Frågor och svar

Inga sökresultat
  • HBL 365 och HBL Nyheter
  • Premiuminnehållet
  • HBL.fi
  • Prenumerationer
  • Företagskunder
  • Studerande
  • Kundservice

Vanliga frågor

Vad är Premium? Varför måste jag ha en prenumeration att läsa en del av artiklarna?

En del av vårt material är endast tillgängligt för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Vi markerar sådana artiklar med markering PREMIUM. Du kan teckna en prenumeration för att få tillgång till Premiummaterialet. Gör din beställning https://prenumerera.ksfmedia.fi/.

Jag är prenumerant, men kommer ändå inte åt Premiuminnehållet. Vad ska jag göra?

För att kunna läsa vårt Premiuminnehåll bör du ha ett digitalt konto. Det digitala kontot bör även vara kopplat till din prenumeration. Var vänlig och kontakta kundservice ifall ditt digitala konto inte är kopplat till din prenumeration.

Varför fick jag ingen HBL i dag?

Kontaktuppgifterna finns på adressen här.

Hur kopplar jag ihop mitt kundnummer med mitt konto?

Ta kontakt med kundtjänsten på pren@hbl.fi eller tfn 09 1253 500 (vard. Kl. 8.00-12.00 och 13.00-16.00).

Vad är minimitid för tillfällig adressförändring

Tillfällig adressändring kan endast göras för sju dagar eller längre.

Jag prenumererar på HBL, kan jag läsa e-tidningen utan app?

Ja, som prenumerant kan du läsa e-tidningen på HBL.fi: href=”https://www.hbl.fi/epaper/”>här.

HBL 365 och HBL Nyheter

Hur installerar jag appen HBL 365 och/eller appen HBL Nyheter?

iOS-enheter: Öppna App Store-applikationen. Sök efter appen "HBL 365" och/eller appen "HBL Nyheter" och installera. Du hittar nu appen på din hemskärm.

Så tar du HBL 365 i bruk med iOS:

Android-enheter: Öppna Play Butik-applikationen. Sök efter appen "HBL 365" och/eller appen "HBL Nyheter". Tryck på "Installera". Du hittar nu appen i din applista.

Så tar du HBL 365 i bruk med Android:

Kostar det att ladda ner apparna HBL 365 och HBL Nyheter?

Nej, apparna är gratis att ladda ned. I appen HBL Nyheter är en del av innhållet öppet för alla. Premiumartiklar kräver en premiumprenumeration. För att läsa e-tidningarna och nyheterna i appen HBL 365, måste du ha en HBL 365-prenumeration eller en prenumeration på papperstidningen.

Vad är det för skillnad på apparna HBL 365 och HBL Nyheter?

Appen HBL 365 är designad speciellt för e-tidningarna. I appen hittar man lätt de senaste numren av tidningarna Hufvudstadsbladet, Västra Nyland, Östnyland och HBLJunior. I appen finns också de senaste nyheterna från tidningarnas webbsidor.

För att läsa alla e-tidningarna i appen HBL 365 måste du ha en HBL 365-prenumeration eller en en prenumeration på tidningen HBL. Om du till exempel har en prenumeration på tidningen Västra Nyland kan du endast läsa Västra Nyland som e-tidning i appen. Du hittar de olika prenumerationsalternativen här.

I appen HBL Nyheter hittar du alla nyheter som publicerats på HBL.fi. Appen är för dig som alltid vill ha senaste nytt och som vill vara först att veta då något intressant händer. I appen hittar du lätt första sidans nyheter, de senaste nyheterna och nyheter från olika avdelningar. Du kan också aktivera pushnotiser för att få meddelanden när vi publicerar något viktigt.

I appen finns mycket innehåll som är gratis att läsa utan ett inloggning. För att läsa premiumartiklar måste du ha en prenumeration. Du hittar de olika prenumerationsalternativen här.

Måste jag ha en prenumeration för att använda HBL 365 eller HBL Nyheter?

För att läsa alla e-tidningarna i appen HBL 365 måste du ha en HBL 365-prenumeration eller en prenumeration på tidningen HBL. Om du till exempel har en prenumeration på tidningen Västra Nyland kan du endast läsa Västra Nyland som e-tidning i appen. Du hittar de olika prenumerationsalternativen här.

I appen HBL Nyheter finns mycket innehåll som är gratis att läsa utan ett inloggning. För att läsa premiumartiklar måste du ha en prenumeration. Du hittar de olika prenumerationsalternativen här.

Hur loggar jag in på appen HBL 365/appen HBL Nyheter?

På apparna loggar man in med samma användarnamn och lösenord som på HBL:s och KSF Medias andra webbtjänster (hbl.fi, vastranyland.fi, ostnyland.fi, konto.ksfmedia.fi och prenumerera.ksfmedia.fi).

Om du inte kommer ihåg ditt lösenord kan du skapa ett nytt lösenord här: www.hbl.fi/losenord

Om du inte kommer ihåg ditt användarnamn ta kontakt med kundservice.

HBL 365 / Android: I menyn i appens övre vänstra hörn hittar du alternativet "Logga in".

HBL 365 / iOS: I appens nedre kant finns alternativet "Logga in".

Kan apparna laddas på alla telefoner och plattor?

HBL 365 och HBL Nyheter finns att ladda ner för smarttelefoner och pekplattor för iOS och Android). HBL 365-appen kan laddas ner från App store (iOS) och Google Play (Android). HBL Nyheter-appen kan laddas ner från App store (iOS) och Google Play (Android).

Hur förstorar jag texten på appen HBL 365 eller appen HBL Nyheter?

HBL 365: I tidningsvyn kan du zooma genom att snabbt dubbelknacka på ett område eller svepa två finger från varandra. I textvyn finns en A-symbol där man kan förstora eller förminska texten.

HBL Nyheter: I appens inställningar kan man ställa in textstorleken. Inställningen ändrar storleken i artikelvyn medan startsidorna och undersidorna blir oförändrade.

Kan jag köpa lösnummer i appen HBL 365?

I appen HBL 365 kan man köpa lösnummer som ett köp i appen. Köpet går via enhetens appbutik (Apple App Store eller Google Play-butik). Observera att att du måste vara inloggad på appbutiken med ett konto som har rätt att köpa.

Hur raderar jag en e-tidning i appen HBL 365?

iOS: Tryck på "Hämtade" i appens nedre kant. I vyn som kommer fram finns alla tidningar som laddats ned till enheten. Tryck på "Redigera" uppe till vänster. Du kan välja enskilda tidningar eller alla tidningar. För att ta bort de tidningar du valt, tryck på skräpkorgen uppe till vänster och välj "Radera".

Du kan också ställa in appen att automatiskt ta bort gamla tidningar. Aktivera funktionen genom att i "Hämtade"-vyn välja skräpkorgen uppe i högra hörnet. Där du kan sen välja önskat intervall.

Android: Välj "Hämtade" i menyn som du hittar uppe i vänstra hörnet. I vyn som kommer fram finns alla tidningar som laddats ned till enheten. Under de tre prickarna uppe till höger kan välja enskilda tidningar eller alla tidningar. För att ta bort de tidningar du valt, tryck på skräpkorgen uppe till höger.

Du kan också ställa in appen att automatiskt ta bort gamla tidningar. Aktivera funktionen i Inställningar-vyn som du hittar i huvudmenyn. Under alternativet "Ta bort automatiskt publikationer" kan du välja önskat intervall för att radera tidningar.

Appen låser sig eller kraschar. Vad ska jag göra?

Kontrollera först att du har den senaste versionen av appen. Lättast gör du det genom att söka på appen i din appbutik. Om det på appens sida i butiken finns en Uppdatera-knapp, har du inte den senaste versionen. Tryck då på Uppdatera-knappen.

Pröva också att helt stänga appen och öppna den pånytt. Du kan också pröva att logga ut ur appen och logga in pånytt.

Om det är en specifik tidning i appen HBL 365 som kraschar kan du följa stegen i punkten ovan och ta bort tidningen, innan du försöker pånytt.

På en Android-enhet kan du pröva att tömma data för appen. Det gör du genom att gå till enhetens Inställningar, menyn Appar och aviseringar, appens namn och sen alternativet Lagring. Här kan du välja att Rensa lagringsutrymme (det här tar bort alla sparade tidningar i HBL 365) och Rensa cacheminne. Pröva sen och se om problemet är kvar.

Nästa steg är att pröva avinstallera appen och installera den pånytt. På en Android-enhet gör man det i samma meny där alternativet Lagring fanns i föregående stycke. På en iOS-enhet gör man det genom att hålla fingret på appens ikon en stund. Då dyker det antingen upp ett kryss på ikonen eller en meny där man kan välja att radera appen. Sen går man till enhetens appbutik och laddar ned appen igen.

Om inget av de ovanstående hjälper kan du ta kontakt med vår kundservice. Men kom ihåg att berätta vilken app det är frågan om och på vilken enhet du använder appen. Det är också bra att nämna vilken version av enhetens operativsystem du använder. Du hittar informationen i din enhets inställningar.

Hur kan jag beställa eller avbeställa pushnotiser i min app?

HBL Nyheter: I appens inställningar kan du ställa in om du vill ha "Nyhetsmeddelanden" (pushnotiser)till din app.

HBL 365 / Android: Under vyn Inställningar i huvudmenyn kan du ställa in om du vill ha aviseringar (pushnotiser).

HBL 365 / iOS: Inställningarna hittar du i telefonens egna inställningar. Där kan du välja om du vill ha notiser.

Jag såg en intressant artikel i appen förra veckan. Hur hittar jag den?

HBL Nyheter: I appens nedre kant finns alternativet "Sök" som öppnar en sökfunktion.

HBL 365 / Android: I appen finns vyn "Arkiv" där du kan söka tidningar från en viss dag. Under "Arkivsökning" i menyn går det också att söka artiklar med hjälp av sökord.

HBL 365 / iOS: I appen finns vyn "Arkiv" där du kan söka tidningar från en viss dag. Under vyn "Sök" går det också att söka artiklar med hjälp av sökord.

Premiuminnehållet

Vad ska jag göra för att kunna läsa Premiummaterialet?

För att läsa Premiummaterialet behöver du vara prenumerant. Du kan teckna en prenumeration för att få tillgång till Premiummaterialet. Gör din beställning på href="https://www.hbl.fi/prenumerera/">här.

Jag är redan prenumerant, betyder det att jag har tillgång till Premiummaterialet?

Ja. Premiuminnehållet är en del av alla prenumerationer.

Jag är prenumerant, men kommer ändå inte åt Premiuminnehållet. Vad ska jag göra?

För att kunna läsa vårt Premiuminnehåll bör du ha ett digitalt konto. Det digitala kontot bör även vara kopplat till din prenumeration. Var vänlig och kontakta kundservice ifall ditt digitala konto inte är kopplat till din prenumeration.

Hur betalar jag min Premium-beställning?

Du kan betala din prenumeration med kreditkort, nätbank eller räkning. Du kan välja mellan 1, 3, 6 eller 12 månaders faktureringsintervall. Faktureringsintervallen med kreditkort är alltid 1 månad. Beställningen förnyas automatiskt om den inte annulleras i tid. Gör din beställning på här

Hur gör jag för att säga upp min Premiumprenumeration?

För att avsluta din prenumeration bör du logga in på Mitt Konto, där du hittar ett formulär där det finns kontaktuppgifter till vår kundservice. Kundservice sköter alla annulleringar av prenumerationer.

Jag har glömt mitt lösenord och kan inte logga in. Vad ska jag göra?

Du kan ändra ditt lösenord på adressen https://www.hbl.fi/losenord/

Vad är skillnaden på en Premium- och en HBL 365-prenumeration?

Som Premium-prenumerant kan du läsa alla artiklar på sajten hbl.fi. Om du är HBL 365-prenumerant kan du läsa alla artiklar på hbl.fi och också på HBL 365-appen. Som HBL 365-prenumerant har du dessutom tillgång till e-tidningarna i applikationen.

HBL.fi

Vilka uppgifter samlas in? Hur används mina uppgifter?

Vi samlar den sedvanliga informationen om trafiken på våra digitala tjänster, för att kunna mäta användningen av tjänsten och problemsöka när tekniska problem uppstår. Dessutom används informationen för att rikta innehåll och annonser till användaren. Vi överlåter inte personlig information till tredje parter. För att komma åt materialet på webbtjänsten behöver användaren till en början endast uppge namn, e-postadress, födelsetid och kön.

Var uppdaterar/hanterar jag mitt konto?

Logga in på Mitt Konto. Där kan du uppdatera dina uppgifter.

Hur läser jag e-tidningen på HBL.fi?

Logga in med din e-postadress och ditt lösenord på HBL.fi för att läsa e-tidningen. Länken till e-tidningarna hittar du i menybalken uppe på sidan. Du behöver en prenumeration för att läsa e-tidningen. E-tidningarna går också att läsa i appen HBL 365.

Hur printar jag ut korsordet?

Logga in på HBL.fi och öppna den e-tidning som innehåller korsordet du vill printa ut. Bläddra till sidan med korsordet och tryck sedan på knappen med de tre vita linjerna. I menyn som öppnas upp finns det längst ner på sidan en knapp som säger “Skriv ut” på det språk ditt operativsystem använder.

Prenumerationer

Vad ingår i en prenumeration med tryckta tidningen?

I en prenumeration på HBL Hufvudstadsbladet ingår den tryckta tidningen, HBL e-tidningen, sajten HBL.fi och nyhetsappen HBL 365. E-tidningen kan läsas på HBL.fi (med dator, smarttelefon eller pekplatta) och på HBL 365. För att få tillgång till det digitala utbudet måste en prenumerant registrera ett digitalt konto för KSF Medias digitala utbud.

Jag prenumererar på HBL, kan jag läsa e-tidningen utan app?

Ja, som prenumerant kan du läsa e-tidningen på HBL.fi: href="https://www.hbl.fi/epaper/">här

Ska jag ha två olika konton för att komma åt innehållet: ett för appen och ett för sajten?

Ett konto fungerar för både appen och sajten.

Kan man teckna en veckoslutsprenumeration på HBL?

HBL Hufvudstadsbladet finns i tre olika veckoslutspaket med den tryckta tidningen, fre-sö, lö-sö och sö. E-tidningen kan läsas varje dag.

Kan man prenumerera på endast vardagstidningarna?

Ja det är möjligt. Då levereras tidningarna med dagsposten. Du kan beställa här eller genom att ta kontakt med vår kundtjänst.

Kan min tryckta tidning levereras till olika adresser på vardagar och veckoslut?

Ja det kan den. En flexprenumeration levereras till två olika adresser; må-fre till en adress och lö-sö till en annan adress. Flexprenumerationer är alltid fortlöpande prenumerationer. Kontakta kundservice för att få veta mera.

Hur prenumererar jag?

HBL.fi/prenumerera hittar du HBL:s olika prenumerationspaket och mera instruktioner.

Kan man prenumerera enbart på den tryckta tidningen?

HBL digitala utbud ingår alltid automatiskt i en prenumeration på den tryckta tidningen.

Hur avbeställer jag min HBL-prenumeration?

Ifall du vill säga upp din fortlöpande prenumeration helt och hållet är det bäst att du kontaktar vår kundservice per telefon 09 1253 500 (vard. Kl. 8.00-12.00 och 13.00-16.00). Att lämna sin faktura obetald räcker inte som uppsägning. Efter att du sagt upp din prenumeration får du ännu en slutfaktura på de tidningar som har levererats till dig under pågående faktureringsperiod.

Hur sätter jag min tidning på uppehåll?

Om du t.ex. ska åka på resa behöver du inte avbeställa din tidning helt utan du kan göra ett uppehåll i din prenumeration. Uppehållet måste vara minst en vecka och högst 3 månader långt. Under uppehållstiden har kunden tillgång till e-tidningen (och till HBL 365-tjänsten i fråga om prenumerationer på HBL Hufvudstadsbladet). E-tidningen kan ej sättas på uppehåll. HBL har rätt att av kunden uppbära en skälig avgift för administrationen av uppehållet på den tryckta tidningen, vilket i praktiken sker genom att ingen kompensation (förlängning av prenumerationsperioden) ges för uppehållets sju första dagar. Tidsbundna prenumerationer kompenseras ej för uppehållstiden.

Kan man betala sin prenumeration i flera rater?

Du kan välja mellan 1, 3, 4, 6 eller 12 månaders faktureringsintervall.

Hur betalar jag min prenumeration?

Du kan betala din prenumeration med kreditkort, nätbank eller räkning. I nätbanken väljer du Hufvudstadsbladet som mottagare.

Kan man ge HBL som gåva?

Det går bra att ge en HBL prenumeration som gåva, en tidning är en nyttig present. Om du vill ge tidningen som gåva, kontakta kundservice tfn 09 1253 500 (vard. Kl. 8.00-12.00 och 13.00-16.00) eller pren@ksfmedia.fi. Tidningen skickas till mottagaren och fakturan till gåvogivaren. HBL e-tidningen och nyhetsappen 365 ingår också om du ger HBL som gåva. För att mottagaren ska få tillgång till e-tidningen, måste du ge oss mottagarens e-postadress. Mottagaren får ett e-postmeddelande om sitt digitala konto den dagen prenumerationen träder i kraft. Du kan ge HBL som gåva även om du själv inte är prenumerant på tidningen.

Jag bor utomlands. Kan jag prenumerera på HBL?

Ja, du kan prenumerera på digitala HBL365 eller HBL Premium via webben om du bor i Sverige, Norge eller Danmark. Prenumerera via "https://www.hbl.fi/prenumerera/">HBL.fi/prenumerera. För prenumerationer på papperstidningen kontakta kundservice tfn +358 (0)9 1253 500 (vard. Kl. 8.00-12.00 och 13.00-16.00) eller pren@ksfmedia.fi. Utlandsporto tillkommer på prenumerationer på papperstidningen.

Jag har glömt mitt lösenord. Hur får jag ett nytt?

Du kan skapa ett nytt lösenord genom att följa anvisningarna på sidan href="https://www.hbl.fi/losenord/">här

Företagskunder

Hur prenumererar företagskunder?

Kontakta vår kundservice via pren@ksfmedia.fi eller tfn 09 1253 500 .

Hur gör företagskundsprenumeranter för att få tillgång till HBL:s digitala utbud?

Gå in till HBL.fi, applikationen HBL Nyheter eller applikationen HBL365 och logga in med ditt digitala konto. Om du inte har ett digitalt konto, kan du kontakta vår kundservice. Ditt kundnummer hittar du på fakturan. Observera, att tillgången till HBL:s e-tidning gäller för max 5 personer. Tillgång för fler än 5 personer i företag, skolor eller dylikt förutsätter ett separat avtal.

Kan företag, myndigheter, kommuner och organisationer prenumerera och läsa HBL digitalt?

Ja. Priset fastställs utifrån hur många som använder den digitala prenumerationen inom företaget. Betalning görs via faktura. För att kunna lägga upp tjänsten behöver vi företagets namn, företagets faktureringsadress, företagets IP-nummer, antalet personer inom företaget som kommer att använda tjänsten och den tidpunkt då man önskar att tjänsten ska öppnas. För att beställa tjänsten ta kontakt med kundservice på tfn 09 1253 500 (vard. Kl. 8.00-12.00 och 13.00-16.00) eller pren@ksfmedia.fi.

Studerande

Vem får studierabatt?

KSF Media erbjuder inte studierabatt för prenumerationer på tryckta tidningar. Studierabatt gäller endast för angivna digitala produkter. Kontakta kundservice för prenumeration.

Hur bevisar jag att jag är studerande?

När du prenumererar ange läroanstaltens namn, studiekortets nummer, födelseår och året då du började studera. Fr.o.m. andra studieåret måste du i början av den nya terminen i september skicka in ett intyg (per e-post eller post) till HBL:s kundservice.

Kundservice

Hur ändrar jag mina uppgifter?

Logga in på Mitt Konto. Där kan du uppdatera dina uppgifter.

Hur gör jag en tillfällig adressändring?

Logga in på Mitt Konto. Där hittar du dina prenumerationer och länken "Gör tillfällig adressändring".

Hur gör jag en permanent adressändring?

Logga in på Mitt Konto. Där hittar du dina prenumerationer och under Mina uppgifter kan du ändra din permanenta adress.

Hur sätter jag tidningen på uppehåll?

Logga in på Mitt Konto. Där hittar du dina prenumerationer och länken "Gör uppehåll".

Hur snabbt träder ändringar som jag gjort på min prenumeration i kraft?

Alla ändringar du gör på Mitt Konto sparas omedelbart.

Var hittar jag mitt kundnummer?

Logga in på Mitt Konto. Där hittar du ditt kundnummer. Kundnumret finns också på varje faktura. Om du inte hittar detta, kan du kontakta kundservice, tfn 09 1253 500 (vard. Kl. 8.00-12.00 och 13.00-16.00) eller pren@ksfmedia.fi.

Varför fick jag ingen HBL i dag?

Kontaktuppgifterna för utebliven tidning finns href="https://www.hbl.fi/ingen-tidning/">här. Dessutom finns uppgifterna i varje nummer av HBL på nästsista sidan.

Vad används mina kunduppgifter till?

Korrekta adressuppgifter är viktiga för att tidningen och annan post når fram. De som inte är prenumeranter kan ibland få nyttiga erbjudanden av oss. Om du inte vill ha erbjudanden kan du kontakta vår kundservice. Som kund har du rätt att kontrollera vilka uppgifter vi har om dig i vårt kundregister. KSF Media ger inte ut kunduppgifter till utomstående. Fullständig information om våra kund-, prenumerations- och användarvillkor hittar du på sidan HBL.fi/kundservice.