Anna Svartström

Anna Svartström

Reporter

Senast publicerade artiklar

10.7.2020

Momentum för mindre orter lockar invånare – men ändå ökar befolkningen i städerna

Nu är det läge för kommuner som vill locka nya invånare att marknadsföra sig. Coronakrisen minskar på storstädernas lockelse och fler kan vilja flytta längre ut, menar forskare. Men den stora trenden med fortsatt urbanisering vänder ändå knappast.

8.7.2020

Haavisto vill inte kommentera brottsmisstankar

Riksdagens grundlagsutskott har fått ta del av förundersökningsprotokollet om brottsmisstankarna kring utrikesminister Pekka Haavistos förfarande i al-Hol-ärendet. Enligt Helsingin Sanomat misstänker polisen utrikesministern för två olika brott.

28.6.2020

Med viruset kom också sorgen

Den här våren och försommaren har döden, och insikten om vår sårbarhet, kommit nära. Forskaren Mari Pulkkinen ser tydliga likheter mellan att uppleva sorg och att leva i skuggan av coronakrisen. Accepterar vi sorgen kan den vara en god följeslagare i livet, menar hon.

Premium

17.6.2020

Regeringen lättar på restriktionerna – anhöriga ska kunna besöka äldreboenden

Regeringen lindrar på rekommendationen vad gäller besök på äldreboenden och sjukhus. Anhöriga ska kunna besöka sina äldre och sjuka – men villkoret är att det sker tryggt, och till exempel utomhus.

4.6.2020

Undersökning: Drogbruket ökar trots coronan – narkotika vanligare än alkohol vid rattfylleri

Användningen av amfetamin i huvudstadsregionen är rekordhög och bruket har inte minskat trots undantagsförhållandena, vilket man väntade sig. I trafiken blir nu fler fast för rattfylleri på grund av narkotika än på grund av alkohol.

4.6.2020

Lång sommar oroar inom barnskyddet

När skolorna öppnade i maj ökade antalet barnskyddsanmälningar igen. Anställda inom barnskyddet befarar att det kommer att finnas ett uppdämt behov av stöd också efter det långa sommarlovet.

Premium

31.5.2020

Tre familjer tog sig från al-Hol till Finland på egen hand – Utrikesministeriet: Vi har inte uppmuntrat till att lämna området

Tre familjer från IS-lägret al-Hol har anlänt till Finland på söndagen. Enligt Utrikesministeriet lämnade de lägret på egen hand och fick hjälp av ambassaden i Ankara i Turkiet med att ta sig vidare. Enligt ministeriet känner man inte till att fler finländare skulle ha flytt.

28.5.2020

Krönika: Kan mens bara vara mens?

Jag föreslår att vi firar den internationella mensdagen med att en gång för alla slå fast att mens inte ska vara ett tabu.

Premium

27.5.2020

Henriksson: Skarvar och vitkindade gäss borde granskas på samma sätt

Miljöministeriet måste ta skarvfrågan på allvar, säger justitieminister Anna-Maja Henriksson. Hon vill att det ska gå att bedriva skyddsjakt på både vitkindad gås och skarv.

27.5.2020

Förslag: Hot i arbete eller förtroendeuppdrag ska lättare leda till åtal

Ställningen för dem som hotas i sitt arbete eller i sitt förtroendeuppdrag ska stärkas. Justitieministeriet föreslår att olaga hot då ska falla under allmänt åtal. Samtidigt ses lagstiftningen om riktade trakasserier över.

27.5.2020

Oroväckande utveckling i Finland: Fler dör av smärtstillande opiat

Dödsfallen på grund av överdos ökar i Finland. Allt fler dör av oxikodon – det smärtstillande läkemedel som är orsaken till opioidkrisen i USA.

Premium

25.5.2020

Centralkriminalen misstänker: Poliser utsattes för mordförsök vid explosionen i Esbo – den misstänkta hittad död

En allvarlig explosion inträffade i ett flervåningshus i Esbo på måndagskvällen. Två poliser skadades och en man som misstänks för mordförsök hittades död.

25.5.2020

Polisen misstänker: Också finska myndigheter har lurats om påstått död avvisad man

Polisen misstänker att också förvaltningsdomstolen har fått förfalskade dokument i fallet som ledde till att Finland prickades i Europadomstolen.

25.5.2020

Härvan kring Baltzar växer – ytterligare en person misstänks för brott

Ytterligare en person är misstänkt i brottshärvan kring kulturrådet Veijo Baltzar där brottsrubriceringarna gäller sexualbrott och människohandel.

25.5.2020

Föräldrar misstänks ha misshandlat sin baby

Vårdnadshavarna tejpade fast en napp i babysen mun. Polisen misstänker dem för grov misshandel och för att ha försatt barnet i ett livsfarligt tillstånd.

25.5.2020

Härvan kring Baltzar växer – ytterligare en person misstänks för brott

Ytterligare en person är misstänkt i brottshärvan kring kulturrådet Veijo Baltzar där brottsrubriceringarna gäller sexualbrott och människohandel.

21.5.2020

Ramadans avslutning firas i skuggan av corona

På veckoslutet kulminerar fastemånaden ramadan i den stora muslimska festen id al-fitr. I stället för gemensamma böner, måltider och umgänge blir det nu firande bara inom familjen.

Premium

21.5.2020

Den blomstertid och tal på distans – så här ordnas årets skolavslutningar

Inga dimissionsfester ordnas i vår, men helt utan uppmärksamhet blir vårens utexaminerade inte. Avslutning på distans, inspelad ceremoni eller en skål med de andra i gruppen – så här gör skolorna.

Premium

18.5.2020

Flera positiva till smittspårningsapp – men annat arbete för att begränsa coronaviruset behövs också

En smittspårningsapp kan vara ett bra redskap, men man ska inte tro att en mobilapp ensam löser utmaningarna under coronaepidemin. Så kan de remissvar som Social- och hälsovårdsministeriet har fått in sammanfattas.

Premium

16.5.2020

Varningar om högerextrem aktivism i Vanda

Högerextrema aktörer försöker rekrytera unga i Vanda. – Vår uppgift är att skydda ungdomarna, säger Pekka Mäkelä, chef för ungdomsarbete i staden.

15.5.2020

Mannen som åtalas för knivhuggningen i Ode genomgår sinnesundersökning – är tidigare dömd för dråp

Den man som är åtalad för knivhuggningen i centrumbiblioteket Ode ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning och en bedömning av farlighet. Även de övriga domarna i fallet kommer senare.

14.5.2020

Nästan 50 000 barn svarade på undersökning: Det här kan distansvåren lära oss

För de flesta barn har distansskolan gått bra och inneburit bättre arbetsro och tid med familjen. Men undantagsförhållandena har också gjort att de med svårare hemförhållanden och utmaningar har blivit än mer utsatta.

14.5.2020

Vädjan från spelberoende: Öppna inte automaterna igen

Spelautomaterna är stängda på grund av smittorisken. Det innebär en lättnad för många spelberoende. Samtidigt minskar Veikkaus intäkter som så många organisationer är beroende av. – Det här är ett tillfälle att fundera på hur förnuftigt hela systemet är, säger forskaren Virve Marionneau.

Premium

13.5.2020

Arbete, kärlek och släkt är drivkrafter – tusen nordbor flyttar till Finland varje år

Omkring tusen nordbor flyttar till Finland per år. Nu bor närmare 33 000 sverigesvenskar här, vilket är nästan lika många som alla svenskspråkiga i Helsingfors. Lina Gahnström flyttade på grund av sina rötter, Håkan Strömmer av kärlek.

Premium

30.4.2020

De spårar smittans väg för att få stopp på spridningen

I kommunerna arbetar många på högtryck med att reda ut varifrån coronasmitta har kommit och vilka som har exponerats. När coronarestriktionerna luckras upp ökar behovet av smittspårning ytterligare. – Målet är att nya smittkedjor bryts så tidigt som möjligt, säger professor Pekka Nuorti.

Premium

28.4.2020

Seriestryparen döms till livstid för mord

Den så kallade seriestryparen Michael Penttilä döms till livstids fängelse för mord. Enligt hovrätten var han tillräknelig när han för två år sedan ströp ihjäl en kvinna.

25.4.2020

Analys: Pandemin är inte jämlik

Coronaepidemin drabbar oss ojämlikt. Vi behöver se de socioekonomiska orsaker som finns bakom smittspridningen.

Premium

24.4.2020

Vasa är först ut med att testa smittspårning i mobilen

Personal vid Vasa centralsjukhus ska nu testa och utvärdera smittspårning i mobilen. Senare kan appen tas i bruk i hela landet.

23.4.2020

Smittspårning via mobilen: Vår hälsa ställs mot personlig integritet

Smittspårning via mobilen förs fram som ett viktigt redskap för att hindra att coronaviruset sprids och för att ta länderna ut ur krisen. Men apparna ställer också frågor om datasäkerhet och integritetsskydd på sin spets.

Premium

20.4.2020

Ensamstående förälder under corona: Svårt ha alla roller

För många ensamstående föräldrar är vardagen extra tuff i coronatider. Det handlar om praktiska utmaningar men också om en överskuggande oro: Vad händer med barnet om jag blir sjuk? – Det är svårt att ensam ha alla roller, säger Ida Hummelstedt.

19.4.2020

Pandemin ändrar på begravningarna – sherry vid graven i stället för minnesstund

Coronapandemin påverkar även begravningarna. Restriktionerna gör att etapperna i sorgeprocessen inte ser ut som vanligt. I stället för minnesstund avslutade Carita Antells anhöriga med ett glas sherry vid familjegraven.

Premium

16.4.2020

Hatretorik kan leda till våld, varnar rapport – högerextrem verksamhet finns i hela landet

Den ökade hatretoriken ger grogrund för våldsbejakande extremism, varnar Inrikesministeriet i en färsk rapport. Den visar att högerextrem verksamhet finns i hela landet.

15.4.2020

Så här påverkar undantagsförhållandena Alkos försäljning – lådvin och rosé går åt

Undantagsförhållandena märks i Alkos försäljning. I mars såldes drygt 9 procent mer alkoholdrycker än samma tid i fjol, mätt i ren alkohol. Mest ökade försäljningen av roséviner.

14.4.2020

HUS och Helsingfors slår larm: Snabb ökning av coronasmittade bland somalier i Helsingfors – 200 personer har insjuknat

Antalet coronasmittade ökar nu fort i Helsingfors bland dem vars modersmål är somaliska. Andelen insjuknade är tio gånger större än hos helsingforsarna i snitt vilket får sjukvårdsdistriktet och staden att slå larm.

9.4.2020

Nio personer misstänks fortsätta förbjuden nazistisk verksamhet

Centralkriminalpolisen misstänker att nio personer har fortsatt förbjudna Nordiska motståndsrörelsens verksamhet under annat namn. Fallet går nu till åtalsprövning.

4.4.2020

Karis Telefon märker att många jobbar hemma – "Fibernätet tål en situation som den här"

Hemmajobb och distansskola kräver en fungerande nätuppkoppling.

Premium

3.4.2020

Dödsfall i Sverige väcker oro också här – han informerar om viruset på somaliska

Umgänge över generationsgränser, besök vid sjukdom och stora bröllop. Det är positiva traditioner bland annat inom somalisk kultur – men inte under coronapandemin. Ambassadörer inom grupperna förmedlar nu information, bland annat för att myndigheterna inte har hunnit med.

Premium

2.4.2020

Skyddspolisen varnar för barnens roll inom IS

Skyddspolisen ser dem som återvänder från IS-konfliktområdet som ett säkerhetshot och betonar även barnens roll. – Det har skett klara försök att radikalisera barn i Syrien, säger Skyddspolisens chef Antti Pelttari. Enligt honom finns det en risk för att högerextrema attentat utomlands ska inspirerar aktörer också i Finland.

Premium

31.3.2020

Tingsrätten: Helsingfors fick säga upp avtalet med Siemens om förarlös metro – processen handlar om hundratals miljoner euro

Helsingfors stads trafikverk hade rätt att säga upp avtalet med Siemens om den förarlösa metron. Det kommer Helsingfors tingsrätt fram till i sin dom på tisdagen. Siemens agerande var ändå inte uppsåtligt. Inte heller HST har agerat felfritt.

31.3.2020

Krisen kan få många att dricka för mycket

Det finns en betydande risk för att alkoholkonsumtionen i hemmen ökar under coronakrisen. För dem med missbruksproblem är situationen svår, men Kaarlo Simojoki på A-klinikstiftelsen vill varna speciellt dem som upplever sig dricka kontrollerat. – De riskerar att förlora kontrollen.

Premium

29.3.2020

Datanäten tillräckliga för distansjobb – toppen infaller på kvällen

Hemmajobb och distansskola kan innebära en påfrestning på bredbandsuppkopplingen. Men i stort är datanätens kapacitet tillräcklig i Finland, intygar man vid Cybersäkerhetscentret. Och i själva verket är det inte det vi gör i arbetet, utan det som vi sysslar med på fritiden som belastar mest.

21.3.2020

Våldet kan flytta från det offentliga rummet till hemmen

Coronapandemin och undantagsförhållanden kan förändra också brottsligheten. Det finns en risk för att familjevåldet ökar. Däremot minskar troligen misshandelsfall på offentliga platser. Droghandeln påverkas av stängda gränser.

Premium

19.3.2020

Stiftelser i gemensam satsning för att rädda kulturbranschen – "första hjälpen"

Flera stiftelser, Undervisnings- och kulturministeriet och Centret för konstfrämjande går ihop och lediganslår sammanlagt 1,5 miljoner euro för att försöka rädda de kulturutövare som hamnat i trångmål på grund av coronautbrottet.

19.3.2020

Helsingfors inför snabbunderstöd för kulturaktörer under epidemin

Helsingfors utlyser särskilda snabbunderstöd för dem som producerar nya kultur- och fritidstjänster som lämpar sig även under coronaepidemin. Borgmästare Jan Vapaavuori menar att undantagstillståndet sannolikt kommer att pågå ännu länge.

19.3.2020

Organisation: Bostadslösa behöver nu inkvartering och tvättmöjligheter

Det behövs akut sovplatser och ställen där hemlösa kan tvätta sig. De bostadslösas stödorganisation larmar om att de bostadslösa är särskilt utsatta under coronautbrottet.

19.3.2020

Behovet av matutdelning är stort – aktörer försöker nå de hjälpbehövande trots epidemin

Hamstrandet har gjort att de som upprätthåller mathjälp i huvudstadsregionen har mindre att dela ut. Samtidigt minskar inte behovet. Coronaepidemin gör att somliga matutdelare har stängt, medan andra lägger om sin verksamhet.

18.3.2020

Daghemspersonal i Grankulla döms för misshandel

En barnträdgårdslärare i Grankulla döms för misshandel av ett 5-årigt barn. Den vuxna höll i barnet så hårt att hon fick skador.

18.3.2020

Oro bland lärare som kallas in till skolorna

Närundervisningen har avbrutits och offentliga samlingar på fler än tio personer förbjudits. Ändå har lärare i flera kommuner kallats in till skolorna.

15.3.2020

Helsingfors skolor och daghem hålls öppna men distansundervisningen ökar – så gör olika kommuner

Helsingfors håller sina skolor öppna men ökar distansundervisningen. I en del andra kommuner rekommenderas också sjuor till nior och gymnasister att stanna hemma. Undervisningsministern säger att regeringen uppdaterar riktlinjerna på måndag.

14.3.2020

Personal på olika våningar, flextider för att undvika rusning i kollektivtrafiken – så vill arbetsgivarna hindra smittspridning

Distansarbete när det är möjligt. Videomöten. Anställda som inte får sitta invid varandra och särskild försiktighet i lunchrestaurangen. Det är åtgärder som arbetsgivare tar till på grund av coronautbrottet.

@annasvar på Twitter