Anna Pusa

Reporter

Senast publicerade artiklar

13.7.2018

Legendariska berg- och dalbanan ger fortfarande somriga känslor

En bromsman vid Borgbackens berg- och dalbana kör 100–150 rundor runt banan varje dag på sommaren. HBL åkte en runda på fredagen, då den populära banan fyller 67 år.

13.7.2018

Klimatförändringen för med sig extremväder

Extremt väder runtom i världen har under den senaste tiden haft bedrövliga konsekvenser för människan. Störtregnen i Japan är ett tragiskt exempel. Vid Meteorologiska institutet betonar man att samhället måste förbereda sig för sådana fenomen. Där kommer klimatforskningen till nytta.

12.7.2018

Stor del av skörden förstörd i Svenskfinland

Köp inhemskt i torkans tider, uppmanar Svenska lantbruksproducenternas centralförbund (SLC) konsumenterna. Även om torkan förstör stora delar av spannmålsskörden i Svenskfinland är det ändå för tidigt att säga att det blir ett totalt katastrofår.

12.7.2018

Två asylsökande har väntat på besked sedan 2015

I dag väntar cirka 2 400 personer på sitt första asylbeslut. De som har fått vänta längst är två personer som sökte asyl 2015, som ännu inte har fått något beslut. Det är fråga om två exceptionella fall, enligt Migrationsverket.

14.8.2017

Åbo slår larm om ungas tänder

Vid Åbo universitetscentralsjukhus vårdas ett växande antal unga vuxna för allvarliga infektioner som har fått sin början i tänderna. Infektionen kan bli livsfarlig om svullnad gör det svårt att andas.

13.8.2017

Gemensam trampolin kan fungera tack vare föräldrapool

En trampolin eller gunga till barnens glädje? Det är ingen omöjlighet även om man bor i ett husbolag och saknar privat gård. I familjen Fernández fall gav husbolaget en föräldrapool tillstånd att skaffa en trampolin till den gemensamma gården.

12.8.2017

460 svenskspråkiga Helsingforsettor börjar skolan på tisdag – i Botby får eleverna bänka sig i tillfälliga klassrum

På tisdag får Helsingfors 460 nya svenskspråkiga skolelever när förstaklassarna bänkar sig för sin allra första termin. I många skolor präglas läsåret av nya utrymmen, eller som i Botby grundskolas fall, av tillfälliga klassrum.

6.8.2017

Hon för finska ungdomars talan i FN

Att göra Förenta Nationerna och frågor som de globala målen för hållbar utveckling mer konkreta är något som Ilmi Salminen jobbar för som Finlands ungdomsdelegat i FN. Hon besökte världsorganisationens högkvarter senast i juli när hon deltog i ett forum för hållbar utveckling.

4.8.2017

Tullen: Nederländska ägg har inte importerats till Finland

Inga färska ägg med skal har importerats från Nederländerna till Finland i fjol eller i år fram till slutet av maj, enligt Tullen. Tullen satsar på att undersöka förekomsten av fipronil i livsmedel som innehåller ägg.

31.7.2017

Uppstartsföretag satsar på skräddarsydd inlärning

Idén med individualiserad inlärning går ut på att människor kan nå samma mål men på olika sätt och i sin egen takt. Det säger Mariam Shodeinde från Claned Group som jobbar med ny teknologi för utbildning. Hennes intresse för teknologi väcktes under skolgången i Nigeria och förde henne till Finland.

29.7.2017

Gatukonst av kvinnor färgsätter Kvarnbäcken

Undergångar och elskåp målas i granna färger av kvinnor i olika åldrar som en del av ett gatukonstevenemang.

20.7.2017

Kor dör av dryckesburkar i naturen

På nästan var tredje finska nötkreatursgård som deltog i en undersökning har en ko dött efter att ha ätit delar av en burk. Mjölkproducent Andreas Johansson i Pargas berättar att en enstaka aluminiumburk kan leda till att en ko dör av inre blödning.

18.7.2017

Blixten slog ned nära Mejlans sjukhus

Operations- och intensivvårdsavdelningarna fortsatte fungera som vanligt.

13.7.2017

Ett år efter kuppförsöket fortsätter utrensningarna – i Turkiet har "de rättsinniga medborgarnas seger" redan förts in i läroböcker

I Turkiet firas årsdagen av kuppförsöket stort som "martyrernas och demokratins försvarares fest". Synen på året som gått skiljer sig beroende på om man befinner sig inne i landet eller betraktar skeendena utifrån. Enligt forskaren Toni Alaranta ser utrensningarna inte ut att ta slut.

9.7.2017

IS: Två finländare har dött i en trafikolycka i Polen

Utrikesministeriet bekräftar uppgiften till Ilta-Sanomat.

9.7.2017

Polisen misstänker att 25-årig man våldtog en 16-årig flicka i Sockenbacka

Tack vare bilder från övervakningskameror grep en polispatrull den misstänkte gärningsmannen fyratiden på söndagsmorgonen i Malm.

8.7.2017

HS: Ivanka Trump satte sig i presidentens stol i Hamburg

Donald Trump byttes ut mot Ivanka Trump för en stund under G20-mötet i Hamburg, skriver bland annat Helsingin Sanomat.

28.6.2017

Aktia rekommenderar kontanter inför veckoslutets avbrott

Aktias elektroniska tjänster är ur bruk under veckoslutet. Aktias kunder kommer bland annat inte åt sin nätbank, kan inte handla på nätet eller identifiera sig i tjänster som kräver bankkoder. Dessutom kan det förekomma störningar vid betalning med debitkort.

27.6.2017

Lotta Backlund blir Vapaavuoris specialmedarbetare

Lotta Backlund och Laura Åvall har valts till Helsingfors nya borgmästare Jan Vapaavuoris specialmedarbetare. Även de biträdande borgmästarnas specialmedarbetare har utsetts.

26.6.2017

Advokat: Rasism inte motivet bakom pizzeriabranden

En av två misstänkta män ska ha kastat en molotovcocktail in i pizzerian Paradise på Fågelbergavägen i Esbo, som totalförstördes i branden på söndagskvällen. Också i tamburen i restaurangen intill hittades en molotovcocktail, men där spred sig inte elden.