Anna Svartström

Anna Svartström

Nordenkorrespondent

Bevakar Norden – samhälle, politik, ekonomi, kultur, nöje, människor. Stationeringsort Stockholm

Senast publicerade artiklar

19.1.2018

Förslag på vinsttak inom privat skola och omsorg i Sverige – branschen och borgerliga säger nej

Den svenska regeringen och Vänsterpartiet har kommit överens om ett vinsttak för privata företag inom skola och omsorg. Stöd i riksdagen har förslaget ändå inte, men frågan om vinster i välfärden kan bli en valfråga – igen.

18.1.2018

Nytt dåd mot polisstation i Sverige – räknar med fler hämndaktioner

På kort tid har polisen i Sverige utsatts för flera attentat, senast en sprängning utanför polishuset i Rosengård i Malmö. – Det här är ytterligare ett allvarligt angrepp mot polisen men också mot de människor som vi är till för att skydda, säger regionpolischefen. Våldet har blivit grövre, enligt en expert på gängkriminalitet.

17.1.2018

Norge får jämställd regering – ministerposter omfördelas

Den nya norska regeringen består av tio kvinnor och tio män. Høyre och Fremskrittspartiet innehar fortfarande de tyngsta posterna. – Det är inte säkert att det alltid blir lätt men vi ska göra så gott vi kan, säger nykomlingen Venstres ordförande Trine Skei Grande om regeringssamarbetet.

16.1.2018

Förhöjd terrorrisk i hela Norden – Skypochef: Ett nytt dåd som i Åbo är möjligt

Risken för terrordåd är förhöjd i Finland och nu på samma nivå som i övriga Norden. – En händelse som den i Åbo går inte att utesluta, säger Skyddspolisens chef Antti Pelttari. Han och de nordiska säkerhetspolischeferna är oroade över snabba radikaliseringsprocesser.

16.1.2018

Rädslan för brott ökar i Sverige – samtidigt minskar förtroendet för polisen

Nästan var tredje svensk oroar sig i stor utsträckning över brottsligheten i samhället, vilket är en klar ökning från i fjol. Drygt var tionde kvinna väljer nu att inte gå ut ensam i sitt bostadsområde på kvällen. Samtidigt minskar förtroendet för polisen.

15.1.2018

Polischef och minister om svensk våldsvåg – medger åtgärder kommer sent

Det dödliga våldet i Sverige nådde den högsta nivån hittills i fjol, och också det nya året har börjat dystert. – Det är helt uppenbart att trenden de sista två decennierna går åt fel håll. Det betyder att det som samhället gör inte är tillräckligt, säger rikspolischefen Dan Eliasson till HBL. Justitieminister Morgan Johansson medger att de åtgärder som regeringen nu har vidtagit borde ha gjorts för länge sedan.

14.1.2018

Natochefen: Enbart medlemskap ger garantier – "Sverige medlem inom tio år", säger Moderatledaren

Det är upp till Finland och Sverige om länderna väljer att ansöka om ett eventuellt medlemskap i Nato tillsammans eller enskilt. Det säger Natochefen Jens Stoltenberg till HBL. Han är "djupt oenig" med dem som ser ett medlemskap som en provokation mot Ryssland. Den svenska Moderatledaren räknar med att Sverige är medlem inom tio år – och det också om Finland väljer att stå utanför.

13.1.2018

Hon möter dem som hotar henne – och finner mycket gemensamt

Hon blir kallad muslimsugga, terrorist och blattesvin, får hatmejl och dödshot. Men en dag börjar den tidigare Folketingsledamoten söka upp sina hatare och blir medveten om sina egna fördomar. Özlem Cekic är övertygad om samtalets betydelse, och möter både nazister och extrema islamister. – Det är mycket viktigare att diskutera med dem vi är oeniga med än dem vi är eniga med.

12.1.2018

Høyre, Fremskrittspartiet och Venstre bildar ny regering i Norge

Fyra månader efter valet ser Norge ut att få en ny regering. Det är Høyre, Fremskrittspartiet och Venstre som har nått en överenskommelse. Tillsammans uppnår de ändå inte majoritet i Stortinget.

6.1.2018

Utrikeskrönika: Debattklimat, val och nyårslöften

För mig som ska bevaka Sverige för en i huvudsak finländsk publik är det tacksamt med alla dessa tyckare och diskuterare, skriver Anna Svartström, HBL:s korrespondent i Stockholm

2.1.2018

"Köpenhamn är Malmös huvudstad"

I tv-serien åker poliserna mellan Sverige och Danmark som om det vore vardagsmat – och det är det. Öresundsbron har fått danskar att flytta till Sverige, svenskar att jobba i Danmark och företag att etablera sig i regionen. Men integrationen har också fått smällar av finanskris och gränskontroller.

31.12.2017

Bron är Malmös saga och sanning

Bron är mörk och blodig och visar upp de mest sjabbiga sidor av Malmö. Ändå finns en tydlig stolthet över att tv-serien som har blivit en succé spelas in just här. Staden hoppas på ännu mer av både fiktionsturism och filmproduktioner.

31.12.2017

Premiär på nyårsdagen – ännu mer samtid i Brons sista säsong

Det börjar med ett mord, men Bron skildrar också inre resor och verklig samhällsutveckling. För när tv-serien har kommit till sin sista säsong har Öresundsbrons roll förändrats. – I dag är bron en gräns, tidigare var den en förbindelse. Det är en tragisk utveckling men det är sanning, säger skådespelaren Sofia Helin till HBL.

20.12.2017

Sverige vill bygga upp civilförsvar med Finland

"Ett väpnat angrepp mot Sverige kan inte uteslutas" och det är Ryssland som utgör det största säkerhetshotet. Det kommer den svenska försvarsberedningen fram till. Nu ska det civila försvaret igen byggas upp – i samarbete med Finland som tvärtemot Sverige har upprätthållit sitt.

16.12.2017

Visitationszoner polisens metod i gängkrigets Köpenhamn

På ett halvår har ett fyrtiotal skjutningar skett i Köpenhamn under en konflikt mellan två rivaliserande gäng. För att öka tryggheten och få färre att bära vapen har dansk polis infört visitationszoner, en modell som också Sverige har visat intresse för. Men alla är inte övertygade om att de ger önskat resultat och menar att oskyldiga utsätts i onödan.

13.12.2017

Jobbet på Nationalmuseum i Stockholm slut – Arell går till Fotografiska

Berndt Arell fick inte jobbet som chef för Nationalmuseum i Stockholm förlängt. Nu är det klart att han vid årsskiftet i stället börjar på Fotografiska museet. – Det här känns bättre och naturligare för mig, säger han.

13.12.2017

Trots hat och attacker – rabbin och imam vill öka förståelsen för varandra

Hatiska slagord och brandattentat. De senaste dagarna har antisemitismen igen blivit tydlig i Sverige. I Malmö försöker en rabbin och imam öka förståelsen mellan religionerna och på så sätt motarbeta judehat och islamofobi. Händelserna gör kanske inte arbetet lättare, men ännu viktigare, menar de.

13.12.2017

"Det finns inget rationellt i antisemitiska våldsutbrott"

Judar i Sverige, liksom i flera andra europeiska länder, är utsatta från flera olika håll. Det säger Svante Weyler, ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism.

4.12.2017

Lilla Finland finns i Sverige – nu vill sverigefinländare ha erkännande

När Finland fyller 100 år firar många också i Sverige. I landet finns ändå över 700 000 sverigefinländare. I Eskilstuna, sverigefinnarnas huvudstad, möter vi dem i flera generationer. Här finns Sveriges enda finska restaurang, här köps finskt bröd och här sjungs karaoke på finska. Och trots en viss längtan är staden ändå för de flesta – hemma.

30.11.2017

"Lucia stod för sin åsikt" – årets ljusbärare ser lucia som förebild

Lucia är en stark kvinnlig förebild och därför är traditionen relevant än i dag. Det säger Anna-Kajsa Edström, Finland lucia 2017 som har berörts starkt av berättelserna i #metoo och #dammenbrister.

27.11.2017

Nya sidor av livet på gräddhyllan när Solsidan blir film

När den populära tv-serien Solsidan blir film får dramat ta plats. – Det är ganska tröttsamt att se en film i en och en halv timme om man bara sitter och skrattar men inte riktigt bryr sig om personerna man ser, säger Felix Herngren som regisserar och spelar Alex.

27.11.2017

Samarbete mellan Sannfinländarna och Sverigedemokraterna officiellt

När Sverigedemokraterna har svårt att bryta sin isolering på hemmaplan går det bättre i nordiskt sammanhang. Nu är partiet välkommet bland Sannfinländarna och Dansk Folkeparti.

27.11.2017

Bredare men också radikalare – nu vill Sverigedemokraterna ha inflytande

Med tio månader kvar till val höjer Sverigedemokraterna tonläget rejält. När andra partier i Sverige har stramat åt flyktingpolitiken är det högerpopulistiska partiet inte längre ensamt om sin profilfråga, och opinionssiffrorna har vänt nedåt. I ett längre perspektiv har tillväxten ändå varit unik vilket gör att de övriga partierna ständigt måste förhålla sig till Sverigedemokraterna – trots att det fortfarande är isolerat.

22.11.2017

Brist på sjukskötare i Sverige – sjukhus vänder sig till Finland

Det råder brist på sjuksköterskor i Sverige. Nu försöker två universitetssjukhus locka personal från Finland. Osäkerheten kring social- och hälsovårdsreformen samt centralisering av verksamhet kan få fler att ta steget, tror både rekryterare och fackförbund.

19.11.2017

Offentlig konst på uppsving i Finland

Sverige är ett föregångsland vad gäller konst i offentliga miljöer, men också i Finland ökar satsningarna.

19.11.2017

Regel om en procent tar konsten utanför gallerierna

Västmetron i all ära, Stockholms tunnelbana kallas världens längsta konstutställning. Offentlig konst har en stark position i Sverige. När nya tågstationer byggs ingår konst i budgeten och konstsatsningen på sjukhuset Nya Karolinska igen är den största någonsin. Men finansieringsmodellen gör också att många uttryck inte får plats.

15.11.2017

Utredning: Finlandssvenskar har inte rätt till minoritetsstatus i Sverige

”Finlandssvenskar bör inte erkännas som nationell minoritet i Sverige". Det har den svenska regeringens särskilda utredare kommit fram till. Orsak: Den finlandssvenska kulturen och identiteten är för ung.

14.11.2017

Analys: Århundradets rättegång i Norge – bryter staten mot grundlagen?

Bara en månad efter att Norge skrev på klimatavtalet från Paris gav samma lands regering tillstånd för oljeborrning i tidigare stängda områden i Arktis. Fel, menar miljöorganisationer som har stämt norska staten. Det som kallas århundradets rättegång pågår nu i Oslo. Utgången kan få omfattande följder – och pekar också på paradoxerna i det oljeberoende landet som samtidigt betonar sin miljöprofil.

13.11.2017

Bostadspriser i Stockholm mattas av

Efter flera år av kraftig stigande bostadspriser i synnerhet i Stockholm har prisuppgången mattats av under hösten. Men handlar det om en bubbla på väg att spricka, eller är det en sund korrigering?

13.11.2017

Oro för svenska bolån – men amorteringskrav väcker reaktioner

De svenska hushållens skuldsättning är så hög att flera internationella aktörer varnar för konsekvenserna. Nu vill Finansinspektionen skärpa kraven på amortering för att minska riskerna och få ner bostadspriserna – men möts av kritik.

13.11.2017

Utrikeskrönika: Syskonkärlek Finland-Sverige

HBL:s Nordenkorrespondent Anna Svartström, reflekterar över nordiska likheter och olikheter och tror att vi kan lära av varandras starka och svaga sidor.

9.11.2017

Utspel i Danmark: Förbjud stort helskägg på läkare – Vill ha stopp "för dessa eftergifter för muslimska traditioner"

Inför förbud mot att läkare har stort skägg. Så lyder det från en toppolitiker i Dansk Folkeparti som backas upp av partiledningen. – När man har ett skägg av den storleken så har man en viss religion som jag inte alldeles bryr mig om, säger lokalvalskandidaten Henrik Thorup.

8.11.2017

Norska WWF stämmer staten – vill ha stopp på vargjakten

Världsnaturfonden menar att norsk vargjakt strider mot internationella konventioner och grundlagen och stämmer staten för att stoppa den.

7.11.2017

Fler byggnader utryms – rasrisk efter storbrand i Stockholm

Det brinner fortfarande i ett hus i centrala Stockholm som nu riskerar att rasa. Avspärrningarna kring Stureplan har utökats under dagen.

6.11.2017

Kritik mot svensk toppchefs skattekommentar – "vad fan får jag"

– Vad fan får jag för pengarna, sade Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling när han konfronterades för sin skatteplanering genom bolag på Malta. Uttalandet får hård kritik i Sverige.

6.11.2017

Regeringsförhandlingar på Island har strandat

Försöken att bilda en vänsterledd fyrpartiregering på Island har brutit samman. Framstegspartiet lämnade förhandlingarna med motiveringen att den hade blivit för svag.

27.10.2017

Misstro och valtrötthet när Island väljer parlament – igen

Bara ett år har gått sedan senast, men på lördag går islänningarna till ännu ett nyval efter ytterligare en skandal. Väljarkåren är splittrad mellan dem som vill ha förändring och ökad transparens, och de som tackar regeringen för den starka ekonomiska utvecklingen.

26.10.2017

Tusentals får gå från Nordea när banken automatiserar – "Kunderna vill att vi har enkla digitala lösningar"

6 000 jobb ska bort på Nordea. Bankkoncernen talar om ett kompetensskifte som beror på att en allt större del av tjänsterna blir digitala och flyttar till mobilen. – Vi måste göra det i den takt som vår kundbas är färdig för, men det är klart att den stora majoriteten vill ha snabba, enkla lösningar, säger vd Casper von Koskull till HBL.

25.10.2017

Fler svenska medieprofiler anklagas för övergrepp – Fredrik Virtanen nekar

Nu pekas ytterligare en svensk medieprofil ut i samband med #me too. Polisen får ta emot ett ökat antal samtal från kvinnor om sexualrelaterad brottslighet.

20.10.2017

Muminvärlden ett steg närmare etablering i Sverige – trots lokalt motstånd

Trots protester går planerna på en Muminvärld i svenska Karlstad vidare. Kommunen och bolaget har nu tecknat en avsiktsförklaring som siktar på att temaparken – den första i sitt slag utanför Finland – öppnar på ett friluftsområde.

12.10.2017

Åtal mot Macchiarini läggs ned – oaktsam men brott går inte att styrka

Svensk åklagare lägger ner brottsutredningen mot kirurgen Paolo Macchiarini som opererat in syntetiska luftstrupar i patienter utan vetenskaplig prövning. – Vi kan inte bevisa att det hade blivit ett bättre utfall med en annan behandlingsmetod, säger kammaråklagare Jennie Nordin.

6.10.2017

Politisk majoritet bakom burkaförbud i Danmark

Det blir ett förbud mot burka och niqab på offentliga platser i Danmark. Det står klart efter att regeringen stöder Dansk Folkepartis förslag.

5.10.2017

Årets Nobelpristagare i litteratur: Kazuo Ishiguro

Den japansk-brittiska författaren Kazuo Ishiguro får årets Nobelpris i litteratur. HBL är på plats när Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius tillkännager pristagaren i Börssalen i Stockholm.

4.10.2017

Dansk Folkeparti föreslår burkaförbud – ändrar förslag så andra ska rösta ja

Debatten går het i Danmark om ett förbud av heltäckande klädsel. Dansk Folkeparti lämnade på onsdagen in ett modifierat förslag om ett burka- och niqabförbud, men regeringen och också statsministerpartiet Venstre är splittrat.

4.10.2017

SD-topp jämför unga med misstänkt terrorist – polisanmäls

Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson hänger ut två unga personer som illegala invandrare och jämför dem med den misstänkte terroristen bakom attentatet på Drottninggatan. Nu polisanmäls han för förtal. Han själv beklagar om han fått någon "att känna sig illa till mods".

2.10.2017

Anhållna efter NMR-marschen nu frisläppta – misstankar kvarstår

23 av 22 personer som anhållits misstänkta för våldsamt upplopp i samband med lördagens demonstrationer i Göteborg hör till Nordiska motståndsrörelsen, bland annat NMR:s ledare. Alla är nu släppta men fortfarande misstänkta för brott.

30.9.2017

Nazistmarschen stod stilla – motdemonstranter intog gatorna

Nordiska motståndsrörelsens egentliga demonstration i Göteborg på lördagen hann inte börja förrän den stoppades. I stället tog motdemonstranter över marschrutten. Tidvis var det som en folkfest – men också våldsamma utfall mot polisen gjordes både från NMR:s och militanta motdemonstranters sida.

29.9.2017

NMR vill bli massrörelse – bokmässan strategiskt vald

Nordiska motståndsrörelsens mål är att avskaffa demokratin. Därför väljer de att manifestera på platser där den hyllas – som bokmässan, säger forskaren Christer Mattsson.

29.9.2017

För Göteborgsjuden Michael lever minnet av 1944

Av en slump överlevde Michael Ben-Menachem Förintelsen. På lördag marscherar nazister i hans hemstad Göteborg. – Det är smaklöst, men tyvärr finns det ingen medicin mot dumhet. Men det här är en mycket farlig dumhet.

@annasvar på Twitter

@HannaOsterberg Tack! fornamn.efternamn@hbl.fi

RT @hblwebb: Det finns förslag på vinsttak inom privat skola och omsorg i Sverige. @vansterpartiet med @jsjostedt ser det som en seger. Läs…

@HannaOsterberg Den vill jag läsa. Känns, ska vi säga... aktuell och relevant. Ver du om och hur man kan komma åt den?

https://t.co/B74gG9J1Vn #svpol #politiikka

Små företag och idéburna, som stiftelser, undantas.