Anna-Lena Laurén

Anna-Lena Laurén

Medarbetare i Ryssland

Twitter @AnnalenaLauren

Senast publicerade artiklar

3.10.2020

Utrikeskrönikan: Ryska föräldrar vill ha kontroll

Mitt barn borde hjälpa till mer hemma. Den saken är jag mycket medveten om. Ändå är jag ingen curlingförälder.

Premium

30.9.2020

Analys: Dmitrijev bär den ryska historien på sina axlar

Den ryska historikern Jurij Dmitrijev har kartlagt massgravar i trettio år för att ge Stalins offer ett namn. Nu har han fått en – även för ryska förhållanden – osedvanligt sträng dom: Tretton år i fängelse. Det är ingenting annat än säkerhetstjänstens hämnd.

Premium

30.9.2020

Navalnyjs stabschef är fylld av glöd: "Förgiftningen var fruktansvärd men vi fick ännu större kraft att kämpa mot Kreml"

– När de förgiftade Aleksej gjorde de mig enbart förbannad. Inte rädd, utan förbannad. Vi är vana vid att jobba under extrema förhållanden, det är vardag för oss. Men det här var något annat, säger Irina Fatjanova. Hon är Aleksej Navalnyjs stabschef i Rysslands andra stad, Sankt Petersburg.

Premium

15.9.2020

Navalnyj är tillbaka, vilket är dåliga nyheter för Kreml

Bilden av en småleende Aleksej Navalnyj i sjukhussängen och hans sorglösa uppdatering på Instagram bekräftar att den ryska oppositionsledaren inte bara överlever den förgiftning han utsatts för. Han verkar vara sig själv.

Premium

13.9.2020

”Sovjetiska forskare som fick i sig novitjok kom aldrig tillbaka till jobbet.”

Han trodde inte att den ryska säkerhetstjänsten skulle göra samma misstag flera gånger.– Men det är brottslingens sätt att fungera. Man upprepar sig gärna. Jag blev ändå förvånad när beskedet kom att de hade förgiftat Navalnyj med novitjok, säger den förra sovjetiska kemisten Vil Mirzajanov.

Premium

12.9.2020

Analys: Regimerna i det forna Sovjet har fallit som dominobrickor – Belarus står i en klass för sig

I en rad före detta sovjetrepubliker har regimerna fallit som dominobrickor när invånarna tröttnat på sina korrupta eliter. Det har handlat om att försöka skaka av sig ett system där giriga politiker samarbetar med skrupelfria affärsmän. I Belarus är situationen delvis annorlunda. Bara här kämpar man uttryckligen mot en ren diktatur.

Premium

5.9.2020

Utrikeskrönikan: Petersburg är en stad att ständigt upptäcka

Min dotter och jag har flyttat till en större bostad i Sankt Petersburg. Vi är mycket nöjda. Det enda problemet är myggorna. Varje natt kommer de flygande genom ventilationsröret och anfaller oss, blodtörstigt och målmedvetet.

Premium

4.9.2020

Död rockstjärnas sång blev symbolen för längtan efter frihet och ljuder nu över protesterna i Belarus

Sången heter Peremen. På ryska betyder det förändring. Den har blivit en slags inofficiell hymn för den belarusiska proteströrelsen. Men sången är lika kär för oppositionen i Ryssland. Dess skapare, rockstjärnan Viktor Tsoj, symboliserade törsten efter frihet.

Premium

3.9.2020

Analys: Kremls ropande efter fakta är ett försök att vända bevisbördan

Det tyngsta argumentet när det gäller förgiftningen av Aleksej Navalnyj är hårda fakta. Det vet Kreml. Att tyska läkare nu har hittat spår efter den sovjetiska giftgruppen novitjok är hårda fakta. Nu försöker Kreml snabbt vända på bevisbördan.

Premium

30.8.2020

Analys: Kampen mot Lukasjenko ser ut att bli lång

I dag gick belarusierna än en gång ut på gatan i tiotusentals för att demonstrera mot Lukasjenko. Och än en gång sände Lukasjenko ut svartklädda soldater ur inrikesministeriets elittrupper. Utgången är fortfarande oviss, men en sak står nu klar: Demonstranterna är beredda att fortsätta. Kampen kan bli lång.

30.8.2020

Nervgiftet Novitjoks skapare: Kreml försökte mörda Navalnyj

Den ryska kemisten Vladimir Uglev tror inte att Aleksej Navalnyj har förgiftats med Novitjok, som användes mot Sergej och Julia Skripal i Storbritannien 2018. Det var Uglev som skapade nervgiftet på 1970-talet. Han är dock övertygad om att ryska säkerhetstjänsten är skyldig.

Premium

23.8.2020

Svjatlana Tsichanouskaja är revolutionens ovilliga ansikte – " Egentligen har jag inte förtjänat detta"

Hon läser nästan alltid upp sina tal från ett papper. Hon tycker inte om att uppträda för publik. När hon gör det talar hon helst om sin man. Den belarusiska oppositionsledaren Svjatlana Tsichanouskaja har antagit ett av de farligaste tänkbara uppdragen i Belarus – att utmana diktatorn Aleksandr Lukasjenko. Hon har kallats Jeanne d’Arc, men det här är inte ett krig hon har valt.

Premium

21.8.2020

Analys: Den ryska oppositionen har ingen som Navalnyj

Om Navalnyj inte överlever giftattacken har den ryska oppositionen ingen att ersätta honom med. Det finns ingen rysk politiker med samma tilltal, vare sig inom oppositionen eller inom de Kremltrogna partierna.

Premium

21.8.2020

Aleksej Navalnyj har landat i Tyskland – hans tillstånd ska vara stabilt

Tyska läkare fick på fredagskvällen klartecken att flyga den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj till Berlin för vård. De ryska läkarna som först inte ville låta 44-åringen lämna sjukhuset säger sig ha funnit spår av ”industriella kemiska substanser” på hans fingrar och kläder.

Premium

20.8.2020

Anna-Lena Laurén: Det var en tidsfråga innan Navalnyjs liv skulle sväva i fara

Den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj svävar mellan liv och död på ett sjukhus i sibiriska Omsk. Allt tyder på att han har blivit förgiftad. Navalnyj är Rysslands i särklass mest profilerade och kända Putinkritiker. Ingen har kunnat engagera unga människor som han.

Premium

18.8.2020

”Ryssland kan enkelt invadera Belarus – det enda man behöver är en ursäkt”

Belarus trängda president Aleksandr Lukasjenko går med på nyval. Men först vill han ha en ny grundlag. Samtidigt växer oron för att Ryssland ska invadera, precis som man gjorde i Ukraina 2014. Det är ett fullt realistiskt scenario, säger den ryska säkerhetsexperten Pavel Felgenhauer till HBL.

Premium

15.8.2020

Anna-Lena Laurén: I Belarus handlar revolutionen om något helt annat än i Ukraina eller Ryssland

Belarusierna som demonstrerar mot president Lukasjenkos valfusk tar av sig skorna, samlar in skräp och uppmanar till kompromiss och dialog. Slagorden handlar om fred och solidaritet, inte konfrontation.

Premium

14.8.2020

Bakgrund: Det pinade landet Belarus anar en gryning bortom Lukasjenko

Våld och förtryck har varit belarusiernas ständiga följeslagare under större delen av 1900-talet. Landets diktator Lukasjenko möter protester mot valfusket med naket våld – den enda metod han känner till. Trots det vågar belarusierna fortsätta protestera. Också de har en tradition att falla tillbaka på.

Premium

8.8.2020

Nu talar skeppets kapten ut: ”Vi var gisslan i elva månader”

Spåren efter katastrofen i Beirut leder till den ryska affärsmannen Igor Gretjusjkin. Han lämnade medvetet skeppet lastat med ammoniumnitrat åt sitt öde i Beirut, helt enkelt eftersom det visade sig vara ekonomiskt lönsamt. Nu avslöjar kaptenen för ryska medier hur det gick till.

Premium

8.8.2020

Utrikeskrönikan: Ett barn förstår vad klimatförändringen är

Kreml erkänner klimatförändringen, men tror att den kan vändas till Rysslands fördel. Naturkatastroferna i Sibirien motbevisar effektivt denna tankegång.

Premium

7.8.2020

Aleksandr Lukasjenko: ”Jag avundas mig själv – en livslevande diktator”

När Belarus går till presidentval på söndag är manegen krattad för Europas sista diktator. Aleksandr Lukasjenko är en sovjetisk politruk som långt före Bolsonaro och Trump visste hur man skulle tilltala folkets djupa lager. På senare tid har hans legitimitet naggats kraftigt i kanterna. Det belarusiska samhället förändrats. Men det har inte Lukasjenko, och nu klamrar han sig fast vid makten med händer och tänder.

Premium

5.8.2020

Analys: Den nya postsovjetiska människan går ut på gatan och demonstrerar

Både Ryssland och Belarus har den senaste månaden skakats av protester. Förr var det bara den så kallade kreativa klassen som protesterade, och bara i huvudstäderna. Nu sprider sig protesterna både geografiskt och inom samhällsklasserna.

Premium

13.6.2020

Utrikeskrönikan: Konsten att tampas med troll och hala grisar

Till propagandans väsen hör att den vill ha gensvar. Den letar efter knappar att trycka på, och när den har hittat dem öser den på.

Premium

1.6.2020

Rysk historiker: Finland bör ignorera anklagelserna om folkmord

Ryssland anklagar Finland för folkmord. Under andra världskriget ska Finland ha begravt ryssar levande och gasat ihjäl dem, något som enligt finländska historiker är taget ur luften. Den ryska historikern Anatolij Razumov har bara ett råd: Reagera inte på klassisk kontrapropaganda. Den ryska undersökningskommittén har plötsligt avlägsnat alla anklagelser mot Finland från sin sajt.

Premium

29.5.2020

Ryssland: Läkare avskedas för att de vägrar följa omöjliga order

Den ryska läkaren Natalja Trofimova och hennes kolleger fick en vecka på sig att skaka fram ett helt nytt covidsjukhus. När hon protesterade fick hon sparken. Att Ryssland är så hårt drabbat av coronaviruset hänger ihop med byråkrati. Viktig information går inte vidare, besluten skjuts upp och läkarna får till sist order som är omöjliga att följa.

Premium

20.5.2020

Rysk kändisjournalist i het sexskandal – stödtrupperna liknar det vid fadersmord

Aleksej Venediktov är en av Rysslands mest kända oberoende journalister. Han är mer än en journalist. Han är en institution, skriver HBL:s korrespondent Anna-Lena Laurén som träffat Venediktov och följt hans framgångar. Nu beskylls han för sexuella trakasserier i Rysslands första metoo-fall. Och det liberala etablissemanget sluter upp som en mur kring Venediktov.

Premium

13.5.2020

Coronaviruset har fått fäste och sprids i den rysk-ortodoxa kyrkan

Allt fler präster ur rysk-ortodoxa kyrkan smittas med coronaviruset. Många präster vägrar följa patriarkens order att hålla stängda gudstjänster. Orsaken är delvis ekonomisk – prästerna är beroende av kollekten för sin lön.

Premium

7.5.2020

Coronan snuvade Vladimir Putin på en propagandaseger

Tanken var att Ryssland i år skulle ha firat andra världskrigets slut extra påkostat med en stor militärparad. Paraden drogs in på grund av smittorisken. I stället hålls den i luften. President Vladimir Putin går på så sätt miste om en propagandaseger.

Premium

30.4.2020

Coronafallen i Ryssland rusar i höjden

På några veckor har antalet rapporterade coronafall i Ryssland ökat snabbt. Moskva varnar för att sjukhusplatserna tar slut om några veckor ifall ökningen fortsätter. Regionala ledare hotar med dödsstraff mot dem som bryter mot reglerna. Rysslands coronapolitik vilar på straffåtgärder.

Premium

27.4.2020

Analys: Ny chefredaktör vill göra ryska pressens stolthet till Putinmegafon

Vedomosti är Rysslands bästa affärstidning och en av landets mest respekterade oberoende medier. Nu befinner sig redaktionen i öppen konflikt med sin nya, Putinvänliga chefredaktör. Det är möjligt att journalisterna vinner, skriver HBL:s Rysslandskorrespondent Anna-Lena Laurén.

Premium

18.4.2020

Misslyckad hälsovårdsreform katastrofal i Rysslands kamp mot coronaviruset

I åratal har ryska läkare varnat för att nedskärningarna i hälsovården kan leda till en katastrof. Problemet är som störst ute i regionerna. Nu är risken stor för att de värsta farhågorna besannas.

Premium

15.4.2020

Ryska coronaåtgärder bara ökade trängseln

I Moskva ledde åtgärder för att stävja corona till folksamlingar och trängsel. Smittorisken ökades i stället för att minska. Samtidigt skjuter antalet smittade i Ryssland snabbt i höjden och Vladimir Putins position blir alltmer prekär.

Premium

15.4.2020

Forskare och intellektuella spelar huvudrollen i rysk coronapropaganda

I Ryssland är konspirationsteorierna kring coronan utbredda. Det är inte strömlinjeformade trollfabriker utan frilansande forskare och intellektuella som spelar huvudrollen.

Premium

14.4.2020

Försökte spela ut USA – sedan hamnade Ryssland i händerna på saudierna

I måndags meddelade Opec och ytterligare tio oljeproducerande länder, bland dem Ryssland, att man drar ner på oljeproduktionen. Rysslands försök att spela ut den amerikanska skifferoljeindustrin har med andra ord misslyckats.

Premium

5.4.2020

Ryska sopor hotar smutsa ner Östersjön – medborgarna ställer sig på barrikaderna

På den smala landtunga som är Karelska näset planeras nu två gigantiska avstjälpningsplatser. Sammanlagt ska de täcka över fyrahundra hektar, bara ett femtontal kilometer från Östersjöns strand. Det kan leda till allvarliga följder för Finska viken. Men de ryska invånarna ställer sig i vägen för soporna.

Premium

29.3.2020

Utrikeskrönika: Coronakarantän är inte det värsta man kan råka ut för

Ens egna problem minskar när man väljer att se andras, skriver Anna-Lena Laurén när hon reflekterar över det nya coronaviruset och vilka förändringar det medför.

Premium

25.3.2020

Analys: Varför resonerar ryska intellektuella kring coronaepidemin på samma sätt som Trump?

Ryska intellektuella är djupt märkta av att leva i ett auktoritärt system. Många hatar både Putin och högerpopulismen, men när det gäller coronaviruset resonerar de plötsligt som Donald Trump, skriver HBL:s Rysslandskorrespondent Anna-Lena Laurén.

Premium

24.3.2020

Rika ryssar hamstrar respiratorer

Förmögna ryssar har börjat hamstra respiratorer. De vill inte bli inlagda på statliga sjukhus om de smittas av det nya coronaviruset. Nu uppmanar hälsovårdsministeriet miljonärerna att låta bli den här sortens lagrande.

Premium

23.3.2020

Coronaviruset är både en för- och nackdel för Putin

För Putinregimen är coronaviruset ett instrument, precis som allt annat. Det är varken bra eller dåligt, det bara finns och huvudsaken är att utnyttja det så effektivt som möjligt.

Premium

11.3.2020

Få coronafall i Ryssland väcker frågor – mörkertalet kan vara stort

Bara 20 fall av coronavirus har hittills kunnat konstateras i Ryssland. Experterna är inte överens om orsakerna, men eventuellt är mörkertalet stort.

Premium

11.3.2020

Kommentar: Allt fler ryska skämt handlar om Putin i helvetet

När Putin nollställde sina fyra tidigare mandatperioder som president gav han upphov till en lavin av nya ryska vitsar. Nu handlar allt fler vitsar om samma sak: hur Putin kommer att få sota för det han gjort.

Premium

10.3.2020

Kommentar: Putins charader kan stå honom dyrt

Rysslands president Vladimir Putin kan i praktiken vara president på livstid. Ryska duman beslöt i dag att ”nolla” hans tidigare mandat.

Premium

5.3.2020

Analys: Putin och Erdogan kom överens om eldupphör i Syrien

Det blir eldupphör i Syrien vid midnatt. Putin och Erdogan kom överens om saken i Moskva, efter att ha diskuterat i fem timmar och fyrtiofem minuter. Men mycket tyder på att det blir en tillfällig lösning.

Premium

14.1.2020

Essä: ”Om ryssarna får besätta Helsingfors, då går vi under, då reser vi oss aldrig mera”

År 1944 försökte en till döden pressad finländsk statsledning få till stånd fred med Sovjetunionen. Hur orkar man förhandla i en situation då man är övertygad om att allt redan är förlorat? Georg Gripenberg, Finlands ambassadör i Stockholm, skildrar påfrestningen, nervositeten och den förlamande tröttheten i sina djupt fascinerande dagböcker mellan 1943 och 1946.

Premium

12.1.2020

Metron i Moskva expanderar med expressfart

Utan metron kollapsar Moskva. Åtta och en halv miljoner passagerare strömmar dagligen genom Europas största tunnelbana. Nu ska den expandera ytterligare, i en gigantisk satsning som genomförs med expressfart. Målet är att avlasta gator och vägar.

Premium

9.1.2020

Rysslands mest kända komiker gör vanliga ryssar rasande

Viktor Sjenderovitj vet hur man irriterar folk. Inte bara makthavarna i Kreml. Han gör även vanliga ryssar rasande: – En satiriker ska vara tuffast mot sina egna. Inte mot grannarna, säger Sjenderovitj i en HBL-intervju. Rysslands mest kända komiker uppträder på Alexandersteatern i Helsingfors den 19 januari.

Premium

26.12.2019

Ryska tågen går som tåget

Det spelar ingen roll om det är kallt eller varmt. Snöstorm eller hagel. Löv eller is på rälsarna. De ryska tågen går – som tåget. Det beror på att tågtrafiken betraktas som en strategisk prioritet. Utan järnvägar, inget Ryssland. HBL reste med nattåg från Moskva till Kazan för att ta reda på varför ryska tåg alltid går i tid.

Premium

15.12.2019

"Odågan" och "slarvern" Volodja blev en av världens mäktigaste män

Mamman kallade honom en odåga och en slarver. Han kom hem med bedrövliga betyg, drog omkring på gårdarna och slogs. Med sina knappa inkomster köpte föräldrarna ett dragspel. Sonen vägrade ta musiklektioner. Att slåss, tävla i att spotta längst och köra omkring på Leningrads gator i familjens mjölkvita Zaparozjets intresserade honom däremot.Vladimir Putin. En helt vanlig pojke i Leningrad efter kriget.

Premium

14.12.2019

Utrikeskrönika: Rysk debatt får mig att förstå sexismens väsen

När Ryssland debatterar utnämningarna av de unga kvinnliga ministrarna i Finland är det slående hur frånvaron av filter blixtsnabbt får reptilhjärnan att slå till.

Premium

8.12.2019

”Äntligen har vi en president som talar om fred”

I Ukraina förhåller sig många ytterst tvivlande till det kloka i att förhandla med Kreml. Men i Zolote, där trupperna har dragit sig tillbaka, stöder befolkningen Zelenskyj. Äntligen har vi en president som talar om fred, säger de. HBL har besökt de nya skyttegravarna i östra Ukraina.

Premium

@AnnalenaLauren på Twitter

@JNiemelainen 😅

”Vi kan inte vara vänner mer”, fortsatte han. ”Hur kommer det sig?”, frågade jag sedan. ”Det beror på DN:s hållning… twitter.com/i/web/status/1…

Andrev Walden: Blåste det verkligen finsk folkstorm kring den där bilden? Ur djupet av mitt hjärta: Tack,… twitter.com/i/web/status/1…

Mycket talande. twitter.com/t0rgny/status/…

RT @Tom_deWaal: 4 It’s getting late for Russia to intervene directly on the ground to save the Arm. side from potential collapse. If that's…