Anna Svartström

Anna Svartström

Reporter

Senast publicerade artiklar

19.9.2018

Slut med avklädning på gulnäbbsintagning: "Mycket har hänt sedan i fjol"

Ett tryck att dricka alkohol och förnedrande ritualer – element inte okända på insparken till högskolorna. Men sedan förra höstens Metoo-upprop har flera studentkårer sett över sina direktiv för gulnäbbsintagningar och fester. Särskilda jämställdhetsombud blir också vanligare.

17.9.2018

Professorns skarpa kritik: Uppsägningslagen leder till godtycke

Regeringens förslag om att försvaga uppsägningsskyddet skapar osäkerhet på arbetsmarknaden, leder till godtycke och kan strida mot grundlagen. Det menar professor emeritus Niklas Bruun. Arbetsgivaren kan säga upp om inte anställda hälsar tillräckligt glatt, är hans tolkning. Samtidigt meddelar ytterligare ett fackförbund om protester mot planerna.

17.9.2018

Veckopeng kräver ofta hushållsarbete – så här mycket får barnen i veckan

Skolstarten är en tidpunkt då många barn börjar få vecko- eller månadspeng. Ska föräldrarna ställa krav på motprestationer, är det bäst att betala i kontanter och behöver barnen egna pengar? Så här tycker experterna och så gör familjerna.

17.9.2018

Så här erbjuder bankerna kort och appar till barn och unga

Olika bankappar tänkta för minderåriga börjar komma till Finland. Åldern för när man kan få sitt första bankkort varierar.

16.9.2018

Tv-recension: Springfloden – polisdrama med ett persongalleri som växer till sig

SVT-serien Springfloden, som jämförts med Bron, är tillbaka med sin andra säsong. Springfloden är mera lättsmält, och kan kännas lite ytlig och schablonmässig. Men fastnar i den gör man ändå.

9.9.2018

Så påverkar det svenska valresultatet Finland

Banden mellan Sverige och Finland är täta. HBL listar centrala områden där det svenska valresultatet kan påverka Finland.

6.9.2018

Lännen Media: Man efterlyst efter terrorattacken i Åbo har kontaktat polisen

Sedan knivdådet i Åbo i fjol har polisen velat komma åt en uzbekisk man vars inblandning i dådet polisen utreder. Enligt Centralkriminalpolisen har mannen tagit kontakt och sagt sig vilja komma till Finland för att reda ut det hela.

6.9.2018

Vi dricker mindre alkohol men äldres konsumtion oroar forskare – så ser finländarnas dryckesvanor ut

Vad gör 840 000 finländare mellan klockan åtta och nio på lördagskvällen? Jo, tar sig ett glas alkohol – högst sannolikt öl – tillsammans med sin partner hemma. Så ser det typiska alkoholbruket ut i Finland. Konsumtionen har minskat historiskt mycket, men det finns en risk för att den nya alkohollagen bryter trenden, enligt forskare.

4.9.2018

Rapport: Kvinnor förlorar mest på regeringens politik – den ekonomiska jämställdheten har försämrats

Män har gynnats mer än kvinnor av regeringen Sipiläs politik och största delen av de som förlorar på den är kvinnor. Det visar en färsk utredning. Jämställdheten har försämrats under regeringsperioden, menar forskare.

31.8.2018

Feministisk imam: "Många vill inte att kvinnor ska ha tillgång till talarstolen"

Den första kvinnliga imamen i Norden, Sherin Khankan, vill bryta de etablerade patriarkala strukturerna inom islam. Det är hennes sätt att komma åt vad hon ser som akuta problem inom religionen och bekämpa islamofobi. Hon har stött på motstånd, från allra närmaste håll, men väljer att fokusera på resultaten.

28.8.2018

Analys: Ett förbud av motståndsrörelsen har fått ökad aktualitet i Norden

Tingsrättens dom i december i fjol var enhällig och tydlig: Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen ska förbjudas. När frågan nu behandlas i högre rättsinstans har den, tyvärr, blivit ännu mer aktuell i både Finland och Sverige.

21.8.2018

Nytt museum i stället för Guggenheim? Utredning föreslår den omstridda tomten som placering för design- och arkitekturmuseet

Finland behöver ett arkitektur- och designmuseum av internationell klass. En ny utredning föreslår ett nybygge på Guggenheimtomten eller i Sandviken i Helsingfors.

21.8.2018

Nytt museum i stället för Guggenheim? Utredning föreslår den omstridda tomten som placering för design- och arkitekturmuseet

Finland behöver ett arkitektur- och designmuseum av internationell klass. En ny utredning föreslår ett nybygge på Guggenheimtomten eller i Sandviken i Helsingfors.

17.8.2018

Ärren finns under ytan ett år efter terrordådet – "För någon ett psykiskt krig mot Finland måste man sätta stopp"

Hasan Alazawii försökte stoppa terroristen på Åbo torg och blev själv ett av offren. När han i rätten kallade gärningsmannen ynkrygg blev den åtalade så upprörd att han fick köras ut. Akutläkaren Juhani Tavasti var bland de första på plats och har gått igenom skeendena för sig själv otaliga gånger.

13.8.2018

Svensk investerare vill få ut finländare i världen

Björn Savén är den svenske riskkapitalisten som anser att Finland behöver fler personer med studieerfarenhet från Förenta staterna. Relationen med USA har blivit svårare i och med Trump, men Storbritanniens brexit oroar ändå honom mer.

24.7.2018

Krönika: Ledig från godiset och hatet?

Näthat gör att somliga väljer att lämna sociala medier. Anna Svartström vill tro på att de anständiga i längden kommer att dominera – men tänker att en tillfällig paus från den digitala godispåsen kan göra gott.

14.7.2018

Nazistiska NMR växer också i Finland – tänker demonstrera i Åbo

Nordiska motståndsrörelsen utreds för misshandelsfall, trakasserier och hets mot folkgrupp under politikerveckan i Visby och mobiliserar sig också starkt inför höstens svenska val. – En liknande utveckling är mycket möjlig i Finland, säger forskaren Tommi Kotonen.

12.7.2018

Omfattande förberedelser i Helsingfors inför toppmötet – till och med gatubrunnarna svetsas fast

Mediecenter byggs upp, gatubrunnars lock svetsas fast och påtagligt många kostymklädda personer samt mörka bilar rör sig bland semesterfirarna i Helsingfors. Förberedelserna inför det amerikansk-ryska toppmötet är intensiva.

10.7.2018

Kryssa rätt i vårt onsdagskryss

Vilken rätt som ofta äts till vardags behöver man vänta på länge för att köttet ska bli mört nog? Det kan du svara på i vågrätt 1 i onsdagskrysset!

9.7.2018

Förenklad tjänst ska få äldre att sköta bankärenden på nätet

Bankerna vill styra sina kunder till nätet, även om i synnerhet många äldre inte är du med det digitala. OP-gruppen svarar med en nätbank på klarspråk. Baktanken är inte att få bort folk från kontoren, enligt koncernchefen.

18.6.2018

Krönika: För svårt bli vi?

Om omgivningen inte låter en vara den man vill finns risken att destruktiva grupper i stället erbjuder tillhörighet och bekräftelse. Hur länge är man andra generationens invandrare och inte finländare eller dansk?

17.6.2018

Inga dödsfall i överdos i Nordens största injiceringsrum

Injiceringsrum för drogmissbrukare föreslås till Helsingfors. I Köpenhamn, där Nordens och kanske världens största brukarrum finns, har de dödliga överdoserna minskat markant. I parker och på allmänna toaletter hittas färre sprutor – men i närmiljön kan verksamheten vara påfrestande.

15.6.2018

Analys: Domen en milstolpe men knappast ett avslut för de drabbade

Finland har fått sin första dom för ett terrordåd utfört i landet. Vi får hoppas att den tills nu oprövade lagen om terroristbrott inte behöver tas fram på nytt.

15.6.2018

Dom: Knivdådet i Åbo var terroristbrott – Bouanane döms till livstids fängelse

Abderrahman Bouanane döms för två mord och åtta mordförsök i terroristiskt syfte. Straffet är livstids fängelse. Enligt rätten var knivattacken ett typiskt IS-dåd. Det handlar om det första jihadistiska terrordådet i Finland.

5.6.2018

Helsingfors kan få injiceringsrum för drogmissbrukare

Det finns ungefär hundra stycken av dem i världen, största delen i städer i Europa: rum där drogmissbrukare kan injicera eller röka narkotika under övervakning av sjukvårdspersonal. Nu är liknande injiceringsrum på förslag till Helsingfors.

3.6.2018

Ny taxilag kräver alerta kunder – fri prissättning möjliggör ockerpriser

När den nya taxilagen träder i kraft kan det löna sig att inte välja den första bilen i kön, och på glesbygden att beställa taxi i förväg. För kunden gäller att vara uppmärksam på taxan eftersom prissättningen nu blir helt fri.

2.6.2018

Rekordvinst i lotto – 14,5 miljoner till Ruokolax

Den största vinsten i lottospelets historia kan nu delas ut. En person i Ruokolax har kammat hem 14,5 miljoner.

1.6.2018

Zubier ryckte in mot knivmannen i Åbo – får medalj av presidenten

Hassan Zubier, svensken som kom till undsättning vid knivattacken i Åbo, har belönats med livräddningsmedalj av presidenten.

1.6.2018

Statsministern lättad – kritisk opposition förutspår slutet på valfriheten

Valfriheten i vårdreformen kan förverkligas och kärnan i den kvarstår. Så tolkar Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo grundlagsutskottets utlåtande, medan Vänsterförbundet och De gröna ser början på slutet på valfrihetslagen. Statsminister Sipilä säger att regeringen har förbundit sig att ro reformen i hamn.

31.5.2018

Analys: Fruktansvärda dåd – sakliga rättegångar

Gärningsmännen i Åbo och Stockholm har orsakat död, skräck och sorg. Ändå är vi skyldiga att ge dem en behandling som anstår en rättsstat. Snart faller domarna mot dem.

23.5.2018

Havsforskare slår larm: Nyrenoverade Aranda snart utan medel

Hela vintern har havsforskningsfartyget Aranda genomgått en omfattande renovering. Men budgeten har skurits ned så mycket att Finlands miljöcentral snart inte har råd att använda henne själv, enligt utvecklingschefen Juha Flinkman.

21.5.2018

Aviciis musik kan ges ut postumt – hade 200 färdiga låtar

Ett album med Aviciis musik kan komma redan i år, skriver Aftonbladet. Den svenska artisten och musikproducenten lämnade över 200 låtar efter sig vid sin död.

21.5.2018

Månskensbondens Österbotten är också en mental plats

Han är månskensbonden som "harvar ackord i stället för åkrar". När Markus Bergfors började skriva låtar på svenska öppnades fördämningarna till de både fysiska och mentala platser som han skildrar. Oftast handlar det om Österbotten, men upplevelserna är universella.

18.5.2018

Vårdbolagen förbereder sig för vårdreformen – igen en företagsaffär

Mehiläinen byter ägare och Terveystalo köper Attendos verksamhet. De privata sjukvårdsföretagen konsoliderar sig som en förberedelse inför vårdreformen.

17.5.2018

Valfriheten beräknas spara noll euro – utskott ger "förkrossande kritik"

Valfriheten i vårdreformen ger inga besparingar enligt Finansministeriets färska kalkyl. I sitt utlåtande om reformen är riksdagens finansutskott mycket kritiskt, och menar att utgiftstrycket till och med kan öka. Oppositionspartierna i utskottet föreslår att hela reformen förkastas.

16.5.2018

Tidigare lärare i Helsingfors åtalas för sexuellt utnyttjande av barn

En lärare som arbetat i Hoplaxskolan i Helsingfors åtalas för flera fall av sexuellt utnyttjande av barn. Rektorn åtalas för brott mot tjänsteplikt. Ärendet går nu till domstol.

15.5.2018

Åklagaren: "Knivdådet en öppen attack mot det finska samhället" – domen faller i juni

Abderrahman Bouanane har velat utföra ett dåd i Finland enligt IS mönster. Offren har varit hans verktyg för att uppnå syftet, menar åklagaren. Försvaret bestrider terroristbrott och talar om en nervös ung man som har anpassat sin berättelse enligt vad han tror förväntas av honom.

15.5.2018

Dom efter knivattacken i juni – åklagaren yrkar på livstid

Det handlar inte om någon som löpt amok eller "en desperat människa" – så säger åklagaren i sin slutplädering när rättegången efter knivattacken i Åbo i dag avslutades med parternas slutpläderingar. Domen i fallet ges om en månad.

9.5.2018

Seriestryparen häktad misstänkt för mord – polisen ber kvinnor ta kontakt

Helsingfors tingsrätt har häktat den så kallade seriestryparen Michael Penttilä på sannolika skäl misstänkt för mord. Kvinnor som haft att göra med honom ombeds nu kontakta polisen.

9.5.2018

Inget straff för vansinneskörningen i centrala Helsingfors – "Jaguarmannen" otillräknelig

Mannen som körde på fotgängare på Lönnrotsgatan i somras har gjort sig skyldig till ett fall av grovt dödsvållande och fem fall av grovt vållande av personskada. Men han har konstaterats vara otillräknelig och döms inte till straff.

8.5.2018

Det första offret var utvalt: "Hon var Jehovas vittne" – planerade dåd under Ruisrock

Efter en paus på två veckor är Abderrahman Bouanane på plats när rättegången mot honom är inne på sin elfte dag. Nya uppgifter om att det i Bouananes cell hittats anteckningar om att han velat grunda en islamisk stat i Finland har kommit fram. Bouanane uppgav också att han funderat på en attack redan under den stora rockfestivalen Ruisrock.

7.5.2018

Bouanane valde det första offret medvetet – kvinnan var Jehovas vittne

Den åtalade efter knivattacken i Åbo planerade ett dåd redan under den stora rockfestivalen Ruisrock. Under tisdagens rättegång kom det fram att handskrivna anteckningar hittats i hans cell så sent som i mars. Enligt dem ville han ha en islamisk stat i Finland.

6.5.2018

Ploggning gör det coolt att plocka skräp – gynnar både joggaren och miljön

Vad får man om man kombinerar skräpplockning med joggning? Svar: ploggning. Nu har trenden som började i Sverige kommit till Finland med besked. Den är bra både för naturen och löparen.

5.5.2018

Bildspel: Riksdagshuset inifrån – många nyfikna ville se de folkvaldas arbetsplats

Byggnadens interiör intresserar kanske mer än politikens innehåll när riksdagen håller öppet hus. Men visst diskuteras också brutna index, vårdreform och beskattning när väljare möter folkvalda.

4.5.2018

Segrarna behövde tid att smälta insikten – nu har jättevinsten i Eurojackpot nått sina ägare

Tre månader behövde de för att smälta faktumet att de vunnit den högsta summan på penningspel i Finland hittills. Nu har de fyra segrarna löst ut rekordvinsten på 90 miljoner euro.

4.5.2018

Över 4 000 euro i månaden – beslut om de omtvistade, generösa riksdagspensionerna kommer inom kort

Riksdagsgrupperna ska diskutera riksdagsledamöternas anpassningspensioner de närmaste veckorna. Centerns Antti Kaikkonen hoppas på en lösning före sommaren.

1.5.2018

Testamentsregister på förslag till Finland – men avigsidor gör att ministern tvekar

Finland behöver ett ställe där testamenten registreras, anser politiker och experter. Magistraten är beredd att ta på sig uppgiften, men regeringen vill i alla fall ännu inte införa ett register. Trots goda avsikter finns det nämligen en risk för att testatorns sista vilja inte uppfylls.

30.4.2018

Krönika: Finland räknar med att ungarna klarar sig

För ett litet barn kan eftermiddagens timmar vara längre än skoldagen. Fortfarande släpar eftermiddagsverksamheten i Finland efter.

25.4.2018

Espoo United ansöker om konkurs – "Vi har inte lyckats"

Espoo Uniteds saga är all och idrottsföreningen ansöker om konkurs. Ägaren Jussi Salonoja berättar om det i ett pressmeddelande. Enligt Helsingin Sanomat väntar båda basket- och ishockeyspelarna fortfarande på marslönen.

24.4.2018

Slutköat för bröd i kylan

Brödköerna ska bort från gatorna i Helsingfors och Esbo och i stället ska hjälpen styras till organisationer som bland annat bjuder in till gemensamma måltider.

@annasvar på Twitter

RT @anukoivunen: Kun mediasta tehdään poliittinen vastustaja. #journalismi #väkivalta twitter.com/ascmediarisk/s…

RT @svt: Nordiska public service-chefer om nedskärningar på DR: "En förändring av DR från att vara en medieinstitution till att bli en kult…

RT @WahlstenCamilla: #Magma ungdomsbarometer avslöjar att de svenskspråkiga flickorna mår sämre än pojkarna. På samtliga enkätfrågor som rö…

Heja Helsingforspolisen som informerar föredömligt även på svenska. twitter.com/helsinkipoliis…

@thelemoncurd Plötsligt känns allt rätt osäkert, men önskar er ändå välkomna till Helsingfors, om det är hamnen.