Anna Korkman

Reporter

Senast publicerade artiklar

30.7.2021

Frivilliga brandkårer från hela landet deltar i släckningsarbetet i Kalajoki

Markbränderna i Norra Österbotten har krävt stora räddningsinsatser. Frivilliga brandkårer från Esbo och Grankulla deltar också.

30.7.2021

Anmälningar om rubbningar i menscykeln efter vaccinering ökar snabbt i Finland

Över 200 personer hade på torsdagen rapporterat om menstruationsstörningar efter att de vaccinerats mot covid-19. Det finns ändå inget bevis på samband mellan störningarna och vaccinet.

Premium

24.7.2021

Våga bemöta klimatångesten, säger specialist på miljökänslor

När miljön och klimatet förändras är det normalt att känna oro, sorg, frustration över det som sker. Det blir allt viktigare att lära sig hantera tunga känslor förknippade till klimat- och miljökrisen. Föreningen Känsla är en förening i Finland som vill hjälpa personer att hantera klimatångest. 

19.7.2021

Hudcancer blir vanligare men det finns tecken på att solbrännan tappar sin tjusning

Mängden hudcancerfall ökar i alla nordiska länder. Det bästa sättet att få stopp på trenden är att se till att skydda sig mot solens UV-strålning då man tillbringar tid utomhus.

Premium

10.7.2021

I riksdagen vill Suldaan Said Ahmed vara en röst för de utsatta

Suldaan Said Ahmed, som blir Vänsterförbundets riksdagsledamot i höst vet hur det är att inte ha råd med en hobby. – Det känns fantastiskt och är en ära att få representera finländarna i riksdagen, säger han. 28- åringen blir den första riksdagsledamoten med somalisk bakgrund i Finland.

Premium

30.6.2021

Experten: Räkna med svår hetta också i Finland

I flera dagar har Kanada och nordvästra delar av USA plågats av extrem hetta. Klimatforskaren Mika Rantanen säger att allt oftare återkommande värmeböljor är något vi också får räkna med i Finland i framtiden. - Det blir aktuellt att installera nedkylningssystem i lägenheter, säger Rantanen.

Premium

10.1.2021

Husmanskost och lyxvego trendar på tallriken 2021

För många innebär ett nytt år en tid för förändring. Hur kommer livet i matväg att förändras året 2021? HBL har träffat kokboksförfattaren och kostexperten Tara Junker som ger oss en inblick i det nya årets mattrender.

Premium

23.12.2020

Körde på kvinna och två barn på övergångsställe i Helsingfors

En kvinna och två barn fördes till sjukhus efter att ha blivit påkörda vid ett övergångsställe i Östra centrum. Chauffören misstänks för grovt rattfylleri.

23.12.2020

Polisen: "Besök begravningsplatsen i dag eller på juldagen"

Den normala julrusningen ut ur huvudstadsregionen har uteblivit i år då många har stannat hemma. Polisen förutspår ändå rusning till begravningsplatserna i Helsingfors på julafton.

8.8.2020

I Lovisa finns skorna som snart syns på catwalken i Paris

När frisören Oona Ritari inte kunde hitta bekväma, praktiska och snygga skor någonstans, beslöt hon sig för att designa sina egna. I juni fick hon några mejl som fick henne att nästan tappa hakan – inbjudningar till modeveckorna i Paris och New York.

Premium

8.8.2020

I stadens hektiska miljö skänker hästarna lugn

Vid Bulevarden finns ett för många okänt stall där hästarna Gunnar, Ludvig och Fredrik bor och blir omhändertagna av Viola Kantola och Sami Lappalainen. HBL besökte Sinebrychoff-hästarna som ofta syns stolt spatserande på Helsingfors gator.

Premium

7.8.2020

I Lovisa finns skorna som snart syns på catwalken i Paris

När frisören Oona Ritari inte kunde hitta bekväma, praktiska och snygga skor någonstans, beslöt hon sig för att designa sina egna. I juni fick hon några mejl som fick henne att nästan tappa hakan – inbjudningar till modeveckorna i Paris och New York.

Premium

4.8.2020

Ny undersökning: Unga vill flytta hemifrån vid 18 års ålder och lära sig mera om hushållning i skolan

En färsk undersökning sammanställd av Centralförbundet för barnskydd sammanfattar 16-åringars tankar kring framtiden och att bo självständigt.

3.8.2020

Man häktad misstänkt för flera sexualbrott mot minderåriga pojkar i Helsingfors

Polisen uppger att en man i Helsingfors har häktats misstänkt för många sexualbrott mot minderåriga pojkar.

3.8.2020

HS: Regeringen tar ställning till resebegränsningar igen

I slutet av veckan ska regeringen ta ställning till resebegränsningarna, uppger Helsingin Sanomat. Coronafallen har ökat i vissa länder.

3.8.2020

Nu får alla studerande på andra stadiet i Vanda simma gratis

Sedan årsskiftet har andra stadiets elever i Vanda fått simma och använda gymmen i stadens simhallar kostnadsfritt. Nu gäller förmånen också sådana elever som går i skola på annat håll men är bosatta i Vanda.

30.7.2020

Undervattensbuller ny utmaning i Östersjön

Finlands ordförandeskap i Östersjöns mellanstatliga miljöskyddskommission Helcom tog slut den sista juni, efter två år vid posten. En ny utmaning som länderna tagit sig an är undervattensbuller. Forskning visar att undervattensbuller orsakat av människor kan ha allvarliga effekter på livet i havet.

Premium

28.7.2020

Forskare hävdar: Vi vet alldeles för lite om hur vilda pollinerare påverkas av växtskyddsmedel

När Lotta Kaila undersökte mystisk massdöd av bin upptäckte hon en oroväckande lucka i existerande forskning – ingen forskning eller krav på uppföljning finns på hur växtskyddsmedel påverkar vilda pollinerare.

Premium

25.7.2020

Good Hair Day hyllar afrohår och afrofinländskhet – och motarbetar rasismen i vardagen

Den 30 augusti står afrohåret och vården av det i centrum. När det afrofinländska Good Hair Day-kollektivet för femte gången arrangerar evenemanget i Helsingfors strävar man efter att lyfta upp frågor om afrofinländsk identitet och motarbeta rasism.

Premium

24.7.2020

Årets blåbärsskörd riskerar att gå till spillo – nu uppmuntras finländare till bärplockning i nationell kampanj

Inhemska odlade bär förväntas det finnas gott om nästa vinter men hur det blir med skogsbären är fortfarande oklart. Jord- och skogsbruksorganisationer uppmuntrar nu finländare att delta i ett nationellt bärtalko för att råda bot på arbetskraftsbristen bland bärplockare.

Premium

15.7.2020

Bergvärme ett lockande alternativ till fjärrvärme

Bergvärme som energikälla är fortfarande ovanligt bland husbolag i Helsingfors, men intresset ökar av ekonomiska och ekologiska orsaker. Scoutstationen i Helsingfors ska snart byta ut sitt energisystem.

Premium

14.7.2020

Leksaksbilar från Clas Ohlson återkallas – produkten kan orsaka kvävning

Clas Ohlson ber alla sina kunder som köpt leksaksbilar av trä att omedelbart sluta använda dem och återlämna leksakerna till affären.

14.7.2020

Urban biodling blir vanligare – På barnsjukhusets tak finns nu också kupor

Surrande bikupor som placeras på hustak, i parker och bland grönskande kolonilotter i Helsingfors blir allt vanligare. Helsingfors stad har noterat det växande intresset för biodling och har i sommar publicerat anvisningar som hjälper vem som helst att bli småskalig biodlare.

Premium

13.7.2020

Melissa Cipolla har inte träffat sin familj på fem månader – "är mycket lycklig"

Från och med måndagen öppnade gränserna delvis för 28 länder. Men trots de upphävda restriktionerna syntes ingen rusning av semesterresenärer på flytplatsen.

Premium

13.7.2020

Rapport: EU-åtgärder för att rädda pollinerarna inte tillräckliga

EU–kommissionens åtgärder för att förhindra minskningen av pollinerare till 2020 har misslyckats, visar en färsk rapport från Europeiska revisionsrätten. Det är nödvändigt att EU:s gemensamma jordbrukspolitik och lagstiftningen om bekämpningsmedel inför strängare miljöskyddskrav, betonar revisorerna.

7.7.2020

Svenska Yle: Svidja slott i Sjundeå är till salu

Priset som begärs för det gamla gråstensslottet med park är 4,8 miljoner euro, meddelar Svenska Yle som talat med de nuvarande ägarna av slottet.

7.7.2020

Finsk forskning: Coronapandemin bidrog inte nödvändigtvis till bättre luftkvalitet

Smogen skingrade sig och luftföroreningarna minskade i många av världens städer under våren, som följd av coronakrisen. Ny forskning från Helsingfors universitet visar att det motsatta har skett i Kinas storstäder på grund av kemiska föreningar i luften med oväntade effekter.

1.7.2020

Sommarstäda dina lådor – trasiga telefoner kan få nytt liv

I de allra flesta hem finns en samling utdaterade eller trasiga mobiltelefoner, pekplattor och bärbara datorer. En orsak till skral återvinning av små elektriska apparater är oron för informationssäkerheten.

Premium

29.6.2020

Olympiastadionbyggets underleverantörer har granskats

Underleverantörer till byggnadsarbetet på Olympiastadion som misskötte löneutbetalningar, arbetsavtal och hotade anställda har granskats. Skanska, huvudentreprenören för Olympiastadionbygget, uppger att inga andra liknande fall har påträffats.

25.6.2020

Ultramaraton samlar in pengar för psykisk hälsa

Över 200 kilometer genom skog och över berg och sjöar väntar Valtteri Ikäheimo, Bernhard Forstén, Eddie Myrskog och Linus Lehto, grundarna av den ideella föreningen Bold Projects. Just nu springer de fem ultramaratonlopp under fem nätter och samtidigt samlar de in pengar för främjande av psykisk hälsa i Finland.

Premium

23.6.2020

Stadsbors önskan gick i uppfyllelse – södra Helsingfors har en lugnad gata vid havet hela sommaren

Nu har södra Helsingfors fått sin tillfälliga gata med begränsad biltrafik. Till slutet av augusti kan fotgängare och cyklister röra sig friare än tidigare på Ehrenströmsvägen.

22.6.2020

Fem ungdomar har förhörts efter angreppen mot poliser vid Sandudd

Polisen fortsätter utredningen av händelseförloppet vid Sandstrand i Helsingfors då våldsamheter utbröt natten mot lördagen.