Pasta med brysselkål

Snart står brysselkålen på julbordet. Men den passar också till en krämig pasta med smak av timjan och dijonsenap.
18.11.2019 - 09.31

Grankulla-Gunilla är världsmästare i snapsvisor – "Det är alltid roligt att vinna"

17.11.2019 - 12.51

Lamm med rödlök

Trött på feta såser? Testa att servera lammsteken med hemlagad rödlökschutney. Den är god även till korv eller köttfärsrätter.
16.11.2019 - 08.38

Pizzabåt med biff och bearnaise

Har man ingen båt, kan fantasin om att äga en få ta sig i uttryck i köket. Sedan kan vi bege oss ut på ett väldoftande och smakfullt hav.
15.11.2019 - 09.13

Mixed grill från havet

Gös och lax lever i helt olika vatten. Här får de mötas på en och samma tallrik med en fruktstuvning på äpple och ananas.
14.11.2019 - 08.38

Vinrutan: Körsbär och kryddor ger glöggen rätt karaktär

13.11.2019 - 16.06 Premium

Kycklingsallad med parmesan

En sallad går snabbt att sno ihop. Medan kycklingen ligger i ugnen gör vi en egen dressing.
13.11.2019 - 09.13

Maggie tillreder libanesisk lunch på Luckan

12.11.2019 - 20.16

Klassisk gratäng

Fisk i ugn med potatismos är klassisk husmanskost. I dag blir det en gratäng på rödspätta, spenat och purjolök.
12.11.2019 - 08.38

Basilikapannkakor

Pannkakor på en måndag går bra, om man gör dem till en ört- och grönsaksbomb.
11.11.2019 - 07.13

Så gott som rått i Terracina

10.11.2019 - 16.12 Premium

Mozzarellafyllda lammfärsbiffar med quinoasallad

Den krämiga mozzarellan förgyller lammbiffarna. Med en fräsch quinoasallad håller vi ned på kolhydraterna.
9.11.2019 - 09.36

Stort sug efter xylitol ska ge Fazer nya affärer – havrespill blir tuggummi

8.11.2019 - 18.06 Premium

Vinrutan: Vintips till glädje för far

8.11.2019 - 11.20 Premium

Mozzarellapizza med salsa verde

Pizza går snabbt att sno ihop. Har man dessutom färdig deg är det gjort på ett kick och blir en god middag till kvällens film.
8.11.2019 - 08.37

HBL testar: Smaken är viktig men utseendet avgör i valet av chokladkalender

7.11.2019 - 11.55 Premium

Risotto med bacon och ärter

Allt talar för att vi ska laga och njuta av mild och snäll risotto lite oftare. Sätt på en bra skiva och dansa fram maten!
7.11.2019 - 08.49

Chop suey med köttfilé

Chop suey dyker ofta upp på västerländska kinarestauranger. Faktum är att rätten kommer från Amerika där den skapades för drygt 100 år sedan.
6.11.2019 - 08.49

Ny svensk guide hjälper köttätaren att välja grönt

5.11.2019 - 10.14

Poké-bowl

Rätten som kallas poké-bowl har sina rötter på Hawaii, där fiskare marinerade överblivna bitar av dagens fångst och serverade dem på ris. Suveränt gott, fräscht och lättlagat.
5.11.2019 - 08.44

Insändare: Det är lätt att välja bort kött

Butikshyllorna fylls med nya köttersättningar, färdigmat och andra vegetabiliska produkter, och de flesta restauranger bjuder på veganska maträtter.
5.11.2019 - 05.50

Rödbetspaj med feta och Västerbottensost

Otroligt läcker höstpaj. Passar likväl till finlunch som lätt middagsrätt. Servera gärna med en fräsch sallad vid sidan om.
4.11.2019 - 07.41

Christina Gestrin

Söndagsanalys: Bonden och stadsbon behöver varandra

"Ett ökat intresse för vegetarisk mat är inte ett hot mot jordbruket i Finland utan det erbjuder nya möjligheter."
2.11.2019 - 07.28 Premium

Världens bästa kantarellburgare

Både vacker och smakar vidunderligt. Kantarellen förgyller maten och får till och med en enkel hamburgare att bli världsbäst.
1.11.2019 - 08.48

Vinrutan: Rikt utbud av vinnyheter till bra priser i oktober

31.10.2019 - 15.36 Premium

Fransk lök- och potatissoppa

Potatis för att bli mätt, lök för den syrligt härliga smaken och krutonger för både utseende och krispigt tuggmotstånd.
31.10.2019 - 08.47

Stefan tillreder Foto-Janssons frestelser med svamp och specialsås

30.10.2019 - 16.55 Premium

Viltskavswok med grönsaker

Viltskav går att göra mycket gott på. Det är heller inga problem att blanda ned den i wok med spänstiga grönsaker och asiatiska smaker.
30.10.2019 - 08.16

Currypanerad torskfilé med stekt lök och äpple

Fiskfilé kryddad med het curry ger smak. Här tillförs lite höst i form av stekt äpple med lök.
29.10.2019 - 08.32

Ossi Paloneva bunkrar upp i skog och mark för att servera mat hela vintern – öppnar restaurang där kunder ska få bestämma priset

28.10.2019 - 17.20

Grönsakspasta med mozzarella

Mozzarella är en krämig, mild italiensk färskost. Får den bara smälta lite förgyller den en hel pastarätt.
28.10.2019 - 09.33

Croque Monsieur

En underbar lunchmacka, tilltugg eller förrätt. Vilket som så bli lördagen både godare och festligare.
26.10.2019 - 08.47

Dyraste whiskyflaskan såld – för nästan 1,7 miljoner

Whiskyvärldens "heliga graal" har satt nytt världsrekord för den dyraste flaskan som sålts.
25.10.2019 - 22.48

Pulled chicken wrap

Det är faktiskt tillåtet att fuska. Utgå från en färdiggrillad kyckling och gör en smarrig wrap med hjälp av bbq-sås på flaska.
25.10.2019 - 08.36

Italiensk specialitet

Något av Siciliens nationalrätt. Där använder man ”ricotta salata”, som är lite svårt att hitta i Sverige, men som kan ersättas med pecorino eller vanlig ricotta.
24.10.2019 - 07.13

Kyckling med thailändsk grönpepparsås

Thaimat behöver inte vara stark. Här är en mild variant med krämig grönpepparsås.
23.10.2019 - 08.36

Stekt lax med svamp i ostron- och sojasås

Umami är både sött, surt, salt och beskt. I kombination med lax och svamp är det idel umamirika råvaror som möts.
22.10.2019 - 07.46

Grönsakssoppa med basilikapesto

Basilikapesto blir den gröna pricken över i, när den mustiga grönsakssoppan serveras för kalla händer och fötter.
21.10.2019 - 09.37

Kocklandslaget siktar på seger i OS

19.10.2019 - 08.55 Premium

Festlig gratäng

Fiskgratäng var länge det bästa man kunde beställa på restaurang. Nu lagar vi paradrätten hemma.
19.10.2019 - 08.49

Insändare: Helsingfors universitets studentkår kunde göra mera

Jag påstår att effektivaste sättet för Unicafe att minska sin påverkan på klimatet vore att sänka inomhustemperaturen.
19.10.2019 - 05.55

Insändare: Nordkorea idealet för MTK?

Den kollagring i mark som djurhållningen kan hjälpa till med är direkt fjuttig om man jämför med skog.
19.10.2019 - 05.52

Wokad delikatess

Hummerfisket är i full gång sedan i september, men som färsk kostar den en slant. Här går det lika bra med fryst. Tina den i kylskåpet över natten så blir den perfekt.
18.10.2019 - 08.41

MT: Majoriteten av finländarna vill ha kvar köttet och mjölken på offentliga restauranger

Stadsbor är mer positivt inställda till förslaget att minska på kött– och mjölkkonsumtionen än de som bor på landsbygden.
18.10.2019 - 07.17

Trattkantarellsoppa

Missa inte de härliga trattkantarellerna. Goda i sås och inte minst soppa. Här är ett bra recept.
17.10.2019 - 07.48

Vinrutan: Portvin är alltid rätt

16.10.2019 - 15.09 Premium

Lök är kockens bästa vän

16.10.2019 - 14.33 Premium

Asiatisk köttfärs med ingefära

Asiatisk mat är har ett sting av sötma, syra och styrka. Här får en vanlig köttfärs en dos med thaikryddor.
16.10.2019 - 07.36

Fettuccine all’Alfredo

En kaloristinn klassiker från Rom som sedermera importerades till USA, men där tillagas den oftast med grädde.
14.10.2019 - 07.49

Insändare: Ge insekterna en chans och ät dem!

När det gäller insekternas miljö- och hälsoeffekter som en del av kosten finns det oerhört många fördelaktiga aspekter.
14.10.2019 - 05.53