Zubier ryckte in mot knivmannen i Åbo – får medalj av presidenten

– Jag skulle ljuga om jag sade att jag inte har en sorg på grund av mina skador, men ibland kostar det att ha ett medmänskligt perspektiv, har Hassan Zubier tidigare sagt till HBL. Bild: Tatu Lertola

Hassan Zubier, svensken som kom till undsättning vid knivattacken i Åbo, har belönats med livräddningsmedalj av presidenten.

Hassan Zubier befann sig av en slump på Salutorget i Åbo i augusti i fjol då gärningsmannen gick lös med två knivar. Han försökte rädda livet på en kvinna som knivhöggs och fick själv slag som skadade honom för livet.

Kvinnan dog i attacken.

På fredagen förlänades Zubier av president Sauli Niinistö med en livräddningsmedalj för "räddning undan dödligt våld". Elva andra personer fick också medalj.

"Livräddningsmedaljen förlänas såsom erkänsla för en synnerligen modig eller rådig handling eller för en handling som utförts med fara för eget liv och genom vilken en annan människas liv räddats ur hotande fara", skriver inrikesministeriet i ett pressmeddelande.

– Jag är ingen speciell människa, men kanske har ett civilkurage. I det här fallet har det kostat fruktansvärt mycket. Men jag skulle göra om det utan att tänka, sade Zubier i en intervju för HBL tidigare i vår.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03