Zuckerberg till förhör i senaten

Mark Zuckerberg i Washington i går efter att ha mött några av de kongressledamöter han officiellt ska frågas ut av i dag. Bild: Lehtikuva/AFP/Win Mcnamee

I dag inställer sig Facebooks grundare Mark Zuckerberg i USA:s senat för att låta sig frågas ut. Förhöret följer en knapp månad efter att Cambridge Analytica-skandalen avslöjats.

Facebook har gått ut med uppgiften att Cambridge Analytica haft tillgång till 87 miljoner amerikanska profiler på det sociala nätverket, som misstänks ha utnyttjats för att påverka utgången av presidentvalet 2016.

En stor del av frågorna väntas kretsa kring hur Facebook ska lösa problemet – som också är en hörnsten i företagets affärsidé – med att användardata ligger öppen för exploatering av tredjepart, och problemen med att Facebook i fel händer de facto blivit ett verktyg som kan underblåsa hat i opinionen och potentiellt kan underminera demokratin.

– Jag hoppas att han använder sin tid till att säga "Vi fixar det här. Så här kommer vi lösa integritetsproblemet, och så här ska vi lösa problemet med att gift sprids över sociala medie-plattformar", säger senator John Kennedy, enligt Reuters.

Zuckerberg gick under gårdagen ut med ännu en ursäkt och medgav att företaget inte gjort nog för att hindra skadan från att ske, och tog också som grundare på sig ansvaret.

Förhöret äger rum 21.15 finsk tid. På onsdag följer ytterligare ett förhör i representanthuset, 17.00 finsk tid.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning