Anna Svartström

Anna Svartström

Reporter

Senast publicerade artiklar

16.11.2018

Experter eniga: Invandring är lösningen för Finland när färre föds

Statistikcentralens nya prognos ger en dramatisk bild av hur befolkningen i Finland minskar. Så här kommenterar experter vad utvecklingen innebär och ger lösningar på hur Finland ska tackla problemen.

15.11.2018

Så kostar det att leva i Finland – klarar du av budgeten?

Vad behöver man för ett hyggligt liv? Forskare har tillsammans med konsumenter fastställt vad som är rimliga utgifter för olika typer av hushåll. Undersökningen visar också på förändringar i konsumtionsmönster.

14.11.2018

Airiston Helmi-ombud: Inget olagligt med stora summor kontanter

Mannen bakom Airiston Helmi strider i rätten för att få tillbaka de 3,5 miljoner euro som polisen har beslagtagit. Pengarna har kommit till honom på laglig väg, menar hans jurist Kari Uoti. Påståenden om hybridpåverkan skrattar han åt.

13.11.2018

Initiativ mot dieselskatt klart för riksdagen i rekordfart

På bara två dygn har ett medborgarinitiativ för att avskaffa dieselskatten samlat över 100 000 underskrifter. Till riksdagsbehandling kommer det ändå knappast före valet.

13.11.2018

Beslagtagna pengar från Pargas-tillslaget krävs tillbaka

Polisen beslagtog 3,5 miljoner euro i samband med storoperationen i Åbolands skärgård. Nu vill en av personerna, som husrannsakningarna riktade sig mot, ha pengarna tillbaka.

13.11.2018

Polisen har identifierat gärningsman bakom IT-attacker – ung hackare död

Det var en ung man som stod bakom omfattande överbelastningsattacker i början av hösten, har Centralkriminalpolisen kommit fram till. Förundersökningen läggs ändå ned: Mannen är död.

12.11.2018

Finlands generalkonsul i Los Angeles: "Det är en katastrof av helt otroliga mått"

Till och med 300 000 personer har evakuerats undan vad som kan vara de dödligaste skogsbränderna i Kalifornien hittills. Finlandssvenskar i Los Angeles berättar om stor hjälpvilja och solidaritet, men också om folk som inte vill lämna sina hem och bilar som blir vita av askan.

8.11.2018

Nu utreder Helsingfors brukarrum för drogmissbrukare

Diskussionen i fullmäktige var lång, men Helsingfors går nu vidare med planerna på ett brukarrum.

7.11.2018

Epidemier av löss och mask – barnombudsmannen vill ge familjer gratis medicin

Barnfamiljer borde erbjudas medicin mot springmask och löss gratis. Det föreslår Barnombudsmannen som menar att parasiterna har antagit epidemiartade former.

4.11.2018

HD: Inte grovt vårdslöst att förvara bankkort och kod invid varandra

Det är inte grovt vårdslöst att förvara sitt bankkort i plånboken på sitt skrivbord, och pinkoden till kortet i bankens kuvert i skivbordslådan. Det slår Högsta domstolen fast i ett prejudikat.

1.11.2018

Här är de som betalar mest skatt i Finland

326,7 miljoner euro betalade de hundra som tjänade mest i fjol i skatt sammanlagt. Skatteprocenten för dem var i snitt 36,5 procent.

1.11.2018

Företag kan lyfta fram skattebetalande som en konkurrensfördel

Efter diskussion om skatteplanering och skatteflykt verkar det nu som att företag gärna informerar om hur mycket skatt de betalar i Finland.

1.11.2018

Doldissyster leder kvinnornas inkomstliga – bara tolv kvinnor i topp 100

Kvinnorna kommer, igen, en bra bit ned på inkomstlistan. Ulla Sjöström är den kvinna som hade störst beskattningsbara inkomster 2017.

1.11.2018

Wahlroos rasar på inkomsttoppen – beskattas nu i Sverige

Där finansmannen Björn Wahlroos var på sjunde plats på skattelistan året innan, har han i år halkat ned betydligt. Finland har förlorat en av sina främsta skattebetalare till Sverige.

31.10.2018

Airiston Helmis jurist: Anklagelserna luktar russofobi

Airiston Helmis jurist Kari Uoti riktar skarp kritik mot både Centralkriminalpolisen och presidenten.

24.10.2018

De grönas Touko Aalto avgår: "Beslutet är inte lätt men det enda rätta"

De grönas partiordförande Touko Aalto meddelar att han avgår från posten på grund av hälsoskäl. Han insjuknade i depression redan för ett år sedan. Ny ordförande som ska lotsa partiet i riksdagsvalskampanjen väljs om knappt två veckor.

22.10.2018

Matsäck och bjudlunch i skolor och daghem – så påverkar strejken

Egen matsäck, smörgåsar, lunch som vanligt – eller sådan som utomstående donerar. Den politiska strejken påverkar daghem och skolor på olika sätt. Alla gillar inte att också privata företag har kommit till undsättning.

22.10.2018

Oproportionerligt säger Orpo om strejkerna

Regeringen har träffat arbetsmarknadsparter för att lösa den inflammerade tvisten om uppsägningsskyddet. Finansminister Petteri Orpo kallar fackets protester "oproportionerliga".

18.10.2018

Krönika: Från mens till menopaus

Varför ska det vara så mycket mer tabubelagt att tala om klimakteriet än om puberteten?

17.10.2018

Nu är det möjligt fly stambyte till Helsingfors stads hyreslägenheter

Stambyte, praktik eller arbetskommendering – den som behöver en bostad för bara en kort tid kan nu hyra en också av Helsingfors stad.

11.10.2018

Helsingforspolisen får kritik för föredrag: "Rasistiska karikatyrer"

Papperslösa beskrivs som en somalier med tre fruar eller som en Estlandsryss som gillar alkohol under ett föredrag som utlänningspolisen i Helsingfors håller. Nu behandlar Polisstyrelsen en klagan om föreläsningen. Diskrimineringsombudsmannens byrå kommenterar att stordiabilderna som visades är "förvirrande".

8.10.2018

Finland har fått sin första fysiska butik som säljer matsvinn

Matsvinnet i Finland uppgår till hundratals miljoner kilo årligen. Nu har den första affären öppnat i Finland som tar tillvara produkter som annars skulle gå till spillo. Tanken är att både miljön och plånboken ska gynnas.

5.10.2018

Kvinnor döms för ärekränkning efter skriverier om Tomi Metsäketo

Fyra kvinnor döms till böter för ärekränkning av artisten Tomi Metäketo på grund av skrivelser om honom i sociala medier som ett led i #metoo-rörelsen.

4.10.2018

Förbud av NMR visar gräns – men får åtgärden tillräcklig effekt? Forskare varnar för radikalisering

Förbudet av Nordiska motståndsrörelsen försvårar den nazistiska organisationens verksamhet och minskar på de aktivas antal, men följden kan också bli en radikalisering hos en del av dem. Forskaren Ann-Cathrine Jungar frågar sig om åtgärden är proportionerlig.

2.10.2018

Arhippainen ny informationschef vid försvarsmakten

Finlandssvenska Max Arhippainen blir informationschef vid försvarsmakten.

2.10.2018

Alexander Stubb tävlar om att bli ordförande för EU-kommissionen – på flera språk

Finländska Alexander Stubb vill bli EU-kommissionens följande ordförande. På presskonferensen där han offentliggjorde sin kandidatur talade han fem språk och förde fram sina viktigaste målsättningar i tre punkter. En av dem handlar om att bemöta den växande populismen genom att, som han säger, lyssna till folks oro.

1.10.2018

Lärare åtalad för sexuellt utnyttjande av barn – rättegången inleddes på måndagen

En tidigare lärare vid Hoplaxskolan åtalas för sexuellt utnyttjande av barn. Han ska bland annat ha skickat meddelanden med sexuell innebörd. Via sin försvarsadvokat meddelar mannen att han bestrider åtalet. Rättegången inleddes på måndagen.

27.9.2018

Tre miljoner i kontanter, två häktade – det här behöver du veta om tillslaget i Pargas och ekobrottsmisstankarna

I september gjordes ett jättetillslag i Åbolands skärgård där över 400 personer från sjöbevakningen, gränsbevakningen, skattemyndigheterna och försvaret deltog. En rysk och en estnisk medborgare är häktade misstänkta för skattebedrägeri. I husrannsakningarna hittades 3 miljoner euro i kontanter.

27.9.2018

Skypo inkopplad i penningtvätthärvan: Undersöker om det finns kopplingar till terrorism eller underrättelseverksamhet

Också Skyddspolisen går igenom det material som beslagtogs i husrannsakningarna i Åbolands skärgård i helgen. Utöver ett gigantiskt tekniskt material, konfiskerade polisen 3 miljoner euro och 180 000 dollar.

24.9.2018

Ortsbor: Polistillslaget var både överraskande och väntat

Veckoslutets polistillslag väcker blandade känslor bland företagare, Pargasbor och lokala beslutsfattare. Somliga är förundrade över anklagelserna, medan andra säger att de har misstänkt penningtvätt redan länge.

23.9.2018

Information om storoperationen till högsta statsledningen – företag i fokus har uppmärksammats för tomtköp och ägande

Även statsministern har informerats om polisens storoperation i Åbolands skärgård under helgen där misstänkt grov penningtvätt utreds. Företaget där polisen har varit på plats har väckt uppmärksamhet för sina markaffärer på strategiskt viktiga platser samt ryska kopplingar redan tidigare. Det visar sig göra förlust men ha betydande lån.

22.9.2018

Stor polisoperation i Åbolands skärgård – polisen misstänker penningtvätt och skattebedrägeri

Sju personer har förhörts och två gripits i samband med omfattande husrannsakningar på ett tiotal platser som polisen genomför i Åbolands skärgård. Centralkriminalpolisen misstänker grov penningtvätt i ett aktiebolag som är registrerat i Finland men där den misstänkta brottsliga verksamheten är internationell.

21.9.2018

SFP hoppas vinna val på värderingar – vill tillbaka i regeringsposition

Svenska folkpartiet hoppas att värderingar ska stå i fokus i vårens riksdagsval – och räknar med att partiet där har en chans att profilera sig. Målet är att bryta tiden i opposition och ta plats i regeringen.

19.9.2018

Slut med avklädning på gulnäbbsintagning: "Mycket har hänt sedan i fjol"

Ett tryck att dricka alkohol och förnedrande ritualer – element inte okända på insparken till högskolorna. Men sedan förra höstens Metoo-upprop har flera studentkårer sett över sina direktiv för gulnäbbsintagningar och fester. Särskilda jämställdhetsombud blir också vanligare.

17.9.2018

Professorns skarpa kritik: Uppsägningslagen leder till godtycke

Regeringens förslag om att försvaga uppsägningsskyddet skapar osäkerhet på arbetsmarknaden, leder till godtycke och kan strida mot grundlagen. Det menar professor emeritus Niklas Bruun. Arbetsgivaren kan säga upp om inte anställda hälsar tillräckligt glatt, är hans tolkning. Samtidigt meddelar ytterligare ett fackförbund om protester mot planerna.

17.9.2018

Veckopeng kräver ofta hushållsarbete – så här mycket får barnen i veckan

Skolstarten är en tidpunkt då många barn börjar få vecko- eller månadspeng. Ska föräldrarna ställa krav på motprestationer, är det bäst att betala i kontanter och behöver barnen egna pengar? Så här tycker experterna och så gör familjerna.

17.9.2018

Så här erbjuder bankerna kort och appar till barn och unga

Olika bankappar tänkta för minderåriga börjar komma till Finland. Åldern för när man kan få sitt första bankkort varierar.

16.9.2018

Tv-recension: Springfloden – polisdrama med ett persongalleri som växer till sig

SVT-serien Springfloden, som jämförts med Bron, är tillbaka med sin andra säsong. Springfloden är mera lättsmält, och kan kännas lite ytlig och schablonmässig. Men fastnar i den gör man ändå.

9.9.2018

Så påverkar det svenska valresultatet Finland

Banden mellan Sverige och Finland är täta. HBL listar centrala områden där det svenska valresultatet kan påverka Finland.

6.9.2018

Lännen Media: Man efterlyst efter terrorattacken i Åbo har kontaktat polisen

Sedan knivdådet i Åbo i fjol har polisen velat komma åt en uzbekisk man vars inblandning i dådet polisen utreder. Enligt Centralkriminalpolisen har mannen tagit kontakt och sagt sig vilja komma till Finland för att reda ut det hela.

6.9.2018

Vi dricker mindre alkohol men äldres konsumtion oroar forskare – så ser finländarnas dryckesvanor ut

Vad gör 840 000 finländare mellan klockan åtta och nio på lördagskvällen? Jo, tar sig ett glas alkohol – högst sannolikt öl – tillsammans med sin partner hemma. Så ser det typiska alkoholbruket ut i Finland. Konsumtionen har minskat historiskt mycket, men det finns en risk för att den nya alkohollagen bryter trenden, enligt forskare.

4.9.2018

Rapport: Kvinnor förlorar mest på regeringens politik – den ekonomiska jämställdheten har försämrats

Män har gynnats mer än kvinnor av regeringen Sipiläs politik och största delen av de som förlorar på den är kvinnor. Det visar en färsk utredning. Jämställdheten har försämrats under regeringsperioden, menar forskare.

31.8.2018

Feministisk imam: "Många vill inte att kvinnor ska ha tillgång till talarstolen"

Den första kvinnliga imamen i Norden, Sherin Khankan, vill bryta de etablerade patriarkala strukturerna inom islam. Det är hennes sätt att komma åt vad hon ser som akuta problem inom religionen och bekämpa islamofobi. Hon har stött på motstånd, från allra närmaste håll, men väljer att fokusera på resultaten.

28.8.2018

Analys: Ett förbud av motståndsrörelsen har fått ökad aktualitet i Norden

Tingsrättens dom i december i fjol var enhällig och tydlig: Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen ska förbjudas. När frågan nu behandlas i högre rättsinstans har den, tyvärr, blivit ännu mer aktuell i både Finland och Sverige.

21.8.2018

Nytt museum i stället för Guggenheim? Utredning föreslår den omstridda tomten som placering för design- och arkitekturmuseet

Finland behöver ett arkitektur- och designmuseum av internationell klass. En ny utredning föreslår ett nybygge på Guggenheimtomten eller i Sandviken i Helsingfors.

21.8.2018

Nytt museum i stället för Guggenheim? Utredning föreslår den omstridda tomten som placering för design- och arkitekturmuseet

Finland behöver ett arkitektur- och designmuseum av internationell klass. En ny utredning föreslår ett nybygge på Guggenheimtomten eller i Sandviken i Helsingfors.

17.8.2018

Ärren finns under ytan ett år efter terrordådet – "För någon ett psykiskt krig mot Finland måste man sätta stopp"

Hasan Alazawii försökte stoppa terroristen på Åbo torg och blev själv ett av offren. När han i rätten kallade gärningsmannen ynkrygg blev den åtalade så upprörd att han fick köras ut. Akutläkaren Juhani Tavasti var bland de första på plats och har gått igenom skeendena för sig själv otaliga gånger.

13.8.2018

Svensk investerare vill få ut finländare i världen

Björn Savén är den svenske riskkapitalisten som anser att Finland behöver fler personer med studieerfarenhet från Förenta staterna. Relationen med USA har blivit svårare i och med Trump, men Storbritanniens brexit oroar ändå honom mer.

24.7.2018

Krönika: Ledig från godiset och hatet?

Näthat gör att somliga väljer att lämna sociala medier. Anna Svartström vill tro på att de anständiga i längden kommer att dominera – men tänker att en tillfällig paus från den digitala godispåsen kan göra gott.

14.7.2018

Nazistiska NMR växer också i Finland – tänker demonstrera i Åbo

Nordiska motståndsrörelsen utreds för misshandelsfall, trakasserier och hets mot folkgrupp under politikerveckan i Visby och mobiliserar sig också starkt inför höstens svenska val. – En liknande utveckling är mycket möjlig i Finland, säger forskaren Tommi Kotonen.

@annasvar på Twitter

RT @Tilastokeskus: Pitäisikö näille meidän tilastoille tehdä jotain, kun taas puhutaan siitä, kuinka huonosti naisilla menee? Uskotko mutua…

Den stora snackisen i Finland i dag: den färska befolkningsprognosen som visar att vi snart blir färre. Stor skilln… twitter.com/i/web/status/1…

@PelliPetja Hyvin kirjoitettu!

@aliesbati Som finländare i Sverige var jag väldigt förvånad över saffran på apoteket. Vi brukar köpa läkemedel och ja, saltlakrits, där.

RT @AnnukkaOksanen: Finske Kjell Westös Dragerne over Helsingfors endelig på dansk! politiken.dk/kultur/boger/a…