Kocklandslaget siktar på seger i OS

19.10.2019 - 08.55 Premium

Festlig gratäng

Fiskgratäng var länge det bästa man kunde beställa på restaurang. Nu lagar vi paradrätten hemma.
19.10.2019 - 08.49

Insändare: Helsingfors universitets studentkår kunde göra mera

Jag påstår att effektivaste sättet för Unicafe att minska sin påverkan på klimatet vore att sänka inomhustemperaturen.
19.10.2019 - 05.55

Insändare: Nordkorea idealet för MTK?

Den kollagring i mark som djurhållningen kan hjälpa till med är direkt fjuttig om man jämför med skog.
19.10.2019 - 05.52

Wokad delikatess

Hummerfisket är i full gång sedan i september, men som färsk kostar den en slant. Här går det lika bra med fryst. Tina den i kylskåpet över natten så blir den perfekt.
18.10.2019 - 08.41

MT: Majoriteten av finländarna vill ha kvar köttet och mjölken på offentliga restauranger

Stadsbor är mer positivt inställda till förslaget att minska på kött– och mjölkkonsumtionen än de som bor på landsbygden.
18.10.2019 - 07.21

Trattkantarellsoppa

Missa inte de härliga trattkantarellerna. Goda i sås och inte minst soppa. Här är ett bra recept.
17.10.2019 - 07.48

Vinrutan: Portvin är alltid rätt

16.10.2019 - 15.09 Premium

Lök är kockens bästa vän

16.10.2019 - 14.34 Premium

Asiatisk köttfärs med ingefära

Asiatisk mat är har ett sting av sötma, syra och styrka. Här får en vanlig köttfärs en dos med thaikryddor.
16.10.2019 - 09.37

Fettuccine all’Alfredo

En kaloristinn klassiker från Rom som sedermera importerades till USA, men där tillagas den oftast med grädde.
14.10.2019 - 07.49

Insändare: Ge insekterna en chans och ät dem!

När det gäller insekternas miljö- och hälsoeffekter som en del av kosten finns det oerhört många fördelaktiga aspekter.
14.10.2019 - 05.53

Blodsugande urtidsdjur är Björneborgs guilty pleasure – frossandet i nejonögon har djupa rötter

En del älskar dem, andra äcklas av flottet, doften och det masklika utseendet. Helstekta nejonögon har varit en specialitet i trakten kring Kumo älv ända sedan 1500-talet. Trots att fångsterna minskat lever traditionen stark, både på orten och på krogar som Kosmos.
12.10.2019 - 08.56 Premium

Rimmad fläskkotlett med rökigt rotmos

Att rimma kött är ett lysande sätt att få det saftigt. Det här är en variant på klassikern rimmad fläsklägg med rotmos.
12.10.2019 - 08.47

Håll värmen med mättande grönsakssoppor

11.10.2019 - 12.11 Premium

Vinrutan: Turkiet har en lång vinhistoria – med en period av totalförbud

11.10.2019 - 12.12 Premium

Varma viltsmörgåsar med rödkålssallad

Arbetsveckan är slut och det kan vara gott med något fräscht och enkelt. Varm smörgås med viltskav och Västerbottensost serverad med rödkålssallad, kan inte bli enklare.
11.10.2019 - 08.36

Så ska tonåringar äta – den första matrekommendationen för andra stadiet är här

10.10.2019 - 12.10

Kycklingsallad med raita

Kycklingsallad med indiska kryddor sticker ut. Köttet smaksätts med tandoorikrydda och serveras med en härlig raita.
10.10.2019 - 09.41

Château vadå? En vinflaska kan innehålla hela 63 okända tillsatsämnen

10.10.2019 - 09.00 Premium

Insändare: Äldsta oberoende vinklubben finns i Uleåborg

Vi testar kompatibiliteten mellan mat och vin vid det årliga Dionysia-evenemanget.
10.10.2019 - 05.50

Kinesisk köttfärsgryta

Sambal oelek och ingefära får köttfärsen att smaka så mycket mer än vi är vana. Tillsammans med tomatsås och blandade grönsaker blir det en härligt smakrik och doftande gryta på vardagliga ingredienser.
9.10.2019 - 09.36

Torsk med falsk hollandaisesås

Smörkokt fisk. Bara namnet gör att man går upp ett kilo. Men äter man med måtta, och inte tar för mycket av såsen, är det här ett underbart sätt att njuta av en god torsk.
8.10.2019 - 11.04

Rotsellerigryta med äpple

Rotselleri, spetskål och äpple är huvudingredienserna i den här höstgrytan. Då passar potaitsmos med rårörda lingon också till.
7.10.2019 - 09.32

Kokt fisk med räksås

Valet av fisk till det här receptet är faktiskt mindre noga. Allt från enkla filéer från frysen till nästan sprattlande färska går att använda.
5.10.2019 - 08.41

Insändare: Vinet glädjer den äldsta vinklubben

Klubben är mycket aktiv ännu i dag och arrangerar resor samt tillställningar månatligen.
5.10.2019 - 05.45

Fetaostpizza med paprika

Det ska vara smarrig mat på en fredag, men det ska helst inte ta för mycket tid. En hemgjord pizza fungerar alltid!
4.10.2019 - 08.37

Anrika McDonald's-restauranger i Helsingfors stänger när hyreskontrakten går ut

3.10.2019 - 20.08

Kycklinggratäng med svamp

Krämig svampsås få ge smak åt kycklingen i den här gratängen. Skjuts in ugnen, så kan du koppla av en stund innan det är dags att äta.
3.10.2019 - 12.43

Wienerschnitzel

Wienerschnitzel och kalvkött går hand i hand. En vällagad schnitzel är helt enkelt suveränt gott.
2.10.2019 - 08.46

Kålsoppa med lax

Grönkål är något som går att använda året runt, inte bara till jul. Det här är en härligt matig och robust soppa för lite kallare dagar.
1.10.2019 - 08.47

Rött kött kanske inte lika farligt som man tidigare befarat

1.10.2019 - 08.47

Kikärtsplättar med morotsstuvning

Stuvade morötter var vanligt på borden förr. Kikärtan däremot är en nykomling. Här får det gamla och det nya mötas på ett spännande sätt.
1.10.2019 - 13.02

Insändare: Winecellar inte äldst

Finlands första vinklubb är Munskänkarna i Åbo.
30.9.2019 - 05.50

Kock kryddade med knark – sökte nya smaker

28.9.2019 - 19.41

Ny studie visar att tepåsar av plast spetsar teet med flera miljarder bitar nanoplast

28.9.2019 - 17.36

Magisk fiskburgare

Än står grillen till förfogande. Vem kan säga nej till en nygrillad, hemgjord fiskburgare? Snabbmat när den är som bäst.
1.10.2019 - 13.04

Insändare: Mjölkkor och havreodling är goda kompisar

Den havredryck som konsumeras i dag är således helt beroende av att det finns en animalisk produktion i jordbrukssystemet.
27.9.2019 - 22.52

Vinrutan: Piemontes pärlor är röda

27.9.2019 - 19.18 Premium

Så här gör du egen färskpasta

27.9.2019 - 12.44 Premium

Lyxig smörgås med tonfisk

Laddat med film i kväll? Här är en fräsch och väldoftande smörgås till myset framför tv:n.
1.10.2019 - 13.05

Pasta med ostsås och vild svamp

Det är svamptider. Låt dem ta huvudrollen i en pasta, birollerna innehas av lagrad ost och basilika i en gräddsås.
1.10.2019 - 13.06

Succéduon från Safka – Gullichsen och Kantele – har återförenats på Alexanderplats

25.9.2019 - 16.01

Afrikanska dofter

Smakrik höstgryta med härligt kryddiga toner och en doft av Nordafrika. Många ingredienser, men har du inte allt hemma blir det garanterat gott ändå.
1.10.2019 - 13.08

Fisk på kryddig bädd

Fisk med stark kryddning är inte så vanligt. Här ändrar vi på det och bjuder på panerad fisk på en bädd av chilikryddad grönsaksbulgur och rikligt med citron.
1.10.2019 - 13.10

Insändare: Viktigt att välja kost som bidrar med alla näringsämnen

Varken mjölkproduktion eller havredrycksproduktion är i sig en förutsättning för levande landsbygd och kulturmiljö – det handlar om produktionsmetoder i båda fallen.
24.9.2019 - 05.55

Rotsellerisoppa med ädelost

Hösten närmar sig svalare temperaturer knackar på dörren. Då är det skönt att värma sig med en soppa på rotselleri.
1.10.2019 - 13.12

Vinvänner har samlats i unik vinkällare i 30 år

23.9.2019 - 07.00 Premium

Ceviche med grapefrukt, mynta och fänkål

En god helgmiddag måste också ha en förrätt, gärna med massor av smak. Förbered och blanda precis när det är dags att äta. Fisken blir klar på ett par minuter.
1.10.2019 - 13.13

Veckans quiz: Dansk matkultur

Har du koll på mat och dryck i Danmark? Gör SPT:s quiz och testa din kunskap om Gammel Dansk, Carlsberg och danska röda korvar!
20.9.2019 - 13.26