Ättikan har flyttat från gurkan till tvättmaskinen – vinägern till shotglaset

21.7.2019 - 11.51 Premium

Så här förhindrar du att kräftpesten sprids

21.7.2019 - 09.42

Marina Meinander

I dag: Ruth är min sommarromans

Hon plockar fram det bästa i mig: lugnet, ödmjukheten, tilliten och tålamodet.
20.7.2019 - 06.05 Premium

Insändare: Arbus är inte bara en finlandssvensk angelägenhet

Helst skulle jag i stället för finlandism prata om ett lånord från ryskan i detta sammanhang.
18.7.2019 - 05.53

Snart öppnar en vinbutik i Berghäll – så här gör man för att inte bryta mot Alkos monopol

17.7.2019 - 13.58 Premium

Bakslag för Friends & Burgers i Danmark – nu är fokus på hemmaplan

15.7.2019 - 13.49 Premium

Kom ihåg att ta med ett identitetsbevis till butiken om du ser ung ut och är sugen på kombucha

13.7.2019 - 09.01 Premium

Vinrutan: Vita viner för högsommarens middagar

I juli äter vi ofta ute på terrassen, antingen grillade rätter, sallader eller fisk och skaldjur – och till samtliga måltider passar det bra med friska och torra vita viner. Vinexperten Georg H. Borgström tipsar om tio nya och prisvärda vita viner som är helt rätt i sommar.
10.7.2019 - 19.20 Premium

Enkla och goda maträtter för lata sommardagar

10.7.2019 - 19.20 Premium

Att fiska braxen är bra för miljön och ger klirr i kassan – "Skarv och säl äter upp alla sikar och laxar"

7.7.2019 - 10.44 Premium

Årets blåbärsskörd blir dålig i de flesta regionerna – lingonskörden kan bli bättre

Blåbären har blommat sämre än vanligt i år men pollineringen har lyckats bra.
6.7.2019 - 15.38

I Alsace är cykeln och vinet heligt

2.7.2019 - 09.55 Premium

HBL testade proteinglass – så att du inte behöver göra det

2.7.2019 - 06.57 Premium

Kött fortfarande populärt - så här åt finländarna 2018

Köttet går fortfarande åt trots vegetariska trender, men mjölkkonsumtionen har minskat kraftigt eventuellt som följ av komjölksubstitutens popularitet. Det framgår av Naturresursinstitutsets näringsbalans över fjolåret.
27.6.2019 - 11.48

Kokt fisk med örtsås

Fisk som får sjuda varsamt och sedan serveras med mild örtagårdssås är finstämd mat som de flesta mår riktigt bra av.
26.6.2019 - 12.40

Sparrissoppa med krutonger

26.6.2019 - 12.40

Dagens rätt: Tandoorispett i pitabröd

Numera är det lätt att få tag på tandooriblandningar i helt vanliga butiker. Det är ett suveränt sätt att få smak på kycklingspetten. Servera med läcker färgstark sås.
26.6.2019 - 12.38

Kålsoppa på färsk vitkål och kyckling

När kokade du en kålsoppa senast? Antagligen var det ganska länge sedan, om ens alls. Här en modern variant av soppan, med kyckling och färsk vitkål.
19.6.2019 - 08.13

Lambrusco - sommarfestens räddare i nöden

Här kommer discofolkets "röda champagne"!
19.6.2019 - 08.00 Premium

Nya smaker på midsommarbordet

Det är kul med något nytt till midsommarbuffén. Något som överraskar bland det som alltid står på bordet. En härlig jordgubbstårta ska det vara i alla fall.
19.6.2019 - 08.00 Premium

Spaghetti alle vongole

Det finns många sätt att laga en pasta vongole på. Vongolemusslor hittar du i välsorterade butiker. I nödfall kan du köpa dem på burk, använd i så fall även spadet för smaken skull.
18.6.2019 - 10.06

Kryddig halloumi med arabisk sallad

Även halloumi går att krydda. Här med orientaliska smaker som paprikapulver, chiliflakes och korianderfrön. Servera med matvetesallad.
17.6.2019 - 07.49

Halstrad lax med sommarsmak

Lax är en perfekt fisk att grilla. Servera med fräscha primörer som tillbehör tillsammans med färskpotatis och späda blad.
15.6.2019 - 09.34

Bitte Westerlund skrev matbok om Västnyland – lovordar lokala tomater, sutare och ramslök

I Västnyland finns en brokig skara bönder, livsmedelsproducenter och restauranger som tillsammans bjuder på en rik matkultur. Bitte Westerlund tar med läsaren på en roadtrip från Ingå till Hangö i sin nya bok Smaka på Västnyland.
14.6.2019 - 18.10 Premium

Grillad kassler med coleslaw

Marinera köttet, fixa en kryddig coleslaw och sno ihop ett grillsmör med sting. På mindre än en timme ordnar du en grillmiddag med stil.
14.6.2019 - 08.41

Ölrutan: Alkoholfritt sommaröl får smak av hallon

Utbudet av sommaröl är både litet och ganska tråkigt på Alko. Men det finns ljusglimtar. HBL:s ölexpert André Brunnsberg gläder sig över det alkoholfria ölet, som denna gång drar det längsta strået.
13.6.2019 - 18.00 Premium

Vinrutan: Röda druvor ger utmärkt vitvin

Bland sommarens vinnyheter finns några vita viner som är gjorda på röda druvor. Dessa viner presenteras mera sällan i vit version eftersom de som rödviner är mustiga och kraftfulla. Resultatet är ändå utmärkt.
13.6.2019 - 16.48 Premium

Krydda sommarmaten med smaker från egen kryddträdgård

13.6.2019 - 16.44 Premium

Gratäng med rostad blomkål och tomatsås

Blomkål är otroligt gott och blir ännu godare om den får rostas i ugnen. Här hamnar den i en enkel, men ack så läcker liten gratäng.
13.6.2019 - 08.46

Ta tillvara maskros och nässlor – ogräset i rabatten kan vara en vitaminbomb

12.6.2019 - 19.02 Premium

Caesarkyckling

Kycklingsallad är gott och Caesarsallad likaså. Här slår vi ihop recepten och får en härlig mix att njuta av.
12.6.2019 - 11.03

Dagens rätt: Ljus primörsoppa

Nu när tillgången på späda primörer är som bäst bör man unna sig en soppa på det nyskördade. Gärna med stora grönsaksbitar som har kvar sin spänst.
12.6.2019 - 11.05

Tortellinigratäng med varmrökt lax

Det här är en riktig helgräddare. Laxen kan bytas ut mot någon smakrik korv om man är på det humöret.
8.6.2019 - 08.21

Snabba franska grytan

Fransk köttgryta ska normalt stå och puttra på spisen ett par timmar. Med en entrecote i bit kan man korta tiden på spisen rejält. Får du besök är det bara att dubblera satsen.
7.6.2019 - 08.41

I dag firas det goda kaffets dag – Paulig presenterar ny kaffeambassadör

Kaffeflickan Paula är historia. Kafferosteriet Paulig representeras numera av en kaffeambassadör som ska lotsa in vänner av kaffe mot nya smakupplevelser.
6.6.2019 - 09.34

Lökpizza med salami

Här är en snabb fuskpizza med färdig deg och tomatsås. Du kan variera fyllningen med vad som finns i kylen. Rester går alldeles utmärkt.
6.6.2019 - 08.46

Lasagne i tre färger

En riktig lasagne tar tid att göra. Därför tjänar man lite tid om man förbereder den dagen innan. När den sedan är färdiggräddad är det viktigt att låta den stå en halvtimme så att den hinner sätta sig.
5.6.2019 - 16.01

Vinrutan: Nu tappas vinet på burk – är vi redo för det?

Glasflaskor är inte bara tunga och känsliga för smällar, de lämnar också efter sig ett stort koldioxidavtryck. Efter lådviner och plastflaskor kommer nu nästa nyhet – vinburkar.
5.6.2019 - 13.38 Premium

Laxpasta med pikant sås

Stekt lax och svartpeppar är en god kombination. Pasta med gräddig sås smaksatt med vinäger likaså. Tillsammans blir det hur gott som helst.
4.6.2019 - 08.46

Dagens rätt: Fänkålsrisotto med getost

Vegetarisk rätt som funkar lika bra för sig själv och som tillbehör. Annars till en bit fisk.
3.6.2019 - 14.28

Vinrutan: Kunglig champagne passar till nybakad student

30.5.2019 - 15.59 Premium

HBL testare hamburgare: En pärla i öst med en burgare som ger tröst

Treffipubs ostburgare är ett begrepp och har varit det länge. HBL:s testduo tittar in en måndag, dagen efter att Finland säkrat sitt tredje VM-guld i ishockey.
30.5.2019 - 12.03 Premium

Fransk fisksoppa är fina fisken

Hos oss har laxsoppa blivit lika med fisksoppa, och inget fel med det. Men efter en lång vinter börjar laxsoppan komma ut ur öronen. Därför kommer det stunder när jag känner att jag måste få en tallrik äkta brungrå fransk fisksoppa med kraspiga krutonger och en rejäl klick aioli.
30.5.2019 - 14.56 Premium

Större urval av öl på burk i matbutiken

Utbudet av inhemska ölstilar i matbutiker har ökat markant sedan procentgränsen höjdes från 4,7 till 5,5 i fjol.
29.5.2019 - 20.56 Premium

Meny för vårens alla festligheter

Studentmottagningar, vårfester, skolavslutningar och högtider – alla kräver de mat. Men den ska vara enkel att förbereda, färdig att ställa fram när gästerna anländer och dessutom både festlig och god.
29.5.2019 - 20.55 Premium

Journalisten som inte köpt mat på sex år: ”Slopa bäst före-datumen på matvaror"

För ungefär ett år sedan ställde journalisten och författaren Andreas Jakobsson in ett paket fil i kylskåpet. Utgångsdatumet hade redan passerat, men den skulle stå där i ytterligare sex månader innan han konsumerade den. Han ville undersöka hur långt efter bäst före-datumet man kan äta mat utan att bli sjuk.
29.5.2019 - 18.03

Dagens rätt: Gratinerade sicilianska köttbullar

Det här är vansinnigt gott, trots fusk med färdigköpt pastasås. Är du mer ambitiös kokar du förstås din egen sås.
29.5.2019 - 08.43

Lyxig laxsallad

Varmrökt lax blir så mycket godare om man serverar den ljummen. Linda in den i folie och värm försiktigt i ugn. Sedan är det bara att plocka ned fisken i bitar och servera i en festlig sallad.
28.5.2019 - 11.24

Dagens rätt: Morotssoppa

Färska morötter är en delikatess som man lätt glömmer bort. I tillagad form kan de bjudas som soppa tillsammans med potatis, lökar, svampbuljong och ett par deciliter färdig tomatsås.
27.5.2019 - 08.23

Dagens rätt: Grillad fläskkarré med ört- och vitlökssmör

Att grilla fläskkarré är lätt. Örtkryddat vitlökssmör och ugnsrostade potatisklyftor smakar gott till.
25.5.2019 - 08.23