100 i topp på HBL.fi

Har du glömt vad som hände under året som gick? Här har du chansen få en snabb överblick – vi har letat fram de hundra mest lästa artiklarna under 2017 på HBL.fi. Många artiklar skildrar sorgliga och svåra händelser men vi har också haft en intensiv debatt om språk, invandring och trakasserier. De här artiklarna är de som ni kära läsare har valt att läsa i vårt journalistiska flöde.
Läs också Tobias Petterssons reflektion "Tips för en lyckad trekant – klicka här!" om läsarbeteendet på hbl.fi.

26.10.2017

Raseborgsolyckan: Försvaret gav ut namnen på de omkomna beväringarna

Tre beväringar omkom när deras transporfordon krockade med Hangötåget i Leksvall i Raseborg på morgonen. En tågresenär fick en sjukdomsattack vid krocken och avled också.

4.7.2017

Här är finska polisens mest eftersökta brottslingar

Centralkriminalpoliser vill ha allmänhetens hjälp för att spåra upp de mest eftersökta personerna i sommar. På listan finns internationellt efterlysta personer som misstänks eller har dömts för grova brott.

21.6.2017

Mord misstänks i Ekenäs – polisen kan ha hittat den misstänkta död

Ett mord misstänks ha inträffat i Ekenäs i tisdags – enligt tidningsuppgifter är offret en ung kvinna. Polisen har sannolikt hittat den misstänkta död intill ett efterlyst fordon.

4.1.2017

Vilsen åländsk långtradare orsakade kaos i Stockholm – smörlast hotade krossa Medborgarplatsen

I mellandagarna råkade ålänningen Kurt ”Kurre” Holmberg ut för det som många fruktar när de kör i Stockholms innerstad. Han körde vilse med sin långtradare.

9.10.2017

President Niinistö och fru Haukio väntar barn

Presidentparet väntar barn, meddelar presidentkansliet.

27.8.2017

Anders Wiklöf: Låt inte kapitalismen ta över

"Vi har fått för mycket finansiell kapitalism och företagskultur i stat och kommun. Man kan inte driva skola, hälsovård och äldreomsorg som aktiebolag. Politikerna skulle må bra av att prya på äldrevården några nätter."Det säger en av Nordens ledande affärsmän, Anders Wiklöf, Ålands rikaste man.

23.2.2017

Grankullapojke död i skidolycka i norra Italien

En pojke från Grankulla har dött i en skidolycka i norra Italien. Olyckan inträffade dagen innan den förolyckade skulle ha fyllt 18 år.

21.5.2017

Pappa dog - ingen meddelade barnen

Göran Hagström, 66, dör hemma i soffan i sin lägenhet i östra Helsingfors lördag kväll den 1 april. Hemvårdaren hittar honom livlös och ambulanspersonalen anser återupplivning vara lönlöst. Göran förs bort i likbil, men ingen kommer sig för att meddela de anhöriga. De får av en slump veta om pappans död först fyra dygn senare.

3.7.2017

Han köpte båten för en miljard

Sjöfartsrådet Nils-Gustaf Palmgren står på Observatorieberget och ser hur Stockholmsbåten Silja Symphony glider in mot kajen. Han har ett speciellt förhållande till fartyget. 1991 gick han med en check utskriven på en miljard mark för att lösa ut båten.

20.6.2017

Lät sig bestigas av 250 kilo galt - döms till villkorligt fängelse

Mannen åkte fast i svinstian då han lät en jättelik galt på ett kvarts ton bestiga sig. Han föll i svindyngan, sprang sin kos och körde i väg. Nu har han dömts till 50 dagars villkorligt fängelse.

9.3.2017

Asylsökande försökte ta sitt liv på Järnvägstorget

Med glåporden haglande över sig försökte den unga afghanen, som fått avslag på sin asylansökan, hänga sig på Järnvägstorget. Allt medan mobben "hejade" på honom.

14.1.2017

Utskärsföretagaren Johan Åminne blev Anne Berners första offer

Kommunikationsminister Anne Berners (C) plan att införa avgifter i skärgårdstrafiken blev droppen som fick utskärsföretagaren Johan Åminne att lämna skärgården. Nu bor halva familjen på Bockholm i Houtskär och Johan och sonen Erik har flyttat till Lassas i Helsingfors.

18.8.2017

En misstänkt gripen efter dödligt våld i Åbo, beredskapen förhöjd

Två personer har dött och flera skadats efter knivdåd i Åbo centrum. Polisen avfyrade vapen för att gripa en misstänkt, men söker fler gärningsmän. Regeringen följer med läget. Polisen har höjt beredskapen nationellt.

25.9.2017

Finland har fått en ny folkdräkt – vad tycker du om den? Rösta!

Till Finlands 100-årsjubileums ära har en designer fått formge en folkdräkt. Det blev Heidi Karjalainen, som samtidigt utsågs till årets unga designer.

3.4.2017

Hundratals demonstrerade på flygplatsen när avvisade skulle flygas till Afghanistan

Det plan som skulle ta tolv avvisade människor tillbaka till Afghanistan kom i väg kring midnatt från Helsingfors-Vanda flygplats.

17.1.2017

Sex ungdomar sparkade och sköt på 15-åring i Sibbo - misshandeln filmades

En 15-årig pojke misshandlades svårt på en skolgård i Sibbo i söndags.

14.4.2017

Flygkapten Nyström tog hand om bebisarna - räddade mamman

Tom Nyström jobbar till vardags för Finnair som pilot. Men på ett flyg till Uleåborg fick han lite annorlunda uppgifter och räddade i samma veva en fyrabarnsmamma ur en knipa.

31.8.2017

Kan bli straffbart att gömma papperslösa – klara besked på våren

Asylsökande som fått avslag ska hotgranskas, riskpersoner ska sättas i förvar och civila som gömmer papperslösa ska straffas. Det är regeringen överens om i princip, men flera detaljer är oklara.

19.4.2017

Neurokirurg: Kontraproduktivt demonisera cyklister utan hjälm

Bruket av cykelhjälm brukar motiveras med att hjälmen skyddar mot hjärnskador. Neurokirurgen, docent Jari Siironen på neurokirurgiska kliniken vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt oroar sig för att folk har en alltför positiv uppfattning om skyddseffekten av lätta cykelhjälmar. Det här kan leda till att man tar större risker och kör fortare med hjälmen på.

27.5.2017

Världens största atomubåt till Finska viken – jämförs med elefant i porslinsaffär

Semesterseglare och Tallinnresenärer som befinner sig till sjöss på Finska viken strax efter midsommar kommer att kunna bevittna ett aldrig tidigare skådat spektakel. Då ska världens största atomubåt, kärnvapenbärande och reaktordrivna Dimitrij Donskoj ha vägarna förbi finska farvatten.

22.11.2017

Svenska Akademien indragen i sexskandal

Arton kvinnor avslöjar i en stort upplagd artikel i Dagens Nyheter sexuella övergrepp och våldtäkter begångna av en person som står nära Svenska Akademien. – Jag är omskakad, säger Sara Danius, ständig sekreterare för Akademien.

28.2.2017

Närstående berättar: "Förskräcklig vanskötsel i de nymanska stiftelserna"

Närstående till makarna Trygwe och Hjördis Nyman träder fram och vittnar om tre decennier av vad de kallar horribelt dåligt skött arbete i styrelsen för de nymanska stiftelserna. – Det är otroligt att samhället tillåter sådana här metoder i stiftelsevärlden, säger juristen Erik Dannbäck, gudson till paret Nyman.

29.11.2017

Finlandiavinnaren: "Lär er svenska, töntar" – Sampo Terho kräver ursäkt

Finlandiavinnaren Juha Hurme drar en lans för svenskan i sitt tacktal. Efter att kulturminister Sampo Terho krävt Juha Hurme på en ursäkt för sitt uttalande, har Hurme nu också gett en sorts ursäkt.

22.3.2017

Självmordsspelet från öst sprider skräck i Finland

Skär dej själv, lägg dig framför en bil och försök begå självmord. Där några av uppgifterna i ett spel med ryskt ursprung som verkar sprida sig via sociala medier. Blue Whale heter det och hör till den mera dubiösa sorten.

22.8.2017

HS: Frågade om religion – knivhögg sedan i Vanda

En ung man med invandrarbakgrund har knivhuggits i Hasselbacken i Vanda under söndagskvällen, skriver Helsingin Sanomat som har talat med polisen i Östra Nyland.

29.11.2017

6 000 finlandssvenskar har skrivit på upprop mot sexövergrepp

Kampanjen #dammenbrister blottar sexuella trakasserier och övergrepp i Svenskfinland. En av 15 finlandssvenska kvinnor har skrivit på det gemensamma uppropet, som fick sin början i en hemlig grupp på Facebook.

26.6.2017

Ex-ambassadör: Fredsläger på Åland en rysk operation

Parallellt med ryska stora krigsövningen Zapad och svenska försvarsövningen Aurora 17, håller 30 aktivister från Ryssland och Sverige ett läger på Åland. Initiativtagaren Pelle Sunvisson säger att målet är att låta fredsaktivisterna komma till tals. Finlands förra ambassadör i Moskva kallar däremot lägret en rysk påverkningsoperation.

4.8.2017

Anders Borg blottade sig på skärgårdsfest

Sverige skakas just nu av sommarens societetsskandal. Förra finansministern Anders Borg visade sin penis, tog andra män på skrevet och kallade kvinnorna för "hora" på en fest förra veckan.

29.3.2017

Holmström tillrättavisade Stubb – "Sätt dig ner, Alex"

– Vart är du på väg, Alex? Sätt dig ner, sade nobelpristagaren Bengt Holmström till Alexander Stubb då denna försökte smita i väg under Holmströms tal i riksdagen.

1.9.2017

Josefine Pettersen gav äkthet åt Skam-Noora

– Jag tänker på Noora ibland. Jag tyckte om henne och hon blev en människa för mig, men man måste ju kunna säga adjö till sina roller, säger Skam-skådisen Josefine Pettersen som besökte Helsingfors under fredagen.

5.2.2017

Nytt chockuttalande av Trump om Putin

USA:s president Donald Trump har väckt uppståndelse igen med sina uttalanden om sin ryska kollega Vladimir Putin. Trump upprepade i en tv-intervju att han respekterar Putin.

7.12.2017

Kommentar: För att vi skriver på svenska?

Presidentparet ordnade en riktigt lyckad bal som till och med innehöll några nya element. Men en händelse är svår att glömma, skriver HBL:s balreporter.

18.9.2017

Mattlidens välkomstdagar blev fylleslag

Mattlidens gymnasium uppmanar föräldrar till allvarlig diskussion med sina ungdomar efter att starksprit smugglades in i vattenflaskor till gymnasiets välkomstdagar i Högsand. Tiotals berusade studerande vinglade runt och en del försökte simma ut i mörkret.

13.8.2017

Historiker: Svenska tiden i Finland värre än kolonialismen i Kongo

Svenska tiden i Finland var en grym period av exploatering, anser historikern Teemu Keskisarja. Han drar paralleller till övergreppen mot lokalbefolkningen i Kongo under kolonialtiden. Keskisarja får mothugg av sin kollega Mirkka Lappalainen, som säger att jämförelsen haltar på flera punkter.

1.7.2017

Daniel blev Jessica – "Livet är mycket roligare nu"

I byn Kantlax i Nykarleby bor Jessica och Camilla Wiklund med barnen Selma och Linnea. När familjen flyttade dit bestod familjen av pappa Daniel, mamma Camilla och dottern Linnea. Sedan dess har de fått en till dotter, Selma, och pappa har blivit Jessica.

12.5.2017

President Koivisto ligger för döden

President Mauno Koivistos hälsotillstånd har försämrats och han får nu palliativ vård.

26.7.2017

Alfred Backa släppte österbottnisk parodi på sommarplågan Despacito – se videon här

Komikern Alfred Backa levererar sin egen version av sommarhitten Despacito.

26.3.2017

Marianne Lydén, HBL:s blomsterhatt, är död

En vass och erfaren politisk journalist är borta.

6.9.2017

Svensk historiker: Mannerheim är Nordens mini-Hitler

Den svenska populärhistorikern Henrik Arnstad är kritisk mot vad han kallar "idolporträtt" av marskalken Gustaf Mannerheim. Han menar att Mannerheim i princip är att betrakta som en fascist.

21.10.2017

Vägmärken väcker starka känslor

Vi har alla varit med om hur vanliga sansade människor blir som förbytta i trafiken. Där är vi alla experter. Det är därför ingen överraskning att de nya vägmärkena redan på ritbordet väcker starka känslor.

11.2.2017

Svenska folkskolans vänner belönar sin chef med magnifik lyxbostad

Efter att Svenska folkskolans vänner har gått fram med sparyxan i många år förser föreningen nu sin kanslichef med en av stadens pampigaste paradvåningar som renoveras och får bastuavdelning och takterrass.

4.3.2017

Tyskland varnar för förhöjt terrorhot i Sverige

Finlands Utrikesministerium uppmanar Sverigeresenärer att iaktta sedvanlig försiktighet. Utrikesmisteriet vet inte varför dess tyska motsvarighet varnar för förhöjt terrorhot i Sverige.

28.8.2017

Huvudstaben förbjöd ryskt skolfartyg att besöka Åland

Fyrmastade ryska skolskeppet Kruzenstern har portförbjudits från Mariehamn. Fartyget med 164 kadetter ombord hade planerat in sitt besök på demilitariserade Åland mitt under ryska krigsövningen Zapad 17, men har fått avslag av finska huvudstaben. "Ryssland försöker möjligen testa Finland", säger lektorn i säkerhetspolitik Tomas Ries som är kritisk till Ålands demilitariserade ställning.

29.9.2017

Ung kvinna våldtagen nära Alberga station

En ung 19-årig kvinna våldtogs på onsdagsförmiddagen i skogen nära Alberga station i Esbo.

30.10.2017

Kandidat 4: Anna-Kajsa Edström vill bryta den stereotypa bilden av en blond lucia

Den blivande musikalartisten Anna-Kajsa Edström från Jakobstad ser upp till Astrid Lindgren och betonar att det är insidan som räknas i luciarollen. – Som en självständig ung kvinna som står upp för det hon tror på kan lucia vara en galjonsfigur i #metoo-debatten, säger Edström.

13.6.2017

Sannfinländarna splittras itu – Soini och alla ministrar går över till gruppen Nytt alternativ

Sannfinländska gruppen splittrades itu, och alla ministrar går över till gruppen Nytt alternativ. Statsminister Juha Sipilä tänker veterligen fortsätta med nuvarande ministrar och nuvarande program.

4.12.2017

Elisabeth Rehn: Nu är det dags att sluta fira kriget

– När Finland nästa gång firar ska vi lämna kriget bakom oss. Av hundra självständiga år har Finland varit i krig fyra. Under de 96 andra åren byggde vi upp välfärden. Varför inte göra en film om grundskolan i stället för ännu en Okänd soldat? Det frågar Elisabeth Rehn inför självständighetsdagen.

29.5.2017

Lyckad satsning i Sverige: Psykiatriambulans minskar självmorden

En särskild psykiatrisk ambulans ger goda resultat i Stockholm. Det handlar om en unik modell som jämställer psykisk sjukdom med somatisk. Största delen av uttryckningarna handlar om självmord. – Vi pratar om liv och död, på samma sätt som när det handlar om en patient med hjärtattack, säger initiativtagaren Fredrik Bengtsson.

15.9.2017

Hangöåldring svalt ihjäl - krass text i vårddagbok

Den gamla kvinnan dog uppenbarligen av svält framför ögonen på hemvården i Hangö. HBL har fått tag på hemvårdarnas dagboksanteckningar. Det är krass läsning.

21.4.2017

Macrons vapen heter Brigitte

Emmanuel Macron ligger fortfarande bra till inför det franska presidentvalet på söndag. Ett av hans starkaste trumfkort är hustrun, Brigitte Trogneux, 24 år äldre än han.

2.3.2017

"Det här är ett slag i ansiktet på Ålands självstyrelse, fullständigt respektlöst"

Utan att meddela Ålands landskapsregering föreslår nu Finlands regering en radikal sänkning av den så kallade klumpsumman.

11.8.2017

Expressen: VM-löparen Camilla Richardsson mobbas för dålig finska

Efter att Camilla Richardson gjort sitt på 3 000 meter hinder i VM i London ville kvällstidningen Expressen intervjua henne. Temat: Språkmobbning.

18.7.2017

Okänt +44-nummer ledde till skicklig bluff

Tiotusentals finländare har under våren och sommaren blivit uppringda av okända nummer med brittiskt prefix. Uppringaren har ställt frågor om egendom och förmögenhet.

12.6.2017

Ledarkrönika: Kör du vattenskoter är du knappast bättre än Donald Trump

Hård och berättigad kritik fick president Donald Trump då han i månadsskiftet meddelade att USA deserterar från kampen mot den globala uppvärmningen och lämnar Parisavtalet.

12.10.2017

Kuslig hälsning ur djupet

Nästan exakt 23 år efter Estonias förlisning den 28 september 1994 hittades en av olycksfartygets illa tilltygade orangefärgade livbojar utanför Jussarö i Ekenäs skärgård förra veckoslutet.

25.7.2017

"Vi fick inte undervisa på svenska"

De anställdes vid Helsingfors universitet med den uttryckliga uppgiften att undervisa på svenska. Men efter ett par år av något de beskriver som en tilltagande fientlighet mot minoritetsspråket, sade biträdande professor i geografi Michael Gentile upp sig. Både han och hans kollega Anders Sirén är djupt oroade över svenskan på Uni.

13.11.2017

Passagerare överbord från Silja Serenade – intensiv räddningsoperation mitt i natten

En passagerare på färjan Silja Serenade hamnade i vattnet ute till havs under efternatten, uppger sjöräddningscentralen.

15.10.2017

Historiker jublar över ny barnbok om Finlands historia

Historieforskarna är entusiastiska över Mauri Kunnas nya bok om Finlands historia. Kunnas genomslagskraft som folkbildare är i en klass för sig. Därför kommer hans bok att få en stor betydelse för kunskaperna om den svenska tiden i Finland, anser historiker.

13.1.2017

Radiokändis förlorade värdefull häst på Symphony

Sjögången var hård då två travhästar omkom ombord på Silja Symphony som var på väg mot Stockholm i torsdags. Den ena hästen ägs av ett travstall där programledaren Jaajo Linnonmaa är delägare.

22.1.2017

CNN tog superskarp bild – alla på Trumps installation kan räknas

President Donald Trump och hans pressekreterare anklagas för att ha gett ut falska uppgifter om publikens storlek vid installationen i fredags. En enda gigapixelbild som CNN tog visar att de pratar nonsens.

14.1.2017

Svensk man trodde sig stiga på taxi i Helsingfors – i stället fick han skjuts till fyllecellen

Polisen i Södertälje fick i fredags uppleva en annorlunda arbetsdag då en man steg in i polisbilen och bad "taxin" ta honom till en adress i Helsingfors.

30.1.2017

Claes Andersson till Yle: Trump är en narcissistisk psykopat

Ministern, psykiatern och författaren Claes Andersson lade ut texten om USA:s president Donald Trump i de äldres råd i Yle Vega på måndagen.

8.6.2017

Tatuerade "Jesus är mitt liv"- dog

31-åringen slog till och skaffade tatueringen han drömt om en längre tid. Texten "Jesus is my life" över ett kors och knäppta händer skulle pryda hans högra ben livet ut. Och det gjorde den. Men livet blev kort för amerikanen.

21.1.2017

Huhtasaari hoppas på Selänne som Sannfinländarnas presidentkandidat

Hockeylegendaren Teemu Selänne har redan före Donald Trump tillträdde som USA:s 45:e president visat sitt stöd för denne. Och efter att Trump svurit eden lade Selänne ut en tweet där han önskade Trump lycka till.

5.7.2017

"Det tog många år innan jag kunde kalla det för en våldtäkt"

"Jag kommer att dö." Medan strypgreppet hårdnade kring 20-åriga Julias hals, sjönk den hopplösa förvissningen in. Några sekunder senare tappade hon medvetandet.

26.2.2017

Ledarkrönika: Tror du att du är medelklass? Chansen är stor att du har fel fel fel

Medelklassen är samhällets heliga graal. Den centrala kundbasen för många företag, huvudobjektet för de flesta politiska partier, måltavlan för samhällskritiska konstnärer.

29.4.2017

Allvarlig olycka i Kampens köpcentrum – människa brann på toaletten

En person har fått allvarliga brännskador på en allmän toalett i Kampens köpcentrum i Helsingfors, uppger räddningsverket. Den skadade har förts till sjukhus.

14.4.2017

Dags att deklarera - här är skatteavdragen som är värda reda pengar

I april skickas de förhandsifyllda skatteblanketterna hem, men gå inte på villfarelsen att skatteverket vet allt. Här är några punkter att fylla i.

18.6.2017

Ahtisaari i födelsedagsintervju: Det är inte de mest radikala som har folkets stöd

Nobelprisade Martti Ahtisaari har följt med den hetsiga debatt som förts kring både invandrings- och språkpolitiken. Men han påminner om att folket inte stöder de mest hårdföra. På midsommarafton fyller Martti Ahtisaari 80 år och firar stillsamt tillsammans med sina nära och kära.

4.1.2017

Bokrecension: Antirasistiska sverigefinnar på vänsterkanten lånar Sannfinländarnas historiesyn

Sveriges och Finlands gemensamma historia var inte kolonial. Sverigefinnarna i antologin Finnjävlar borde fråga sig vems historieskrivning de egentligen ansluter till.

6.7.2017

Lämnade barnen hemma och åkte till Paris för att planera bröllop

En kastrull med soppa lämnade hon åt sex- och elvaåriga pojkarna hemma. Sedan satte sig mamman på planet till Paris.

18.4.2017

Tandläkare varnar: Tro inte blint på vad som skrivs på internet

Internet är bra för många saker. Bland annat för att hitta information om diverse saker. Men risken för att desinformation sprids är alltid närvarande.

19.4.2017

Överstyrman Tasanen räddade livet på kock i sjönöd

– Han var så svag att jag insåg att det handlade om sekunderna. Det fanns inte tid att tänka. Det var bara att kasta sig i havet. Så säger överstyrman Anton Tasanen om dramatiken ombord på fartyget Prima Donna.

14.5.2017

Räikkönen räddade gråtande pojkes dag

Ferraris Kimi Räikkönen hade en dyster dag i det spanska GP:t i formel 1. Ännu mer synd var det kanske ändå om en liten gosse som var på plats i Barcelona för att se sin hjälte köra.

21.9.2017

Bakslag för finskan i Nordiska rådet – åländsk röst avgjorde

Finskan skulle läggas till som officiellt arbetsspråk i Nordiska rådet vid sidan om de skandinaviska språken. Men det blev ett nej i detta skede. Åländska Britt Lundbergs röst avgjorde.– Jag ville arbeta för en kompromiss, säger Lundberg.

2.2.2017

Val fylld av plastpåsar sköljdes upp i Norge – varning för starka bilder

En småhuvudval med magen fylld av plastpåsar har hittats på den norska västkusten meddelar Universitetet i Bergen.

11.1.2017

Nya beviset: Johaug talar osanning?

Ett nytt kvitto kan tala emot Therese Johaugs berättelse.

18.5.2017

Polisen fick rycka ut när kund fastnade i åländsk taxi

Polisen på Åland hade en händelserik natt.

21.8.2017

Halla-aho utlöste hatkampanj mot journalist och hjälpare efter knivdådet

Journalisten Rebekka Härkönen på Turun Sanomat har översvämmats av hatbrev som en följd av sannfinska partiledaren Jussi Halla-ahos Facebookuppdatering. Polisen utreder nu hatkampanjen.

14.10.2017

Hudvårdsbranschen går som smort i Korsnäs

När Henry Backlunds nystartade företag försökte sälja in sin kosmetika i större mängder till sjukhussektorn i slutet av 1980-talet var konkurrensen för hård. Däremot började sjukhuspersonalen fråga om de får köpa produkterna. Det var början till en direktförsäljning som nu omsätter närmare 30 miljoner per år.

4.11.2017

Finlands ambassad efterlyser skådespelaren Matt Damon

Det överraskande uppropet sprids som en löpeld på sociala medier.

29.11.2017

Ledare: Dammen brister i Svenskfinland

Det dröjde lite men nu är Svenskfinland med. En Facebookgrupp fick på sex dagar över 20 000 medlemmar och otaliga vittnesmål.

4.3.2017

Porren blev Jojis död

Joji, som han kallades, hade inte betalat hyran på ett halvår. Något som fick hyresvärden att ana oråd. Det han hittade går definitivt under rubriken barnförbjudet.

11.10.2017

Niklas Herlin är död

Niklas Herlin, som hörde till hissbolaget Kones ägarfamilj, har gått bort, 53 år gammal.

24.4.2017

Behåll vinterdäcken - det kommer flera centimeter snö

De bilister som har hunnit byta till sommardäck bör vara försiktiga under de närmaste dagarna, varnar Meteorologiska institutet.

7.4.2017

Säsong 4 av Skam börjar på måndag – huvudkaraktären avslöjad

Nyheten som alla Skam-tittare har väntat på är här. Huvudpersonen i säsong 4 avslöjades i dag.

7.2.2017

Intervju: Jonas Gardell har sorg i magen

Egentligen vill han "bara vara en rolig kille som skriver bra böcker". Men han tar ställning, med intensitet och kraft. – Vi lever i en tid då ingen av oss har lov att vara tysta, säger Jonas Gardell. På fredag kommer han till Finland med en föreställning som knyter ihop de trettio åren sedan debuten, och som har ett budskap med mer aktuell innebörd än han först tänkte.

1.9.2017

Alla finländska polispatruller ska utrustas med kulsprutepistoler – "Terrorhotet innebär att vi måste vara bättre förberedda"

Alla polispatruller ska i framtiden vara utrustade med MP5-kulsprutepistoler. Vid sidan om kulsprutepistolerna kommer poliserna fortsättningsvis att bära sina traditionella tjänstevapen, Glock- och Walther-pistolerna.

6.6.2017

Nokiatelefonerna är tillbaka i butikerna i sommar – så här ser de nya mobilerna ut

Smarttelefoner av märket Nokia gör en återkomst på den finska marknaden i sommar. Den här gången har telefonerna operativsystemet Android.

22.10.2017

Donald Trumps psyke i rampljuset

I en uppmärksammad bok slår 27 experter på mental hälsa fast att Donald Trumps psyke utgör en fara för USA. Nu luftas frågor om hur – formellt – en president kan avsättas.

8.10.2017

Birgitta Ulfsson är död

Skådespelaren Birgitta Ulfsson somnade stilla in under söndagen i sitt Helsingforshem, i närvaro av sin familj. Hon blev 89 år gammal.

8.11.2017

Enormt svenskt skådespelarupprop under #metoo visar på brutala övergrepp

Inemot femhundra svenska skådespelare går inom ramen för #metoo-kampanjen ut med ett gemensamt upprop för att synliggöra kränkningar de fått utstå. Hela 456 skådespelare har samlats i uppropet i Svenska Dagbladet.

16.9.2017

Stor operation – flera skott mot poliser från flyktbil

Flera skott avlossades mot polisen i Nokia i går kväll. Skotten avlossades från en bil som försökte fly undan polisen.

29.4.2017

Snöstormen rasar på Finska viken – Silja Symphony behövde draghjälp

Snöovädret och den hårda vinden drabbar båttrafiken, skriver Ilta-Sanomat. Jättefartyget Silja Symphony var tvunget att tillkalla en bogserbåt för att tryggt kunna lämna hamnen i Helsingfors.

2.5.2017

Varför får motion oss att må psykiskt bättre? Effekterna är störst för personer med låg självkänsla

Om motion vore ett piller skulle det sälja i massor. Den gör oss friskare, starkare, piggare och gladare. För vissa tycks de positiva effekterna av fysisk aktivitet bli större – och nu försöker man förstå varför, hur och när motion får oss att må psykiskt bättre.

12.2.2017

Mira, 5 månader, får inte stanna i Finland – utvisas med sin gravida mamma trots att pappan har uppehållstillstånd

Nooralhooda Al-Janabi, 20 år, och hennes dotter Mira, 5 månader, nekas uppehållstillstånd trots att maken och fadern Qahtan Ghawi Hussein, 33 år, får stanna. Migrationsverket uppger i beslutet att äktenskap och gemensamt barn med en i Finland bosatt person inte är tillräckliga skäl för uppehållstillstånd. Att Al-Janabis hem i Irak beskjutits och Nooralhooda utsatts för kidnappningsförsök påverkar inte heller beslutet.

1.6.2017

Klänningsprakt och stiliga frackar – bildspel från presidentens bankett

De nordiska ländernas statschefer firade ett hundraårigt Finland under torsdagskvällen.

22.1.2017

Gruppvåldtäkt sändes direkt på Facebook - tre unga män anhållna

En misstänkt grov våldtäkt i Uppsala filmades och sändes live på Facebook i en grupp med tusentals medlemmar. Tre unga män har anhållits för övergreppet. Ett vittne som såg filmen berättar att kvinnan verkade "däckad".

16.11.2017

Recension: "Snälla Thåström, lägg aldrig av"

Thåströms spelning på Circus blir ett oerhört starkt bevis på den svenska rockikonens kunnande. Thåström är i sitt livs form.

FOTNOT: I listan över de mest lästa artiklarna på hbl.fi har vi enbart tagit med fasta medarbetares artiklar. Insändare och utomståendes skribenters åsiktsartiklar finns inte med i listningen. Gällande större nyhetshändelser har endast den första eller den mest omfattande nyhetsartikeln tagits med (senare publicerade artiklar i samma ämne finns vanligen relaterade till huvudartikeln). Nyhetsbyråers texter finns också med i listningen.