Anna-Lina Brunell

Senast publicerade artiklar

2.9.2021

Bokrecension: Som en plastfilm dragen över texten – vad vill Elin Willows egentligen säga med sin andra roman?

Möjligen vill Elin Willows i sin nya roman berätta något om vår samtid, om flyktighet, ombytlighet eller utbytbarhet, men till slut bekymras recensenten mest av att texten inte låter henne knyta an till dess huvudperson.

Premium

1.9.2021

Bokrecension: Hjärtesorgens avgrundsdjupa ensamhet – Martina Moliis-Mellbergs nya diktsamling är naken och trovärdig

Intrycket av Martina Moliis-Mellbergs nya diktsamling är rakt igenom naket och trovärdigt. När diktjaget droppar förälskelsestora ord som ”att träffa dig förändrade allt”, eller ”du var som att röra himlen”, tvivlar recensenten inte på att det är sant.

Premium

17.2.2021

Bokrecension: Med odisputabel avsky mot ”dyngbruna tankeriktningar”

I sin nya bok Bo i ett hus som ligger i mörkret diskuterar Peter Mickwitz bostaden som en form av barrikad, ett säkert ställe från vilket det oönskade hålls utestängt. Kanske handlar det också om en nation som stängt om sig?

Premium

14.8.2020

Bokrecension: Djävulsintervall vid den höstliga Pungviken – större gråzoner i Kjell Westös nya roman

Kjell Westö har blivit allt mindre benägen att dela upp människor i starka och svaga och gråzonerna är i den nya romanen större än förut.

Premium

31.10.2019

Bokrecension: En härjande hjärna och en stor trötthet i Emma Ahlgrens dikter om moderskap

En fin sak med Emma Ahlgrens dikter är att den matta nattsvartheten aldrig förtas av det komiska blänket som lika ofta finns i hennes dikter.

Premium

8.10.2019

Bokrecension: Störiga skitar är vi allihopa

Ulla Donner fortsätter undersöka själslig ångest i en ung urban och kreativ miljö. I nya seriealbumet Skiten riktas udden utåt.

Premium

8.10.2019

Noveller fångar vardagens dramatik

Gun bryter ihop i konvulsioner över en trilskande dammsugare, Inga spyr i sin handväska på firmans julfest och Barbro smockar till kollegan som strukit ner hennes text utan att fråga. I Fia och andra noveller, Malin Slottes debutbok, råder det som brukar kallas för vardagsdramatik – sådant som får ögonbryn att höjas eller på sin höjd sprider lite skvaller.

Premium

30.8.2019

Bokrecension: När livet blir på liv och död

Det är som om hjärtats rörelser pulserar genom Malin Kiveläs roman. Hon skär bort allt överflödigt och förskönande, och skriver mycket precist, närmast nyktert, om en mor och ett litet barn med ett hjärtfel.

Premium

29.8.2019

Bokrecension: ”Jag är pluralis, inte singularis”

Med en roman om den unga Sylvia Plaths sommar i New York avslutar Sanna Tahvanainen sin romantrilogi om historiska kvinnliga ikoner.

Premium

26.8.2018

En sparv som faller, ett barn som dött

”Varför just hon som var liten, varför inte jag. Man / tänker så ständigt, av allt sitt hjärta hela sin själ och / allt sitt förstånd,” skriver Tua Forsströms i sin nya bok. Den lägger sig tätt intill Forsströms tidigare, men den är på något vis också mer sovrad, destillerad i sorgens språk, skriver recensenten.

25.8.2018

Att trycka ut sig själv

Sara Ehnholm Hielmsessäsamling, hennes debutbok, är som mest njutbar när den bärs av författarens direkta lust att visa sig själv, skriver Anna-Lina Brunell.

29.8.2017

Bokrecension: Inte bara hantverk

Mycket realism med några välkomna avbrott, anser recensenten om skrivarantologin Människohundarna. Och var finns poesin?

11.6.2017

Där det onda bärs av alla gemensamt

”Allt skedde med normalitet”, noterar romanens berättare i en anteckning om den så kallade barmhärtighetsdöden – mordet på psykiskt sjuka och funktionshindrade på slottet Hartheim i Österrike.

15.3.2017

Makten hos den som berättar

Mer än någonsin älskar recensenten Steve Sem-Sandbergs språk i den nya romanen Stormen. Den utspelar sig på en ö i Oslofjorden och handlar om ett barndomsmysterium, om medlöperi och delaktighet.