Anna-Lena Laurén

Anna-Lena Laurén

Korrespondent i Moskva

Twitter @AnnalenaLauren

Senast publicerade artiklar

19.5.2019

Utrikeskrönika: Jag förstår inte varför jag inte skulle rösta

Att vara medborgare i en liten, fungerande demokrati är en lyx. Man begriper den inte förrän man flyttar till ett auktoritärt land där makthavarnas värsta fiende är just valet.

Premium

15.5.2019

Ryska mejeriföretag: ”Vi hinner inte hålla jämna steg med efterfrågan”

Ryssland har brist på mjölkprodukter efter ett fem år långt importstopp. Marknaden formligen skriker efter mjölk, ost och den hälsosamma kvargen tvorog. HBL besöker ett mejeri utanför Moskva som inte hinner möta efterfrågan trots att de jobbar för högtryck.

Premium

14.5.2019

Analys: Park står mot kyrka i Jekaterinburg – frustration över korruption och kyrkans växande makt

Kyrkan vill bygga en katedral. Medborgarna vill ha kvar sin park. I Jekaterinburg pågår ett bråk som är en del av en växande konflikt i Ryssland, där kyrkan får allt större makt.

13.5.2019

Tyst strejk på Aeroflot leder till att de kritiserade planen fasas ut

Det statliga ryska flygbolaget Aeroflot har ställt in minst 26 avgångar sedan den fruktansvärda olyckan på Sjeremetevo flygplats. Alla skulle ha flugits med det kritiserade planet SSJ 100.

Premium

6.5.2019

Analys: "Om passagerarna gjort som personalen sade hade sannolikt många fler räddats"

Aeroflot är Rysslands mest framstående flygbolag. Gårdagens olycka var den första med dödsoffer involverade sedan 2008. 41 personer omkom i kraschen.

Premium

4.5.2019

Rysk talangtävling öppnade slussarna för ilskan mot korruption

Den ryska talangtävlingen Golos, motsvarigheten till The Voice, har blivit föremål för rasande debatt i Ryssland. Dottern till en popstjärna segrade, vilket uppfattas som nepotism.

Premium

2.5.2019

Rysk Youtubestjärna skildrar Stalins brott och får miljoner tittare

Han är en av Rysslands stora kändisar, en Youtube-stjärna med flera miljoner följare. Nu gör Jurij Dud succé med en ny film om Stalins brott.

Premium

28.4.2019

Klimatförändringen smälter världens vackraste is – Bajkalsjön håller på att värmas upp

Det tog tjugofem miljoner år att skapa världens djupaste, klaraste sjö. Det tar inte ens femtio år att förstöra den. Sibiriens pärla Bajkal med sitt iskalla vatten håller på att värmas upp. Det kan leda till att världens största sötvattenreserv förstörs. HBL har besökt Bajkalsjön som hotas av klimatförändringen.

Premium

27.4.2019

Analys: Putins beslut att dela ut ryska pass i östra Ukraina är ren maktutövning

Vladimir Putin erbjuder ryska pass till alla ukrainska medborgare. I veckan meddelade han att det ska bli lättare för invånarna i ukrainska Donetsk och Luhansk att bli ryska medborgare. Nu ökar han insatserna och säger att proceduren kanske underlättas för alla ukrainare.

Premium

26.4.2019

Analys: Tala ukrainska eller betala böter – hårda bud i nya språklagen

Tala ukrainska eller betala böter. Det är verkligheten som möter läkare, servitörer, journalister och tjänstemän efter att den nya ukrainska språklagen träder i kraft. Det blir även förbjudet att ”offentligt förolämpa” det ukrainska språket.

Premium

23.4.2019

Analys: Fem utmaningar för Ukrainas nya president, tv-komikern Volodymyr Zelenskyj

Ukrainas nya president Volodymyr Zelenskyj står inför många problem. HBL:s korrespondent Anna-Lena Laurén listar de fem största.

Premium

20.4.2019

"Ukrainas Trump" spelar på sina svagheter

Inför andra omgången i presidentvalet på söndag leder skådespelaren Volodymyr Zelenskyj – han har över 70 procent. Sittande president Petro Porosjenko har drygt 25. Hur kan en total novis aktersegla etablissemanget?

Premium

14.4.2019

Utrikeskrönika: Auktoritära män får vara otydliga

Ryssland är ett land där retorik och sköntalighet hålls högt. Eventuellt är det därför många av maktens män signalerar att de inte behöver bry sig om hur de låter. De bryter mot reglerna för att de kan.

Premium

13.4.2019

Ryska duman röstade ja till större kontroll över internet

Ryska duman röstade i går ja till en ny lag om internet. Enligt lagen kan Ryssland i framtiden isolera sitt nät om landet ”utsätts för hot”. Mycket tyder på att det handlar om att öka kontrollen.

Premium

9.4.2019

Putin talade om exploatering - de nordiska ledarna om klimatförändringen

På arktiska mötet i Sankt Petersburg var Putin ensam i sina prioriteringar. Han ville tala om handel och ökad transport i Arktis – men alla de nordiska ledarna talade om klimatförändringen.

Premium

29.3.2019

Julia Tymosjenko – kvinnan som inte viker för något kan bli Ukrainas nästa president

Hon har suttit i fängelse. Hon har lett folket på Majdan. Hon har förhandlat med Vladimir Putin. Julia Tymosjenko var Ukrainas rikaste kvinna. Sedan blev hon landets första kvinnliga premiärminister. Nu vill hon bli president. Söndagens val betyder vinna eller försvinna för – som hon kallas – den enda mannen i ukrainsk politik.

Premium

26.3.2019

Anna-Lena Laurén i Ukraina: Zelenskyj kan allt om show och satir – och kan bli Ukrainas nästa president

Ingen vet vad han vill politiskt. Han är ett oskrivet blad. Det enda man vet säkert är att han får folk att skratta. Volodymyr Zelenskyj kan vara Ukrainas nya president. HBL har träffat teamet bakom honom.

Premium

9.3.2019

Utrikeskrönika: Jag har inte gjort nånting, jag har inte dödat, typ

Jag undrar ofta om hon lever, Munisas mamma. Tyvärr är det inte sannolikt.

Premium

1.3.2019

Olagligt valfängelse upprör hela Ryssland

Det kallas valfängelset - tio trånga containrar i en hamn i Primore där åttiosju vitvalar och tio späckhuggare lever som sardiner i en burk. Både ryssar och Hollywood-skådespelare upprörs över djurplågeriet. Nu är valarnas öde ovisst.

Premium

12.2.2019

Ryssland och Finland oense om gps-störningar – "Fantasier", säger Lavrov

Ryssland vill över huvud taget inte kännas vid att man står bakom gps-störningar som nådde även norra Finland i höstas. Lavrov kallade dem ”fantasier” på sitt möte med Finlands utrikesminister Timo Soini i Moskva. – Vi litar på att de inte upprepas, svarade Soini.

Premium

11.2.2019

Ett sopkrig rasar mellan Kreml och det ryska folket: Putins vänner skickar tonvis med sopor ut på landsbygden

Ryssland översvämmas av sopor. I snart trettio år har man struntat i sopsortering. Nu är alla gamla avstjälpningsplatser överfulla. Kreml skickar ut soporna i regionerna. Nu har folket fått nog och samlas till jätteprotester.

Premium

6.2.2019

Presidentval i Ukraina: Sittande Porosjenko lutar sig mot armén och fosterlandet, medan folket blickar västerut

Ukrainas president Petro Porosjenko försöker bli omvald genom att omge sig med generaler och präster. Valspråket lyder: Armén, språket och tron. Det har gått fyra år sedan den västvänliga revolutionen på Majdan.

Premium

3.2.2019

Utrikeskrönika: Människovärdet i det forna Sovjet och Finland

Skandalerna som rullats upp inom äldrevården i Finland har nått också HBL:s korrespondent i Moskva, som betonar hur livsviktigt det är för Finland att beslutsfattarna inte förstör vår tillit.

Premium

2.2.2019

Ryssland svarar USA med att satsa på nya medeldistansrobotar

Rysslands satsar nu på att ta fram nya, hypersnabba kort- och medeldistansrobotar. Det är Putins svar till det amerikanska beslutet att dra sig ur nedrustningsavtalet INF. Samtidigt försäkrar han att Ryssland inte är intresserat av en "dyr kapprustning".

Premium

24.1.2019

Lycksökerskan som hängde ut sin torsk

Nastja Rybka har silikonläppar och skryter om rika män hon legat med. Hon kallas lycksökerska – den mest kända i Ryssland. Hon är föraktad och utskrattad. Ändå är det hon som gjort ett av fjolårets stora ryska avslöjanden – om att oligarken Oleg Deripaska diskuterar USA-relationer med ryska ministrar.

Premium

22.1.2019

Utblick: Anna-Lena Laurén: Ryska vägsaltet blev en politisk fråga

I Ryssland bekämpar man halkan genom att strö tonvis med vägsalt över trottoarer och vägar. Saltet brukas så ymnigt att det har lett till en proteströrelse i flera ryska städer. Den ryska oppositionen har gjort vägsaltet till en symbol för korruption.

Premium

19.1.2019

Analys: Anna-Lena Laurén: Ryska statliga medier jublar av lycka över varje spår av russofobi

HBL:s korrespondent ställer en fråga på Twitter om ryskt vardagsliv: Varför tycker ryssar så mycket om att vädra? Två dagar senare överfalls hon av en trollarmé, efter att statliga RIA Novosti har lyft upp tweeten. Ryska statliga medier jagar systematiskt "russofobi" på nätet.

Premium

6.1.2019

Olivie-salladen väcker ständig debatt i Ryssland

Den ryska nyårsrätten framför alla andra är en majonnässallad som kallas olivie. Få maträtter genererar lika många dispyter.

Premium

5.1.2019

Kateryna förlorade sina barn till korruptionen

När Kateryna Dunjak kommer till kyrkogården börjar hon prata med sina döda döttrar på långt håll. Hon har förlorat dem båda till korruptionen i Ukraina. Attackerna mot aktivister som bekämpar de korrupta eliterna eskalerar i landet som vill bli en del av det moderna Europa. För familjen Dunjak började det med en trafikolycka.

Premium

31.12.2018

Analys: Anna-Lena Laurén: De ryska gasolyckorna är kopplade till korruption

Gasolyckan i Magnitogorsk är ett resultat av dålig säkerhetskultur, som i sin tur har att göra med korruption. Dessutom litar inte ryska invånare på gaskontrollörerna. Och de har sina skäl.

Premium

21.12.2018

Analys: Svenska ambassaden i Moskva dräneras på kunskap

Det svenska pressrådet Kalle Kniivilä blir utvisad ur Ryssland. Det är det andra pressrådet på svenska ambassaden som utvisas på ett år, skriver Anna-Lena Laurén.

Premium

20.12.2018

Analys: Putins årliga presskonferens var en show för hemmapubliken

Ryssland straffas för Skripal, medan Saudiarabien kom undan med Khashoggi. Det här är russofobi - och Ryssland har alltid varit utsatt för den, sade Vladimir Putin i sin årliga presskonferens i Moskva.

Premium

16.12.2018

Uzbekistan förvandlas långsamt: En diktator kan dö – men hans skugga förblir lång.

Hur övergår man från diktatur till demokrati? Går det för snabbt – då hotar bakslag. Går det för långsamt – då blir det ingen förändring.Uzbekistan är ett av de mest slutna länderna i Centralasien. Reformerna är bräckliga och den gamla regimen sitter kvar.– Jag är rädd för att det här kan sluta med att samhället exploderar, säger dissidenten Azan Turgunov som satt nio år i fängelse och torterades under det gamla styret.

Premium

9.12.2018

Anna-Lena Laurén: Bredvid Ljudmila Aleksejeva krympte Putin

En titan kallades hon. Den ryska människorättskampens grande dame. Ljudmila Aleksejeva var ett unikum. Alla respekterade henne, också hennes motståndare i Kreml. Hon avled i lördags i Moskva, 91 år gammal.

Premium

3.12.2018

HBL träffade den dödförklarade ryska journalisten Arkadij Babtjenko: "Jag sitter i en jävla bunker”

Jag är svartvit. Det måste man vara i min situation. Jag har varit tvungen att fly och nu för jag ett krig mot Ryssland, säger den ryska författaren och journalisten Arkadij Babtjenko. HBL har som första finländska medium träffat Babtjenko i Kiev sedan han gick under jorden i maj. Han blev då världskänd efter att ukrainska säkerhetstjänsten iscensatte ett mord på honom.

Premium

3.12.2018

HBL i Mariupol: Hamnen förlorar miljoner på blockaden

Den ukrainska ekonomin står inför ett nytt slag då Ryssland blockerar Kertjsundet. I Mariupol, den största hamnen i Azovska sjön, innebär blockaden att femton fartyg inte har kunna lämna hamnen på två veckor och rederierna förlorar hundratusentals dollar. HBL har besökt hamnen.

1.12.2018

HBL i Ukraina: Krigstillstånd i stålstaden Mariupol

I den ukrainska industristaden Mariupol är befolkningen delad när det gäller konflikten med Ryssland. Antingen skyller man den på Ryssland eller på sin egen regering.

26.11.2018

Analys: Anna-Lena Laurén: Sammanstötning kan leda till en väpnad konflikt

Det är ren och skär tur att ukrainska och ryska fartyg inte har stött ihop förrän nu. Irritationen i Kertjsundet har byggts upp under en lång tid. Söndagens sammanstötning följs sannolikt av fler.

26.11.2018

Analys: Kreml ser själv till att ingen kan missförstå vad annekteringen av Krim handlar om

Ukraina och Ryssland delar den territoriella rätten över Kertjsundet och Azovska sjön. Detta avtal har aldrig upphävts. Men sedan Ryssland annekterade Krim och byggde sin gigantiska bro leder ny byråkrati till ständig irritation.

25.11.2018

Utrikeskrönika: Ryssland producerar världskultur

När jag besökte Uzbekistan i september träffade jag en ung rysk filmregissör, Michail Borodin. Hans första kortfilm ”Normalno” nominerades i våras till klassen ”Semaine de la critique” i Cannes. "Normalno” är filmad med en enda kamera. Majoriteten av skådespelarna är amatörer.

19.11.2018

Ryssland satsar stort på dokumentär om Finland och Norden

Snart bänkar sig delar av ryska befolkningen framför tv:n för att se en stor dokumentärsatsning om Norden.– De nordiska länderna bevisar att social jämlikhet är möjligt. Och det var något jag ville visa mina ryska tittare, säger Vladimir Pozner, den ryska journalistikens grand old man på tv-kanalen Pervyj Kanal.

10.11.2018

Kolumn: Jag får blodpropp av att läsa språkspalter

”I Ryssland mumlas det sannerligen inte mellan tänderna. Den tv-journalist eller talkshow-värd som uttalar med betoningarna på fel ställe eller böjer orden felaktigt får finna sig i att bli hudflängd av en ändlös samling förståsigpåare.”

6.11.2018

Moskva stad undersöker kafé som vägrar servera homosexuella

Ett Moskvakafé som skyltar med att homosexuella vägras tillträde måste eventuellt ta ner skylten. Det säger Moskva stad till HBL.

3.11.2018

Kafé i Moskva skyltar öppet: "Bögar äga ej tillträde"

"Bögar äger ej tillträde", står det på en skylt i fönstret på ett kafé i centrala Moskva. Företagaren German Sterligov har öppnat flera caféer med samma budskap i Moskva, Sankt Petersburg och Kirov.

3.11.2018

Anna-Lena Laurén: Döden har alltid ett sista leende

Det tomrum varje enskild människa lämnar efter sig saknar botten och tak. Det går inte att fylla och inte att tänka bort, det går bara att bära med sig.

2.11.2018

Analys: Putins opinionssiffror rekordlåga "Vi har fått det mycket sämre"

Den ryska presidenten Vladimir Putins opinionssiffror är de lägsta på fem år. Ett stöd på 66 procent kan förefalla högt, men för Putinregimen som saknar konkurrens är siffran ytterst problematisk.

22.10.2018

Analys: Ryssland både vill och vill inte ha INF

Moskva kritiserar hårt att USA vill skrota nedrustningsavtalet INF. Samtidigt är de ryska militära ledarna sannolikt inte särskilt missnöjda med Trumps beslut.

21.10.2018

Anna-Lena Laurén: Oligarkerna avslöjar sig själva

En karelsk stockstuga på Cypern får HBL:s Moskvakorrespondent Anna-Lena Laurén att dra paralleller till helikopterplattor på åboländska kobbar. Båda väcker uppmärksamhet och är anskrämliga.

13.10.2018

"De nordiska länderna är mer utsatta för infiltrering"

Hur sannolikt är det att Ryssland skulle utnyttja fastighetsinköp som en del av hybridkrigföring? Det är helt klart en möjlighet, säger Mark Galeotti, en av Europas främsta experter på rysk underrättelsetjänst.

@AnnalenaLauren på Twitter

Att vara medborg i en liten,fungerande demokrati är lyx. Man begriper den när man flyttar till ett auktoritärt land… twitter.com/i/web/status/1…

RT @isakskogstad: Har en liten nyhet till er. Jag har fått bokkontrakt på Natur och Kultur! I höst släpps min första bok. I den går jag til…

RT @T0rgny: Flera medlemmar av #Tadzjikistans mest populära men numera förbjudna parlamentariska opposition IRPT har mördats i fängelse. Re…

RT @annakaisasuni: Hur påverkar EU dig? Varje dag fram till EU-valet presenterar HBL ett beslut som fattats de senaste fem åren. #EUval2019…

RT @anukoivunen: Kun nettitilauksen toimituskulut ovat 0 e, hinta otetaan halpatyövoimasta. Meillä täällä. aftonbladet.se/a/zGx3jw