Lax med citron

Portionsbitarna med fryst lax kräver lite mer än bara salt och peppar för att bli riktigt goda. Servera med citronsås och pasta, så får du en frisk och smakfull rätt.
17.9.2019 - 08.41

Årets Blossa smakar passionsfrukt

16.9.2019 - 13.45

Godisfabrik tar upp kampen mot matsvinnet

Sneda, missfärgade eller annars bara fula karameller hamnar oftast i komposten som odugliga. Nu ska de blandas i en egen påse och säljas sådana som de är.
16.9.2019 - 13.01

Ljummen linssallad med välkryddad vinägrett

Som livsmedel betraktat är linser bland det bästa vi kan stoppa i oss. Rika på protein, järn och fibrer.
16.9.2019 - 17.45

Kreml vill införa licens på ryssarnas svampplockning

15.9.2019 - 18.35 Premium

Nötris med stekt lax

Ge riset nötig smak med mandel, kokos och cashewnötter. Till sällskap blir det lax och mango chutney-yoghurt med limesaft.
13.9.2019 - 06.16

Godis från skogen

Några timmar i skogen kan ge god utdelning i svampkorgen. Tillsammans med potatis blir måltiden riktigt matig.
12.9.2019 - 08.37

Vinrutan: Amerikanerna David och Paolas bärviner placerade Finland på vinkartan

De tre viktigaste sakerna då man startar upp en affärsverksamhet, vad är det? Jo, location, location, location. Med de orden och ett gott skratt välkomnar amerikanen David Cohen mig till det ombyggda garaget i Hollola, en smått sömnig men idyllisk förort till Lahtis.
11.9.2019 - 20.03 Premium

Så får du inspiration till goda lunchlådor

11.9.2019 - 13.41

Ugnsstekt salviakyckling

Salvia och vitlök är goda vänner. Här fyller de en helstekt kyckling och serveras med rostade rotsaker.
11.9.2019 - 15.31

Citronkryddad skaldjurspaj

En mättande paj passar alltid bra på sensommaren. Fylld med räkor, kräftor och krispig broccoli.
11.9.2019 - 12.08

Insändare: Köttstolthet, köttskam eller annan skam?

Det är inte så lätt, tänker jag för mig själv då jag betraktar våra harmoniska nötkreatur där de sorglöst omedvetna om begrepp som kolsänkor och köttskam vandrar omkring i det gröna.
10.9.2019 - 05.55

Matsvinnet i fokus hela veckan – "Det handlar om respekt för maten"

– Det finns inga lätta trolleritrick för att minska på hushållens matsvinn, säger en expert vid det statliga konsultföretaget Motiva.
9.9.2019 - 20.52

Rotig pasta

Nu är tomaterna som bäst och kålroten börjar mogna. Här förenas de i en pasta med pesto.
11.9.2019 - 15.29

Helstekt fläskfilé med äpple- och plommonsås

Äpple och plommon ligger rätt i tiden. Frukterna ger fin smak åt såser och grytor. Här smaksätter de såsen till helstekt fläskfilé med pasta och ugnsstekt tomat.
7.9.2019 - 09.13

Kryddig pizza

Salsicciakorven är full av smaker. Det finns olika styrkor, så välj en som passar. Låt färsen få fylla kvällens pizza. Snabbt och enkelt en fredag.
6.9.2019 - 09.32

Vinrutan: Vinets väsen – en njutbar dryck som passar såväl mat som prat

5.9.2019 - 13.36 Premium

Klassiska rätter med havets läckerheter

5.9.2019 - 13.28 Premium

Frittata med tomat

Stora omeletter som måste vändas med lock är ett elände. Bättre då med en italiensk frittata, där tillagningen börjar på spisen och avslutas i ugnen.
5.9.2019 - 09.14

Polentalasagne

Italiensk mat är uppskattad, variationsrik och charmig. Den dyker upp på både vardagsbord och fina festbord när det vill sig.
4.9.2019 - 09.24

Varm sallad med rökt fisk, potatis och pepparrotskräm

Läcker och enkel sallad som känns helrätt en sensommardag. En god anledning till att köpa nyrökt fisk.
3.9.2019 - 08.37

För små, för stora eller för fula - Kaius Gestranius Jävla Sås Bolag tillverkar sås på tomater som inte uppfyller skönhetskraven

3.9.2019 - 08.25 Premium

Jordärtskockssoppa med kikärtor

Jordärtskockan lever i skuggan av potatisen. Men här får den nötiga rotfrukten en egen soppa, i sällskap med kikärtor.
2.9.2019 - 08.22

Finländsk uppfinning sänker alkoholhalten i vin på en kvart

1.9.2019 - 16.33 Premium

Spanskt ris med chorizo

Den paprikaröda chorizon är en riktig kryddbomb. Här får den tillsammans med saffran ge smak åt det spanska riset.
31.8.2019 - 09.13

Torsktacos med ananassalsa

Ta fredagstacon till nya höjder och gör på torsk och hemmagjord ananassalsa. Servera med bröd och goda tillbehör.
30.8.2019 - 08.41

Ägg- och fetaostsallad

Sallad serveras ofta i skål, variera med att lägga upp den på ett fat i stället. Då blir salladens beståndsdelar synligare och det är lättare att plocka åt sig av det man tycker om.
29.8.2019 - 12.47

Trenden är tydlig – växtproteinprodukter blir allt populärare

Allt fler butikskunder vill köpa växtproteinbaserade produkter. Till exempel säljer Beyond Meats växtproteinbaserade hamburgerbiff mera än motsvarande köttprodukt.
29.8.2019 - 10.46 Premium

Panerad rödspätta med sötpotatis

Fisk och potatis är en höjdare. Panera med panko och välj sötpotatis – då blir det ännu bättre.
29.8.2019 - 12.45

Höstens kaffetrend – en slurk rödbetsjuice i koppen

27.8.2019 - 10.05 Premium

Allt i en skål

Poké bowl kommer ursprungligen från Hawaii. En maträtt som serveras i en skål. Basen kan vara ris, quinoa eller matvete, följt av fisk eller kött och grönsaker, och färska kryddor.
27.8.2019 - 08.19

Nyskördad soppa

Lycka är att koka en enkel soppa på helt nyskördade grönsaker. Börja med att koka de hårdaste och avsluta med späda sockerärter, som bara behöver ett dopp i kastrullen.
26.8.2019 - 08.37

Marcus Groth blev krögare i Tallinn – klimatstrejken fortsätter på obestämd tid

24.8.2019 - 19.30

Salviakryddade grillspett

Fixa grillspett utan krångel med kladd och halvklara bitar – genom att grilla utan pinne. Först när allt är grillat träs bitarna upp på spett och måltiden kan börja.
24.8.2019 - 08.27

Ölrutan: Flera alkoholfria alternativ bland höstens europeiska öl

Hösten är i antågande men ännu återstår många allt mörkare sommarkvällar då man kan mysa med ett gott öl i glaset.
24.8.2019 - 08.32 Premium

Tacos med färsbiffar

En taco kan varieras i det oändliga. Varför inte prova med biffar och halloumisalsa?
23.8.2019 - 07.49

Vinrutan: Viner med blommig doft och frisk smak dominerar i augusti

22.8.2019 - 21.03 Premium

Augustimenyn smakar hallon, kantareller och äpplen

23.8.2019 - 14.02 Premium

Omelett med färskpotatis och primörgrönsaker

Så här års skippar vi gärna långkoket och satsar på mer lättlagad mat. Som en omelett med primörer av olika slag.
22.8.2019 - 16.09

Finlandssvenska Hennica Roche lever nästan som i Downton Abbey

21.8.2019 - 15.21 Premium

Citronstekta kycklinglår med timjan och rostad paprika

Det går att laga gott av kycklinglår. Räkna med minst ett lår per person om du köper färdigstyckade bitar.
22.8.2019 - 16.10

Varmrökt laxsallad

Varmrökt lax och salladsgrönsaker är en god kombination. Passar lika bra hemma som på utflykten. Tänk bara på att hålla den så kall som möjligt.
22.8.2019 - 16.12

Melongazpacho med vitlöksbröd

En spansk gazpacho serveras alltid kall, gärna med is. Här är soppan förstärkt med vattenmelon.
19.8.2019 - 08.34

Sparris- och laxquiche utan pajskal

En härlig paj som passar extra bra för dig som undviker mjöl. Dessutom är den lättare att tillaga än paj som kräver att man gör deg.
17.8.2019 - 08.47

Kräftor måste inte finnas på kräftskivans meny

För många är kräftskivan en viktig sensommartradition. Men för att kunna delta i en kräftskiva behöver man inte äta kräftor. Både skaldjursallergiker och veganer kan njuta av de här alternativa delikatesserna.
16.8.2019 - 16.14

Kycklingburgare med currysalsa

Hemgrillad kycklingburgare med currysalsa och färsk ananas slår det mesta i hamburgerväg. Tänk bara på att kycklingburgare måste stekas helt igenom.
16.8.2019 - 09.23

Myten om överklassens fest lever starkt kvar – men kräftskivan har blivit en fest för alla

15.8.2019 - 20.35 Premium

Vispat fetasmör med rädisor

Somrigt och fräscht tillbehör till bakpotatisen som passar bra både till grillad biff och fisk.
15.8.2019 - 08.48

Ost- och skinkpaj

Paj blir sällan fel på sommaren. Lika god och uppskattad hemma på köksbordet som i picknickkorgen.
14.8.2019 - 08.37

Nyöppnade Unicafé experimenterar med nya rätter och vill få bort all köttfärs inom ett år

13.8.2019 - 10.20 Premium