Kycklingsoppa med kokosmjölk

Den här soppan är så god att den passar som lunch eller varmrätt till kvällens middag. Syrligt len med en liten nätt chilistuns.
14.12.2019 - 08.51

Det vegetariska julbordet smakar batat, avokado och rödbeta

13.12.2019 - 21.30 Premium

Ugnsbakade potatisar med texmex

Som ett alternativ till tacos med tillbehör kan en ugnspotatis på samma tema ta plats.
13.12.2019 - 08.51

Lilla druvskolan, del 1: Dags att presentera druvan – vinets hjärta

Vinkultur är att förstå vilken roll druvans jästa saft har haft i människans värld, kanske i hela 9 000 år enligt senaste arkeologiska utgrävningar. Vinets roller diskuteras ofta, men nu är det dags att presentera själva druvan, denna unika frukt som kan förädlas till ädla drycker.
12.12.2019 - 10.19 Premium

Dagens rätt: Pasta med smörkokta rotsaksstrimlor

Smörkokta rotsaker får bli basen i den här pastarätten. Rötterna suger inte åt sig så mycket fett och de blir underbart goda.
12.12.2019 - 08.49

Insändare: Vem vill äta torterad julskinka?

Det mest fundamentala behovet för djur, liksom för människor, är att få leva, men detta förbises av djurindustrin som en självklarhet.
12.12.2019 - 05.55

Vinrutan: Har du hört om glubbel? Den nya trenddrycken passar julens festligheter

11.12.2019 - 10.50 Premium

Dagens rätt: Retrokyckling Provençale

En sjuttiotalsinspirerad rätt är klockren mitt i veckan. Medan kycklingen ligger och blir klar i ugnen kan du göra annat.
11.12.2019 - 08.48

Solig soppa

I kylan och mörkret kan man behöva ett uns av sommarkänsla. En grekisk fisksoppa får värma både kropp och själ.
10.12.2019 - 08.47

Studie: Odlad fisklever är god och borde ätas i stället för att bli slaktavfall

Odlad fisklever från regnbåge och sik borde ätas och inte bli biodiesel. Det kommer man fram till i en undersökning vid Jyväskylä universitet.
9.12.2019 - 16.04

Varm quinoasallad med palsternacka

Vad sägs om en härligt matig sallad med palsternacka och gyllengula gryn som har fått fin färg från gurkmeja?
9.12.2019 - 08.46

Så här lyckas du med Pepparkakshuset – "Låt degen ligga i kylskåpet"

6.12.2019 - 12.10

Lax på rulle

Tunnbrödsrullar är frihet. De kan ätas hemma vid köksbordet med ett glas svalt vitt vin eller hänga med ut i naturen med varm dryck i termos.
6.12.2019 - 08.51

En hyllning till färdigrätten

5.12.2019 - 10.37 Premium

Dagens rätt: Cannelloni med spenat och tomatsås

Cannelloni är lite pilligt att göra, men med färska lasagneplattor går det smidigt. Spenat blir en härlig fyllning.
5.12.2019 - 08.50

Det ska vara sojakross, bondbönor, havremjölk och veganska proteiner – men inget rubbar julskinkan

4.12.2019 - 19.50 Premium

Lämna in ditt skinkfett – medelstor skinka kan ge diesel för tre kilometer


4.12.2019 - 14.44

Nedläggningshotade Café Torpet ser ut att klara sig

4.12.2019 - 12.31 Premium

Dragonpepparkyckling

Kyckling i sig smakar inte mycket. Men när det milda köttet får sällskap av en smakrik dragonpepparsås blir det raka motsatsen.
4.12.2019 - 08.48

Räkor på majsbädd

En modern variant av den amerikanska sydstatsklassikern shrimps and grits. Härligt krämigt och en skön brytning mellan den söta majsen och den salta osten.
3.12.2019 - 08.47

Fylld zucchini

Zucchini har ett härligt, krispigt tuggmotstånd. Den gurkliknande grönsaken går också att gröpa ur och fylla med smaksatta linser.
2.12.2019 - 07.46

Insändare: Inför klimatvecka i skolan!

Under den här veckan skulle man försöka vara extra vänlig mot miljön och servera mer vegetarisk och klimatsmart mat.
2.12.2019 - 05.40

Ugnsbakad lax med citron- och örtpesto

Fisk i ugn är genialt. Enkel matlagning när den är som bäst. Lättlagat och med mycket smak.
30.11.2019 - 09.11

Lyxig burgare

Snabbmaten får flytta in finrummet i dag. En lyxig högrevsburgare blir en fredagshöjdare som äts bäst med kniv och gaffel.
29.11.2019 - 09.43

Frittata med grön sparris

En italiensk omelett går snabbt att sno ihop. Spänstiga sparrisar och syrlig fetaost få bistå med smak till den krämiga frittatan.
28.11.2019 - 09.36

Martha-expertens tips: det här kan du göra med "trattisarna" i november

Även stelfrusna trattkantareller som drabbats av kyliga minusgrader går bra att rädda.
27.11.2019 - 17.57 Premium

Vinrutan: Kan man dricka rosa bubbel fast det är jul? Vinexperten "Joffe" tipsar

Julens viner har anlänt till Alko. HBL:s vinexpert Georg H. Borgström tipsar om viner som passar till olika festligheter i december.
27.11.2019 - 17.56 Premium

Palsternacksmos med kyckling

Lill-lördag kallas ibland dagen mitt i veckan. Med palsternacka i moset och en frasigt stekt kyckling blir det också lite fest.
27.11.2019 - 07.13

Michelinguiden inför rätta efter cheddarmiss

Rättegången mellan den franske stjärnkocken Marc Veyrat och Michelinguiden inleds i dag.
27.11.2019 - 07.02

Heta nudlar med kokosmjölk och räkor

Curry kan vara gul, röd eller grön. Styrkan varierar från hyggligt mild till eld i munnen. Här väljer vi röd thaicurry.
26.11.2019 - 08.49

Kålsoppa på nytt sätt

Det tar inte många minuter att koka sin egen kål- eller grönsakssoppa. Med blomkål och broccoli blir det både fräscht och gott utan större arbetsinsats.
25.11.2019 - 08.13

Fläskkotletter med basilikakryddad tomatsås

Basilika är kryddan som sticker ut. Här får den stå för den huvudsakliga smaksättningen av tomatsås och grillade fläskkotletter.
23.11.2019 - 08.41

Insändare: Finsk djurhållning håller världsklass

För den finländska husdjursproduktionen är friska och välmående djur en grundbult för verksamheten.
23.11.2019 - 05.48

Insändare: Ta potatisen åter till heders

Modern kostvetenskap vet att potatis är hälsosam föda i många av de former man tillreder den.
23.11.2019 - 05.45

Ölrutan: Öl lagrat på gamla fat har toner av whisky och sherry

22.11.2019 - 18.00 Premium

Pizza Bianca med kronärtskocka och rucola

Vem har sagt att pizza måste innehålla tomatsås? Det här är en enkel, men synnerligen smarrig vit variant.
22.11.2019 - 08.15

Sommelieren Samuil Angelov provsmakar årets unga vin: "Mindre banansmak än förr"

Årets version av Beaujolais Nouveau är bättre än förr, åtminstone om man får tro sommelieren Samuil Angelov. Hans företag Muru Wines importerar Beaujolais Nouveau Villages från vinhuset Jean Loron, det dyrare av de två viner som säljs i Finland.
21.11.2019 - 13.30 Premium

Smörstekt torskrygg med senapssås

Torskryggen blir klar på några minuter och glöm inte att lyfta bort stekpannan i tid. Då blir fisken saftig och god.
21.11.2019 - 08.46

Stefan serverar anka och päron till årets unga vin, Beaujolais Nouveau

21.11.2019 - 06.46 Premium

Tacopasta

Tacokrydda går hem hos de flesta, speciellt barnen. Här serveras färsen med pasta och en grönsallad.
20.11.2019 - 08.53

Laxsoppa med rödbetor

Soppa kokad på rödbetor, lök och lax värmer härligt, speciellt ruggiga höstdagar.
19.11.2019 - 07.13

Pasta med brysselkål

Snart står brysselkålen på julbordet. Men den passar också till en krämig pasta med smak av timjan och dijonsenap.
18.11.2019 - 09.31

Grankulla-Gunilla är världsmästare i snapsvisor – "Det är alltid roligt att vinna"

17.11.2019 - 12.51

Lamm med rödlök

Trött på feta såser? Testa att servera lammsteken med hemlagad rödlökschutney. Den är god även till korv eller köttfärsrätter.
16.11.2019 - 08.38

Pizzabåt med biff och bearnaise

Har man ingen båt, kan fantasin om att äga en få ta sig i uttryck i köket. Sedan kan vi bege oss ut på ett väldoftande och smakfullt hav.
15.11.2019 - 09.13

Mixed grill från havet

Gös och lax lever i helt olika vatten. Här får de mötas på en och samma tallrik med en fruktstuvning på äpple och ananas.
14.11.2019 - 08.38

Vinrutan: Körsbär och kryddor ger glöggen rätt karaktär

13.11.2019 - 16.06 Premium

Kycklingsallad med parmesan

En sallad går snabbt att sno ihop. Medan kycklingen ligger i ugnen gör vi en egen dressing.
13.11.2019 - 09.13

Maggie tillreder libanesisk lunch på Luckan

12.11.2019 - 20.16

Klassisk gratäng

Fisk i ugn med potatismos är klassisk husmanskost. I dag blir det en gratäng på rödspätta, spenat och purjolök.
12.11.2019 - 08.38