Anna-Lena Laurén

Anna-Lena Laurén

Medarbetare i Ryssland

Twitter @AnnalenaLauren

Senast publicerade artiklar

20.9.2021

Kommentar: Fusket i de ryska så kallade valen har nått en nivå som gör allt till en fars

Precis som väntat gick Putinpartiet Enade Rysslands siffror plötsligt upp under rösträkningens gång i dumavalet. Resultatet av den elektroniska röstningen dröjde i över ett halvt dygn. När det till sist publicerades var det svårt att särskilja från de övriga rösterna.

Premium

19.9.2021

”Det blir allt svårare att jobba som valobservatör i Ryssland”

En stor del av fusket i ryska val sker bakom lyckta dörrar. Valfunktionärerna har lärt sig att på alla tänkbara punkter försvåra valobservatörernas arbete, säger Julia Dementienko, valobservatör i Sankt Petersburg.

19.9.2021

De här skandalerna omger ryska valet

I dag är sista valdagen i Ryssland. Valet har varit omgivet av fusk, manipulationer och skandaler. HBL redogör för några av dem.

18.9.2021

Tystnaden kring ministerns död en illustration av Putins Ryssland

Den 8 september dog Rysslands minister för katastrofsituationer en våldsam och oväntad död. Jevgenij Zinitjev var en av Putins nära allierade. Nu har han postumt utnämnts till Rysslands hjälte. Men fortfarande är det ingen som vet varför Zinitjev egentligen dog. Alla vittnen tiger.

Premium

15.9.2021

Analys: Därför tänker jag inte längre syssla med valbevakning i Ryssland

På söndag går Ryssland till val, som inte är något val. Det är manipulation och uppvisning. Det har västerländska medier också rapporterat om. Men problemet är att vi fortfarande använder oss av termer och verktyg som egentligen inte är adekvata. Auktoritära regimer ordnar inte val, vad det handlar om är att testa guvernörernas lojalitet, skriver HBL:s Rysslandskorrespondent Anna-Lena Laurén.

Premium

13.9.2021

I den stängda staden Norilsk produceras nickel för världens elbilar – till priset av svart tundra

En stad byggd av Gulagfångar, stängd för utlänningar och styrd av en av Rysslands rikaste oligarker. Här finns nyckeln till vårt nya klimatanpassade samhälle – metallen nickel som behövs till batterier i elbilar. Efterfrågan på nickel ökar och en av världen största fyndigheter ligger under marken i Norilsk i Sibirien. Jakten på nickel ledde i fjol till en av världens största miljöskandaler. Utom synhåll för världen började floder skumma av en röd sörja.

Premium

12.9.2021

Krönika: Att läsa böcker man inte förstår är det viktigaste en människa kan göra

Den största tjänst man kan göra sitt barn är att sätta böcker som de inte begriper i deras händer. Att få tillgång till ett språk innebär att vänja sig vid att läsa svårare texter. Acceptera att man inte förstår allt, skriver Anna-Lena Laurén. I år blev hon utsedd till Årets stilist i Sverige.

Premium

10.9.2021

Analys: Fler ryska oppositionella än någonsin lämnar landet

Den grundliga utrensning av oppositionella som pågår just nu i Ryssland saknar motstycke – till och med under Putinregimens tid.

Premium

6.9.2021

Kommentar: Elva år för Maria Kalesnikava är en tydlig demonstration

Den belarusiska oppositionsledaren Maria Kalesnikava har dömts till elva år i fängelse av Lukasjenkoregimen. Straffet är hårt – och en tydlig signal till det belarusiska samhället att regimen inte förhandlar med oliktänkare.

Premium

27.8.2021

Krönikan: Att stirra sig blind på detaljer

Den som har varit på sjön i dimma vet varför man inte kan stirra sig blind på enskilda öar.

Premium

23.8.2021

Analys: Det går inte att betala för legitimitet

Det går att betala för skolor och vägar, men inte för att folket ska känna förtroende. Det är en av orsakerna till västvärldens totala misslyckande i Afghanistan, skriver Anna-Lena Laurén i sin analys.

Premium

22.8.2021

"Skönheten är ett kapital som man ska använda sig av"

I Ryssland är skönheten ett kapital. Framför allt kvinnors skönhet. Många ryska kvinnor lever under ett hårt tryck att ständigt se vackra och välvårdade ut för att bli tagna på allvar. Liza Zaikina är en av dem.

Premium

19.8.2021

Analys: Ryssland samarbetar med talibanerna – och känner skadeglädje över USA:s "experiment"

På hemmaplan bekämpar Kreml islamisterna. I Kabul får de vakta ryska ambassaden. Kremls politik när det gäller talibanväldet i Afghanistan är dubbel. Utåt skyltar Moskva med sina goda relationer. Men talibanstyret i Afghanistan är en tidsinställd bomb.

Premium

14.8.2021

”Diktaturer är sega därför att de gamla metoderna fungerar”

Ett år efter att protestvågen i Belarus inleddes är landet en mer utpräglad diktatur än någonsin. Lukasjenkos metoder mot sin egen befolkning verkar höra hemma i en annan tid. Men de fungerar. Diktaturer är sega. Diktatorer menar vad de säger och bryr sig inte om hur omvärlden reagerar. 

Premium

5.7.2021

Ukraina håller ställningarna i skyttegravarna – ”nuförtiden kan vi försvara oss”

Skyttegravar är en stridsteknik som hör hemma i första världskriget. Hundra år senare byggs de för fullt i Ukraina. Kriget är inne på sitt sjunde år. Det har blivit ett ställningskrig där man strider om centimetrar. Avgörandet verkar vara mycket långt borta.

Premium

3.7.2021

Krönika: Stereotyper är roliga – ibland

Vissa stereotyper om finlandssvenskar är roliga, men det är sällan samma stereotyper som majoritetsbefolkningen skrattar åt.

Premium

1.7.2021

Navalnyjs advokat: ”Mitt jobb liknar en minröjares – varje misstag kan vara det sista”

Han är förbjuden att använda telefon och internet. Advokaten Ivan Pavlov slåss mot ett rättssystem han själv kallar Leviatan – monstret. Han är en av den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyjs advokater och har försvarat en mängd ryska medborgare.
 Hur kan man få rätt mot den fruktade säkerhetstjänsten FSB i Ryssland?

Premium

29.6.2021

Kommentar: Kaféerna i Moskva är tomma, men vi får ingen QR-kod

Dag efter dag slår Moskva och Sankt Petersburg nya rekord i antalet döda i covid-19. Försöket att stävja spridningen med QR-koder på restauranger går trögt. HBL:s korrespondent är vaccinerad, men det visar sig att hon inte kan få någon kod.

Premium

23.6.2021

Kommentar: Den tröga ryska vaccinationstakten straffade sig hårt

Ryssland var först i världen med att vaccinera mot coronaviruset. En nyhet som Kreml tutade ut överallt. Nu ligger man bland de sista. Den nya deltavarianten sprider sig och tvångsvaccineringen är ett faktum. Hur hamnade man här?

Premium

16.6.2021

HBL på läktaren i Sankt Petersburg: "Finljandija!” – då svarar den finska hejarklacken ”Suomi!”

Finland var nära, mycket nära att säkra slutspelsplats i matchen mot Ryssland. Anna-Lena Laurén rapporterar från Gazprom-arenan i Sankt Petersburg.

Premium

15.6.2021

Kommentar: Putin vill bli mött som en jämlike

Det enda Ryssland egentligen begär är att bli taget på allvar. Putin väntar sig ingenting av mötet med Biden i Genève på onsdag, det viktiga är att det äger rum. 

Premium

15.6.2021

”Att möta Ryssland är alltid något speciellt”

– Varför skulle inte Finland vinna? Vi har besegrat Danmark, ett mycket bättre lag än Ryssland. Nu har vi alla tiders chans. Åtminstone jämnt spel måste vi ta, säger Niklas Koroleff från Helsingfors. Han har kommit till S:t Petersburg för att heja på Finland i en av EM:s mest laddade matcher.

15.6.2021

Kraftigt höjd coronasmitta i Ryssland precis då fotbolls-EM har börjat

Coronaviruset sprids just nu allt häftigare i både Moskva och S:t Petersburg. Samtidigt går vaccineringen trögare än någonsin. Med den här takten kommer det att ta flera år innan 60 procent av befolkningen är vaccinerad.

Premium

12.6.2021

Kremls propaganda kämpar för att överleva i Ukraina

Ukraina tar krafttag för att rensa ut rysk påverkan. Samtidigt uppstår ständigt nya plattformar. Propagandakriget mellan Ukraina och Ryssland är betydligt intensivare än det som pågår vid fronten. 

Premium

6.6.2021

Alla Segeda kan inte flytta från kriget

I östra Ukraina skapas ett nytt proletariat – en klass av utslagna som inte har råd att flytta från kriget. Samtidigt fortsätter den välmående medelklassen i de stora städerna att leva sina liv som vanligt. Och nu höjs ett krav som tidigare var tabu: att Ukraina ska ge upp Donbass.

Premium

29.5.2021

Timmarna som förändrade Raman Pratasevitjs liv – "Någon från KGB är mig i hälarna"

Det börjar redan vid incheckningen. En okänd man försöker fotografera hans pass och Raman Pratasevitj garvar åt hans klumpighet. Men vad gör det? Vem kan komma åt den belarusiska journalisten på ett Ryanairflyg mellan Aten och Vilnius?
 Anna-Lena Laurén berättar om timmarna som förändrade Pratasevitjs liv. Och som än en gång visade Europa vad en diktator kan vara beredd till.

Premium

28.5.2021

Utrikeskrönikan: Det går inte att avfärda katastrofer genom att peka på den ljusnande framtiden

En av mina goda vänner i Moskva har åkt slalom sedan hon var barn. Det gör henne till en relativt ovanlig person, eftersom hon i likhet med mig är född på 1970-talet.

Premium

25.5.2021

9,5 miljoner belarusier fångar i sitt eget land: ”Nu kanske Europa lägger märke till vad som pågår”

– Att på två timmar bli en terroriststat! Det var en chock, men ändå väntat, säger Iryna Kirnosenko i Minsk. Hon är en av 9,5 miljoner belarusier som inte längre kan lämna landet efter att EU i praktiken försatt Belarus i flygförbud.

Premium

24.5.2021

Anna-Lena Laurén: 26-årige Raman Pratasevitj är farlig i Lukasjenkos ögon

Vem är den 26-årige Raman Pratasevitj, så farlig i Lukasjenkos ögon att diktatorn tvingar ner ett passagerarplan för att kunna gripa honom? Begåvad skolelev, veteran inom den belarusiska oppositionen, journalist. Pratasevitj var bara 16 år när han första gången blev gripen.

Premium

8.5.2021

Gazprom planerar glassiga kontorskomplex på svenska fornlämningar i Sankt Petersburg

Staden Nyen var en mångkulturell smältdegel där det talades svenska, finska, ryska och tyska. Nu heter staden Sankt Petersburg och ett kontorsbygge hotar kvarlämningarna av svenska fästningar. Barbari, säger arkeologer och historiker.

Premium

7.5.2021

Amnesty ändrade sig på nytt om Navalnyj

Den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj är återigen samvetsfånge. Amnesty International har tagit tillbaka sitt tidigare beslut att frånta honom denna status.

7.5.2021

Putin blir allt mer trängd – därför pågår utrensningar i Ryssland

Sanktioner mot europeiska forskare. Journalister grips. Advokater grips. Oberoende medier stämplas som utländska agenter. Putinregimen blir alltmer trängd, och reagerar med nya utrensningar. 

Premium

1.5.2021

”Jag säger inte att min uppfattning är sanning, men för mig är den sanning”

I alla före detta sovjetländer finns en viss sorts personer som tar mycket lång tid att intervjua. Det beror på att de besvarar varje fråga med att dränka en i konspirationsteorier, truismer, stereotyper och schabloner.

Premium

30.4.2021

Putin vill rensa ut oppositionen en gång för alla – "De kallade mig bög och sade att de skulle bränna håret av mig"

Den fängslade ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj lägger ner sitt arbete i regionerna. Putinregimen håller på att ge organisation stämpeln “extremistisk” och anställda hotas av fängelse. I Sankt Petersburg har polisen gripit och misshandlat hundratals personer som demonstrerat för Navalnyj. HBL har träffat några av dem.

Premium

23.4.2021

I södra Ryssland väntar människorna på kriget

I södra Ryssland, i gränstrakterna mot Ukraina, talar folk om kriget. Kriget som är alla andras fel – västvärldens, USA:s, Ukrainas. Men inte Rysslands.Nu säger Kreml att man avslutar militärövningarna. Under tiden har misstänksamheten mot väst hunnit öka starkt bland befolkningen.

Premium

21.4.2021

Demonstrationer för Aleksej Navalnyj i Moskva – ”Det här handlar inte ens om politik utan om vem som är en anständig människa”

Minst sextusen människor gick i onsdags ut på gatan i Moskva för att visa solidaritet med den fängslade oppositionsledaren Aleksej Navalnyj. Demonstrationer pågick över hela landet. Navalnyj har nu hungerstrejkat i tre veckor och hans tillstånd blir allt sämre.

Premium

19.4.2021

Analys: Putin håller på att plåga livet ur sin motståndare, och han gör det inför öppen ridå

Det finns en orsak till att Aleksej Navalnyj ständigt är steget före Kreml. Att det är han som sätter agendan – till och med nu, då han är hjälplös, fysiskt försvagad och isolerad från omvärlden. Den orsaken är Kremls egen fantasilöshet.

Premium

14.4.2021

Ryskt vapenskrammel vid ukrainska gränsen kan bli självuppfyllande

I över två veckor har Ryssland vapenskramlat vid ukrainska gränsen. Målet verkar vara att skrämmas. Även om de flesta experter inte tror på krig är situationen mycket allvarlig. Hot om våld kan ibland bli självuppfyllande.

Premium

8.4.2021

"Det häftigaste som finns är artister som inte försöker behaga"

– Jag kom till Moskva som flykting. Hela min familj fick börja allt från noll. När en liten flicka som är flykting ser mig på scenen ska hon tänka: Jag kan vara som hon, säger Manizha, Rysslands bidrag till Eurovision Song Contest.

Premium

2.4.2021

Utrikeskrönika: Världens svåraste hopp

Hon åkte ut på isen, en atlet i glittrig ljuslila klänning och en tunn guldkedja om halsen, hon skulle trollbinda publiken. Hon skulle segra.

Premium

2.4.2021

Aleksej Navalnyjs hungerstrejk kan leda till tvångsmatning

Den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj går i de sovjetiska dissidenternas fotspår då han hungerstrejkar i fängelset. Att vägra äta är hans enda utväg – men det är ett farligt vågspel.

Premium

28.3.2021

Essä: Det effektivaste sättet att förstöra stämningen är att ifrågasätta medelklassens resande

Det finns ingenting som provocerar medelklassen så mycket som att be den resa mindre. Jag säger inte ens att den ska sluta resa – jag säger ”resa mindre”. Alla vet att klimatet kräver att vi minskar vårt resande och vår konsumtion. Varför är det så svårt att tala om det?

Premium

26.3.2021

Ryssland vaccinerar sig med snigelfart

Ryssland har satsat stort på att vinna pr-segrar med hjälp av Sputnikvaccinet. Samtidigt har man bara vaccinerat drygt tre procent av sin egen befolkning. Problemen är bristande logistik, haltande informationskampanjer och vaccinskepsis.

Premium

22.3.2021

Putin klär sig i chic jaktdräkt och kör Hägglunds bandvagn

Putin vandrar över tajgan. Putin kör bandvagn. Putin tittar på Sibiriens djur. Än en gång har Rysslands president släppt en video där syftet verkar vara att skildra honom som en karlakarl. Den här gången med hjälp av svensktillverkade Hägglunds bandvagn.

Premium

21.3.2021

Tonårsstjärnan Alexandra Trusova utmanar det ryska etablissemanget – inför VM är pressen enorm

Hon kallas ”ryska raketen” och gör hopp som få män klarar av. Sextonåriga Alexandra Trusova är en av världens främsta konståkare. Dessutom vågade hon byta tränare och utmana etablissemanget i världens största konståkningsnation. Inför VM i Stockholm är pressen på henne enorm.

Premium

20.3.2021

Krönika: Finns det kvar någon gränsövergång i Haparanda? Ingen vet

Jag har verkligen försökt undvika att resa under coronan. Den främsta orsaken är inte ens omsorg om folkhälsan. Det är omsorg om mina nerver. Jag vill inte slåss med alla testintyg. Nu har jag inget val. Det blev värre än jag trodde.

Premium

11.3.2021

De ryska fängelserna är en kvarleva från Gulag

Den farligaste resan för en rysk fånge är vägen till straffkolonin. Den kan pågå under obegränsad tid och fången är helt avskärmad från sin omvärld. Alla försök att reformera det ryska fängelseväsendet har misslyckats, något som än en gång blir belyst då den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj sänts i straffkoloni. 

Premium

6.3.2021

Utrikeskrönikan: Amnesty tappade bort sig i dagens förrädiska medielandskap

Livet har satt mig i många olika skolor. En var att studera utomlands. En annan att bli sågad i recensioner. En tredje att rapportera från krig.

Premium

1.3.2021

"Nu gäller det att besegra Putin i val”

Håller Ryssland på att få en politisk generation som vänder sig mot Putin? Unga människor som kan sina rättigheter och demonstrerar på gatorna. Nätter i illaluktande häkten, säkerhetstjänsten som förföljer en på gatan, husundersökningar – inget skrämmer dem. Målet är att besegra Putin i val.

Premium

25.2.2021

Kommentar: Navalnyj är inte längre en samvetsfånge för Amnesty International

Amnesty International ser fortfarande Navalnyj som en politisk fånge. Men Navalnyj fråntas sin status som samvetsfånge. Detta på grund av sitt nationalistiska förflutna.I en rysk kontext blir frågan starkt symbolisk. Inte minst eftersom Amnesty i Moskva bekräftar att en kampanj har pågått för att detronisera Navalnyj – bland annat i Sverige.

Premium

@AnnalenaLauren på Twitter

@Danhenri61 Det är femininformen av ”huligan”. I Ryssland säger man ofta åt barn som inte kan bete sig att de är hu… twitter.com/i/web/status/1…

RT @antontroian: A decade ago, outrage over fraud in a parliamentary election sparked the biggest protests of Putin’s rule. “Many people a…

RT @antontroian: A few hundred people have gathered at central Moscow’s Pushkin Square, undisturbed by the police for now, to protest the e…

RT @antontroian: United Russia claims a renewed two-thirds majority in the Duma and a sweep in Moscow, despite approval ratings of 30%. Nav…

@adleande @saarasofia Tack för inbjudan Anders! Jag är tyvärr just nu tvungen att tacka nej till allt. Hinner helt… twitter.com/i/web/status/1…