Anna-Lena Laurén

Anna-Lena Laurén

Korrespondent i Moskva

Twitter @AnnalenaLauren

Senast publicerade artiklar

16.12.2017

Tjetjenska homosexuella förföljs och misshandlas – "Jag väntar varje dag på att de ska hitta mig och döda mig"

– Om de vill döda mig så gör de det. De kan hitta mig var som helst, också i mitt nya hemland, säger tjetjenska Said. Han är homosexuell och fruktar för sitt liv efter att Kadyrov satte i gång utrensningar mot homosexuella i våras. Nu väntar han på asyl i ett EU-land. Samtidigt fortsätter utrensningarna mot tjetjenska homosexuella med oförminskad kraft.

14.12.2017

"Ska Ryssland inte få tala med någon?"

Rysslands president Vladimir Putin säger att Ryssland har sig själv att skylla vad dopningsskandalen beträffar. "Vi gav dem anledning att straffa oss", sade Putin på sin årliga presskonferens i Moskva med över 1600 ackrediterade journalister.

13.12.2017

"Vår flagga finns i våra hjärtan"

Både ryska spelare och den ryska lagledningen skulle helst slippa diskussionen om att de tvingas spela i OS under neutral flagga. Anfallsstjärnan Ilja Kovaltjuk säger till HBL att han bara vill fokusera på sitt uppdrag. HBL var med när ryska hockeylandslaget tränade i Moskva.

11.12.2017

Utrikeskrönika: Putin är inte lika med Ryssland

HBL:s medarbetare i Moskva, Anna-Lena Laurén, hinner under en taxiresa mellan ambassaden och hemmet göra många reflektioner om det ryska presidentvalet

10.12.2017

Sagan om den magiska hästen Sivka-Burka

I Moskva kan man hyra en häst mitt i natten om man vill. Det är en inkomstkälla för många hästägare att låta hästarna jobba på det sättet. De får stå i gathörn, timme efter timme, och vänta på att någon vill betala för att rida ett varv. Hästarna tvingas trava upp och ner på asfalterade gator. Många av dem är oskodda.

10.12.2017

De valde kärleken och hårt arbete på en ö i Volgan

De skulle ha ett hus med alla bekvämligheter. Tre år senare bor de fortfarande i en stuga utan rinnande vatten och toalett. Men Ljubov och Aleksej ger inte upp. De tänker bo kvar på den ryska landsbygden – och göra den till ett bättre ställe att bo på.

10.12.2017

Unga ryssar samlar skärvor av sitt lands historia

En stor del av Rysslands historia har gått förlorad under landets våldsamma 1900-tal. I dag vill allt fler ryssar veta mer om sitt förflutna – som 36-åriga Olesia och Aleksandr Mazaletskij. De jobbar för en ny turism, som inte går ut på att visa upp stereotyper.

9.12.2017

"Hon har förödmjukat det historiska minnet i Litauen"

Förlaget Alma Littera säger till HBL att Vanagaites "uppförande" inte är i samklang med förlagets värderingar. På frågan varför man måste förstöra 27 000 böcker får HBL inget svar.

9.12.2017

Hennes böcker rensas ut ur hela Litauen

Över en natt beslöt den litauiska författaren Ruta Vanagaites förlag att förstöra alla hennes 27 000 böcker. Orsaken var att hon har kritiserat en partisanledare från andra världskriget.

6.12.2017

Kommentar: Putin ställer upp och segrar i valet – men protester är att vänta

Att Vladimir Putin meddelar att han ställer upp i ryska presidentvalet 2018 var mer än väntat. Han kommer att vinna valet. Samtidigt växer tröttheten på en president som i praktiken har suttit vid makten i snart två decennier.

5.12.2017

Saakasjvilishowen fortsätter i Ukraina

Micheil Saakasjvili greps i morse av ukrainska myndigheter. Gripandet i Kiev utvecklades omedelbart till en gigantisk show, som bara Saakasjvili kan göra den. Saakasjvili fritogs och som bäst leder han en demonstration mot president Porosjenko utanför parlamentet i Kiev.

4.12.2017

Essä: Hundra år av självständighet – hundra år av skit under naglarna

Vid tröskeln för Finlands hundraårsdag reflekterar Anna-Lena Laurén över sin släkts historia, en släkt av fattiga torpare och solida bönder där synen på arbetet har löpt som en röd tråd genom människans liv.

20.11.2017

Kirgizistan-Uzbekistan: Segsliten gränskonflikt går mot sin lösning

Ända sedan Sovjetunionens fall har en gränskonflikt pågått mellan Kirgizistan och Uzbekistan. Många släktingar har varit isolerade från varandra sedan 2010 då gränsen stängdes. Nu har den öppnats igen och för första gången på över ett decennium verkar det vara möjligt att börja förhandla om ett gränsavtal mellan länderna.

15.11.2017

CNN blir "utländsk agent" i Ryssland

Ryska duman godkände nyss ett lagförslag som högst sannolikt innebär att bland annat CNN och Deutsche Welle tvingas registrera sig som utländska agenter i Ryssland.

6.11.2017

Analys: Kirill Sjamalov gjorde rekordtidig kometkarriär

Putins svärson Kirill Sjamalov blev stenrik på sitt aktieinnehav i Sibur - det ryska gasföretag som har gjort affärer med den amerikanska handelsministern Wilbur Ross fraktbolag. Sjamalov, som sålde större delen av sitt innehav i våras, blev på tio år i affärslivet Rysslands yngsta miljardär.

4.11.2017

Utrikeskrönika: Tankar om kunskap på Kolymafloden

En båtfärd på Kolymafloden i Sibirien får Anna-Lena Laurén att reflektera över kunnande, bildning och studier.

3.11.2017

Ryssland tiger ihjäl ryska revolutionen

Mellan mars och november 1917 var Ryssland ett av världens friaste länder. Därefter tog bolsjevikerna över makten i en statskupp. Deras skapelse, Sovjetunionen, blev världens mäktigaste totalitära samhälle. Antalet offer kan räknas i tiotals miljoner.Nu när det har gått hundra år sedan ryska revolutionen firar inte Ryssland. Man kritiserar inte heller.Man tiger.

1.11.2017

Centralasien den nya skådeplatsen för islamistisk radikalism

Saifullo Saipov, som misstänks för att ha mördat åtta människor i New York, är från Uzbekistan. Flera personer som i väst har gripits eller dömts för terrorism under de senaste åren har en liknande bakgrund.

27.10.2017

Utblick: "Som kvinna ska man aldrig få en man att känna sig obekväm"

I Ryssland är metoo-kampanjen ingenting nytt – redan i fjol deltog tusentals människor i en motsvarande kampanj. Samtidigt är det fortfarande vanligt att betrakta sexuella trakasserier som ett socialt spel, inte som ett sätt att förödmjuka en annan människa.

26.10.2017

Historiker: Lenin var en tråkmåns – men han visste vad han ville

För hundra år sedan åkte en rysk revolutionär tåg genom Europa. Han var nervös och irriterad eftersom revolutionen hade börjat utan honom. Då var det långt ifrån självklart att Vladimir Lenin skulle grunda Sovjetunionen, konstaterar den brittiska historikern Catherine Merridale som har skrivit "Lenins resa".

24.10.2017

"Putin räddade min far – men jag godkänner honom inte som politiker"

Den ryska journalisten och tv-kändisen Ksenija Sobtjak vill vara ett alternativ till Putinregimen i ryska presidentvalet. Många anser att hon har ett trovärdighetsproblem, eftersom hennes far var Putins chef och välgörare. På sin första presskonferens gav hon svar på tal.

24.10.2017

Tjetjensk popstjärna misstänks mördad på grund av homosexualitet

I april avslöjade den ryska tidningen Novaja Gazeta att tjetjenska säkerhetspolisen griper, torterar och mördar homosexuella. Ett halvt år senare fortsätter förföljelserna. Det mest kända offret är en tjetjensk popsångare, Zelimchan Bakajev.

23.10.2017

"Hon visste inte ens om att ett land som Syrien existerade"

Varje dag väntar hon. Att mamma ska komma tillbaka. Sjuåriga Munisas mamma lurades till Syrien av sin man. Nu kanske hon inte längre lever.En stor del av de utländska krigarna i Syrien kommer från det forna Sovjet, många av dem från de fattiga trakterna i södra Kirgizistan. HBL har besökt området som är ett av världens potentiella nya centrum för islamisk extremism.

12.10.2017

Korruptionen kväver friheten i Kirgizistan

Kirgizistan är det enda landet i Centralasien där valresultatet aldrig är klara på förhand. När landet nu går till presidentval på söndag är spänningen stor. Samtidigt har den samhälleliga utvecklingen gått bakåt – korruptionen har inte minskat utan förvärrats.

24.9.2017

Ryssland spänner musklerna i Syrien

Aleppo är staden som blev symbol för det syriska inbördeskriget. I de förstörda östra delarna dominerar i dag jättelika bilder av Bashar al-Assad och den medeltida moskén ska renoveras med pengar från ryska Tjetjenien. Al-assad hölls kvar vid makten tack vare att Vladimir Putin intervenerade. Ryssland etablerar nu en permanent närvaro i landet.HBL har följt den ryska armén på plats i Syrien.

19.9.2017

"Varje människa har rätt till en grav" – Jurij Dmitrijev har vigt sitt liv åt att gräva upp lik i ryska Karelen

I trettio år har han finkammat ryska Karelen efter kvarlevorna av oskyldiga människor som mördades i Stalins massutrensningar på 1930-talet – bland dem tusentals finländare. Nu sitter han fängslad, anklagad för innehav av barnpornografi.

18.9.2017

HBL på militärövningen Zapad: Ryska armén visar stolt upp sin styrka – väcker oro i väst

Den ryska militärövningen Zapad är inne i sin slutfas. Nato anklagar Ryssland för att antalet militärer överstiger det tillåtna – Ryssland anklagar väst för att sprida panik. HBL:s utsända är på plats utanför Luga där en del av övningen hålls.

9.9.2017

Världens tuffaste häst mår illa av värmen

I ett av världens kallaste områden bor världens tåligaste häst. Den går utomhus i minus femtio grader. Den gräver själv fram sin mat under snön. Jakuthästen är känd för att stå pall i nästan vilka förhållanden som helst.Bara det inte blir varmare.

2.9.2017

Schamanismen i Sibirien lever upp

I ryska Jakutien genomlever den urgamla schamanistiska religionen en renässans. Den tar sig nya former och uttryck, som att välsigna äktenskap. Många ceremonier improviseras fram, eftersom en stor del av kunskapen försvann under sovjettiden.

31.8.2017

Analys: Saakasjvili – en av vår tids märkligaste personer

Micheil Saakasjvili, före detta guvernör för Odessa, har fråntagits sitt ukrainska medborgarskap. Han är i praktiken statslös. Nu tänker han korsa gränsen till Ukraina och ställa till med en show, vilket är något han alltid har kunnat.

30.8.2017

Nu pressar Kreml även kulturlivets tiotaggare

Att ryska myndigheter gripit den produktiva regissören Kirill Serebrennikov är en väldigt tydlig signal till alla andra: Sitt stilla och håll er lugna inför presidentvalet nästa år. Det säger den framstående dokumentärfilmaren Vitalij Manskij till HBL.

15.8.2017

Analys: Putin och Stone gnuggar varandras egon

Den amerikanska regissören Oliver Stone har kritiserats hårt för sin intervjuserie med Vladimir Putin. Nyhetsvärdet av serien är obefintligt, skriver HBL:s Rysslandskorrespondent Anna-Lena Laurén – men hittar mycket annat intressant i betraktelsen av två stora män som berömmer varandra.Serien har visats i rysk och amerikansk tv. I Sverige sänds den nu i sin helhet av SVT. Jim visar den i Finland från den 11 september.

3.8.2017

I Sibirien sjunker husen allt djupare ner i marken och fylls med vatten – nu kräver invånarna att bli evakuerade

Allt fler äldre hus i Sibirien sjunker ner i marken – enligt ryska myndigheter är 25 procent av de äldre husen redan förstörda. Men många invånare lever kvar i otjänliga bostäder eftersom de inte har någonstans att ta vägen. HBL har träffat en ensamstående mamma i Jakutsk som kämpar för rätten att bli evakuerad.

30.7.2017

Sibirien håller på att sjunka ner i dyn – ryska forskare kämpar mot tiden

Permafrosten, den eviga tjälen som i tiotusentals år har legat som ett lock över Sibirien, håller på att tina. Det kan leda till oöverskådliga följder – Sibirien är världens största område bestående av frusen mark. HBL har besökt Tjerskij uppe vid Ishavet där ryska forskare år efter år följer med hur temperaturen i tjälen stiger.

11.7.2017

Veselnitskaja har nära kontakter till ryska tjänstemän

Vem är Natalja Veselnitskaja, den ryska advokaten som ville ge Trumpkampanjen komprometterande information om Hillary Clinton? HBL har undersökt stjärnadvokaten, som visar sig ha kontakter till höga ryska tjänstemän.

10.7.2017

Bolsjoj teater drar in pjäs om homosexuell stjärna

Bolsjoj teater – en av världens bästa opera- och baletteatrar – skjuter upp en högprofilerad föreställning om Rudolf Nurejev bara några dagar innan premiären. Enligt ryska nyhetsbyrån TASS var det kulturminister Vladimir Medinskij som krävde ett stopp för "gaypropagandan".

7.7.2017

Analys: Anna Lena Laurén: Trump och Putin vill förbättra relationerna

Putin och Trump har äntligen träffats personligen på G20-mötet i Hamburg. Bägge signalerade tydligt att mötet var efterlängtat.

3.7.2017

"Amerikanska kongressen behöver en exorcist"

Sverige och Finland ska be Nato sluta röra sig nära Rysslands gränser i Östersjön. Annars kommer Ryssland att fortsätta svara. Det säger Aleksej Pusjkov, ordförande för informationsutskottet i ryska senaten, till HBL. Pusjkov är en av Putins viktigaste fotsoldater inom sociala medier med flera hundratusen följare på Twitter.

26.6.2017

Aleksijevitj smutskastas efter intervju i Ryssland

Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj svartmålas som russofob av statliga ryska medier efter en intervju som hon själv ville förbjuda. Enligt Aleksijevitj har hennes ord förvridits. Samtidigt kritiseras hon även av västliga journalister eftersom hon ville stoppa intervjun.

19.6.2017

Utrikeskrönika: Åka buss i Moskva

HBL:s medarbetare i Moskva, Anna-Lena Lauren, beskriver trafikträngseln och gemenskapen med 120 andra Moskvabor i samma buss.

17.6.2017

Aleksej Navalnyj – en rysk Messias i jeans

Nästa år väljer Ryssland ny president. Många tar för givet att det blir Vladimir Putin – men han har en utmanare. En person som vägrar följa spelets regler. Han heter Aleksej Navalnyj, och han har segervittring.

16.6.2017

Zvjagintsev blir åter hyllad i Ryssland

En av Rysslands mest begåvade regissörer heter Andrej Zvjagintsev. Få förnekar detta – inte ens hans kritiker. Efter att ha svartmålats på grund av sin förra film blir han nu åter hyllad.

15.6.2017

Putin svarade på folkets frågor – "Herr guvernör, vad har ni gjort av pengarna?"

I drygt fyra timmar svarade Rysslands president Vladimir Putin på folkets frågor i direktsändning i dag. En stor del av frågorna handlade om sociala problem. Putin passade också på att än en gång berömma Trump. Samtidigt erbjöd han den sparkade FBI-direktören James Comey asyl i Ryssland.

12.6.2017

Över tusen personer har gripits i stora protester i Ryssland – "Vi har inget att förlora"

HBL I MOSKVA. Över 750 demonstranter har gripits i Moskva och minst 900 i Sankt Petersburg på demonstrationer mot korruptionen. Siffrorna varierar – vissa obekräftade källor talar om över tvåtusen gripna sammanlagt. Manifestationerna mot korruption har pågått över hela Ryssland i dag. Organisatören Aleksej Navalnyj greps utanför sitt hem.

12.6.2017

Gripanden väntas på demonstration i Moskva

Demonstrationen som hålls i Moskva i dag har flyttats. Den kommer nu att hållas på stadens huvudgata Tverskaja. Flera personer har redan gripits.

11.6.2017

"Ryssland håller på att politiseras – och Kreml vet inte vad de ska göra"

På måndag går sannolikt tiotusentals ryska medborgare ut på gatan för att demonstrera mot korruptionen. President Putin sitter lösare än många tror, säger en före detta Kremlinsider till HBL.

28.5.2017

Protesterna ökar över hela Ryssland

I dag demonstrerar Moskvabor mot att tiotusentals hus, kanske hundratusentals, ska rivas. Det är en del av en protestvåg i Ryssland som har pågått under en längre tid. De är inte riktade uttryckligen mot Putin – som fortfarande har höga opinionssiffror – utan mot det system han har skapat. Allt tyder på att protesterna kommer att fortsätta.

22.5.2017

Putintrogen oligark häcklar Navalnyj i ovanlig videoduell

En mycket ovanlig debatt har uppstått i Ryssland mellan oligarken Alisjer Usmanov och oppositionens bloggstjärna Aleksej Navalnyj. Det är exceptionellt att de ryska oligarkerna går ut offentligt – de brukar föredra att hålla sig i skuggan. Men nu har en duell uppstått mellan Putins kändaste kritiker och en Putintrogen oligark.

@AnnalenaLauren på Twitter

@StenEdeback @katrinemarcal Absolut!

@roivod @katrinemarcal Kvinnor gillar att läsa och lyssna på kvinnor OCH män.Det är skillnaden. Dvs enligt statisti… twitter.com/i/web/status/9…

RT @hblwebb: Tjetjenska homosexuella förföljs och misshandlas – "Jag väntar varje dag på att de ska hitta mig och döda mig" https://t.co/LR…

RT @_wiman: Religionen behövs för att inte göra livet till ett helvete – helgens krönika i DN dn.se/kultur-noje/bj…

@KarinKarlsbro Tack Karin!