Anna-Lena Laurén

Anna-Lena Laurén

Korrespondent i Moskva

Twitter @AnnalenaLauren

Senast publicerade artiklar

17.9.2018

Varmare vintrar stör flyttfåglarnas inbyggda klocka

Flyttfåglarna har ändrat tidtabell – de återvänder till häckningsplatserna i norra Europa en månad tidigare än på 1970-talet. Somliga flyger inte alls söderut längre. Ryska forskare i ett av Europas största fågelparadis på Kuriska näset säger att klimatförändringen kan vända upp och ner på fågellivet.

16.9.2018

I Ryssland har utbyte av skymfer blivit en debattform

"Och de håller inte precis tillbaka – Soldatov kallar Zolotov en korrupt bandit och en uppblåst kalkon."

13.9.2018

Analys: Den ryska statsledningen verkar desperat

De utpekade så kallade Novitjok-agenterna, Aleksandr Petrov och Ruslan Bosjirov, har äntligen uttalat sig offentligt. De säger sig vara affärsmän som sysslar med kosttillskott och proteiner. Några andra detaljer om sig själva vill de inte ge ut.

7.9.2018

Ryssland diaboliserar "det fascistiska Finland" genom utgrävningar

I snart två veckor har det ryska Militärhistoriska sällskapet grävt efter soldatlik i ryska Karelen. Soldaterna ska ha arkebuserats av finska armén och grävts ner invid Stalins massgravar. Resultaten, som presenterades i dag, är ytterst knappa.

3.9.2018

Ryssland gräver efter finska krigsbrott

I ryska Karelen ligger tusentals offer för Stalins utrensningar begravda. Den som har kartlagt gravarna är lokalhistorikern Jurij Dmitrijev. Nu sitter han fängslad för andra gången, medan ryska myndigheter gör nya utgrävningar. Deras mål är att vända på historien – att hitta kvarlevor från sovjetsoldater som har avrättats av finska armén.

13.8.2018

Utrikeskrönika: Moderna båtförare filterbubblornas sinnebild

Anna-Lena Laurén rör sig på vattnen och hälsar på andra båttrafikanter enligt grundregeln man ser och är sedd.

22.7.2018

Ryssarna protesterar mot höjd pensionsålder: "Ska mormödrarna skickas på jobb medan unga kvinnor stannar hemma?"

Ryssland har bland de lägsta pensionsåldrarna i Europa, 55 för kvinnor och 60 för män. Nu vill regeringen höja dem. För låginkomsttagare, som ofta är beroende av både pension och lön, är det ett dråpslag.

16.7.2018

Analys: Trump och Putin uppskattar varandra och struntar i kritik

Att Vladimir Putin och Donald Trump kommer bra överens kunde man tydligt se på toppmötet i Helsingfors. Några genombrott blev det inte och de konkreta resultaten var närmast obefintliga, precis som väntat. Men bägge presidenterna gjorde två saker klart: De uppskattar varandra och struntar i omvärldens kritik.

15.7.2018

Två alfahannar möts i Helsingfors – "Åt helvete med detaljerna"

Putins och Trumps möte i Helsingfors "krossar den antiryska fronten". Det säger Sergej Markov, som tillhör hökarna inom Putins krets. – Vad ska EU med sanktioner till om Ryssland vill vara vän med USA? säger han triumferande till HBL.…Det är just den här signalen som har oroat många i väst. Men de flesta experter är överens om att det knappast blir några konkreta resultat från toppmötet.

8.7.2018

Utrikeskrönika: Jag har inte tid att studera mina chefer

I Ryssland är det normalt med könsroller. De uppfattas som naturliga och nödvändiga. En viktig del av rollspelet är att det är kvinnan som ska tolka mannen, inte tvärtom. Män får vara som de är, kvinnors uppdrag är att förstå dem.

6.7.2018

Sotji är symbolen för ryska idrottsframgångar – och deras fall

På lördag spelar ryska landslaget kvartsfinal i Sotji. Inramningen är historisk – här nådde Ryssland stora framgångar under OS 2014. Men pr-segern gick upp i rök när OS följdes av en dopningsskandal. Nu solar sig den ryska statsledningen än en gång i glansen av sina idrottare.

19.6.2018

"De ropade: Ni behöver inte skynda på. Vi låter det brinna"

Några hundra meter från fanzonen i Rostov-vid-Don ligger hundratals nedbrända hus. Här förlorade nästan 700 personer sina hem i en brand som enligt offren var anstiftad. De misstänker byggbolag som skyddas av myndigheterna.

19.6.2018

"De ropade: Ni behöver inte skynda på. Vi låter det brinna"

Några hundra meter från fanzonen i Rostov-vid-Don ligger hundratals nedbrända hus. Här förlorade nästan 700 personer sina hem i en brand som enligt offren var anstiftad. De misstänker byggbolag som skyddas av myndigheterna.

16.6.2018

Maria Zacharova: Vi öppnade oss för väst och ni svarade med att omgärda oss med taggtråd

En av Rysslands mest kända diplomater heter Maria Zacharova. Hon är ryska utrikesdepartementets taleskvinna och hennes roll går långt utöver den traditionella diplomatens. HBL:s Anna-Lena Laurén har träffat Zacharova på ryska utrikesdepartementet i Moskva.

7.6.2018

Från nationalhjälte till terrorist på ett ögonblick

För två år sedan återvände hon från rysk fångenskap som en folkets hjälte. Nu sitter Nadija Savtjenko häktad, anklagad för att ha velat spränga ukrainska parlamentet i luften. I dagens genompolitiserade Ukraina kan man gå från nationalhjälte till terrorist på ett ögonblick. HBL har träffar Nadija Savtjenkos syster Vira och mamma Maria i en förort i Kiev.

6.6.2018

Intervju: ”Också i Norge hade vi kunnat få vårt eget inbördeskrig”

Inbördeskrig är inget som går att vaccinera sig mot. Om saker och ting hade sett lite annorlunda ut hade finska inbördeskriget kunnat hända även i Norge, säger den norska journalisten och författaren Morten Jentoft. Han har precis kommit ut med en bok om de norska läkarna i kriget.

2.6.2018

Utrikeskrönika: Det är farligt att gå bort sig i sin egen story

Vissa anser att vi nu enbart ska vara glada över att Babtjenko lever. Personligen är jag mer än glad. Hans böcker om kriget i Tjetjenien är moderna klassiker. Men jag kan inte göra mig kvitt känslan av djup olust.

31.5.2018

Analys: Kievs problem i fallet Babtjenko är spegelseende och sovjettänk

Det är mycket svårt att förstå hur någon i den ukrainska statsledningen eller underrättelsetjänsten kunde tro att showen kring Babtjenko tjänar Ukraina. Men allt tyder på att det var precis vad man trodde.

30.5.2018

Frågorna kring det falska mordet på Babtjenko blir allt fler

Den ryska journalisten Arkadij Babtjenko har alltså inte blivit mördad. I eftermiddags visade han sig vara fullt frisk och vid god vigör. Fallet är ytterst märkligt. Mycket tyder på att ukrainska SBU har iscensatt alltsammans – men Ukraina vinner mycket lite på falska journalistmord.

30.5.2018

"Mördade" journalistens agent: "Nu ska vi ge ut Babtjenkos sista bok"

Den ryska journalisten som rapporterades vara mördad, Arkadij Babtjenkos sista bok har fortfarande inte getts ut. Han var ständigt missnöjd med manuset och ville inte släppa det ifrån sig. Nu ska det publiceras, säger hans litterära agent Natalja Perova.

19.5.2018

I Ramzan Kadyrovs Tjetjenien har staten kontroll över människornas privatliv

Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov har ett mål – att bygga en islamsk republik inom Rysslands gränser. HBL har besökt Tjetjenien, där staten nu för tiden lägger sig i människans privatliv. Man får inte dricka, inte röka – och nu inte heller skilja sig.

8.5.2018

"Det är en skandal att Fifa blundar inför människorättsbrott i Tjetjenien"

Ojub Titijev är Tjetjeniens sista människorättsaktivist. Nu sitter han bakom galler, anklagad för innehav av narkotika. HBL har följt rättegången mot Titijev i den tjetjenska huvudstaden Groznyj – där det egyptiska landslaget har sin bas under fotbolls-VM i juni.

29.4.2018

Utrikeskrönika: Revolutionens outhärdliga lätthet

Vi gick ut i ett soligt Jerevan och insåg att detta verkligen var en revolution. Inte en våldsam och aggressiv, utan en glad och vänlig sådan.

28.4.2018

”Det har alltid funnits en annan väg för Ryssland”

Den ryska bästsäljarförfattaren och stjärnjournalisten Michail Zygar är intresserad av människors svagheter och misstag. Hans senaste bok handlar om de misstag som ledde till en katastrof för Ryssland år 1917. I dagarna kommer den ut på svenska. HBL har träffat Zygar i Moskva.

24.4.2018

ANALYS: Det armeniska civilsamhället sätter press på de nya ledarna

Efter att hundratusentals demonstranter lyckades tvinga den gamla eliten att avgå tar den politiska processen vid i Armenien. Utrikespolitiskt blir det knappast några förändringar – den huvudsakliga uppgiften blir inrikespolitisk.

23.4.2018

”Vi har gjort en sammetsrevolution”

Armeniens nytillträdde premiärminister Serzj Sargsian avgår, efter elva dagar av demonstrationer. Nu firar hela Jerevan och den armeniska huvudstaden genljuder av biltutor och vuvuzelor. HBL:s utsända är på plats i Jerevan.

21.4.2018

Rysk kemist som skapade Novitjok: "Britterna borde föra ännu mer oväsen"

På 1970-talet var Vladimir Uglev en av de ledande sovjetiska kemisterna som utvecklade en grupp nya, fruktansvärda nervgifter. De fick samlingsnamnet Novitjok. I dag håller Uglev det för sannolikt att Sergej och Julija Skripal har förgiftats med hans skapelse. HBL har träffat Uglev i staden Anapa vid Svarta havet.

18.4.2018

ANALYS: Ryska nätet har länge varit fritt - frågan är hur länge

I morse satte jag mig vid datorn och öppnade mitt nätbaserade arbetsverktyg. Det fungerade plötsligt inte längre. Ryska myndigheters försök att blockera Telegram har lett till oönskade bieffekter.

10.4.2018

Analys: Julia Skripal är utskriven – samtidigt som frågorna blir fler kring fallet Skripal

I går skrevs Julia Skripal ut från sjukhuset medan hennes far Sergej sägs vara på bättringsvägen. Kring giftskandalen kommer det ständigt fram ny information, som inte nödvändigtvis gör bilden klarare. Samtidigt som Kreml sprider den ena besynnerliga varianten efter den andra lämnar Storbritannien inte ut all information. Den som verkligen vill förstå vad som hänt är fortfarande tvungen att gissa.

26.3.2018

Analys: Korruption och inkompetens leder till dödsbränder i Ryssland

Fruktansvärda dödsbränder har återkommit i Ryssland ända sedan början på 1990-talet då Sovjetunionen föll samman. De flesta förenas av två gemensamma faktorer: Korruption och inkompetens.

26.3.2018

"Korsfäst de ansvariga" – en hel stad i Ryssland gör uppror mot sopberget

Det kallas sopupproret och har blivit rikskänt över hela Ryssland. Invånarna i staden Volokolamsk har fått nog av att det luktar ruttna ägg över hela staden och barnen får allergiska utslag.

25.3.2018

Postsovjetiska samhällen kan visst bli miljövänliga

Varje dag säger jag till min dotter att man inte får kasta skräp. Ibland blir jag rädd för att hon ska växa upp i tron att hennes mamma inte tänker på någonting annat än sopor.

19.3.2018

I Kreml planerar man redan för livet efter Putin

Att Putin nu har sex år framför sig som Rysslands president kan förefalla som en lång tid – men är det inte, enligt den ryska Kremlexperten Olga Krysjtanovskaja. Hon tror att grupperingarna i Kreml snart börjar se sig om efter en efterträdare.

18.3.2018

Analys: Valfusket i ryska presidentvalet om möjligt värre än sist

Putin segrade i ryska presidentvalet med över 70 procent. Resultatet var väntat, precis som valfusket – men få hade väntat sig att det skulle vara lika grovt som förra gången 2012. Nu är frågan om Ryssland får se en likadan protestvåg som då.

18.3.2018

Analys: Putinmaskineriet passiverade väljarna – och bet sig själv i svansen

Inför ryska presidentvalet i dag är makthavarna framför allt oroliga för valdeltagandet. Att Putin segrar i första omgången är bestämt på förhand. Men det finns en risk för ett alltför lågt valdeltagande. De passiva väljarna är ett problem som Putinregimen själv har åstadkommit.

17.3.2018

Analys: Putins Ryssland är ett bysantiskt system med starka, självsvåldiga maktklickar

Konflikten mellan Storbritannien och Ryssland har nått en nivå som liknar det kalla krigets. I väst är man övertygad om att Putin är personligen ansvarig för giftmordsförsöket i Salisbury, i Ryssland om att väst vill få in landet i ett hörn.

16.3.2018

Kommunisterna anklagar Putin för att lägga krokben

Ryska kommunistpartiet blir alltid tvåa i alla val – efter Putin. De hade hoppats på större framgångar i söndagens presidentval genom att rekrytera en karismatisk affärsman, Pavel Grudinin. Enligt valarbetarna har han nu blivit utsatt för en Kremlorkestrerad smutskastningskampanj.

14.3.2018

Analys: Den ryska Putineliten i London verkar sitta i orört bo

Det som verkligen skulle göra Putineliten orolig är om deras bekväma tillvaro i London störs. Men än så länge verkar Theresa May inte vilja genomföra några andra åtgärder än att skicka hem ryska diplomater och minska den brittiska närvaron i fotbolls-VM.

11.3.2018

"Putin tog ifrån oss vårt hopp"

Småföretagaren Jurij Cholodkov har förlorat allt han äger på grund av den dåliga ryska ekonomin. Han vill att Vladimir Putin ska avgå. På söndag om en vecka går Ryssland till presidentval. HBL har träffat två ryska väljare som upplever Putins regim på diametralt olika sätt.

8.3.2018

Ryska unga en svår nöt att knäcka för Kreml

De är den minsta väljargruppen i Ryssland, men samtidigt den symboliskt viktigaste – unga ryssar som är födda på 1990-talet och senare. De ser inte på tv. De röstar mindre flitigt än äldre. De engagerar sig ofta i lokala frågor. – Vi vill ju att vårt land ska gå mot demokrati och medborgarsamhälle. Jag vill i varje fall tro att vi gör det, säger 25-åriga genetikdoktoranden Olga Pavlenko.

2.3.2018

Ryska duman undersöker för första gången sexuella trakasserier

För första gången i det ryska parlamentets historia undersöker talmannen anklagelser om sexuella trakasserier. Den anklagade är LDPR-ledamoten Leonid Slutskij, som leder internationella utskottet.

1.3.2018

Tre frågor: Putins tal en del av hans valkampanj

I sitt årliga tal till Federationsrådet redogjorde Vladimir Putin i detalj för de nya ryska teknologiska landvinningarna inom vapenindustrin. Samtidigt visades rörliga bilder av nya långdistansrobotar och deras bana runt jorden upp. HBL:s Moskvakorrespondent Anna-Lena Laurén svarar på tre frågor om talet.

25.2.2018

HBL i Sibirien: "I den här värmen svälter våra renar ihjäl"

Den sibiriska tundran är världens frysbox. I århundraden har den varit hem för sibiriska ursprungsfolk – som nenetserna och deras renhjordar. Nu hotar klimatförändringen att vända upp och ned på livet på tundran. De varma vintrarna och överbete får renarna att svälta ihjäl. – Några varma vintrar till och vi har förlorat hela renhjorden, säger Anatolij Taiberi.

18.2.2018

Utrikeskrönika: Oligarken blev blåst av kvinnan som skulle behaga

HBL:s medarbetare i Moskva, Anna-Lena Lauren, redogör för vinster och förluster i historien om oligarken som med sin lyxjakt åkte omkring i de norska fjordarna.

11.2.2018

Analys: Små regionala flygbolag ett osäkerhetsmoment i Ryssland

Flygsäkerheten i Ryssland har blivit mycket bättre under de senaste tio åren. Men fortfarande sker alldeles för många olyckor. Nästan alltid är det mindre bolag som är involverade.

8.2.2018

Ryska presidentvalet ska ge intrycket av mångfald

Kandidatuppställningen i ryska presidentvalet är klar. Centralvalnämnden meddelade i dag att åtta kandidater registreras – betydligt fler än sist. Kreml har bytt taktik i jämförelse med förra presidentvalet.

30.1.2018

Ryskt medielaboratorium kämpar för det fria ordet i Riga

De oberoende ryska medierna är ständigt utsatta. Nyhetssajten Meduza valde att undvika Kremls repressiva lagar genom att ha Riga som bas. HBL har besökt Meduzas redaktion i Riga.

28.1.2018

Massdemonstrationer mot Putin över hela Ryssland – Navalnyj greps direkt

Flera tusen människor över hela Ryssland demonstrerar i dag för att bojkotta presidentvalet den 18 mars. Oppositionsledaren Aleksej Navalnyj, som har utlyst demonstrationerna, greps i Moskva och fick 48 timmar i häktet.

26.1.2018

Ksenija Sobtjak redo peta Putin – om sex år

Ksenija Sobtjak är Rysslands mest kända kvinna. Nu ställer hon upp i presidentvalet mot Putin. Mycket tyder på att Kreml har godkänt hennes plan. Att makten vill använda Sobtjak för att dra upp valdeltagandet – och att hon själv har gått med på det. Men Sobtjak har som vanligt en egen agenda. Den berättar hon om i en exklusiv intervju med HBL:s Anna-Lena Laurén.

19.1.2018

Ruggigt kallt när HBL deltog i sibiriskt vinterbad

På fredagen firade hela den ryskortodoxa världen Kristi dopdag genom att vinterbada. Enligt rysk tradition är vattnet denna dag heligt. HBL var på plats och träffade vinterbadare vid floden Ob i sibiriska Salechard.

@AnnalenaLauren på Twitter

@StenEdeback Tack!

RT @IiroKoppinen: Klimatförändingstvivlare-fåglarna och naturen vet! twitter.com/AnnalenaLauren…

RT @KKronvall: Näin jatkuu Ukraina-kohun rakentaminen: Venäjän puol.min. ilmoittaa, että MH17 ammuttiin alas ukrainalaisella BUK:illa. Ми…

Klimatförändringen får flyttfåglarna att byta vanor. Vårt rep från ett av Europas största fågelparadis på Kuriska n… twitter.com/i/web/status/1…

"Vi vandrade hemåt längs Kocksgatan, tystare än på väg till bion, drabbade av den äkta känsla som det bara finns et… twitter.com/i/web/status/1…