommer till Finland

Danmarks kronprinsessa Mary ersätter sin man, kronprins Frederik, på det planerade officiella besöket till Finland.

3.9.2018

"Lars Norén är ingen demonregissör"

Regissören Lars Noréns rykte som demonregissör är överdrivet. – I verkligheten är Lars Norén en vänlig person som inte alls motsvarar nidbilden av honom, berättar producenten UIrika Josephsson.

30.8.2018

Viskningar och vrål på höstens andra bokfest

En del överröstade varandra inomhus. Men när Förlaget M bjöd in sina författare till höstöppning valde de flesta ett gemytligt umgänge på kajen.

30.8.2018

Skratt och skrik mötte Brigitte Macron

Brigitte Macron är mer än en presidentfru, hon är en stjärna – åtminstone om man frågar eleverna i Franska skolan i Helsingfors.

29.8.2018

Verkligheten skrämmer Camilla Grebe

Främlingsfientligheten och det allt hårdare offentliga klimatet, inte minst på sociala medier är teman som nu engagerar kriminalförfattaren Camilla Grebe.

28.8.2018

Kindpussar och babbel när bokhösten inleddes på S&S

Sorlet från författare, grafiker, översättare och förlagsanställda steg mot taket när förlaget Schildts & Söderströms inledde höstsäsongen.

27.8.2018

Djungeln är färgstark och digital – Amos Rex invigs på torsdag

Rymden, djungeln och vattenfallen har intagit Helsingfors, i form av en aldrig tidigare skådad visuell upplevelse. Konstmuseet Amos Rex invigs med en kaskad av intryck.

25.8.2018

Jussi Sorjanen vill inte låtsas att han är finlandssvensk

Jussi Sorjanen inledde sin teaterbana som biljettförsäljare och kaffekokare. I dag är han nytillträdd konstnärlig chef för Teater Viirus.

25.8.2018

Prinsessan Eugenie vill gifta sig fint och vinka åt massorna

Prinsessan Eugenie följer sin kusin, prins Harry, i spåren vad gäller bröllopsarrangemang. Skattebetalarna är inte odelat förtjusta.

23.8.2018

23.8.2018

Konstens natt ger staden en vitamininjektion – plock och tips inför kvällen

Performans högt ovanför Senatstorget, nattmarknad i Fiskehamnen, skrattyoga, mordpromenad och öppet hus på många teatrar. HBL valde ut godbitar bland programpunkterna under Konstens natt.

22.8.2018

Thaimassörernas skyltfönster speglar ett människoliv

Färggranna, dekorativa och prydda med små skatter. Konstnärsduon Johanna Bruun och Ida Enegren närstuderade de thailändska massörernas skyltfönster och upptäckte att thailändarna anser att finländska skyltfönster är trista.

19.8.2018

Vådan av att vara Sara

Efter att i femton år som förlagsredaktör ha handlett och uppmuntrat författare debuterar Sara Ehnholm Hielm nu med en essäsamling. Målet var att skriva om kvinnorollen, med Elena Ferrantes och Karl Ove Knausgårds grepp som förebild.

18.8.2018

David Hockney målar på Ipaden

Vid fyllda 81 har den brittiske konstnären David Hockney uppnått rockstjärnestatus inom samtidskonsten. Nu presenteras hans tidiga skisser och nya Ipad-målningar i Konsthallen.

18.8.2018

Svenska Akademien vill inte följa Nobelstiftelsens krav

Krisen inom Svenska Akademien fortsätter. Enligt Dagens Nyheter avvisar Akademien Nobelstiftelsens krav på att byta ut medlemmarna i sin Nobelkommitté. I stället vill Akademien välja in fyra nya ledamöter till sin decimerade skara.

16.8.2018

Kimi Räikkönen ångrar ingenting

Kimi Räikkönen sörjer sin för tidigt bortgångne far och drömmer om att få gå på Borgbacken med sina barn utan att bli igenkänd.

11.7.2018

Otto Andersson var folkbildare via folkmusik

Otto Andersson var en av sin tids mest kända kulturpersoner, outtröttlig då det gällde att väcka liv i den slumrande folkkulturen och folkmusiken, både internationellt och i det svenskspråkiga Finland.

6.7.2018

Ingmar Bergmans stjärnor minns hans blick

Liv Ullmann tackade nej till en roll av Ingmar Bergman, Lena Olin vägrade göra abort för att kunna samarbeta med Bergman och Stina Ekblad ville inte dela med sig av sina personliga bekymmer med regissören. I en nyutkommen bok delar de tre stjärnorna med sig av personliga minnen och anekdoter om Ingmar Bergman.

5.7.2018

Åsa Moberg: Mammahatet gick över i sorg och skuld

Först när hennes mamma hade dött insåg Åsa Moberg att modern hade varit en bra mamma. Sorgen över mammahatet sitter i.

4.7.2018

Drömmen är att beröra med en aria

Mezzosopranen Erica Back växte upp med drömmen om att få ägna sitt liv åt sång men hade inte en tanke på att stå på operascenen. Nu debuterar hon på Operafestspelen i Nyslott.

28.6.2018

Emelie Schepp vågade satsa och gjorde succé

När förlagen tackade nej till Emelie Schepps manus gav hon ut sin debutroman på eget förlag och gjorde succé. I dag har böckerna blivit fyra och sålt i en miljon exemplar.

26.6.2018

Marko Ahtisaari chef för Helsingfors Festspel

Marko Ahtisaari har utnämnts till konstnärlig chef för Helsingfors Festspel.

26.6.2018

Magnus Lindberg tonsätter Edith Södergran

Magnus Lindberg firar sin 60-årsdag med att tonsätta ett specialbeställt verk för Londons filharmoniker med dikter av Edith Södergran.

15.6.2018

Drumsö gård blir mötesplats för vetgiriga

Drumsö gård går mot en ny storhetstid – i form av ett centrum för konst och vetenskap.

14.6.2018

Tolerans, motstånd och energi präglar New Yorks historia

Det brusande, mångkulturella och dynamiska New York lyfts fram i en utställning som inte väjer för svärtan i metropolens fyrahundraåriga historia. New Yorks stadsmuseums nya permanenta utställning är med rätta hyllad.

13.6.2018

Mikael Persbrandt till Hanaholmen i höst

Skådespelaren Mikael Persbrandt visar upp sin konst på Hanaholmen i höst.

12.6.2018

Amos Rex ska bli helsingforsarnas nya vardagsrum – se video

Helsingforsarna får två nya vardagsrum ännu i år. Det första av dem är museet Amos Rex som invigs i augusti, och på senhösten öppnar biblioteket Ode sina dörrar. På tisdagen presenterades visionen och den utställning som museet invigs med.

11.6.2018

Utblick: Annika Hällsten: Varför ska Madeleines barn få kungliga titlar?

Diskussionen om det svenska kungahusets finanser och hur apanaget fördelas är välkommen.

8.6.2018

Dopet blev en familjefest – så här gick det till när Sveriges yngsta prinsessa döptes

Två storasyskon, flera kusiner och en hel drös övriga släktingar fanns på plats när Sveriges yngsta prinsessa, Adrienne, döptes på fredagen.

8.6.2018

En mamma på gränsen till ett nervsammanbrott

En utmattad tvåbarnsmor som oroar sig för att skada sina barn har ordet i Catarina Diehls debutfilm.

5.6.2018

Godnattsagan om kaninen får alla barn att somna

Sagan om Kalle Kanin som får hjälp med att somna har blivit en internationell hit. Föräldrar världen över är entusiastiska och sagans författare, Carl-Johan Forssén Ehrlin, är omtumlad.

4.6.2018

Olivier Assayas leder mästarklass Ingmar Bergman firas i Sodankylä

Filmfestivalen i Sodankylä firar hundraårsminnet av Ingmar Bergmans födelse med en mästarklass, ledd av den franske filmregissören Olivier Assayas.

2.6.2018

Tystnad räddade Lacoste från Breivik

Massmördaren Anders Behring Breivik kunde ha fått modemärket Lacoste på fall.

30.5.2018

När pappan återvände tog krisen fart

Äktenskap i kris är ett paradnummer i den italienska författaren Domenico Starnones litterära produktion. Starnone är en av de huvudmisstänka i jakten på Elena Ferrantes verkliga identitet

26.5.2018

Svenskt Tenn intar Helsingfors – livsverket är ett hem som ständigt utvecklas

Josef Frank kunde designa möbler, teckna mönster och måla akvareller. Estrid Ericsons passion var det vackert dukade bordet. Nu presenteras Franks och Ericsons livsverk – det harmoniska hemmet och hemmet som aldrig blir färdigt – på två utställningar i Helsingfors.

23.5.2018

Horace Engdahl angrep Sara Danius i tal

Horace Engdahl kallade Sara Danius för inkvisitor och lovprisade Katarina Frostenson vid Svenska Akademiens möte i februari. Detta avslöjas i Dagens Nyheter.

23.5.2018

Bråtet på vinden visade sig vara en konstskatt

Närmare 160 verk av konstnären Santeri Salokivi hittades i en odefinierbar hög på en vind i Helsingfors. Nu ställs den sensationella samlingen ut och alla verk är till salu.

20.5.2018

Prästen som (nästan) stal bröllopsshowen är en jämlikhetskämpe

Den afro-amerikanske ärkebiskopen Michael Curry har lovordats efter bröllopet mellan prins Harry och Meghan.

20.5.2018

Yrsa Stenius död

Journalisten, författaren och opinionsbildaren Yrsa Stenius har avlidit. Stenius blev 73 år.

19.5.2018

Hand i hand mot livet som gifta – Harrys och Meghans bröllop var soligt och roligt

Avslappnat, glamoröst och definitivt annorlunda. Vigselceremonin för prins Harry och hans Meghan var lika underhållande och regisserad som en Hollywoodkomedi. Och hertiginnan Meghan skrev kunglig historia.