Anna Svartström

Anna Svartström

Reporter

Senast publicerade artiklar

7.5.2021

Ungas dåliga mående oroar – eventuella kriminella gäng obekanta för kommunerna

Ungdomssektorn i Vanda samarbetar med polisen och utvärderar om det behövs åtgärder, efter polisens larm om eventuell kriminell gängbildning. Många ungdomar mår dåligt, säger direktör Hannu Rusama, men menar att han inte har fått uppfattningen att staden skulle ha ett gängproblem. Från Kervo är beskedet detsamma.

Premium

7.5.2021

Man som beställde mord i Malmö får livstid – två sköts ihjäl av misstag

I början av 2017 drabbades Malmö av flera dödsskjutningar. På fredagen föll domen i det som beskrivs som ett av de mest omfattande fallen i staden. En 29-årig man döms till livstids fängelse för att ha anstiftat mord.

Premium

7.5.2021

Polisen misstänker att ungdomsgrupper har organiserat sig kriminellt – det verkar ändå gälla områden väster om Sibbo

Polisen i Östra Nyland utreder ungdomsgrupperingar som polisen misstänker kan bilda organiserade kriminella gäng. Enligt kriminalöverkommissarie Petri Eronen handlar det om allvarliga gärningar som brott mot liv och hälsa, narkotikabrott och skuldindrivning.

6.5.2021

Polisen misstänker att ungdomsgrupper har organiserat sig kriminellt

Polisen i Östra Nyland utreder ungdomsgrupperingar som polisen misstänker kan bilda organiserade kriminella gäng. Enligt kriminalöverkommissarie Petri Eronen handlar det om allvarliga gärningar som brott mot liv och hälsa, narkotikabrott och skuldindrivning.

5.5.2021

Svenskt regeringsparti vill ta hem också kvinnor från IS-lägren

Diskussionen om vad Sverige ska göra med svenska medborgare i IS-lägren al-Hol och Roj har tagit ny fart. Det här efter att regeringspartiet Miljöpartiet har svängt i frågan och nu vill ta hem både vuxna kvinnor och barn.

5.5.2021

Rättegång om mutbrott vid renovering av Bensows daghem i Grankulla

Rättegången pågår mot två män som är åtalade för mutbrott i samband med en renovering av Bensows daghem i Grankulla. Enligt åklagaren gav byggföretagets ägare 54 000 euro till en man som var anställd för att ta hand om fastigheterna för stiftelsen.

Premium

5.5.2021

Kraftig ökning av unga som dör i överdos – de som kommer till vård i allt sämre skick

Om lika många personer dog per vecka i vilken annan sjukdom som helst – skulle vi inte då göra mer för att förhindra det? Det frågar sig Inari Viskari med anledning av den omfattande drogdödligheten i Finland, i fjol i snitt fyra per vecka. Bland unga är ökningen betydande.

Premium

29.4.2021

Åbopolisen larmar om farlig drog efter fem dödsfall på kort tid

Fem män i tjugoårsåldern har överraskande dött i Åbo bara under april månad. Polisen varnar för att en exceptionellt farlig drog eller medicin verkar sprida sig bland unga i staden.

23.4.2021

16-åring häktad misstänkt för dråpet vid järnvägsstationen i Helsingfors

En 16-åring har häktats på sannolika skäl misstänkt för dråpet tidigare i veckan vid Helsingfors järnvägsstation.

23.4.2021

Ännu svårare att bli dansk medborgare – fängelsestraff innebär nej och värderingarna bedöms

Den som vill bli dansk medborgare ska ha arbetat i landet i minst tre och ett halvt år, inte ha en fängelsedom och kunna svara på frågor om det som kallas danska värderingar. Det här enligt en politisk överenskommelse som innebär ytterligare en åtstramning.

Premium

22.4.2021

Tingsrätten: Anställd förskingrade över en halv miljon euro av åländska Paf

En anställd vid Penningautomatföreningen på Åland, Paf, döms för att ha förskingrat över en halv miljon euro av sin arbetsgivare under flera års tid. Enligt tingsrätten är mannens förklaring till de stora insättningarna på hans privata bankkonto "så osannolik att den kan lämnas utan avseende".

Premium

21.4.2021

"Vi hoppas att de kan och vill börja ett nytt liv här"

Ingen av de kvinnor som har återvänt från al-Hol är föremål för polisens förundersökning, utan polisen arbetar med preliminära förutredningar. Exitprogram ses som viktiga i avradikalisering, men än en gång är finansieringen hotad.

Premium

21.4.2021

Han ansvarar för att ta hem barn och vuxna från IS-lägren: "Det största hotet är om barnen lämnas kvar"

Finland är unikt i Norden med att aktivt ta hem barn och vuxna från IS-lägren i Syrien. Samtidigt går det långsammare än vad Jussi Tanner, som ansvarar för operationen, skulle önska. Han är övertygad om att ju längre tid barnen hålls i den radikaliserade och utsiktslösa miljön, desto större blir också säkerhetsriskerna för Finland.

Premium

19.4.2021

Trafikolycka i Esbo där barn dog undersöks som dödsvållande

Polisen undersöker olyckan som ledde till ett barns död i Esbo förra veckan som dödsvållande och äventyrande av trafiksäkerheten.

7.4.2021

Danmarks coronaexit bygger på testning – men snabbtest gav hälften falskt negativa svar

I Danmark var köerna till coronatest långa på tisdagen. Antigentester är ett centralt verktyg när landet öppnar upp igen. Samtidigt visar en dansk undersökning att de här snabbtesterna har missat nästan varannan smittad. Även i Sverige varnar Folkhälsomyndigheten för falskt negativa svar.

1.4.2021

Svårt att begränsa folks privatliv – men avgörande för epidemin

Regeringen ska fundera på alternativ till den speciallag om att begränsa rörelsefriheten som strandade i grundlagsutskottet. Också om sådana finns dröjer det att införa dem. Offentliga sammankomster kan begränsas snabbare, men effekten vore knappast betydande.

30.3.2021

Tidigare varuhus blir plats för mode, konst och möten – "Kaos och krig momentum för kreativitet"

I månader har lokalerna i Helsingfors centrum stått tomma efter att varuhuset Aleksi 13 stängt. Men snart ska här öppna affär och utställningslokal med hållbarhet som bärande tema. – Vi behöver hopp, vi kan inte vara helt paralyserade, säger vd Mirkku Kullberg om att satsa i pandemitider.

Premium

30.3.2021

Dansk överenskommelse nådd om barn i IS-läger – får kritik för att bara ödsla tid

I Danmark har regeringen ingått en bred politisk överenskommelse som kan vara ett första steg i att repatriera barn från IS-läger i Syrien. Fortfarande är avsikten att hämta hem enbart barnen.

29.3.2021

Danmark ser till Finland i konflikt om barn och kvinnor i al-Hol

Danmark borde göra som Finland med barnen och kvinnorna i al-Hol. Det anser den danska regeringens stödpartier som pressar en motvillig statsminister till en lösning. Det här samtidigt som dokument publiceras om grovt våld, gisslantagningar och till och med mord i IS-lägret.

29.3.2021

Barnombudsmannen kritisk: Lagförslaget försätter unga i sämre position

Barn i åldern 14 till 17 år försätts i en ojämlik position i lagförslaget om begränsningar av rörelsefriheten. Det menar barnombudsmannen som anser att andra åtgärder för att minska smittspridningen inte har utretts tillräckligt.

25.3.2021

Ologiskt, osäkert och ovisst, säger specialaffärer och frisörer om begränsningarna

– Det hela är helt ologiskt, säger butiksinnehavaren Jonas Eiring om förslaget till begränsning av rörelsefriheten. Bland många småföretagare är ovissheten och oron nu stor.

Premium

25.3.2021

Bekräftat: "Inte okej hyra stuga för en vecka" – turismbranschen vill se full kompensation för företagen

Konsekvenserna för hotell, turismföretag och skidcenter är förödande om regeringens lagförslag på begränsningar i rörelsefriheten godkänns. Det säger Timo Lappi, ordförande för Turism- och restaurangförbundet.

25.3.2021

Teknologiindustrins omvälvande besked: Tar avstånd från branschavtal

Sedan Skogsindustrin beslöt att sluta med nationella kollektivavtal och gå in för att förhandla företagsvis har det spekulerats kring vem som följer efter. Teknologiindustrins styrelse beslöt ta steget – men förverkligar det på ett annat sätt.

24.3.2021

Tingsrätten: Tonåringarna som åtalas för mord på 16-åring ska genomgå sinnesundersökning

De tre tonåringar som åtalas för mordet på en 16-åring i Forsby i Helsingfors ska genomgå sinnesundersökning. Det slår Helsingfors tingsrätt fast i en mellandom. Offret dog av de skador han fick av våldet som pågick i tre timmar.

23.3.2021

Passagerarna i kollektivtrafiken begränsas till hälften i Åboregionen

Transport- och kommunikationsverket begränsar passagerarmängderna i bussar och spårtrafik till hälften i Egentliga Finland. Det här med hänvisning till det allvarliga smittläget.

23.3.2021

Regeringen i sena förhandlingar om begränsningar i rörelsefrihet – vare sig alla ministrar eller oppositionen övertygade

Regeringen fortsatte förhandlingarna om en eventuell begränsning i rörelsefriheten på tisdagen, och informerade också oppositionen som inte lät sig övertygas. Till och med statsminister Sanna Marin (SDP) lät mindre säker på att alla kriterier för nödvändigheten i åtgärderna faktiskt uppfylls.

22.3.2021

Utredare: Finland får inte släpa efter i att öppna flygtrafiken igen

När flygresandet kommer i gång igen måste Finland vara förberett för att ta del av tillväxten och inte förlora marknadsandelar. Det menar Kari Savolainen som har haft som uppgift att reda ut hur luftfartsbranschen ska klara coronakrisen. Ett förslag är att regeringen slopar kravet på biokomponent i flygbränslet.

Premium

22.3.2021

Polisen utreder helgens coronaprotester – en stor del kom till Helsingfors i samtransporter från annat håll

Polisen misstänker att arrangörerna bakom lördagens demonstration mot coronarestriktionerna gjorde sig skyldiga till sammankomstförseelse. Samtidigt förklarar Helsingforspolisen sitt agerande under protesterna.

22.3.2021

Regeringen nådde inte enighet om begränsning i rörelsefriheten – vill hålla restaurangerna fortsatt stängda

Regeringen nådde inte enighet om begränsningar i rörelsefriheten under måndagens förhandlingar. Diskussionerna fortsätter på tisdag. Däremot vill regeringen se restaurangerna stängda i ytterligare tre veckor.

19.3.2021

President Sauli Niinistö har fått coronavaccin

President Sauli Niinistö har fått den första dosen coronavaccin. Det skriver han själv på Twitter. Han uppmanar ändå till fortsatt försiktighet.

19.3.2021

Finlands Bank tror på tillväxt i ny prognos – privata konsumtionen central

Trots försämrat pandemiläge förutspår Finlands Bank nu en snabbbare ekonomisk tillväxt än i prognosen i december. Men det bygger på att samhället kan öppnas.

17.3.2021

Huvudåtalade i narkotikarättegång: Skötte enbart transporterna – droger gömda bland blommor

Droger värda 20 miljoner smugglades till Finland gömda i blomlaster från Nederländerna. Nu har rättegången inletts mot nästan trettio åtalade. De två personer som polisen ser som huvudgärningsmän menar att de enbart har skött transporterna.

Premium

14.3.2021

Kiuru: Testkrav vid gränsen förbereds

Regeringens vilja är att alla som kommer in i landet ska coronatestas. Det meddelar familje- och omsorgsminister Krista Kiuru som säger att Social- och hälsovårdsministeriet förbereder en modell för intyg på test.

14.3.2021

Sanering av olja i Sköldvik kan ta flera dagar på grund av isen

Olja har läckt ut i havet vid Sköldvik oljehamn i Borgå. Enligt räddningsverket handlar det om några tiotals liter, men saneringsarbetet försvåras av isen.

11.3.2021

Rätten friar mannen som åtalats för mordförsök på sannfinländsk lokalpolitiker

Tingsrätten friar den man som åtalats för mordförsök på den sannfinländska kommunalpolitikern och riksdagsassistenten Pekka Kataja. Enligt domen är det inte bevisat att han gjort sig skyldig till gärningarna. Mannen släpps nu fri.

10.3.2021

Expertgrupp ändrar sig om åldersgräns: Personer över 70 år kan ges Astra Zenecas vaccin

Finland slopar den övre åldersgränsen för Astra Zenecas coronavaccin. Vaccinet kan ges till personer över 70 år, är den nationella expertgruppens besked.

10.3.2021

Ambulans och polisbil med bland de 88 fordon i seriekrocken i Esbo

Hela 88 personbilar och tyngre fordon – och också en ambulans och en polisbil – var inblandade i den omfattande seriekrocken i Esbo på tisdagen. Drygt tio personer skadades, en av dem allvarligare. Kommissarie Ilkka Kantola säger att många körde alltför fort med tanke på föret.

9.3.2021

Omfattande seriekrock och flera olyckor i södra Finland på tisdagen

Snöyra och halka ställde till det i trafiken i södra Finland på tisdagen. I Esbo var tiotals bilar inblandade i en seriekrock. Helsingfors räddningsverk gick ut med ett sällsynt varningsmeddelande, och polisen påminner om vikten av avstånd och att hastigheter anpassas till föret.

8.3.2021

Kandidater försöker dra nytta av tilläggstid när valet flyttar

Det uppskjutna kommunalvalet innebär mer tid för kampanjarbete. Det är en positiv följd som de kandidater som HBL har talat med lyfter upp. Men en viss osäkerhet råder om väljarna kommer att orka och om pandemiläget är avsevärt bättre i juni.

Premium

8.3.2021

Nu är det spikat: Juhana Vartiainen vald till borgmästarkandidat för Samlingspartiet

Juhana Vartiainen har som väntat valts till Samlingspartiets borgmästarkandidat i Helsingfors. Det skedde på ett extra möte efter att Kirsi Piha dragit tillbaka sin kandidatur.

8.3.2021

Polisen utreder mord på boendeenhet i Berghäll

Polisen misstänker att ett synnerligen rått mord har begåtts i en boendeenhet i Berghäll. En kvinna är häktad i fallet och en man har gripits.

7.3.2021

Hon adopterades till Finland med falska handlingar – letar fortfarande efter sina föräldrar i Taiwan

När Sabina Söderlund-Myllyharju var 25 år fick hon veta att hennes adoptionspapper var förfalskade och att hon var ett av offren i en härva med illegala adoptioner. Efter den senaste tidens diskussion gör hon ytterligare ett försök att hitta sina biologiska föräldrar.

Premium

3.3.2021

"Finland måste ta sitt ansvar om adoptionerna"

När Muluken Cederborg var sex år gammal adopterades hon från Etiopien. Hon vill att Finland, i likhet med bland annat Nederländerna, gör en utredning av de internationella adoptionerna. Hon tror att det även i adoptionerna till Finland har funnits oegentligheter. Adoptionsnämndens ordförande säger att det inte helt går att utesluta.

Premium

2.3.2021

Man i Helsingfors misstänks ha utsatt över fyrtio unga för sexualbrott

Helsingforspolisen är klar med förundersökningen av en omfattande serie sexualbrott. Misstänkt är en man vars verksamhet polisen beskriver som systematisk och hänsynslös. Över 40 pojkar är offer, dem lockade han med bland annat pengar, märkeskläder och alkohol som ersättning.

Premium

1.3.2021

Hovrätten mildrar domar i stor konstsvindel

Helsingfors hovrätt mildrar på flera punkter tingsrättens dom i den konstsvindelshärva som berör flera centrala personer i Helsingfors konstliv. De två galleriägarna döms ändå fortsättningsvis till fängelsestraff.

Premium

1.3.2021

Sänkt straff för skottlossningen i Kampen

Helsingfors hovrätt har sänkt straffet för den man som sköt mot tre personer i en livligt trafikerad korsning i centrala Helsingfors. Enligt hovrätten handlade det om dråpförsök och inte mordförsök.

22.2.2021

Allt fler tar kontakt med Brottsofferjouren – 1 500 sökte hjälp på grund av Vastaamoläckan

Brottsofferjourens klienter ökade med hela en fjärdedel i fjol. Största delen är offer för våld i nära relationer, men allt fler tar kontakt om identitetsstölder och andra brott på nätet.

19.2.2021

Norska regeringen föreslår omfattande reform: Inget straff för bruk och innehav av narkotika

Blir Norge det första land i Norden som avkriminaliserar bruk och innehav av narkotika? Det vill den norska regeringen, i fall då det handlar om mindre mängder. – Det här är den viktigaste socialpolitiska reformen i modern tid, säger Guri Melby, kunskaps- och integrationsminister.

18.2.2021

Förslag: Polisen ska ge handräckning till barnskyddet utan kostnad

Polisens handräckning till barnskyddet och socialjouren ska vara gratis. Den förändringen vill Inrikesministeriet nu genomföra.

18.2.2021

Regeringen föreslår: Kön ska bli grund för straffskärpning

Regeringen vill att kön ska bli en straffskärpningsgrund. Syftet är att i synnerhet komma åt hatretorik mot kvinnor.

@annasvar på Twitter

@AnnukkaOksanen @Juho_p Min kollega har skrivit om detta tidigare. hbl.fi/artikel/danska…

@AnnukkaOksanen @Juho_p Jag vet, men för en som gillar skandinaviska känns det avigt. Obs jag älskar finska också.

@Juho_p Hälsningar till Turku.

@Juho_p Jepp.

Suomi mainittu! Uunifetapasta/lynpasta föräras en artikel i danska Politiken. Från Helsinki. dr.dk/mad/artikel/de…