Zuckerberg riskerar en offentlig utskällning

Facebooks vd och grundare Mark Zuckerberg.Bild: Lehtikuva / AFP / Josh Edelson

Facebook är under lupp sedan Cambridge Analytica-skandalen. Nu väntar hårda utfrågningar i USA:s kongress för grundaren Mark Zuckerberg om hur sociala medier-jätten hanterar människors personliga uppgifter.

Redan på måndag träffar Zuckerberg ledande politiker i Washington, enligt Reuters. På tisdag och onsdag väntar utfrågningar först i senaten och sedan i representanthuset.

– Mer än något annat ser jag fram emot att höra Mark Zuckerbergs planer för Facebooks framtida ansvar när det gäller att skydda användares data, och hur man tänker sig att proaktivt stoppa skadligt beteende istället för att tvingas svara för det månader senare, säger republikanen John Thune i ett uttalande, enligt The Washington Post.

Utfrågningarna blir sannolikt en upplevelse radikalt annorlunda mot att trycka på enter efter ett välgenomtänkt Facebookinlägg – så som Zuckerberg länge kommunicerade med omvärlden.

Tidigare vd:ar ur techbranschen har presterat olika när de grillats i Washington.

När Apples vd Tim Cook 2013 frågades ut i senaten efter misstankar om att bolaget smet från skatt lyckades han charma toppolitikerna och mot slutet av förhöret lovordade republikanen John McCain bolaget och kallade Cook för "en rätt så tuff kille", rapporterar CNN.

Rädsla att hudflängas

Sämre gick det för Yahoos vd Jerry Yang som 2007 fick utstå hård kritik när han förhördes av kongressledamöter efter att bolaget lämnat ut information till kinesiska myndigheter som ledde till att en journalist fängslades.

– En stor del av det här vittnesmålet avslöjar att ni, tekniskt och finansiellt, är att betrakta som jättar medan ni moraliskt är pygméer, kommenterade Tom Lantos, ledamot av representanthuset, enligt The New York Times.

Rädslan för att bli offentligt hudflängd har fått vd:ar från Google, Twitter och Facebook att försöka undvika förhör i kongressen om misstankarna att Ryssland använt sociala medier för att påverka utgången av valet 2016. Yahoo:s förra vd Marissa Meyer fick i fjol tvångsinkallas för att kunna förhöras om vad bolaget känt till om de dataläckor som drabbade användare under 2013 och 2014.

– Bara för att du är en framgångsrik grundare eller vd, eller bägge, betyder inte det att du inte är mänsklig, säger Bradley Tusk, rådgivare i techbranschen, till CNN, och fortsätter:

– Att ställas inför kongressen för att vittna är läskigt. Det är som att kallas upp till rektorn, men med hela världen som publik.

"Hitta inte på ursäkter"

Knepet för att klara sig helskinnad, säger Tusk till CNN, är att vara så uppriktig som möjligt.

– Hitta inte på ursäkter, var inte undvikande, håll inga föreläsningar. Försök bara förklara vad som har hänt.

Dex Torricke-Barton, Facebooks förre kommunikationschef och tidigare talskrivare åt Zuckerberg, påpekar dock att Facebook-vd:n genomgått en hel del medieträning och längs vägen också skaffat sig erfarenhet av att ha att göra med toppolitiker.

– Vissa kongressledamöter kanske ser fram emot möjligheten att trycka till Mark offentligt, men de kommer sannolikt att bli besvikna.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00