Vägen till slottet börjar i tälten


Kaffemuggar, snöslask, tågstationer och kampanjtält - vart sjätte år går vägen till presidentens slott genom landet, och kraven är inte små: Det gäller att vara både presidentliknande och folklig. HBL följde med de åtta presidentkandidaternas kampanjer.6.1.2018

Väyrynen vill rädda Finland från Niinistö

Politikens ringräv Paavo Väyrynen gjorde det klart från början. Matchen går mellan honom och president Sauli Niinistö. De övriga kandidaterna är bara statister. När Väyrynen eldar upp sina supportrar är det Niinistö som sitter på de anklagades bänk.

5.1.2018

Pekka Haavisto vill se ett modigare Finland

Finland måste bli modigare och ta ett aktivt grepp om fredsarbetet, anser presidentkandidaten Pekka Haavisto (Gröna). Också små länder kan komma med initiativ som får stor betydelse.

4.1.2018

Partierna har svårt att rå på strategen Niinistö

Sauli Niinistö leder opinionsmätningarna och har en förmån som inte går att förneka – den sittande presidenten träffar höjdare, tar emot julgäddan och får hålla ett direktsänt nyårstal. Men det är inte allt. Sauli Niinistö har placerat sig på en mittenposition där han är svår att utmana.

3.1.2018

Merja Kyllönen tror på globalt ansvar för vårt eget bästa

På universitetet klandras hon för kommunistisk hjärntvätt, i riksdagen pläderar hon för kärnvapenförbud och i förorten hyllar hon satsningar på integration. Men Merja Kyllönen bevarar sitt orubbliga lugn i kampanjens alla skeden.

2.1.2018

Torvalds förnekar skrämseltaktik

SFP:s presidentkandidat Nils Torvalds nisch är att han är den enda kandidaten som propagerar för att Finland ska ansluta sig till Nato. Trots marginella gallupsiffror hoppas Torvalds supportrar innerligt att Natokortet ska ge utdelning på målrakan.

30.12.2017

Laura Huhtasaari står upp för de kränkta finländarna

En känsla av att vi blir utnyttjade, att andra orättmätigt snyltar på vår välfärd, ilar likt en öm nerv i delar av den finska folksjälen. Laura Huhtasaari lovar lindra smärtan.

28.12.2017

Vanhanen tänker inte vara en "figur"

De som röstar för första gången gick i lågstadiet när Matti Vanhanen var statsminister. Men så har han heller inte tänkt vara den typen av kandidat som vill agera kändisprofil. – I ämnen som lätt upprör skulle jag inte vara den som manar folk att välja sida, utan jag skulle mana folk att hitta ett huvudstråk. Folk känner mig som kompromissdriven, och med den personligheten kandiderar jag.

27.12.2017

Haatainen vill bli den feministiska landsmodern

SDP:s presidentkandidat Tuula Haatainen tilltalar de redan frälsta vilket märks vid valtillställningen på konditoriet i köpcentret i Vasa. Många av supportrarna passar på att fråga henne om saker som inte hör till presidentens ansvarsområde. Men det verkar inte störa Haatainen som gärna tar varje tillfälle i akt att uttala sig om vårdreformen och hennes kritik mot regeringens planer som får ojämlikheten att växa, är inte nådig.