Vackraste vägen till Santiago de Compostela

Stefan Lundberg valde i augusti 2016 att gå pilgrimsrutten Camino del Norte längs den spanska nordkusten från Irun till Santiago de Compostela. Det blev 839,4 km av hisnande landskap, möten och tankar.

Ur reserapporten:

2.8.2016

Vägen förvandlas till en stig och slutligen till en uttorkad bäckfåra när fälten övergår i bergssluttningar. Jag blir osäker och tittar frågande på en jämnårig skäggig man, utan packning, som hunnit upp mig. Han visar att jag ska följa honom. Stigen, eller bäckfåran, blir allt brantare och oframkomligare och osäkerheten väller över mig igen. Den första vandringstimmen stämmer inte alls överens med det jag föreställt mig under långa vintermånader när jag studerat kartor och guideböcker.

Mannen manar på mig och om en stund når vi Santuario de Guadalupe, den första kyrkan på min väg.

Svetten rinner i floder fast jag gått bara några kilometer.

Allt började tre dagar tidigare i en sunkig bar

30.8.2016

Hon var så ung och oskuldsfull. Och hon framställde frågan hur naturligt och vänligt som helst, så jag svarade "javisst".

Jag minns ännu hur jag ansåg Paulo Coelhos världsberömda bok "Pilgrimen" för ett fånigt pekoral på en annan mystiker, Carlos Castañedas verk. Coelho mötte ständigt frestaren i olika skepnader.Efter gårdagens händelser är jag inte så säker beträffande min inställning till Coelho mera.

Var flickan i härbärgets reception en vanlig spansk flicka, eller ...

Allt började tre dagar tidigare i en sunkig bar. Jag hade fem kilometer kvar till dagens etappmål Vilanova de Lourenzá när jag såg San Miguelskylten.

Det var den första frestelsen och jag föll pladask.

Camino 1 Bild: Stefan Lundberg
Camino 2 Bild: Stefan Lundberg
Vandring på Camino del Norte

Varför detta projekt?

HBL ville ge sina trogna prenumeranter en extra gåva denna jul. Stefan Lundbergs åttiomila vandring till Santiago de Compostela var sommarens stora hit. Nu får våra läsare njuta av äventyret i ny tappning i HBL 365.

Du hittar den under menyn Tidningar → HBL Extra

Så här läser du hela berättelsen

Du kan läsa hela Stefan Lundbergs berättelse i nyhetsappen HBL 365. HBL 365 ingår nu i din prenumeration*, utan extra kostnad. Om du ännu inte bekantat dig med HBL 365 så ladda ned appen till din smarttelefon eller pekplatta. Om du inte har HBL 365 kan du börja genom att mata in din epostadress i fältet härunder. Efter du har laddat ner appen, logga in med ditt HBL-konto för att få tillgång till allt innehåll. Om du glömt ditt lösenord ta kontakt med kundservice på pren@hbl.fi eller via telefon 09 1253 500 (vardagar kl. 8–19).

* HBL 365 ingår i alla HBL-prenumerationer: 7 dgr/vecka, weekend och i 2+5 paketen tillsammans med Västra Nyland och Östnyland.

Testa appen HBL 365
första månaden –
bara en euro!

MATA IN DIN E-POST HÄR FÖR ATT BÖRJA

Är du redan registrerad hos oss?
Använd då den e-posten!