Välkommen till vår monter!

Du är mycket välkommen till HBL:s monter (7e120) på fredag, lördag eller söndag - eller alla tre dagarna. Här kan du ta dig en titt på vårt digra program och planera utgående från det.

Vi bjuder på spännande samtal med många höstaktuella författare i Svenskfinland. Samtalen leds av kulturredaktörerna Annika Hällsten och Pia Ingström tillsammans med kulturchef Fredrik Sonck.

I år har vi också fler samtal om HBL-journalistiken med ett urval av våra profilerade journalister. Det är kulturchef Sonck som diskuterar journalistikens villkor med ledarskribenterna Susanna Ginman och Torsten Fagerholm, jämställdheten inom sportvärlden med sportchef Filip Saxén, politikbevakningen med journalist Sylvia Bjon och den omdiskuterade granskningen av könsbalansen på orkestrarnas repertoar med musikkritiker Wilhelm Kvist.

På plats under fredagen och lördagen är också HBL:s välkända illustratör Maija Hurme. Kom till vår barnhörna för en kreativ stund!

Utöver detta har vi tävlingar, bland annat frågesporten Duellen avgörs på vår scen. Mästaren i den populära haikutävlingen koras också, på söndagen kl 11.

Nytt för i år är ytterligare vårt samarbete med Svenska Teatern. Höjdpunkten är ett premiärmingel i montern kl 18 på lördagskvällen. Kom med och höj en skål!

Detta och mycket, mycket mer bjuder vi på under dagarna tre. Vi ser fram emot att träffa dig!


Se programmet här. Fredag. Lördag. Söndag.
PROGRAM: HBL på bokmässan 2019
Fredag. Lördag. Söndag.
...

Fredagen den 25.10

Kl. 13-14 HBL-barn: Bildverkstad. Med HBL:s grafiker, barnboksillustratören Maija Hurme.

Kl. 13-14 Svenska Teatern: Kronverkstad för barn. Pysselstund för barn med möjlighet att dekorera sin egen krona och bli en riktig kunglighet.

Kl. 15-16 Live podd: Var och en på sitt språk. Hur speglas vårt flerspråkiga samhälle i skönlitteraturen? Är det rumsrent att använda dialekt i en litterär text? Vilka knep använder författare för att skildra flerspråkiga personer, miljöer och situationer?
Litteraturvetarna Heidi Grönstrand och Julia Tidigs diskuterar flerspråkighet i litteraturen under ledning av journalisten Hanna Nordenswan i podden Vetskap. I samarbete med Svenska litteratursällskapet i Finland.

Direktsänds Kl. 16 Kari Lumikero: Reporter på språng. Under nästan femtio år som journalist har Kari Lumikero bevakat krig, katastrofer och vardagsliv. Han har intervjuat kungligheter, mördare och vanligt folk. Nu är han aktuell med memoarerna Uutismies. Det är ingen hjältehistoria, säger han i ett samtal med Annika Hällsten.

Kl. 16.30 Sanna Tahvanainen: Körsbär i snön. Sanna Tahvanainen skriver om den unga Sylvia Plath och hennes heta New York-sommar 1953. Mode och smink, äventyr och fladdrande nerver när den unga Sylvia erövrar världen utanför det trånga familjelivet under den ensamstående mammas ängsliga blick. Pia Ingström intervjuar.

Direktsänds Kl. 17 Lundberg & Houni cyklar med stil. Journalisterna Stefan Lundberg och Pirjo Houni berättar om sommarens äventyr med elcykel genom Europa. “Att cykelsemestra betyder inte att man hela tiden är utmattad, svettig och klädd i skrynkliga T-tröjor. Efter 1 475 kilometer på de europeiska cykelvägarna kan jag försäkra att man kan cykla med stil”, skrev Lundberg i en av sina reserapporter - men stämmer det faktiskt? Annika Hällsten tar reda på sanningen.

Kl. 17.30 HBL-kolumnisten Fritjof Sahlström om sorg och tystnad. HBL-kolumnisten Fritjof Sahlström har skrivit öppet om sin hustrus död och om hur viktigt det är att inte tiga ihjäl det svåra. Sahlström intervjuas av Annika Hällsten.

Direktsänds Kl. 18 HBL-journalistik: Samhälle. Regeringen Rinne har efterträtt regeringen Sipilä. Är det nya tider nu? Och på vilket sätt i så fall? Sylvia Bjon berättar om HBL:s politikbevakning och samhällsjournalistik i ett samtal med Fredrik Sonck.

Kl. 18.30 Merete Mazzarella: Den försiktiga resenären. Merete Mazzarella skriver om resor på kryssningsfartyget Baemar, med rutiner, upprepningar och kravlösa ritualer. Hon är en ambivalent resenär som skyr det oväntade, men erövrar en ny stad, Brisbane i Australien, som hon vill återvända till. Pia Ingström intervjuar.

...

Lördagen 26.10

Kl. 11 HBL-barn: Vi är lajon. Barnboksredaktören Jens Mattsson debuterar med en stark bok om de eviga ämnena livet, döden och leken. Prisbelönade illustratören Jenny Lucander gör berättelsen hjärtskärande vacker. Pia Ingström intervjuar.

Kl. 11.30 HBL-barn: Poesi i stadens vimmel. Författaren Hanna Lundström och illustratören Maija Hurme har skapat en läcker poesibok som handlar om stunder i stan och inbjuder till interaktivitet. I samtal med Pia Ingström.

Kl. 11-12 Svenska teatern: Kronverkstad för barn. Dekorera din egen krona och bli en riktig kunglighet!

Direktsänds Kl. 12 HBL-frågesport. Veckans duell avgörs live på HBL-scenen under ledning av sakkunniga duellmakaren Jesper von Hertzen med spännande gäster.

Kl. 13 Är Trump postmodern? Dagens högerpopulism är ett resultat av den franska postmodernismens flummiga relativism och sanningsförakt. Det menar åtminstone en del debattörer. Struntprat, svarar filosofen och HBL-kolumnisten Nora Hämäläinen som intervjuas av Fredrik Sonck.

Direktsänds Kl. 14-14.30 Anders Wiklöf & Staffan Bruun: Från vildbasare till filantrop. Ålands rikaste man och den moderna mecenaten Anders Wiklöf på HBL-scenen tillsammans med sin levnadstecknare, tidigare HBL-journalisten Staffan Bruun. Intervju: Annika Hällsten.

Kl. 14.30 HBL-podd. “Samtal med vänner” är en fristående HBL-podd om litteraturen och livet. Kaneli Johansson och Hanna Ylöstalo pratar om hur livet invaderar läsupplevelsen, om romanerna Normal people och Kärlekens Antarktis - och om utmaningen med att jobba med böcker.

Kl. 15 Ulla Donner: Skiten. “Nu gör vi köttsubstitutshistoria!” På reklambyrån Dream Hackers förvandlas drömmar till konsumtion i “get shit done!”-hörnan och andra flexibla arbetsutrymmen. Självförverkligandet står högt i kurs och löneskillnader beror alltid på något annat än sexism. Ulla Donners andra seriealbum “Skiten” är en historia om det moderna arbetslivet, en politisk, dystopisk och nattsvart rolig historia. Pia Ingström intervjuar.

Kl. 15.30 Henrik Jansson: Jag kan inte skriva om någonting som inte är sant. Henrik Janssons prosalyrik lever genom inlevelse i dem som inte passar in i de rådande idealen, en ihärdig insikt i att kantstötthet är människans naturliga lott. Det janssonska mörka ljuset är vänligt mot alla som vågar gå in i det. Pia Ingström intervjuar.

Kl. 16 Henrik Huldén: På lätta versfötter. Verspoeten Henrik Huldén - också känd som signaturen Gromit i HBL:s spalter - samtalar med Annika Hällsten om sin tredje bok. Med språkligt leklynne och mödolös rytm iakttar han samtiden, naturen och kärleken - och ger smakprov på hur.

Kl. 16.30 Bitte Westerlund: Smaka på Västnyland. Bitte Westerlund har skrivit en livsstilsbok med många recept. Hennes nya favorit är njurtapp - men vad är det egentligen? Annika Hällsten intervjuar.

Kl. 18 Svenska Teatern: Premiärfest! Välkommen på premiärmingel med bubbel. Vi skålar tillsammans kl. 18 då premiären för I det stora landskapet börjar på Svenska Teaterns Stora scen. Fina vinster och trevlig sällskap utlovas! Begränsat antal platser.

...

Söndagen 27.10

Direktsänds Kl. 11: HBL-tävling. De öppna finlandssvenska haikumästerskapen har avgjorts. HBL:s kulturchef Fredrik Sonck tillkännager vinnaren.

Kl. 11.30 Henrik Meinander om 1968. Få år har ett lika magiskt skimmer. Men bortom ungdomsrevolten och revolutionsdrömmarna skymtar en annan verklighet, präglad av finländsk utvandring till Sverige och socialdemokrater som troget sluter upp bakom Urho Kekkonen. HBL-kolumnisten och historikern Henrik Meinander intervjuas av Fredrik Sonck

Direktsänds Kl. 12 HBL-journalistik. Varför behövs opinionsjournalistik i en tid där alla förväntas ha egna åsikter? Varför behövs en ledarsida i en tid där alla kan publicera sig och potentiellt nå miljontals läsare? HBL:s ledarskribenter Susanna Ginman och Torsten Fagerholm intervjuas av Fredrik Sonck.

Kl. 12.30 Michel Ekman: Nötskrikor. I sin bok "Jag tänker på nötskrikor" upptäcker Michel Ekman det Helsingfors han alltid bott i, dess urbana rum och tillfälliga gemenskaper. Hur gör man vardagen till ett äventyr? Fredrik Sonck intervjuar.

Kl. 13 Malin Slotte: Fia och andra noveller. Tv-kritikern och Eurovisionsexperten Malin Slotte debuterar med en novellsamling om arbetsplatsdynamik, samarbetsförhandlingar, kjolavund och väninnekonkurrens, samt kattkärlek. Pia Ingström intervjuar.

Direktsänds Kl. 13.30 HBL-journalistik: Jämställdhet. HBL:s sportchef Filip Saxén talar om jämställdhet inom sportvärlden och i HBL:s spalter tillsammans med tidigare landslagstränaren och landslagsspelaren i handboll Birgitta Lindholm. Fredrik Sonck intervjuar.

Kl. 14 Kjell Westö & Juha Itkonen Att vara man i samtiden. Författarkollegerna Juha Itkonen och Kjell Westö skriver brev till varandra – om manlighet, faderskap och vådan, men också glädjen över att vara författare. Annika Hällsten intervjuar.

Kl. 14.30 Politiskt korrekt i barnlitteraturen? Barnlitteraturen har alltid brottats med politiska förväntningar om att vara moraliskt rättrådig. Hur ser dessa förväntningar ut i dag? Och i vilken mån är de berättigade? Kulturchef Fredrik Sonck diskuterar med läsambassadören och författaren Henrika Andersson samt HBL-grafikern och barnboksillustratören Maija Hurme.

Direktsänds Kl. 15 HBL-granskning. Manliga kompositörer är gravt överrepresenterade på orkestrarnas repertoar i huvudstadsregionen. HBL:s avslöjande har väckt en häftig debatt. Fredrik Sonck samtalar med HBL:s musikkritiker Wilhelm Kvist och sångaren Kajsa Dahlbäck.

Kll 15.30 Monika Fagerholm Tystnadens kultur. En gruppvåldtäkt på en försvarslös flicka, utförd av fyra hormonstinna ynglingar, skakar om idyllen i villasamhället. Den tystnad som följer på brottet intresserar författaren Monika Fagerholm i den nya boken “Vem dödade bambi?” Kom och lyssna på henne i samtal med Pia Ingström.

Kl. 16 Svenska teatern Är publikens åsikt ens viktig? Är det relevant att ta publikens önskemål i beaktande? Kan inte scenkonstnärer bara producera konst som väcker glöd eller bör vi ge publiken möjlighet att själva skapa konst? Svenska Teaterns publikarbetare Juulia Salonen diskuterar.