12.8.2021
Norska Lise Davidsen har en röst som få andra. Den känns helt rätt för musik som ska framkalla ett uråldrigt, tranceliknande tillstånd, skriver Albert Ehrnrooth.
Premium29.7.2021
Det fantastiska är att "stilbytens mästare" var mångsidigare än denna box kan visa prov på. Bland många fina tolkningar ryms också ett rejält snedsteg.
Premium1.6.2021
Jake Heggies Great Scott är en opera-musikal i Stephen Sondheims och operettens anda.
Premium19.4.2021
Säkerhetstjänsterna har blivit tvungna att öka transparensen och David Omand anser att det har gjort deras uppdrag betydligt besvärligare än det var under kalla kriget.
Premium6.4.2021
Fausttemat var i ropet då Carl Maria von Weber komponerade Friskytten. Albert Ehrnrooth skriver om en pinfärsk tolkning av den första oförfalskat romantiska operan och nämner jubileet till ära också några favoriter bland äldre inspelningar.
Premium26.3.2021
Corona och digitala plattformar har vänt upp och ner på musiklivet, i dag kan få musiker leva av inkomster från skivförsäljning. Däremot har flera stora artister under de senaste åren sålt sina låtskatter. Albert Ehrnrooth tar sig en titt på fenomenet.
Premium9.2.2021
Richard Dehmels dikt Verklärte Nacht har inspirerat flera tonsättare. Franz Lehár är mest känd som operettonsättare, men skrev också fina orkesterverk.
Premium29.12.2020
Åren som chefsdirigent för Oslo-Filharmonien gav Mariss Jansons dirigentkarriär ett otroligt lyft. Nu finns en lyxig samling inspelningar från de åren utgiven som samlingsbox.
Premium26.12.2020
Beethovens 250-årsjubileum tjuvstartade redan förra året. Tonsättarens födelsestad Bonn hade ambitiösa planer för hela 2020, men nästan alla gick i stöpet av begripliga skäl. Albert Ehrnrooth besöker Beethovens födelsehus och hoppas få nya insikter om tonsättaren.
Premium27.9.2020
I Storbritannien får teatrarna fler besökare än de professionella fotbollsligorna. Verksamheten är ofta helt kommersiell och har drabbats hårt av coronakrisen.
Premium2.9.2020
I William Alwyns musikaliska bearbetning av Strindbergs naturalistiska sorgespel Fröken Julie hörs ett orkestermellanspel som låter som måttfullt sexuellt umgänge.
Premium23.8.2020
Digital närvaro börjar bli väsentlig för konsthandeln, men det kommer alltid finnas ett behov av att vidröra och uppleva en artefakt eller ett konstföremål.
Premium18.7.2020
Hon har haft både ögonfransar och ögonbryn, men tidens tand har förorsakat håravfall. Med ny teknik har forskare lärt sig mer om Flicka med pärlörhänge, Johannes Vermeers mest gåtfulla målning.
Premium22.5.2020
I coronakrisens spår har många museer öppnat digitala utställningar med gamla mästare, ofta med filmade rundvandringar med kuratorn eller någon annan expert. Tryck på paus när du vill titta närmare på en tavla, tipsar Albert Ehrnrooth.
Premium6.5.2020
Erich Wolfgang Korngolds violinkonsert får en delikat tolkning av dirigenten John Wilson och violinsolisten Andrew Haveron.
Premium15.4.2020
Tolkningen är sävlig framför allt i de första två satserna, men det blir aldrig problematiskt, skriver Albert Ehrnrooth om John Storgårds färska inspelning av Sjostakovitjs elfte symfoni.
Premium12.3.2020
Konferenser, sportevenemang, festivaler och mässor avbokas i coronavirusets spår, men myndigheterna i Maastricht beslöt att den trettiotredje upplagan av världens största antik-, design- och konstmässa fick öppna som vanligt. Sedan tvingades också den stänga fyra dagar tidigare än planerat.
Premium19.2.2020
Neeme Järvi ger ut en läcker inspelning av tre tidiga estniska tonsättares verk.
Premium16.10.2019
Förfogar man över klangliga massor så ska de användas, måste Ethel Smyth ha tänkt när hon komponerade sin väldiga Mässa i D. Den färska inspelningen under ledning av Sakari Oramo välkomnas av Albert Ehrnrooth.
Premium19.7.2019
Det är tack vare den brittiska TV-serien Victoria, som också sändes i Finland, som min syn på 'Europas mormor' blev mer positiv.
Premium19.6.2019
Nils Schweckendieks superba detaljsinne är till klar fördel i tolkningarna av Rautavaara, Wennäkoski och Livorsi.
Premium4.6.2019
Ryske pianisten Kirill Gerstein med färdigheter inom jazzen står för en häftig inspelning av Busonis massiva pianokonsert tillsammans med Sakari Oramo.
Premium27.5.2019
Mark Galeotti betraktar Rysslands president Vladimir Putin som en opportunist som tar en chans så fort han ser den. Därför är hans handlingar så oförutsägbara.
Premium14.5.2019
Boxen med Berlioz samlade produktion innehåller hur många goda stycken som helst.
Premium17.10.2018
François-Xavier Roths tolkning av Ravels Daphnis et Chloé på tidstypiska instrument är gäckande.
19.9.2018
Hundraårsjubileet till ära jämför Albert Ehrnrooth tre färska inspelningar av Bernsteins symfonier.
25.7.2018
Ingmar Bergman påstod att Fårö var det första stället där han kände sig hemma. Han lät bygga Hammars 1967 och blev småningom en riktig Fårögubbe. Därmed satte han också ön på världskartan. Mot slutet av sitt liv bodde Bergman året runt på Hammars och med sin sista fru Ingrid vilar han på Fårö kyrkogård. Albert Ehrnrooth har besökt Bergmangårdarna.
10.4.2018
Symfoniorkestrar måste nu räkna med att många musiker som drabbas av hörselåkommor kommer att stämma sina arbetsgivare, skriver Albert Ehrnrooth i sin Impuls.
28.3.2018
I söndags firade vi 100-årsminnet av tonsättaren Claude Debussys död. Albert Ehrnrooth har låtit sig inspireras av en färsk samlingsbox på 33 cd-skivor med Debussyverk.
4.2.2018
Irlands västkust kan erbjuda breda, vita sandstränder, små lugna vikar, sol och blomstrande rhododendronbuskar på fårbetade kullar. Mera spännande är nog Wild Atlantic Ways dramatiska klippstup, oländiga marker, blytunga molnformationer och vindpinade stränder. Vi besöker Connemara och två öar längs den "vilda" Atlantkusten.
16.12.2017
När National Gallery (NG) i London beslöt att uppmärksamma Finlands 100-årsjubileum var det lätt att välja vilken konstnär man skulle fokusera på. Museet förvaltar en imponerande samling målningar, men den innehåller tills vidare endast ett finländskt verk: Keitele (sjö) av Akseli Gallen-Kallela.
1.11.2017
Snart ges tillfälle att höra ensemblen som kallats världens hårdast arbetande klassiska orkester.
11.10.2017
Få av Luthers levnadstecknare uppmärksammar hans stora betydelse för musiken.
16.8.2017
Kan man exportera en jazzklubb? Ja, varför inte! När anrika Ronnie Scott’s ville utvidga verksamheten, öppnade man inte en ny lokal, utan skickade sina egna ensembler på turné.
26.7.2017
Den retrospektiva utställningen The Pink Floyd Story – Their Mortal Remains på Victoria and Albert Museum i London är som en vandring i dinosauriernas fotspår. Utvecklingen går från flummiga, rosa fåglar till gränsöverskridande kolosser som småningom nästan kollapsar under sin egen tyngd. Men Pink Floyd överlevde i ett halvsekel och gick i graven först 2014.
21.7.2017
Britterna talar om country-house opera. Då tänker man omedelbart på ett stiligt gammalt gods, flätade korgar, idylliska parkmiljöer, supéer al fresco och inte minst högklassig opera. Albert Ehrnrooth guidar bland juvelerna i den engelska operasommaren, med början i Glyndebourne.
20.3.2017
Tefaf är, sett till föremålens värde, den största antik-, design och konstmässan i världen. Mässhallen i Maastricht i Nederländerna samlar varje år drygt 30 000 föremål av museikvalitet. Utbudet är så imponerande att Albert Ehrnrooth känner att han går på fyra olika konstmuseer samtidigt. Skillnaden är att allt är till salu.
12.3.2017
Tel Aviv-Yafo uppvisar Israels soliga, moderna, unga och positiva sida. Tel Aviv anses vara en av de mest gayvänliga storstäderna och hör till världens bästa strandmetropoler. Ett mångsidigare nöjesutbud hittar man inte någon annanstans i Mellanöstern. Dessutom är spänningen mellan araber och judar mindre påtaglig i Tel Aviv-Yafo än i många andra delar av Israel.
1.3.2017
Bayerska statsoperans tolkning av Boitos sällan hörda Mefistofele är en utsökt pärla.
12.2.2017
Douglas Smith: Rasputin, Faith, Power, and the Twilight of the Romanovs, MacmillanCatherine Merridale: Lenins resa Vägen till revolutionen 1917, Historiska Media
8.2.2017
Jag tycker att man måste uppmuntra icke-skandinaver som försöker sjunga på svenska eller finska, även om uttalet kan bli lite märkligt, skriver Albert Ehrnrooth.
18.5.2016
Yehudi Menuhin var en av 1900-talets kändaste violinister. Nu finns nästan hela produktionen i en mammutbox.
16.4.2016
Trots det moraliska budskapet är Hieronymus Bosch aldrig dogmatisk och humorn är uppenbar i många av hans verk. I år har det gått ett halvt millennium sedan han dog och därför har ’s-Hertogenbosch, staden som han uppkallade sig själv efter, slagit på stort.
17.2.2016
I Partenope visar Händel sin frifräsiga och humoristiska sida. Den tredje inspelningen är praktiskt taget felfri.