Anna-Lena Laurén

Anna-Lena Laurén

Korrespondent i Moskva

Twitter @AnnalenaLauren

Senast publicerade artiklar

15.12.2019

"Odågan" och "slarvern" Volodja blev en av världens mäktigaste män

Mamman kallade honom en odåga och en slarver. Han kom hem med bedrövliga betyg, drog omkring på gårdarna och slogs. Med sina knappa inkomster köpte föräldrarna ett dragspel. Sonen vägrade ta musiklektioner. Att slåss, tävla i att spotta längst och köra omkring på Leningrads gator i familjens mjölkvita Zaparozjets intresserade honom däremot.Vladimir Putin. En helt vanlig pojke i Leningrad efter kriget.

14.12.2019

Utrikeskrönika: Rysk debatt får mig att förstå sexismens väsen

När Ryssland debatterar utnämningarna av de unga kvinnliga ministrarna i Finland är det slående hur frånvaron av filter blixtsnabbt får reptilhjärnan att slå till.

Premium

8.12.2019

”Äntligen har vi en president som talar om fred”

I Ukraina förhåller sig många ytterst tvivlande till det kloka i att förhandla med Kreml. Men i Zolote, där trupperna har dragit sig tillbaka, stöder befolkningen Zelenskyj. Äntligen har vi en president som talar om fred, säger de. HBL har besökt de nya skyttegravarna i östra Ukraina.

Premium

6.12.2019

HBL i Moskva: ”De ryska makthavarna är rädda för att göra ungdomarna arga”

En av Rysslands mest profilerade politiska fångar, Jegor Zjukov, är fri. Han anklagades för att stå bakom massupplopp och kunde ha fått fem år i fängelse. Studenternas omfattande kampanj räddade honom – men alla har inte samma tur.

Premium

16.11.2019

Docenten sköt sin 24-åriga toppstudent: "Vi älskade varandra"

Den ryske docenten Oleg Sokolov var en gudabenådad föreläsare och en karismatisk personlighet. Anastasija Jesjtjenko var en begåvad toppstudent. I fem år var de ett par. Natten till den 8 november sköt den 63-åriga historikern ihjäl sin doktorand, styckade henne och kastade delar av liket i Mojka kanal.

Premium

11.11.2019

HBL i Kazan: ”Alla uigurer som återvänder till Kina försvinner”

– Era föräldrar har börjat studera. Det var det enda meddelande de uiguriska bröderna fick. De förstod direkt. Deras föräldrar hade skickats till ett omskolningsläger för uigurer. Nu hotas Sjahrizat och Sjahdijar Sjavkat själva av deportation från Ryssland till Kina.

10.11.2019

Utrikeskrönika: Sovjet förstörde kunskap om djurhållning

"Ju fler som övergår till att äta mer vegetariskt, dess bättre. Men att försöka avskaffa djurhållning i Finland är inget klimatdåd. Det är bara dumt."

Premium

1.11.2019

Ryssland lyfter fram det "fascistiska Finland" – vill flytta fokus från Stalins massgravar

Stalin kanske tog livet av folk, men det fascistiska Finland dödade också ryssar. De ryska myndigheterna fortsätter att saluföra denna parallell till Stalins massgravar i Karelen.

Premium

23.10.2019

Analys: Anna-Lena Laurén: Putin är en mästare på att utnyttja andras misstag

Ryssland är nu definitivt landet som håller i taktpinnen i Syrien. Hur gick det till? Det var inte för att Ryssland tog initiativet från början. Putins taktik har från första början gått ut på att avvakta. Han agerar bara när han vet att riskerna är maximalt små.

Premium

13.10.2019

Svensk expedition i Djatlovs fotspår – exakt 60 år efter ödesnatten

I slutet av januari 2019 genomförde svenskarna Richard Holmgren och Andreas Liljegren en ny expedition i Djatlovs spår, 60 år efter katastrofen. De har en egen teori om vad som hände i Uralbergen, som Richard Holmgren beskriver för HBL:s Anna-Lena Laurén.

Premium

13.10.2019

Djatlovexpeditionen – det ryska dödsmysteriet som aldrig blev löst

De var unga. De var levnadsglada. De älskade att sjunga, att åka skidor, att vandra. Att spexa, att spela mandolin. Alla nio dog en våldsam död. Sextio år senare ruvar Uralbergen i Ryssland fortfarande på sin hemlighet. Vad hände med Djatlovexpeditionen 1959?

Premium

7.10.2019

”Varför skulle inte just Ryssland kunna vara ett normalt land?”

Gång på gång har han ställt upp mot Putin. Gång på gång har han förlorat stort. Eller nekats delta. Men som den boxare han är stiger han alltid upp.– Jag är en människa som har levt under en tid av politiska underverk. Och därför kommer jag alltid att vara optimist, säger den ryska oppositionsledaren Grigorij Javlinskij. 

6.10.2019

Utrikeskrönika: När den invaderade måste kompromissa

Oavsett hur man ser på kriget i Ukraina kvarstår ett faktum: Det går inte att få fred i Ukraina utan Ryssland.

Premium

22.9.2019

I de arktiska skogarna slåss medborgarna mot Moskvabornas sopor

Ännu för några år sedan var det en omöjlig tanke i Ryssland att stoppa ett Kremlprojekt. Nu har ryska aktivister inte bara blockerat en Kremlstödd miljoninvestering i Arktis. De har också byggt upp en rysk demokrati i miniatyr.

9.9.2019

Analys: Nu snackar Moskvaborna politik

Ryska val brukar alltid gå till på samma sätt: Oppositionen hindras och motarbetas. Den statliga propagandan går på högvarv. Röster stjäls. Det enade Ryssland segrar och apatin lägger sig som en våt filt över alltsammans. Men inte i år. För första gången på länge surrar Moskva av politik.

Premium

9.9.2019

Historiskt resultat för oppositionen i Moskvas kommunalval

När 99 procent av rösterna är räknade i Moskvas kommunalval har oppositionen fått nästan hälften av mandaten – trots att de största namnen inte ens tilläts ställa upp i valet.

Premium

7.9.2019

Analys: Fångutväxlingen mellan Ryssland och Ukraina genomförd

Med handen höjd och två fingrar formade till ett v-tecken steg den ukrainske regissören Oleg Sentsov ut ur planet på flygplatsen i Kiev. Den första stora fångutväxlingen mellan Ryssland är ett faktum. En grann fjäder i hatten för Ukrainas färska president, Volodymyr Zelenskyj.

Premium

4.9.2019

Så försöker Kreml hemlighålla sommarens stora kärnolycka

Kärnolyckan utanför Archangelsk i augusti är en av de värsta sedan Tjernobyl. Kreml gör även denna gång allt för att dölja vad som hänt – men det sipprar ständigt ut nya uppgifter i oberoende ryska medier. HBL:s Moskvakorrespondent Anna-Lena Laurén tecknar en bild av katastrofen som inte gick att hemlighålla.

Premium

3.9.2019

Ryskt medicinförbud: ”Det är absurt att bli gripen av polisen för att man inte vill se sitt barn plågas”

En obotligt sjuk rysk tioåring lider av smärtsamma epileptiska anfall. När hans mamma beställer medicin via nätet grips hon av polisen. Nu pågår en kampanj i Ryssland för att ändra på den snåriga lagstiftningen kring utländska mediciner.

Premium

31.8.2019

Moskvaborna fortsätter demonstrera för demokrati – "Makthavarna är rädda för sitt folk"

Över tusen personer deltog i en demonstration i Moskva mot politiskt förtryck. Kommunalvalet den 8 september närmar sig, och ryska oppositionen lovar att de tänker hålla upp trycket.

Premium

30.8.2019

Analys: Anna-Lena Laurén: Stor förvirring kring fångutväxling mellan Ryssland och Ukraina

Fångutväxlingen mellan Ryssland och Ukraina utvecklades till en fars. De ukrainska myndigheterna gick ut med motstridiga besked – tills säkerhetstjänsten meddelade att utväxlingen inte blir av i dag.

Premium

26.8.2019

Jurister hjälper ryska demonstranter – "Ryssland håller på att bli en polisstat"

Den här sommaren har över 2 800 personer gripits på demonstrationer i Moskva. Större delen friades snabbt. Avgörande i många fall var att advokater snabbt var på plats. Det var tack vare OVD-Info – en organisation som gratis bistår gripna personer i Moskva.

Premium

19.8.2019

Analys: Putin jämförde ryska demonstrationer för fria val med gula västarna

Emmanuel Macron och Vladimir Putin har ett gemensamt intresse: Att utnyttja varandra till att stärka sin egen position. Men när Putin jämförde fredliga demonstrationer i Moskva med de gula västarnas våldsamma manifestationer i Frankrike reagerade Macron.

Premium

18.8.2019

Ljubov Sobol – den ryska protestens nya ansikte

Protestvågen i Moskva saknar visserligen ledare. Men den har lyft upp nya namn. Ett av rörelsens ansikten är en 31-årig kvinna vid namn Ljubov Sobol. Hon är rolig och rapp – men alltid korrekt. Hon vet hur man talar utan att bli avbruten. Det är en viktig egenskap när man tillhör den ryska oppositionen och dessutom är kvinna. Men det viktigaste är att hon vet hur man får ett auktoritärt system att bita sig i svansen.

Premium

17.8.2019

HBL i Moskva: ”Det här är inte slutet på protesterna”

Under lördagen fortsatte demonstrationerna för fria val i Moskva. För att slippa massgripanden valde aktivisterna att gå ut i enmansdemonstrationer. De lovar att det här inte är slutet.

Premium

17.8.2019

Hälsotrenden har landat i Ryssland

Att lämna bort sockret i kaffet eller att inte äta bröd till maten är det mest oryska beteende som går att tänka sig. Men ingenting är väl omöjligt, resonerar Anna-Lena Laurén.

13.8.2019

Ryska myndigheter evakuerar invånare efter kärnvapenolycka

De ryska myndigheterna tiger fortfarande om den misstänkta kärnvapenolyckan utanför Severodvinsk. Samtidigt evakueras invånarna i den närliggande byn. Kritiken i oberoende medier tilltar.

Premium

5.8.2019

Plastikoperationer symboliserar framgång i Moskva – "Våra män vill ha vackra kvinnor"

Moskva är en stad där det gäller att ta sig fram. Det gäller att synas. Plastikoperationer blir ett instrument för att nå sina drömmars mål. HBL:s Rysslandskorrespondent Anna-Lena Laurén skildrar dem som jagar framgång – med hjälp av kirurgens kniv.

Premium

3.8.2019

Analys: Putinregimen framstår som skrattretande

När en ung, fredlig, intelligent kvinna grips av poliser i full kravallutrustning kan resultatet bara vara ett: Putinregimen framstår som löjlig. Ur den synvinkeln var dagens nya demonstration i Moskva en seger för oppositionen, skriver Anna-Lena Laurén.

Premium

28.7.2019

Det finns inga fattiga språk

Jag betraktar det inte på något sätt som förskräckligt att finlandssvenskar ofta blandar in finska ord i talspråket. Det är normalt för en minoritet att ta intryck av språkmajoriteten, det är mänskligt och förekommer överallt.

Premium

6.7.2019

Ryska barn är hos mormor hela sommaren

Sommarlovet har börjat och i Finland river föräldrarna sina hår – var ska man lämna barnen? Ryska föräldrar funderar inte. Barnen sänds ut till datjan till mormor eller farmor. Forskarna kallar systemet en kvarleva av det sovjetiska matriarkatet.

Premium

5.7.2019

Kommentar: Rör inte ryssarnas bär och svampar!

Ryssarna är ett tålmodigt folk. Men en sak är helig: Att få plocka bär och svamp i fred. Flera försök har gjorts att införa licens på bärplockning, men hittills har alla strandat.

Premium

3.7.2019

Putin trivs i sällskap med prelater

På torsdag den 4 juli träffar Vladimir Putin påven Franciskus. Det är tredje gången de samtalar. Katolska och ryskortodoxa kyrkan har ett kyligt förhållande, men Putin tycker om att träffa påven.

Premium

25.6.2019

Utrikeskrönika: Jag tänker inte längre bestiga Kilimanjaro

”Jag vill inte längre resa för att uppleva. Upplevelser är som finast när man inte söker dem.”

Premium

24.6.2019

”I lägren överlevde man inte utan vänskap”

En av den moderna ryska litteraturens klarast lysande stjärnor kunde inte ryska förrän hon började på förskolan. Guzel Jachina skriver med fötterna i två kulturer. Nu har hennes bästsäljare kommit på svenska.

Premium

20.6.2019

Pussy Riots Nadja Tolokonnikova: ”Ryssland kommer att få en smeksam revolution”

Nadja Tolokonnikova är en av världens kändaste aktivister. Hon är förgrundsfigur i Pussy Riot, ett ryskt, feministiskt konstnärskollektiv som blev världskänt efter en konsert i en kyrka. Tolokonnikova är karismatisk, men också tillknäppt, introvert och notoriskt svår att få tag på. HBL:s Anna-Lena Laurén fick en sällsynt intervju med henne.

Premium

19.6.2019

Analys: Ryssland fortsätter blåneka om MH17 – men det blir allt svårare

Det tog över fyrtio år för Michail Gorbatjov att erkänna den sovjetiska massakern på polacker i Katyn år 1940. Det kan ta minst lika länge för Ryssland att erkänna att man sköt ner MH17-planet över Ukraina den 17 juli 2014. Men nu behöver omvärlden inte längre tvivla på hur det har gått till.

Premium

19.6.2019

Anna-Lena Laurén:: Besöken i Tjernobylzonen gav mig hopp

HBO:s hyllade tv-serie Chernobyl har gjort Tjernobylkatastrofen från 1986 aktuell på nytt. HBL:s Anna-Lena Laurén har besökt den så kallade döda zonen kring Tjernobyl tre gånger – och fyllts av hopp.

Premium

16.6.2019

Det vita guldet är i dag en förbannelse – Anna-Lena Laurén besökte bomullsfälten där allt fortfarande plockas för hand

På de stekheta bomullsfälten i Uzbekistan i Centralasien släpar bomullsplockarna på stora, tunga tygkassar. De svämmar nästan över av det vita guldet, som bomullen i Uzbekistan kallas. En plockares lön motsvarar ungefär tio cent per kilo och tvångsarbete är fortfarande ett problem. HBL har besökt bomullsfälten i Uzbekistan.

Premium

15.6.2019

Massgrav i ryska Karelen ska bli sevärdhet

En massgrav blir sevärdhet. Myndigheterna i ryska Karelen föreslår att Sandarmoch, där minst 7 600 Stalinoffer ligger begravda, inte längre ska vara ett historiskt minnesmärke. Det innebär att området inte längre skulle ha ett lika starkt skydd mot utgrävningar och byggprojekt.

Premium

13.6.2019

Putin gör allt för att hålla Moskvaborna nöjda – satsar på cykelvägar, parker och evenemang

Den ryska huvudstaden Moskva rustas upp för miljarder rubel. Det är viktigt för makthavarna att missnöjet inte slår rot i huvudstaden, centrum för alla revolutioner. Oron i Kreml är inte utan skäl. Under det senaste halvåret har Putins opinionssiffror sjunkit som en sten.

Premium

12.6.2019

Analys: Hundratals gripna i Moskva i demonstration mot det korrupta rättsväsendet: ”Vi får inte ge upp nu – Ivan var bara en av många”

Över 400 personer greps i en demonstration för det fria ordet och rättssäkerheten i Moskva, däribland oppositionsledaren Aleksej Navalnyj. Många bars in i polisbussarna med våld. En så massiv polisinsats har inte setts i Moskva på flera år.

Premium

11.6.2019

Journalisten Ivan Golunov släpps: ”Det är svårt att göra en trovärdig droghandlare av världens mest ordentliga hedersknyffel”

Ivan Golunov är fri. Förundersökningen mot en av Rysslands främsta grävande journalister lades ner efter en mäktig medborgarkampanj – den mest framgångsrika i sitt slag i Ryssland.

Premium

10.6.2019

Kreml: Eventuellt har det skett ett misstag med Golunov

Den gripna ryska journalisten Ivan Golunov har snabbt blivit ett fall på riksnivå. Nu antyder Putins pressekreterare Dmitrij Peskov att gripandet kan var ett misstag.

9.6.2019

Analys: Kampanjen för den ryska grävande journalisten Ivan Golunov visar att ryska myndigheter ibland backar

När journalister och oliktänkare grips i Ryssland är det sällan de frias. Kampanjen kring den grävande journalisten Ivan Golunov visar dock att ryska myndigheter inte är immuna mot påtryckningar.

Premium

8.6.2019

Kazakstans diktator Nazarbajev vill inte sluta som Gorbatjov

På söndag håller Kazakstan sitt första presidentval någonsin där diktatorn Nursultan Nazarbajev inte deltar. Men bakom kulisserna håller självhärskaren alltjämt i tyglarna. Valet är en slags imitation av demokrati med många kandidater, men ett på förhand klart resultat.

6.6.2019

Kreml tiger ihjäl HBO-succén Chernobyl – oberoende medier hyllar serien

Regimtrogna krafter i Ryssland brukar kasta sig över så kallade russofobiska filmer. Men tv-serien ”Chernobyl” verkar klara sig från angrepp. Än så länge har Kreml gått in för strategin att tiga ihjäl tv-serien. Den oberoende pressen höjer filmen till skyarna.

Premium

5.6.2019

Analys: Ryska studentexamen är bara den första skärselden på väg mot studieplats

I måndags genomfördes en gigantisk operation i Ryssland. Över 720 000 gymnasieelever skrev ryskan i EGE. EGE betyder Edinyj gosudarstvennyj ekzamen och är den ryska motsvarigheten till vår studentexamen.

Premium

2.6.2019

Analys: ”Jag samlar på öar som andra samlar på konst” – Anna-Lena Laurén analyserar HS-intervjun med Pavel Melnikov

Den ryska miljonären Pavel Melnikov, vars sjutton fastigheter i Pargas stormades av finländsk polis i höstas, har gett sin första stora intervju till Helsingin Sanomat. Det är ett tydligt försök till pr-offensiv, men varifrån han har fått sin förmögenhet vägrar han svara på i detalj.

Premium

2.6.2019

Anna-Lena Laurén: Fördomarna är envisa mot framgångsrika minoriteter

Där en armenier har gått fram kan en jude inte längre göra något, säger ett ryskt ordspråk. Fördomarna om minoriteter som anses klara sig för bra är ofta de envisaste. Och det gäller inte bara i Ryssland, skriver HBL:s Moskvakorrespondent Anna-Lena Laurén.

Premium

@AnnalenaLauren på Twitter

RT @MaximEristavi: Gut-wretching vid from yday Kyiv court hearing where a group of veterans tried for assassinating top Ukraine journalist…

RT @KnuuttilaS: "Tämän piti olla kunnianhimoinen kokous. Emme näe kunnianhimoa. Kaikkia tieteeseen perustuvia suosituksia on heikennetty" -…

@KarlBengtsson Tack!

@emmlof Tack Emma!

Att bygga upp kompetens kring förlossningar på alla nivåer – hos läkare, barnmorskor och sjuksköterskor – tar lång… twitter.com/i/web/status/1…