Anna Svartström

Anna Svartström

Reporter

Senast publicerade artiklar

19.11.2019

Många berättar inte om våldet de utsätts för – barn som blir utan hjälp oroar

Ambulans och polis kallades till hemmet där våldet och föräldrarnas alkoholism eskalerade. Men Mirkku Merimaa fick aldrig frågan hur hon mår. Traumat som våldet innebär har hon burit med sig långt in i vuxen ålder. Förbundet för mödra- och skyddshem är oroat över barn fortfarande inte får den hjälp de behöver.

18.11.2019

Specialutbildad polis tvingades röja ungas flaskbomber i Esbo

Polisen i Esbo har under helgen sprängt flera så kallade flaskbomber i Kiloparken. Polisen misstänker att det handlar om enskilda unga som placerat ut dem.

18.11.2019

Polisen oroad över barn och unga som bär kniv i Esbo – yngsta bara 8 år

Esbopolisen har under hösten stött på allt fler minderåriga som bär kniv med sig till skolan och på fritiden.

18.11.2019

Lärare vid Polisyrkeshögskolan åtalas för sexuellt utnyttjande och antastande – sju personer offer

En överkonstapel, som länge har arbetat som lärare vid Polisyrkeshögskolan, åtalas för sexuellt utnyttjande, sexuellt antastande och brott mot tjänsteplikt. Sju personer har utsatts för de misstänkta brotten, de flesta kvinnliga studenter vid skolan.

15.11.2019

Skottlossningen i Gräsviken leder till åtal för tre mordförsök – offren och den misstänkte hör till rivaliserande släkter

Nu har åtal väckts efter skottlossningen i Gräsviken i juli. En 32-årig man åtalas för tre mordförsök. Samtidigt väcks åtal för misshandel som har riktats mot honom.

14.11.2019

Snart kan whiskygroggen försvinna från SAOL – många finlandismer på lista över hotade ord

Har whiskygroggen strittat över dynvaret när du har unnat dig en sängfösare? Är det svårt för skärgårdseleven att ta sig till abiturientklassen i menförestider? Äter du rosoll till jul? Då använder du ord som hotar att försvinna ur Svenska Akademiens ordlista. Men det här kanske är en ankdammsdebatt.

Premium

14.11.2019

Vet du vad de sällsynta orden betyder? Gör HBL:s quiz så får du svar

Svenska Språktidningen har plockat fram 1 001 ord som används så sällan att de riskerar falla ut ur Svenska Akademiens ordlista. Kan du dina ovanliga ord?

Premium

13.11.2019

Polisen misstänker att förbjudna NMR fortsätter under annat namn

Centralkriminalpolisen misstänker att "Mot friheten" fortsätter Nordiska motståndsrörelsens verksamhet – trots att den nynazistiska rörelsen tillfälligt har förbjudits. Senast i lördags ordnades en manifestation i centrala Helsingfors.

Premium

11.11.2019

Polisen utreder nynazisters aktion i Helsingfors – uppenbara kopplingar till förbjudna NMR, enligt forskare

I helgen ordnade "Mot friheten" en aktion i centrala Helsingfors. Det handlar om en uppföljare till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen – som Högsta domstolen tillfälligt har förbjudit. Polisöverdirektör Seppo Kolehmainen medger att det finns risk för en katt-och-råtta-lek mellan polis och nynazister.

Premium

11.11.2019

Polischefen vill ha sifferkod i stället för namnbrickor för att minska på hoten mot de anställda

Poliser utsätts för allt mer våld, hot och riktade trakasserier i sitt arbete enligt polisöverdirektör Seppo Kolehmainen. Han vill därför att poliserna ska få anonymiserade namnbrickor i stället för att som i dag vara skyldiga att visa sitt namn.

7.11.2019

SDP om raset: "Säkert måste vi kommunicera bättre"

Den sannfinländska analysen av opinionsframgångarna är att partiet håvar in väljarstöd på andras otydlighet och splittring.

27.10.2019

Avgångar med Silja Symphony inställda – tekniskt fel gör att färjan står i Stockholm

Tallink Siljas Symphony på rutten Helsingfors-Stockholm har drabbats av ett tekniskt fel. Avgångarna på söndag och måndag kväll har ställts in.

25.10.2019

Rånande unga väcker oro i Grankulla – "Farliga är föräldrar som borde bry sig mer", säger ungdomsarbetare

Polisen har larmat om en ökning av rån utförda av minderåriga i Esbo och Grankulla. Ungdomsarbetare i Grankulla önskar att föräldrarna skulle ta sitt ansvar i uppfostran.

23.10.2019

Ungdomar rånar i Esbo och Grankulla – hotar med våld för en godispåse eller slant

Polisen larmar om en ökning av rån utförda av minderåriga i Esbo och Grankulla. Det är ett allvarligt brott att hota med våld eller kniv, påminner man.

23.10.2019

Justitieministern oroad över hatretorik och riktade trakasserier – utreder lagändring

Justitieminister Anna-Maja Henriksson har satt i gång ett arbete för att det ska bli lättare att komma åt riktade trakasserier. – Vi är på en mycket farlig väg om man försöker påverka domare, åklagare, journalister.

23.10.2019

Rånförsök och knivhuggning i Gräsviken snart till åklagare

Två unga män misstänks för grovt rånförsök och en tredje för grov misshandel efter den knivhuggning som ledde till ett stort polispådrag i Gräsviken i september. Det exakta motivet är ändå fortfarande oklart.

21.10.2019

Polisen varnar för bedragare – tillverkar falska kontoutdrag och handlar på nättorg

Bedragare utnyttjar bankernas testsidor och fabricerar falska kvitton. Med dem köper de sedan produkter på webbmarknadsplatsen Tori.fi.

19.10.2019

Krönika: Har skolornas Wilma blivit ett straffregister?

Det spelar ingen roll vad den digitala kommunikationsplattform som skolorna använder heter. Det centrala är hur den används.

Premium

11.10.2019

Domare, åklagare och poliser utsatta för riktade trakasserier – vädjar om ny lagstiftning

Riktade trakasserier utgör ett hot mot rättsstaten och borde kriminaliseras, anser Finlands juristförbund. Av åklagarna har 40 procent och av domarna hela två tredjedelar utsatts. Tingsdomaren Paula Virrankoski har blivit hotad med hängning.

10.10.2019

Justitiekanslern: IS-barnen kan tas hem utan föräldrarnas tillstånd

Regeringen borde sträva efter att ta hem åtminstone de finländska barnen från al-Hol-lägret i Syrien. Det menar justitiekanslern som har tagit ställning till klagomål om regeringens agerande i frågan. Samtidigt varnar han för att de vuxna finländarna i lägret kan utgöra ett säkerhetshot.

10.10.2019

Exceptionellt grov sexualbrottshelhet i rätten – "Eno" visade segertecken för kamerorna

Åklagaren yrkar på stränga och ovillkorliga straff i den omfattande sexualbrottshärvan mot barn på Degerö i Helsingfors. När rättegången inleddes på torsdagen i Helsingfors visade den huvudmisstänkta, "Eno", bland annat segertecknet inför kamerorna.

Premium

10.10.2019

Rättegången mot "Eno" inleds – 19 barn misstänks vara offer för sexualbrott

I dag inleds rättegången mot den så kallade "Eno" i Helsingfors tingsrätt. Han och en annan person står åtalade för grova våldtäkter och sexuellt utnyttjande av barn. Gärningsmännen utnyttjar offrens skam- och skuldkänslor, säger en expert.

8.10.2019

Ingen centrumtunnel till Helsingfors – planeringen avbryts

Nu är det definitivt: Planerna på en centrumtunnel i Helsingfors är begravda, i alla fall för den här omgången.

8.10.2019

Åklagaren: Polisens skott i Kuopio var nödvärn – också elchockvapen och polishund användes

Det var en nödvärnssituation då polisen sköt mot gärningsmannen under attacken i Kuopio, meddelar åklagaren som inte inleder en förundersökning om polisens agerande. Gärningsmannen släppte vapnet först då också elchockvapen och hund användes mot honom. Handlingarna visar hur gripandet gick till.

7.10.2019

Plagiat eller smickrande lån? Klädföretag återkallar kollektion

Det finländska klädföretaget Makia Clothing drar tillbaka en kollektion med plagg. Orsak: Den bild som pryder dem påminner väldigt mycket om ett helsingforsiskt segelsällskaps logo.

Premium

4.10.2019

Riksdagen röstade om regeringens förtroende – på papper

Riksdagen genomförde på fredagen nu en sluten omröstning om förtroendet för regeringen. Den gjordes på papper eftersom voteringsmaskinerna som vanligen används hade tekniskt fel, rapporterar Helsingin Sanomat.

4.10.2019

"Du borde bli våldtagen" – fler än var tredje politiker utsätts för hatretorik

Nästan hälften av riksdagsledamöterna och var tredje kommunalpolitiker har utsatts för hatretorik, visar en ny undersökning. Forskarna varnar för att trakasserierna påverkar vilka som vågar söka sig till politiska förtroendeuppdrag.

Premium

4.10.2019

Den misstänkta efter skolattacken i Kuopio har häktats – polisen sköt honom i benen

Gärningsmannen efter skoldådet i Kuopio har häktats på sannolika skäl misstänkt för mord och nio mordförsök.

2.10.2019

Forskarens råd till lärare och vuxna: Diskutera – men fastna inte i rädsla och ångest

Det är viktigt att skolorna tar upp attacken i Kuopio och erbjuder eleverna en trygg miljö för diskussion. Det säger forskaren Katja Vallinkoski och berättar vad man som vuxen ska tänka på.

2.10.2019

Det senaste om våldsdådet i Kuopio

25-åringen som är misstänkt för attacken vid yrkesinstitutet i Kuopio agerade enligt polisen ensam. Motivet är ett stort frågetecken också för utredarna. – Varför ser en ung man som sin uppgift att attackera människor med rått våld?

1.10.2019

Han såg när polisen grep svärdmannen

Anssi Saarelainen var bara tio-tjugo meter ifrån när den misstänkta gärningsmannen övermannades av polis. Enligt honom gick mannen hotfullt mot polispatrullen tills två skott hördes.

Premium

1.10.2019

Skoldirektören: "Det här är en stor chock för oss alla"

– Chocken är stor och det inträffade är svårt att greppa. Det säger Heikki Helve, direktör för den samkommun som leder yrkesinstitutet i Kuopio. I skolans lokaler i köpcentret Herman verkar 600 studenter.

Premium

1.10.2019

Det här vet vi om Kuopiodådet: Den unga mannen hade Molotovcocktails hemma

Undervisningen vid yrkesinstitutet i Kuopio fick ett förfärligt slut då en manlig elev beväpnad med sabel dök upp i skolan och hade ihjäl en kvinna. Utöver den omkomna kvinnan skadades tio personer i dådet.

1.10.2019

Oro hos tidigare polischef: "Nu kan en fältchef kanske inte längre området eller svenska"

Centraliseringen av polisen har lett till att brott som tidigare kunde lösas lokalt inte klaras upp. Också den svenska servicen har blivit lidande. Det menar Mats Lagerstam, som nu har avslutat sin 45 år långa karriär inom polisen.

Premium

1.10.2019

Oro hos tidigare polischef: "Nu kan en fältchef kanske inte längre området eller svenska"

Centraliseringen av polisen har lett till att brott som tidigare kunde lösas lokalt inte klaras upp. Också den svenska servicen har blivit lidande. Det menar Mats Lagerstam, som nu har avslutat sin 45 år långa karriär inom polisen.

Premium

27.9.2019

Mannen godkände inte skilsmässan – mordförsöken i Haga allvarligt fall av hedersvåld enligt rätten

Även brodern till mannen som knivhögg sin ex-hustru och sina barn i Haga i våras har belagts med besöksförbud. Enligt domstolen handlar det hela om ett allvarligt fall av hedersrelaterat våld. Ur handlingarna framgår att kvinnan varit rädd för att dådet ännu fullföljs.

26.9.2019

Alko pausar populära vinprovningar – kan bryta mot nya alkohollagen

Alko avbryter sina vinprovningar efter att det kommit fram att de kan bryta mot den nya alkohollagen. Årligen deltar över 4 000 personer i provningarna som har ordnats i tjugo år.

26.9.2019

Domen efter barnmordet i Borgå står fast – pappan dömd till livstid för mord

Pappan som knivhögg sin dotter till döds i Borgå beviljas inte besvärstillstånd av Högsta domstolen. Det betyder att hovrättens dom, livstids fängelse för mord, står fast.

21.9.2019

Krönika: Behöver den finska turistsäsongen vara så kort?

Är vi fortfarande för skrala på att använda turismtjänster i eget land – eller är det producenterna som är för dåliga på att erbjuda dem?

Premium

20.9.2019

Män misstänks ha våldtagit och utnyttjat barn – åtal väcks i barnpornografihärva

Åtal har väckts i en omfattande sexualbrottshärva. Fyra personer misstänks ha våldtagit barn och spridit videofilmer på övergreppen.

19.9.2019

Flera träd blir en skog som fångar koldioxid – tusentals plantor delas ut i Helsingfors

En trädplanta räddar kanske inte världen, men fyratusen björkar, granar och tallar är en början. Det som startade som Nina Backmans konstprojekt har växt sig till en aktion för miljön.

19.9.2019

E-cigaretter förbjuds på flera håll efter dödsfall i USA – det här gör Finland

I USA misstänks e-cigaretter ha orsakat lungproblem och till och med flera dödsfall. På flera håll har förbud nu införts. I Finland följer experterna på Institutet för hälsa och välfärd med utredningarna av insjuknandena noga. Här är ändå bruket förhållandevis litet.

18.9.2019

Tvist mellan återförsäljare och HRT om resekorten – ska kunna köpas på fler ställen

Från och med nästa år ska det gå att köpa och ladda resekort i över 550 affärer och kiosker, vilket är en betydande ökning. Men på R-kiosken hotar man med att dra sig ur återförsäljningen, och inte heller på Kesko är man förtjust över att HRT avskaffar provisionen.

Premium

18.9.2019

Företagare ordnade vinprovningar – misstänks för grovt alkoholbrott

I tio års tid har en person genom sitt företag ordnat vinprovningar – utan tillstånd. Nu är företagaren misstänkt för grovt alkoholbrott. På Regionförvaltningsverket uppmanar man andra aktörer, också exempelvis medborgarinstitut, att se över sina lov.

Premium

16.9.2019

Vad är mofi? "Det finns förväntningar på finskan som skolan inte kan möta i dag"

Det finns stora skillnader i hur den modersmålsinriktade finskan lärs ut – och av vem. Också elevernas språkbakgrund varierar betydligt. En sak är de lärare, elever och experter som HBL har talat med överens om: Det finns problem i undervisningen som behöver lösas.

Premium

14.9.2019

Polisen: Skott har hörts i Träskända – efterlyser vittnen

Skottlossning har på lördagskvällen hörts i. Enligt de senaste uppgifterna har ingen skadats. Polisen ber nu ögonvittnen ta kontakt.

4.9.2019

Diskrimineringsombudsmannen: Burkini borde tillåtas i alla simhallar

Alla simhallar borde tillåta heltäckande burkinier. Det rekommenderar Diskrimineringsombudsmannen som menar att ett förbud av baddräkten, som främst muslimska kvinnor använder, kan vara diskriminering.

2.9.2019

Skadad polis har fått lämna sjukhus – "De koncentrerar sig nu på rehabiliteringen"

Den andra polisen som skadades i skottlossningen i Borgå för en dryg vecka sedan har nu fått lämna sjukhuset.

30.8.2019

Kommentar: Flera öppna frågor i exceptionellt fall

De häktade brödernas agerande ter sig ytterst irrationellt. Den centrala frågan är: Vilket är deras motiv? Och: Hur blev det så här?

Premium

29.8.2019

Sådana är bröderna

Domar i mindre brottsfall, låga inkomster och falsk adress. Men också våldsamt motstånd mot polis som det krävdes fyra poliser för att stävja. Det kommer fram i handlingar från svenska domstolar och uppgifter om de två bröder som misstänks för mordförsök riktade mot polis.

@annasvar på Twitter

@SylviaBjon Najs!

@danlolax 🙈 okej förlåt förlåt. H. barbaren

@danlolax Självklart. En klassiker. Fråga: micrar du mjölk samtidigt?

I går gjorde jag en skåptömmarsoppa: ledsen morot, trött blomkål, en bit purjo, färsk ingefära, chili, gurkmeja, gr… twitter.com/i/web/status/1…

RT @seppokoira: Terveisiä Helsingin Kulttuuritalon backstagelta! ✌️🦁 Mielenterveyden keskusliitto valitsi mut vuoden 2020 Hyvän mielen läh…