Anna-Lena Laurén

Anna-Lena Laurén

Medarbetare i Ryssland

Twitter @AnnalenaLauren

Senast publicerade artiklar

5.7.2021

Ukraina håller ställningarna i skyttegravarna – ”nuförtiden kan vi försvara oss”

Skyttegravar är en stridsteknik som hör hemma i första världskriget. Hundra år senare byggs de för fullt i Ukraina. Kriget är inne på sitt sjunde år. Det har blivit ett ställningskrig där man strider om centimetrar. Avgörandet verkar vara mycket långt borta.

Premium

3.7.2021

Krönika: Stereotyper är roliga – ibland

Vissa stereotyper om finlandssvenskar är roliga, men det är sällan samma stereotyper som majoritetsbefolkningen skrattar åt.

Premium

1.7.2021

Navalnyjs advokat: ”Mitt jobb liknar en minröjares – varje misstag kan vara det sista”

Han är förbjuden att använda telefon och internet. Advokaten Ivan Pavlov slåss mot ett rättssystem han själv kallar Leviatan – monstret. Han är en av den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyjs advokater och har försvarat en mängd ryska medborgare.
 Hur kan man få rätt mot den fruktade säkerhetstjänsten FSB i Ryssland?

Premium

29.6.2021

Kommentar: Kaféerna i Moskva är tomma, men vi får ingen QR-kod

Dag efter dag slår Moskva och Sankt Petersburg nya rekord i antalet döda i covid-19. Försöket att stävja spridningen med QR-koder på restauranger går trögt. HBL:s korrespondent är vaccinerad, men det visar sig att hon inte kan få någon kod.

Premium

23.6.2021

Kommentar: Den tröga ryska vaccinationstakten straffade sig hårt

Ryssland var först i världen med att vaccinera mot coronaviruset. En nyhet som Kreml tutade ut överallt. Nu ligger man bland de sista. Den nya deltavarianten sprider sig och tvångsvaccineringen är ett faktum. Hur hamnade man här?

Premium

16.6.2021

HBL på läktaren i Sankt Petersburg: "Finljandija!” – då svarar den finska hejarklacken ”Suomi!”

Finland var nära, mycket nära att säkra slutspelsplats i matchen mot Ryssland. Anna-Lena Laurén rapporterar från Gazprom-arenan i Sankt Petersburg.

Premium

15.6.2021

Kommentar: Putin vill bli mött som en jämlike

Det enda Ryssland egentligen begär är att bli taget på allvar. Putin väntar sig ingenting av mötet med Biden i Genève på onsdag, det viktiga är att det äger rum. 

Premium

15.6.2021

”Att möta Ryssland är alltid något speciellt”

– Varför skulle inte Finland vinna? Vi har besegrat Danmark, ett mycket bättre lag än Ryssland. Nu har vi alla tiders chans. Åtminstone jämnt spel måste vi ta, säger Niklas Koroleff från Helsingfors. Han har kommit till S:t Petersburg för att heja på Finland i en av EM:s mest laddade matcher.

15.6.2021

Kraftigt höjd coronasmitta i Ryssland precis då fotbolls-EM har börjat

Coronaviruset sprids just nu allt häftigare i både Moskva och S:t Petersburg. Samtidigt går vaccineringen trögare än någonsin. Med den här takten kommer det att ta flera år innan 60 procent av befolkningen är vaccinerad.

Premium

12.6.2021

Kremls propaganda kämpar för att överleva i Ukraina

Ukraina tar krafttag för att rensa ut rysk påverkan. Samtidigt uppstår ständigt nya plattformar. Propagandakriget mellan Ukraina och Ryssland är betydligt intensivare än det som pågår vid fronten. 

Premium

6.6.2021

Alla Segeda kan inte flytta från kriget

I östra Ukraina skapas ett nytt proletariat – en klass av utslagna som inte har råd att flytta från kriget. Samtidigt fortsätter den välmående medelklassen i de stora städerna att leva sina liv som vanligt. Och nu höjs ett krav som tidigare var tabu: att Ukraina ska ge upp Donbass.

Premium

29.5.2021

Timmarna som förändrade Raman Pratasevitjs liv – "Någon från KGB är mig i hälarna"

Det börjar redan vid incheckningen. En okänd man försöker fotografera hans pass och Raman Pratasevitj garvar åt hans klumpighet. Men vad gör det? Vem kan komma åt den belarusiska journalisten på ett Ryanairflyg mellan Aten och Vilnius?
 Anna-Lena Laurén berättar om timmarna som förändrade Pratasevitjs liv. Och som än en gång visade Europa vad en diktator kan vara beredd till.

Premium

28.5.2021

Utrikeskrönikan: Det går inte att avfärda katastrofer genom att peka på den ljusnande framtiden

En av mina goda vänner i Moskva har åkt slalom sedan hon var barn. Det gör henne till en relativt ovanlig person, eftersom hon i likhet med mig är född på 1970-talet.

Premium

25.5.2021

9,5 miljoner belarusier fångar i sitt eget land: ”Nu kanske Europa lägger märke till vad som pågår”

– Att på två timmar bli en terroriststat! Det var en chock, men ändå väntat, säger Iryna Kirnosenko i Minsk. Hon är en av 9,5 miljoner belarusier som inte längre kan lämna landet efter att EU i praktiken försatt Belarus i flygförbud.

Premium

24.5.2021

Anna-Lena Laurén: 26-årige Raman Pratasevitj är farlig i Lukasjenkos ögon

Vem är den 26-årige Raman Pratasevitj, så farlig i Lukasjenkos ögon att diktatorn tvingar ner ett passagerarplan för att kunna gripa honom? Begåvad skolelev, veteran inom den belarusiska oppositionen, journalist. Pratasevitj var bara 16 år när han första gången blev gripen.

Premium

8.5.2021

Gazprom planerar glassiga kontorskomplex på svenska fornlämningar i Sankt Petersburg

Staden Nyen var en mångkulturell smältdegel där det talades svenska, finska, ryska och tyska. Nu heter staden Sankt Petersburg och ett kontorsbygge hotar kvarlämningarna av svenska fästningar. Barbari, säger arkeologer och historiker.

Premium

7.5.2021

Amnesty ändrade sig på nytt om Navalnyj

Den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj är återigen samvetsfånge. Amnesty International har tagit tillbaka sitt tidigare beslut att frånta honom denna status.

7.5.2021

Putin blir allt mer trängd – därför pågår utrensningar i Ryssland

Sanktioner mot europeiska forskare. Journalister grips. Advokater grips. Oberoende medier stämplas som utländska agenter. Putinregimen blir alltmer trängd, och reagerar med nya utrensningar. 

Premium

1.5.2021

”Jag säger inte att min uppfattning är sanning, men för mig är den sanning”

I alla före detta sovjetländer finns en viss sorts personer som tar mycket lång tid att intervjua. Det beror på att de besvarar varje fråga med att dränka en i konspirationsteorier, truismer, stereotyper och schabloner.

Premium

30.4.2021

Putin vill rensa ut oppositionen en gång för alla – "De kallade mig bög och sade att de skulle bränna håret av mig"

Den fängslade ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj lägger ner sitt arbete i regionerna. Putinregimen håller på att ge organisation stämpeln “extremistisk” och anställda hotas av fängelse. I Sankt Petersburg har polisen gripit och misshandlat hundratals personer som demonstrerat för Navalnyj. HBL har träffat några av dem.

Premium

23.4.2021

I södra Ryssland väntar människorna på kriget

I södra Ryssland, i gränstrakterna mot Ukraina, talar folk om kriget. Kriget som är alla andras fel – västvärldens, USA:s, Ukrainas. Men inte Rysslands.Nu säger Kreml att man avslutar militärövningarna. Under tiden har misstänksamheten mot väst hunnit öka starkt bland befolkningen.

Premium

21.4.2021

Demonstrationer för Aleksej Navalnyj i Moskva – ”Det här handlar inte ens om politik utan om vem som är en anständig människa”

Minst sextusen människor gick i onsdags ut på gatan i Moskva för att visa solidaritet med den fängslade oppositionsledaren Aleksej Navalnyj. Demonstrationer pågick över hela landet. Navalnyj har nu hungerstrejkat i tre veckor och hans tillstånd blir allt sämre.

Premium

19.4.2021

Analys: Putin håller på att plåga livet ur sin motståndare, och han gör det inför öppen ridå

Det finns en orsak till att Aleksej Navalnyj ständigt är steget före Kreml. Att det är han som sätter agendan – till och med nu, då han är hjälplös, fysiskt försvagad och isolerad från omvärlden. Den orsaken är Kremls egen fantasilöshet.

Premium

14.4.2021

Ryskt vapenskrammel vid ukrainska gränsen kan bli självuppfyllande

I över två veckor har Ryssland vapenskramlat vid ukrainska gränsen. Målet verkar vara att skrämmas. Även om de flesta experter inte tror på krig är situationen mycket allvarlig. Hot om våld kan ibland bli självuppfyllande.

Premium

8.4.2021

"Det häftigaste som finns är artister som inte försöker behaga"

– Jag kom till Moskva som flykting. Hela min familj fick börja allt från noll. När en liten flicka som är flykting ser mig på scenen ska hon tänka: Jag kan vara som hon, säger Manizha, Rysslands bidrag till Eurovision Song Contest.

Premium

2.4.2021

Utrikeskrönika: Världens svåraste hopp

Hon åkte ut på isen, en atlet i glittrig ljuslila klänning och en tunn guldkedja om halsen, hon skulle trollbinda publiken. Hon skulle segra.

Premium

2.4.2021

Aleksej Navalnyjs hungerstrejk kan leda till tvångsmatning

Den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj går i de sovjetiska dissidenternas fotspår då han hungerstrejkar i fängelset. Att vägra äta är hans enda utväg – men det är ett farligt vågspel.

Premium

28.3.2021

Essä: Det effektivaste sättet att förstöra stämningen är att ifrågasätta medelklassens resande

Det finns ingenting som provocerar medelklassen så mycket som att be den resa mindre. Jag säger inte ens att den ska sluta resa – jag säger ”resa mindre”. Alla vet att klimatet kräver att vi minskar vårt resande och vår konsumtion. Varför är det så svårt att tala om det?

Premium

26.3.2021

Ryssland vaccinerar sig med snigelfart

Ryssland har satsat stort på att vinna pr-segrar med hjälp av Sputnikvaccinet. Samtidigt har man bara vaccinerat drygt tre procent av sin egen befolkning. Problemen är bristande logistik, haltande informationskampanjer och vaccinskepsis.

Premium

22.3.2021

Putin klär sig i chic jaktdräkt och kör Hägglunds bandvagn

Putin vandrar över tajgan. Putin kör bandvagn. Putin tittar på Sibiriens djur. Än en gång har Rysslands president släppt en video där syftet verkar vara att skildra honom som en karlakarl. Den här gången med hjälp av svensktillverkade Hägglunds bandvagn.

Premium

21.3.2021

Tonårsstjärnan Alexandra Trusova utmanar det ryska etablissemanget – inför VM är pressen enorm

Hon kallas ”ryska raketen” och gör hopp som få män klarar av. Sextonåriga Alexandra Trusova är en av världens främsta konståkare. Dessutom vågade hon byta tränare och utmana etablissemanget i världens största konståkningsnation. Inför VM i Stockholm är pressen på henne enorm.

Premium

20.3.2021

Krönika: Finns det kvar någon gränsövergång i Haparanda? Ingen vet

Jag har verkligen försökt undvika att resa under coronan. Den främsta orsaken är inte ens omsorg om folkhälsan. Det är omsorg om mina nerver. Jag vill inte slåss med alla testintyg. Nu har jag inget val. Det blev värre än jag trodde.

Premium

11.3.2021

De ryska fängelserna är en kvarleva från Gulag

Den farligaste resan för en rysk fånge är vägen till straffkolonin. Den kan pågå under obegränsad tid och fången är helt avskärmad från sin omvärld. Alla försök att reformera det ryska fängelseväsendet har misslyckats, något som än en gång blir belyst då den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj sänts i straffkoloni. 

Premium

6.3.2021

Utrikeskrönikan: Amnesty tappade bort sig i dagens förrädiska medielandskap

Livet har satt mig i många olika skolor. En var att studera utomlands. En annan att bli sågad i recensioner. En tredje att rapportera från krig.

Premium

1.3.2021

"Nu gäller det att besegra Putin i val”

Håller Ryssland på att få en politisk generation som vänder sig mot Putin? Unga människor som kan sina rättigheter och demonstrerar på gatorna. Nätter i illaluktande häkten, säkerhetstjänsten som förföljer en på gatan, husundersökningar – inget skrämmer dem. Målet är att besegra Putin i val.

Premium

25.2.2021

Kommentar: Navalnyj är inte längre en samvetsfånge för Amnesty International

Amnesty International ser fortfarande Navalnyj som en politisk fånge. Men Navalnyj fråntas sin status som samvetsfånge. Detta på grund av sitt nationalistiska förflutna.I en rysk kontext blir frågan starkt symbolisk. Inte minst eftersom Amnesty i Moskva bekräftar att en kampanj har pågått för att detronisera Navalnyj – bland annat i Sverige.

Premium

15.2.2021

Haavisto: Vi måste fortsätta dialogen med Ryssland

Det är viktigt att fortsätta dialogen med Ryssland, hur oense man än är. Det vidhöll utrikesminister Pekka Haavisto då han träffade den finländska pressen på måndagskvällen efter sitt möte med Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.

15.2.2021

Analys: Haavisto höll för pressen och gav Lavrov svar på tal

Pekka Haavisto höll för pressen. Hans linje gentemot Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov under deras möte i S:t Petersburg var otvetydig när det gällde de demokratiska principerna. Lavrov svarade i en subtil förolämpning: Finland gör som Bryssel instruerar.

Premium

13.2.2021

Ryska myndigheter trakasserar föräldrar till demonstranter

Över elvatusen människor i Ryssland sitter just nu häktade för att ha deltagit i demonstrationer mot Putinregimen den 23 och 31 januari. Annas femtonårige son Igor greps i S:t Petersburg men släpptes eftersom han är minderårig. Nu plågas familjen av upprepade polisförhör och besök av socialen.

Premium

13.2.2021

Krönika: Många ryssar undviker fortfarande att ta Sputnik-vaccinet

I Ryssland går vaccinerandet mot coronaviruset trögt, trots att man i motsats till EU inte har något underskott av vaccin. Det rysktillverkade Sputnik V har fått goda recensioner internationellt, men det är inte godkänt av EU. HBL:s Anna-Lena Laurén beslöt efter flera månaders betänketid att ta vaccinet.

Premium

6.2.2021

Utrikeskrönikan: Det finns alltid människor som går i täten och vågar misslyckas

En av hemligheterna bakom Silicon Valley är insikten: Det gör ingenting om man misslyckas. Utanför Moskva står ett försök till att skapa en rysk version av Silicon Valley. Försöket heter Skolkovo och det är allt som Silicon Valley inte är.

Premium

3.2.2021

Kommentar: Diktaturens kreatur talar alltid obegripligt

Ryska rättegångar är ofta mycket svåra att följa. Det beror på att statliga tjänstemän i Ryssland har lärt sig att tala obegripligt för att dölja att de ljuger.

Premium

3.2.2021

Personporträtt: ”Navalnyj sticker in huvudet i lejonkulan och drar lejonet i morrhåren”

Det är inte svårt att förstå varför så många älskar den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj. Däremot är det ibland svårt att förstå vad han egentligen står för, förutom att han vill se Putin avgå. Navalnyj är både liberal och nationalist. Han är ibland populistisk, ibland en politiker som vågar gå emot strömmen. HBL:s Rysslandskorrespondent Anna-Lena Laurén försöker förstå vem Navalnyj är.

Premium

2.2.2021

Ingenting kan tydligare visa diktaturens absurditet än rättegången mot Navalnyj

Aleksej Navalnyj döms till 3,5 år i fängelse. I praktiken blir det 2 år och 8 månader, eftersom en tidigare husarrest dras av. Navalnyj lämnar ändå rättegången som en segrare. Från sin glasbur demonstrerade han effektivt inkompetensen och lögnaktigheten i Putinregimens rättssystem. Navalnyj höll huvudet högt – åklagaren tittade ner i bordet och mumlade.

Premium

31.1.2021

HBL i Moskva: Myndigheterna stängde av centrum och slog ned protesterna men inte humöret – ”Tänk att de är så här rädda för oss”

Minst 4 000 personer har gripits över hela Ryssland när oppositionen för andra gången på två veckor sammankallade till demonstrationer. Demonstranterna kräver att den fängslade oppositionsledaren Aleksej Navalnyj ska friges. Men framför allt kräver man frihet, lag och rätt. Kreml svarade med demonstrativt våld. HBL var på plats i Moskva.

Premium

23.1.2021

”Om man bara sitter hemma är det säkert att ingenting förändras”

Demonstrationerna till stöd för Aleksej Navalnyj pågick över hela Ryssland under lördagen. Det handlar om de största landsomfattande manifestationerna på flera år. Många av deltagarna var unga människor, som räknade med att bli gripna och hade förberett sig noga.

Premium

23.1.2021

Kan Julia Navalnaja ta över makens kamp i Ryssland?

Julia Navalnaja blev känd på grund av sin man, den nu fängslade Aleksej Navalnyj. Han har överlevt ett mordförsök – något han kan tacka henne för. Fram tills nu har Julia kallats den ryska oppositionens första dam, men hon är själv en politisk förmåga. Kan hon ta över Navalnyjs kamp medan han sitter fängslad?

Premium

18.1.2021

Analys: Kremls laglöshet har gjort Navalnyj till en stjärna

Navalnyjs position bland ryssar är nu starkare än någonsin tidigare. Utåt uttrycker många fortfarande skepsis. Men alla vill veta hur det går för honom. Det är upplagt för en följetong som kommer att fortsätta länge, eftersom Kreml inte längre kan backa.

Premium

17.1.2021

Navalnyj-aktivisterna överlistade myndigheterna – han greps direkt

De förbjöds möta Aleksej Navalnyj på flygplatsen, anhängare kom i varje fall. Kreml skickade in kravallsoldater. Navalnyj fick landa på en annan flygplats och greps. Men han tog den moraliska segern.

Premium

13.1.2021

Ryska liberaler ställer sig bakom Trump mot Twitter – "Kom inte till mig och säg att Trump har brutit mot regler"

I Ryssland kritiserar både oppositionen och Kremllojala beslutet att stänga ner Trumps Twitterkonto. Försök att sätta ramar för innehållet på sociala medier betraktas i Ryssland ofta som politisk censur. Den svartvita synen är ett arv från sovjettiden.

Premium

@AnnalenaLauren på Twitter

RT @KnuuttilaS: Kun nuoret vaativat #ilmastonmuus ottamista vakavasti, vastaus poliitikoilta näyttää edelleen olevan: menkää sammuttamaan m…

RT @pwolodarski: Stolt över vår granskning i veckan av hur patienter tillåts välja att vårdas av ”etniskt svenska läkare och tandläkare”. F…

RT @kassemhamade: Samtidigt ser vi stor skillnad mellan den välutrustade o ideologiskt motiverade talibankrigaren som för 20 år sedan frams…

RT @kassemhamade: Oklart hur länge #Herat i nordvästra #Afghanistan kan försvaras. Landets näst största stad m blomstrande ekonomi har ett…

RT @f_jalalvand: Så vaccinera dig.