Hurdant är ditt favoritparti?

Vilket parti sympatiserar du med? Här nedan kan du läsa vad de nio partierna som är med i HBL:s valkompass står för.
Vänsterförbundet
Är det parti som ligger längst till vänster av de nuvarande riksdagspartierna. VF:s profil har ändå förändrats under de tio senaste åren, under Paavo Arhinmäkis och Li Anderssons ledning. Från att ha varit starkare kopplat till fackrörelsen och de mansdominerade industrijobben är dagens VF ett rödgrönt parti med miljö och jämställdhet högt på agendan. Var senast med i Jyrki Katainens regering som bildades 2011, men lämnade ”sexpacken” efter tre år. Kan få svårt att sitta i nästa regering om Samlingspartiet ingår i den.

Socialdemokraterna
Var en bärande kraft i bygget av välfärdssamhället efter kriget, men tappade fokus och väljare efter Paavo Lipponens tid. Efter en lång kräftgång har SDP åter vunnit mark och är nu gallupfavorit med sikte på statsministerposten. Har vunnit mycket på sin kritik av regeringens sparåtgärder. Kritiseras i gengäld för en generös ekonomipolitik som känns kul för stunden men som kritikerna menar äventyrar statsfinanserna på längre sikt. En nyckelfråga är om finländarna litar på den förra fackbossen Antti Rinne som statsminister och hans hälsa.

Centern
Borgerligt mittenparti med rötterna djupt i den agrara jorden och med siktet riktat mot bioekonomin. Fick ett starkt lyft som oppositionsparti före valet 2015 där miljonären Juha Sipiläs ingenjörsstil charmade folket. Har lett regeringen och tar åt sig äran för att jobben blivit fler och ekonomin vuxit. De åtstramningar som det kostat har ändå gått ut över löntagare, vilket fått väljarstödet att svikta. Centern har läckt åtminstone till Sannfinländarna. Jordbrukarna känner sig överkörda trots fyra år av C-politik, men Centern är fortfarande stort på landsbygden och litet i städerna.

Samlingspartiet
Riksdagens stora högerparti har suttit i regeringen oavbrutet i tolv år utan att förlora nämnvärt i väljarstöd. Petteri Orpo slåss om valsegern och statsministerposten, men slår ur underläge mot Antti Rinne och SDP. De två pikar varandra dagligen, men kan snart sitta och samsa i samma ministerbås. Samlingspartiet har en trogen väljarskara som röstar aktivt, men få av anhängarna vill se en rödblå regering. Har också varit föremål för en viss intern splittring då Harry Harkimo gick ur riksdagsgruppen och flera profiler har ifrågasatt den vårdreform Orpo förespråkat.

De gröna
Har betraktats som ett av småpartierna från intåget i riksdagen 1983, men växte under slutet av Ville Niinistös ordförandeskap och har chansen att etablera sig som medelstort parti i år. Hade en tung period i oppositionen då ordföranden Touko Aalto blev utbränd. Pekka Haavistos utmaning är att vinna röster också utanför universitetsstäderna, tills han ersätts av en ny ordförande i sommar. Kan rida på att klimatpolitiken blivit en valfråga. Ogillar att placeras på den klassiska axeln vänster–höger, men står i regel mer eller mindre till vänster. Profilerar sig som mycket liberalt på en värdeskala.

Sannfinländarna
Timo Soinis tjugoåriga landsbygdspopulistiska livsverk sprack efter bara ett år i regeringen med följden att Soini bildade en ”blå” utbrytargrupp. Medan den har kompromissat för att klamra sig fast vid makten har Jussi Halla-aho fått leda ett öppet invandringskritiskt, enligt vissa rasistiskt, parti i oppositionen. Kommer knappast att ingå i regeringen, troligen både av brist på egen vilja och villiga partners, men kan mycket väl höra till valsegrarna. Partiet är värdekonservativt och profilerar sig främst i invandringsfrågan, men är också ensamt om att motsätta sig all klimatpolitik.

Blå framtid
Utgör resterna av Timo Soinis livsverk Sannfinländarna. Arvtagaren Sampo Terhos rörelse är ett nationalkonservativt centerhögerparti med en invandringskritisk profil även om man tar avstånd från den främlingsfientlighet Sannfinländarna förknippas med. Det får Blå framtid att framstå som en blek kopia av Sannfinländarna, även om man profilerar sig aggressivt mot svenskan. Opinionsmätningarna ger inte partiet några chanser att få en betydande position i riksdagen, än mindre i regeringen. Varje röst på Blå framtid kommer att tolkas som en valseger eftersom partiet aldrig har ställt upp i val, trots att man besitter fem ministerposter fram till valet.

Svenska folkpartiet
Det i särklass populäraste partiet bland den svenskspråkiga befolkningen, men marginellt i resten av samhället och ofta kritiserat som enfrågerörelse och språkparti. Borgerligt folkparti välkänt för sin arkitektur med högt i tak och brett mellan väggarna. Inom partiets frodas ideologier av olika valörer, från konservativa och höger till liberala och till vänster om mitten. Är på allvar med i bara fyra valkretsar. Har en oslagbar förmåga att ta sig in i alla slags regeringar. Oppositionsperioden de fyra senaste åren, efter 36 år oavbrutet vid makten, är undantaget som bekräftar regeln.

Kristdemokraterna
Är riksdagens minsta och mest värdekonservativa parti med sitt starkaste fäste i Bibelbältet, även den svenska delen av detsamma. Betonar traditionella familjevärderingar och förhåller sig avvisande till sexuella- och könsminoriteters rättigheter. Kunde vara ännu mycket mindre eller rentav ha trillat ur riksdagen helt och hållet om det inte var för en enastående förmåga att aktivera sina väljare och maximera nyttan av valförbund. Kan ingå i vilken som helt borgerlig regering, men har svårt med vänsterpartierna och De gröna både på höger-vänster-skalan och på värdeskalan.Testa vilket som är ditt parti i HBL:s valkompass.

Läs vad partierna själva svarar i HBL:s valkompass