Anna Lillkung

Anna Lillkung

Reporter

Senast publicerade artiklar

18.9.2018

Satellite Stories firar med att sätta punkt

Efter nästan ett decennium tillsammans valde det finska indiebandet Satellite Stories i våras att lägga ner. – Vi började alla märka att allt inte stod rätt till i bandet, säger gitarristen Marko Heikkinen.

11.9.2018

Skivrecension: Storslagen uppföljare av Seinabo Sey

Svenska soulartisten Seinabo Seys andra album innehåller få lättsmälta låtar à la Younger. Däremot har Sey nu en helt annan självsäkerhet och pondus som lyfter albumet ännu högre än föregångaren.

30.8.2018

Motvilligt alternativa St. Vincent

Electroartisten St. Vincent slog igenom med albumet Marry Me år 2007 och har hyllats för sin unika musikstil. På senaste albumet utforskar hon makt och förförelse. Hon säger att skam är en förödande kraft som används för att kontrollera människor.

23.8.2018

Tv-recension: Sharp Objects river upp såren

Sharp Objects är en otroligt välgjord serie med en klockren skådespelarensemble. Varje liten detalj framstår som genomtänkt, dessutom har serien ett bra grepp på missbruk och självskadebeteende.

20.8.2018

Grizzly Bear hittar nya vägar

Efter en paus på fem år hade mycket förändrats när Grizzly Bear började arbeta på det senaste albumet Painted Ruins. Daniel Rossen, sångare och gitarrist, säger att det ändå är något hälsosamt med att bli äldre och inte ta sitt musicerande på lika stort allvar.

18.8.2018

Anna of the North vågade aldrig drömma om en musikkarriär

– När du bara får små stick av kärlek, det är då du blir besatt, säger Anna "Anna of the North" Lotterud. Hon släppte debutalbumet Lovers i fjol och det blev startskottet för den norska popartistens musikkarriär.

17.8.2018

Dags för stora Weekend-festen

På fredag kör Weekend-festivalen i gång på Sandudd. David Guetta, Macklemore och ZHU är några av festivalens höjdpunkter.

16.8.2018

Veckans låttips: Adrianne Lenker visar empati och styrka

Veckans låtskörd inkluderar en vaggvisa av Adrianne Lenker, en låt om att inte kunna sova av unga norska Girl in red och en danshit av Rebecca & Fiona.

11.8.2018

Oratoriekören startar om

Oratoriekören i Helsingfors gör en omstart av sin verksamhet från hösten efter att den varit förhållandevis anspråkslös under de senaste åren.

8.8.2018

Brett utbud på årets Flow

Från jazzartisten Kamasi Washington till legenden Patti Smith och svenska popartisten Lykke Li. Årets Flow-festival erbjuder något för alla generationer och smaker. HBL tipsar om höjdpunkterna.

8.8.2018

Veckans låttips: Robyn är tillbaka

Efter åtta år är den svenska artisten Robyn tillbaka med den explosiva singeln Missing U. Syntpop och kontrastrik musik är också den gemensamma nämnaren för isländska Vök och finska Jaakko Eino Kalevis nysläppta låtar.

5.8.2018

Tv-recension: The Affair har fått fotfäste igen

Efter en skakig tredje säsong är The Affair tillbaka igen. Halvvägs igenom sin fjärde säsong visar serien återigen svårigheterna i att acceptera sina egna brister och bryta mönster.

1.8.2018

Veckans låttips: Kärlek större än tidszoner

Brittiska Benjamin Francis Leftwich har gjort en låt om en långdistansrelation som är värd alla resesträckor medan Blood orange sjunger om egenvärde.

31.7.2018

Popstjärnan Anne-Marie: "Att känna mycket kan vara utmattande"

Anne-Marie är känd för sina listtoppande låtar F.R.I.E.N.D.S och Rockabye. Men den brittiska popartisten har tidigare fått kämpa med att acceptera sin känslighet och släppa taget om destruktiva förhållanden.

27.7.2018

Konsertrecension: Underbart anspråkslösa José González

När svenska artisten José González uppträdde i Helsingfors visade han sin musikaliska träffsäkerhet, ödmjuka attityd och överlevnadsstyrkan i hiten Heartbeats.

26.7.2018

Veckans låttips: Friska popfläkten Storme

Popduon Stormes nya singel låter som en unik kombination av Kate Bush, Chvrches och Björk.

25.7.2018

Konsertrecension: The Killers tog Las Vegas till Helsingfors

The Killers får fortfarande en hel publik att skriksjunga med i "Mr Brightside". Spelningen i Hartwallarenan var välplanerad, snygg och explosiv, även om bandet stundvis kändes trött.

23.7.2018

Konsertrecension: När indiemusik möter ståuppkomik

Amerikanska indiefolk-artisten Ryley Walker är ett namn som betydligt flera borde känna till. När han uppträdde i Helsingfors bjöd han på en underhållande kombination av nedstämd musik och komik.

22.7.2018

Festivalrecension: För alltid relevanta Alanis Morissette

Alanis Morissette avslutade Pori Jazz med energi, hitlåtar och sällan skådad publikkärlek.

22.7.2018

Impuls: The Handmaid's Tale påpekar min egen passivitet

I en värld där Trump, populistiska partier och ifrågasättandet av kvinnors rättigheter är vardag blir tv-serien The Handmaid's Tale en viktig påminnelse om samhällets skörhet och människans förnekelseförmåga.

22.7.2018

Silvana Imam: "Vi lever i en sjuk värld"

Kreativ visionär, antirasistisk ikon och inspirerande rappare. Mycket har sagts om Silvana Imam, men i dag bryr hon sig varken om mediernas skriverier eller musikindustrins krav.

19.7.2018

Höjdpunkter på Pori Jazz: Nick Cave och kvinnodominerad lördag

Jessie Ware, Alanis Morisette och Nick Cave. HBL listar höjdpunkterna på Pori Jazz, som i år bland annat har en dag då enbart kvinnliga akter uppträder.

18.7.2018

Veckans bästa låtar: Lykke Lis bror gör tropisk emo

Zacharias Zachrisson är inte lika känd som sin syster Lykke Li, men imponerar med nya låten "True Romance".

17.7.2018

Höga förväntningar på Björks konsert i Helsingfors

Isländska artisten Björk uppträder i Finlandiahuset i Helsingfors på tisdag. Naturtema, excentrisk scenografi och en säregen musikupplevelse är tre saker publiken kan förvänta sig.

16.7.2018

Lleucu Young kom över sin blyghet

Lleucu Young var bara elva år när hon deltog i finska The Voice Kids år 2014. Sedan dess har hon inte saktat ner. Tillsammans med sin grupp High15 har hon deltagit i svenska Talang och varit förband till Marcus och Martinus.

14.7.2018

Radiorecension: Morden som gjorde Pirilö ökänt

Ett personligt engagemang gör kriminalpodden Morden i Pirilö intressant och driven trots en premiss som kan kännas lite torr.

12.7.2018

KONSERTRECENSION: Superfjord imponerade på G Livelab-konsert

Under sommaren ordnar G Livelab i Helsingfors en serie gratiskonserter för att lyfta fram mindre kända finska artister och band. Psykedeliska rockbandet Superfjord visade varför initiativet behövs när de bjöd på en suverän livespelning.

11.7.2018

Veckans bästa låtar: Okända Doug Tuttle gör tröstande folkrock

Amerikanska Doug Tuttle har släppt en gotisk folklåt som både känns nostalgisk och mysig, medan franska Christina and the Queens står för veckans bästa syntpop.

11.7.2018

TV-recension: Mörk andra säsong av 13 Reasons Why

Den andra säsongen av Netflix-serien 13 Reasons Why visar följderna av sexuellt våld, mobbning och självmord. Men helheten känns rörig, ytlig och överdrivet nattsvart.

9.7.2018

Konsertrecension: First Aid Kit spred kärlek och metoo-budskap på Ruisrock

Svenska duon First Aid Kit är kända för att bjuda på förtrollande livespelningar. När de uppträdde på söndagen visade de att country och folk, med en välplanerad konsert, också kan locka och hänföra en stor publik.

7.7.2018

En lugnare Ruisrockhelg gryr?

Ruisrocks första kväll kändes mindre stökig än tidigare år, trots att festivalen är slutsåld. Years & Years, Cheek och The Chainsmokers var fredagens stora dragplåster.

6.7.2018

Popstjärnan Lxandra har alltid känt sig lite udda

Finlandssvenska artisten Lxandra har under det senaste året fått skivkontrakt, varit förband till Dua Lipa och släppt låtar med stor spridning. Nu är hon aktuell med festivalspelningar och ett debutalbum som kommer nästa år.

5.7.2018

Baltic Jazz utforskar Finlands 100-åriga jazzhistoria

I helgen är det dags för jazzfestivalen Baltic Jazz i Dalsbruk. I år bjuder festivalen bland annat på en specialkonsert som fokuserar på den finska jazzmusikens historia.

28.6.2018

Bråvallas nedläggning kan gynna Provinssi

Provinssi har tidigare år delat stora artister med svenska festivalen Bråvalla. Trots att Bråvalla nu läggs ned tror Provinssis arrangörer inte att det kommer bli svårt att boka akter i framtiden.

26.6.2018

Veckans bästa låtar: Ghosting och odelad sorg

Florence + The Machine sjunger om att inte få svar på sina SMS medan svenska Many Voices Speak imponerar med ny drömsk pop.

25.6.2018

Maria Sid berättar om våldet: "Vill ge styrka åt andra"

I sitt sommarprat berättar skådespelaren och regissören Maria Sid om hur hon blev grovt misshandlad i sitt första äktenskap.

21.6.2018

Impuls: Därför skippar jag Beyoncé och Jay-Z

I helgen släpptes bomben: Beyoncé och Jay-Z har gett ut ett gemensamt album. Men när de återigen bara publicerar musiken på den egna strömningstjänsten Tidal väljer jag att inte lyssna.

20.6.2018

Sandra Långbacka har släppt ny musikvideo

Finlandssvenska artisten Sandra Långbacka släppte i tisdags en ny musikvideo till låten "Hennes fel". Både låten och videon är inspirerade av #metoo och #dammenbrister.

19.6.2018

Konsertrecension: Santana levererade i Helsingfors

Nästan femtio år efter sin debut visar Carlos Santana att han fortfarande kan bemästra sitt instrument och dessutom ha roligt på scenen.

15.6.2018

Tv-recension: Tv-serien Bron i fransk-brittisk tappning

Fransk-brittiska The Tunnel är inte lika bra som originalet dansk-svenska Bron. Förutom att Öresundsbron här är Kanaltunneln är handlingen densamma, vilket gör att mysteriet inte är så spännande för den som redan sett originalversionen.

13.6.2018

Veckans bästa låtar: Emilie Nicolas gör förtrollande pop

Norska popartisten Emilie Nicolas är tillbaka efter en paus på fyra år medan svenska singer-songwritern Cajsa Siik imponerar med låt på svenska.

11.6.2018

För evigt melankoliska The National

Sideways avslutades med suveräna spelningar av indiegrupperna The National och Deerhunter.

8.6.2018

Sideways med Sugarman och Silvana Imam

Ett utbud som inkluderar det bästa av nationell och internationell indiemusik – så beskriver Sideways årets festival. HBL listar akterna du inte ska missa under helgens festival.

29.5.2018

Veckans bästa låtar: Menke ger Boyes dikter nytt liv

Svenska Menke gör en genialisk kombination av Karin Boyes poesi och nya originella melodier. Hon, Lyves och Kastrup har gjort några av veckans bästa låtar.

16.5.2018

Veckans låttips: Alice Bomans musikaliska underland

Alice Boman sjunger om sina hjärtslag, Maia Hirasawa om att släppa taget och Childish Gambino om diskriminering i USA. De har gjort några av veckans bästa låtar.

16.5.2018

Skivrecension: Gundelachs melankoliska resa

Norska elektroniska popartisten gör en mörk och sårbar men framför allt imponerande debut med albumet Baltus.

24.4.2018

Veckans låttips: Tillbaka till Lykke Lis melankoli

Lykke Li, Leslie Tay och Ambivalensen. Svenska artister står återigen för några av veckans bästa låtsläpp.

17.4.2018

Veckans låttips: Highasakite har hittat hem igen

Norska Highasakite och brittiska Florence and the Machine visar båda betydelsen av kraftiga och råa röster i sina nya singlar.

10.4.2018

Veckans låtar: Vårvibbar med danska Jada

Danska RnB-artisten Jada och norska Tuvaband är nyheter som alla borde lyssna på den här veckan.

3.4.2018

Veckans låttips: Cleo rappar sig igenom hjärtesorg

Svenska artisten Cleo rappar om att aldrig mer älska någon, medan Jenny Wilson tar sig an våldtäktskultur. Här är veckans bästa nya låtar.