Agneta Sjöblom

Senast publicerade artiklar

17.8.2019

Ankpengar växlades in till sommarläger

Köpte du en lott i Karis Lions Ankrace i fjol? Förutom ankorna har nu också intäkterna nått mål och omvandlats till en veckas lägervistelse för barn i behov av uppmuntran och stöd.

Premium

11.5.2019

Pojohuset som blev viktig samlingsplats för Karisborna

Antkärrhuset är rikt på historia. Att huset finns bevarat och i dag står i Strandparken i Karis är resultatet av insatser och ansträngningar från många håll.

Premium

13.12.2018

Svartåborna belönade sin butik

Svartå byaråds vandringspris tilldelas i år den lokala K-affären. Butiken får beröm för sitt stora urval produkter, sin kundnära köpman och härliga personal.

Premium

4.12.2018

Lärkkullas musikalstuderande gör sig redo för scen

Lärkkulla folkakademis musikalsatsning visade sig vara ett lyckat drag. Den nya utbildningen har lockat till sig talanger från när och fjärran som nu gör sig redo för sin första gemensamma show.

25.10.2018

En guldgruva till garderob

Västnyländska ungdomsringens teatergarderob har med åren vuxit sig enorm. Klädskatten som förvaras i Tryckeriteaterns källare är tillgänglig också för allmänheten.

6.10.2018

Karis fick tillskott i form av bistro

Restauranglokalen i Fokushuset i Karis har verksamhet igen. Oswald’s Bistro heter det nya matstället som drivs av gamla bekanta.

30.9.2018

Ny skomakare tar över i Karis

Skomakartraditionen vid Köpmansgatan får fortsättning. Efter drygt 38 år i branschen ger Jarmo Aaltonen över verksamheten till Edward Heinänen.

13.8.2018

På paddelbräda till Sverige

Ståpaddling är en passion för Svartåbon Mia Grandell. Nyligen paddlade hon den 60 kilometer långa sträckan mellan Vasa och Umeå.

21.6.2018

Åprojekt i startgroparna i Snappertuna

Kustområdet utanför Raseborgs å i Snappertuna klassas som ett av de sämst mående i hela Finland. Pengar för åtgärder finns och det av stadens miljöbyrå initierade vattenvårdsprojektet kommer snart att starta.

19.6.2018

Förnyat Faces intar Karis centrum

Faces byter i år format och plats och blir en öppen cityfestival i centrum av Karis. Festivalen som ordnas för tjugoförsta gången går av stapeln den 27 till 29 juli.

14.6.2018

Husbilslivet lockar allt fler

Det är populärt med husbil. Till dem som insett tjusningen hör Ekenäsborna Marja-Leena och Håkan Wendelin.

10.6.2018

Brukspatronen tillbaka på teaterscenen

Teatteri Provinssi med producent Seppo Suominen i spetsen tog över ansvaret för teaterverksamheten i Svartå i fjol.

8.6.2018

Frukostträff med fräs i

Motorcyklister och mopedister har chans att äta sin morgongröt med likasinnade då Bikers' Breakfast ordnas i Horsbäck på lördag.

3.6.2018

Resor i egen regi

Resandet är både jobb och fritid för Matkahaukkas Hilkka Lindqvist. – Man kan väl kanske kalla det här för mitt kall, säger hon.

30.5.2018

Snart får Eurydike bada igen

Efter några torra år kommer Eurydike-statyn i Karis snart att åter vara i sitt rätta element. Springbrunnen utanför det före detta stadshuset har rustats upp på talko och invigs med festligheter på torsdag.

27.5.2018

Gymnasier gjorde gemensam sak av naturvetenskap

Projektet Naturens rikedomar har i tre års tid gett studerande från västnyländska gymnasier möjlighet att förkovra sig i de naturvetenskapliga ämnena.

8.5.2018

Öppet hus-succé får fortsättning

Även i sommar öppnar privatpersoner i Karis och Billnäs upp sina hem för allmänheten då evenemanget Karis Suomen Paris återkommer den 4 och 5 augusti.

5.4.2018

Semester och hoj

Semestertider hägrar i horisonten och resplaner smids på olika håll. För raseborgarna Mikaela och Frank Westerlund finns på den fronten numera bara ett alternativ – motorcykelsemester.

29.3.2018

Skumt på gång i Stora Smedjan

– Vi vill erbjuda något nytt och få in den alternativa kulturen i stadsbilden i Raseborg, säger Alfons Grönqvist, Jonas Grönqvist, Jens Heinström och Fredrik Öblom.

27.3.2018

Lilla Luckan ger lyft åt barnkulturen i Raseborg

Barnkultur står i centrum i Lilla Luckan Raseborg som öppnar i Fokushuset i Karis den här veckan. Förutom kulturaktiviteter, sagostunder och pysselverkstäder för barn och barnfamiljer utlovas bland annat föreläsningar och diskussioner för dem som jobbar med barn.

24.3.2018

Kafédröm gick i uppfyllelse

Sedan början av mars drivs Kaffestugan vid gågatan i Karis av Johanna Hildén.

20.3.2018

Säl och skarv konkurrerar ut yrkesfiskaren

Säl och skarv gör livet svårt för yrkesfiskarna. I takt med att skarv- och sälpopulationen ökat har lönsamheten försämrats och yrkeskåren krympt.

2.3.2018

Lärkkulla startar upp musikalprogram

Lärkkullas utbildningsutbud får tillskott. Lärkkulla musical theatre education heter studieprogrammet som startar i höst och riktar sig till ungdomar som vill få in en fot i musikalvärlden.

2.3.2018

Kommunikation och keramik nyheter vid VNF

Västra Nylands folkhögskola inför i höst ett nytt koncept. VNF Create heter den nya studiehelheten som fokuserar på muntlig, skriftlig och visuell kommunikation.

19.2.2018

Michael Björklund kryddar kockutbildningen

Den åländska mästerkocken Michael "Micke" Björklund har ett mål. Han vill lyfta den finländska matkulturen och få den egna branschen att blomstra.

16.2.2018

Michael Björklund kryddar kockutbildningen

Den åländska mästerkocken Michael "Micke" Björklund har ett mål. Han vill lyfta den finländska matkulturen och få den egna branschen att blomstra.

14.2.2018

Svartå får eget wellness-center

Före detta Café Ekborg behövde inte stå tomt länge. Från och med mars får den karakteristiska Svartåfastigheten ny funktion som center för hälsa och välbefinnande.

11.2.2018

Dansbandsmusik i blodet

Första gången 23-åriga Reinhold Johansson stod på scenen var egentligen redan i mammas mage. Både mamma och pappa uppträdde med dansbandet Parmas vilket innebar att också Reinhold hängde med då det var spelning.

3.2.2018

Karisföretagare förnyar sig

I en tid där många butiker packar ihop och tackar för sig finns det i Karis centrum också företagare som utvidgar och förnyar.

30.1.2018

Ungdomens kyrkodagar nådde mogen ålder

I 50 år har Ungdomens kyrkodagar, UK, varit ett viktigt forum för församlingsaktiva ungdomar i Borgå stift. Flera angelägna och aktuella ämnen avhandlades också under jubileumsevenemanget som ordnades på Lärkkulla i Karis under veckoslutet.

24.1.2018

Tjatade till sig kökstjänst som tonåring

Femton år gammal tjatade Mikko Malinen till sig ett sommarjobb på Fiskars Wärdshus. Tjugo år senare har han hittat sitt drömjobb i köket på Gumböle gård i Esbo.

15.1.2018

Auktionsköpare vill ha pigga saker

När är vasen som samlar damm i skåpet värt ett femsiffrigt belopp? När kan den utan större betänkligheter sorteras ut och sättas i loppmarknadens insamlingslåda? En som har koll är Billnäsbon Dan von Koskull som jobbar som specialist på design och antik vid Stockholms Auktionsverk i Helsingfors.

4.1.2018

Pris till uppskattad Svartå-ambassadör

Priset som årets Svartåbo går i år till Kerstin Ilander för hennes insatser för Svartå och Svartå slott, där hon länge jobbade som guide.

18.12.2017

I Pelle Frimans källare börjar osten gråta

Efter en paus på trettio år tillverkas det åter ost i den gamla mejerifastigheten i Tenala.

2.12.2017

Med vargen i huvudrollen

Att titta på Hasse Lindholms vargfilmer är lite som att följa med en såpopera. Det är kärlek, komplicerade förhållanden och långa blickar.

2.12.2017

Fritidsverksamhet lider av varg

Eventualiteten att man råkar på varg är något som numera måste tas i beaktande då man planerar uteaktiviteter i Västnyland.

22.11.2017

Många ville fira Finland

Nationalsången ljöd och kantelemusiken klingade då invandrarbyrån i Raseborg ordnade mångkulturell självständighetsfest i Karis.

18.11.2017

Stort sug efter virke

Den finländska skogsindustrin går på högvarv, vilket också märks i Västnyland. Virkeshögarna behöver inte ligga länge vid vägkanten. Däremot är vädret en utmaning.

17.11.2017

Besökarrekord för Svartå slott

På Svartå slott kan man vara nöjd med sin säsong. Förnyelsen av Slottskrogen togs väl emot och besökarna strömmade till i aldrig tidigare skådad skara.

16.11.2017

Krigsövningar pågår på Karelia

Med knappt två månader till premiär är repetitionerna av musikteatern 18 i full gång på Kulturhuset Karelia.

7.11.2017

Vargkväll drog fullt hus i Karis

Omkring 160 personer hade bänkat sig i auditoriet på Lärkkulla i Karis då Finlands viltcentral i måndags ordnade informationsmöte om varg och vargstammens skötsel.

24.10.2017

Pjäs med och av ungdomar avslutar Ringens jubileumsår

I Raseborg år 2117 är det mycket som förändrats, men mycket är sig också likt. Människor är människor, ungdomar är ungdomar.

19.10.2017

Raseborgarna nöjdast i Nyland

Enligt en enkät har Raseborg den bästa kommunala tandvården i Nyland. Också på den privata sidan bjuder man till genom att erbjuda lördagsöppet.

18.10.2017

Viktigt knip lärs ut på workshop

Pysy tiukkana heter kampanjen som har som mål att förebygga inkontinens och få kvinnor att börja träna sina bäckenbottenmuskler.

30.9.2017

200 jobb kvar vid Billnäsfabriken

Efter senaste samarbetsförhandlingar ligger fokus för Fiskars fabrik i Billnäs numera på tillverkning av saxar, yxor och snöredskap.

30.9.2017

En västnyländsk miljardsäljare

Dra ut köks- eller skrivbordslådan i vilket hem som helst och chansen är stor att du hittar en sax med orangefärgade handtag. Den klassiska Fiskarssaxen är en internationell bästsäljare som hållit sig på ytan i femtio år.

6.9.2017

Pandora dragplåstret på 90-talsparty

Nostalgitripparna till 90-talet fortsätter på Kariskrogen Club 18. Lördagen den 9 september uppträder svenska artisten Pandora.

2.9.2017

"Bulleriet" får 20 år fullt

Lilla Hembageriet är ett annat jubileumsaktuellt Karisföretag där två generationer jobbar tillsammans. I höst är det 20 år sedan öppning.

1.9.2017

Företagaren som har svårt att slita sig från soffan

"Jag kommer aldrig att bli pensionär", förkunnade möbeltapetseraren och Karisföretagaren Fjalar Kjellberg då Västis intervjuade honom på hans 50-årsdag. Och det står han fast vid, snart 20 år senare.