Finlands starka kvinnor


Maiju Gebhard uppfann torkskåpet, Lucina Hagman var en förkämpe för kvinnornas rättigheter, Marie Tschetschulin var den första kvinnan som tog studenten, Hilda Hongell var banbrytare som landets första kvinnliga byggmästare, Alli Vaittinen-Kuikka förklarade krig mot binnikemasken – och vann. Elisabeth Rehn var vårt lands första kvinna på försvarsministerposten och Tarja Halonen var vårt lands första kvinnliga president. Läs om dessa starka kvinnor och en hel rad till som har ingått i vår serie "Kvinnornas Finland" under året som gått."Efter #Metoo och #Dammenbrister har det känts som en revolution"

Kvinnokampen i Helsingfors var så mycket mer än bara politik. Den innebar också kurser för arbetslösa medsystrar, gymnastik, Finlands första koloniträdgård och kläder åt krigets evakuerade.
15.1.2018 - 18.13

Så reste sig Finland ur fattigdomen – Tarja Halonen minns tiden efter kriget

Tarja Halonen har levande minnen från efterkrigstidens knappa år och kan jämföra med dagens Finland.– Internationaliseringen har inneburit den stora förändringen. Jag minns så väl det fattiga, efterkrigstida Finland. Jag minns hur det såg ut i Helsingfors och i mitt Berghäll. Det var en sluten tid. Nu har världen öppnat sig, globaliseringen har inneburit en gigantisk förändring.
5.12.2017 - 06.00

Elisabeth Rehn: Nu är det dags att sluta fira kriget

– När Finland nästa gång firar ska vi lämna kriget bakom oss. Av hundra självständiga år har Finland varit i krig fyra. Under de 96 andra åren byggde vi upp välfärden. Varför inte göra en film om grundskolan i stället för ännu en Okänd soldat? Det frågar Elisabeth Rehn inför självständighetsdagen.
4.12.2017 - 05.53

Finland är jämförelsevist jämställt – men mycket jobb återstår

Dagvård, aborträtt, diskrimineringsförbud och den första kvinnliga presidenten är stora kliv mot jämställdhet under Finlands självständighet. Men än finns ingen anledning att luta sig tillbaka.– Nu har vi ju tagit ett steg bakåt i och med att den subjektiva rätten till dagvård begränsats. Inte heller regeringens jämställdhetsprogram är särskilt bra, utan känns snarast som mindre och sämre till ett billigare pris, säger professor Johanna Kantola.
30.11.2017 - 05.57

Kvinnornas Finland: Hjärtat klappade för finskan, hjärnan talade för svenskan

Aino Ackté brukar av finsksinnade ofta lyftas fram som den inhemska operakonstens första och största hjältinna. Men i skenet av historien har eftervärlden i hög grad hennes pragmatism och liberalism att tacka för att Nationaloperan blev tvåspråkig i stället för enspråkigt finsk. För det kunde ha gått helt annorlunda om till exempel tidens främsta tenor hade fått bestämma.
28.11.2017 - 06.03

“Hilda Hongell har haft ett enormt inflytande”

I många tiotals år var Finlands första byggmästare Hilda Hongell fullständigt bortglömd på Åland. Inte ens hennes barn kände till hur många av Mariehamns vackra trähus hon faktiskt ritat. I dag har hon återupptäckts.
20.11.2017 - 22.25

De utmattade husmödrarnas energiska försvarare

De enklaste idéerna är oftast de mest geniala. Som torkskåpet, en uppfinning som finns i så gott som varje finländskt hem. Uppfinnaren Maiju Gebhard kom från en finlandssvensk inflytelserik familj.
2.8.2017 - 06.30

Lucina Hagman tröttnade inte på kvinnokampen

Fred, bildning och kvinnokamp. Lucina Hagman har gått till historien som den finländska samskolans förgrundsgestalt och som en av våra lyskraftiga suffragetter.
20.6.2017 - 04.45

Drömmen om universitetet fick hon ge upp

Det har skrivits många böcker och tidningsartiklar om Emma Irene Åström som var Finlands andra kvinnliga student och första kvinnliga universitetsmagister. Landets allra första fröken att få studentlyran, Marie Tschetschulin, har fått stå i skuggan av sin berömda medsyster.
2.6.2017 - 05.30

Mask-Alli förklarade krig mot binnikemasken och porren

15.4.2017 - 09.00

Glad jämställdhetsdag! Därför firar vi Minna Canth – urbilden av den starka finska kvinnan

Minna Canth, författare och debattör, fyller 173 i morgon. Hennes pjäser hör fortfarande till den finska teaterns klassikerskatt. Födelsedagen till ära frågade vi två moderna Canth-läsare vilket arv det 100-åriga Finland förvaltar efter henne.
18.3.2017 - 08.00

Därför måste du veta vem syster Rachel Edgren var

Om Ossian Schauman är mest känd för att han grundade Folkhälsan så finns det en annan starkt lysande och modig stjärna som hamnat i skymundan. Få känner till den här kvinnliga chefens och pionjärens namn.
8.3.2017 - 04.00